Isnin, 6 Jun 2011

07 di bukit merah - Google Blog Search

07 di bukit merah - Google Blog Search


STOMP - Singapore Seen - Cherry QQ flips over at Jalan <b>Bukit Merah</b>

Posted: 29 May 2011 08:46 PM PDT

hahaha ***** chinese cars... srsly

all those ppl saying cheena cars bla bla bla, even though u r not driving a CHEENA car, ur car parts also made in china wat..wad makes u so proud to criticise others huh? ur phones also assembled in china wat..-.- bodoh

Does the car not look better this way?

Changing shape may actually increase the resale value......

Ahhahah a car with a safety factor of 0/10. Lol. I dnt wana risk my life

It's the driver,....not the car!

Cherry QQ has become smaller & shorter

Speeds kill?

PRC driver! Yayyyyyy!!!!

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di chemor - Google Blog Search

07 di chemor - Google Blog Search


PERJUANGAN ADALAH PERLAKSANAAN KATA-KATA: Ceramah <b>di Chemor</b> - 19 Apr

Posted: 26 Apr 2011 04:08 AM PDT

Beriklan sambil menyumbang

Blog ini telah dikunjungi lebih 1.1 juta pembaca. Anda ditawarkan untuk beriklan dalam blog ini dengan harga serendah RM40 / sebulan. Semua bayaran yang diterima untuk iklan akan disumbangkan kepada tabung untuk membantu aktiviti Pusat Khidmat Rakyat Rembau. Berminat sila email ke cheGuBard@gmail.com

Tawaran Pinjaman Pelajaran di Selangor

Klik sini untuk mengetahui tawaran pinjaman pelajaran di Selangor
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di menglembu - Google Blog Search

07 di menglembu - Google Blog Search


SUHAIMI MD SAAD: Sisa radioaktif masih bertaburan <b>di</b> Bukit Merah

Posted: 17 May 2011 09:35 PM PDT

Sisa yang berwarna putih ini basah dan lembut, tiada bezanya dengan lumpur, namun berbau masam jika dihidu. Pihak kilang memberitahu Ng bahawa sisa ini boleh dijadikan baja. Jadi Ng bersama pekerjanya mengangkut sisa tersebut dari kilang untuk dibuang ke ladang kebun yang berdekatan, termasuk kebun sayur pakciknya untuk dijadikan "baja", atau membuang begitu sahaja di tepi kawasan perumahan dan jalan raya.

Cecair sisa itu mengalir sepanjang proses pengangkutan, namun tidak dipeduli oleh sesiapapun.

Sehinggalah pada tahun 1984, apabila penduduk Bukit Merah, Papan, Menglembu dan lain-lain tempat bangkit menentang Asian Rare Earth kerana menghasilkan sisa yang toksik ketika pemprosesan rare earth, barulah Ng sedar. "Baja" yang dimaksudkan rupa-rupanya thorium yang mempunyai radioaktif!

Dalam kes mahkamah di mana penduduk Bukit Merah memohon untuk menutup kilang tersebut, Ng Toong Foo pernah tampil untuk memberi keterangan. Beliau mengisahkan cerita yang "ngeri" ini. Menurut laporan Nanyang Siang Pau pada 30 Oktober 1986, pakar radioaktif dari Jepun Sadao Ichikawa mengesahkan bahawa paras radioaktif di lokasi yang mana Ng membuang sisa tersebut adalah lima kali ganda lebih tinggi dari paras selamat, setelah kajian dilakukan di situ.

Apa yang mengejutkan, pihak yang berkenaan tidak memanggil Ng untuk menunjukkan lokasi di mana sisa itu dibuang, selepas pendedahan ini pada tahun 1985. Justeru itu, sebahagian sisa tersebut masih berselerak di sekitar kawasan kilang Asian Rare Earth. Menurut laporan akhbar ketika itu, Ng berkata sisa thorium itu bertaburan di kawasan bekas lombong, kebun, tepi kawasan perumahan dan jalan raya di sekitar Menglembu, Lahat, Jelapang, Pengkalan, Buntong, Simpang Pulai dan lain-lain lagi.

Lokasi buangan sisa

MerdekaReview telah berjaya menemui Ng Toong Foo di Menglembu, untuk mengimbas pengalamannya 20 tahun yang lalu. Bagaimanapun, beliau enggan diambil gambar oleh wartawan. Ng membawa wartawan ke lokasi di mana beliau membuang sisa tersebut. Sepanjang perjalanan, beliau berkata, "situ ada", "sana pun ada"... nampaknya taburan sisa kimia tersebut agak meluas.

Salah satu lokasi pembuangan sisa tersebut berada di tepi jalan Bandar Lahat Baru. Beliau membawa kami menyusuri lorong kecil ke lokasi itu. Dua orang budak yang berbasikal sedang menuju ke arah kami. Ng menuding jarinya ke arah rumpun di tepi lorong, "Situ!"

Sisa thorium dibuang di kawasan yang mana orang berulang-alik. Kawasan ini adalah paya ketika sisa dibuang, dan kini sudah ditumbuh rumput. Sukar untuk dikesan melalui mata kasar apakah yang pelik dengan rumpun tersebut. Seandainya Ng tidak menunjukkan kami kawasan di mana lokasi pembuangan sisa itu berdasarkan ingatannya, tiada orang yang tahu bahawa sisa buangan itu berada di situ.

Paling mengejutkan, walaupun Ng telah mendedahkan di mahkamah bahawa pihak kilang tidak menetapkan tempat buangan sisa tersebut, dan beliau hanya membuang di merata-rata, namun tiada pihak yang berkenaan menghubungi Ng untuk meminta agar beliau menunjukkan lokasi buangan tersebut - sepanjang 25 tahun ini. Lantaran daripada itu, Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB) dan pihak berkenaan yang lain nampaknya tidak memandang berat masalah sisa yang mempunyai radioaktif ini.

Menurut laporan Sin Chew Jit Poh pada 30 Oktober 1986, pakar radioaktif dari Jepun, Sadao Ichikawa ketika membuat kajian di kawasan pembuangan sisa muatan dua lori itu, mendapati paras radioaktif adalah lima kali ganda lebih tinggi dari paras selamat. Selain itu, beliau berkata sisa thorium itu tidak akan hilang walaupun dibasahi air hujan, sukar dikesan apabila sebati dengan tanah, malah akan mengeluarkan bau. Jadi ia belum terjamin bahawa kesihatan manusia tidak akan terancam jikapun disimpan dalam "gedung" tertentu.

Dalam satu wawancara bersama MerdekaReview, profesor kolej swasta yang pernah terlibat dalam perjuangan penduduk Bukit Merah, Tan Ka Kheng (gambar kiri) berkata, separuh hayat untuk thorium-232 adalah 14.05 bilion tahun. Dengan kata lain, keradioaktifannya hanya akan berkurang separuh dari asal selepas 14 bilion tahun. Maknanya, keradioaktifan sisa yang dibuang Ng tidak berkurang dari tahun itu!

Jadi, penduduk kawasan tersebut masih terdedah kepada ancaman radioaktif. Tan Ka Kheng berkata, mangsa pertamanya adalah petani yang berkebun di situ jikalau sisa thorium tidak dikendalikan dengan baik. Keduanya, radioaktif tersebut akan masuk ke dalam rantaian makanan melalui sayuran, dan seterusnya mengancam kesihatan penduduk.

Tiga daripada empat mati

Ketika mengimbas peristiwa 28 tahun yang lalu, "sisa ketakutan" masih terpendam dalam hati. Menurut Ng Toong Foo, tiga daripada empat orang pekerjanya telah meninggal dunia pada usia yang muda, iaitu beberapa tahun selepas bekerja dengannya. Ng pernah mengadu di mahkamah bahawa terdapat bintik merah pada tubuhnya. Kini, terdapat pula bintik putih pada tangan, kaki, tepi bibir, dan tepi matanya.

Beliau enggan diambil gambar. Ketika ditanya apakah puncanya, beliau berkata, "Tiada pun seorang dalam pertalian keluarga saya mempunyai benda (bintik putih) ini."

Beliau pernah memegang sisa toksik itu dengan tangan sendiri, dan beliau mengesyaki bahawa itulah puncanya bintik putih pada badannya. Malah, beliau kini menghadapi masalah bernafas.

Ng terlupa sejak tahun bilakah beliau menerima tawaran projek pengendalian sisa buangan itu, hanya ingat bahawa dirinya bekerja dengan kilang itu untuk kira-kira tiga atau empat tahun. Namun, mengikut laporan akhbar pada ketika itu, beliau menjadi kontraktor kepada kilang Asian Rare Earth sejak Jun 1983, bertanggungjawab mengangkut sisa dari kilang untuk dibuang ke tempat lain. Beliau hanya berhenti apabila mengetahui bahawa bahan itu bertoksik pada tahun 1984.

Beliau telah bekerja sebagai kontraktor untuk lebih 40 tahun. Beliau berkata dirinya tertarik dengan harga tawaran kilang tersebut, maka terus menerima projek itu. Pihak yang berunding dengannya hanya memberitahu bahawa sisa itu adalah "kek thorium" (thorium cake), tanpa menjelaskan apakah itu sebenarnya, malah juga tidak memberitahu di mana sisa itu harus dibuang.

Selain itu, walaupun kerja pengendalian sisa radioaktif ini di-"outsource", namun Asian Rare Earth tidak merangka kontrak dalam hitam putih (bertulis). Keadaan ini cukup untuk menunjukkan bahawa pihak kilang tidak memandang berat pengendalian sisa ini. Hanya apabila pendedahan Ng diberi liputan akhbar, barulah pihak kilang menjelaskan, "Arahan secara lisan sudah memadai..." (New Straits Times, 25 November 1986)

Ng yang tinggal di Menglembu memberitahu MerdekaReview, pihak kilang memaklumkannya bahawa sisa ini boleh dijadikan "baja". Jadi, beliau mengangkut sisa ini ke kebun pakciknya yang berhampiran dengan kilang. "Banyak tempat yang saya tuang (sisa itu)... Masih boleh dikorek pada hari ini".

Beliau berkata, sisa thorium itu kelihatan bagai gum, kapur, berair dan ada mendakan, baunya masam. Tikus dan lipas di kawasan buangan sampah hilang begitu sahaja apabila Ng membuang sisa itu ke kawasan itu, malah sayuran yang "dibajai" sisa thorium ini sangat "cantik" (kerana tiada serangga). Namun, manusia akan berasa tidak selesa ketika mendekati bahan sisa tersebut.

Tidak akan terima projek ini kalau sedar ia beracun

Wartawan mengungkit semula peristiwa silam ini. Selepas Ng Toong Foo mengisahkan ceritanya pada ketika itu, Pengurus Asian Rare Earth pernah menjawab bahawa Ng yang mengingkari arahan kilang dan membuang sisa thorium di merata-rata. Menurut laporan New Straits Times pada 25 November 1986, pihak kilang mendakwa Ng menerima tawaran itu pada kemuncak perjuangan penduduk menentang kilang ini, lantas Ng seharusnya sedar akan bahayanya sisa thorium.

Ng Toong Foo dengan nada yang kasar menyoal wartawan, "Jikalau kamu tahu benda itu beracun, adakah kamu masih mahu mengangkutnya?"

"Dia (pengurus) tidak berani untuk berkata sedemikian pada ketika itu. Benda yang beracun adalah merbahaya. Adakah dia akan berkata sesuatu yang benar? Dia tidak mahu menulisnya dalam hitam putih. Dia tahu bahawa kita tidak tahu," Kata Ng.

"Ia memerlukan lesen untuk menghasilkan sesuatu. Kalau produknya beracun, maka kerajaan tidak akan meluluskan lesen kepadanya. Benda yang diluluskan semestinya tidak akan mengancam kesihatan manusia. Jadi, kerajaan yang menipu kami," tuduhnya.

Wartawan memetik kenyataan pihak kilang bahawa lokasi pembuangan sisa toksik ini telah ditetapkan. Ng mempersoalkannya, "Buang di mana? Tunjukkan saya! Manakah lokasi pembuangannya itu? Tunjukkan saya. Kamu tidak tunjukkan saya, di mana lokasi yang diluluskan untuk pembungan sisa? Hanya muncul selepas itu!"

Kilang Asian Rare Earth dibina pada tahun 1979 di kawasan perindustrian Bukit Merah, untuk mengekstrak itrium (sejenis unsur nadir bumi) daripada monazit, menghasilkan sisa buangan radioaktif sebanyak 2,250 ton setahun. Namun demikian, AELB belum ditubuhkan pada ketika itu, maka pihak kilang tidak perlu memohon lesen khas.

AELB ditubuhkan pada 1 Februari 1985 di bawah Jabatan Perdana Menteri untuk memantau keselamatan tenaga atom di seluruh negara. Asian Rare Earth mendapat lesennya pada Disember 1986, untuk teruskan pemprosesan kilangnya, sebelum dihentikan pada Januari 1994.

Tapak buangan radioaktif Asian Rare Earth pada awalnya dibina di Papan (gambar kanan), namun tidak digunakan lantaran protes dari penduduk tempatan. Pengerusi Jawatankuasa Anti-Radioaktif Perak (PARC) Hew Yoon Tat memberitahu MerdekaReview, kerajaan mengumumkan pada tahun 1986 untuk membina tapak pembuangan sisa radioaktif di Keledang Hill, kira-kira tiga kilometer dari Papan. Tapak ini siap dibina pada tahun 1990, dan sisa buangan radioaktif hanya dipindah ke sana pada tahun 1991.

Oleh itu, dalam jangka antara binanya kilang pada tahun 1979, hinggalah penggunaan tapak pembuangan sisa radiokatif pada tahun 1991, sisa buangan kilang Asian Rare Earth tidak dikendalikan dengan baik. Kalau bukan pendedahan Ng Toong Foo, kita tidak tahu bahawa sisa buangan radioaktif ini dikendalikan dengan cara yang sambil lewa.

Kerajaan menganggap isu rare earth telah melabuh tirai selepas tutupnya kilang Asian Rare Earth di Bukit Merah. Padahalnya, sisa buangan ini belum dikendalikan dengan sebaik-baiknya, mendedahkan penduduk tempatan kepada ancaman radioaktif.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di taiping - Google Blog Search

07 di taiping - Google Blog Search


Taiping Mali: Fw: Fenomena Halo Matahari <b>Di Taiping</b>

Posted: 27 May 2011 03:23 AM PDT


Banyak kali fenomena ini berlaku dan yang menariknya ialah ia kerap berlaku pada hari Jumaat
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

From: ace idris <acetipex@gmail.com>

Date: Fri, 27 May 2011 15:12:04 +0800

To: <taipingmali@gmail.com>

Cc: <acetipex@gmail.com>

Subject: Fenomena Halo Matahari Di Taiping

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di gerik - Google Blog Search

07 di gerik - Google Blog Search


Dunia Sekarang: kemalangan <b>di Gerik</b>-Kelantan

Posted: 07 Apr 2009 12:00 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Perkembangan Bayi - 2 Bulan - Semenjak dua menjak bila aku tahu yg aku dah berjaya mengandung nie, setiap hari mesti nak mencari info mengandung baik di internet mahupun di majalah..sem... 1 hari yang lalu ...

07 di kuala sepetang - Google Blog Search

07 di kuala sepetang - Google Blog Search


Lok-chiak "落甲": Taiping (Maxwell Hill) Trip, <b>Kuala Sepetang</b> Seafood

Posted: 05 Jun 2011 11:56 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Taiping (Maxwell Hill) Trip, Kuala Sepetang Seafood. Posted by Ah Kai at 11:56 PM · Email This BlogThis! Share to Twitter Share to Facebook Share to Google Buzz. Reactions: 0 comments: Post a Comment · Older Post Home ...

07 di pengkalan hulu - Google Blog Search

07 di pengkalan hulu - Google Blog Search


Daerah <b>Hulu</b> Perak « Belum Outdoor Adventure (BOA)

Posted: 21 May 2011 09:05 AM PDT

Daerah Hulu Perak

Mungkin tidak ramai yang mengenali kawasan Hulu Perak secara dekat kerana kedudukan nya yang agak jauh dari Kuala Lumpur kecuali kepada pengunjung-pengunjung Taman Negeri Diraja Belum ataupun yang memandu dari Kelantan ke Baling atau Pulau Pinang. Hulu Perak secara am nya mempunyai 3 daerah, Lenggong, Gerik dan Pengkalan Hulu dan terbahagi kepada beberapa mukim. Pendapatan utama penduduk di sini ialah pertanian, peladangan, perikanan dan juga menjual hasil-hasil hutan.

Lenggong

Lenggong terkenal dengan ikan pekasam, tasik Raban, teh Lenggong, tapak-tapak arkeologi (Perak Man) dan juga gua-gua yang unik. Dengan keluasan 113,725 hektar dan anggaran bilangan penduduk sebanyak 22,161 orang, daerah Lenggong terbahagi kepada 3 mukim, Lenggong, Temelong dan Durian Pipit. Pendapatan utama penduduk kawasan ini adalah pertanian dan perikanan. Lenggong terkenal dengan Pusat Ikan Pekasam negara yang terletak di Tasik Raban.

Tasek Raban ini sesuai bagi yang menggemari sukan air. Kawasan dipersekitaran tasik ini juga disediakan pelbagai kemudahan seperti chalet , taman kanak-kanak, restoran terapung dan pusat khidmat pelancong. Di tasik ini juga sering diadakan sukan air peringkat Negeri Perak sempena Hari Kebangsaan. Di antara acara yang sering diadakan ialah Perlumbaan Perahu Panjang dan Kayak.

Muzium Arkeologi Lenggong atau dikenali sebagai Muzium Arkeologi Kota Tampan terletak di sebuah kawasan bekas ladang Kelapa Sawit di Kampung Kota Tampan, Mukim Temelong, Lenggong dan berada dalam Daerah Hulu Perak iaitu 8 km ke selatan dari Pekan Lenggong dan 2 km dari jalan raya Kuala Kangsar – Grik. Keluasan keseluruhan kawasan muzium ini di anggarkan seluas 8.16 ekar dan yang telah dibangunkan seluas 2 ekar dengan 2 blok bangunan yang mempunyai 2 Galeri Pameran, Pejabat, Bilik Audio Visual, Bilik Mesyuarat dan Bilik Penyelidikan.

Lembah Lenggong mempunyai sejumlah 16 gua, termasuk beberapa yang berpotensi untuk dibangunkan sebagai pusat tarikan pelancong. Sumber berpotensi ini akan menerima sambutan baik terutamanya daripada pelancong yang berminat kepada aktiviti meneroka gua dan sejarah zaman purba. Di antara gua-gua yang berpontensi termasuklah Gua Kajang (dimana terdapat tulisan zaman purba) dan Gua Gunung Runtuh (tempat dijumpai tulang-tulang "Perak Man"). Kota Tampan merupakan satu kawasan tarikan arkeologi di mana tinggalan zaman "Paleolitic" telah dijumpai. Di bahagian utara daerah ini juga terdapat gua batu kapur di Bukit Damar.

Antara tempat-tempat menarik di Lenggong ialah:

1. Tasik Raban
2. Muzium Arkeologi Kota Tampan
3. Lata Kekabu
4. Gua-gua bersejarah
5. Ladang Dragon Fruit
6. Ladang Rusa Chuas & Luat
7. Ladang Teh dan Rossele
8. Pusat Lumba Motorcross
9. Homestay Kampung Beng

Gerik

Gerik terkenal dengan Taman Negeri Diraja Belum yang menjadi ikon eko-pelancongan negeri Perak. Dengan keluasan 219,127 hektar dan anggaran penduduk seramai 69,800 orang, daerah Gerik terbahagi kepada 5 mukim, Gerik, Kerunai, Kenering, Belum dan Temenggor. Pendapatan utama penduduk di kawasan ini ialah pertanian, perladangan, perniagaan, perikanan dan pendidikan.

Keunikan Taman Negeri Diraja Belum dengan pelbagai habitat flora dan fauna yang menakjubkan berhubung kait dengan lagenda asal Belum. Nama Hutan Belum diambil daripada nama asal perkampungan Melayu iaitu Kampung Belum Lama meliputi enam perkampungan kecil.

Hutan Belum yang diwartakan sebagai Taman Negeri Perak telah diisytihar semula sebagai `The Royal Belum' oleh DYMM Sultan Azlan Shah, Sultan Perak pada bulan 31 Julai 2003. Ia berkeluasan 117,500 hektar, terletak di Daerah Hulu Perak bersempadan dengan Taman Negara Halabala, Thailand di bahagian utaranya. Kawasan ini hanya boleh dihubungi melalui pengangkutan air dari Pulau Banding yang mengambil masa sekitar satu jam setengah.

Tasik Temenggor merupakan tasik buatan manusia terbesar di Perak yang terletak lebih kurang 35km ke utara timur Gerik dan meliputi kawasan seluas 15 200 hektar. Pengunjung yang terutamanya pencinta alam akan terpegun dengan keindahan dan kecantikan flora dan faunanya. Disini juga terdapat sebuah perkampungan kecil orang asli. Tasik ini juga amat sesuai kepada mereka yang meminati aktiviti memancing.

Antara tempat-tempat menarik di Gerik ialah:

1. Lata Ulu Lawin
2. Pualau Banding
3. Taman Negeri Diraja Belum
4. Tasik & Empangan Temenggor
5. Kampung-kampung Orang Asli
6. Dataran Kuala Rui
7. Air Beruk
8. Lata Pinang
9. Empangan Pong
10. Batu Hampar
11. Taman Rafflesia Kampung Bongor
12. Dataran Pengkalan Buaya
13. Hutan Simpan Pulau Tali Kail
14. Gunung Kenderong, Kerunai, Chamah, Basah dan Sepat

Pengkalan Hulu

Pengkalan Hulu atau nama lamanya Kroh terkenal dengan banyak tempat-tempat menarik yang boleh dikunjungi. Keindahan flora dan faunanya sememangnya memukau sesiapa sahaja yang berkunjung ke tempat-tempat pelancongan di sini.

Pengkalan Hulu pada dahulunya dikenali sebagai Kroh. Sejarah nama Kroh bermula dengan sebuah sungai kecil yang mengalir melalui kawasan ini. Sungai yang mengalir ini berpunca dari sebuah kampung yang bernama Selarong. Selarong bermaksud 'denai gajah' dalam bahasa Arab. Sungai ini menjadi tempat mandi dan berkubang gajah-gajah kepunyaan Raja Reman yang bilangannya menjangkau ratusan ekor. Bagi memudahkan gajah-gajah tersebut mandi, Raja Reman telah memerintahkan agar empangan dibina untuk membendung air. Aliran sungai yang diempangkan itu menjadi sebuah tasik kecil dengan keadaan airnya yang sentiasa keruh. Disebabkan itulah bandar ini telah dinamakan sebagai Kroh pada masa dahulu.

Pada 4 Januari 1984, semasa pemerintahan Sultan Perak ke-33 iaitu Almarhum Sultan Idris Al-Mutawakkil Alallahi Shah (Sultan Idris Shah II), baginda telah berkenan meminda nama Kroh kepada Pengkalan Hulu kerana tempat ini menjadi tempat persinggahan apabila baginda berangkat ke daerah Hulu Perak.

Kini, tinggalan tasik kecil tersebut telah dibangunkan oleh pentadbiran daerah sebagai taman rekreasi yang dinamakan Taman Tasek Takong. Kaitan antara gajah dengan nama Kroh juga telah diabadikan menerusi logo Majlis Daerah Pengkalan Hulu, Perak Darul Ridzuan.

Antara tempat-tempat menarik di Pengkalan Hulu ialah:

1. Bukit Sejuk
2. Dataran Gading
3. Kem Motivasi & Rekreasi Gua Gendang
4. Lata Kasut
5.. Kolam Air Panas
6. Lapangan Golf Pengkalan Hulu
7. Lata Sungai Hitam
8. Lombong Bijih Timah Rahman Hydraulic
9. Kelian Intan
10. Kompleks Bebas Cukai Pengkalan Hulu / Betong

Artikel oleh Belum Outdoor Adventure

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di batu gajah - Google Blog Search

07 di batu gajah - Google Blog Search


SUARA PERAK: Perlu Dewan Serbaguna <b>Di</b> Siputeh, <b>Batu Gajah</b>

Posted: 01 Jun 2011 08:54 AM PDT

Kenyataan Media YB V.Sivakumar , ADUN Kawasan Tronoh pada 1 Jun 2011 di Siputeh, Batu Gajah.

Perlu Dewan Serbaguna  di Siputeh

Dewan Serbaguna adalah merupakan satu keperluan terutamanya di kawasan-kawasan yang padat dengan penduduk. Dewan itu boleh digunakan untuk mengadakan pelbagai program kemasyarakatan, majlis-majlis keramaian seperti perkahwinan , sambutan perayaan  dan sebagainya. Jika tidak, penduduk kawasan itu terpaksa mengadakan majlis-majlis itu di tempat-tempat yang  lebih jauh. Ini akan menyusahkan penduduk setempat. 

Dewan Serbaguna juga boleh digunakan untuk aktiviti-aktiviti sukan dan rekreasi yang lain. Ini akan mengeratkan hubungan masayrakat setempat . Dalam pada itu, dewan itu juga boleh digunakan oleh belia-belia untuk tujuan yang lebih berfaedah dan mengelak daripada aktiviti-aktiviti yang membinasa.

Penduduk Siputeh Mas  dan Siputeh Permai, Batu Gajah pernah memohon untuk sebuah Dewan Serbaguna  untuk kegunaan bersama di kawasan itu pada tahun 2009 melalui Pejabat Pembangunan Luar Bandar, Batu Gajah.  Permohonan ini dibuat memandangkan ia menjadi satu keperluan kepada penduduk kawasan ini.

 Dianggarkan terdapat lebih kurang  700 unit rumah di kedua-dua taman itu.  Kawasan ini juga padat dengan penduduk iaitu lebih daripada 2500 orang. Oleh yang demikian adalah wajar untuk penduduk kawasan itu untuk memiliki satu dewan serbaguna. 

Permohonan mereka tidak mendapat maklum balas daripada kerajaan negeri. Wakil-wakil penduduk daripada kedua-dua taman ini pernah berjumpa dengan saya berhubung dengan masalah ini. Kami pernah bermesyuarat sebanyak dua kali sebelum ini. Mereka merayu supaya kerajaan negeri prihatin terhadap niat mereka untuk memiliki satu dewan serbaguna di kawasan itu. 

Perkara ini telah dibangkitkan oleh Ahli Dewan Negeri kawasan Selinsing, Tuan Haji Husin Bin Haji Din secara soalan bertulis pada  Persidangan Dewan Negeri 3hb Ogos 2010.  Jawapan yang diberikan oleh Dewan adalah seperti berikut :

'Dewan Orang Ramai untuk kawasan Siputeh Mas dan Siputeh Permai, Batu Gajah akan dipertimbangkan pembinaannya melalui peruntukan RMK-10 yang dipohon daripada Kerajaan Persekutuan sebanyak RM75.2 juta bagi seluruh negeri'.

Kerajaan Negeri sudah tentu telah  menerima peruntukan yang dipohon daripada Kerajaan Persekutuan. Oleh yang demikian adalah wajar untuk meluluskan projek pembinaan dewan serbaguna di kawasan Siputeh seperti yang dijanjikan. Saya difahamkan bahawa tidak ada apa-apa maklum balas berhubung dengan pembinaan dewan  sehingga hari ini. Oleh yang demikian, saya memohon supaya kerajaan negeri mempertimbangkan dan meluluskan permohonan ini untuk kepentingan penduduk Siputeh dan sekitarnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di kuala kurau - Google Blog Search

07 di kuala kurau - Google Blog Search


YB. YUNUS JAMHARI ADUN <b>KUALA KURAU</b>: PENDAFTARAN PENGUNDI BARU <b>...</b>

Posted: 19 May 2011 03:37 AM PDT

Kawan-kawanku yang dikasihi
semalam kita bertemu kembali memadu
ketika matari tersangkut di bumbung Utusan
kita tidak menerima apa yang ada
yang dinyanyikan dari hati berani
dengan tangan erat pada keyakinan terpahat.

Lagu kita telah mulai terpancar
ah, anak-anak manisnya menjenguk ke luar
di luar udara basah dalam matari bersinar
semua antara kita lagunya seluruh sedar.

Apakah ini derita diri dalam mimpi
atau kenyataan pahit menyepit
pada lena yang membunuh kehidupan manusia
sama-sama kita rangkul menguji diri.

Kawan-kawanku yang dikasihi
di belakang duri di depan api
kita tidak bisa undur lagi
duri dan api, tajam panasnya kita hadapi.

Semalam dan hari ini kita diukir sejarah
di mana air mata tidak akan menitik tumpah
sebab kebulatan ikrar tak akan berubah
apa saja kita tidak akan menyerah.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.