Jumaat, 30 September 2011

07 di hutan melintang - Google Blog Search

07 di hutan melintang - Google Blog Search


Padah terima suapan | :: cina islam | 2011 ::

Posted: 29 Sep 2011 08:30 PM PDT

3 Zulkaedah 1432H. [MOD] -
IPOH - Gara-gara menerima suapan RM1,500, daripada seorang pemandu traktor, seorang pembantu penguat kuasa Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dikenakan hukuman penjara sehari serta denda RM10,000 oleh Mahkamah Sesyen, di sini, semalam.
Hakim Julie Lack Abdullah menjatuhkan hukuman ke atas Mad Karimin Mansor, 49, selepas mendapati tertuduh bersalah melakukan perbuatan itu dan dalam penghakimannya, Julie Lack menasihatkan tertuduh supaya tidak mengulangi kesalahan yang dilakukan pada masa akan datang.
Dalam masa yang sama, beliau turut memerintahkan tertuduh menjalani hukuman penjara dua bulan jika gagal membayar denda yang ditetapkan.
Mad Karimin kelihatan sugul di kandang tertuduh sejurus hakim menjatuhkan hukuman itu ke atasnya.
Terdahulu, tertuduh yang diwakili peguam bela Terence Naidu, memohon agar hukuman terhadapnya dikurangkan dengan alasan dia menanggung dua anak selain kehilangan kerja dan wang pencen apabila mengambil keputusan untuk mengaku bersalah.
Bagaimanapun, Pegawai Pendakwa dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), M Kathan memohon agar hukuman setimpal dikenakan memandangkan perbuatan rasuah merupakan suatu kesalahan yang serius.
Tertuduh mengaku memperoleh rasuah RM1,500 daripada S Letchamanan pada pukul 7.40 malam, 4 September 2009 di Kedai Makan Yunos berhampiran Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) Ladang Jenderata Bahagian Tiga di Hutan Melintang.
Wang itu adalah sebagai upah untuk tidak mengambil tindakan terhadap Letchamanan yang memandu traktor bernombor pendaftaran AM 3297 tanpa cukai jalan, iaitu kesalahan di bawah Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987.
Tertuduh didakwa di bawah Seksyen 17(a) Akta SPRM 2009 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24 akta yang sama yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan denda tidak kurang daripada lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000 atau yang mana lebih tinggi.

07 di manjoi - Google Blog Search

07 di manjoi - Google Blog Search


<b>manjoi</b>.my: Jalan raya <b>di</b> Gugusan <b>Manjoi</b>

Posted: 15 Jun 2011 12:34 PM PDT


Jika anda tidak pernah memasuki Gugusan Manjoi, jalan-jalannya agak mengelirukan. Seperti kawasan penempatan Melayu yang lain, jalan-jalan dan rumah-rumah di sini kelihatan hampir serupa. Jangan sama sekali memasuki Gugusan Manjoi diwaktu malam jika anda tidak arif tentang arah tujunya.
Terdapat beberapa jalan utama di Manjoi: antaranya Raja, Menteri, Rajawali, Intan, Dato' Sagor, Tun Terang, Cempaka, Alang Ishak, Pasar, Madrasah dan Padang. Mereka dikelaskan sebagai jalan utama kerana lebarnya dan mempunyai jumlah lalulintas yang tinggi. Walau bagaimanapun, terdapat banyak jalan perhubungan yang lain yang sama penting, tetapi sempit dan pendek, yang mana menyebabkan mereka kelihatan tidak penting.
Pastikan juga anda mengetahui jalan-jalan lencongan, sekiranya terdapat jalan yang ditutup kerana kenduri kahwin (diadakan di atas jalan kerana halaman rumah yang sempit; dengan permit dari MBI), atau jalan yang dibaiki (kadang-kadang, seperti yang anda boleh lihat dari tampalan-tampalan yang kelam-kabut). Lencongan biasanya mudah kerana kebanyakan jalan-jalan di sini berhubungkait, tetapi banyak juga jalan mati di sini.
Sub-kampung dalam Gugusan Manjoi adalah mudah untuk dikenali. Biasanya (ada pengecualian), jalan-jalan di setiap sub-kampung dinamakan mengikut sesuatu:
Manjoi Baru: jalan-jalannya dinamakan gelaran jawatan dalam perkhidmatan/pentadbiran, seperti Pegawai, Perwira, Datok, Datin, Menteri, Raja.
Manjoi Baru Tambahan: jalan-jalan dinamakan jenis-jenis batu permata, seperti Berlian dan Intan.
Tengku Hussein Lama: TH Lama adalah sub-kampung yang sangat kecil. Jalan-jalannya dinamakan Tok Ketua dan bilangannya.
Tengku Hussein Baru: juga sub-kampung yang kecil. Jalan-jalannya dinamakan dengan perkara yang berkaitan dengan masyarakat, seperti Muhibbah dan Budiman.
Tengku Hussein Hujung: Jalan-jalannya dinamakan dengan perkara yang berkaitan dengan pemberian Allah, seperti Syukur, Rahmat dan Nikmat.
DAS: seperti MBT, jalan-jalannya dinamakan jenis-jenis batu permata, seperti Intan, Delima, Nilam dan Zamrut.
DAS 1: sub-kampung yang sangat kecil. Satu-satunya jalan utama dinamakan Orkid, dan yang lorong yang lainnya dinamakan Orkid dan bilangannya.
DAS 2: jalan-jalannya dinamakan jenis-jenis burung, seperti Rajawali, Kedidi, Serindit, Tekukur, Merbah dan Tiong.
DAS 3: dikenali juga sebagai Sg. Kati, jalan-jalannya dinamakan jenis-jenis pokok kayu, seperti Keranji, Jelutong dan Merbau.
Sungai Tapah: jalan-jalannya dinamakan jenis-jenis bunga, seperti Mawar, Cempaka, Bunga Raya, Dahlia dan Melor.
Sungai Tapah Tambahan: jalan-jalannya dinamakan jenis-jenis ikan, seperti Tapah, Puyu, Kelah dan Toman.
Sungai Tapah Seberang: jalan-jalannya dinamakan pahlawan Melayu, seperti Megat Terawis, Dato' Sagor, Tun Terang dan Alang Ishak.
Jelapang Baru: Sama seperti TH Lama dan DAS 1, jalan-jalannya dinamakan dengan satu nama sahaja - Cenderawasih dan bilangannya.
Peta di bawah menggambarkan setiap sub-kampung di dalam Gugusan Manjoi.

07 di tanjung piandang - Google Blog Search

07 di tanjung piandang - Google Blog Search


FITNAH TERBARU PAS PARIT BUNTAR | peraktoday.com

Posted: 30 Sep 2011 09:05 AM PDT

Yunus

Laman Blog Pas Parit Buntar bertarikh 17 Sepetember telah menerbitkan artikel yang sebahagiannya  diambil daripada akhbar Sinar Harian dan artikel mereka tidak lain dan tidak bukan untuk memburuk-burukkan Menteri Besar Perak YAB Dato Seri Diraja Dr Zambry Abd Kadir.

Tulisan dalam blog berjudul "MASALAH PENDUDUK PARIT TANJUNG PIANDANG , MANA PEGAWAI KHAS MB?

Sebelum bercerita panjang, TM ingin jelaskan sedikit mengenai wakil rakyat kawasan ini.

Tanjung Piandang terletak dalam Dun Kuala Kurau yang diwakili oleh Abdul Yunus Jamahari (Pkr ) dan satu lagi diwakili oleh  Idham Lim Dun Titi Serong (Pas) dan Ahli Parlimennya ialah Mujahid Yusof (Pas).

Apa yang didedahkan di bawah oleh Pas samalah seperti peribahasa melayu iaitu seperti membuka pekung di dada. Ia secara tanpa sedar telah mendedahkan kegagalan Pas dan Pkr dalam membela nasib rakyat.

Ketiga-tiga wakil rakyat sepatutnya membantu apa juga masalah yang dihadapi oleh pengundi kawasan mereka baik yang menyokong BN atau menyokong PR. Buat lah seperti kerajaan BN lakukan, membantu tanpa memilih bulu.

Kalau ketiga-tiga wakil rakyat tak cukup peruntukan sila jumpa tauke mereka iaitu Anwar Ibrahim dan Hadi Awang, paling dekat boleh mohon bantuan daripada kerajaan Pulau Pinang dan Kedah atau boleh juga pinjam duit daripada Selangor atau Kelantan. Ini tugas kerajaan berkebajikan.  Pas di Perak hanya ada 6 kerusi , tak kan lah tak boleh turun peruntukan 500 ribu setahun untuk 6 Adun Pas dan 5 Adun Pkr.

Kepada penduduk juga mesti lah ingat, dulu masa nak mengundi tak mahu undi BN, tak percaya kepada Umno. Sekarang apa jadi, ibarat pepatah melayu nasi sudah menjadi bubur, menangis air mata darah pun tak ada guna lagi.

Jika mereka menuduh MB tak tengok dan tak turun padang juga adalah fitnah. MB kerap turun padang ke kawasan Dun Titi Serong dan Kuala Kurau.

Kali terakhir MB dan rombongan turun ke Tanjung Piandang ialah kelmarin 29 September 2011 Beliau berada di sana seawal 6.30 pagi untuk bersarapan dengan orang ramai dan 10.30 beliau membuka 'klinik' untuk membolehkan rakyat di kawasan tersebut berjumpa dan mengutarakan masalah mereka.

Sejak menjadi MB Perak bukan sekali dua beliau turun ke kawasan tersebut. Cuma masalahnya ialah puak-puak Pas atau mengundi Pas totok yang sombong. Bila MB turun padang, mereka boikot tak mahu jumpa, benci dan meluat konon.

Bila susah dan ada masalah kutuk MB…..Ini yang payah dengan puak-puak lalat hijau. Agaknya itu lah balasan Allah kepada mereka yang kufur nikmat yang diberikan.

PARIT BUNTAR, 17 Sept. :P engarah Majlis Tindakan DUN Kuala Kurau Abdul Bahrain Desa mengesa kerajaan negeri mengambil tindakan segera terhadap aduan penduduk di Parit Tanjung Piandang yang disiarkan dalam akhbar Sinar Harian baru-baru ini.
" Sebagai kerajaan yang memerintah sepatutnya kerajaan negeri perlu bertanggungjawab terhadap masalah pembangunan yang diadukan penduduk.
" Sejak BN merampas pemerintahan negeri Perak dari PR,pelbagai masalah penduduk tidak diselesaikan oleh kerajaan yang memerintah. Berbeza sepanjang 11 bulan pemerintahan PR di Perak" katanya
Beliau yang juga Timbalan Yang Dipertua PAS Parit Buntar berkata, masalah jalan, jambatan dan kedhaifan penduduk sudah banyak kali diadukan oleh penduduk di sini, namun masalah itu terus berlarutan.
" Berapa lama penduduk harus bersabar. Wakil rakyat PR tidak boleh disalahkan kerana peruntukan pembangunan dinafikan kepada mereka.
" Apa yang dilakukan oleh pegawai khas yang dilantik oleh Menteri Besar. Sepatutnya, merekalah yang menyalurkan masalah penduduk kepada Menteri Besar" katanya
Tuntut janji pemimpin


TANJUNG PIANDANG – Janji pemimpin sejak 20 tahun lalu, untuk membaiki jalan sejauh 5 kilometer (KM) bermula dari kawasan Teluk Pial hingga ke kawasan Tanjung Piandang mula dituntut penduduk di sini, apabila tidak ada sebarang perkembangan dilihat setelah lama janji berkenaan ditaburkan.

Penduduk, Kamarudin Ismail, 46 berkata, jalan berkenaan perlu diturap segera kerana keadaannya mendatangkan bahaya kepada pengguna dan sebelum ini dia telah beberapa kali memohon kepada pihak berwajib.

"Malang bagi kami bila jalan di kawasan lain yang diturap selepas janji itu ditaburkan kepada kami sedangkan penduduk di kawasan berkenaan tidak membuat sebarang permohonan untuk menurap kembali jalan.

"Kami melihat kawasan yang mendapat kemudahan jalan itu mempunyai kepentingan politik apabila projek menyediakan kemudahan itu diselenggarakan oleh pemimpin parti tertentu," katanya kepada Sinar Harian.

Katanya, penduduk di kawasan itu merasa seperti di anak tiri dan melihat pemberian bantuan yang diberikan kepada rakyat mempunyai unsur pilih kasih.

Menurutnya, keadaan jalan di kawasan itu turut memberi kesan mendalam kepada anak-anak jati kampung di luar kawasan yang pulang berhari raya selain menanamkan kebencian terhadap kepimpinan dalam hati mereka.

"Sebelum ini ada pihak yang telah berjanji menurap kembali jalan itu dan memaklumkan peruntukan sebanyak RM50,000 telah diterima, namun hingga kini, ia sekadar tinggal janji kosong.

"Jika benar peruntukan itu telah diterima, ke mana perginya wang berkenaan atau kenapa ia dialih ke kawasan lain dan berapa lama lagi kami terpaksa menunggu untuk melihat jalan yang semakin teruk ini diturap kembali?" katanya.

Sementara itu, Mohd Jamal Mokhtar, 33 berkata, keadaan yang berlaku sekarang ini tidak adil kepada penduduk terpaksa membayar cukai mengikut jadual dan akan dikenakan tindakan oleh pihak berkuasa sekiranya terlewat membayarnya.

"Kita kena ikut masa yang ditetapkan untuk membayar cukai sedangkan perkhidmatan semula kepada rakyat cukup susah untuk diselenggarakan, tambahan di kawasan pendalaman dan sepatutnya pihak berkuasa perlu tegas dalam memberikan semula perkhidmatan kepada rakyat terutama berkaitan masalah awam.

"Sudah berapa kali permohonan dibuat dan sudah berapa tahun janji ditaburkan tanpa tindakan, juga tanpa memikirkan keadaan jalan sekarang ini mendatangkan bahaya terutama pada sebelah malam?" katanya.
Tidak mahu terus tanggung risiko


TANJUNG PIANDANG – Setiap kali tibanya hujan, penduduk di kawasan Ban 136 Parit Tanjung Piandang Darat mengeluh kerana memikirkan keadaan jalan di kampung mereka yang tidak berturap sejak sekian lama.

Mohd Jamal Mokhtar,33, berkata, penduduk memohon pihak terlibat supaya segera menurap jalan yang lama tidak pernah diturap hingga menimbulkan masalah becak apabila hujan selain merosakkan kenderaan mereka.

Menurutnya, walaupun jarak jalan di kawasan perumahan itu yang tidak berturap hanya 500 meter tetapi akan merosakkan kenderaan yang melaluinya terutama ketika hujan melanda.

Katanya, alasan peruntukkan tidak ada boleh diterima namun keadaan ini sudah berlarutan agak lama dan ada juga pihak yang mendakwa peruntukan sudah diluluskan.

"Justeru sebagai penduduk kami cuma mahu melihat kesempurnaan kampung kami selain memudahkan penduduk keluar masuk menggunakan jalan berkenaan.

Seorang lagi penduduk, Kamarudin Ismail, 46, berkata, jalan itu sepatutnya sudah lama diturap namun tidak tahu masalah yang timbul hingga ianya tidak diturap.

"Keadaan ini berlaku seolah-olah tiada kajian dibuat pihak yang berkenaan untuk memberi kemudahan kepada penduduk ianya cuma dilakukan untuk kepentingan tertentu sesetengah pihak.

"Kami amat berharap jalan di sini diturap secepat mungkin kerana semakin lama dibiarkan dikhuatiri akan manghakiskan parit yang tidak berbenteng," katanya.


Jambatan perlu diubah


TANJUNG PIANDANG – Kedudukan asal jambatan di Parit Tanjung Piandang Darat, di sini, yang tidak strategik selain mengundang bahaya perlu diubah segera memandangkan telah banyak kemalangan berlaku di kawasan itu.

Kebanyakan penduduk mahu jambatan sementara itu diubah kerana kedudukan asal berbahaya disebabkan terdapat beberapa selekoh tajam.

Penduduk, Mohd Jamal Mokhtar, 33, berkata, keadaan jalan bengkang-bengkok menuju ke jambatan itu menyukarkan pengguna mengagak kedudukan sebenar jambatan terutamanya pada waktu malam.

Menurutnya, bukan itu sahaja malah beberapa kali kemalangan melibatkan lori, motosikal dan kereta terjunam ke dalam parit kerana menyangka terdapat jambatan di jalan lurus.

"Baru-baru ini sebuah motosikal melalui jalan lurus dari kampung dan menyangka di hadapannya terdapat jambatan sedangkan kedudukan jambatan itu sebenarnya terletak selepas melalui dua selekoh tajam.
"Akibatnya penunggang motosikal itu terjunam ke dalam parit bersebelahan jambatan ini," katanya.


Katanya, situasi seumpama itu pasti akan berlaku terutama kepada orang luar bahkan bertambah teruk lagi.
"Diharap jambatan ini diubah dan diletakkan selepas jalan lurus sahaja bagi mengelakkan kekeliruan dan kemalangan berlaku," katanya.
Sementara itu, penduduk, Kamarudin Ismail, 46, berkata, jambatan yang ada kini hanya sebuah titi sementara dibina pihak kontraktor untuk beberapa pembangunan di kampung tersebut selain memudahkan kenderaan berat mereka keluar masuk.
Katanya, sehingga kini jambatan itu tidak diubah dan mendatangkan lebih banyak bahaya kepada penduduk.
"Diharap pihak yang terlibat dapat melihat semula kewajaran jambatan ini dan mengubah kedudukannya kerana dikhuatiri mendatangkan lebih banyak bahaya terutamanya kepada pengguna dari luar.
"Ramai pemandu akan keliru terutamanya pada waktu malam kerana keadaan samara-samar dan mengagak jambatan itu berada di hadapan mereka tetapi sebaliknya," katanyat

TANJUNG PIANDANG – Keadaan rumah yang semakin uzur, di Parit Tanjung Piandang Darat, di sini, membimbangkan keluarga Jamil Azomi Hassan, 50, apabila kawasan dapur dan bilik air kini membahayakan keluarga itu.
Jamil Azomi berkata, dapur rumahnya semakin usang kerana dinding dan lantai mengalami kerosakan dan mereput.
Menurutnya, bilik air juga sudah begitu daif dan hanya berpintukan sehelai kain.
"Saya tidak mempunyai peruntukan untuk tujuan baik pulih ini kerana sudah tidak bekerja akibat faktor usia.
"Kini hanya bergantung harap dengan pendapatan anak untuk urusan perbelanjaan harian," katanya kepada Sinar Harian.
Jamil berkata, jika dilihat dari luar rumahnya, pasti tidak akan percaya dengan keadaan rumah yang daif itu.
Menurutnya, pemimpin kampung tidak pernah datang menjenguk, mungkin tidak menyangka rumahnya itu mengalami banyak kerosakan.
Katanya, diharap pihak berkenaan dapat melihat sendiri keadaan rumahnya seterusnya memberi bantuan baik pulih rumah.
"Saya amat berharap bahagian dapur dan bilik air di baik pulih oleh pihak bertanggungjawab."Jika saya punya kemampuan saya sendiri akan usahakan untuk memiliki sebuah rumah yang sempurna, malangnya saya tidak ada peruntukan ini," katanyaSINAR HARIAN

Kepada pemberita akhbar Sinar Harian pun  jangan lah galak sangat dok bersekongkol dengan Pas.

Ingat dulu TM sudah hantam Sinar Harian kerana menyiarkan maklumat palsu menngenai warga miskin di Dun Selinsing?

Jangan sampai TM belalasah lagi untuk kali ke 2 dan seterusnya. Akhbar Sinar tak salah cuma yang matarop ialah pemberitanya.

07 di parit buntar - Google Blog Search

07 di parit buntar - Google Blog Search


FITNAH TERBARU PAS <b>PARIT BUNTAR</b> | peraktoday.com

Posted: 30 Sep 2011 09:05 AM PDT

Yunus

Laman Blog Pas Parit Buntar bertarikh 17 Sepetember telah menerbitkan artikel yang sebahagiannya  diambil daripada akhbar Sinar Harian dan artikel mereka tidak lain dan tidak bukan untuk memburuk-burukkan Menteri Besar Perak YAB Dato Seri Diraja Dr Zambry Abd Kadir.

Tulisan dalam blog berjudul "MASALAH PENDUDUK PARIT TANJUNG PIANDANG , MANA PEGAWAI KHAS MB?

Sebelum bercerita panjang, TM ingin jelaskan sedikit mengenai wakil rakyat kawasan ini.

Tanjung Piandang terletak dalam Dun Kuala Kurau yang diwakili oleh Abdul Yunus Jamahari (Pkr ) dan satu lagi diwakili oleh  Idham Lim Dun Titi Serong (Pas) dan Ahli Parlimennya ialah Mujahid Yusof (Pas).

Apa yang didedahkan di bawah oleh Pas samalah seperti peribahasa melayu iaitu seperti membuka pekung di dada. Ia secara tanpa sedar telah mendedahkan kegagalan Pas dan Pkr dalam membela nasib rakyat.

Ketiga-tiga wakil rakyat sepatutnya membantu apa juga masalah yang dihadapi oleh pengundi kawasan mereka baik yang menyokong BN atau menyokong PR. Buat lah seperti kerajaan BN lakukan, membantu tanpa memilih bulu.

Kalau ketiga-tiga wakil rakyat tak cukup peruntukan sila jumpa tauke mereka iaitu Anwar Ibrahim dan Hadi Awang, paling dekat boleh mohon bantuan daripada kerajaan Pulau Pinang dan Kedah atau boleh juga pinjam duit daripada Selangor atau Kelantan. Ini tugas kerajaan berkebajikan.  Pas di Perak hanya ada 6 kerusi , tak kan lah tak boleh turun peruntukan 500 ribu setahun untuk 6 Adun Pas dan 5 Adun Pkr.

Kepada penduduk juga mesti lah ingat, dulu masa nak mengundi tak mahu undi BN, tak percaya kepada Umno. Sekarang apa jadi, ibarat pepatah melayu nasi sudah menjadi bubur, menangis air mata darah pun tak ada guna lagi.

Jika mereka menuduh MB tak tengok dan tak turun padang juga adalah fitnah. MB kerap turun padang ke kawasan Dun Titi Serong dan Kuala Kurau.

Kali terakhir MB dan rombongan turun ke Tanjung Piandang ialah kelmarin 29 September 2011 Beliau berada di sana seawal 6.30 pagi untuk bersarapan dengan orang ramai dan 10.30 beliau membuka 'klinik' untuk membolehkan rakyat di kawasan tersebut berjumpa dan mengutarakan masalah mereka.

Sejak menjadi MB Perak bukan sekali dua beliau turun ke kawasan tersebut. Cuma masalahnya ialah puak-puak Pas atau mengundi Pas totok yang sombong. Bila MB turun padang, mereka boikot tak mahu jumpa, benci dan meluat konon.

Bila susah dan ada masalah kutuk MB…..Ini yang payah dengan puak-puak lalat hijau. Agaknya itu lah balasan Allah kepada mereka yang kufur nikmat yang diberikan.

PARIT BUNTAR, 17 Sept. :P engarah Majlis Tindakan DUN Kuala Kurau Abdul Bahrain Desa mengesa kerajaan negeri mengambil tindakan segera terhadap aduan penduduk di Parit Tanjung Piandang yang disiarkan dalam akhbar Sinar Harian baru-baru ini.
" Sebagai kerajaan yang memerintah sepatutnya kerajaan negeri perlu bertanggungjawab terhadap masalah pembangunan yang diadukan penduduk.
" Sejak BN merampas pemerintahan negeri Perak dari PR,pelbagai masalah penduduk tidak diselesaikan oleh kerajaan yang memerintah. Berbeza sepanjang 11 bulan pemerintahan PR di Perak" katanya
Beliau yang juga Timbalan Yang Dipertua PAS Parit Buntar berkata, masalah jalan, jambatan dan kedhaifan penduduk sudah banyak kali diadukan oleh penduduk di sini, namun masalah itu terus berlarutan.
" Berapa lama penduduk harus bersabar. Wakil rakyat PR tidak boleh disalahkan kerana peruntukan pembangunan dinafikan kepada mereka.
" Apa yang dilakukan oleh pegawai khas yang dilantik oleh Menteri Besar. Sepatutnya, merekalah yang menyalurkan masalah penduduk kepada Menteri Besar" katanya
Tuntut janji pemimpin


TANJUNG PIANDANG – Janji pemimpin sejak 20 tahun lalu, untuk membaiki jalan sejauh 5 kilometer (KM) bermula dari kawasan Teluk Pial hingga ke kawasan Tanjung Piandang mula dituntut penduduk di sini, apabila tidak ada sebarang perkembangan dilihat setelah lama janji berkenaan ditaburkan.

Penduduk, Kamarudin Ismail, 46 berkata, jalan berkenaan perlu diturap segera kerana keadaannya mendatangkan bahaya kepada pengguna dan sebelum ini dia telah beberapa kali memohon kepada pihak berwajib.

"Malang bagi kami bila jalan di kawasan lain yang diturap selepas janji itu ditaburkan kepada kami sedangkan penduduk di kawasan berkenaan tidak membuat sebarang permohonan untuk menurap kembali jalan.

"Kami melihat kawasan yang mendapat kemudahan jalan itu mempunyai kepentingan politik apabila projek menyediakan kemudahan itu diselenggarakan oleh pemimpin parti tertentu," katanya kepada Sinar Harian.

Katanya, penduduk di kawasan itu merasa seperti di anak tiri dan melihat pemberian bantuan yang diberikan kepada rakyat mempunyai unsur pilih kasih.

Menurutnya, keadaan jalan di kawasan itu turut memberi kesan mendalam kepada anak-anak jati kampung di luar kawasan yang pulang berhari raya selain menanamkan kebencian terhadap kepimpinan dalam hati mereka.

"Sebelum ini ada pihak yang telah berjanji menurap kembali jalan itu dan memaklumkan peruntukan sebanyak RM50,000 telah diterima, namun hingga kini, ia sekadar tinggal janji kosong.

"Jika benar peruntukan itu telah diterima, ke mana perginya wang berkenaan atau kenapa ia dialih ke kawasan lain dan berapa lama lagi kami terpaksa menunggu untuk melihat jalan yang semakin teruk ini diturap kembali?" katanya.

Sementara itu, Mohd Jamal Mokhtar, 33 berkata, keadaan yang berlaku sekarang ini tidak adil kepada penduduk terpaksa membayar cukai mengikut jadual dan akan dikenakan tindakan oleh pihak berkuasa sekiranya terlewat membayarnya.

"Kita kena ikut masa yang ditetapkan untuk membayar cukai sedangkan perkhidmatan semula kepada rakyat cukup susah untuk diselenggarakan, tambahan di kawasan pendalaman dan sepatutnya pihak berkuasa perlu tegas dalam memberikan semula perkhidmatan kepada rakyat terutama berkaitan masalah awam.

"Sudah berapa kali permohonan dibuat dan sudah berapa tahun janji ditaburkan tanpa tindakan, juga tanpa memikirkan keadaan jalan sekarang ini mendatangkan bahaya terutama pada sebelah malam?" katanya.
Tidak mahu terus tanggung risiko


TANJUNG PIANDANG – Setiap kali tibanya hujan, penduduk di kawasan Ban 136 Parit Tanjung Piandang Darat mengeluh kerana memikirkan keadaan jalan di kampung mereka yang tidak berturap sejak sekian lama.

Mohd Jamal Mokhtar,33, berkata, penduduk memohon pihak terlibat supaya segera menurap jalan yang lama tidak pernah diturap hingga menimbulkan masalah becak apabila hujan selain merosakkan kenderaan mereka.

Menurutnya, walaupun jarak jalan di kawasan perumahan itu yang tidak berturap hanya 500 meter tetapi akan merosakkan kenderaan yang melaluinya terutama ketika hujan melanda.

Katanya, alasan peruntukkan tidak ada boleh diterima namun keadaan ini sudah berlarutan agak lama dan ada juga pihak yang mendakwa peruntukan sudah diluluskan.

"Justeru sebagai penduduk kami cuma mahu melihat kesempurnaan kampung kami selain memudahkan penduduk keluar masuk menggunakan jalan berkenaan.

Seorang lagi penduduk, Kamarudin Ismail, 46, berkata, jalan itu sepatutnya sudah lama diturap namun tidak tahu masalah yang timbul hingga ianya tidak diturap.

"Keadaan ini berlaku seolah-olah tiada kajian dibuat pihak yang berkenaan untuk memberi kemudahan kepada penduduk ianya cuma dilakukan untuk kepentingan tertentu sesetengah pihak.

"Kami amat berharap jalan di sini diturap secepat mungkin kerana semakin lama dibiarkan dikhuatiri akan manghakiskan parit yang tidak berbenteng," katanya.


Jambatan perlu diubah


TANJUNG PIANDANG – Kedudukan asal jambatan di Parit Tanjung Piandang Darat, di sini, yang tidak strategik selain mengundang bahaya perlu diubah segera memandangkan telah banyak kemalangan berlaku di kawasan itu.

Kebanyakan penduduk mahu jambatan sementara itu diubah kerana kedudukan asal berbahaya disebabkan terdapat beberapa selekoh tajam.

Penduduk, Mohd Jamal Mokhtar, 33, berkata, keadaan jalan bengkang-bengkok menuju ke jambatan itu menyukarkan pengguna mengagak kedudukan sebenar jambatan terutamanya pada waktu malam.

Menurutnya, bukan itu sahaja malah beberapa kali kemalangan melibatkan lori, motosikal dan kereta terjunam ke dalam parit kerana menyangka terdapat jambatan di jalan lurus.

"Baru-baru ini sebuah motosikal melalui jalan lurus dari kampung dan menyangka di hadapannya terdapat jambatan sedangkan kedudukan jambatan itu sebenarnya terletak selepas melalui dua selekoh tajam.
"Akibatnya penunggang motosikal itu terjunam ke dalam parit bersebelahan jambatan ini," katanya.


Katanya, situasi seumpama itu pasti akan berlaku terutama kepada orang luar bahkan bertambah teruk lagi.
"Diharap jambatan ini diubah dan diletakkan selepas jalan lurus sahaja bagi mengelakkan kekeliruan dan kemalangan berlaku," katanya.
Sementara itu, penduduk, Kamarudin Ismail, 46, berkata, jambatan yang ada kini hanya sebuah titi sementara dibina pihak kontraktor untuk beberapa pembangunan di kampung tersebut selain memudahkan kenderaan berat mereka keluar masuk.
Katanya, sehingga kini jambatan itu tidak diubah dan mendatangkan lebih banyak bahaya kepada penduduk.
"Diharap pihak yang terlibat dapat melihat semula kewajaran jambatan ini dan mengubah kedudukannya kerana dikhuatiri mendatangkan lebih banyak bahaya terutamanya kepada pengguna dari luar.
"Ramai pemandu akan keliru terutamanya pada waktu malam kerana keadaan samara-samar dan mengagak jambatan itu berada di hadapan mereka tetapi sebaliknya," katanyat

TANJUNG PIANDANG – Keadaan rumah yang semakin uzur, di Parit Tanjung Piandang Darat, di sini, membimbangkan keluarga Jamil Azomi Hassan, 50, apabila kawasan dapur dan bilik air kini membahayakan keluarga itu.
Jamil Azomi berkata, dapur rumahnya semakin usang kerana dinding dan lantai mengalami kerosakan dan mereput.
Menurutnya, bilik air juga sudah begitu daif dan hanya berpintukan sehelai kain.
"Saya tidak mempunyai peruntukan untuk tujuan baik pulih ini kerana sudah tidak bekerja akibat faktor usia.
"Kini hanya bergantung harap dengan pendapatan anak untuk urusan perbelanjaan harian," katanya kepada Sinar Harian.
Jamil berkata, jika dilihat dari luar rumahnya, pasti tidak akan percaya dengan keadaan rumah yang daif itu.
Menurutnya, pemimpin kampung tidak pernah datang menjenguk, mungkin tidak menyangka rumahnya itu mengalami banyak kerosakan.
Katanya, diharap pihak berkenaan dapat melihat sendiri keadaan rumahnya seterusnya memberi bantuan baik pulih rumah.
"Saya amat berharap bahagian dapur dan bilik air di baik pulih oleh pihak bertanggungjawab."Jika saya punya kemampuan saya sendiri akan usahakan untuk memiliki sebuah rumah yang sempurna, malangnya saya tidak ada peruntukan ini," katanyaSINAR HARIAN

Kepada pemberita akhbar Sinar Harian pun  jangan lah galak sangat dok bersekongkol dengan Pas.

Ingat dulu TM sudah hantam Sinar Harian kerana menyiarkan maklumat palsu menngenai warga miskin di Dun Selinsing?

Jangan sampai TM belalasah lagi untuk kali ke 2 dan seterusnya. Akhbar Sinar tak salah cuma yang matarop ialah pemberitanya.

07 di trolak - Google Blog Search

07 di trolak - Google Blog Search


Santai Bersama Bob Lokman <b>di Trolak</b> Selatan

Posted: 03 May 2011 10:27 PM PDT

Pemuda bersama Pas Cawangan Trolak Selatan telah berjaya menganjurkan program Santai bersama bekas artis yang kini bergiat dalam bidang dakwah, Sdr Bob Lokman.

Program yang bermula jam 5.00 petang itu mendapat sambutan yang menggalakkan daripada masyarakat setempat.

Sdr Bob Lokman sempat menyampaikan ucapan ringkas yang amat menarik dan menghiburkan tetamu yang hadir.

Program berakhir sekitar jam 6.30 petang. Sdr Bob Lokman seterusnya bergegas ke Surau Kg Kelan untuk mengadakan Kuliah Maghrib di sana. Seterusnya, beliau berceramah pada sebelah malamnya di Dataran Berop, Tg malim bersama DS Nizar Jamaluddin.

07 di lumut - Google Blog Search

07 di lumut - Google Blog Search


Hanya Sementara : Berbuka <b>di Lumut</b> #1

Posted: 20 Aug 2011 10:43 AM PDT


Assalamualaikum
Currently at Lumut with my roommates :)
Berbuka disana and overnight bersama
Semoga perjalanan kami lancar, dan diberkati ALLAH, insyaALLAH :))

07 di malim nawar - Google Blog Search

07 di malim nawar - Google Blog Search


INDAH RASA J.<b>MALIM</b>: Kembara Melihat Pekan - Pekan Lama 2 <b>...</b>

Posted: 15 Jul 2011 05:00 AM PDT

Catatan berkenaan pekan-pekan lama di negeri Perak saya teruskan menerusi satu perjalanan menghala ke utara daerah Batang Padang menuju ke Daerah Kampar dan Kinta. Senarai utama yang ada di dalam kepala saya ialah pekan Banir, pekan Malim Nawar, pekan Kota Baharu, pekan Kampung Kepayang, pekan Sungai Siput Selatan dan pekan Chenderiang. Agak berat juga hati saya memandangkan saya hanya bermotosikal sahaja meneroka pekan-pekan ini. Dugaan cuaca dan keselamatan sudah pastilah sentiasa bermain di benak hati saya. Namun syukur Alhamdulillah, perjalanan saya selamat dan berjaya.

Saya tidak dapat mengulas berkenaan dengan pekan Banir. Walaupun terdapat beberapa tinggalan lama di sini, pekan Banir sebenarnya lebih sesuai dikatakan sebagai sebuah penempatan Kampung Baru sahaja. Secara tidak langsung ia terkeluar dari senarai awal pekan-pekan lama untuk saya ulas. Namun demikian hasil tinjauan rambang saya di internet mendapati di pekan Banir satu ketika dahulu terdapat sebuah stesen keretapi. Namun kini stesen keretapi berkenaan telah dirobohkan bagi memberi laluan kepada pembangunan projek landasan keretapi berkembar dari Rawang ke Ipoh.

Papan tanda stesen keretapi menunjukkan pernah wujud sebuah 

stesen keretapi di pekan Banir. 

Saya meninggalkan pekan Banir dan meneruskan perjalanan ke bandar Kampar. Saya melintasi Sungai Lesong. Sempat juga saya merakamkan gambar-gambar kenangan di sini. Sungai Lesong bolehlah ditakrifkan sebagai sebuah kampung Melayu. Namun kewujudan barisan rumah kedai kayu di tepi jalannya menarik perhatian saya. Ia kelihatan seperti sebuah pekan koboi Melayu yang unik. Sebuah dewan ( dijadikan TABIKA ) dan sebuah masjid menjadi lambang sebuah penempatan Melayu yang tidak berkembang menjadi sebuah pekan kecil. Sebaliknya ia terus kekal dengan sifat tradisinya sebagai sebuah kampung persisiran jalan raya yang klasik.

Deretan bangunan kedai kayu di Kampung Sungai Lesong

Bolehkah Sungai Lesong ditakrifkan sebagai pekan koboi Melayu ?

Selepas selesai mengambil beberapa gambar di Sungai Lesong saya meneruskan perjalanan saya ke Kampar. Sempat juga saya menyusup masuk ke pekan Mambang Di Awan. Pekan ini nampaknya sudah pesat membangun. Saya memasuki bandar Kampar ketika jam sudah menunjukkan angka tiga. Penerokaan pekan-pekan lama dalam daerah Kampar sudah bermula. Inilah buat kali pertamanya saya meneroka pekan-pekan lama di luar dari daerah Batang Padang. Sasaran utama saya ialah pekan Malim Nawar. Rasanya sudah hampir 6 tahun saya tidak ke pekan ini. Ermmm... mesti banyak yang sudah berubah agaknya.

Selamat datang ke Malim Nawar

Kedudukan Malim Nawar agak unik. Ini adalah kerana kedudukannnya yang terpisah dari jalan utama persekutuan dari Kampar menghala ke Gopeng. Namun demikian, Malim Nawar bukan lah pekan yang sembarangan. Ia adalah sebuah pekan lama yang penuh nilai-nilai kenangannya kepada diri saya. Di pekan inilah, cinta monyet pertama saya tercipta. Saya sendiri tidak tahu bagaimana ia terjadi dan bagaimana saya boleh jatuh hati dengan seorang gadis manis dari Malim Nawar. Tapi itu dululah ... cerita tentang zaman-zaman remaja yang nakal. Dengar ceritanya gadis itu sudah berumah tangga. Nama gadis itu bairlah menjadi rahsia kenangan saya. Saya sendiri sudah terputus khabar dengannya. Namun saya akan kenang  beliau sebagai sebuah pengalaman kedewasaan yang terbaik.

Sewaktu dalam usia remaja, agak rajin saya ke Malim Nawar. Jika tidak berjumpa si gadis pujaan, saya mengikuti sepupu saya berniaga kain di pasar lambaknya. Dahulu pekan Malim Nawar agak klasik. Jika memasuki ke pekannya, kita akan melintasi jalan yang merintangi landasan keretapi . Jalan ini akan ditutup  sebentar jika keretapi lalu. Malahan ketika itu stesen keretapi Malim Nawar juga masih wujud memberikan perkhidmatan kepada penduduknya. Tapi sayang... seperti stesen keretapi Banir, stesen keretapi Malim Nawar juga telah ditutup bagi memberi laluan kepada pembangunan projek landasan berkembar. Satu lagi saksi sejarah dibunuh bagi memberi laluan kepada nilai kemodenan baru.

Stesen Keretapi lama pekan Malim Nawar

Saya juga amat berharap agar laluan keretapi yang merintangi jalan utama ke pekan Malim Nawar masih wujud. Begitu juga dengan bangunan kedai-kedai kayu lama yang pernah saya lihat dahulu. Namun ia bertukar menjadi suatu kesan yang amat kecewa bila melihat perubahan-perubahan baru di pekan ini. Pekan Malim Nawar terputus dua akibat dari pembangunan landasan keretapi berkembar. Kewujudan sebuah jejambat baru yang merintangi landasan keretapi berkenaan mengiyakan perkara ini. Rumah-rumah kedai lama banyak yang sudah tiada. Ini membuatkan saya hanya mampu memandang jauh dan mengenang semula masa lalu. Jarak masa dan usia membuatkan saya menjadi terlalu rindu dengan suasana lama yang pernah bermain di mata.

 Antara bangunan kedai kayu lama yang 

masih tersisa di pekan Malim Nawar

Sunyi petang di Malim Nawar

Sebenarnya jika dilihat sepintas lalu, Malim Nawar sebenarnya sudah berkembang menjadi pekan moden. Kemudahan-kemudahan asas seperti pasar basah moden, stesen minyak dan sebagainya menjadikannya sebuah pekan yang lengkap. Kedudukannya yang berhampiran dengan bandar Kampar pula menyebabkan hampir tiada pejabat-pejabat kerajaan di pekan ini. Namun, kewujudan sebuah pejabat pos membantu penduduk-penduduk tempatan menyelesaikan pelbagai urusan bil dan sebagainya. Pejabat Pos Malim Nawar terletak berhampiran dengan jejambat yang merintangi landasan keretapi. Ia sebuah bangunan yang unik dan klasik. Mujur juga bangunan pejabat pos ini tidak dimakan oleh kemodenan.

Pejabat Pos Malim Nawar .... klasik !!!!
Hasil tinjauan di internet pula, saya mendapati pekan Malim Nawar masih menyimpan beberapa tinggalan sejak dari zaman penjajahan lagi.  Namun demikian, akibat dari masa yang semakin suntuk sukar untuk saya menjejaki tainggalan-tinggalan tersebut. Antaranya ialahsebuah serombong  kilang ''Carbide'' yang dibina oleh pihak Jepun semasa Perang Dunia Kedua yang lalu. Tidak saya tahu dimana lokasinya. Namun demikian rujukan gambar-gambar berkenaan dengan tinggalan perang ini boleh dirujuk di  http://www.panoramio.com.

 Serombong kilang peluru yang dibina oleh pihak Jepun

pada zaman perang dunia kedua di Malim Nawar

Saya bergerak meninggalkan pekan Malim Nawar ketika waktu sudah hampir menjejaki jam empat. Sempat juga saya singgah sebentar di stesen minyak untuk mengisi minyak. Ia sebuah stesen minya yang baru. Ketika  saya melalui Kampung Pulai Bergading secara tiba-tiba ingatan lama terhadap gadis manis yang pernah mengisi ruang-ruang hati zaman remaja saya berenang-renang di fikiran. Agaknya apa khabar beliau sekarang .... hehehehe... entahlah ... ada rasa rindu yang halus menyelinap di hati. Biarkan lah ia berlalu .... kini masing-masing punya cerita hidup yang berlainan.

Saya terus menunggang motosikal saya ke bandar Gopeng. Sasaran saya seterusnya ialah pekan Kota Baharu. Apa agaknya yang ada di pekan kelahiran kartunis terkenal Malaysia iaitu Dato Lat itu .... erm... jumpa lagi di catatan perjalanan yang akan datang. Malim Nawar saya tinggalkan sambil mengenang sebuah cerita cinta monyet yang abadi di jiwa !!!!!

07 di ipoh - Google Blog Search

07 di ipoh - Google Blog Search


Udang galah Tanjung Tualang <b>di</b> Mali <b>Ipoh</b>

Posted: 26 Sep 2011 06:37 AM PDT

Udang galah Tanjung Tualang di Mali Ipoh

Udang galah Tanjung Tualang di Mali Ipoh

Oleh ASLIZA MUSA


Udang galah segar membangkit selera.


UDANG galah Tanjung Tualang cukup popular. Malah, mengikut cerita, pelancong dari Singapura berbondong-bondong menaiki bas ke pekan kecil di tengah negeri Perak, semata-mata untuk menikmati keenakannya.

Oleh kerana kebanyakan restoran tidak halal yang menyediakan hidangan tersebut, maka tentunya umat Islam tidak berpeluang merasa udang galah yang sememangnya terkenal itu.

Tapi kini ia bukan lagi masalah. Kunjungi restoran Mali Ipoh Seafood, Ipoh, Perak, anda pasti teruja. Restoran berasaskan masakan Cina halal yang diusahakan oleh usahawan muda, Azlan Mohd. Said itu turut menyediakan pelbagai lagi khazanah makanan Perak seperti ikan hantu atau ketutu dan tilapia Tasik Banding.

Penulis yang berkesempatan mencuba kelazatan makanan di restoran di pusat perdagangan Casuarina, Jalan Dr. Raja Nazrin Shah itu tidak dapat menahan selera apabila menyaksikan udang galah sepanjang tapak tangan dimasak kukus ala-Cina disusun sebaris bersama lapisan-lapisan putih telur.

Hidangan yang masih panas itu menandakan ia baru sahaja dimasak. Tentunya kecur air liur tidak sabar mahu mencuba sendiri keenakan udang galah Tanjung Tualang itu.

Malah, keterujaan penulis tidak terhenti di situ. Selepas itu, disajikan hidangan isi haruan yang dibalut bersama buah mangga dan epal.

Nampak pelik, tetapi saat secubit isi udang dan isi ikan haruan menjengah ke dalam mulut, penulis perlu bersetuju dengan pendapat seorang rakan bahawa makanan laut paling sesuai jika dimasak gaya masakan Cina.

Pendapat itu mungkin benar kerana kaedah memasak yang ringkas dan cepat, maka kesegaran dan kemanisan serta rasa makanan ini kekal terjamin.

Menurut Azlan, masakan Cina bukan semuanya berasaskan tumis, sos tiram mahu pun kukus.

''Orang Cina juga terkenal dengan masakan asam pedas dan kari," katanya sambil menghulur dua dulang berisi masakan asam pedas kepala ikan Norway dan kari ikan bawal.

Keenakan asam pedas berkenaan mendapat reaksi positif seorang rakan yang kebetulan berasal dari Melaka yang terkenal dengan masakan asam pedas.

''Kalau begini tidak perlu balik Melaka untuk menikmati asam pedas," katanya.

Hidangan lain yang turut menjadi kesukaan pengunjung adalah lam ko kicap atau ikan ketutu yang dimasak pada suhu tinggi bersama rempah ratus serta kicap istimewa telah berjaya mengekalkan kemanisan isi ikan tersebut.

Masakan tilapia stim ros juga tidak kurang hebatnya. Menu ini pasti pengganti yang paling sesuai untuk penggemar ikan masak tiga rasa. Bezanya, ikan tidak digoreng sebaliknya dikukus.

Menu-menu lain yang tidak boleh diketepikan adalah sotong Mongolia dan kailan dua rasa yang digoreng garing manakala batangnya ditumis.

Bagi menghilangkan dahaga, jangan lupa mencuba jus amra atau kedondong, dan laici tembikai yang mempunyai keistimewaan tersendiri.

Menurut Azlan, selain mengutamakan kesegaran dan mengekalkan keaslian cita rasa, Mali Ipoh tidak berkompromi dalam soal kebersihan serta keselesaan pelanggan.

Bagi menjamin halal, semua sos dan tepung yang digunakan untuk masakan di restoran itu dibuat dan diadun sendiri.

Restoran yang sesuai untuk seisi keluarga itu juga turut menyediakan hidangan masakan Melayu dan barat selain menerima tempahan yang boleh dibuat melalui talian 05-2341618 dan 05-2433618.

Mali Ipoh Seafood yang boleh memuatkan 160 pelanggan dalam satu-satu masa itu dibuka setiap Isnin hingga Jumaat dari pukul 11.00 pagi hingga 11.00 malam. Sabtu dan Ahad dibuka pukul 11.00 pagi hingga 12.00 malam.

07 di slim river - Google Blog Search

07 di slim river - Google Blog Search


Menziarah Cikgu Mahhadee Ramlee <b>di</b> Hospital <b>Slim River</b> : Blog <b>...</b>

Posted: 13 Sep 2011 06:28 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Posted by admin on 14 Sep 11 - 0 Comments. ziarah cikgu mahadee Menziarah Cikgu Mahhadee Ramlee di Hospital Slim River. Syukur alhamdulillah beliau telah selamat menjalani pembedahan membuang tyroid pagi tadi. Didoakan beliau ...

07 di bukit merah - Google Blog Search

07 di bukit merah - Google Blog Search


CAP – Lessons from radioactive poisoning in <b>Bukit Merah</b>: A Photo <b>...</b>

Posted: 18 Sep 2011 03:14 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]... taking blood sample. In 1988, every child tested had a. Photo by CAP. More Photos Essay: http://www.consumer.org.my/index.php/homepage/slideshow/453-wasted-lives-lessons-from-radioactive-poisoning-in-bukit-merah ...

Mahathir harus meminta maaf kepada mangsa <b>Bukit Merah</b>

Posted: 24 Sep 2011 10:11 AM PDT

Parti Keadilan Rakyat (KEADILN) menganggap mantan Perdana Menteri Tun Mahathir harus meminta maaf kepada mangsa Bukit Merah akibat krisis kebocoran radiasi oleh kilang pemprosesan tanah nadir – Asia Rare Earth (ARE) dan bukan memberikan pandangannya terhadap Kilang Lynas secara tidak bertanggunjawab.

Ahli Jawatankuasa KEADILAM Majlis Pimpinan Pahang Lee Chean Chung mengulas kenyataan Mahathir yang bersetuju dengan pembangunan Kilang Lynas. Menurut beliau, sempena Mahathir memegang jawatan Perdana Menteri, beliau bukan sahaja meluluskan projek ARE di Bukit Merah, malah juga melakukan pelbagai kesilapan besar sejurus itu.

Yang pertama, Projek ARE diluluskan Mahathir mengalami bencana kebocoran radiasi dan membahayakan nyawa penduduk di sekitar Bukit Merah. Statistik menunjukkan bahawa sebanyak 8 orang kanak-kanak menghidapi Leukimia akibat radiasi, dan hanya 2 orang sahaja yang masih hidup sehingga sekarang. Selain itu, 5 orang mengalami kecacatan otak akibat kesan radiasi. Kadar keguguran dan kematian bayi juga adalah 3 kali lebih tinggi daripada kadar purata negara ini.

Menurut Chean Chung, Mahathir pada ketika itu enggan memberi arahan supaya menutupkan kilang tersebut. Penduduk kampung yang terdesak terpaksa membawa kes tersebut ke mahkamah dengan usaha sendiri.

"Malah kes mahkamah telah berlanjut selama 10 tahun. Penduduk kampung menderita sepanjang tempoh tersebut. Sekarang, Mahathir bukan sahaja tidak insaf akan tindakan beliau, malah menyatakan persetujuan terhadap Lynas, iaitu sebuah kilang pemprosesan tanah nadir yang bakal dibuka di Gebeng, Kuantan."

Kedua, Kerajaan Barisan Nasional hanya mengambil langkah mendirikan tapak simpanan sisa radioaktif tetap 13 tahun selepas Kilang ARE berhenti beroperasi. Tapak tersebut hanya akan disiapkan menjelang tahun 2014. Penangguhan tersebut telah membuktikan kesilapan pentadbiran kerajaan BN.

"Kerja penceraian bangunan kilang dan penghantaran sisa radioaktif ke tapak simpanan telah mengambil masa selama 13 tahun dan peruntukan yang tidak dapat dinilai harganya. Tambahan lagi, tapak tersebut akan diserah dan diselenggarakan oleh Kerajaan Negeri Perak selama 300 tahun. Tempoh separuh hayat Thorium adalah selama 14 bilion tahun. Betapa lamanya kerajaan kita dapat menjamin sisa radioaktif tersebut adalah di bawah keadaan selamat?"

Akhirnya, Chean Chung juga mengkritik Mahathir yang menahan beberapa aktivis alam sekitar dalam gerakan anti ARE Bukit Merah di bawah ISA. Antara mereka termasuk Peguam Sahabat Alam Malaysia (SAM) Mina, Hew Yuen Tat, Fang Kui Mien dan Prof. Tan Ka Kheng.

"Yang menyedihkan, Prof. Tan Ka Kheng yang merupakan graduan daripada Universiti Cambridge telah ditahan tanpa bicara selama 2 tahun. Memandangkan sekarang Kerajaan telah membuat keputusan memansuhkan ISA, jelas bahawa tindakan Mahathir pada ketika itu telah dibuktikan salah."

Akhir sekali, Chean Chung mengambil pendirian bahawa selepas insiden Tanah Merah, Malaysia tidak perlu lagi sebuah Kilang Lynas untuk mengingatkan kelemahan penguatkuasaan institusi, kelonggaran akta alam sekitar dan harga nyawa rayat kita. Jika Mahathir ingin meninggalkan satu legasi yang bertanggungjawab, beliau harus memohon maaf atas kesilapan yang dilakukan olehnya kepada rakyat Bukit Merah.

"Yang pentingnya, keputusan muktamad untuk membangunkan Kilang Lynas haruslah datang daripada rakyat, dan bukan pihak lain, terutamanya tokoh politik yang sudah bersara."

公正党细数前首相三大罪状

李健聪:马哈迪应向红泥山受害者道歉

(关丹22日讯)人民公正党认为前首相马哈迪应该为其掌政期间批准霹雳州红坭山亚洲稀土厂运作,结果酿成辐射泄漏危机一事道歉,而非毫无悔意地大放厥词。

公正党彭亨州州委李健聪表示,马哈迪在任内批准红坭山亚希厂的运作,犯下了多项严重的错误。他细数马哈迪的三大罪状如下:

第一,马哈迪任内批准的稀土厂发生辐射外泄问题,并危害多人性命。统计显示,在该段期间因怀疑辐射而患上血癌的儿童有8位,侥幸生存的仅有2位。此外由于辐射影响而脑残者也有5名,加上孕妇流产,婴儿夭折率也是全国的3倍。

"马哈迪迟迟不肯下令关闭稀土厂,导致村民需要自费筹款打一场长达10年的官司,可谓罔顾人民的安危。现在,前首相对于这些悲惨的事件不但未有表达丝毫歉意,反而还为即将在关丹开厂的莱纳斯稀土厂背书,着实让人心寒。"

第二,另外,国阵政府与亚洲稀土厂在停厂的13年后,也就是迟至2006年才开始研究重新设置永久埋毒槽,而且在2014年才会完成埋毒槽的工程。这种延误已经犯了行政疏忽的错误。

"亚洲稀土厂花费了13年的时间和无法估计的金钱进行拆厂和处理辐射性废料的工作,而且埋藏辐射废料的永久埋毒槽,将会在2016年正式交给霹州政府负责及管理至少300年。钍辐射废料的半衰期为140亿年,我国的政府能够保证安全看管这些废料到什么时候?"

第三,李健聪也抨击马哈迪在反对亚洲稀土厂的运动中,以《内安法令》逮捕多名环境维权人士,其中包括霹雳反辐射抗毒委员会主席丘运达、大马自然之友米娜等,其中剑桥大学化工博士陈嘉庆更在未审讯的情况下就被扣留长达2年,犯下了严重的错误。

"马哈迪在茅草行动中动用恶法钳制运动,导致许多无辜的人在黑狱中度过非人的日子。其中,丘运达在扣留期间连续被盘问78小时,不止不允许他睡觉,也禁止与家人见面。现在国阵政府终于痛定思痛决定废除《内安法令》,马哈迪当年的行为对错,已经不证自明。"

最后,李健聪也认为,我国已经有了这个红坭山稀土厂的惨痛经验,不需要再来一个关丹莱纳斯稀土厂来提醒我国监管机构的脆弱、环境法令的松懈以及人命的可贵。马哈迪如果要为后代留下一个正面的楷模,则应该为其任内的错误决策所导致的人命与财物损失诚恳道歉。

"而且,要不要稀土厂的最后决定必须来自人民,而不是任何政党、组织或过气政客,更加不会是马哈迪。"

07 di sungai siput - Google Blog Search

07 di sungai siput - Google Blog Search


13 ditahan <b>di Sungai Siput</b> berhubung perhimpunan haram » Perak <b>...</b>

Posted: 28 Jun 2011 11:47 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]13 ditahan di Sungai Siput berhubung perhimpunan haram. June 29, 2011 — Leave a Comment. Posted in State News · Cancel Reply. Leave a Reply. Name. Email. Website. You can use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr ...

07 di taiping - Google Blog Search

07 di taiping - Google Blog Search


Hari terakhir <b>di Taiping</b> | Moon punyer blog

Posted: 17 Sep 2011 06:52 AM PDT

Hari Isnin semer anak anak dah siap siap nak balik ke KL semer nya selepas sambut Raya bersama sama ....tp masa tew mmg dah plan nak pakai baju raya n amik gamba ngan Norma

Talib siap siap kan Norma ...pakai kan Norma baju kurung n tudung yg dia belikan . Mama pun pakai purple jugak nak sama ngan menantu dia . Mama banyak bersembang ngan Norma ...nasihat kan Norma n beri kata kata semangat utk Norma