Rabu, 23 Mei 2012

07 di langkap - Google Blog Search

07 di langkap - Google Blog Search


Puluhan Warga Asal <b>Langkap</b> Lancar Ikuti Pelatihan Online <b>...</b>

Posted: 10 Nov 2011 12:00 AM PST

Puluhan Warga Asal Langkap Lancar Ikuti Pelatihan Online Jurnalistik

Oleh Adi SumaryadiKamis, 10 November 2011 09:33 WIB | Dibaca 767 kali

Langkaplancar, myPangandaran.com - Puluhan warga yang terdiri dari bapak-bapak dan ibu-ibu asal Kecamatan Langkaplancar mengikuti workshop Jurnalisme Online di Pangandaran. Peserta ini merupakan perwakilan dari 14 desa di Kecamatan Langkap Lancar. Acara yang berlangsung di Penginapan Bahagia Pangandaran ini tampak ramai dan pesertapun sangat antusias memperhatikan pemaparan yang disampaikan oleh narasumber.

Pelatihan Jurnalisme Online ini merupakan persembahan dari MMI Institute, salah seorang narasumber yang berbagi pada acara ini antara lain adalah Yudha P. Sunandar, penulis muda yang biasa menulis tulisan-tulisan untuk Harian umum Pikiran Rakyat, aktif di Masjid Salman ITB Bandung dan bagian dari Tim Cerkas Comm Bandung.

Materi yang disampaikan oleh narasumber adalah bagaimana memanfaatkan fasilitas online yang sudah tersedia untuk berbagi informasi, membangun kemandirian informasi melalui Online Citizen Journalism. Photo by Yudha P Sunandar.

Baca Juga Berita Lainnya:

Print PDFPDF ArsipArsip
Anda ingin mengirimkan berita ataupun menjadi Citizen Journalism untuk Daerah Pangandaran dan sekitarnya? anda bisa mengirimkan berita kepada kami melalui fasilitas Kontribusi Berita

1

saji Fathurrohman
Kamis, 10 November 2011 12:20 WIB
Mantaps, Semoga cepat mengalir apa yang disampaikan dan menjadi Jurnalisme, warga di sana.

Anda dapat memberikan komentar tentang Puluhan Warga Asal Langkap Lancar Ikuti Pelatihan Online Jurnalistik dengan menggunakan form dibawah ini .


07 di bagan datoh - Google Blog Search

07 di bagan datoh - Google Blog Search


Dewan Pemuda PAS <b>Bagan Datoh</b>: ADA APA DENGAN BAGAN <b>...</b>

Posted: 23 May 2012 07:47 PM PDT

BUKAN TIDAK MAHU BERSYUKUR TAPI HANYA MAHU RASAI JANJI YANG DITABURI...:)
Demikian perasaan sebahagian penduduk di kawasan yang bernama Bagan Datoh ( dalam daerah Hilir Perak ).Namun bagi mereka ( yang sokong Umno/ BN ) pastinya sangat bangga pencapaian pemimpin yang mewakili mereka ( mungkin kroni ).
Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, anak jati Jawa Sg. Nipah Darat hampir 4 penggal menjadi ahli Parlimen Bagan Datoh. Kini menjawat sebagai seorang menteri di Malaysia. Iaitu Menteri Pertahanan ( askar - askar ) dan juga memegang jawatan tertinggi Umno selaku Naib Presiden partinya itu.
Kali pertamanya, tahun 1994 janji telah ditabur olehnya ketika menjadi calon Umno/ BN dalam Pilihan Raya Umum dalam sejarah hidupnya kali pertama. Pelbagai janji dam manifestonya untuk menarik sokongan rakyat di Bagan Datoh.
Kini, hampir 20 tahun menjadi wakil rakyat ( ahli Parlimen Bagan Datoh ) hanya sedikit daripada janjinya TERTUNAI..MUNGKIN KITA PERLU TUNGGU DAN BERINYA LAGI PELUANG ? ATAU BERI CALON UMNO / BN YANG LAIN ?
Rakyat Bagan Datoh amat- amat bersyukur dengan RAHMAT DAN ANUGERAH ALLAH SWT..
 Keadaan jalan di Bagan Datoh di tahap kurang baik.
 Sistem peparitan yang kurang baik menyebabkan keadaan buruk berlaku bila tibanya musim hujan.
 Bangunan Jabatan Wilayah Utara terletak di pesisir sungai Perak. Apa fungsi sebenarnya ?
 Bilangan penduduk miskin masih tinggi di sekitar Bagan Datoh.
Antara kebanggaan Datuk Zahid membangunkan Homestay ketika menjadi Timbalan Menteri Pelancongan.

Janji yang perlu di tunggu rakyat BAGAN DATOH.

Adakah juga ianya satu lagi projek yang perlu di pecah tanahkan kemudiaan tunggu hingga berjanggut dan bercucu ?

07 di behrang - Google Blog Search

07 di behrang - Google Blog Search


Cetusan Minda & Hati: .: Saya geram dengan kerani <b>Behrang</b> 2020 <b>...</b>

Posted: 10 May 2012 05:36 PM PDT


Sebab, dia suka lepas tangan. Aduan pembeli selalu diletak tepi. Selalu menipu, cakap belit-belit. Nama dia saya tak tahu. tapi saya panggil dia AS. memang macam Amerika Syarikat.

Tak pandai ambil hati customer, memang amat menjengkelkan. Dia telah buat saya pandang Behrang 2020 sebagai pemaju penipu.. putar belit. As ni suka salahkan orang lain. Salah mulut dia yang janji itu ini masa saya nak beli rumah dengan dia dulu, pastu dia salahkan lawyer pulak. Adakala dia salahkan majikan dia jugak. Yang jadi mangsa saper?? haa...saya lah.

Jadi, kalau anda nak beli rumah di Behrang 2020, hati-hati dengan kerani perempuan nih.

Apa-apa pun, saya gembira kerana akhirnya dapat saya berurusan dengan kerani lain yang nama dia Jumiati, yang jauh lebih bijak dari pada si As ni. Jumiati telah buat saya faham situasi yang berlaku. Cakap direct je.

Saya juga geram dengan kerani lawyer A.M Ong, yang saya panggil Kak Adibah. Dia nih, selalu taknak dengar cakap saya. Saya baru cakap sikit, dia dah panjang lebar dah cakap part dia. Akhirnya, nasib baik ada Miss Fok (kerani lawyer juga) yang telah menyelamatkan emosi saya, dan membuat saya faham semua situasi sebenar. Yang paling menjengkelkan, lawyernya sendiri, Cik Ong tuh, langsung tak pernah nampak batang hidung. menyampah kan?

Kesimpulan:

Nak beli rumah di Behrang 2020??? Fikir masak-masak. Selamat membeli.

07 di seri manjung - Google Blog Search

07 di seri manjung - Google Blog Search


Kerajaan lulus RM150,000 bina gelanggang futsal <b>di</b> Bandar <b>Seri</b> <b>...</b>

Posted: 22 May 2012 09:39 PM PDT

Kerajaan negeri akan terus menyediakan kemudahan riadah dan bersukan di kawasan taman perumahan dan kampung di seluruh Perak dalam usaha mengurangkan masalah sosial di kalangan golongan belia.

Terbaru, kemudahan gelanggang futsal bernilai RM150,000 akan disediakan untuk kegunaan golongan belia sekitar Taman Fasa 2H, Bandar Seri Manjung seperti yang diumumkan oleh Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir, baru-baru ini.

Kemudahan gelanggang futsal itu kata Zambry, boleh dimanfaatkan untuk kegiatan riadah dan bersukan terutamanya di waktu malam.

"Kerajaan negeri menyediakan peruntukan khas RM2 juta untuk mengupayakan generasi muda dan belia di Perak dengan menganjurkan pelbagai program bersesuaian.

"Selain bantuan daripada Jabatan Belia dan Sukan, kemudahan riadah dan rekreasi juga disediakan seperti gelanggang futsal dan sepak takraw di kawasan taman perumahan dan kampung.

"Hari ini, saya ingin mengumumkan peruntukan RM150,000 untuk kegunaan belia di sekitar kawasan perumahan Seri Manjung yang dianggarkan mempunyai lebih 20,000 penduduk.

"Kemudahan riadah ini sangat penting untuk golongan belia bersukan di khususnya di waktu petang atau malam agar mereka dapat menghindar diri daripada terjebak dengan kegiatan sosial seperti penagihan dadah," katanya lagi.

Sementara itu, beberapa remaja yang ditemui berasa gembira dengan pengumuman Menteri Besar yang juga Adun Pangkor untuk menyediakan gelanggang futsal di kawasan kediaman mereka.

Shahmin Sazali, 16, berkata kegiatan bersukan di waktu lapang dapat mengeratkan hubungan dengan rakan yang lain selain baik dari segi kesihatan.

"Sudah pasti saya gembira dengan kemudahan futsal yang akan dibina di sini kerana sebelum ini, saya dan kawan-kawan terpaksa ke Stadium Manjung untuk beriadah dan bersukan.

"Apabila kemudahan ini dapat digunakan kelak, ia pasti lebih memudahkan kami untuk beriadah di waktu lapang," katanya lagi.

Rakannya, Mohd Hairi Azri Mohd Ridzuan, pula berkata dengan wujudnya kemudahan itu, masalah sosial di kalangan belia seperti melepak di kafe siber dapat dikurangkan sebaliknya masa yang terluang diisi dengan aktiviti bersukan yang lebih berfaedah.

"Kegiatan bersukan seperti bermain futsal bukan sahaja dapat menyihatkan tubuh badan tetapi dapat menghindar remaja terjebak daripada aktiviti kurang sihat seperti melepak.

"Golongan belia Bandar Seri Manjung ingin berterima kasih kepada kerajaan negeri di atas peruntukan RM150,000 untuk membina gelanggang futsal bagi kegunaan kami di sini," jelasnya.

07 di lumut - Google Blog Search

07 di lumut - Google Blog Search


IPOH MALAY: Anwar Dan Pengkalan Tentera USA <b>Di Lumut</b>

Posted: 24 Apr 2012 12:00 AM PDT

Bekas pengasas Parti Keadilan Rakyat, Ng Lum Yong mendedahkan rahsia dan motif hubungan rapat NGO khususnya dari Amerika Syarikat dengan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
"Dalam tempoh lima tahun akan datang China akan bergelar kuasa besar di Asia Pasifik, begitu juga dengan India dan Indonesia.
"Walaupun tidak diberi peluang di China, namun Anwar Ibrahim sentiasa menyampaikan ceramah dan bertemu media di India dan Indonesia hanya untuk merosakkan hubungan baik Malaysia dengan kedua-dua negara tersebut," kata Ng Lum Yong.
Beliau yang pernah dinafikan hak bertanding jawatan ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) PKR hanya kerana mendedahkan komplot menjatuhkan Menteri Besar Selangor itu turut berkata mendedahkan melalui Anwar Ibrahim, AS mahu menguasai Selat Melaka dan mengadakan satu pengkalan tentera khusunya di Lumut, Perak.
Ng Lum Yong turut menambah tujuan diadakan pengkalan tentera tersebut sebagai langkah AS menghindarkan ketiga-tiga negara Asia ini menjadi kuasa besar utama di Asia Pasifik.
"Anwar telah banyak menerima pembiayaan dan sumber kewangan besar dari Amerika Syarikat melalui pertubuhan-pertubuhan NGO.
"Tujuan mereka adalah mahu menjadikan Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri untuk memudahkan pembinaan pengkalan tentera di sini," dakwa Ng Lum Yong.

07 di pantai remis - Google Blog Search

07 di pantai remis - Google Blog Search


CeriTa TeNtaNg IzzueRa: Masak-masak <b>di Pantai Remis</b>

Posted: 20 May 2012 07:05 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Masak-masak di Pantai Remis · Usiaku meningkat lagi... member punye blog.. meh la join ramai2 · SiNGaPoRe TriP. ► Mac (4). Suria Cherating Beach Resort, Pahang · aku .. pensel warna ..kala pensil.. pencil color.

07 di bota - Google Blog Search

07 di bota - Google Blog Search


Info: Santai bersama Ustaz Radzi Melissa <b>di Bota</b> Kiri ( 25 Mei 2012 <b>...</b>

Posted: 23 May 2012 03:36 AM PDT

Santai bersama Ustaz Radzi Melissa

Tarikh : 25 Mei 2012 (Jumaat)
Jam : 9 malam
Tempat : Berhampiran simpang 4 Bota kiri , Perak

Semua di jemput hadir beramai-ramai

07 di kuala kangsar - Google Blog Search

07 di kuala kangsar - Google Blog Search


nampak MICHELLE YEOH <b>di Kuala Kangsar</b> | PURPLE

Posted: 22 May 2012 06:24 AM PDT

memang tak salah lagi, apa yang Jal nampak
kat pekan Kuala tadi memang MICHELLE YEOH
ala pelakon kelahiran PERAK, yang berlakon di HOLYWOOD tu
eh silap DATUK SERI MICHELLE YEOH
silap tadi tak SNAP gambar ingatkan amoi2 biasa jer..
tapi memag betol lah MY sebab ri ni beliau
dianugerahkan DARJAH SERI PADUKA PERAK (SPMP) kat
istana kat Kuala Kangsar ni....
nak baca lagi tentang berita tu sila ke blog MR ERAZ
CAIYOK Datuk Seri Michelle Yeoh
saya bangga jadi anak jati perak
hahah tak de kena mengena...

07 di bukit merah - Google Blog Search

07 di bukit merah - Google Blog Search


Purple Taste: Streets of London @ <b>Bukit Merah</b> Central

Posted: 21 May 2012 04:36 PM PDT

Located at Block 161 Bukit Merah Central, this place is just one bus stop away from my office. So decided to pop-in for lunch with a colleague.
The place is still quite new, and was curious about its food since it was featured twice in 8-days (last week and this week), plus because of its proximity to my workplace...why not try it?

It's a casual joint, so we sauntered in and settled ourselves onto any available table. In fact, we were the only customer there at that time.


Menus were quickly presented and the young chap left us alone for us to decide. There's no GST nor service charge here, so the prices are in nett. Set lunches for $10 is available and it comes with a soup of the day and a small glass of soft drink. Options included fish and chips, chicken chop and spaghetti bolognaise. The rest I can't really remember but there wasn't any steak options.

My colleague chose the fish and chips set lunch, and I ordered the sirloin steak ala-carte (@$15) to be done medium rare. For drinks, they're having a whole day Happy Hour promo till end of May, so a bottle of Hoegaarden goes for $6. And we also had a basket of onion rings to share.

First to arrive, the french onion soup that's part of the set lunch.


Liked the temperature of the soup, and it was quite alright with visible strands of onions cooked till soft. My colleague likes all things onions, so she seemed to enjoy this.  
Next up, was the basket of onion rings which I think is quite a steal at only $5. Served right off the frying pan, it was very crunchy and very hot!
One bad thing about the onion rings? It was actually dripping with oil, especially the bottom ones. It would be much much better if the oil was drained from the onion rings prior to serving. It was quite alarming to see oil seeping out of the basket and onto the plastic tablecloth!
Now, on towards the main courses. The fish and chips, was shall I say, quite impressive.
The fish portion was of a sizeable chunk. The batter was as thin as it can be, so we're eating fish and not flour.

The fish flesh was firm and soft at the same time, and tasted pretty smooth. Gently salted, so it has some taste on its own. Liked the small mound of fruits and vegetables but the fries was pretty ordinary and doesn't seemed to be double fried.

The steak took some 15 minutes to cook since the soup first arrived.First impression of the steak, was that it was quite thick for a sirloin. But signs of trouble appeared after cutting the meat. It looked pretty rare, so that made it jaw achingly chewy and hard to swallow. It was worse when the knife came to the center of the meat.

Asked the young chap who was running the service, if he too feels that the meat was too rare to be medium rare. He thought so too, and brought the meat back to the kitchen.

Ten minutes later, my same steak re-appeared with some parts still red while the top parts of the meat was cooked to medium.


The steak was disappointing, so didn't finish it.

We paid $36 for the meal.

07 di menglembu - Google Blog Search

07 di menglembu - Google Blog Search


&#39;Leher saya dan isteri diacu parang&#39; ~ Pahlawan30

Posted: 21 May 2012 11:27 PM PDT

1 Rejab 1433H,


IPOH - "Mereka mengacu parang ke leher sejurus mengejutkan saya dan isteri yang sedang nyenyak tidur di bilik tidur utama rumah pagi tadi (semalam)," kata Choong Yoong Ming, 57, menceritakan detik cemas rumahnya di Taman Impiana Adril, Menglembu dimasuki sekumpulan tiga perompak bertopeng dan bertopi keledar, awal pagi semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 5.30 pagi itu, ketiga-tiga perompak terbabit memasuki rumah mangsa melalui tingkap belakang rumah sebelum dua daripada mereka bertindak masuk ke bilik tidur utama dan bilik anak mangsa.

Menurutnya, kumpulan berkenaan bertindak memotong jeriji tingkap dapur dan menggunakannya sebagai tangga untuk masuk.

Dua daripada perompak itu memasuki bilik anak sulung dan bongsu Yoong Ming terlebih dahulu sebelum masuk ke biliknya.

 "Saya dan isteri yang pada ketika itu sedang tidur terkejut apabila mereka memasuki bilik dan mengugut agar kami menyerahkan wang tunai.

"Saya beritahu tidak mempunyai wang tunai yang banyak kerana gaji bulanan belum diterima.

"Selepas itu, mereka bertindak agresif mengacukan parang ke leher saya dan isteri sambil menggeledah almari mencari barang berharga," kata mekanik yang baru menetap di rumah berkenaan sejak lima bulan lalu.

Berikutan rompakan itu, Yoong Ming kerugian RM6,000 selepas beberapa barangan termasuk wang tunai berjaya dilarikan perompak tersebut.

"Antara barang yang diambil ialah dua komputer riba, tiga telefon bimbit, satu telefon pintar, tabung berisi wang tunai lebih RM1,500, dompet, pasport dan kad pengenalan isteri serta anak saya," katanya.

Bagaimanapun, dia lega kerana kumpulan perompak itu tidak mencederakan mereka sekeluarga dan segera ke Balai Polis Bukit Merah untuk membuat laporan berhubung kejadian rompakan itu.

Sementara itu, Adun Menglembu, Lim Pek Har, ketika ditemui berkata, pihaknya sudah meminta bantuan polis melakukan rondaan dengan lebih kerap di sekitar kawasan berkenaan bagi mengelakkan perkara sama berulang.-SH

07 di sungai siput - Google Blog Search

07 di sungai siput - Google Blog Search


Pelatih PLKN <b>Sungai Siput</b> Meninggal Dunia <b>Di</b> Hospital Selepas <b>...</b>

Posted: 12 Mar 2012 11:44 PM PDT

Seorang pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) di sini meninggal dunia malam Isnin selepas dirawat selama tiga hari di Hospital Sungai Siput kerana demam.

Ketua Polis Daerah Sungai Siput, Supt Azman Salim berkata, R.Vinoth, 18, yang berasal dari Padang Jawa, Klang, Selangor meninggal dunia pada 10 malam.

Laporan kematian dibuat oleh bapanya pada Selasa dan punca kematian belum diketahui.

Vinoth dilaporkan demam di kem berkenaan beberapa hari dan dihantar ke Hospital Sungai Siput untuk mendapatkan rawatan.

Dia mengikuti program berkenaan awal Januari lalu dan dijangka tamat latihan itu Jumaat ini.

– BERNAMA

07 di taiping - Google Blog Search

07 di taiping - Google Blog Search


219 mangsa banjir <b>di Taiping</b> dipindahkan di 3 pusat pemindahan <b>...</b>

Posted: 03 May 2012 01:23 AM PDT

11 Jamadil Akhir 1433H. [MOD] -

IPOH: Seramai 219 orang daripada 22 keluarga di daerah Taiping dipindahkan susulan tiga kampung dinaiki air sedalam satu meter selepas hujan lebat petang semalam.

Ketua Polis Daerah Taiping, Asisten Komisioner Yusof Mohd Diah, berkata kesemua mangsa mula dipindahkan pada jam 8.20 malam tadi di tiga pusat pemindahan iaitu Dewan Orang Ramai Sungai Nibong, Sekolah Kebangsan Temerluk, Trong dan Dewan Orang Ramai Kampung Jawa, Padang Gajah.

Tiga kampung yang terbabit ialah Kampung Baru, Kampung Masjid dan Kampung Simpang Temerluk, katanya ketika dihubungi hari ini.

Beliau berkata, hujan lebat bermula petang semalam menyebabkan air di Sungai Bemban dan Sungai Temerluk yang berhampiran kampung terbabit melimpah.

Operasi memindahkan mangsa banjir dilakukan oleh Pasukan Jabatan Bomba dan Penyelamat, Jabatan Pertahanan Awam, polis, RELA dan Jabatan Kebajikan Masyarakat. - BERNAMA


07 di bagan serai - Google Blog Search

07 di bagan serai - Google Blog Search


Asam Garam 2 PUTERI: Sejarahhnya <b>Bagan Serai</b>, Perak...

Posted: 22 May 2012 11:44 PM PDT


Assalamualaikum...

Dah 3 lokasi saya ceritakan kat blog ni. Satu tu pasal kampungku Bukit MerahTaiping Bandar Warisan dan satu lagi pasal Kuala Sepetang. Sebenarnya waktu tulis ketiga-tiga artikel tu saya tak sedar yang tahun 2012 ni adalah Tahun Melawat Perak. Memang tak ingat langsung...


Ni kira promosi free le buat kengkawan. Tapi saya ni berminat ceritakan termasuk bab sejarahnya. Kadang kala nak gak tahu keistimewaan satu-satu tempat tu. Bila baca bab Taiping dulu baru tahu bestnya Bandar Taiping masa tu. Kot tak takat tengok sikit-sikit tu tak faham lagi. Bila dah tahu sejarah sesuatu tempat tu ha...baru feel lebih sikit kot nak datang melawat kan :)

Kali ni pulak saya nak cerita pasal Bagan Serai. Berhampiran tempat saya tinggal tapi jarang pergi ke pekannya heheh. Tah le dari zaman saya kecil memang jarang ke sini dengan datuk nenek. Diarang suka ke Taiping lagi untuk berurusan. Jadi saya pun masih terbawa-bawa. Kalau nak berurusan harus ke Taiping . Eh..ni nak cerita Taiping ke Bagan Serai heheh...

Storynya bermula....


Bagan Serai adalah sebuah mukim sekaligus merupakan sebuah bandar (kota kecil) di Daerah Kerian, Perak, Malaysia. Tempat yang berhampiran ialah Gunung Semanggol, Alor Pongsu, Parit Buntar, Kuala Kurau dan Kuala Gula. Kedudukan dalam peta pada latitud 5.0166667 Utara dan longitud 100.5333333 Timur. Ketinggian 436 meter dari aras laut.

Sejarah nama Bandar/ Kota Bagan Serai berasal perkataan "Bagan" yang merujuk kepada tempat pendaratan atau perhentian kepada sebarang aktiviti atau barangan dan dikenali juga sebagai jeti. Manakala "Serai" ialah sejenis tumbuhan herba yang menjadi ramuan utama di dalam masakan Melayu. Gabungan kedua-dua nama tersebut wujudnya Bagan Serai.

Tetapi veri lisan berkenaan nama Bagan Serai mendapat namanya dari perantau yang berhijrah ke Tanah Melayu. Sebelum kedatangan penjajah Inggeris ke Tanah Melayu, ramai perantau dari tanah seberang iaitu Indonesia berhijrah ke sini termasuk ke Daerah Kerian.

Golongan perantau ini telah menyusuri jalan laut di pesisir pantai barat dan singgah di pantai sebelah Kuala Kurau. Mereka telah menyusuri Sungai Kurau dan di sepanjang sungai mereka mencari satu tempat persinggahan yang sesuai untuk berehat. Di tempat mereka berehat itu didapati banyak pokok serai ditanam di pinggir sungai tersebut. Oleh sebab kawasan tersebut sangat sesuai untuk dijadikan kawasan penempatan, maka perantau tersebut telah membina sebuah kawasan penempatan. Maka, dari situlah timbul ilham mereka untuk menamakan tempat tersebut Bagan Serai.

Kota ini terletak kira-kira 16 kilometer dari Parit Buntar. Kedudukannya cukup strategis iaitu terletak di Jalan Persekutuan 1 yang merupakan jalur lalulintas kedua terpenting untuk Utara-Selatan Semenanjung Malaysia.

Bandar ini terkenal sebagai penempatan suku Banjar yang terbesar di Malaysia. Persatuan Banjar Semenanjung Malaysia yang menjadi nadi utama masyarakat Banjar  Semenanjung Malaysia berpusat di sini. Sebuah Galeri Banjar telah dibangunkan pada tahun 2011. Galeri ini terletak di Bagan Serai atau Jalan Banjar (Parit Buntar-Bagan Serai).

Di sepanjang Jalan Persekutuan 1 dan di Jalan Pasar terdapat deretan pertokoan yang kebanyakan bangunannya adalah bangunan sebelum Perang Dunia Kedua yang merupakan salah satu petempatan awal di sini.


Terdapat juga sebuah masjid lama di Kampung Masjid Tinggi yang dibina dalam tahun 1890an dan telah dirasmikan oleh Sultan Perak pada tahun 1923. Menurut penduduk tempatan, masjid ini asalnya adalah sebuah surau yang telah dibina oleh orang-orang Banjar yang berhijrah ke kawasan Kuala Kurau/Masjid Tinggi. Mereka dikatakan dibawa masuk dari Sumatera dan Jambi, Indonesia pada tahun 1850-1860.
Dengan pertambahan jumlah penduduk, surau tersebut telah dirobohkan dan digantikan dengan Masjid. Rekabentuk Masjid ini dikatakan diambil dari daerah Banjar Masin Indonesia. Masjid ini mempunyai rekabentuk yang amat menarik dan telah dibaik pulih oleh pihak Muzium. Masjid ini juga tidak lagi digunakan dan telah dijadikan warisan negara oleh pihak Muzium. Masjid yang baru telah dibina pada tahun 1966 diberi namaMasjid Al-Athar dan terletak di sebelah Masjid Tinggi ini. Terdapat juga sebuah Maahad Tahfiz Al- Akhlak Al- Islamiah Masjid Tinggi dibina berdekatan dengan masjid ini

  
Bagan Serai merupakan pusat lembaga pendidikan swasta untuk mempelajari agama Islam. Diantaranya yang terkenal ialah Maa'had Madiwa, Jalan Banjar, Masjid Tinggi; Sekolah Agama Al-Ridwaniah, Telok Medan dan Maa'had Al Ehya Al Shariff di Gunung Semanggol.


Majoriti penduduk di Bagan Serai ialah sebagai petani iaitu sebanyak 54 peratus daripada jumlah penduduk terlibat dalam kegiatan ini. Kebanyakannya mengusahakan tanaman padi dan tidak hairanlah Daerah Kerian diberi gelaran Jelapang Padi Negeri Perak. Selain bertani, ada juga di kalangan penduduk yang bekerja sebagai nelayan. Ada juga penduduk yang bekerja sebagai kakitangan awam iaitu sebanyak 10 peratus manakala pekerja swasta pula sebanyak 25 peratus.

Terdapat pusat bandar utama yang dikenali sebagai Pusat Bandar Bagan Serai. Kemudahan terminal bas dan teksi juga disediakan sebagai kemudahan asas masyarakat. Pusat komersial utama yang terdapat di sini adalah Plaza Arisun. Sekarang namanya telah ditukar kepada Hiway setelah ditukar pengurusnya. Kini, semuanya tinggal kenangan. Hanya bangunan sahaja kerana Hiway juga sudah ditutup.

Kegiatan perniagaan turut dikenal pasti sebagai salah satu punca pendapatan penduduk. Tujuh peratus daripada jumlah penduduk di Bagan Serai menjadi pengusaha atau peniaga. Pelbagai kegiatan dijalankan seperti berniaga di pasar-pasar, mengusahakan projek makanan ringan, menjual bantal kekabu dan sebagainya. Taraf hidup bagi penduduk di Bagan Serai boleh dikatakan di tahap sederhana namun mereka tetap menjalani kehidupan dengan aman.


Pelbagai kemudahan hidup disediakan oleh pihak pentadbir buat penduduk Bagan Serai ini. Antaranya gelanggang badminton, sebuah gymanium, masjid, surau, pusat kesihatan, stesyan bas dan teksi, stesyen kereta api serta pengawalan keselamatan oleh pihak polis.

07 di kuala sepetang - Google Blog Search

07 di kuala sepetang - Google Blog Search


Asam Garam 2 PUTERI: <b>Kuala Sepetang</b>/Port Weld dan Matang Perak

Posted: 22 May 2012 06:20 PM PDT


Assalamualaikum...

Balik dari hantar produk Sos Char Kueyteow 2 Puteri kat Mydin Hypermarket Terminal 2 Seremban ni saya nak cerita pulak pasal cerita tempat-tempat menarik di Perak ni. Kali ni sambung cerita pasal Kuala Sepetang atau lebih dikenali dengan nama Port Weld oleh datuk nenek kita dodulu. Tu hari ada janji kan nak sentuh pasal pekan ni yang terletak di Daerah Larut Matang Selama ni dalam Mukim Jebong.

*********************************************


Matang dan Kuala Sepetang adalah dua penempatan kecil yang terletak dalam daerah Larut Matang, Perak. Letaknya lebih kurang 15 km dari Bandar Taiping. Matang terletak dalam Mukim Simpang manakala Kuala Sepetang dalam Mukim Jebong. Dari segi pentadbiran, kedua-duanya adalah di bawah Majlis Perbandaran Taiping.

 
Penduduk Kuala Sepetang sebahagian besarnya masyarakat Cina yang sudah lama berkecimpung dalam bidang perikanan sebagai nelayan dan peniaga. Sementara majoriti penduduk Matang adalah orang Melayu yang bekerja di sektor pertanian dan perikanan.

Kedua-dua Matang dan Kuala Sepetang merupakan petempatan yang unik. Matang adalah pekan Melayu lama yang wujud sebelum pembukaan Taiping . Kota Ngah Ibrahim, Rumah Kapten Speedy, Balai Penghulu dan Masjid Tengku Menteri adalah beberapa contoh bangunan bersejarah yang masih wujud dan terpelihara di Matang.


Rumah Majistret Pertama, Sekolah Rendah Terawal dan Rumah Pam Minyak Pertama adalah antara bangunan warisan yang dikenal pasti menjadi bangunan terpenting pada zaman dulu sebagai tonggak utama pembentukan pekan Matang ketika zaman pemerintahan Ngah Ibrahim (1836-1895).

Sebenarnya nama Kuala Sepetang ni adalah nama asalnya yang telah diisytiharkan oleh Kerajaan Negeri Perak. Tapi masuk je British ke bumi Perak ni diarang tukarkan nama tu ke nama Port Weld. Bertukarlah nama Kuala Sepetang kepada Port Weld. Menjadi kelaziman pegawai British untuk menamakan sesuatu tempat, bangunan dan jalan raya mengunakan nama sahabat-sahabat mereka dari British.

Nama 'Weld' diambil daripada nama Sir Frederick Weld yang telah tiba di Taiping pada tahun 1881. Nama Sir Frederick Weld ni pun diabadikan pada Jalan Weld Road (Jalan Raja Chulan) di Kuala Lumpur. Upper Weld Road di Singapura dan Weld Quay di Pulau Pinang.Kawasan ini adalah letaknya landasan keretapi pertama Tanah Melayu menghubungkan Port Weld - Taiping . Ia dibina bermula tahun 1882 oleh Residen British di Perak ketika itu iaitu Sir Hugh Low dengan kos sekitar Rm37 ribu dan mula dibuka pada tahun 1885.
 

Kuala Sepetang ini sebenarnya adalah tanah rizab milik Keretapi Tanah Melayu sejak tahun 1941. Penduduk yang tinggal disini membayar cukai premium kepada KTM namun majoriti penduduk tinggal secara haram atau digelar setinggan.Namun, awal tahun ni kerajaan Perak mengambil tanah rizab KTM melayu ini untuk diberikan percuma kepada setinggan-setinggan ini tanpa sebarang pampasan kepada KTM walaupun perlembagaan mengatakan nilai tanah adalah RM37 juta.

Di Matang, terdapat sebuah Muzium Ngah Ibrahim yang kukuh struktur bangunannya di mana persekitarannya terbentang perkampungan orang Melayu. Dahulunya dikenali sebagai Kompleks Sejarah Kota Ngah Ibrahim yang terletak di Bukit Gantang, Matang (dulu Permatang), Perak, telah dibina oleh Ngah Ibrahim.

Muzium ini adalah merupakan sebuah bangunan yang beliau jadikan sebagai rumah, kota dan juga pusat pentadbiran Larut dan ditempatkan di kawasan seluas 0.8094 hektar. Bangunan ini dibina hanya menggunakan bahan-bahan yang terdiri daripada batu batan sahaja. Setelah Ngah Ibrahim meninggal dunia di Singapura pada 4 Februari 1895, Kota ini diletak dibawah pengawasan pentadbiran Inggeris sehingga ianya dijadikan sebagai Maktab Perguruan Melayu Matang (1913-1922).


Selepas itu dijadikan pula sebagai Sekolah Melayu (1913-1941). Semasa zaman pendudukan Jepun di Tanah Melayu (1941-1945) ianya berperanan sebagai Markas Tentera Jepun. Selepas Jepun menyerah kalah dan berakhirnya Perang Dunia Kedua tahun 1946, ianya dijadikan semula sebagai Sekolah Melayu (1945-1984). Kota ini dijadikan Muzium Sejarah Matang hingga sekarang mulai tahun 1985 setelah ianya diserahkan kepada Jabatan Muzium Malaysia (dahulunya dikenali sebagai Jabatan Muzium dan Antikuiti).
Ngah Ibrahim ialah anak kepada Che Long Jaafar dan pembesar Melayu Perak yang memerintah Larut (1836-1895). Ayahnya Che Long Jaafar, adalah orang Melayu pertama tahun 1840 yang mula-mula menemui dan menerokai perusahaan bijih timah di Bukit Gantang, Taiping. Gelaran yang dipakai Ngah Ibrahim ialah Orang Kaya Menteri Paduka Tuan.

Ngah Ibrahim memerintah kota Larut dengan pusat pentadbiran dan kediaman beliau dikenali Kota Ngah Ibrahim. Kekayaan beliau jelas terbukti dengan pungutan cukai bijih timah di jajahan Larut. Tinggalan Kota Ngah Ibrahim pernah dijadikan ia sebagai Maktab Perguruan, Sekolah Rendah Kebangsaan Matang dan kini dijadikan Muzium Matang.

Kuala Sepetang berkeluasan 94.5 hektar menjadi pusat aktiviti perikanan yang dinamik dan berkedudukan istimewa di muara Sungai Sepetang dan di kawasan Hutan Paya Laut Matang. Kuala Sepetang dan Hutan Paya Laut Matang, tidak asing bagi pencinta alam di dalam dan luar negara.


Di situ terdapat sebuah Pusat Eko Pelajaran Hutan Paya Laut Matang. Pusat ini sebenarnya berkeluasan 101,877 hektar dengan mempunyai 198 hutan simpanan kekal. Menjadi destinasi utama Eko Pelancongan Negeri Perak, Hutan Paya Laut Matang juga tersenarai dalam Pelan Eko Pelancongan Kebangsaan. Ia juga direkodkan sebagai hutan Malaysia yang diurus terbaik di dunia
Lawatan pelancong dan pengunjung luar tertumpu kepada eko-pelancongan dengan pelbagai aktiviti seperti Hutan Simpanan Dara (Virgin Jungle Reserve), Hutan Pelajaran dan Penyelidikan (Eko-Pelajaran), kawasan proto sejarah di Pulau Kelumpang, kegiatan menangkap kerang, kilang dapur arang kayu, perkampungan nelayan, penternakan ikan dalam sangkar dan aktiviti menyusuri sungai.
Antara spesis pokok bakau yang tumbuh adalah bakau Minyak (Rhizophora Apiculata), Kurap (Rhizophora mucronata), Temu, dan Lenggadai. Terdapat 3 zon di Hutan Paya Laut Matang iaitu zon pengeluaran, zon perlindungan dan zon tak produktif.

Bagi yang berminat menyusuri muara sungai Kuala Sepetang juga boleh berbuat demikian dengan menaki bot yag disewakan. Di sini pelancong boleh melihat tumbuhan bakau sepanjang pesisiran sungai sehingga ke perkampungan nelayan yang terkenal dengan pusat aktiviti perikanan. Di sini keluarga nelayan terdiri kaum Cina dan bangsa Melayu dengan kaum Cina menjadi majoriti nelayan di perkampungan ini. Melihatkan bot nelayannya yang beraneka warna memang menarik.
Kuala Sepetang adalah tempat hutan kayu bakau terbesar di malaysia dan diwartakan sebagai hutan bakau simpanan. Hutan paya bakau ini diuruskan oleh Jabatan Perhutanan Matang. Oleh itu ia terkenal dengan industri pengeluaran arang, selain daripada sektor perikanan. Arang yang dibakar daripada Kayu Bakau.

Kilang arang kayu di Kuala Sepetang memang tersohor dengan kerja-kerja pembakaran arang dari kayu bakau sejak 1930an lagi. Kegiatan tradisi ini, hari ini diteruskan oleh keluarga mereka. Mengikut apa yang dikatakan oleh pekerja-pekerja kilang arang ini, selain daripada kegunaan domestik  arang-arang ini akan dibungkuskan dan dipasarkan ke Korea dan Jepun bagi tujuan pembuatan alat-alat solek.

Kayu dari jenis bakau Minyak dan Kurap memang sesuai dibuat arang. Pekilang di sini masih menggunakan kaedah tradisional dalam mengangkut kayu yang ditebang dan tidak menggunakan lori. Ianya diangkut menggunakan bot melalui suatu laluan air di tengah-tengah kilang. Fenomena air pasang memudahkan pembawaan kayu-kayu bakau dari bot. Batang-batang kayu akan disiat kulitnya dahulu. Kemudian ia disusun rapi untuk dimasukkan ke dalam dapur pembakaran. Dapur pembakaran kayu di kilang ini berbentuk unik seperti reka bentuk iglu dengan warna kecoklatan.Senibina dapur pembakar ini terdiri daripada batu-bata. Pembinaan dapur yang berbentuk iglu itu memerlukan 25,000 bongkah bata untuk membangunnya. Sebenarnya batang-batang kayu ini tidak dibakar secara langsung. Ia boleh diumpama sebagai 'kukus' bagi menyejat kandungan air dari batang dan melalui beberapa prosedur pembakarannya.

Di sebalik kekayaan alam yang dimilikinya, Kuala Sepetang dan Kuala Sanggar turut mempunyai keunikan tersendiri yang masih ramai tidak ketahui iaitu perairannya ia sering menjadi tumpuan ikan dolfin atau ikan lumba-lumba. Ia sangat jinak dan suka mengekori bot nelayan yang pulang dari laut menuju ke kuala boleh memberi peluang kepada pelangcong untuk bermesra dengannya. Namun walaupun ikan lumba-lumba ini memang sering bermain di kawasan ini, tetapi untuk berjumpa dengannya, itu bergantung kepada nasib. Ada yang pulang kehampaan selepas puas menunggu lama.
Setelah penat melancong, bolehlah melepaskan rasa lapar dan dahaga di kebanyakan kedai makan yang ada di sini. Menu utama paling dicari di sini adalah Mee Udang Banjir. Itulah menu yang rata-rata dijual oleh peniaga di sini.

Prospek Matang dan Kuala Sepetang sebagai pusat pelancongan adalah tinggi kerana terdapat begitu banyak sumber menarik yang boleh diketengahkan di kedua-dua tempat ini. Bagaimanapun sumber-sumber yang ada sehingga ini masih belum dibangunkan secara bersepadu dan juga tidak disokong dengan kemudahan dan perhubungan mahupun publisiti yang sewajarnya.

Namun menyedihkan kerana ada peninggalan sejarah di Matang yang tidak dipelihara dengan baik dan ada kesan sejarah yang berkaitan dengan Port Weld juga kian hilang. Ini satu isu utama dalam pembangunan Matang dan Kuala Sepetang. Banyak yang pihak berkuasa tempatan harus lakukan untuk mengelakkan masalah ini daripada terus berlaku. Sayang sejarah kegemilangan Kuala Sepetang ini akan hilang jika tidak dilakukan sesuatu bermula dari sekarang.


Pencerobohan hutan paya laut sudah berlaku dan akan terus berlaku jika tidak dikawal sewajarnya. Pembangunan yang tidak terkawal akan mengancam hutan paya laut yang menyokong aktiviti perikanannya. Akhirnya akan terjejas sekiranya keadaan sedemikian dibiarkan berlarutan.

Sementara keadaan penempatan yang sesak dan tidak teratur menyukarkan penyediaan kemudahan dan sistem perkhidmatan yang berkesan. Mengambil peluang daripada prospek dan menangani isu yang ada, perancangan yang khusus perlu dibuat bagi Matang dan Kuala Sepetang.

Khabarnya satu Rancangan Kawasan Khas (RKK) Matang Kuala Sepetang 2015 disediakan sebagai satu pelan tindakan bagi membangunkan Matang dan Kuala Sepetang. RKK ini disediakan dengan kerjasama Jabatan Perancangan Bandar dan Desa Semenanjung Malaysia, Jabatan Perancangan Bandar dan Desa Negeri Perak dan Majlis Perbandaran Taiping. Rancangan Kawasan Khas adalah merupakan satu rancangan statutori yang disediakan di bawah Akta Perancangan Bandar dan Desa 1976, Akta 172. Akta ini memperuntukkan supaya RKK mengandungi cadangan-cadangan tindakan khusus yang terperinci bagi tujuan memajukan, memajukan semula, memperelokkan, memulihara atau bagi tujuan pengurusan kawasan berkenaan.


RKK Matang Kuala Sepetang menganjurkan supaya pembangunan bagi kawasan Matang dan Kuala Sepetang bertemakan Desa Pelancongan Warisan. Wawasan utamanya untuk menjadikan Matang dan Kuala Sepetang sebagai kawasan desa pelancongan warisan yang berdaya maju selaras dengan Wawasan Perak Maju 2015. Dalam merangka rancangan ini beberapa perkara menjadi asas pertimbangan;

• Pengekalan alam semulajadi, tumbuh-tumbuhan dan keadaan persekitaran.
• Penekanan kepada elemen pelancongan, reka bentuk perbandaran, landskap dan rekreasi.
• Pemeliharaan bangunan warisan dan kesan-kesan sejarah yang penting.

Semoga dengan adanya kesedaran dalam memelihara semula warisan negeri ini melalui penubuan Rancangan Kawasan Khas Matang Kuala Sepetang ini dapat menambah lagi kedatangan pelancong dalam dan luar negara ke sana. Dengan itu pengaliran wang akan bertambah untuk faedah negeri juga.


http://udeyismail.net/travelogue/kilang-arang-kuala-sepetang
http://fireflyzone.blogspot.com/2009/06/matang-dan-kuala-sepetang.html

07 di sungkai - Google Blog Search

07 di sungkai - Google Blog Search


Seorang maut, 2 cedera tertimbus <b>di Sungkai</b> – Perak Today

Posted: 22 May 2012 07:52 AM PDT

Seorang pekerja sebuah syarikat pembinaan maut, manakala dua lagi cedera apabila tertimbus dalam timbunan tanah sedalam empat meter ketika melakukan kerja-kerja mengorek lubang di Jalan Masjid, Felda Besout 2, dekat Sungkai, hari ini.

Ketua Polis Daerah Tanjung Malim Supt Osman Nayan, berkata kejadian berlaku pada kira-kira pukul 1.30 tengah hari ketika mangsa yang meninggal dunia, Mohd Nor Fitri Musa, 25, serta dua lagi rakannya Nuzul Mohamad Shaari, 25, dan Mohd Shahril Zaidi Mohd Ismail, 24, sedang melakukan kerja-kerja mengorek lubang untuk menanam kabel di kawasan berkenaan.

Beliau berkata Mohd Nor Fitri meninggal dunia di Klinik Kesihatan Felda Besout akibat cedera parah di bahagian kepala manakala dua lagi rakannya yang cedera turut dirawat di klinik yang sama.

Katanya ketiga-tiga mangsa tertimbus apabila tanah di bahagian tepi tebing lubang yang dikorek runtuh.

Dua pekerja Telekom Telekom Malaysia Bhd yang berada di tempat kejadian bagi memantau pekerja terbabit yang melakukan kerja-kerja mengorek lubang untuk syarikat berkenaan cuba membantu mangsa tetapi gagal.

Mereka kemudiannya menghubungi pihak polis.

Ketiga-tiga mangsa dikeluarkan oleh anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat dengan mengunakan jentera pengorek dan kesemua mangsa dihantar ke klinik berhampiran untuk rawatan.

Mayat Mohd Nor Fitri kemudiannya di hantar ke Hospital Slim River untuk bedah siasat.

Polis mengklasifikasikan kes tersebut sebagai mati mengejut.

- Bernama