Isnin, 16 April 2012

07 di lekir - Google Blog Search

07 di lekir - Google Blog Search


Terang Bulan.: <b>Lekir</b>

Posted: 04 Apr 2012 06:01 AM PDT

5 bulan bertarung dalam peperangan,
kau merupakan kubu kuat kami.
Kami tidak mungkin diterima kubu lain.
Bukan salah kami saudara-saudara lain disingkirkan,
sudah menjadi ketentuan pihak atasan.
Kamilah pendekar baru,
hadir tatkala ramai yang sudah pergi.
Bermula satu kisah menjadi bahan ejekan,
sebelum menempa nama sebagai legenda Melaka.
Darah segar sentiasa menjadi pergaulan,
seratus lebih pendekar menempatkan diri,
di bumi Lekir.

Kubu yang kecil ini mungkin tidak seindah kubu Tun Perak,
atau sebesar Jebat,
atau mungkin seluas Tuah.
Namun kamilah penggerak kubu ini.
Pendekar Tuah, Jebat, Lekiu dan Kasturi,
tidak pernah sama dengan pendekar Lekir,
kerana kapsyen kami,
"We Are Different (Kita Berbeza)"

Itulah laungan  keramat.
Selamanya Lekir diingatan,
selagi hayat dikandung badan!

Oleh: Faisal Dee
Tahun: 2012

07 di pangkor - Google Blog Search

07 di pangkor - Google Blog Search


Makan Malam <b>di</b> Teratak Bayu Restaurant Pulau <b>Pangkor</b>

Posted: 08 Apr 2012 08:50 PM PDT

Hari pertama kami cuma makan kat restoran yang berhampiran dengan hotel tempat kami menginap.  Oleh sebab keluar lambat dan restoran ini yang paling ramai orang, kami terpaksa tunggu agak lama.  Kami pilih ikan gerut untuk di bakar.

 udang camni memang kegemaran anak-anak

 ada yang order nasi goreng kampung, nasi goreng pattaya dan nasi goreng seafood

 akak makan tomyam udang dan sotong bersama dengan nasi putih, sayur kailan dan telur bungkus

imran memang dah lapar betul masa ni..boring tul dia bila makanan lambat sampai

 terbaiklah sambal ikan bakar ni

Ira makan tak pandang kiri kanan..

 pemandangan di waktu siang..kredit google

Jumlah makan malam kami dalam RM90 lebih..kira oklah dan puas hati sebab sedap.  Teratak Bayu Restaurant terletak berhampiran Puteri Bayu Beach Resort di Pantai Pasir Bogak, Pulau Pangkor, Lumut, Perak.

 Bila dah kenyang, bolehlah jalan-jalan kat kedai yang ada di sini, harga memang berpatutan.  Kalau korang pergi ke Pulau Pangkor dan duk hotel kat area Pantai Pasir Bogak, bolehlah menjamu selera kat restoran ni yer


26 Melayu <b>Di</b> Raja: Pulau <b>Pangkor</b> Destinasi Percutianku

Posted: 26 Mar 2012 08:36 PM PDT

Pulau Pangkor terletak di Pantai Barat Semenanjung, di dalam negeri Perak Darul Ridzuan.Ia merupakan pusat pelancongan utama di negeri yang sedang dimajukan sebagai pusat pelancongan bertaraf antarabangsa.Dari Kuala Lumpur anda boleh memandu melalui lebuhraya PLUS ke Ipoh dan seterusnya ke Lumut.Terdapat perkhidmatan bas ekspres KL-Lumut-KL sepanjang hari dan dari Lumut anda akan menaiki feri ke Jeti Pangkor.Dari jeti anda akan dibawa ke resort pilihan anda sama ada di Pasir Bogak atau di Teluk Nipah dengan teksi (van).Anda juga boleh menaiki penerbangan Berjaya Air terus dari Kuala Lumpur untuk mendarat di Teluk Dalam.Kami juga ingin merakamkan ribuan terima kasih kepada anda semua kerana sudi melapangkan masa untuk melayari laman ini (www.pangkorkini.net)Semuga nanti anda akan memilih Pulau Pangkor sebagai destinasi percutian bersama keluarga dan teman-teman.Untuk maklumat terkini anda boleh terus facebook kami,www.facebook.com/RiadahPangkorJusteru itu, kami sedia menguruskan tempat penginapan diPantai Pasir Bogak iaitu Puteri Bayu Beach Resort dan Coral Bay Resort.Manakala Pantai Teluk Nipah iaitu Pangkor Bayview Beach Resort, Pangkor Indah Beach Resort, Palma Beach Resort, Purnama Beach Resort dan Pangkor Inn Chalet. 

07 di gopeng - Google Blog Search

07 di gopeng - Google Blog Search


Mengarusperdana Latihan Pertanian Masyarakat <b>di</b> RTC <b>Gopeng</b> <b>...</b>

Posted: 13 Mar 2012 01:05 AM PDT

Inisiatif latihan kemahiran penduduk luar bandar yang sedang dilaksanakan oleh Majlis Latihan Pertanian Kebangsaan di bawah Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani telah  menyediakan Program Latihan Kemahiran Pertanian Kebangsaan (PLPKP).

Program yang ditawarkan ini bertujuan untuk menggalakkan generasi muda di RTC Gopeng, Perak melibatkan diri dalam bidang pertanian sebagai pekerja mahir dan pengusaha pertanian bertaraf komersil dan berskala besar melalui penggunaan teknologi terkini yang bersesuaian dengan kehendak industri bagi meningkatkan kualiti dan produktiviti sektor pertanian negara.

Program yang dijalankan adalah berteraskan Standard Kemahiran Pekerjaan Kebangsaan (SPKP) atau National Occupational Skills Standard (NOSS) yang menyampaikan latihan berasaskan kompentensi kemahiran (Compentency Based Skill Training) dan memfokuskan kepada latihan amali, projek serta simulasi. Pensijilan PLPKL adalah ditauliahkan oleh Jabatan Pembangunan Sumber Manusia.

Terdapat 9 buah pusat bertauliah yang menawarkan Program Latihan Pertanian Kebangsaan antaranya adalah Kolej Pertanian Malaysia,Bukit Tangga, Kedah(Kampus Utama); Kolej Pertanian Malaysia Cawangan Jalan Langgar, Alor Setar Kedah; Sekolah Pemasaran FAMA, Sungai Petani, Kedah; Institut Pertanian Kuala Lipis, Pahang; Institut Verterinar Malaysia, Kluang, Johor; Pusat Latihan NATC- MARDI, Serdang, Selangor; Institut Perikanan Malaysia, Chendering, Terengganu; Pusat Penyelidikan Perikanan (FRI) dan Sekolah Teknologi Perikanan Tangkapan, Tg. Manis, Sarawak.

Bidang latihan kemahiran pertanian yang ditawarkan adalah Tanaman, Ternakan (Ruminan), Akuakultur, Teknologi Perikanan Tangkapan, Pemprosesan Makanan dan Pemasaran Hasil Pertanian.

Pensijilan yang ditauliahkan kepada pelatih yang berjaya ialah Sijil Kemahiran Tahap 1 dan tahap 2 dengan tempoh latihan 6 bulan, Sijil Kemahiran Tahap 3 selama 12 bulan dan 12 bulan ditambah dengan 3 bulan latihan Industri bagi Sijil Kemahiran Tahap 4.

Permohon boleh menggunakan aplikasi dalam talian dengan membeli nombor unik ID di kaunter atau ATM (Auto Teller Machine) BSN  atau SMS banking sehari selepas iklan disiarkan. Capaian maklumat dan borang permohonan melalui aplikasi dalam talian dilaman web rasmi kemasukan http://upu.mohe.gov.my.

Program ini menumpukan latihan dari aspek peningkatan pengetahuan dan kemahiran pemantapan jati diri pelatih dan amalan keselamatan tempat kerja. Perlaksanaan program-program tersebut diharapkan dapat menyediakan tenaga kerja terlatih untuk industri pertanian di semua peringkat pekerjaan iaitu pekerja mahir, penyeliaan dan pengurusan bagi masyarakat di RTC Gopeng amnya.

from your own site.

Pabila Penaku Menari: 100 gerai pameran <b>di</b> karnival RTC <b>Gopeng</b>

Posted: 14 Mar 2012 08:54 PM PDT

GOPENG - Orang ramai dijemput untuk memeriahkan Karnival Florikultur dan Herba yang bakal diadakan di Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC) Gopeng di sini selama tiga hari mulai Jumaat ini.

Pengarah Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) Perak, Basri Jasmo berkata, karnival tersebut menyediakan 100 gerai pameran yang menjual pelbagai produk tanaman bunga-bungaan dan herba pelbagai spesies.

"Tumpuan diberikan kepada tanaman orkid yang sentiasa mendapat permintaan tinggi di kalangan peminat florikultur tempatan.

"Seramai lebih 20 pengusaha dari sekitar Perak dan Lembah Klang akan mempamerkan pelbagai jenis orkid bermutu tinggi bagi jualan kepada orang ramai," katanya dalam sidang akhbar di RTC Gopeng di sini semalam.

Basri memberitahu, peminat orkid berkenaan turut berpeluang mempelajari teknik penjagaan terbaru tanaman berkenaan secara percuma menerusi Klinik Orkid kelolaan  Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) dan beberapa organisasi swasta.

Menurut beliau, pelbagai aktiviti lain seperti pertunjukan wayang pacak, jualan buah-buahan segar dan pertandingan futsal turut diatur sepanjang karnival berkenaan.

"Penganjuran Karnival Florikultur dan Herba merupakan salah satu daripada 10 program berskala besar yang diatur RTC Gopeng sepanjang tahun ini bersempena Tahun Melawat Perak 2012," katanya.

07 di seri iskandar - Google Blog Search

07 di seri iskandar - Google Blog Search


SILAT 24 JAM TANPA HENTI <b>DI</b> UITM <b>SERI ISKANDAR</b> PERAK <b>...</b>

Posted: 09 Apr 2012 06:53 AM PDT

SEMUA ANAK-ANAK PERGURUAN SRI GAYONG PANGLIMA ULUNG DIJEMPUT HADIR BAGI MEMBANTU MENCIPTA REKOD DALAM 
"MALAYSIA BOOK OF RECORD"
 SEMPENA TAHUN MELAWAT MALAYSIA 2012
                                 TARIKH  : 14-15 APRIL 2012 
                                 TEMPAT : UITM SERI ISKANDAR, PERAK

Pengerusi Jawatankuasa Kebudayaan, Kesenian, Belia dan Sukan negeri, Datuk Zainol Padzi Paharuddin berkata, persembahan yang julung kali diadakan itu bertujuan mencipta rekod dalam Malaysia Book of Records selain untuk menarik kedatangan pelancong sempena Tahun Melawat Perak (TMP) 2012.


"Selain persembahan silat, kita merancang menjemput kumpulan gendang bagi mengiringi persembahan berkenaan supaya acara itu lebih meriah dan menarik.


"Kita juga turut menjemput peserta luar negara termasuk dari Thailand dan Jepun bagi membuat persembahan seni mempertahankan diri seperti karate dan taekwando pada hari berkenaan," katanya pada sidang akhbar di sini baru-baru ini.


Menurut Zainol Padzi, program berkenaan dirancang bagi menyemarakkan semula aktiviti yang dapat memberi manfaat terutamanya di kalangan generasi muda di negeri ini.


Katanya, sejak dua tahun lalu, acara melibatkan seni mempertahankan diri itu hanya dibuat secara persendirian oleh institusi pengajian tinggi serta program persatuan.


"Justeru, tahun ini kita rancang satu program yang lebih besar melibatkan satu acara persembahan pelbagai seni mempertahankan diri bagi tontonan masyarakat dan menarik pelancong," katanya.

07 di trolak - Google Blog Search

07 di trolak - Google Blog Search


Majlis Belia Felda <b>Trolak</b> Timur Bergotong Royong <b>di</b> Pondok

Posted: 28 Feb 2012 08:53 AM PST
Sabtu 25/2/2012 yang lalu, sekumpulan anak muda seramai 30 orang daripada Majlis Belia Felda Trolak Timur mengadakan gotong royong dan sumbangan barangan bagi kami warga pondok Manabiul Ulum. Moga Allah balas semua jasa mereka.

Kembara Usahawan 2012 + Program Anak Angkat <b>Di</b> Felda <b>Trolak</b> <b>...</b>

Posted: 11 Apr 2012 08:28 AM PDT

Sesi pengambaran para peserta bersama semua keluarga angkat yang terlibat.
Bergambar bersama adik-beradik dan ibu serta ayah angkat
Bergambar bersama adik-beradik dan ibu serta ayah angkat
Arca untuk kenangan penduduk FELDA Trolak Timur
Bancuh simen untuk membuat arca
Bersama adik angkat Luqman Hakim

Proses membuat adunan kuih Peneram

Proses membuat adunan Muruku
Membuat adunan kuih Peneram
Mak Ngah, pemilik IKS sedang memberi penerangan
Pelawanan persahabatan Futsal dengan belia FELDA Trolak Timur
Pelawanan persahabatan Futsal dengan belia FELDA Trolak Timur
Program Motivasi bersama murid UPSR FELDA Trolak Timur

Program Motivasi bersama murid UPSR FELDA Trolak Timur
Majlis perkhawinan di FELDA Trolak Timur
Majlis perkhawinan di FELDA Trolak Timur
Gotong-royong membersihkan balai raya FELDA Trolak Timur
Membersihkan kawasan balai raya FELDA Trolak Timur
Bersama Tan dan Absyar di dewan FELDA Trolak Timur
Bersama adik-beradik angkat di hadapan rumah keluarga angkat

Dihadapan rumah keluarga angkat

Di salah satu mercu tanda di FELDA Trolak Timur
Bersama adik-beradik satu kelarga angkat (Tan.S.A, Akid, Luqman & Aku)
Kedai runcit di FELDA Trolak Timur
Majlis perasamian KUS'12 dan Program Anak Angkat
Bersama adik-beradik satu kelarga angkat (Tan.S.A, Luqman & Aku)
Bergambar di hadapan arca yang dibina oleh kami

07 di behrang - Google Blog Search

07 di behrang - Google Blog Search


TV3 Stesyen TV Portal Pertama - Nahas Km 114 Jalan <b>Behrang</b> <b>...</b>

Posted: 28 Mar 2012 03:54 AM PDT

28/03/2012 18:54:00

Di Tanjung Malim, dua lori bertembung di kilometer 114 Jalan Behrang-Slim River.

Yang maut, pemandu lori, Abu Bakar Saleh, 51, dan Koy Kay Huang, 34, serta seorang kelindan lori yang identitinya belum dikenal-pasti.

Yang parah pula, pemandu kereta Abdul Aziz, 57, dan seorang wanita dipercayai isterinya yang hanya dikenali sebagai Sulistiawati, 40.

Ketua Polis Daerah Tanjung Malim, Supritenden Othman Nayan berkata, lori yang dipandu Abu Bakar dikatakan bertembung dengan lori yang dipandu Koy.

Abdul Aziz yang memandu kereta Perodua Viva dan mengekori lori Abu Bakar gagal mengawal kenderaannya, lalu merempuh belakang lori.

saiful D Riverian: Lawatan kerja MB Perak ke DUN <b>Behrang</b> dan <b>...</b>

Posted: 16 Feb 2012 04:25 AM PST


Penduduk di Tanjung Malim berpeluang bertemu dan berinteraksi dengan Menteri Besar Perak Dato' Seri Dr.Zambry Abd Kadir pada hari Rabu dan Khamis ini. Bermula jam 9.00 pagi, Menteri Besar menghabiskan masa dua hari di beberapa lokasi termasuklah program bertemu rakyat di bandar berkenaan. Lawatan Menteri Besar yang bermula Rabu padat dengan program kerakyatan. Sebagai contoh selepas mesyuarat EXCO, beliau menghadiri program bersama pemimpin membabitkan penyerahan borang keahlian UMNO kepada 200 orang. Selepas jamuan makan dan solat zohor, Dr.Zambry akan hadir dalam Majlis Amanat Menteri Besar di Dewan Seri Tanjong Majlis Daerah Tanjong Malim. Selain kakitangan kerajaan, NGO-NGO, pertubuhan sukarela, belia, JKKK, pemimpin-pemimpin masyarakat dan kaum termasuk imam-imam dan peniaga-peniaga membabitkan 1,500  orang akan hadir. Menteri Besar tidak akan pulang ke kediaman rasmi malam itu sebaliknya memilih untuk bermalam disebuah rumah  milik keluarga angkatnya yang merupakan mantan gurunya, Haji Shafie di Kampung Pauh Behrang Stesyen.
Satu program diperkenalkan GLC dimulakan dengan "program masuk ke kampung-kampung" di DUN Behrang. GLC kerajaan negeri bertindak menjadi penganjur. Bagi penduduk yang berada di kawasan Pekan Behrang Stesyen pada sebelah petang iaitu selepas solat asar, Menteri Besar dijangka menikmati minum petang bersama-sama penduduk. Kawasan pilihan ialah Medan Selera Pekan Behrang stesyen. Program hari pertama tidak tamat di sini tetapi Dr.Zambry selepas menunaikan solat magrib dan isha berjemaah dan bacaan yasin akan "melepak disebuah restoren". Program ini dinamanakan   sessi lepak. Pada hari Khamis, Menteri Besar menunaikan solat subuh berjemaah di masjid Jamek bandar Tanjong Malim dan mendengar tazkirah sebelum bersarapan dengan jemaah masjid di medan selera. Beliau akan melawat pasar awam Tanjong Malim bertemu peniaga-peniaga. Menteri Besar dan barisan EXCO akan mengadakan "klinik rakyat" bertemu orang ramai. Program ala-ala bertemu pelanggan ini membolehkan orang ramai menemuinya dan EXCO-EXCO tanpa perlu pergi ke Ipoh.  Menteri Besar kemudian berlepas ke Slim River untuk program jamuan rakyat yang diadakan bersebelahan bangunan UMNO bahagian Tanjong Malim. Satu klinik bolasepak Dr.Zambry diadakan di Padang bolasepak MDTM Slim River sebelum Menteri Besar t tiga buah rumah penduduk tempatan di pekan Trolak. Diakhir program, Dr.Zambry mengetuai pasukan bolasepak Menteri Besar menentang pasukan bolasepak pilihan Slim River/Tanjong Malim.

Tiga Maut Dalam Kemalangan <b>Di</b> Tanjung Malim | Kamaluddin&#39;s Blog

Posted: 28 Mar 2012 03:44 AM PDT

- Mar 28, 2012 18:44:38.

Gambar Hiasan

Tiga maut manakala dua lagi cedera parah dalam kemalangan membabitkan dua lori dan sebuah kereta di km 114 Jalan Behrang-Slim River dekat Tanjung Malim awal Rabu.

Mereka yang maut ialah pemandu lori, Abu Bakar Saleh, 51, dan Koy Kay Huang, 34, serta seorang kelindan lori yang identitinya belum dikenalpasti.

Yang parah ialah pemandu kereta Abdul Aziz Anthony, 57, dan seorang wanita dipercayai isterinya yang hanya dikenali sebagai Sulistiawati, 40.

Ketua Polis Daerah Tanjung Malim Supt Othman Nayan berkata dalam kejadian pada pukul 3.40 pagi itu, lori yang dipandu Abu Bakar yang dalam perjalanan dari Behrang ke Tanjung Malim dikatakan bertembung dengan lori yang dipandu Koy dari arah bertentangan.

Abdul Aziz yang memandu kereta Perodua Viva dan mengekori lori Abu Bakar gagal mengawal kenderaannya lalu merempuh belakang lori itu, katanya ketika dihubungi di sini.

Posted by on Mar 28, 2012 18:44:38. Filed under BERITA. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

07 di seri manjung - Google Blog Search

07 di seri manjung - Google Blog Search


Hampir 200 Rumah <b>Di Seri Manjung</b> Dilanda Ribut, Kejadian <b>...</b>

Posted: 03 Feb 2012 07:49 AM PST

"Habis semua perabot dan barangan elektrik dalam rumah rosak di basahi air. Bagaimanapun saya tetap bersyukur kerana keluarga dan penduduk kampung tidak mengalami sebarang kecederaan.

Asri Mohd Chor

"Harta boleh dicari.. tapi kalau ianya melibatkan kehilangan nyawa atau kecederaan hanya Allah sahaja yang mengetahui," kata Asri Mohd Chor, 52, salah seorang mangsa yang terlibat dalam kejadian ribut di Taman Perumahan Fasa 3A Seri Manjung, dekat Lumut, semalam.

Dalam kejadian itu, sebanyak 119 buah rumah mengalami kerosakan bumbung selain peralatan perabot serta elektrik selepas di basahi air hujan dalam kejadian kira-kira 6.15 petang semalam.

Kejadian itu merupakan paling buruk berlaku sejak setahun lalu, di mana sebanyak lima kejadian ribut dilaporkan berlaku di situ termasuk pada Julai tahun lalu yang melibatkan sebanyak 52 buah rumah penduduk di kawasan perumahan yang sama.

Shaari Zaini

Seorang lagi mangsa, Shaari Zaini, 42, berkata selain mengalami kerosakan di bahagian bumbung rumah, cermin belakang kereta jenis Kancil yang diletak di depan rumah turut pecah akibat terkena serpihan atap yang berterbangan dalam kejadian tersebut.

"Selain cermin kereta, beberapa keping cermin tingkap rumah turut pecah selepas dilanggar serpihan sampah sarap yang berterbangan itu.

"Bagaimanapun, saya bersyukur kerana tiada seorang pun ahli keluarga cedera akibat kaca tingkap yang pecah itu," katanya.

Sementara itu,  Setiausaha Sulit Kanan Menteri Besar, Rashidi Ibrahim berkata, dalam kejadian kira-kira 6.15 petang semalam,  hampir 200 buah rumah penduduk di Taman Perumahan Fasa 3A, Seri Manjung dan Kampung Datuk Seri Kamaruddin (KDSK) terlibat dalam kejadian tersebut.

"Sehingga jam 12 tengahari ini seramai 185 penduduk dari Taman Perumahan Fasa 3A, Seri Manjung dan KDSK (2) dilaporkan terlibat dalam kejadian itu.

"Kebanyakan penduduk mengalami kerosakan bumbung rumah serta peralatan elektrik dan perabot selepas rumah mereka dibasahi air hujan.

"Kita juga telah mengarahkan beberapa kontraktor untuk memperbaiki segera bumbung rumah penduduk bagi mengelakan kerugian lebih besar lagi," katanya kepada pemberita ketika meninjau tempat kejadian, hari ini.

Dalam perkembangan yang sama, Pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Daerah Manjung, Anuwar Ismail berkata, pihak JKM sedang bersiap sedia memindahkan penduduk ke pusat perpindahan sementara di Dewan Majlis Perbandaran Manjung (MPM) sekiranya keadaan memerlukan.

"Kita bimbang, hujan atau kejadian sama akan berlaku berikutan amaran yang dikeluarkan oleh Jabatan Meteorologi melaporkan hujan dan angin kencang akan berlaku dalam tempoh sehari dua ni," katanya.

Menteri Besar Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pangkor turut berada di tempat kejadian dan melawat mangsa kira-kira jam 8 malam semalam dan mengarahkan semua jabatan dan agensi kerajaan mengambil tindakan serta merta membantu semua mangsa. – Nooraini Mahamad.

07 di kampar - Google Blog Search

07 di kampar - Google Blog Search


Banjir <b>Di Kampar</b> Pulih Sepenuhnya

Posted: 16 Apr 2012 04:03 AM PDT

Banjir Di Kampar Pulih Sepenuhnya

KAMPAR – Keadaan banjir di daerah ini kini pulih sepenuhnya dan baki 56 mangsa banjir di Pusat Pemindahan di Sekolah Kebangsaan Kampar dibenarkan pulang ke rumah masing-masing hari ini.

Ketua Polis Daerah Kampar, Superitendan Abdul Aziz Salleh, berkata mereka yang terdiri daripada 18 keluarga dari Kampung Batu 20 dan Kampung Baru Kuala Dipang dibenarkan pulang ke rumah masing-masing pada jam 11 pagi tadi.

Operasi tamat dan pusat tersebut ditutup hari ini berikutan keadaan di kampung yang terbabit pulih seperti biasa, katanya kepada pemberita hari ini.

Hujan lebat pada Rabu lalu menyebabkan air Sungai Kampar melimpah dan membanjiri sembilan buah kampung menyebabkan lebih 1,000 mangsa dipindahkan. – BERNAMA

Iklan Teks:

Berita Berkaitan:

PERINGATAN: Mynewshub tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

TV3 Stesyen TV Portal Pertama - Mangsa Banjir <b>Di Kampar</b> <b>...</b>

Posted: 13 Apr 2012 01:05 AM PDT

13/04/2012 16:05:00

Jumlah mangsa banjir ditempatkan di dua pusat pemindahan di Kampar meningkat kepada 1,166 orang berbanding 1,145 mangsa, semalam.

Menurut jurucakap Bilik Gerakan Banjir, 862 mangsa banjir ditempatkan di Sekolah Menengah Kebangsaan Kampar manakala selebihnya di Dewan Pulau Bergading.

Antara kampung yang dilanda banjir ialah Kampung Melayu, Kampung Baru, Kampung Pasir, Kampung Nyior, Jeram, Kampung Mesah, Kuala Dipang, Changkat Jering dan Kampung Batu 20.

Hujan lebat Rabu lalu menyebabkan air Sungai Kampar melimpah dan membanjiri kampung terbabit.

Beberapa kawasan masih ditenggelami air ekoran hujan lebat malam tadi.

Sementara itu, pusat pemindahan di Dewan Orang Ramai Sungai Segar yang menempatkan 39 mangsa banjir di Ijok, Selama, ditutup pagi tadi.

Kesemua mangsa telah dibenarkan kembali ke kediaman masing-masing.

07 di bota - Google Blog Search

07 di bota - Google Blog Search


BOTAONLINE: Ceramah Isu Semasa <b>Di Bota</b> Kiri

Posted: 06 Feb 2012 12:42 AM PST

Ceramah Isu Semasa bertempat di Rumah Ketua Cawangan PAS Kampung Aji,Bota Kiri malam ini.Penceramah YB Nasir Mustafa ADUN Kubang Rotan.semua dijemput hadir..

07 di malim nawar - Google Blog Search

07 di malim nawar - Google Blog Search


LAMAN KL-TODAY.COM » Blog Archive » Kelantan <b>di</b> mata rakyat

Posted: 15 Apr 2012 06:48 PM PDT

Uthaya Sankar SB

Kelantan bukan negeri yang mundur walaupun keadaan di sana tidak secantik negeri-negeri di pantai barat Malaysia.Demikian mesej yang dikirim oleh Izan Ali, seorang penulis yang berasal dari Malim Nawar, Perak dan kini bekerja di sebuah syarikat penerbitan swasta di Kepong."Terdapat enam laluan bagi kereta di jalan raya utama. Maknanya, jalan raya di Kelantan setanding apa yang ada di pantai barat," kata novelis itu yang ke Kelantan tahun lalu dan tinggal di rumah kawannya.

Reaksi yang diberikan Izan adalah berikutan paparan saya di Facebook di mana saya meminta rakan-rakan dari luar Kelantan yang pernah pergi ke negeri itu supaya berkongsi pandangan berdasarkan pengalaman sendiri.

Jamal bin Ludin yang berasal dari Kota Kinabalu, Sabah dan kini menetap di Lahad Datu pula menceritakan bahawa dia pernah tinggal di Kampung Paloh Rambai, Ketereh pada 2007-2008 dan mempunyai keluarga angkat di Pasir Puteh, Kelantan sejak 1994.

"Saya pernah berulang-alik antara Kuala Lumpur dan Negeri Serambi Mekah itu selama beberapa tahun, serta mempunyai saudara-mara yang bertugas di Kota Bharu.

"Pengalaman mengunjungi sekitar Negeri Cik Siti Wan Kembang, bekerja dan tinggal di sana membawa kenangan manis dalam hidup saya. Saya masih teringat-ingat kenangan manis bertemu Tok Guru dulu," katanya yang sedang dalam proses menulis berdasarkan pengalaman mengunjungi beberapa negeri di Semenanjung Malaysia.

Pandangan yang saya kumpulkan ini adalah wajar sebagai tambahan kepada "pengalaman" saya sendiri yang saya catatkan menerusi dua tulisan saya di FMT sebelum ini.

Malah, agak menarik untuk diperhatikan bahawa pengalaman dan pandangan saya hampir sama dengan kisah yang dikongsikan beberapa individu berdasarkan pengalaman peribadi mereka.

Maknanya, tidak timbul soal saya diberi "layanan istimewa" semasa saya berada di Kota Bharu pada 11-14 Mac 2012 kerana "layanan" dan "pengalaman" saya sama sahaja dengan beberapa individu lain yang berasal dari luar Kelantan.

Omongan puak cetek ilmu

Perkara ini wajar dinyatakan kerana khabarnya semasa sebuah festival sastera di Melaka pada hujung Mac lalu, beberapa individu mengemukakan pertanyaan kepada pengarang dari Kelantan, Leo AWS mengenai "motif sebenar" saya ke Kelantan; kononnya ada "agenda politik" sehingga diberi layanan khas oleh "parti pembangkang".

Tentu sahaja omongan puak cetek ilmu seperti itu wajar diabaikan kerana ternyata bodoh serta tidak membawa apa-apa faedah kepada sesiapa. Biarkan Luncai dengan labu-labunya!

Sementara itu, Mohidin Yahya yang berasal dari Muar, Johor dan kini tinggal di Johor Bahru mempunyai pengalaman manis yang sukar dilupakan bersama Menteri Besar Kelantan, Datuk Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat.

"Saya pernah duduk mendengar tazkirah pada pagi Jumaat di Medan Ilmu, Jalan Dato Pati, Kota Bharu dan sempat juga bersalam dengan Tok Guru. Alangkah bertuah kalau dapat kerap bersama Tok Guru; menimba ilmu daripada pendakwah yang tulus dan pemimpin yang bersih," katanya sebagai reaksi selepas membaca catatan saya pada minggu lalu.

Nik Faridah Mamat yang pernah menyertai Bengkel Penulisan Cerpen anjuran Kumpulan Sasterawan Kavyan (Kavyan) menjelaskan bahawa pada setiap pagi Jumaat, orang ramai berpusu-pusu di tengah bandar raya Kota Bharu "untuk menadah ilmu daripada Tok Guru".

"Orang ramai akan duduk beralaskan surat khabar atau tikar untuk mendengar kuliah tafsir al-Quran. Peluang ini juga digunakan oleh peniaga kecil-kecilan untuk mencari rezeki. Orang Islam dan Bukan Islam sama-sama terlibat. Suasana seperti ini terlalu jarang berlaku di tempat-tempat lain," katanya.

Shan Narayanan dari Ipoh, Perak pula mengucapkan "dirgahayu Tok Guru" kerana kagum dengan cara ulama itu mentadbir Kelantan sejak 1990. Seorang lagi pembaca dari Ipoh, Jason Ng turut meluahkan rasa bangga dan kagum terhadap penduduk negeri Kelantan.

"Bagi penduduk di luar Kelantan, pergilah untuk melihat dan mengalami sendiri segala kehebatan yang ada di sana," katanya.

Cadangan dan saranan Jason adalah sama dengan pandangan saya. Suatu hakikat yang tidak dapat dinafikan adalah betapa penduduk di luar Kelantan "jahil" atau "dijahilkan" mengenai keadaan sebenar di negeri yang mengamalkan konsep "Membangun Bersama Islam" itu.

Misalnya, pemimpin dan penduduk Melayu-Islam di Kelantan berpegang teguh pada akidah Islam, namun tidak menunjukkan sebarang permusuhan atau penentangan terhadap penganut agama-agama lain.

Sebaliknya, apa yang saya lihat dan alami sendiri adalah keikhlasan dan "roh" sebenar Islam; dengan penuh kesedaran bahawa Tuhan menciptakan kita berbeza-beza untuk kita saling mengenali dan saling menghormati.

"Realiti di Kelantan tidaklah teruk seperti dimomokkan pihak tertentu. Penduduk di sana ramah dan mesra. Isu kononnya orang Kelantan suka cari gaduh langsung tidak timbul sepanjang saya berkawan dengan orang Kelantan," kata Izan lagi.

Pada pandangannya, orang Kelantan suka menerima tetamu dan sangat menghormati tetamu yang datang ke rumah.

"Mereka akan masak beria dan hidangkan makanan yang sedap-sedap kepada sesiapa sahaja yang berkunjung ke rumah; tak kira kaum, agama dan fahaman politik. Saya duduk di rumah kawan dulu, asyik makan sahaja!" Izan menambah.

Keharmonian sejati

Amalan menerima dan meraikan tetamu bukan hanya di rumah. Sebaliknya, pekedai dan peniaga juga amat gembira menerima kunjungan orang luar dan dilayan pula sebagai tetamu.

Misalnya, saya bersama-sama Rohani Deraman, novelis dari Johor Bahru dan Zainab Ngah, penulis dari Kuala Terengganu bersarapan dengan Mohammad Faizal Che Yusof (peguam OKU) dan Roshidayu Che Mat dari Shah Alam di Selera Daun Pisang, Jalan Pengkalan Chepa.

Pemilik restoran itu tidak melepaskan peluang merakam foto bersama-sama kami sebagai kenangan bertemu kelompok penulis. Malah, semasa saya bersarapan di Kedai Kopi White House, Jalan Sultanah Zainab, ada pengunjung yang datang bersalam dan mahu ambil foto bersama saya.

Dalam pada itu, Zawawie Abdullah yang berasal dari Pasir Mas dan kini tinggal di Kota Bharu mengakui bahawa keharmonian sejati memang wujud di negeri kelahirannya.

"Bukan politik yang kita nak ketengahkan tapi keharmonian perhubungan antara insan berlainan darjat dan pangkat. Orang biasa dengan Tok Guru pun macam tak ada sempadan. Nak ajak beliau ke rumah untuk kenduri pun boleh dan beliau pasti hadir, insya-Allah.

"Nak jumpa Tok Guru tak payah ada protokol. Pergi saja solat subuh, pasti dapat berjumpa beliau. Pangkat MB dah tak ada masa tu. Itulah kehebatan Tok Guru," katanya sambil mengakui bahawa sikap mulia Tok Guru menjadi cerminan sikap penduduk Kelantan keseluruhannya.

Bercakap mengenai bertemu Tok Guru, Rohani Deraman yang berasal dari Pasir Putih, Kelantan dan kini tinggal di Johor Bahru mengimbas kenangan pada 13 Mac 2012.

"Semasa saya dan rakan-rakan penulis pergi ke kediaman rasmi MB Kelantan di JKR 10, kami terkejut kerana tiada pengawal di pintu masuk dan tidak ada protokol seperti yang lazim ada di kediaman rasmi MB negeri-negeri lain," katanya.

Rohani juga masih ingat Tok Guru bertanya, "Ho guano ramai-ramai ni heh?" (Ada apa hal datang ramai-ramai ni?) dan penulis sepenuh masa itu pula menjawab, "Ambo rakyat Kelate, tak salah ke kalu rakyat nak jupo MB" (Saya ni rakyat Kelantan, tak salah kan kalau ingin berjumpa MB).

Cadangan ikhlas saya adalah supaya sesiapa yang pergi ke Kota Bharu harus singgah di pejabat Urus Setia Penerangan Kerajaan Negeri Kelantan di Kompleks Kota Darulnaim untuk mendapatkan pelbagai bahan bacaan yang pasti mampu membuka minda.

Dapatkan juga maklumat sebenar mengenai kehebatan Kelantan daripada penduduk setempat. Sekurang-kurangnya orang ramai tidak akan terus tertipu dengan pelbagai dakyah dan fitnah yang disebarkan pihak tertentu.

Uthaya Sankar SB akan mengendalikan Bengkel Penulisan Cerpen sempena program Perkampungan NILAM di Tawau, Sabah pada 24-26 April 2012.

07 di bukit merah - Google Blog Search

07 di bukit merah - Google Blog Search


The bitter history of Malaysia&#39;s <b>Bukit Merah</b> rare earths project <b>...</b>

Posted: 12 Apr 2012 11:25 PM PDT

Some of the surviving residents of Bukit Merah are still plagued with severe health problems. Until this very day, the Malaysian authorities refuse to acknowledge that the radioactive waste was responsible for the sudden escalation of health problems among the residents

Today, the government is the official custodian of this repository in Bukit Merah. This site in Bukit Merah is declared as a restricted and dangerous dump site for radioactive materials but a curtain of official silence has descended on it. Has the government not learnt from Bukit Merah?

The Lynas project is likely to be a replay of the ARE fiasco but on a much larger scale.

The benefits gained by Malaysia from the Lynas investment are very little relative to the risks involved. Whilst the profits of the project go to Lynas (untaxed) and the few Malaysian companies that are involved in the construction of and the provision of supplies to the Gebeng rare earth plant, the radioactive waste will remain in
Malaysian soil for hundreds of years.

Lynas issue: Not learning from bitter experience —The Malaysian Insider,  Richard Pendragon, April 12, 2012 "……..Bukit Merah The history of the rare earth industry in Malaysia is little known to most Malaysians. Most Malaysians in fact think that the Lynas project in Pahang is the first time Malaysia has been associated with this industry.
Few Malaysians actually know that there was a rare earth plant in Bukit Merah, Perak, which has been closed some 10 or more years ago, following a ruling by the High Court of Malaysia that the company involved was in negligence, and that the radioactive waste generated by the plant was dangerous and had to be removed and secured in a safe
place away from people for hundreds of years.

The evidence of the hazardous legacy of this rare earth plant is still present in our midst as a reminder to every one of the risks involved.
All you need is to take a trip to Bukit Merah and you will see the
existence of a restricted site where the toxic radioactive waste has
been stored in specially engineered concrete cells, and entombed
deeply in a repository, to prevent any leakage of radiation from the
radioactive waste for the next few hundred years.

The company that was involved in the rare earth plant was called Asian
Rare Earth Sdn Bhd (ARE). This was a joint venture established between
Mitsubishi Chemical Corp (MCC) of Japan, Beh Minerals Sdn Bhd, the
local partner and the government, through Tabung Haji in the early
nineties.

ARE was based in Menglembu, Ipoh and the joint venture was founded on
the basis that the local partner  would supply the raw materials
(tailings from the many tin mines in Perak) and MCC would provide the
technology and expertise to extract the rare earth minerals, by a
cracking process.

In this cracking process, along with the extraction of rare earth
minerals such as Monazite, Xenotime, Zircon, Yttrium etc, a waste
product called thorium hydroxide is produced and this substance is
radioactive.
Experts brought in to present evidence in support of the court hearing
against ARE testified that prolonged exposure to radiation leaked from
the radioactive waste materials from ARE's rare earth plant would be
harmful to the health of the residents living in the Menglembu area,
where the plant was located.

ARE was subsequently closed and wound up.

The shareholders of the company had to engage a highly specialised
radioactive waste management consultancy firm from the US, called
Dames and Moore, to relocate, treat and dispose of the radioactive
waste from the dump site in Menglembu to a safe repository. The cost
of the whole exercise ran into hundreds of millions of US dollars to
contain radiation leak from the radioactive waste.

Meanwhile local residents have blamed the ARE refinery for the high
numbers of birth defects and leukaemia cases within the last five
years in a community of 11,000 — after many years of local history
with no leukaemia cases. Seven of the leukemia victims have died.

Some of the surviving residents of Bukit Merah are still plagued with severe health problems. Until this very day, the Malaysian authorities refuse to acknowledge that the radioactive waste was responsible for the sudden escalation of health problems among the residents

Today, the government is the official custodian of this repository in
Bukit Merah. This site in Bukit Merah is declared as a restricted and
dangerous dump site for radioactive materials but a curtain of
official silence has descended on it.
http://www.themalaysianinsider.com/sideviews/article/lynas-issue-not-learning-from-bitter-experience-richard-pendragon

April 13, 2012 - Posted by | environment, history, Malaysia, Reference, Uranium, wastes

No comments yet.

07 di slim river - Google Blog Search

07 di slim river - Google Blog Search


Nahas Km 114 Jalan Behrang-<b>Slim River</b> - 3 Maut - TV3

Posted: 28 Mar 2012 03:54 AM PDT

28/03/2012 18:54:00

Di Tanjung Malim, dua lori bertembung di kilometer 114 Jalan Behrang-Slim River.

Yang maut, pemandu lori, Abu Bakar Saleh, 51, dan Koy Kay Huang, 34, serta seorang kelindan lori yang identitinya belum dikenal-pasti.

Yang parah pula, pemandu kereta Abdul Aziz, 57, dan seorang wanita dipercayai isterinya yang hanya dikenali sebagai Sulistiawati, 40.

Ketua Polis Daerah Tanjung Malim, Supritenden Othman Nayan berkata, lori yang dipandu Abu Bakar dikatakan bertembung dengan lori yang dipandu Koy.

Abdul Aziz yang memandu kereta Perodua Viva dan mengekori lori Abu Bakar gagal mengawal kenderaannya, lalu merempuh belakang lori.

07 di menglembu - Google Blog Search

07 di menglembu - Google Blog Search


Landskap Siasah: Kes jalan <b>Menglembu</b> Ipoh....

Posted: 29 Mar 2012 02:10 AM PDT

Jambatan Sungai Guntong di Jalan Lahat telah ditutup untuk kerja-kerja naik taraf pada bulan Jun 2011. Kerja-kerja naik taraf jambatan ini perlu kerana kawasan ini sentiasa menghadapi masalah banjir kilat apabila berlaku hujan lebat.

Penduduk kawasan ini termasuk pengilang-pengilang sentiasa terdedah kepada bahaya banjir. Banyak kerugian yang dialami oleh penduduk kawasan ini akibat banjir yang sering dialami.

Oleh itu, selepas perkara ini dibangkitkan beberapa kali akhirnya kerajaan telah bersetuju untuk memperbesarkan sungai dan menaik taraf jambatan di situ.

Walaupun projek naik taraf jambatan itu telah dimulakan pada bulan Jun 2011, tetapi banyak lagi kerja belum diselesaikan. Papan tanda menunjukkan bahawa projek ini akan diselesaikan pada bulan Jun 2012.

Tambahan pula projek ini terbengkalai selama 5 bulan. Tidak ada apa-apa kerja yang sedang dijalankan oleh pihak kontraktor di jambatan ini. Jika projek telah dihentikan separuh jalan maka ini akan menimbulkan pelbagai masalah kepada penduduk kawasan ini.

Penutupan Jalan Lahat yang menuju ke Mengelembu ini memyebabkan gangguan lalulintas kepada semua orang yang menggunakan jalan tersebut. Penduduk-penduduk yang mahu pergi ke Pekan Menglembu, Pasar Borong, Lahat, Bukit Merah dan Batu Gajah terpaksa mengambil satu pusingan yang besar. Ini amat menyulitkan, memakan masa dan kos petrol meningkat kepada penduduk dan pengguna jalan ini.

Kerajaan membiarkan projek ini terbengkalai selama lebih 5 bulan tanpa memberi sebarang alasan kepada orang ramai. Kesulitan yang dihadapi oleh rakyat tidak dipedulikan. Apabila perkara ini ditanyakan kepada Datuk Bandar Ipoh, beliau memberitahu bahawa terdapat banyak kabel-kabel TNB dan Telekom di bawah tanah yang perlu diselenggarakan dahulu.

Kenapa perkara ini tidak diselidik dan dikaji sebelum projek dimulakan? Kenapa selepas mengorek jambatan baru mengetahui ada terdapat banyak kabel di situ? Alasan ini adalah sangat kebudak-budakan dan membuktikan ketidak cekapan pihak kerajaan menguruskan perkara-perkara teknikal seperti ini. Kenapa nasihat daripada Jurutera Daerah tidak diperolehi sebelum memulakan kerja-kerja naik taraf?

Apabila tersangkut, projek dibiarkan tergendala begitu sahaja untuk sekian lama. Pihak yang menjadi mangsa ialah penduduk, peniaga dan pengilang di kawasan ini.

Jika projek ini dimulakan sekarang pun mungkin akan mengambil masa sehingga hujung tahun untuk menyiapkan kerja-kerja naik taraf itu. Tetapi, setakat ini tidak nampak apa-apa usaha daripada pihak kerajaan mahupun kontraktor untuk memulakan kerja dalam tempoh terdekat.

Oleh yang demikian, orang ramai di kawasan itu telah mengambil keputusan untuk membantah kelewatan pembinaan jambatan itu. Mereka mendesak supaya Datuk Bandar Ipoh memberi penjelasan kenapa projek ini berhenti dan tidak dimulakan dengan segera.Bersama-sama penduduk kawasan yang membantah ialah V.Sivakumar (AdunTronoh), Lim Pek Har (Adun Menglembu), Yee Sue Kai (Adun Pokok Assam) dan The Hock Ke (Setiausaha Organisasi DAP Perak).

Lim Pek Har, Adun Kawasan Menglembu telah memasukkan satu soalan berhubung dengan perkara ini dalam Persidangan Dewan Negeri Perak yang akan bermula pada 3 April 2012.

V Sivakumar ialah Adun Tronoh dan Timbalan Pengerusi DAP Perak

:: Kamaluddin ::: Dengar cerita Shahrizat akan bertanding <b>di</b> Perak <b>...</b>

Posted: 03 Mar 2012 07:29 AM PST

:: Kamaluddin ::: Dengar cerita Shahrizat akan bertanding di Perak PRU13 nanti. Parlimen Menglembu.. Jgn marah Ijat