Isnin, 9 April 2012

07 di lekir - Google Blog Search

07 di lekir - Google Blog Search


Pedagang Kaki 5 Menjamur <b>di</b> Trotoar Hang <b>Lekir</b> - Harian Rakyat <b>...</b>

Posted: 27 Mar 2012 03:44 AM PDT

Harian Rakyat Merdeka: Pedagang Kaki 5 Menjamur di Trotoar Hang Lekir, Aparat Tutup Mata Jakarta - Sudah puluhan tahun keberadaan pedagang K-5 disepanjang jalan Hang Lekir Raya, Gunung, Kebayoran Baru Jakarta Selatan bebas beroperasi, aman dari penertiban aparat. Padahal, mereka jelas – jelas menyalahi aturan Perda 11 tahun 1988. Para pedagang merasa tak terusik lantaran menyetor upeti kepada oknum aparat. Oknum mantan ketua RW disinyalir memperjual belikan lapak kepada sejumlah pedagang. Salah satu pedagang diatas trotoar Hang Lekir misalnya mengaku menyewa lapak dagangannya dari mantan ketua RW setempat Rp. 12 juta setahun. Selain itu, keberadaan pedagang K-5 di kawasan itu juga dijadikan ajang iklan salah satu produk. Produk rokok tersebut memberikan upeti jutaan rupiah per tahunnya kepada oknum aparat kecamatan setempat. Warga berharap agar aparat terkait segera menyikapi disekitar persoalan ini. Pasalnya, keberadaan pedagang K-5 di kawasan itu jelas mengganggu warga pengguna sarana jalan. [Titin S/bmb]

07 di langkap - Google Blog Search

07 di langkap - Google Blog Search


Anwar Ibrahim ceramah <b>di Langkap</b>, Perak pada 19/9/2011

Posted: 21 Sep 2011 08:06 AM PDT


Pada 19/9/2011 Anwar Ibrahim ceramah di Langkap, Perak. Dia berbicara tentang isu-isu semasa Malaysia.

07 di bagan datoh - Google Blog Search

07 di bagan datoh - Google Blog Search


Dewan Pemuda PAS <b>Bagan Datoh</b>: SAMBUTAN TAHUN BAHARU <b>...</b>

Posted: 01 Feb 2012 09:34 AM PST

BAGAN DATOH : Walaupun berbeza bangsa dan agama, namun demi keakraban rakan dalam perjuangan kebangkitan rakyat di negara ini Dewan Pemuda PAS Bagan Datoh melakukan ziarah ke rumah seorang pimpinan Cina di Bagan Sungai Tiang. 
Ziarah tersebut adalah sempena meraikan sambutan tahun baharu Cina pada tahun ini. Bertarikhkan 23 Januari lalu, seramai 10 Ajk Dewan Pemuda PAS Kawasan bersama Yang Dipertua PAS Kawasan disambut baik oleh pimpinan kaum cina di sini.
Pertemuan yang penuh keharmonian dan keakraban itu memperlihatkan perpaduan semua bangsa di negara ini telahpun dipupuk sekian lama.


YDP dan AJK Pemuda PAS Kawasan bersama tuan rumah.

07 di teluk intan - Google Blog Search

07 di teluk intan - Google Blog Search


kenduri kawin sepupu..yong <b>di teluk intan</b> ni | Beautilicious

Posted: 09 Mar 2012 05:29 AM PST

helo u ols! yong berada di teluk intan ni.. insyaAllah esok yong akan di kl after kenduri sepupu yong :-)
warna tema kenduri esok ialah warna ungu..

ramai btol yang nak kawin time cuti skg ni kan. jangan lupa pakai pb tu ek..confirm more confident! esok pulak 10hb kan? bonus time!,, happy sgt ni..esok bole shopping sakannnnnn!

07 di kampar - Google Blog Search

07 di kampar - Google Blog Search


Tingkat Kebocoran Pajak <b>di Kampar</b> Tinggi | Situs Berita Riau

Posted: 19 Mar 2012 08:00 AM PDT

SitusRiau.com,RIAU KAMPAR- Bupati Kampar Jefri Noer mengatakan masih banyak potensi pajak yang belum tergali secara optimal. Hal ini disebakan tingginya tingkat kebocoran pajak di wiayah kerjanya. bahkan, untuk pajak galian C, tingkat kebocorannya hingga 80%.

Hal ini disampaikannya, saat memberikan pengarahan pada acara Pekan Panutan Penyampaian SPT Tahunan Pajak Penghasilan Orang Pribadi Tahun 2011, pembayaran PBB oleh Bupati serta pejabat daerah Kabupaten Kampar dan penandatanganan MoU antara Bupati Kampar dengan Kepala KPP Pratama Bangkinang, Senin (19/3) di Balai Bupati Kampar

"Potensi pajak kita cukup besar namun berdasarkan kajian dan evaluasi masih banyak yang belum tergali optimal bahkan ada yang mengalami kebocoran. Oleh karena sektor pajak akan menjadi andalan dimasa yang akan datang, sektor ini harus kita gali lebih baik lagi bahkan kalau perlu jemput bola,"sebut Jefry Noer

Salah satunya, Jefry Noer adalah aksi penambangan untuk galian C yang menurutnya mengalami kebocoran hingga 80 persen baik menyangkut perizinan maupun hal lain yang berkenaan dengan aksi penambangan tersebut. Selain itu juga disebutkannya pada Dinas Perhubungan masih ada pajak retribusi KIR belum diserahkan sebanyak Rp 286 juta. "Saya memiliki data, kalau ini tidak ada pertanggungjawabannya saya serahkan nanti pada proses hukum,"sebutnya

Karena begitu pentingnya sektor pajak ini, Jefry Noer meminta seluruh dinas untuk menggali seluruh potensi yang ada dan diharapkan kepada pejabat dan PNS untuk aktif membayar pajak serta dinas terkait untuk memberikan pelayanan yang juga semakin membaik.

Sementara itu, kepala Kantor Pelayanan Pajak (KPP) Bangkinang, Ferizal SE dalam sambutannya mengatakan untuk wilayah Kabupaten Kampar berhasil merealisasikan penerimaan pajak sebesar Rp 259.540.698. 233 pada 2011 lalu. Angka ini realisasi dari jenis pajak PPh pasal 21 sebesar Rp 55.967.511.675, PPh OP Dalam Negeri sebesar Rp 361.144.544 dan PBB sebesar Rp 203.212.042.014.Dari jumlah tersebut bagai hasil untuk Pemkab Kampar mencapai Rp 129.778.994.145.

Dari beberapa jenis pajak yang disampaikan Ferizal, dia mengakui peneriman pajak penghasilan Orang Pribadi (OP) dalam negeri masih sangat memprihatinkan. Menurutnya ini akibat masih banyaknya PNS atau pejabat daerah yang tidak melaporkan penghasilannya dari sumber selain gaji dan tunjangan sebagai PNS,"oleh karena itu diperlukan kesadaran kita semua untuk melaporkan seluruh penghasilan kita dengan benar, lengkao dan jelas,"sebutnya

juga disampaikannya, mulai 1 januari 2011 lalu sesuai dengan UU nomor 28 tahnun 2009 tentang pajak daerah dan retribusi daerah, yqang semula dikelola oleh pemerintah pusat sudah berpindah pengelolaannya menjadi pajak daerah, sedangkan PBB sektor pedesaan dan perkotaan paling lambat 2014 juga harus diserahkan pada daerah.(rilis)

Jawatan Kosong <b>di</b> Majlis Daerah <b>Kampar</b>

Posted: 04 Apr 2012 09:25 PM PDT

[KLIK] KONGSIKAN KEPADA RAKAN ANDA DI FACEBOOK

Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia dan keutamaan kepada rakyat DYMM Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan yang berkelayakan untuk mengisi jawatan berikut di Majlis Daerah Kampar, Perak Darul Ridzuan :

1. Jurutera

2. Pegawai Perancang Bandar dan Desa

3. Akauntan

4. Pegawai Kesihatan Persekitaran

5. Penolong Arkitek Lanskap

6. Setiausaha Pejabat

7. Pembantu Tadbir (P/O)

8. Pembantu Akauntan

9. Pemandu Kenderaan

10. Pekerja Awam

KLIK DI SINI UNTUK IKLAN JAWATAN DAN CARA MEMOHON

Tarikh Tutup Permohonan : 20 April 2012

Jawatan Kosong <b>di</b> Majlis Daerah <b>Kampar</b> (MDK) Perak - April 2012

Posted: 08 Apr 2012 12:01 PM PDT

JAWATAN:
1. Jurutera
2. Pegawai Perancang Bandar dan Desa
3. Akauntan
4. Pegawai Kesihatan Persekitaran
5. Penolong Arkitek Lanskap
6. Setiausaha Pejabat
7. Pembantu Tadbir (P/O) N22
8. Pembantu Tadbir (P/O) N17
9. Pembantu Akauntan
10. Pemandu Kenderaan
11. Pekerja Awam

IKLAN JAWATAN:
http://www.mdkampar.gov.my/c/document_library/get_file?uuid=ed49d720-fbd9-41c9-a01b-39ec27ac2af7&groupId=195221

BORANG PERMOHONAN:
http://www.mdkampar.gov.my/c/document_library/get_file?uuid=a2830571-14c3-44f7-a165-27102985284d&groupId=195221

TARIKH TUTUP: 20 April 2012

07 di jelapang - Google Blog Search

07 di jelapang - Google Blog Search


Bila lagi mahu bina sekolah Tamil <b>di Jelapang</b>

Posted: 07 Apr 2012 11:42 PM PDT

BATU GAJAH, 8 April: Timbalan Pengerusi DAP Perak, V Sivakumar (gambar) meminta masyarakat India di kawasan Dun Jelapang supaya jangan terpedaya dengan janji-janji pilihan raya BN.

"Budaya BN memperdayakan masyarakat India masih tidak berhenti lagi.

"Walaupun masyarakat India telah memberi satu pengajaran kepada BN dalam PRU12, tetapi mereka masih tidak berubah," ujarnya yang juga Adun Tronoh.

Katanya, BN tetap memberi janji-janji kosong untuk menipu masyarakat India semata-mata untuk mendapat undi mereka.

"Saya telah mengeluarkan satu kenyataan media mengenai isu sekolah Tamil di Jelapang dua minggu yang lepas," ujarnya dalam satu kenyataan media yang dikeluarkan di sini.

Setakat ini, ujarnya tidak ada apa-apa maklum balas daripada kerajaan negeri mahupun MIC Negeri Perak mengenai isu yang dibangkitkan.

"Saya difahamkan bahawa ada pemimpin-pemimpin MIC telah menjanjikan pembinaan sebuah sekolah Tamil di Dun Jelapang.

"Adakah ini benar?" soalnya

Beliau juga mempersoalkan, jika kenyataan itu adalah benar, di manakah lokasi tanah yang telah dikenal pasti untuk membina sekolah Tamil itu di Jelapang.

"Adakah pihak yang mengeluarkan kenyataan itu telah membuat permohonan untuk tanah yang dikenal pasti itu?

"Jika ya, apakah status permohonan tersebut?" tanya beliau lagi.

Setahu beliau tidak ada apa-apa permohonan tanah dibuat oleh mana-mana pihak untuk membina sekolah Tamil di Jelapang.

"Ini adalah satu pembohongan besar yang dibuat oleh pemimpin BN untuk meraih undi masyarakat India di kawasan ini," katanya.

Menurutnya, sememangnya Dun Jelapang memerlukan sebuah sekolah Tamil di mana Dun Jelapang mempunyai 23% pengundi orang-orang India.

"Peratusan ini membuktikan bahawa terdapat jumlah isi rumah kaum India yang agak ramai di kawasan ini," katanya.

Menurutnya, kanak-kanak di kawasan itu terpaksa pergi ke jauh lebih kurang 10 km untuk sekolah Tamil yang paling hampir.

"Saya memang bersetuju dengan cadangan membina sebuah sekolah Tamil di Jelapang. Tetapi, apa yang dijanjikan oleh BN adalah sekadar 'menanam tebu di bibir'," katanya lagi.

07 di kuala kangsar - Google Blog Search

07 di kuala kangsar - Google Blog Search


Orang ni: Zambry Gembira <b>Di Kuala Kangsar</b>. Kenapa..????

Posted: 06 Feb 2012 12:00 AM PST

"Saya gembira sebenarnya," demikian tegas Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir apabila kehadirannya sempena program turun padang di Daerah Kuala Kangsar hari ini disambut ceria dengan kibaran bendera parti pembangkang.
Selain memasang bendera PAS, PKR dan DAP,  pihak pembangkang turut menggantung kain rentang yang tertera slogan Kerajaan Bersih, Rakyat Terbela.
"Ketika lawatan Perdana Menteri ke Bagan Serai, poster tertera wajah saya dengan disimbah cat dan sewaktu menghadiri program bersama rakyat di Changkat Ibol, papan tanda dewan pula menjadi mangsa simbahan cat merah.
"Hari ini, saya lihat pembangkang seolah-olah mengalu-alukan kehadiran saya ke Kuala Kangsar dengan memasang banyak bendera selain kain rentang yang tertera slogan Kerajaan Bersih, Rakyat Terbela.
"Mungkin pembangkang berasa semakin tergugat dengan slogan Tiada Tertinggal Tiada Terpinggir yang diperkenalkan oleh kerajaan negeri lalu mencipta slogan itu pula untuk meraih sokongan rakyat," katanya.
Terdahulu, Zambry melancarkan Sistem Penapisan Tebing Sungai yang dibangunkan oleh Lembaga Air Perak (LAP) di Loji Rawatan Air Kampung Kota Lama Kiri, dekat Kuala Kangsar, projek pertama di Malaysia yang membabitkan pengambilan air bawah tanah.

Zambry disambut ke Kuala Kangsar dengan kibaran bendera PAS,PKR dan DAP

Zambry Sedang Melihat Perbezaan Kualiti antara Air Rawatan Biasa Dan Air Bawah Tanah Sambil Di Perhatikan Pengurus Besar, Lembaga Air Perak, Datuk Mohd Yusof Ketika Pelancaran Projek Penapisan Tebing Sungai, Pagi tadi. Mungkin pujian melambung-lambung yang menyebabkan Zambry tersangat Gembira.
Orang ni > Rakyat seluruh Perak sudah meluat negok muka MB Haram ni yang sebenonye....Orang kiri kanan Zambry pun ramai yang udah meluat khabonye.. Jangan berangan le nak jadi MB lagi lepas PRU 13 ni...hahaha...

07 di menglembu - Google Blog Search

07 di menglembu - Google Blog Search


Najib Tiba <b>Di</b> Perak Untuk Lawatan Kerja

Posted: 16 Mar 2012 09:33 PM PDT

BERUAS – Datuk Seri Najib Razak memulakan lawatan kerja sehari ke Perak hari ini dengan menghadiri program "Sepagi Bersama Perdana Menteri" di padang Sekolah Menengah Kebangsaan Changkat Beruas, di sini.

Ketibaan Perdana Menteri dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor, pada kira-kira 10 pagi disambut Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir, dan pemimpin Barisan Nasional (BN) negeri.

Najib dijadual menghadiri majlis Jalinan Mesra Masyarakat Orang Asli di Padang TNB, Batu 7, Kuala Woh di Tapah.

Pada sebelah petang, Najib akan merasmikan pembukaan bangunan baru empat tingkat Sekolah Jenis Kebangsaan (Cina) Wan Hwa 2, di Menglembu.

Sejurus selepas itu, beliau akan menghadiri program mesra rakyat bersama masyarakat India di Kg Kacang Putih, Buntong.

Perdana Menteri dijadual mengakhiri lawatan sehari ke Perak dengan menghadiri majlis makan malam bersama-sama Persatuan Agama-agama Cina negeri Perak di Sekolah Menengah Kebangsaan Yuk Choy di sini. – BERNAMA

Iklan Teks:

Berita Berkaitan:

PERINGATAN: Mynewshub tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

07 di taiping - Google Blog Search

07 di taiping - Google Blog Search


Biaqpila™: Panas!!! Goyang Gerudi Wasathiyah <b>Di Taiping</b>

Posted: 08 Apr 2012 09:00 PM PDT


Mak Nyah sedang bergelek dengan Efa Radziah dipentas sebelum dinobatkan Ratu Taiping

Mengaibkan..!!!! Mak Nyah di angkat sebagai RATU Taiping dalam Karnival Ziarah For Peace

7 April 2012 jam 9 malam dengan rasa berat kaki aku pergi singgah di Taman Tasek Taiping selama lebih kurang 1jam dilokasi anjuran Karnival Ziarah For Peace yang gagal dirasmikan oleh Ahmad Zahid Hamidi semalam [Klik Sini]. Aku tiba di depan tapak konsert tersebut yang baru selesai berlansung ucapan dari Yang DiPertua Majlis Perbandaran Taiping Sdr. Shahrom bin Dato Abd Malik.

Aku juga dapat tahu konsert hiburan pada malam itu akan menampilkan beberapa artis yang terdiri daripada kumpulan XPDC,MAY dan Bandi AMUK, artis lain aku tak tahu. Artis pertama yang membuat persembahan pada malam itu dengan tarian "Goyang Gerudi" oleh seorang artis dangdut wanita… tak silap aku Sheda…

MasyaAllah..!!! Bergegar Taman Tasek Taiping dengan program Ziarah For Peace konon-nya…mungkin inilah Goyang Gerudi Ala Wasathiyah yang di mahukan UMNO BN agaknya..hahaha…

Selesai "Goyang Gerudi Wasathiyah" aku kuatkan semangat..hahaha..untuk saksikan seorang lagi artis wanita yang juga selibriti TV3 iaitu Efa Razdiah membuat persembahan di pentas.. Pakaianya memang seksi dan seksa bagi aku…hehehe.. Agak memeranjatkan kerana Efa Razdiah membuat persembahan dengan beberapa orang Mak Nyah.Kalau tak silap aku dalam 7 ke 8 orang Mak Nyah diatas pentas. Maka Gegak gempitalah suasana Taman Tasek Taiping dengan gelek-kan Efa Razdiah bersama dengan Mak Nyah.

Selesai sebuah lagu dari Efa Razdiah…" Terima kasih dan berikan tepukan kepada ratu-ratu Taiping…bla..bla..bla"- Ujar Ifa Radziah sambil memperkenalkan Mak Nyah- Mak Nyah yang di anggap ratu Taiping sorang demi sorang kepada penonton dengan nama-nama seperti Ziana Zain Taiping, Fasha Shanda dan sebagai.

Mak Nyah Ratu Taiping..!!!!! Sungguh mengaibkan dan memalukan bagi warga Taiping apabila Mak Nyah di anggap ratu di Taiping. Timbul persoalan bagi aku adakah penganjur dan artis-artis yang dijemput seramai 126 orang itu sedar akan konsep Ziarah yang di bawa dalam Kanival ini..?? Adakah dengan mengangkat Mak Nyah sebagai ratu Taiping membawa unsur positif kepada warga Taiping..???

Aku angkat kaki macam tajuk lagu Sheda...haha.. untuk tinggalkan lokasi apabila hujan mulai turun,semasa bergerak ke kenderaan aku berselisih dengan sekempulan anak muda dalam belasan tahun dengan bau aroma yang amat meloyakan…bau arak… MasyaAllah..apakah objektif dan sasaran program sebegini.. Bagi aku program ziarah ini berjaya membawa keruntuhan moral dan akhlak muda mudi dan masadepan tanah air.

orangni

KONGSI ARTIKEL INI MELALUI FACEBOOK

07 di tanjung rambutan - Google Blog Search

07 di tanjung rambutan - Google Blog Search


Mi udang & ketam sempoi @ <b>Tanjung Rambutan</b>, Ipoh

Posted: 04 Apr 2012 07:33 PM PDT

Penah dengar tak mi ketam?? Dari dulu duk teringin nak rasa mi ketam ni. Sekarang ni baru tau kat ipoh ni ada restoran mi ketam, itupun nasib baik la ada kawan yg bawa. Restoran ni namanya ialah Restoran Mi udang & ketam sempoi yg terletak di Tanjung Rambutan area belakang Petronas (agak hujung sikit kedai ni).

Mi udang dan mi ketam kat sini rupa dan rasanya nak seakan-akan char kuey teow sikit tapi kuahnya banyak la dan pekat bukan seperti mi udang di kuala sepetang. Kat sini boleh pilih ketam dari pelbagai saiz dengan harga yg tertentu, ketam dan udang diorang memang segar dan besar.

Selain mi ketam dan mi udang, Di sini juga ada jugak makanan lain seperti nasi goreng ketam, mi udang galah dan juga ikan bakar, masak stim dan lain-lain. Untuk nasi goreng, ketamnya dibakar dan bukan digoreng. harga kat kedai ni pun boleh tahan dan kena la datang awal sebab selalu penuh.
07 di pengkalan hulu - Google Blog Search

07 di pengkalan hulu - Google Blog Search


Video Penuh Ceramah Dr Hasan Ali <b>Di Pengkalan Hulu</b> Perak cc

Posted: 19 Feb 2012 08:38 PM PST

Published with Blogger-droid v2.0.2

Menteri Besar Perak Turun Ke <b>Pengkalan Hulu</b> Meninjau Penduduk

Posted: 05 Feb 2012 02:12 AM PST

Pada hari Rabu lalu bertarikh 1 Februari 2012, Satu Program Makan Malam Menteri Besar bersam rakyat di Pengkalan hulu telah diadakan. Pelbagai kelompok kaum dari seluruh usia telah hadir untuk memeiahkan majlis ini. Sambutan hangat dari penduduk tempatan membuktikan bahawa Menteri Besar Perak, Dato' Seri Zambry Bin Abd. Kadir mempunyai tempat dihati rakyat. Walaupun kedudukan Pengkalan Hulu terletak di sempadan Negara Thailand serta Negeri kedah, tetapi kehadiran Menteri besar ke kawasan terbabit membuktikan bahawa penduduk di sekitar Pengkalan Hulu tidak terpinggir. Kawasan tersebut yang terkenal dengan Hutan Belum sebagai pusat eko perlancongan menjadi tumpuan ramai pecinta alam sekitar. Disamping itu juga kawasan Pengkalan Hulu turut menjadi laluan Antarabangsa menghubungkan Thailand dan Malaysia membuatkan ia antara kawasan yang paling penting.

Yang Amat Berhormat Dato' Seri Zambry Abd Kadir sangat prihatin terhadap keadaan penduduk di Pengkalan Hulu. Tambahan pula ada terdapat aduan mengenai pembalakan haram di Pengkalan Hulu membuatkan Dato' Seri Zambry Abd Kadir tidak sabar untuk turun padang mendengar rintihan penduduk sekali gus meninjau kawasan pembalakan dan seterusnya mengambil tindakan.

Bersama ini disertakan gambar suasana di Majlis Makan Malam bersama Menteri Besar Perak yang diambil ketika majlis berlangsung.


07 di bidor - Google Blog Search

07 di bidor - Google Blog Search


Belog Cik Eka: Mangga Australia <b>Di Bidor</b>,Perak !

Posted: 08 Apr 2012 09:23 PM PDT

Assalamualaikum.3 hari tak update,harini baru nak update.huhu.Maaf ya,saya agak sibuk kebelakangan ini.Jadinya masa untuk update blog amat terhad,kalau FB tu bolehla sebab ada yang via mobile.Blogspot tak boleh.Kalau boleh la update via hp,memang senang.Ni pun curi masa sikit updated.
Semalam balik dari Kampar menziarahi kakak ipar makcik yang meninggal dunia,balik tu singgah sebentar di Bidor.Ala sapa yang penah singgah Bidor beli jambu? Jambu loceng,mangga tu? hehe.Ha kat situ lah.Eceh,macam jauh beno Bidor tu ngan umah.Dekat jugakla.tapi makan dekat 45 minit gak.sebab dah alang-alang tu singgah.Mak nak beli jambu untuk rojak buah dia.Apple pun tak penah singgah sini,tu yang bawak dia singgah sekali.
seronok tengok buah katanya.Paling 'in' tengah musim sekarang ni kat Bidor tu,selain dari jambu takde biji tu,ada musim buah 'mangga Australia'.Besor buahnya.Manis tau! memang ditanam dekat Malaysia lah,bukan buah import punya.
tu dia buah mangga Australia.Sekilo RM 10.00 - RM 12.00 + +
rasa dia macam mangga biasa,cuma agak padat dan ber 'juicy'
semalam saya beli 2 biji dah sekilo.hehe
kalau kat Australia mesti lagi manis dan 'juicy' kan..
ni buah paling popular kat sana.
Jambu takde biji.Sekilo dalam RM 6.00 + +
sian apple,semalam ada buah Nona.tapi tak masak lagi.
kena peram 2,3 hari.takpela,nanti kalau ada lagi buah nona tu,nak beli untuk dia.
buah macam-macam ada.Durian belanda yang duri dia pelik tercacak sangat
berbeza ngan buah durian belanda biasa.sekilo pun boleh cecah belas-belas ringgit.
ada jambu loceng.mangga,mata kucing,betik,limau bali,eh macam-macamla.
gula-gula kelapa pun ada.tapi manis owh.
Tapi bukan buah je ada.Ada petai,jering.hehe
tapi biasa mengikut musim.Bila musim durian ke,langsat ke,
macam-macam la ada jual kat sini.
semalam apple belikan untuk kakak dia jambu loceng,
sepeket yang bergayut warna merah tu ada RM 8.00,RM 10.00,RM 24.00.
tengok kebesaran buah.tapi memang sedap pun.manis.

ececececey..sorry gambar kena kabur.kehkehkehkeh...
Adohai,asal Isnin je lemau...hahahahaha

di negeri perak - Google Blog Search

di negeri perak - Google Blog Search


Pembukaan Rasmi Dewan Undangan <b>Negeri Perak</b> Penggal Kelima

Posted: 02 Apr 2012 08:56 PM PDT

Dalam Titah ucapan Pemangku Sultan Perak Tuanku Raja Muda sebentar tadi adalah mengenai "sebuah negara yang mempunyai hutang yang tinggi, perbelanjaan yang defisit, kadar inflasi yang tinggi akan membuat rakyat turun dijalanan membuat demontrasi. itu semua berlaku di negeri-negeri Arab termasuk Syria, Mesir, Libya, Tunisia dan banyak lagi".
Tetapi lanskap politik di Malaysia agak berlainan kerana semua itu tidak perlu hanya mendengar ceramah politik pembangkang, fitnah pembangkang dan kelentong pembangkang membuatkan penyokong pakatan haram turun dijalanan sehingga membaringkan diri mereka di atas jalan demi mempertahankan pemimpin yang terlibat dalam krisis moral.
Kita tidak boleh samakan Malaysia dengan Syria, Malaysia dengan Libya, Malaysia dengan Mesir kerana semua yang berlaku di sana tidak berlaku di Malaysia.

07 di kamunting - Google Blog Search

07 di kamunting - Google Blog Search


Suara Hati...: Juruwang pasaraya <b>di kamunting</b> disuruh pegang <b>...</b>

Posted: 18 Jan 2012 04:12 PM PST

SAYA adalah salah seorang juruwang (cashier) yang bekerja di sebuah pasar raya di Kamunting, Taiping. Pada tarikh 11.01.2012, lebih kurang pukul 3 petang, pihak pengurusan telah membuat mesyuarat di antara semua juruwang. Di dalam mesyuarat tersebut, pengurus kami menyatakan ada seorang pelanggan bukan Islam telah membuat aduan kepada pihak atasan mempertikaikan mengapa juruwang Melayu Islam memegang daging babi beralaskan plastik seolah-olah menghina makanannya.

Apa yang membuat kami semua terkejut, pengurus kami telah berkata, "Kenapa perlu berlapik? Jijik sangatkah? Geli sangatkah? Jangan terlalu ikutkan adat sangat. Yang bermasalah ini adalah juruwang Melayu. Kalau sudah tak boleh nak pegang, lebih baik saya mengambil pekerja bukan Melayu. Selepas ini, saya tak mahu lagi kamu semua pegang barang-barang itu beralaskan pelastik. Saya mahu kamu semua pegang dengan tangan sahaja. Jika saya dapati kamu semua buat sekali lagi, saya akan tukarkan kamu semua ke bahagian lain."

Bukan niat kami hendak menghina makanan orang bukan Islam. Menurut ajaran dan hukum Islam, daging itu adalah haram disisi agama Islam bukan setakat memakanya, malah menyentuhnya pun tak boleh. Jika tersentuh biarpun bekasnya sekali pun, ia perlu disamak.

Pengurus kami dan orang atasan kami bukan Islam. Tidakkah mereka tahu orang Islam amat sensitif dengan daging babi. Bahasanya seolah-olah mempersendakan agama Islam dan berbau perkauman. Mentang-mentanglah kami ini semuanya perempuan, tidak pandai hendak memberontak, senang benar mereka hendak mempersendakannya.

Saya cuba untuk berpakat dengan rakan-rakan kerja Melayu saya untuk melaporkan perkara ini di pejabat agama atau pihak berkuasa yang lain, tetapi mereka enggan untuk berpakat kerana takut ditukarkan atau kehilangan kerja. Inilah sifat kakitangan Melayu yang beragama Islam di sini. Hanya dengan ugutan mereka sangup menggadaikan agama demi wang.

Kita sebagai orang Islam sepatutnya mempertahankan kesucian agama kita. Tahukah mereka perkara ini tidak boleh dipandang remeh kerana membabitkan kesucian diri untuk beribadat kepada Allah SWT. Saya kecewa dengan sikap segelintir bangsa Melayu yang beragama Islam ini.

Sepatutnya pihak pengurusan pasar raya tempat saya bekerja mengadakan kaunter 'Tidak Halal' untuk scan barang-barang tidak halal dan dijaga oleh juruwang bukan Islam. Kadangkala saya terfikir, bekas diletakkan barang tidak halal di kaunter ini, kemudiannya diletakkan pula barang-barang yang dibeli pelanggan lain beragama Islam. Bagaimana tahap kesuciannya?

Saya ingin mengadukan perkara ini kepada jabatan agama atau pihak berkuasa lain, tetapi saya tidak pandai untuk membuat sendirian.

Tolonglah sesiapa yang membaca artikel ini, bantulah kami orang Islam yang ditindas di pasar raya ini, juga pelanggan Islam yang mengunjungi pasar raya ini.

JURUWANG TERANIAYA
Taiping, Perak

07 di kuala kurau - Google Blog Search

07 di kuala kurau - Google Blog Search


Nizartwork: Antara Kuala Gula - <b>Kuala Kurau</b>

Posted: 25 Feb 2012 09:38 AM PST

Perjalanan kehidupan yang sebentar.

25 Februari 2012
Lokasi: Kuala Gula - Kuala Kurau, Perak
Tukang 'tangkap': Bersama anakku
Ikut bersama: Isteriku

Nyamannya.. jika banyak ditanam pokok sepanjang jalan.

The Last Catch: Sebelum joran putus talinya.
Playar Besar: Menu "Ketam Lembut" di muara.
Ikat Kuat-kuat! : Ketam Nipah (Scylla serrata)
Lanca Udang: Udang kering dijemuran berpewarna oren.
Sini tangkap, sana pun tangkap
Senior - Junior: Bangau Oh Bangau