Sabtu, 20 Ogos 2011

07 di gopeng - Google Blog Search

07 di gopeng - Google Blog Search


Fast 2 Feed 2011 <b>di Gopeng</b>, Perak ~ Donate For Ummah

Posted: 16 Aug 2011 09:56 AM PDT

Lokasi: Rumah Anak Yatim Yayasan Hikmah, Gopeng, Perak
Tarikh: 14 Ogos 2011
Program: Fast 2 Feed anjuran Yayasan Kemanusiaan Muslim Aid Malaysia
Diraikan: Anak-anak yatim dan miskin (53 orang)

Alhamdulillah program Fast 2 Feed yang telah berlangsung di Rumah Anak Yatim Yayasan Hikmah Gopeng telah selesai dilaksanakan dengan meraikan 53 anak-anak yatim dan miskin. Program yang telah diterajui oleh salah seorang pelajar praktikal Muslim Aid, saudari Marliyana ini dilaksanakan di rumah kebajikan itu sendiri. Ini telah memberi peluang kepada dermawan serta sukarelawan yang hadir merasai sendiri berbuka puasa bersama warga penghuni Rumah Anak Yatim Yayasan Hikmah.
Pihak Muslim Aid mengucapkan jutaan terima kasih kepada para dermawan yang telah menaja serta sukarelawan yang telah bertungkus lumus menjayakan program F2F di Gopeng. Semoga Allah memberkati usaha kalian semua, insyaAllah.

Muhammad bin Kamarulazizi Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

07 di menglembu - Google Blog Search

07 di menglembu - Google Blog Search


Kerajaan komited bantu pengusaha kasut <b>di Menglembu</b> | Ipoh News

Posted: 16 Jan 2011 04:08 AM PST

Kerajaan negeri akan mengotakan janjinya untuk membantu pengusaha kasut di Menglembu mendapatkan tempat sesuai bagi memastikan industri itu terus hidup.

Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir berkata beliau akan berbincang dengan Datuk Bandar, Datuk Roshidi Hashim mengenai perkara ini.

Katanya kerajaan negeri pimpinan Barisan Nasional sentiasa komited dengan janji yang dibuatnya dan tidak akan lari daripada tanggungjawab.

"Kita tidak pernah lupa apa yang telah kita janjikan. Semasa lawatan saya ke sana (Menglembu) saya telah berjanji kepada pengusaha kasut di situ bahawa kerajaan negeri akan membantu mereka dan kita sedang berusaha ke arah itu," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyerahkan replika kunci kepada 37 penerima rumah bantuan Felcra di Batu 9, Lekir, Pasir Panjang, hari ini.

Menteri Besar diminta mengulas kelohan yang disuarakan pengusaha kasut itu di Menglembu yang merasakan nasib mereka tidak dibela oleh kerajaan negeri berikutan permohonan lesen daripada Majlis Bandaraya Ipoh untuk beroperasi secara sah tidak mendapat kata putus sehingga ke hari ini.

Dr Zambry berkata perancangan kerajaan negeri adalah untuk mewujudkan 'bandar kasut' bagi menempatkan kesemua pengusaha itu di satu kawasan.

"Kita harus mengenal pasti satu tempat yang sesuai. Kita tidak mahu wujud aduan lagi selepas mereka ditempatkan di satu-satu kawasan," katanya.

Beliau memberi jaminan bahawa kerajaan negeri mahu industri kasut ini hidup kerana sedar perniagaan yang dijalankan pengusaha kasut ini memberi kesan ekonomi kepada Perak.

"Selain itu juga, bandar kasut yang bakal diwujudkan akan menaikkan imej Perak dikalangan pelancong," katanya.

Perak News

Tags: , , , , ,

Category: Perak News

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

07 di tapah - Google Blog Search

07 di tapah - Google Blog Search


Karat E-jau: Kecohh...Gambar2 Sekatan Polis Ceramah PKR <b>di Tapah</b>..

Posted: 19 Aug 2011 09:02 AM PDT


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

07 di batu gajah - Google Blog Search

07 di batu gajah - Google Blog Search


Masalah Lembu &Kerbau Mengganggu Pegguna Jalanraya <b>di Batu Gajah</b> <b>...</b>

Posted: 25 Jul 2011 08:24 AM PDT

Sebulan yang lepas saya terlibat dalam suatu kemalangan di Batu Gajah, Perak. Saya telah melanggar sekumpulan kerbau, akibatnye kereta yang saya pandu remuk dibahagian hadapan. Selepas kejadian terbabit, saya dimaklumkan kawasan terbabit kerap berlaku kemalangan akibat terlanggar atau mengelak lembu & kerbau.

Saya difahamkan bahawa masalah ini bukan hanya  timbul di kawasan terbabit, tetapi ia meliputi dari Batu Gajah hingga ke Sri Iskandar, Perak dimana ia dikenali sebagai Lebuhraya Ipoh-Lumut.

Masalah yang banyak menyumbang kepada banyak berlakunya kemalangan yang lebih-lebih lagi membabitkan orang luar yang menggunakan jalan terbabit. Tuan punya lembu & kerbau mengambil langkah mudah dengan membiarkan lembu & kerbau milik mereka bergerak bebas tanpa diikat atau dikuci didalam kandang pada waktu malam, akibatnya pengguna jalanraya menjadi mangsa, apabila ditanya, sudah pasti mereka tidak akan mengaku kerbau terbabit milik mereka.

Tambah menyedihkan lagi kawasan terbabit kekurangan lampu jalan dan lampu jalan yang sediada juga jarang dihidupkan, ia menyukarkan penglihatan di waktu malam disamping tuan punya lembu & kerbau yang tidak memikirkan nasib pengguna jalanraya.

Oleh itu, saya memohon pihak Aduan Rakyat TV3 mengajukan dan menyiasat masalah ini kepada pihak yang berkenaan dan menyarankan agar pemilik lembu & kerbau terbabit diberi amaran dan dikenankan tindakan, dan lembu & kerbau yang tidak bertuan pula difikirkan sesuatu alternatif lain seperti diambil hak pemilikan oleh Jabatan Pertanian atau langkah yang difikirkan sesuai.

Saya terpanggil untuk mengadukan permasalahan ini suapaya tiada lagi pengguna jalanraya yang terlibat dengan masalah yang seperti sengaja diada-adakan ini.

Sekian, terima kasih

By: Riezuan

Aduan yang berkaitan:

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

07 di kamunting - Google Blog Search

07 di kamunting - Google Blog Search


Ribuan membanjiri ceramah pasca Bersih <b>di Kamunting</b>

Posted: 12 Jul 2011 05:54 PM PDTTidak kurang 4 ribu orang telah hadir membanjiri Ceramah Pasca Bersih Peringkat Negeri Perak yang diadakan di Kamunting, Taiping semalam. Sambutan diluar jangkaan itu mungkin disebabkan 'aura ' Himpunan Bersih 2.0 yang masih kuat dalam kalangan masyarakat ketika ini.

Ceramah tersebut disampaikan oleh Naib Presiden PAS, Dato' Mahfuz Omar, AJK Pas Pusat Dato' Seri Nizar Jamaluddin, Pesuruhjaya Pas Perak Ustaz Abu Bakar Hussain dan penceramah khas daripada Kuala Lumpur yang juga anak saudara kepada Allahyarham Baharudin yang meninggal ketika menyertai Himpunan Bersih Sabtu lalu. Ustaz Abu Bakar Hussain telah mendeklimasikan sajak nukilan Sasterawan Negara, A Samad Said pada malam itu.

Pada ucapan yang penuh bersemangat, Dato' Seri Nizar mengutuk sekeras – kerasnya kekejaman polis ke atas peserta demonstrasi Bersih Sabtu lalu. Beliau juga mendakwa UMNO sengaja membangkitkan semangat perkauman dengan mengatakan orang melayu telah menjadi 'barua' Dato' Ambiga. Dato' Mahfuz pula dalam ucapannya menyeru kepada semua ahli PAS supaya tidak memarahi polis kerana mereka hanya mengikut arahan UMNO. " saya ingin katakan kepada seluruh ahli PAS suapaya tidak memarahi polis kerana mereka telah menjadi kuda tunggangan Barisan Rasional, " katanya sambil disambut dengan laungan takbir.
http://ajijoi.blogspot.com/

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

07 di kuala kurau - Google Blog Search

07 di kuala kurau - Google Blog Search


Malaysia Zoom » Bantuan RM500,000 baiki Masjid Ahmadiah <b>Kuala Kurau</b>

Posted: 02 Aug 2011 04:00 PM PDT

You are here: Home / Wilayah / Bantuan RM500,000 baiki Masjid Ahmadiah Kuala Kurau

PARIT BUNTAR 2 Ogos – Kehadiran Ramadan tahun ini disambut penuh kesyukuran oleh kariah Masjid Ahmadiah, Kampung Parit Mat Ali, Kuala Kurau, dekat sini apabila peruntukan sebanyak RM500,000 untuk membaiki masjid yang telah berusia lebih 70 tahun itu diluluskan.

Khabar gembira tersebut disampaikan oleh Setiausaha Sulit Perdana Menteri, Datuk Mohd. Fuad Jelani ketika merasmikan Majlis Jalinan Mesra Rakyat di sini, semalam.

Mohd. Fuad berkata, peruntukan tersebut akan disalurkan menerusi Pejabat Daerah Kerian.

"Datuk Seri Najib Tun Razak telah meneliti permohonan ahli jawatankuasa masjid dan meluluskan bantuan sebanyak RM500,000," katanya pada majlis yang turut dihadiri Penyelaras Kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Kurau, Mohd. Salleh Mat Disa.

Pada majlis itu, Mohd. Fuad turut menyampaikan bantuan moreh kepada dua surau di kampung berkenaan serta menghulurkan zakat makanan dan wang tunai RM300 kepada 38 penerima daripada kalangan kariah masjid tersebut.

Pengerusi Masjid Ahmadiah, Husni Ahmad, 62, berkata, bantuan tersebut sangat diperlukan bagi membaiki struktur masjid yang telah usang.

"Kami sudah lama menanti berita ini dan syukur atas keprihatinan Perdana Menteri, masalah kami mendapat perhatian," katanya.

Beliau menambah, masjid tersebut yang dibangunkan sekitar 1920-an, dibina atas tanah wakaf memberikan kemudahan kepada lebih 200 ahli kariah.

Katanya, banyak struktur kayu masjid telah reput dan perlu diganti segera.

Sementara itu, Mohd. Salleh berkata, bantuan itu membuktikan kerajaan Barisan Nasional (BN) di bawah kepimpinan Najib tidak pernah mengabaikan rakyat termasuk di kawasan yang dikuasai pembangkang.

Beliau menambah, sempena Majlis Jalinan Mesra Rakyat itu, pihaknya turut mengedar kotak makanan sumbangan Yayasan Bina Upaya kepada 72 keluarga miskin di kawasan DUN Kuala Kurau.

Dipetik dari Utusan Malaysia

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.