Isnin, 5 Mac 2012

07 di manjoi - Google Blog Search

07 di manjoi - Google Blog Search


5 Sekolah Ditutup Akibat Banjir <b>Di Manjoi</b> - TV3

Posted: 19 Feb 2012 09:54 PM PST

20/02/2012 13:54:00

Beratus rumah di sekitar Manjoi dan Buntong dekat Ipoh, Perak ditenggelami banjir.

Kejadian disebabkan hujan lebat sejak jam dua pagi tadi.

Akibat kejadian itu, lima sekolah terpaksa ditutup.

Hujan lebat lebih empat jam menyebabkan paras air Sungai Pari melimpahi tebing di kawasan Manjoi dan Buntong.

Akibatnya, beratus rumah di pinggir sungai ini dinaiki air.

Di Manjoi, lebih 100 rumah terjejas dan 20 keluarga terpaksa dipindahkan.

Mangsa ditempatkan di Dewan Orang Ramai Manjoi.

Punca limpahan air Sungai Pari dipercayai akibat sampah sarap yang menyekat aliran air.

Serentak itu, Majlis Bandaraya Ipoh, MBI menempatkan kakitangannya untuk membersihkan sampah sarap di kawasan terbabit.

ADUN Manjoi, Datuk Nadzri Ismail berkata banjir kali ini disifatkan terburuk dalam tempoh 10 tahun.

DATUK NADZRI ISMAIL/ADUN MANJOI
"Jingga ini bermaksud ia tidak bergitu selamat untuk penduduk. Hujan akan turun lagi. Jadi kita minta penduduk berwaspada."

Sementara di Buntong, beberapa rumah di Taman Lim, Taman Merdeka dan Kampung Sungai Pari ditengelami banjir.

Jumlah sebenar mangsa sedang dibanci.

07 di langkap - Google Blog Search

07 di langkap - Google Blog Search


APLIKASI Al-Qur&#39;an super <b>langkap</b> serta terjemah nya | IFUL <b>...</b>

Posted: 21 Feb 2012 05:34 PM PST

Asalamualaikum w,r,b

Di kesempatan pagi ini aku mau membegiakan sesuatu kepada sahabat ku yang berada di mana aza...!

Aplikasi ini sangat mendukung bangetz untuk mendukung buat para muslim yang ada di mana aza...

Kerna kebanyakan org2 sibuk dengan kegiatan nya sehari-hari dan ga sempat baca Al-Qur'an.

Akhir nya aku coba untuk cari sebuah aplikasi yang berhubungan dengan memajukan gemar mambaca Al-Qur'an

Jadi kita ga usah lagi repot-repot bawa kitap Al-Qur'an kemana-mana hanya dengan aplikasi ini kita dapat membacanya hanya dengan lewat hp..

Dan di dalam sana sudah tersedia juga terjemah nya kedalam bahasa indonesia

Ya dah liat aza dulu contoh tampilan nya:

Gimana shob... Seperlangkap bukan..!
Ya dah langsung aja neh di intup App nya..!

App Al-Qur'an super langkap

semoga tuhan selalu memberkati kita semua baik yang mengamalkan nya,membaca, dan buat yang mendengarkan nya Amienz...

Aplikasi ini sudah aku coba di nokia e63

07 di parit buntar - Google Blog Search

07 di parit buntar - Google Blog Search


Sungai Udang | Jika <b>di Parit Buntar</b> Di Sinilah Tempat Beli Ikan <b>...</b>

Posted: 03 Mar 2012 01:33 PM PST

Jika anda tinggal berdekatan dengan Parit Buntar atau Nibong Tebal, jangan lepaskan peluang untuk ke Sungai Udang. Di sini anda boleh beli macam-macam ikan termasuklah ikan gred A dengan harga yang berpatutan, dan paling best ..... ikan-ikan ini segar dari laut!
Best ooo, kalau anda penggemar ikan segar, anda boleh borong ikan yang ada atau beli ikut kemampuan anda. Yang penting bila berada di Jeti Sungai Udang ini ialah kepandaian anda untuk tawar-menawar dengan peraih yang ada di situ.


Jangan lupa untuk bawa plastik sendiri sebab kebanyakkan peraih tidak menyediakan plastik atau apa jua bekas untuk dijual secara runcit. Kalau nak beli sikit .... sediakan wang kecil secukupnya dan bekas sendiri.Lagi gambar suasana di Jeti Sungai Udang di sini: HASRULPhoto

07 di bagan datoh - Google Blog Search

07 di bagan datoh - Google Blog Search


Gempar : Rahsia Kesultanan Perak Terbongkar <b>Di</b> Beting Beras <b>...</b>

Posted: 12 Mar 2011 11:21 AM PST


Alhamdulillah Panglima baru sahaja tiba di rumah dari lawatan ke Bagan Datoh Perak. Program sehari bersama Menteri Pertahanan dan juga Naib Presiden Umno di sana yang disertai sekumpulan bloggers dan facebookers sangat bermakna kepada diri Panglima. Banyak perkara telah diperolehi dan banyak 'rahsia' telah dibuka oleh Allah. Antaranya cerita Beting Beras Basah. Kunjungan kami ke sana dibantu oleh Pak Ayob seorang warga tempatan yang menerangkan sejarah tempat berkenaan dengan mendalam. Jarak rumah ibubapa DS Zahid Hamidi dengan Beting Beras Basah mengambil masa 10 minit sahaja menggunakan jalan darat.
Memandangkan jam kini sudah 2.55 pagi dan badan pun dah penat sangat maka Insya Allah artikel seterusnya tentang program hari ini akan menyusul esok pagi. Terlalu banyak perkara ingin dikongsi bersama. Tetapi berikan saya sedikit masa sebelum ia disiarkan di sini untuk tatapan anda semua. Sementara itu, anda bolehlah membaca kisah Beting Beras Basah di Bagan Datoh ini seperti mana yang diterbitkan di bawah. 
Terima kasih kepada DS Zahid Hamidi dan pegawai khas beliau En Zamri yang sudi menjemput kami pengendali media baru untuk mengenali lebih dekat kehidupan sebalik tabir beliau sebagai Ahli Parlimen Bagan Datoh.  Peluang ini rezeki terpijak memandangkan khabarnya ramai blogger Semenanjung kini berada di Sarawak tidak dapat turut serta kali ini. Jemputan ini sangat dihargai Panglima kerana bukan semua dapat atau diundang untuk bersama Menteri Kanan Kabinet Malaysia DS Zahid Hamidi dari pagi hingga malam. Bayangkan 13 program bertemu rakyat berbagai kaum berjaya dihabiskan sejak 9 pagi hingga 9 malam bertemu segenap lapisan masyarakat. 
Tenaga yang ada boleh kalahkan orang muda beb ! 
Ok jumpa lagi esok dan banyak 'rahsia' ke Bagan Datoh kali ini akan dibuka apabila tiba masanya...
Beting Beras Basah adalah sebuah tempat yang terletak di muara Sungai Perak berhampiran dengan pekan Bagan Datoh, Perak. Terdapat dua cara untuk sampai ke Beting Beras Basah iaitu dengan melalui jalan darat dan jalan laut. Dari Teluk Intan, jika melalui jalan raya jaraknya ialah sejauh 45 km menuju ke Pekan Bagan Datoh. Setelah sampai di pekan tersebut, pengangkutan seterusnya ialah dengan menaiki bot atau sampan untuk ke sana atau melalui Kampung Sg Balai dengan mengikut jalan darat yang mempunyai jambatan. 
Selain melalui Kuala Sungai Perak, Beting Beras Basah juga boleh dilawati melalui jalan pintas iaitu dari Kampung Sungai Balai Baroh, Bagan Datoh, dengan menempuh jalan tar kecil sejauh enam kilometer yang hanya boleh dilalui dengan motor dan kenderaan kecil sahaja. Satu lagi cara ialah dengan meredah jalan kebun kelapa sawit dari pekan kecil Rungkup. Dari situ, kenderaan perlu ditinggalkan dan terpaksa berjalan kaki meredah paya bakau sejauh hampir setengah kilometer.
Sejarah Kesultanan Perak bermula pada awal abad ke 15 iaitu pada tahun 1528 dimana Sultan Perak yang pertama, Paduka Seri Sultan Muzzaffar Shah I telah ditabalkan di Beting Beras Basah, di kuala Sungai Perak berhampiran pekan Bagan Datoh. Sebelumnya, dua pembesar Perak iaitu Tun Saban dan Nakhoda Kassim telah menghadap Sultan Mahmud Shah, Sultan Melaka yang bersemayam di Kampar untuk memperkenankan seorang puteranya untuk dijadikan Sultan Perak. Baginda telah memperkenan permintaan tersebut dan mengarahkan putera keduanya iaitu Raja Muzaffar Shah ke Perak.
Sewaktu Bahtera baginda menghampiri di kuala Sungai Perak dan sampai ke kawasan Beting Beras Basah, bahtera baginda telah dipukul ombak yang besar dan terdampar secara tiba-tiba diatas satu beting ditengah lautan tersebut. Baginda telah mengarahkan supaya dibuangkan ke laut barang-barang yang berat, namun laut tetap bergelora. Lalu baginda pun berseru :
"Sekongkong Tanah Minangkabau
Di lengkong ular Saktimuna
Perpisahan Beta di selat Melaka
Jika Sah Beta Raja berdaulat
Lepaslah sekalian malapetaka"
Sultan Muzzaffar lantas mengambil mahkota baginda lalu membuangnya ke dalam laut. Secara tiba-tiba laut yang bergelora itu tenang kembali seperti biasa. Bahtera baginda dapat belayar semula seperti sediakala. Serentak dengan itu, Tun Saban dan pengikutnya melaungkan "DAULAT TUANKU" dan baginda Sultan Muzzaffar Shah pun ditabalkan sebagai Sultan Perak yang pertama di Beting Beras Basah. Disebabkan peristiwa tersebut, baginda telah mengambil keputusan untuk mendarat di Beting Beras Basah dan ditabalkan sebelum meneruskan pelayaran baginda.
Sejak itu, setiap Sultan Perak yang akan ditabalkan disyaratkan datang ke Beting Beras Basah ini untuk istiadat pertabalan pusaka dan bersiram tabal dan beberapa upacara lain yang akan disempurnakan oleh Pawang Diraja. Selain Sultan, Raja Perempuan juga harus melakukan upacara yang sama. Kali terakhir upacara tabal raja ialah sewaktu pertabalan Sultan Azlan Shah dan Raja Perempuan Bainun pada penghujung tahun 1985. Menurut cerita orang-orang tua di Bagan Datoh, sewaktu Almarhum Sultan Idris hendak ditabalkan menjadi Sultan Perak ke 33, dalam tahun 1963, baginda telah menyusur menggunakan sampan kecil hingga sampai di tapak tempat Sultan Muzaffar Shah mendarat pada 1528.
Sejarah lama ada menyebut bahawa Raja Ahmad yang merupakan putera kedua Sultan Abdul Malek Shah (Sultan Perak ke 19 yang bertakhta dari tahun 1808 hingga 1825) adalah merupakan seorang Pawang Diraja yang sangat masyhur satu masa dahulu. Sebagai Pawang Diraja, Raja Ahmad sangat arif tentang kejadian-kejadian ghaib termasuk yang berhubungkait dengan makhluk halus. Atas kebolehannya itu, baginda dilantik oleh kekandanya Sultan Abdullah Muazzam Shah, Sultan Perak ke 20 (1825 – 1830 ) untuk menjaga jin kerajaan negeri Perak di Beting Beras Basah di Kuala Sungai Perak. Raja Ahmad mangkat ( terjatuh di Kuala Sungai Terus ) kira-kira dalam tahun 1827 dan selepas itu, tidak diketahui siapa penjaga Jin Kerajaan Negeri Perak seterusnya.


Lagi cerita :


Di Negeri Perak sebelum tahun 1520, ada dua orang Mubaligh Islam adik beradik yang datangnya daripada Mekah. Kedua Mubaligh Islam yang tersebut itu yang tua nya bernama Syed Ali dan yang muda nya bernama Syed Abdul Manaf. Maka kedua Mubaligh yang ulung itu telah mengIslamkan ramai orang-orang Melayu Perak pada ketika itu dan kedua Mubaligh tersebut terkenal dengan nama Keramat Mata Kucing dan Keramat Mata Sabun.

Di Negeri Perak pada masa yang tersebut, Raja nya belum bergelar Sultan, hanya dengan nama HALUAN. Maka Haluan Negeri Perak pada masa itu bernama Tok Masuka dan orang-orang besarnya diantaranya bernama Tun Saban, Nakhoda Kassim, Puteri Darah Putih anak Penghulu Semang, Hulu-Perak. Didalam pemerintahan Haluan Paduka Tok Masuka pada masa itu maka mulalah ramai orang Melayu Perak menukarkan ugama mereka daripada Hindu dan ugama Buddha kepada Ugama Islam. Dengan adanya Ugama Islam yang baru muncul itu maka banyaklah adat-adat istiadat yang terkenal dengan nama Adat Istiadat Gangga Nagara diubah satu demi satu, daripada upacara acara Hindu kepada acara mengikut syariat Islam. Dengan campur tangan kedua Keramat Mubaligh Islam Arab itu berkenaan dengan masyarakat Melayu Perak yang dinamakan Adat Istiadat Melayu Perak. Ini telah secara tidak langsung menjadikan Tun Saban, pembesar Perak ketika itu tidak senang hati.

Pada suatu hari,, Tun Saban telah memberi perintah supaya kedua Keramat Mubaligh Islam itu dibunuh. Seorang puteranya yang bernama Tun Kelewang menyahut perintah tersebut. Maka Tun Kelewang pun mengambil senjatanya dan turun menuju ketempat dua Keramat Islam itu, maka tujuan nya ialah untuk menamatkan riwayat kedua Keramat Mubaligh Islam yang tersebut. Mana-mana rakyat yang tahu akan peristiwa yang bakal berlaku tersebut menunggu-nunggu akan peristiwa ngeri itu berlaku.

Didalam perjalanan Tun Kelewang di tengah jalan, dengan tak semena mena berbunyilah halalintar membelah bumi dengan kuatnya, didalam kilat menyabung itu Tun Kelewang pun terkena petir dan gugurlah kebumi lalu mati lah ia disitu juga. Maka petir itulah senjata yang didatangkan Allah swt bagi membunuh musuh kepada kedua Keramat itu. Dengan kematian Tun Kelewang yang diluar jangkaan dan dugaan, semenjak itu orang-orang Perak baharulah mengatakan dua Mubaligh Islam itu Keramat.

Satelah mati Haluan Tok Paduka Masuka Perak didalam lingkungan tahun 1525, maka kedua Kerabat iitulah yang memberitahu kepada Tun Saban, supaya, iaitu :-

1.    Nama gelaran HALUAN digantikan dengan nama gelaran SULTAN.

2.    Kerana Tok Masuka tidak mempunyai zuriat anak lelaki, maka Sultan pertama Negeri Perak hendaklah diambil Raja Muzzaffar Shah, iaitu putera kepada Sultan Mahmud Shah, Kampar (Sumatera), bekas Sultan Melaka yang akhir, ditabalkan menjadi Sultan Perak yang pertama dan ulung.

Tun Saban mahu tidak mahu terpaksa menurut kata sebagaimana yang dikehendaki oleh kedua Mubaligh Islamm itu, terpaksalah dilaksanakan juga. Pada tahun berikutnya berlakulah peristiwa Pertabalan Kesultanan Negeri Perak dan nama Haluan Negara (Gangga Negara) ditukarkan kepada nama Negeri Perak.  Raja Muzzaffar Shah telah ditabalkan sebagai Sultan Perak yang Pertama dengan gelaran Paduka Seri Sultan Muzzaffar Shah 1.

Daripada ajaran Islam kedua Mubaligh Islam itu maka  ada lima Orang Besar Perak menjadi alim didalam Ilmu Ketuhanan. Maka empat yang menjadi Keramat dan seorang menjadi Rijaibul'Ghaib, maka Orang Besar yang menjadi Keramat itu ialah :-

1.    Nakhoda Kassim, yang terkenal dengan nama Keramat Beting Beras Basah.

2.    Isteri Nakhoda Kassim yang bernama Puteri Darah Putih anak Penghulu Semang.

3.    Anak angkat Nakhoda Kassim yang dikenali dengan nama Tok Pelandok.

4.    Isteri Tok Pelandok, anak nagkat Puteri Darah Putih, terkenal dengan nama Keramat Tok Temong.

Tun Sabah yang dahulunya memusuhi kedua Keramat Arab yang tersebut, akhirnya menjadi sahabat karib Keramat Mata Sabun dan Keramat Mata Kucing.  Walau bagaimana berlaku perbelahan dan persengkataan dengan Sultan Perak ketika itu dan Tun Saban telah di bunuh oleh Megat Terawis atas perintah Sultan. Namun ada orang yang mengatakan Tun Saban tidak mati malah beliau telah ghaib menjadi Rijaibul'Ghaib.

Bermula daripada tahun era berikutnya Negeri Perak telah di perintah oleh Sultan mengikut salahsilah Undang-Undang 99 Negeri Perak. Sahingga kini Negeri Perak telah diperintah oleh 34 orang Sultan......
info klik sini  
Lihat pertabalan Sultan Perak pada 1985 di bawah :


07 di bukit merah - Google Blog Search

07 di bukit merah - Google Blog Search


CHARLES HECTOR: <b>Bukit Merah</b> and LYNAS - real risks and dangers

Posted: 04 Mar 2012 11:20 PM PST

Something that I received by email, that I thought I would share with my Blog readers..

A picture is worth a thousand words" refers to the notion that a complex idea can be conveyed with just a single still image.

Check out this few images.

 Saturday, March 3, 2012

Bukit Merah Catastrophe Revisited (a pictorial essay)

Asian Rare Earth Sdn Bhd - a joint venture involving Mitsubishi Chemical Industries Ltd (35%), Beh Minerals (35%), Lembaga Urusan dan Tabung Haji or the state-owned Pilgrims' Management Fund Board (20%) and other bumiputra businessmen (10%) - began operations in 1982 soon after Mahathir Mohamad became prime minister. It took the residents of Bukit Merah more than 10 years of unrelenting struggle to get this lethally hazardous operation shut down. In the process, community leaders at the forefront of the protest against ARE were even arrested and detained under the obnoxious ISA by order of the vindictive home minister, Mahathir Mohamad...


[courtesy of Shanthini Venugopal]
And now, under the nefarious Najib Razak, history is about to repeat itself...
unless we topple this lethally hazardous, ecocidal and utterly corrupt BN regime!

07 di taiping - Google Blog Search

07 di taiping - Google Blog Search


2 Terbunuh Dalam Kemalangan <b>Di Taiping</b>

Posted: 04 Mar 2012 08:12 PM PST

IPOH – Dua terbunuh apabila motosikal yang mereka naiki terbabit dalam kemalangan dengan sebuah kereta di Km 10, jalan Taiping-Selama Ahad malam.

Pemangku Ketua Trafik Negeri, DSP Mohamad Roy Suhaimi berkata mereka yang terbunuh ialah Alvin Jayakumar, 23, dan G. Kandasamy, 51, kedua-duanya berasal dari Taiping.

Kejadian dilaporkan berlaku pada pukul 9.55 malam apabila motosikal yang dibawa oleh Alvin dari Kemunting ke Batu Kurau, dirempuh sebuah kereta dari arah bertentangan.

Roy berkata hasil siasatan awal mendapati pemandu kereta terbabit dikatakan memotong kenderaan di hadapannya lalu bertembung dengan motosikal yang dinaiki mangsa.

Pemandu kereta berusia 38 tahun itu telah ditahan untuk diambil keterangan sebelum dibebaskan dengan ikat jamin polis. – BERNAMA

Iklan Teks:

Berita Berkaitan:

07 di tapah - Google Blog Search

07 di tapah - Google Blog Search


No Turning!: Bertapa <b>di Tapah</b>

Posted: 08 Feb 2012 09:50 AM PST
07 di padang rengas - Google Blog Search

07 di padang rengas - Google Blog Search


PAS TEMBUSI KUBU KUAT UMNO <b>DI</b> KG. CHEGAR GALAH

Posted: 04 Mar 2012 08:59 AM PST

Ucapan Aluan daripada Ustaz Iskandar (Ketua Cawangan Pas)
Ceramah yang disampaikan oleh Ustaz Amrah (Bendahari Dewan Pemuda Pas Kawasan Pdg. Rengas)
Dr. Azalan bersama penduduk tempatan yang hadir
Dr Azalan menyampaikan sumbangan kepada yang memerlukan
Tahniah kepada penubuhan cawangan Pas yang baru di Kg. Chegar Galah. Kawasan yang menjadi antara kubu kuat UMNO kini berjaya ditembusi. Di samping berjaya menubuhkan jawatankuasa penaja Pas Cawangan Chegar Galah, ianya diserikan lagi dengan program Majlis Sambutan Maulidur Rasul.
Majlis dimulakan dengan mesyuarat jawatankuasa penaja cawangan. Diikuti dengan dengan tazkirah dan solah Asar berjamaah di masjid Kg. Chegar Galah. Seterusnya ceramah Maulidur Rasul diadakan di Dewan Orang Ramai, Kg. Chegar Galah yang disampaikan oleh Al- Fadhil Ustaz Amrah (Bendahari Dewan Pemuda Pas Kawasan Padang Rengas)
Majlis diteruskan dengan penyampaian sumbangan kebajikan kepada penduduk tempatan yang disampaikan oleh Dr. Azalan Radzi (Naib YDP Pas Kawasan Padang Rengas).
Majlis di akhiri dengan jamuan minum petang sambil diserikan dengan alunan nasyid oleh anak- anak tempatan di Kg. Chegar Galah.
Kini penduduk tempatan mula sedar tembelang sebenar pimpinan UMNO apabila penyalahgunaan kuasa dan kerakusan pimpinan UMNO membina kekayaan sendiri mula terserlah.
Bermula dengan isu pemberian tanah yang pernah disiarkan oleh akhbar Sinar Harian, penyelewengan hasil di tanah wakaf oleh pimpinan UMNO dan bermacam- macam lagi penyelewengan yang telah membuka mata penduduk tempatan.
Tahniah penduduk Chegar Galah yang tidak lagi sanggup diperbodohkan oleh UMNO/ BN.

07 di pengkalan hulu - Google Blog Search

07 di pengkalan hulu - Google Blog Search


colours ~: Hari Kedua <b>di Pengkalan Hulu</b>.. Its memorial ~

Posted: 19 Feb 2012 02:44 AM PST

Hari Kedua di Pengkalan Hulu.. Its memorial ~

Assalammualaikum..

 Isnin, 13 Febuari 2012...........

    Fuhhh... sejuknya pagi ni. Sejuk mengalahkan air-cond padahal bilik yang saya tidur ni takde air-cond dan kipas. Oh! baru teringat. Masih lagi berada di Pengkalan Hulu!! Seronoknya! Patutlah sedap je tidur rasa macam nk sambung je tidur balik. Tapi mengenangkan kewajipan utama sebagai Islam tak dilaksanakan, gagahkan jugaklah diri ni bangun jugak..

  Dalam pukul 9.00 pagi, Pak Andak (suami Mak Andak) hantar saya dan Ili ke MRSM Pengkalan Hulu. Hati ni asyik berdegup pantas je. Terasa nervous tapi excited! Entah kenapa la tetiba nak nervous pula ni. Ezzati, awak tu dah habis SPM. Dah masuk degree pun. Takkan masuk  sekolah menengah pun nak nervous lagi..(Entah la.. masih terasa lagi kenangan masa mula-mula masuk maktab. Seolah-olah macam daftar sekali lagi).. Bila kami sampai pondok pak guard maktab, pergh.. Nervous gila! macam-macam soalan dah dalam fikiran ni. Ingat lagi tak cikgu pada kami (batch pertama MRSM Pengkalan Hulu)? Banyak ke perubahan pada maktab ni? Ramai ke cikgu yang dah pindah.. Perasaan waktu tu bercampur-campur. Fuh.. Berdebar!


    Perkara pertama sampai maktab, kitaorang terus pergi pejabat selesaikan segala urusan. Rupa-rupanya, akak-akak pejabat masih lagi ingat kami. Itulah yang bestnya di MRSM PH ni. Hubungan kami dengan staf sangat rapat even cleaner pun kami rapat. Gembira bila kami masih dapat berpelukan dan bertanya khabar. 2tahun adalah masa yang agak lama bagi kami sehingga banyak perubahan yang berlaku di maktab. Pengetua juga telah bertukar. Maktab semakin cantik. Banyak gambar yang kami ambil tapi tak boleh upload kat blog..=(

  Kami dapat jumpa cikgu Yuhaniza (guru bio). psst.. Cikgu dah mengandung tau! hehe.. Then, pergi bilik guru sembang2 dengan Cikgu Khairil, cikgu Juliana, Mr Yunn, cikgu Shapiza.. Jumpa cikgu Shapiza tu kecut gak perut walaupun dah tak belajar dengan dia.. Ayat pertama cikgu cakap kat saya: Haa. Ezzati ni. Kuat main facebook.. hehe = p. alamak kantoi! ramai cikgu sibuk sebab hari tu, (Isnin, 13 Febuari) hari pertama mengajar form 4..So, kami hanya dapat bercakap sekejap je dgn cikgu Hazlin, Ustaz Subri, Ustazah Norhasimah, ramai lagi la...

   Then, kami minum2 sikit dengan cikgu Engku Lin, cikgu baru dan Ustazah Desmariatul.. sembang-sembang pasal masa depan, pasal maktab. Cukuplah untuk hilangkan rindu kami pada maktab. hehe.. 11.50 pagi, kami bergerak ke 507 atas jemputan Cikgu Khairil untuk bagi sedikit talk semasa subject Sivik tentang course, SPM, universiti, mock-interview, etc..Ili lebih banyak memonopoli talk sebab dia lebih banyak info pasal hal-hal ni... heheh.. mana yang saya tau saya topup la sikit. ngee~ (kena banyak membaca la lepas ni.)

   Habis je masa Sivik, kami mohon diri dan saya pun pergilah melawat 504 (kelas sendiri). kelas wanted tu! hehe.. Kelas yang paling bising la..(saya tak bising..sy baik.hehe. ye ke baik?) bergambar sikit, dan terus ke makmal.. terjumpa pula cikgu Jasmi. cikgu fizik paling cool! korang jgn tak tau. maktab kita dah ade taman Sains tau.  Kat area-area lab la.. Siap dengan kandang ayam lagi! Cantik. again, xleh upload gamba.. Then, pergi bilik kaunseling, jumpalah kaunselor kami yang sangat dedicated! Dan dari situlah munculnya idea untuk membuat program motivasi pada bulan Julai ni. Program ini akan melibatkan 40 orang bekas pelajar MRSM PH sebagai fasilitator untuk membantu junior kami di sini. Di samping itu, bolehla buat reunion kecil-kecilan. Insyaallah kertas kerja saya akan hantar esok (20 Febuari) kepada pengetua maktab untuk membantu adik-adik kami di sini.. Mudah-mudahan diterima. Amin..

    Selepas berbincang dengan kaunselor kami, saya dan Ili berjalan-jalan di maktab sebelum pulang ke rumah Mak Andak. Dari bilik seni lukis ke bilik R&R hinggalah ke bilik kami semasa belajar. Korang, bilik Rehat dan Rawat (R&R) dah lawa tau! ada air-cond lagi! hehe..(bangga jap sbg biro kebajikan) susunan perabot dalam bilik pun dah diubah. Bilik nampak lebih kemas dan teratur serta luas! Sekali lagi, gambar xleh upload..=( (P109 sekalian, aku dah masuk bilik kita! ) Ili pun sama gak excited tgk bilik die.. Bukan aku sorang je.. Kesian, budak kat bilik tu, tercengang-cengang tengok senior excited tngakap gamba dgn katil dan loker.. hehehe.. dalam pukul 3 petang, kami pun pulang ke rumah Mak Andak.

   Petang tu, selesai makan tengahari dan nap sekejap kami berjalan-jalan ke tasik berhampiran. Hilangkan kepenatan dan menghirup angin petang. Pengkalan Hulu dah banyak berubah. Dulu, tasik ni kering. tapi sekarang dah ada air. Ekonomi pun berkembang. Tak lama lagi akan ada pekan baru di sini.. Pengkalan Hulu semakin maju. Malam tu, lepas dinner kami hanya duduk tengok tv dan sembang-sembang. Saya apalagi kalau dah jumpa novel bertimbun di bilik anak perempuan Mak Andak.. Membaca novel je la memanjang.. hehe.. Malam itu, kami tidur dengan kepenatan.. Selamat malam Pengkalan Hulu!!


~zett~