Sabtu, 18 Februari 2012

07 di seri iskandar - Google Blog Search

07 di seri iskandar - Google Blog Search


PAKCHUU <b>SERI ISKANDAR</b>: Bandar <b>Seri Iskandar</b>, Perak

Posted: 18 Feb 2012 06:35 PM PST

Setelah pembukaan cawangan Pasaraya TESCO di Seri Iskandar, yang terletak di kawasan startegik iaitu di tepi jalan Ipoh-Lumut Bandar Universiti, telah berlaku perubahan yang sangat ketara terutama di dalam sosio ekonomi penduduk. Semakin ramai pelabur-pelabur dan ahli perniagaan datang merancakkan lagi ekonomi disini. Kalau dahulu penduduk terpaksa ke Batu Gajah dan Ipoh hanya untuk menikmati KFC dan Secret Resipi tetapi kini penduduk Seri Iskandar tersenyum lebar kerana perniagaan tersebut sudah ada di Seri Iskandar.

Begitu juga dengan hartanah. Harga sebuah rumah ataupun kedai melambung tinggi sehingga mengalahkan harga di Ipoh. Jangan terkejut sekira di Seri Iskandar kini, harga sebuah kedai pejabat 2 tingkat dijual dengan harga RM400k-600k. Malah kedai 3 tingkat berharga RM 700k-1 juta.....

Pelabur-pelabur sanggup membeli dengan harga yang tinggi kerana pelabur sangat yakin potensi yang ada di Seri Iskandar.....

Tunggu apa lagi kawan-kawan....jangan lepaskan peluang lubuk emas yang ada di depan mata ini...

07 di langkap - Google Blog Search

07 di langkap - Google Blog Search


MatKilau Penang: <b>Di</b> Chalok Kedai, <b>Langkap</b> Setiu-Kenapa mesti <b>...</b>

Posted: 23 Nov 2011 09:30 PM PST

Semua masalah dalaman parti perlu diselesaikan sebelum parti bersedia menghadapi pilihanraya umum ke 13.Bahkan semua 'warlord' (hulubalang) di peringkat akar umbi perlu memastikan bahawa bukan saja pedang mereka tajam tetapi juga mempunyai bala tentera di belakang.
Selain itu, untuk berdepan dengan pilihanraya umum paling getir ini, kata Menteri Pertahanan itu, unsur sabotaj seperti yang berlaku pada pilihan raya umum lepas perlu dihentikan bagi memastikan calon yang ditampilkan UMNO untuk bertanding menang.
Sambil menegaskan UMNO perlu berada dalam keadaan "cacat sifar" sebelum pilihan raya umum, beliau berkata perbuatan sabotaj boleh dihindari sekiranya setiap anggota parti bersatu padu dengan segera menyelesaikan setiap permasalahan di peringkat cawangan dan bahagian.
Menurutnya, memegang jawatan tinggi di mana-mana peringkat bukan jaminan bagi individu itu dipilih sebagai calon dalam pilihan raya umum akan datang.
"Namun yang agak menggusarkan kepimpinan atasan adalah permasalahan daripada segi kepimpinan di peringkat bahagian yang istilah politiknya dipanggil warlord (hulubalang) yang mahu terus memberikan penekanan bahawa mereka telah mengasah pedang begitu lama... hendak tajamkan (memperkukuhkan) kuasa dan mencengkam pengaruh di kawasan masing-masing, maka akan berlakulah masalah 'intra-party'.
"Kalau tiada tentera di belakang, hanya kita sebagai jeneral (sahaja) yang ada pedang yang tajam, kita akan kalah dalam perang. Oleh sebab itu kita perlu mempunyai bala tentera yang berada di belakang dan mendapat sokongan semua," katanya.
MKP kata ini tidak sepatutnya berlaku didalam bahagian dan cawangan.Apa lagi nak komen spechlessssssssssssssssss

07 di gopeng - Google Blog Search

07 di gopeng - Google Blog Search


Sungai Rapat Online: Sekitar Majlis Perasmian RTC <b>Di Gopeng</b> Perak

Posted: 18 Feb 2012 05:23 AM PST


Datuk Seri Najib Tun Razak berkata Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC) Gopeng merupakan pembuka tirai kepada fasa terakhir program pembangunan luar bandar.

Perdana Menteri berkata, fasa terakhir RTC Gopeng dijangka selesai sepenuhnya menjelang 2020, seiring dengan beberapa program pembangunan kerajaan termasuk Program Transformasi Ekonomi (ETP) dan Program Transformasi Kerajaan (GTP).

"Perasmian RTC ini tanda kemasukan pusingan terakhir dalam kita nak bangunkan kawasan luar bandar," katanya ketika berucap pada Perasmian RTC Gopeng di sini, hari ini.

RTC Gopeng akan menjadi perintis kepada RTC lain di seluruh negara — RTC Kota Bharu (Kelantan) yang sudah mula beroperasi, RTC Kuala Kedah (Kedah), Kuala Linggi (Melaka), Tanjung Manis (Sarawak) dan Pekan Nenas (Johor) yang bakal dibuka kemudian.

Inisiatif RTC ditubuhkan di bawah Teras Strategi Lautan Biru Kebangsaan 4 atau National Blue Ocean Strategy yang bermatlamat menjadi penghubung masyarakat luar bandar dengan aktiviti yang mempunyai nilai tambah yang tinggi bagi mewujudkan impak ekonomi dan pendapatan bergandaPerasmian RTC di Gopeng telah dilaksanakan oleh Dato Seri Najib Tun Razak sebentar tadi menyaksikan hampir 100,000 orang hadir ke kompleks RTC itu. Walaupun hujan turun dengan begitu lebatnya tetapi orang ramai tetap tidak berganjak dari kompleks RTC itu.

DARUL EHSAN TODAY: Puluhan Ribu Sambut Najib <b>Di Gopeng</b>...

Posted: 18 Feb 2012 06:00 PM PST

Puluhan ribu sambut pm najib di gopeng, semalam najib merasmikan Rural Transformation Centre (RTC) atau Pusat Transformasi Luar Bandar, apa benda tu..? RTC ialah sebuah pusat yang berperanan menghubungkan masyarakat luar bandar dengan aktiviti ekonomi yang mempunyai nilai tambah.
Melalui RTC itu nanti masyarakat luar bandar akan dapat menjual produk pertanian yang mempunyai nilai tambah tinggi secara terus kepada pengguna tanpa melalui orang tengah.
Anwar ada fikir nak buat macam nie ke..???MOUNTDWELLER: Orang Perak Sambut PM <b>Di Gopeng</b>

Posted: 18 Feb 2012 07:27 PM PST

18 Feb. 2012 Puluhan ribu ooiii...
Sumber

07 di trolak - Google Blog Search

07 di trolak - Google Blog Search


Wangsa Setia: JADUAL LAWATAN KERJA MB PERAK KE <b>...</b>

Posted: 13 Feb 2012 09:36 AM PST

Menteri Besar Perak, Dato' Seri Diraja Dr. Zambry Abd Kadir akan melakukan lawatan kerja ke DUN Behrang dan DUN Slim pada 15-16 Februari ini. 
Antara jadual lawatan beliau pada 15 Februari ialah :
1. Mengadakan mesyuarat mingguan Exco Kerajaan Negeri Perak di Bilik Mesyuarat Majlis Daerah Tanjong Malim bermula jam 9.00 pagi.
2. Menyampaikan amanat kepada semua pemimpin dan masyarakat di Slim River/Tanjung Malim pada jam 2.00 ptg di Dewan Sri Tanjung Majlis Daerah Tanjong Malim di Behrang 2020.
3. Minum petang bersama penduduk Behrang Stesen jam 5.00 petang di Medan Selera Behrang Stesen.
4. Solat Maghrib dan Isyak berjemaah di Masjid Behrang 2020.
5. Perjumpaan tertutup dengan BN Bahagian Tanjong Malim di Dewan Auditorium MDTM pada jam 9.00 malam.
6. 'Program Lepak' bersama rakyat dan rakan Facebook di Restoran Wangsar, Tanjong Malim bermula jam 10.30 malam.
 
Program pada 16 Februari pula ialah :
1. Solat Subuh berjemaah di Masjid Tanjung Malim.
2. Sarapan pagi bersama rakyat di Medan Selera Tanjung Malim.
3. Klinik Dr. Zambry jam 10.00 pagi hingga 12.00 tengahari di tempat letak kereta pasar awam Tanjung Malim.
4. Jamuan Rakyat untuk penduduk sekitar Slim River dan kampung dan taman perumahan berdekatan di Dewan Tan Sri Ghazali Jawi, Slim River bermula jam 12.30 tengahari.
5. Melawat Hospital Slim River dan ramah mesra bertama kakitangan hospital serta menziarah pesakit di wad kanak-kanak pada jam 2.30 petang.
6. Ramah mesra bersama rakyat di Trolak Pekan dan menziarah 3 buah rumah pada jam 3.30 petang.
7. Klinik bolasepak Dr. Zambry melibatkan 2 pelajar bagi setiap sekolah dalam Parlimen Tanjong Malim bermula jam 2.00-5.00 petang di Padang Awam Slim River.
8. Perlawanan bolasepak Team MB menentang Team Pilihan Slim River/Tanjung Malim di Padang Awam Slim River pada pada jam 5.00 petang.
Barisan Exco Kerajaan Negeri juga mempunyai jadual programnya sendiri di sekitar DUN Behrang sepanjang lawatan kerja MB pada tarikh berkenaan.

07 di lumut - Google Blog Search

07 di lumut - Google Blog Search


Yunus Badawi: Mencari Damai <b>Di Lumut</b>

Posted: 14 Feb 2012 08:58 PM PST

Rabu biasanya n3 tanpa kata maka aku nak kongsi beberapa gambar semasa kami ke Teluk Muroh, Lumut pada hari Maulidur Rasul baru2 ini.

Pemandangan dari verandah pondok nelayan

Adam dan Haikal bermain di tepi pantai di hadapan pondok nelayan tempat kami tinggal semasa di sana
Barai yg kami berjaya keluarkan dari pasir pantai. Kali pertama aku kenal binatang ni
Ikan jenahak sedia utk dibakar (segar dari laut)

07 di teluk intan - Google Blog Search

07 di teluk intan - Google Blog Search


Pontianak <b>Di</b> Menara Condong <b>Teluk Intan</b> Perak ? | Aku Dan <b>...</b>

Posted: 27 Jan 2012 05:58 PM PST

Imej pontianak muncul di Menara Condong Teluk Intan Perak baru-baru ini heboh diperkatakan. Imej pontianak di Menara Condong Teluk Intan ini sudah mula tersebar di Facebook dan blog-blog tempatan untuk disensasikan. 

Imej puntianak yang muncul itu dikaitkan dengan kisah seorang wanita yang kononnya membunuh diri dengan terjun dari tingkat atas Menara Condong Teluk Intan beberapa tahun lalu.

Namun pihak Majlis Perbandaran Teluk Intan (MPTI) menasihatkan orang ramai agar tidak mempercayai penyebaran imej puntianak yang kononnya dirakam di Dataran Menara Condong Teluk Intan di sini baru-baru ini.

Menurut Yang Dipertua (YDP) MPTI, Ibrahim Ahmad berkata, wanita yang dikatakan mati membunuh diri itu hanya cerita sensasi yang sengaja direka-reka untuk mengelirukan orang ramai.

Beliau juga berkata penyebaran foto yang diragui keasliannya itu kerana ia boleh memberi imej negatif kepada Menara Condong Teluk Intan yang merupakan antara ikon pelancongan terkemuka Perak.

Secara peribadi saya merasakan mereka yang 'bertuah' sahaja yang dapat merakam imej entiti ini. Kita mesti  mengakui wujudnya entiti yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Namun keaslian foto itu boleh dipertikaikan. Boleh jadi ada pihak sengaja mencipta imej itu dengan tujuan memburukkan pusat pelancongan itu. 

Jangan pula disebabkan foto itu kita bertindak memulaukan pusat pelancongan Menara Condong itu kerana belum ada kesahihan mengenai imej pontianak itu.. Kita mestilah pandai menilai dalam perkara ini...Wallahualam.. 

Velasrizal Rodriguez

Adios~~~~~

07 di ipoh - Google Blog Search

07 di ipoh - Google Blog Search


Konsert Terbesar Jamal Abdillah <b>Di Ipoh</b> Sejak 1979 | Al-Ziyad News

Posted: 29 Jan 2012 02:48 AM PST

[unable to retrieve full-text content]IPOH – Konsert Raja Pop Jamal Abdillah 2012 merupakan konsert terbesar penyanyi itu di Stadium Indera Mulia di sini malam semalam sejak beliau bergelar Juara Bintang RTM pada tahun 1979. Pada konsert yang ...

Our Wonderful Simple Life: Aktiviti <b>di Ipoh</b>

Posted: 25 Jan 2012 04:40 PM PST

07 di kuala kangsar - Google Blog Search

07 di kuala kangsar - Google Blog Search


<b>Di</b> Sebalik <b>Kuala Kangsar</b> Bandar Diraja Perak | MAMA Homestay <b>...</b>

Posted: 26 Jan 2011 04:49 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Medan Cendol & Laksa yang berlokasi di tepi sungai Perak (Di Bandar Kuala Kangsar) Kuala Kangsar merupakan jajahan takluk Mukim Saiong (Sayong) yang terletak betul-betul di tepi sungai Perak. Nama Kuala Kangsar ...

07 di bukit merah - Google Blog Search

07 di bukit merah - Google Blog Search


Chronology Of Events In The <b>Bukit Merah</b> Asian Rare Earth <b>...</b>

Posted: 18 Feb 2012 03:57 AM PST

February 18, 2012


Eight men — a welder, a shoemaker, a general worker, a pensioner, a barber, a tractor driver, a crane-operator and a cancer victim who was to die shortly — sued Asian Rare Earth in 1985 on behalf of themselves and 10,000 other residents of Bukit Merah and the environs in Perak. They wanted to shut down this rare earth plant in their village near Ipoh because its radioactive waste was endangering their lives.

When the Mitsubishi joint venture plant opened over 1982, the villagers soon began complaining of the factory's stinging smoke and bad smell which made them choke and cry. Worse was to come. Their health began failing, indicated not only by frequent bouts of coughs and colds, but a sharp rise in the incidence of leukaemia, infant deaths, congenital disease and lead poisoning.

For the first time in Malaysian legal history, an entire community has risen to act over an environmental issue, to protect their health and environment from radioactive pollution.

Below is the chronology of what happened when a radioactive rare earth plant was set up in Bukit Merah. Today, about 30 years later, the Government is allowing a new rare earth plant to be set up by Lynas in Gebeng, Kuantan. This new project should be scrapped if the Malaysian Government puts the health of Malaysians before profits.

1979
November: The Asian Rare Earth Sdn Bhd (ARE) is incorporated to extract yttrium (a rare earth) from monazite. The major shareholders are the following: Mitsubishi Chemical Industries Ltd (35%), Beh Minerals (35%), Lembaga Urusan dan Tabung Haji or the state-owned Pilgrims' Management Fund Board (20%) and other bumiputra businessmen (10%). ARE seeks the advice of the Tun Ismail Research Centre (Puspati) of the Science, Technology and Environment Ministry about radioactive waste produced by processing monazite. It is decided that the waste, the property of the Perak State Government, will be kept in view of its potential as a source of nuclear energy.

1982
June : Residents of Parit in Perak learn that a nine-acre site six kilometres away has been chosen by the government as a storage dump for ARE's radioactive waste.
30 June : Following strong protest by the residents' committee and other political and social organisations, the plan is scrapped by the government which begins to look for another site to locate the dump.
11 July : ARE factory begins operations at 7.2 km Jalan Lahat in Bukit Merah New Village.

1983
November : Residents of Papan (about 16 kilometres from Ipoh) find out that ARE is building trenches of a waste dump near their town to store radioactive waste. The site had been picked by the government.

1984
24 May : About 6,700 residents of Papan and nearby towns sign a protest letter and send it to the Prime Minister, Perak Menteri Besar, the Minister of Health, the Minister of Science, Technology and Environment.
31 May : About 200 residents from Papan protest against the proposed waste dump. They block the road leading to the site.
5 June : The Prime Minister Datuk Seri Dr Mahathir Mohamad says the government has taken every precaution to ensure safety and that construction of the radioactive dump in Papan will go ahead.
18 June : About 300 Papan residents demonstrate for the second time against the proposed location of the dump.
28 June : The Minister of Science, Technology and Environment, Datuk Amar Stephen Yong, states that the Papan dump is safe because it is being built according to stringent standards. He challenges critics to prove that the dump will be hazardous to health and the environment. In the meanwhile, ARE continues operating, dumping the thorium waste into an open field and pond next to the factory.
1 July : About 3,000 people, including women and children, hold a peaceful demonstration to protest against the Papan dump.
4 July : About 2,000 people continue with the demonstration despite an order from the Perak Chief Police Officer to call it off.
18 July : A Bukit Merah Action Committee is formed, comprising residents from Bukit Merah, Lahat, Menglembu and Taman Badri Shah to support the Papan residents. Sahabat Alam Malaysia (SAM) sends a memorandum to the Prime Minister stating that high levels of radiation exist at the open field and pond next to the ARE factory in Bukit Merah. One reading taken by SAM officials in a recent visit was 43,800 millirems/year, 88 times higher than the maximum level permitted by the International Commission on Radiological Protection (ICRP) for the public.
29 August : Michael O'Riordan from the British National Radiological Protection Board is invited by the government to inspect the dump site in Papan.
19 September : A three-man team from the United Nations' International Atomic Energy Agency (IAEA) visit the Papan site at the invitation of the Malaysian government. They declare the trenches there as unsafe.
5 October : A British physicist and safety analyst, Dr William Cannell, is invited by the Papan residents to visit the dump. He finds its engineering work to be "extremely shoddy".
21 October : An American expert, formerly of the US National Academy of Sciences' Committee on the Biological Effects of Ionising Radiation (BEIR), Dr Edward Radford, is invited by the Papan people to review the dump. He finds the site is unsuitable and that the trenches have thin or cracked walls.
7 November : A Japanese industrial waste expert, Dr Jun Ui, is invited by the Papan people to inspect the waste dump. He finds it unsuitable foil storing hazardous waste.
28 November : The Cabinet discusses reports submitted by the two regulatory bodies. The report by the British National Radiological Protection Board (NRPB) said that residents would be safe only if certain conditions were observed by the Perak Government and ARE. The second report by IAEA said the trenches did not meet required specifications.
9 December : More than 1,500 residents in Papan stage a one-day hunger strike to protest against the government's decision to go ahead with the plan to locate the dump in Papan. Bukit Merah residents bring in a Japanese radiation and genetics expert, Professor Sadao Ichikawa, to measure radiation levels at the open field and pond next to the ARE factory. He finds the levels there dangerously high, the highest at 800 times above the permissible level.
12 December : Acting Prime Minister Datuk Musa Hitam declares a personal interest in the Papan affair. He pays a visit to the dump.

1985
11 January : After a Cabinet meeting chaired by Deputy Prime Minister Datuk Musa Hitam, the government decides to relocate the proposed dump site to Mukim Belanja in the Kledang Range about five kilometers from Papan and three kilometres from Menglembu.
1 February : Eight residents on behalf of themselves and the Bukit Merah residents file an application in the Ipoh High Court to stop ARE from producing, storing and keeping radioactive waste in the vicinity of the village. The Atomic Energy Licensing Act of 1984 is en-forced. It ensures that operators of nuclear installations (including the government) are held liable for nuclear damage. A five-member Atomic Energy Licensing Board (AELB) is formed under the Act, with representatives from Puspati, the Ministry of Health and the Science, Technology and Environment Ministry.
14 October : Justice Anuar bin Datuk Zainal Abidin at the Ipoh High Court grants an injunction to the Bukit Merah residents to stop ARE from producing and storing radioactive waste until adequate safety measures are taken. More than 1,500 residents of Bukit Merah turn up at court to hear the decision.

1986
22 September : ARE claims it has spent over RM2 million to upgrade safety measures (as required by the court injunction) following IAEA standards. It invites an American atomic energy expert, Dr E. E. Fowler (formerly with the IAEA) to visit the factory. Dr Fowler states that radiation levels near ARE facilities have met ICRP standard and that the factory is safe for operation.
5 October : About 3,000 residents in and around Bukit Merah stage a demonstration against ARE's plan to keep radioactive waste in its permanent dump in the Kledang Range.
28 October : Professor Sadao Ichikawa on his second trip to Bukit Merah reveals that radiation around the ARE factory is still above the acceptable level. He is denied entry into the factory.
16 November : A team from AELB checks out a few illegal thorium waste dump sites in Bukit Merah. They are assisted by ARE ex-contractor, Ng Toong Foo, who had carried out the dumping. Readings at one dump are between 0.05-0.10 millirems/hour (that is, 438-876 millirems/year) above the maximum safety level of 0.057 millirems/hour set by the ICRP.
26 November : Representatives from seven areas (Bukit Merah, Lahat, Taman Badri Shah, Menglembu, Papan, Falim and Guntong) form the Perak Anti-radioactive Committee (PARC).
8 December : Minister Kasitah Gadam of the Prime Minister's Department says that radiation levels at two illegal dumps in Bukit Merah checked by AELB are safe. He says that although the AELB found that the levels exceeded the normal radiation levels this does not pose a danger as such dumps are few in number.

1987
6 February : Disregarding the High Court injunction to ARE to stop operations, the Malaysian AELB grants a licence to ARE to resume operations.
10 April : Fourteen foreign experts invited by PARC to Bukit Merah — founder-director of the International Institute for Public Concern in Canada, Dr Rosalie Bertell; Secretary of the Centre for Industrial Safety and Environmental Concern in India, V.T. Pathmanabhan; President of the Health and Energy Institute in the United States, Kathleen Tucker among others — are denied entry into ARE. At a forum held in Bukit Merah, these experts concur that ARE presents severe health hazards.
12 April : About 10,000 people march through Bukit Merah in protest against the resumption of operations by ARE.
24 May : About 300 people are dispersed by Federal Reserve Unit personnel near ARE. Over 20, including three women, are injured in two clashes that day. About 60 people are rounded up by police. All but six are released later after questioning. The six youths are freed a week later since the police do not press charges. ARE construction work for a road to the proposed permanent dump site in the Kledang Range is halted by residents.
23 July : A Canadian doctor, Bernie Lau, is engaged by PARC to set up radon gas detectors outside ARE. He finds significant amounts of radon gas escaping from the plant. Earlier, Science, Technology and Environment Minister Datuk Arnar Stephen Yong had said the government was satisfied with the environmental impact assessment report on the proposed permanent dump. The assessment had been carried out by ARE together with the Ministry's officials.
7 September : The hearing of the suit filed by the eight Bukit Merah residents against ARE begins before Justice Peh Swee Chin in the Ipoh High Court. To highlight their plight, supporters of PARC walk for about eight kilometres from Bukit Merah to Ipoh. Police break up their march near Menglembu. Nine people are arrested but later freed on bail. About 1,000 show up in court to give their support.
11 September : Residents march from Bukit Merah to Ipoh High Court for the last day of hearing. Their number in the court grounds swells to 3,000.
18 September : Bukit Merah residents file contempt proceedings against ARE for breaking the injunction granted to them by the Ipoh High Court in 1985.
27 October : Over a hundred people are detained under the Internal Security Act. Among them are the following: PARC chairman Hew Yoon Tat, PARC vice-chairman Hiew Yew Lan, then PARC secretary Lee Koon Bun, committee member Phang Kooi Yau and Consumers' Association of Penang's (CAP) legal centre lawyer representing the Bukit Merah plaintiffs, Meenakshi Raman. They are freed after two months.
November : ARE starts building the permanent waste dump in the Kledang Range.

1988
25 January : The trial resumes.

1990
13 February : The trial comes to a close after 65 days of hearing stretched over 32 months.

1992
11 July : The people of Bukit Merah win their suit against ARE. The factory is ordered by the Ipoh High Court to shut down within 14 days. ARE announces that it will appeal to the Supreme Court.
23 July : ARE files an appeal at the Supreme Court against the Ipoh High Court order to cease operations. PARC chairman Hew Yoon Tat and Lau Fong Fatt, one of the plaintiffs in the suit against ARE, meet top management personnel of Mitsubishi Chemical in Japan. They are told that ARE filed the appeal without the corporation's consent.
24 July : Following an ex parte application by ARE, the Lord President of the Supreme Court suspends (until further order) the High Court order to ARE to stop operations.
3 August : Over 2,000 people from Bukit Merah turn up at the Supreme Court to hear the appeal by ARE against the Ipoh High Court order suspending operations at ARE. However, the Supreme Court judges postpone the hearing to 5 August because of "pressure exerted by people picketing" outside the courtroom.
5 August : The Supreme Court allows an application by ARE to suspend the High Court order requiring ARE to stop operations pending an appeal by the company. According to the judges, the closure would bring hardship to the company and its 183 workers.

1993
15 March : The scheduled hearing of the appeal filed by ARE at the Supreme Court is postponed to 7 June.23 December 1993

23 December 1993: The Supreme Court overturned the High Court decision on 2 grounds. The Court was of the opinion that ARE's experts were more believable in terms of the results of the tests conducted by them showing that radiation was within permissible levels. Secondly, the Supreme Court said that the residents should have gone back to the AELB to ask that it revoke ARE's licence, because AELB has the power to do so under the Atomic Energy Licensing Act. The Court said: "..it is up to the residents to convince the licensing authority that the operation of the factory is not in the public interest because of the danger of radiation to their health".
The Atomic Energy Licensing Act, however, does not have any provision for appeals by affected communities or the public for any appeals for the revocation of a licence granted to a company by the AELB.

Despite the success of ARE in their appeal, the company later stopped operations and began cleaning up, due to public pressure both nationally and internationally.

1994

19 January 1994: ARE announced the closure of its Bukit Merah plant.

2002

6 November 2002 : The Atomic Energy Licensing Board (AELB) wrote to CAP and said that the decommissioning and decontamination of the ARE plant had not begun. It will only happen when the Perak State Government and ARE finalise an agreement.

2003

A decommissioning and decontamination exercise started in 2003 and 2005.

2010

13 June 2010 : Former premier Dr. Mahathir Mohamad disagreed with the proposal for Malaysia to build nuclear power plants and reported that "a small amount" of nuclear waste was buried in Perak.

Mahathir said, "In Malaysia, we do have nuclear waste which perhaps the public is not aware of. We had to bury the amang (tin tailings) in Perak, deep in the ground. But the place is still not safe. Almost one square mile of that area is dangerous."

Following his remarks, The Star has discovered that 80,000 200-litre drums containing radioactive waste are currently being kept at the dump located in the Kledang Range behind Papan town. The site is about 3km from Bukit Merah and Papan and about 15km from Ipoh. And the waste is thorium hydroxide, not amang.

In fact, it is only January this year that work finally began on the building of a proper underground storage facility called an engineered cell (EC).

The ongoing cleanup of the 30-year-old problem is estimated to cost a massive RM300 million.

2011

March 2011 : The New York Times reported that as many as 2,500 workers are rushing to complete a US$230 million plant in Gebeng, near Kuantan, that will refine slightly radioactive ore from Australia.

Source: Consumers Association Of Penang

Category: Head Line | RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

07 di taiping - Google Blog Search

07 di taiping - Google Blog Search


PREMIS PERJUDIAN BERKOMPUTER <b>DI TAIPING</b> DAN PUCHONG

Posted: 16 Feb 2012 07:42 AM PST

Alwi, 35 tahun dilaporkan menang RM17 juta, hasil berjudi menggunakan komputer di TAIPING, Perak. Dia kemudian dikatakan diancam bunuh oleh ahli sindiket pengendali perjudian terbabit.
Hari ini dilaporkan pula kes Hoo Chiong Tik, 50 tahun, ditumbuk oleh pekerja premis perjudian komputer haram di PUCHONG, Selangor.
Maklumat lengkap dipaparkan di sini.
Maksudnya, premis perjudian berkomputer masih wujud di TAIPING dan PUCHONG.

07 di kinta - Google Blog Search

07 di kinta - Google Blog Search


HASAD DENGKI PEMBANGKANG BILA GAMBAR ANWAR <b>DI KINTA</b>

Posted: 16 Feb 2012 08:46 AM PST

ANDA PERHATIKAN BETUL2... 2 GAMBAR2 BERIKUT... YANG MANAKAH ORIGINAL?


Gambar DS Najib seperti yang di atas mula tersebar dengan rancaknya di blog2 pembangkang!!!
Di sebalik sekeping gambar (superimpose) DS Najib itu, ianya dipercayai disebarkan atas arahan pemimpin pembangkang yang dikeluarkan untuk jentera cybertroopers meraka... KLIK DI SINI
Namun anda semua jangan mudah terpedaya.... bukankah gambar PM boleh didapati dengan mudahnya apabila anda klik google image... dan gambar2 berikut akan terpapar di skrin PC anda...
Malah di laman web berikut, jika anda semua rajin melayarinya....
GOTCHAAA!!! MARI KITA LIHAT YG BERIKUT PULA.......
DAN BANDINGKAN DGN GAMBAR ORI DARI.....  http://www.tamilnet.com/pic.html?path=/img/publish/2007/02/priest_rajapakse_vaharai_01.jpg&width=800&height=522&caption=

07 di gerik - Google Blog Search

07 di gerik - Google Blog Search


Bahasa | frossonice

Posted: 07 Mar 2011 09:12 PM PST

[unable to retrieve full-text content]Sejak beberapa ketika ini, aku terkenangkan kampung halaman. Bukan di Kuala Kangsar, tetapi di Gerik, Perak. Aku membesar di sana dari hari pertama hingga berusia sembilan tahun, sebelum berpindah ke Kuala Kangsar ...

07 di kuala sepetang - Google Blog Search

07 di kuala sepetang - Google Blog Search


Melantak Mee Udang <b>Kuala Sepetang</b>

Posted: 09 Feb 2012 10:03 PM PST

Kebiasaanya hari ahad memang dah jadi program tetap aku dan family mencari tempat makan yang sedap dan menarik tak kiralah tempat tu dekat atau jauh. Korang mesti pernah dengar kefamousan Mee Udang Mak Jah Kuala Sepetang kan…

Jalan-Jalan Cari makan kali ni aku, isteri dan anak-anak berkesempatan menikmati Mee Udang Mak Jah di Kuala Sepetang, Taiping, Perak. Seawal jam 10 pagi, kami pun bergerak dari Bangi menuju arah Utara demi mencari Mee Udang Mak Jah Kuala Sepetang yang aku terbaca "keenakannya" di akhbar Kosmo 2 minggu yang lalu. Sedap sangat ke sampai mendapat liputan akhbar dan TV ni?

Bukti... Mee Udang Mak Jah memang Ngetop!!

Serius!! Aku memang tak pernah sampai Kuala Sepetang. Oleh itu bantuan GPS diperlukan untuk mencari lokasi Mee Udang Mak Jah. Sepanjang laluan Taiping – Kuala Sepetang terdapat banyak Singboard gerai yang menjual Mee Udang antaranya Salleh Mee Udang, Mak Teh Mee Udang, Mee Udang Banjir… tapi aku tetap nak carik Mee Udang Mak Jah gak sebab nak tau sesedap mana rasanya sampai menjadi bualan di akhbar dan TV.

Pemandangan Pekan Kuala Sepetang

Lebih kurang jam 2 petang kami pun tiba di warung Mee Udang Mak Jah yang terletak di Kg. Menteri, Matang, Kuala Sepetang. Pehhh!!! Memang ramai giler orang yang datang menikmati mee udang kat sini. Bukan takat orang kita je… pelancong dari luar negara pun ramai. Hebat betul penangan Mee Udang Mak Jah ni… Apa pun, aku kena try dulu rasanya hehehe…

Pehh!! Champion la... Full House der..

Untuk rasa sedap atau tak Mee Udang ni… aku dan isteri order 2 mangkuk Mee Udang Special yang harganya RM11 semangkuk. Hampir setengah jam menunggu, mee udang yang aku pesan pun sampai. Nampak memang menarik. Memang terliur aku dibuatnya… dengan hiasan udang segar yang bersaiz XL dalam mangkuk mee tersebut. Dalam bab makan udang ni… aku perlukan bantuan isteri aku untuk mengupas kulitnya hehehe… Ternyata udang yang digunakan untuk Mee Udang ni memang segar… Terbaek dari Ladang!!

Mee Udang Special... RM11 semangkuk

Kami pun jamahlah apa yang kami order. Memang banyak sangat jumlah udang dalam mangkuk Mee Udang Special kami tu. Kalau tak silap ada 6~7 ekor!! Bagaimanapun, rasa keseluruhan Mee Udang Mak Jah ni biasa-biasa jer. Kuahnya rasa manis sikit untuk tekak cam aku ni… Wife aku komen pun cam aku gak. Kalau pedas sikit mungkin lebih mengancam. Cuma… Udang yang disediakan agak fresh membuatkan Mee Udang Mak Jah jadi popular… mungkin huhuhu. Kalau nak compare dengan Mee Udang yang wife aku buat… rasanya sedap lagi yang wife aku buat… Statement ni aku buat berdasarkan tekak aku le. Tak tau la plak kalau tekak korang hehehe…

Wife aku tukang kupas Udang... aku tau melantak je hehehe

Tapi apa pun, kalau korang nak ke sini memang aku galakkan. Ye la… Jalan-jalan cari makan kan… Gerai Mee Udang Mak Jah kat Kuala Sepetang di buka dari jam 11 pagi hingga 10 malam. Untuk pengetahuan korang, Mee Udang Mak Jah Kuala Sepetang ini ada cawangannya di Wangsa Walk, Kuala Lumpur.

Related Posts with Thumbnails

No related posts.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

07 di bidor - Google Blog Search

07 di bidor - Google Blog Search


Wawancara Panglima Dengan Penerbit &#39;Beret Hijau&#39; Den Wahab <b>...</b>

Posted: 17 Nov 2011 08:07 PM PST

[unable to retrieve full-text content]Acara itu berlangsung di Bidor Station Kopitiam, Taman Sri Taming, Cheras, Khamis lalu. Dokumen yang mahu diselamatkan komando terbabit, 21 Gerup Gerak Khas, sebenarnya berupa skrip drama 13 episod itu yang ...