Isnin, 20 Jun 2011

07 di gopeng - Google Blog Search

07 di gopeng - Google Blog Search


PENTAS KAJIBUKU: Jom Lawat Muzium <b>Gopeng</b>

Posted: 18 Jun 2011 05:05 AM PDT

Sudah sebulan saya dapat maklumat berkenaan sebuah muzium persendirian yang dibina di pekan lama Gopeng. Walaupun hampir setiap hari saya sering ke Simpang Pulai dan Medan Gopeng, saya masih belum arif berkenaan pekan lama Gopeng yang juga dinobatkan sebagai pekan pertama multi bangsa di Perak. Malah Gopeng sebenarnya lebih awal maju dan berkembang disebabkan bijih timah dan getah berbanding Taiping dan Ipoh.

Muzium ini dibangunkan secara sukarela oleh kelompok usahawan Cina anak jati Gopeng, dibuka pada hari Sabtu dan Ahad serta diselia oleh beberapa warga emas dan belia Cina yang komited pertahankan warisan sejarah bangsa ini di bumi Malaysia. Muzium ini juga menjadi tarikan kepada warga China dan Taiwan yang ingin mengenali betapa kekalnya warisan bangsa Cina di bumi perantauan.

Mereka tiada dana tetap. Pernah dilawati malah dirasmikan oleh Menteri Perlancongan, Dato' Dr. Ng Yen Yen, namun tiada sumbangan, perhatian dan pantauan daripada pihak kerajaan atau kementerian yang terlibat. Ia sepatutnya dijaga rapi oleh Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, bukan sekadar dianggap destinasi perlancongan sahaja.

Beberapa orang penyelia muzium tersebut menceritakan rasa kesal mereka kepada saya dan isteri berkenaan tidak cakna dan ambil beratnya kerajaan negeri dan pusat berkenaan usaha mereka.

Teringat saya berkenaan kapal korek tinggalan Osborne & Chapple yang kini terbiar senget dan telah dimasuki air di Tanjung Tualang.

Apabila saya melihat sendiri Rumah Warisan Gopeng iaitu rumah lama kaum Cina (rumah kedai dua tingkat ditambah setingkat loteng), saya kagum dengan seni bina dalaman yang menggunakan kayu cengal. Tidak seperti rumah-rumah taman hari ini, belum dimasuki tuan rumah, ada yang sudah retak!

Muzium Gopeng terpisah dengan Rumah Warisan Gopeng tetapi diurus oleh komuniti yang sama. Saksikan barang-barang rakyat Gopeng suatu ketika dahulu......

Muhammad Nuruddin dan Isteri


Buku penerangan Muzium Gopeng dijual satu set dengan harga RM 10 untuk sumbangan tabung muzium...
Hadapan rumah warisan Gopeng

Basikal berenjin lama.
Duit tunai Jepun matawang pokok pisang. Dijual juga dengan harga RM 30 untuk cenderahati. Wang kertas lama ini dijual untuk menampung kos pengurusan Muzium Gopeng.
Dapur rumah kedai Cina lama yang dibina semula.
Kotak dan bekas rokok berjenama yang digunakan dahulu. Iklan lama rokok jenama 555 masih boleh ditonton di lama Youtube.
Berbual dengan penyelia yang bertugas secara sukarela.
Peralatan gunting rambut cina.
Baju hujan lama daripada guni jerami.

Radio lama.....saya akan beli sebuah suatu hari nanti...
Tiket nombor ekor lama.
Botol F&N lama sejak tahun 1800an.


Ruang loteng..lawa...kemas.


Rumah kedai tapi ada ruang menanam pokok di bahagian atas.
Kipas lama....jenama KDK.

Basin basuh muka.
Jawatankuasa penyelenggara Muzium dan Rumah Warisan Gopeng yang diketuai oleh Benard Yaw.

Ini muzium Gopeng pulak.Sama seperti botol lama Brylcream yang pernah saya jumpai di rumah tok saya di Balik Pulau dulu.

Buku sejarah perlombongan di Gopeng berharga RM100 untuk derma Muzium.

Kotak biskut dan gula-gula lama.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di tanjung piandang - Google Blog Search

07 di tanjung piandang - Google Blog Search


Kaki Pancing: Ban Pecah,<b>Tanjung Piandang</b>

Posted: 24 Feb 2011 07:02 AM PST

 

assalamualaikum,hari ini saya ingin bercerita tentang

pantai ban pecah di tanjung piandang .

yg brhampiran dgn kampung saya . 

Pantai Ban Pecah atau dikenali sebagai "Pantai Rock" oleh penduduk tempatan adalah merupakan salah satu destinasi menarik yang terdapat di Daerah Kerian, Perak, Terletak didalam kawasan Mukim Tanjung Piandang, Perak ini, anda akan dapat melihat suasana matahari jatuh terbenam ketika senja yang melintasi Laut Selat Melaka ini. Kepada Kaki Pancing, Pantai Ban Pecah adalah tempat yang paling sesuai untuk anda, Siakap, Pari dan juga Semilang merupakan buruan anda disini. Apabila Sang Suria meninggalkan satu panorama yang amat memukau jiwa, keindahan malam yang menjelma akan membuatkan anda terpegun dengan hidangan Kari Ikan Semilang segar yang amat terkenal di Daerah Kerian yang menjadi menu utama deretan gerai-gerai makan disekitarnya sambil anda dialunkan dengan persembahan irama nyanyian daripada penduduk tempatan. Jangan lepaskan peluang ini, kedatangan anda amat dialu-alukan.

LOKASI PANTAI BAN PECAH 

Inilah gambar ikan

yang saya dapat 

iaitu 'kerapu bara

 

di ban pecah ini terbahagi kpd bnyk bhgian 

iaitu :

tempat mandi manda 

tempat memancing

tempat makan makan 

n tempat bersantai  bersama keluaraga . 

saya rase smpai sni sahajalah 

catatan saya .

ble ad mse saya akan menulis 

lebih banyak lagi .

~assalamualaikum~

 

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di pangkor - Google Blog Search

07 di pangkor - Google Blog Search


MB arah masalah teksi sapu <b>di Pangkor</b> ditanggani segera » Perak <b>...</b>

Posted: 18 Jun 2011 03:20 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]MB arah masalah teksi sapu di Pangkor ditanggani segera. June 18, 2011 — Leave a Comment. Posted in State News · Cancel Reply. Leave a Reply. Name. Email. Website. You can use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr ...

07 di hutan melintang - Google Blog Search

07 di hutan melintang - Google Blog Search


CERAMAH UMUM FITNAH: Padang Markas PAS, Parit 24, <b>Hutan Melintang</b> <b>...</b>

Posted: 20 Jun 2011 09:08 PM PDT


Adun Hutan Melintang, YB S.Kesavan bakal menghadiri ceramah Umum: Fitnah III di Padang Markas Pas, Parit 24. Kali ini beliau ingin menegakan juga benang yang dah sememangnya basah. ADUN Hutan Melintang yang pada saya hanya ADUN boneka yang dijelmakan oleh PKR untuk menjadi hero di bumi Hutan Melintang ini. Saya ingin ingatkan kepada Yb Kesavan, bercakap lah dengan kebenaran. Sebagai orang yang dipilih rakyat di DUN Hutan Melintang, tunaikanlah tanggungjawab dengan sepenuhnya. Saya sekali lagi ingin mencabar beliau apakah bentuk sumbangan yang telah beliau buat disini..Jangan cuba menipu rakyat di Hutan Melintang dengan ceramah-ceramah yang boleh mengelirukan rakyat. Bersihkan diri sebagai pemimpin tulen, supaya tidak dipersoalankan oleh rakyat kelak. Jangan alihkan pandangan rakyat dengan hanya meneruskan propaganda dan provokasi yang akhirnya boleh merosakan keharmonian masyarakat Hutan Melintang. Saya juga menasihatkan YB Kesavan agar membentuk semula kesepakatan masyarakat disini yang telah berpecah belah hanya kerana politik sempit yang diterjemahkan beliau.

Mohd Najib Mokhtar

Naib Ketua Pemuda Cawangan

UMNO Simpang 4

Posted in:

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.