Selasa, 1 Mei 2012

07 di lekir - Google Blog Search

07 di lekir - Google Blog Search


Kemalangan Ngeri <b>Di Lekir</b> Menjelang Tahun Baru 2012 <b>...</b>

Posted: 31 Dec 2011 04:40 PM PST

Kemalangan Ngeri Di Lekir Menjelang Tahun Baru 2012.. | Sembang Hari-Hari
'; if(isPage || isFirstPage || isLablePage){ var pageArea = document.getElementsByName("pageArea"); var blogPager = document.getElementById("blog-pager"); if(postNum 0){ html =''; } if(blogPager){ blogPager.innerHTML = html; } } }

Arkib Blog Sembang Hari2..

07 di parit buntar - Google Blog Search

07 di parit buntar - Google Blog Search


MPP Online: Hasan Ali kena ejek <b>di Parit Buntar</b>..

Posted: 03 Apr 2012 01:30 AM PDT

Program roadshow saya di Parit Buntar di adakan di Pekan Batu 5, Jalan Baharu Parit Buntar. Kehadiran amat memuaskan - sekitar 5 ribu orang.

Ust Hafiz Nordin menjadi penceramah pertama. Agak sedih kerana ada di kalangan yang hadir yang saya percaya merupakan teman-teman PAS/PR telah cuba mengganggu ceramah beliau apabila Ust Hafiz mula menceritakan isu yang melibatkan Ketua Menteri Pulau Pinang.

Parit Buntar banyak meninggalkan kenangan buat saya. Disinilah saya memulakan karier politik saya sebagai ahli parlimen.

Namun agak menyedihkan apabila ada teman-teman akrab saya di Parit Buntar ini terpaksa mengenepikan semangat ukhuwwah Islamiyah hanya kerana saya bukan lagi ahli dan pimpinan PAS.

Saya masih berharap agar tali silaturrahim tidak akan terputus hanya kerana kita mempunyai pandangan yang mungkin agak berbeza.- fb Hassan Ali

p/s: Dulu PAS kata Hasan Ali tak bagi kesan pada Pakatan.. Tapi sekarang ni terbukti Hasan Ali dah berjaya buat penyokong PAS panas bontot.. Tahniah Hasan Ali !!!

07 di trolak - Google Blog Search

07 di trolak - Google Blog Search


Najib Rasmi Bangunan Menara Baru Bukit <b>...</b> - Aku Budak <b>Trolak</b>

Posted: 10 Apr 2012 08:21 AM PDT

KUALA LUMPUR, 10 April (Bernama) -- Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak akan merasmikan bangunan yang menjadi lambang modenisasi dan transformasi Polis Diraja Malaysia (PDRM) sejak 205 tahun penubuhan pasukan itu, iaitu Menara 1 Bukit Aman, bernilai RM320 juta, Khamis ini.

Penolong Ketua Urusetia Ketua Polis Negara (Perhubungan Awam), Asisten Komisioner Ramli Mohamed Yoosuf berkata menara itu kini menjadi pusat pentadbiran baru Bukit Aman menggantikan bangunan lama berdekatan dengan menara tersebut.

"Perdana Menteri juga akan menyerahkan cek bantuan Bayaran Saguhati Khas Bekas Polis Zaman Darurat dan merasmikan Pusat Saringan Kesihatan Bukit Aman, di Bukit Aman," katanya kepada Bernama.

Isteri Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor pula akan merasmikan Pusat Asuhan Kanak-Kanak (TASKA) PDRM di Bukit Aman, katanya.

Ramli berkata Menara 1 Bukit Aman mula dibina pada 3 Mac 2005 di tapak asal tempat meletak kenderaan Bukit Aman yang berkeluasan 1.4 hektar.

Ramli berkata Jabatan Kerja Raya Malaysia bertanggungjawab mereka bentuk bangunan menara setinggi 31 tingkat dengan keluasan lantai 85,000 meter persegi dan seterusnya memantau kerja-kerja pembinaan sehingga siap sepenuhnya pada 21 April 2010.

Beliau berkata pembinaan bangunan Menara 1 adalah untuk menggantikan Kompleks Jabatan Logistik yang ditempatkan di bangunan kayu separa kekal serta memindahkan Jabatan Keselamatan Dalam Negeri Dan Ketenteraman Awam yang sebelum ini berkongsi bangunan dengan Cawangan Khas di Kompleks 3.

Katanya perpindahan ini juga melibatkan Pejabat Ketua Polis Negara dan Timbalan Ketua Polis Negara di Menara 2.

Sementara itu Jabatan Pengurusan, Jabatan Siasatan Jenayah dan Jabatan Siasatan Narkotik masih kekal di Menara 2 serta Cawangan Khas di Kompleks 3 Bukit Aman, katanya.

Sumber: BERNAMA

07 di teluk intan - Google Blog Search

07 di teluk intan - Google Blog Search


THE FLYING KICK: MIMPI NGERI UMNO-BN <b>DI TELUK INTAN</b> TAK <b>...</b>

Posted: 06 Feb 2012 02:00 AM PST

Postingnya adalah posting lama tetapi masalah yang sama masih berlanjutan di Changkat Jong serta UMNO Bahagian Teluk Intan. Seperti MERBOK dan SUNGAI PETANI di Kedah, TELUK INTAN di Perak juga nampaknya menjanjikan kegelapan buat UMNO dan Barisan Nasional.

Sehingga bilakah masalah UMNO di Teluk Intan boleh diselesaikan dan sampai bilakah RIAK-RIAK KEMENANGAN UMNO-BN di Changkat Jong boleh kelihatan?

Cuba baca artikel di bawah...

Teluk Intan merupakan sebuah kawasan yang sangat penting dalam sejarah kewujudan Perak sebagai sebuah negeri yang bersultan. Sebelum Kuala Kangsar menjadi Bandar Diraja, pada tahun 1528, di Teluk Intanlah terletaknya istana Sultan Perak. Bagaimanapun, seperti di tempat-tempat lain juga, di mana terletaknya bandar yang menempatkan istana sultan, kawasan itu pasti akan diserbu oleh golongan pendatang. Apatah lagi dengan kedatangan British pada tahun 1874, golongan imigran dibawa masuk bagi menurunkan jumlah rakyat tempatan yang dilihat tidak mesra British, terutama selepas pembunuhan J.W.W.W Birch di Pasir Salak.

Tinggalan sejarah itulah juga yang masih menaungi Teluk Intan sehingga kini. Sekalipun Teluk Intan yang nama lamanya adalah Teluk Mak Intan sebelum ditukar menjadi Teluk Anson tetapi ditukar kembali kepada Teluk Intan merupakan pekan asal Melayu selepas Bandar Baru yang terletak tidak jauh di seberang Sungai Perak, ditinggalkan akibat serangan British, komposisi kaum di Teluk Intan menjadi duri dalam daging.

Terdapat dua Parlimen di kawasan tersebut iaitu Parlimen Pasir Salak dan Parlimen Teluk Intan. Sebahagian besar perkampungan Melayu berada di dalam DUN Sungai Manik yang berada dalam Parlimen Pasir Salak. Manakala di Parlimen Teluk Intan, DUN 'Melayu' hanyalah Changkat Jong yang mengandungi pengundi Melayu seramai 60% manakala Cina pula 12.61%, India 27.07% dan lain-lain kaum 0.03%. DUN Pasir Berdamar pula menyaksikan majoriti pengundi Cina berjumlah 69.45%, manakala Melayu 33%, India 14.13% dan kaum lain 0.09%.

Pasir Salak dikatakan kubu selamat buat UMNO memandangkan ketiga-tiga kerusi (1 Parlimen, dua DUN) dikuasai oleh UMNO-BN sepenuhnya. Dua DUN di Pasir Salak adalah DUN Sungai Manik dan DUN Kampung Gajah. Bagaimanapun, ketiga-tiga kerusi tersebut langsung tidak selamat buat UMNO memandangkan catatan majoriti yang diperolehi untuk Parlimen Pasir Salak, DUN Sungai Manik dan DUN Kampung Gajah, telah menurun secara drastik pada tahun 2008 berbanding 2004.

Berdasarkan perkembangan terkini, Parlimen Teluk Intan dan DUN Pasir Berdamar tidak mungkin dapat direbut oleh mana-mana parti gabungan Barisan Nasional. Dengan jumlah pengundi berbangsa Cina yang mengatasi pengundi Melayu, sama ada MCA, MIC, GERAKAN apatah lagi PPP sekadar boleh telan asap.

Namun Changkat Jong yang mempunyai pengundi Melayu teramai, sepatutnya berjaya dipertahankan oleh UMNO menerusi wakilnya, Idris Hashim yang juga merupakan Ketua Bahagian UMNO Teluk Intan. Ditambah pula dengan jawatannya selaku Pengerusi Perbadanan Nasional Berhad (PNS), seharusnya UMNO di Changkat Jong mempunyai imej yang cukup baik.

Beberapa pengumuman telah dibuat, bahkan retreat dan beberapa aktiviti membabitkan PNS turut dilakukan di Teluk Intan, namun ternyata ia tidak menambahkan sokongan daripada masyarakat Changkat Jong, sebaliknya ramai yang melihat tindakan Ketua Bahagian UMNO Teluk Intan itu mempunyai motif untuk mempertahankan jawatannya di dalam UMNO dan tidak bertujuan sama sekali untuk memajukan masyarakat!

Idris Hashim bertanding sebagai calon UMNO-BN di Changkat Jong pada tahun 2008. Namun dia kalah di tangan calon PAS, Mohd Anuar Sudin dengan majoriti 899 undi. Walhal pada tahun 2004, calon UMNO-BN, Ir.Onn Hamzah menang dengan majoriti 3,611. Undi rosak pada tahun 2008 juga agak tinggi iaitu 410.

Pengaruh PAS dan PKR di Changkat Jong begitu meningkat. Manakala pengaruh DAP di Pasir Berdamar dan Teluk Intan juga kian bertambah. Malangnya, pengaruh UMNO di Changkat Jong, semakin merosot dan langsung tidak menggigit. Apa sebenarnya yang berlaku sehingga boleh jadi sebegitu rupa, walaupun Changkat Jong suatu ketika dahulu merupakan kawasan kubu kuat UMNO?

SAMBUNG BACAAN DI PERAK TODAY

07 di malim nawar - Google Blog Search

07 di malim nawar - Google Blog Search


Jelajah.Pantai.Timur 01 : From Pekasam Gi Budu « Dunia ini Rojak

Posted: 27 Apr 2012 05:58 AM PDT

Ikuti perjalanan dan catatan pengalaman kami menjelajah pantai Timur. Dari Johor menuju ke Perak dan seterusnya mendaki tanah tinggi Cameron Highlands. Dari Cameron Highlands kami bercadang seterusnya untuk ke Kota Bharu, Kelantan sebelum bergerak ke Terengganu, Pahang dan kembali ke Johor. Perjalanan yang tidak dirancang, tiada tempahan hotel dibuat, tiada agenda khusus, tiada lokasi sasaran yang ditetapkan…kami hanya memandu dan berhenti mengikut rasa, tidur apabila bertemu hotel/resort yang sesuai, menginap sekiranya merasakan badan sudah penat. Jarak perjalanan keseluruhannya ialah 2000km dan mengambil masa selama..selama…ntah tak ingatlah pula berapa hari…adalah dalam 4, 5 hari kot. Maklumlah…dah lama dah cerita ni. Tahun 2010 dulu..cuma hari ini di muat naik ke blog…sebelum ini ianya menginap dengan tenang di dalam naugan Facebook.

Kita ikuti dulu Episod pertama perjalanan Jelajah Pantai Timur ini menerusi Episod 1 yang diberi tajuk From Pekasam gi Budu. Dari Perak menuju ke Kelantan.

Perjalanan bermula dari kampung di Malim Nawar, Perak

Dari Malim Nawar kami sengaja mendaki sehingga ke Cameron Highlands, kononnya ingin mengikut laluan Gua Musang

Melihat-lihat apa yang patut di tanah tinggi Cameron..tanpa tujuan khusus

Sempat juga meninjau tanah yang diteroka bersama suatu ketika dahulu.

Walaupun perancangan awal kami mendaki ke Cameron ialah untuk mengambil laluan Gua Musang untuk terus menuju ke Kota Bharu Kelantan, tetapi ianya hanya tinggal perancangan. Kami akhirnya mengambil kesempatan untuk menidurkan diri kami sendiri semalam di Cameron. Macam best pula cuaca sejuk-sejuk tu. Keesokan harinya kami turun semula dari tanah tinggi dan mengambil jalan Kuala kangsar menuju ke Grik…saja jer gatal menyusahkan diri sendiri. Hee hee. Sebenarnya, keputusan mengejut selepas bermesyuarat 4 biji mata, kami mengambil keputusan akan menggunakan jalan Grik menuju ke Kelantan kerana inginkan sesuatu yang unik. Dengarnya laluan ke Kelantan menerusi Grik lebih mencabar dan lebih indah permandangannya.

Di mana ada sesuatu yang menarik, di situ kami berhenti dan menggedik seketika

Tasik Raban Resort, Lenggong - satu lokasi yang boleh dikunjungi nanti. Hari ni tak sempat. lain kali kami datang ya wahai En. Raban.

Dari Grik, perjalanan diteruskan lagi meredah hutan belantara, banjaran Titiwangsa..menghayati keindahan alam ciptaan Ilahi. Memang berbaloi.

Akhirnya sampai ke Kelantan dan berhenti untuk solat seketika di Masjid Beijing atau Masjid Pagoda

Unik masjid ni. Dari kejauhan seperti Pagoda Cina.

Berhenti mencari nasi gulai kawah. Di mana ada kelihatan gerai usang dengan makcik yang berniaga, di situ kami berhenti. Selain dari berkongsi rezeki, pengalaman mengatakan rasa makanan di gerai begini lebih asli.

Perjalanan tanpa perancangan...mujurlah ada hotel yang boleh didiami

Aktivi jalan-jalan shopping-shopping di bandar Kota Bharu pun bermula

Mencari makanan tradisional Kelantan di gerai-gerai yang ditemui di sekitar bandar Kota Bharu

Hmmm....Wakah Che Yeh. Kalau ke Kelantan tak singgah mengoyak poket di sini, tak sah perjalanan tu. Batal. Kena datang semula nanti.

Macam-macam ada di Wakaf Che Yeh ni. Kira tercabut jugalah kaki mengikut gelagat si isteri yang seperti di sampuk penyakit misteri.

Pasar Siti Khadijah. Satu lagi lokasi membeli belah tumpuan pelancong. Jangan beli ikan sudahlah. Susah nak di bawa balik ke negeri masing-masing nanti.

Kalau ingin lihat wajah isteri anda ceria dan berseri-seri, bawalah dia ke pasar sebegini.

Macamlah di JB tak ada pasar. Ishhh....

Kawasan bebas cukai : Pengkalan Kubor. Nama sahaja kubor..tapi ianya hidup dan happening..!!!

Yati Ayam Percik. Indahnya hidup di Malaysia ni. Makanan pelbagai rasa, warna dan gaya.

Lupakan kolestrol, tekanan darah dan lain-lain penyakit. Niatkan sahaja...makan ni semua untuk buat ubat.

Pantai Sri Tujuh...tak tahulah apa yang Sri, apa yang tujuh. Tak sempat nak dikaji.

Akhirnya....selesai perjalanan pusing-pusing Kelantan.

Berakhir siri jalan-jalan pusing Kelantan. Seterusnya kita bergerak ke Terengganu. Ikuti Episod 02 dalam siri Jelajah Pantai timur ini di sini : Terengganu : Kau, Aku dan  Dia Bersatu (in progress).

atau anda juga boleh menonton video perjalanan kami dari JB ke Kelantan dan aktiviti pusing-pusing di Kelantan semasa datang bertugas suatu ketika dahulu di sini.

07 di ipoh - Google Blog Search

07 di ipoh - Google Blog Search


Wani Ardy » Hatiku Tertinggal <b>Di Ipoh</b>

Posted: 01 May 2012 04:13 AM PDT

"A shaper of young minds by profession and a rabid wordsmith by passion, Wani Ardy personifies the bipolarities of modern twentysomething. Her campfire-esque singalongs are celebratory, intense and nurturing, the perfect soundtrack to growing up, getting lost and finding your way back home in the big city."

Wani Ardy is a Malaysian creative writer and independent singer-songwriter. She describes her music as acoustic and lyrical poetry.

Wani began writing short stories at the age of 7; penning poems, prose and songs at the age of 16. She has been performing her original songs since 2002, both individually and in groups within Malaysia and Australia (Sydney).

Upon finishing her undergraduate studies in performing arts and film studies, Wani subsequently functioned as a scriptwriter for local television. She then became a lecturer at a private college and later moved on to a public university. Wani has completed her postgraduate studies in creative writing and is humbly grateful to be a Macquarian.

Today, her ultimate musical companion is her percussionist-cellist husband. She enjoys playing with her band too; The Guitar Polygamy.

Apart from teaching, performing, organizing as well as participating in book markets and art events around Klang Valley, Wani is assisting her husband with their family businesses; Aftertwelve Studio, a live sound reinforcement company, and Gravy Baby!, a Malaysian cuisine restaurant with live acoustic set. Together with a couple of friends, she also sets up a little label; Kaos Malaya which focuses on selling t-shirts, artworks, and books.

After joining a group of women writers for an anthology in 2009, Wani released her own collection of poems and prose titled Langit Vanilla in 2011.

Wani has three favorite spots where she loves to write and sing the most: The balcony, the beach, and bookstores.

Muses:

 • Allah Ta'ala
 • Father & Mother

Affiliation:

Rumah Solehah

07 di pasir salak - Google Blog Search

07 di pasir salak - Google Blog Search


GearTinggi.com » KGG: FSU ke <b>Pasir Salak</b>!

Posted: 08 May 2010 05:00 PM PDT

IMG_4168

Salam Gear Tinggi dan Majalah Kereta,

Sekali lagi bersua, saya Mohd Hairi Azli Bin Saad @ mharryz selaku admin di www.ForumSagaUtara.com ( FSU ) ingin berkongsi cerita mengenai aktiviti di FSU, tanggal 1 dan 2 mei 2010 satu perjumpaan terbesar telah dibuat di Pasir Salak Resort, Perak yg mana telah berjaya mengumpulkan hampir 200 penyertaan dan melibatkan hampir 150 buah kenderaan proton Saga dan Iswara generasi pertama. Harap laporan serba ringkas ini mendapat tempat di Majalah Gear Tinggi dan Majalah KERETA untuk dimuatkan dalam ruangan komuniti kelab kereta, antara kelab2 kereta yg terlibat dalam program tahunan ini adalah:

IMG_3929

 • Sepsis-IK ( Sekawan Proton Saga dan Iswara Indera Kayangan )-Perlis
 • KPSK ( Kelab Pemilik Saga dan Iswara Kedah )-Alor Setar/Kedah
 • K-sagaFiore ( Kelab Pemilik Saga Kulim )-Kulim/Kedah
 • SFC ( Saga Fan Club ) – Utara
 • ProSIC ( Proton Saga Iswara Comunity ) – Bandar Perda / Penang
 • SCM ( Saga Club Malaysia ) – Utara
 • TFOC ( Trankrian Fiore Owner Club ) – Krian
 • FKC ( Fiore King Club ) – Taiping/Perak
 • LFCO ( Lumut Fiore Club Owner ) – Lumut/Perak
 • 4GMC ( Four G Motor Club ) – Manjung / Perak
 • Emperor club -Perak
 • Genesis ( Generasi Saga Iswara ) – Ipoh/Perak
 • Prism ( Proton Iswara Saga Moto Club ) – Perak

IMG_4174

Perancangan yang rapi dan khidmat cekap pihak Polis Diraja Malaysia telah melancarkan perjalanan konvoi kami, program ini dianjurkan oleh pihak Fiore King Club ( FKC ) dan susun atur program oleh Lumut Fiore Owner Club (LFCO) serta dibantu oleh Four G Motor Club ( 4GMC ) .

Perjalanan konvoi bermula di Hentian RnR Gunog Semanggol @ Bukit Merah , di mana semua kelab2 dari utara berkumpul seawal jam 12 tengah malam 30 hb. Keesokkan pagi jam 8.30pg konvoi mula bergerak menuju Exit Tol Changkat Jering dan di iringi oleh pihak Polis dan seterusnya menuju ke Pasir Salak Resort. Antara aktiviti yang diadakan adalah majlis suai kenai antara kelab2 dan ahli masing2, serta sukaneka yang dikira dapat mengeratkan lagi hubungan antara ahli2 kelab yang terlibat. Pada sebelah malamnya aktiviti makan malam dan penyampaian hadiah dilakukan untuk para pemenang sukaneka….berkesempatan itu juga majlis ulang tahun yg pertama Forum Saga Utara Juga disambut pada pada malam tersebut…

IMG_4003

Pada ke esokkan harinya peserta konvoi telah dijemput untuk menjadi penonton di Track Sukan Motor di Kg Gajah, aktiviti yang padan dengan program sebegini sedikit sebanyak dapat membawa para peserta mendekatkan diri dengan sukan permotoran yang lebih sihat serta dilihat dapat diteruskan dari masa kesemasa,,,,

Program Himpunan sebegini bukan menguatkan semangat setia kawan tetapi dapat dijadikan sebagai contoh pada kelab2 lain untuk terus maju dihadapan.

IMG_4068

Sekiranya ada sebarang pertanyaan mengenai aktiviti di FSU anda boleh melayari laman Web FSU di www.ForumSagaUtara.com atau menghubungi admin di Email mharryz@yahoo.com

Terima kasih dan berjumpa lagi di lain program..

-mharryz da' Loceng-

Matpon: Dah setel keje gua, jangan lupa no akaun gua ok.

Popularity: 18% [?]

Related posts:

 1. KGG: Forum Saga Utara
 2. Renjis-Renjis Dipilis! [2]
 3. Amid: Perang Toyota!

07 di menglembu - Google Blog Search

07 di menglembu - Google Blog Search


Landskap Siasah: Kes jalan <b>Menglembu</b> Ipoh....

Posted: 29 Mar 2012 02:10 AM PDT

Jambatan Sungai Guntong di Jalan Lahat telah ditutup untuk kerja-kerja naik taraf pada bulan Jun 2011. Kerja-kerja naik taraf jambatan ini perlu kerana kawasan ini sentiasa menghadapi masalah banjir kilat apabila berlaku hujan lebat.

Penduduk kawasan ini termasuk pengilang-pengilang sentiasa terdedah kepada bahaya banjir. Banyak kerugian yang dialami oleh penduduk kawasan ini akibat banjir yang sering dialami.

Oleh itu, selepas perkara ini dibangkitkan beberapa kali akhirnya kerajaan telah bersetuju untuk memperbesarkan sungai dan menaik taraf jambatan di situ.

Walaupun projek naik taraf jambatan itu telah dimulakan pada bulan Jun 2011, tetapi banyak lagi kerja belum diselesaikan. Papan tanda menunjukkan bahawa projek ini akan diselesaikan pada bulan Jun 2012.

Tambahan pula projek ini terbengkalai selama 5 bulan. Tidak ada apa-apa kerja yang sedang dijalankan oleh pihak kontraktor di jambatan ini. Jika projek telah dihentikan separuh jalan maka ini akan menimbulkan pelbagai masalah kepada penduduk kawasan ini.

Penutupan Jalan Lahat yang menuju ke Mengelembu ini memyebabkan gangguan lalulintas kepada semua orang yang menggunakan jalan tersebut. Penduduk-penduduk yang mahu pergi ke Pekan Menglembu, Pasar Borong, Lahat, Bukit Merah dan Batu Gajah terpaksa mengambil satu pusingan yang besar. Ini amat menyulitkan, memakan masa dan kos petrol meningkat kepada penduduk dan pengguna jalan ini.

Kerajaan membiarkan projek ini terbengkalai selama lebih 5 bulan tanpa memberi sebarang alasan kepada orang ramai. Kesulitan yang dihadapi oleh rakyat tidak dipedulikan. Apabila perkara ini ditanyakan kepada Datuk Bandar Ipoh, beliau memberitahu bahawa terdapat banyak kabel-kabel TNB dan Telekom di bawah tanah yang perlu diselenggarakan dahulu.

Kenapa perkara ini tidak diselidik dan dikaji sebelum projek dimulakan? Kenapa selepas mengorek jambatan baru mengetahui ada terdapat banyak kabel di situ? Alasan ini adalah sangat kebudak-budakan dan membuktikan ketidak cekapan pihak kerajaan menguruskan perkara-perkara teknikal seperti ini. Kenapa nasihat daripada Jurutera Daerah tidak diperolehi sebelum memulakan kerja-kerja naik taraf?

Apabila tersangkut, projek dibiarkan tergendala begitu sahaja untuk sekian lama. Pihak yang menjadi mangsa ialah penduduk, peniaga dan pengilang di kawasan ini.

Jika projek ini dimulakan sekarang pun mungkin akan mengambil masa sehingga hujung tahun untuk menyiapkan kerja-kerja naik taraf itu. Tetapi, setakat ini tidak nampak apa-apa usaha daripada pihak kerajaan mahupun kontraktor untuk memulakan kerja dalam tempoh terdekat.

Oleh yang demikian, orang ramai di kawasan itu telah mengambil keputusan untuk membantah kelewatan pembinaan jambatan itu. Mereka mendesak supaya Datuk Bandar Ipoh memberi penjelasan kenapa projek ini berhenti dan tidak dimulakan dengan segera.Bersama-sama penduduk kawasan yang membantah ialah V.Sivakumar (AdunTronoh), Lim Pek Har (Adun Menglembu), Yee Sue Kai (Adun Pokok Assam) dan The Hock Ke (Setiausaha Organisasi DAP Perak).

Lim Pek Har, Adun Kawasan Menglembu telah memasukkan satu soalan berhubung dengan perkara ini dalam Persidangan Dewan Negeri Perak yang akan bermula pada 3 April 2012.

V Sivakumar ialah Adun Tronoh dan Timbalan Pengerusi DAP Perak