Jumaat, 24 Jun 2011

07 di ipoh - Google Blog Search

07 di ipoh - Google Blog Search


Taiping Mali: Kereta supersport terbakar <b>di Ipoh</b>

Posted: 24 Jun 2011 01:26 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]AHLI AMK AKAN HANCURSKAN SENDIRI PKR DI LEMBAH PANTAI - Berita panas! Satu blog Lembah Pantai, yang dipercayai punya kaitan sangat dalam dan rapat dengan AMK Lembah Pantai melaporkan bahawa akan ada ahli-ahli PK. ...

07 di bukit merah - Google Blog Search

07 di bukit merah - Google Blog Search


LYNAS Akan Ulang TRAGEDI <b>BUKIT MERAH</b> Di Kuantan (WAJIB BACA <b>...</b>

Posted: 30 May 2011 06:15 PM PDT

Tidak, ia bukan tentang Bukit Merah Resort, sebuah taman tema percutian yang indah.

Ia adalah tentang THORIUM.

Apapun yang terjadi kepada THORIUM yang dibuang oleh Asian Rare Earth Sdn Bhd, anak syarikat kepada Mitsubishi Chemical Ind Ltd, pada tahun 1986?

Apakah ianya masih ada? Dibuang dimana? Di suatu tempat di negara ini?
BUKA HATI anda dan BACA susunan artikel di bawah serta BAYANGKAN jika ia berlaku kepada KITA atau SAUDARA MARA kita.

Mangsa Bukit Merah Yang Terselamat: "Air mata kami sudah kering"

Ia sudah hampir 30 tahun sejak kali pertama Lai Kwan menjejakkan kakinya ke kilang Asian Rare Earth (ARE) di Bukit Merah, Perak.

Ketika itu dia baru saja mendapati dirinya hamil anak keenam iaitu anak bongsunya, tapi disebabkan kemiskinan membuatkannya mempunyai pilihan yang terhad dan dia terpaksa bekerja sebagai buruh pekerja dengan kontraktor tempatan, yang dilantik untuk membina struktur tambahan pada kilang tersebut.

Tanpa diketahuinya, bahawa keputusannya untuk mendapatkan sesuap makanan untuk keluarganya akhirnya akan menghancurkan hatinya.

Beberapa bulan selepas ia bekerja di kilang ARE, anaknya yang ia mahu kenali sebagai Kok Leong, lahir cacat.

Anak itu mengalami masalah teruk pada matanya, dan akhirnya kehilangan penglihatan mata kirinya ketika ia berusia lima tahun. Ia juga menderita masalah hati berlubang.

Tetapi apa yang paling menyakitkan Lai Kwan ialah anaknya turut mengalami masalah mental.

Kok Leong sekarang sudah dewasa dan berusia 29 tahun, tapi fikirannya tidak berkembang daripada anak kecil. Dia memiliki kemampuan yang sedikit untuk bercakap, dan tidak pernah berhenti menggunakan lampin.

Untuk menjaga dan keselamatannya dari berkeliaran keluar dari rumah, ia diletakkan di bahagian belakang rumah sederhana mereka - berasingan dari dunia luar dengan sebuah pintu kawat dibina sehingga paras dadanya.

Dan itulah tempat tinggal Lai Kwan yang sekarang berusia 69 tahun, telah menghabiskan tiga dekad hidupnya, menjaga anaknya sejak bertahun-tahun dengan cara yang sama sejak dari hari pertama ia dibawa pulang.

Salah seorang anak perempuan Lai Kwan terpaksa berhenti sekolah dan belum sempat tamat Kelas Peralihan demi membantu keluarganya, kerana suaminya telah meninggalkan mereka dan dia tidak boleh meninggalkan sisi anaknya.

"Ketika anda melihat saya dan anak saya, dapatkah anda merasakan apa yang aku rasa?" katanya dalam Hakka, dialek yang dia fasih kerana hanya mendapat pendidikan yang terhad.

Tidak ada petunjuk tentang radiasi

Kilang ARE, yang dikendalikan oleh syarikat Jepun Mitsubishi Chemicals dari 1980 hingga ke awal 1990-an, dipersalahkan kerana menyebarkan keracunan radiasi di Bukit Merah kerana ia didakwa melakukan pengurusan yang buruk terhadap sisa radioaktif yang dihasilkan dari pemprosesan amang timah yang diekstrak dari nadir tanah.

Akibat dari operasi kilang ini, telah menyebabkan wujudnya salah satu tempat pelupusan terbesar sisa radioaktif di Asia, dengan salah satu tapaknya didirikan di kaki bukit Kledang yang berdekatan.

Kesan bahaya dan buruk kepada kesihatan dalam episod ARE muncul kembali baru-baru ini ketika perancangan oleh Lynas, sebuah syarikat perlombongan Australia untuk membina satu lagi kilang pemprosesan tanah nadir, kali ini di Gebeng, Pahang, diumumkan.

Menceritakan saat ketika ia bekerja di kilang ARE, Lai Kwan mengatakan agak aneh bahawa semua ahli kakitangan diharuskan memakai pin termometer di atas dada mereka setiap kali mereka berada di tapak, yang dia dapat tahu kemudiannya digunakan untuk mengukur paras radioaktif.


"Setiap kali di tempat kerja, aku akan terbau sesuatu yang sangat buruk. Itu membuat saya merasa haus, tetapi selain itu aku tidak merasakan sesuatu yang aneh. Saya hanya mengetahui (tentang sisa radioaktif) ketika penduduk Kg Papan mula memprotes terhadap kilang itu kerana rancangan mereka untuk menanam sampah di desa. Penduduk desa memberitahu kepada saya tentang hal itu," katanya.

Seorang lagi warga emas, yang keluarganya juga menderita kerana keracunan radiasi dari kilang ARE, mengatakan ia teramat sukar bagi puteri bongsunya, yang sering keluar dan masuk ke hospital sejak masih bayi.

Panchavarnam Shanmugam, 55, yang bekerja sebagai buruh pembersihan hutan di sebidang tanah yang berhampiran dengan kilang ARE pada tahun 1987 ketika ia melihat banyak air yang dibuang keluar dari kilang tersebut.

"Kami mengambil masa tujuh bulan untuk membersihkannya. Kebiasaannya akan ada banyak air dari kilang itu dan ia menjadi hampir setinggi lutut kita. Airnya sangat berbau," katanya di rumahnya.

'Anak saya menderita'

Setahun kemudian, anak bongsu Panchavarnam, Kasturi lahir dan hampir mengalami komplikasi.

Dia menceritakan bagaimana ketika bayi, Kasturi tiba-tiba menderita radang di seluruh tubuhnya sehingga dia harus dirawat persekitaran yang steril di hospital.

Puterinya juga kerap sakit kepala, yang diikuti dengan pendarahan hidung dan ada beberapa kali sehingga menyebabkan pengsan.

Ketika Kasturi berusia sekitar 10 atau 11 tahun doktor mendapatinya menderita leukemia. Tidak ada seorangpun daripada dua adik beradiknya mempunyai penyakit tersebut, Panchavarnam juga mendapatai tidak ada sesiapa pun dikalangan keluarganya yang memiliki penyakit tersebut.


"Dia tidak boleh berjalan seperti rakan-rakannya, dan dia merasa sukar untuk menumpukan perhatian pada apa pun. Dia boleh bertutur dalam Bahasa Inggeris, tapi sukar baginya untuk fokus ... dia tidak dapat menamatkan sekolah tingkatan lima," Panchavarnam (kanan) menceritakan puterinya.

Kasturi, sekarang 23 tahun, sekarang bekerja di sebuah kedai tekstil berhampiran, tetapi Panchavarnam berkata puterinya masih kerap masuk dan keluar dari hospital.

"Ia terlalu sukar untuknya," kata ibunya.

Dan, seperti yang dijelaskan oleh anak perempuab Lai Kwan, yang meminta tidak disebutkan namanya, kesusahan itu tidak hanya kepada mereka yang sakit disebabkan oleh radiasi, tetapi juga pada keluarga mereka, yang tidak berdaya untuk mengubah nasib orang yang mereka cintai.

"Saya melalui masa yang sukar di sekolah sebelum berhenti, kerana kawan-kawan sekelas saya akan mengejek adik saya kerana keadaannya. Ibuku tidak boleh pergi ke majlis makan perkahwinan, atau meraikan Hari Ibu kerana tidak akan ada sesiapa untuk menguruskan adik.


"Kami sudah puas menangis sehingga air mata kami sudah kering," katanya.

Kronologi Kejadian Asian Rare Earth di Bukit Merah


Berikut adalah kronologi penetangan Asian Rare Earth (ARE) di Bukit Merah, Ipoh sehingga penutupannya pada 19 Januari, 1994.

Anda rakyat prihatin. Selamatkan generasi masa depan kita. Bersuaralah dan hentikan pemprosesan 'rare earth' di Kuantan sebelum terlambat.

1979
November: Syarikat Asian Rare Earth (ARE) dibentuk untuk mengekstrak itrium ( sejenis unsur nadir bumi) daripada monazit. Pemegang saham utamanya ialah Mitsubishi Chemical Industries Ltd (35%), Beh Minerals (35%), Lembaga Urusan dan Tabung Haji (20%) dan beberapa peniaga bumiputera (10%). Pihak ARE telah mendapatkan pandangan dari Pusat Penyelidikan Atom Tun Dr. Ismail (Puspati), Kementerian Sains, Teknologi dan Alam Sekitar mengenai sisa buangan radioaktif yang dihasilkan melalui pemerosesan monazit. Adalah diputuskan, sisa buangan itu yang menjadi milik kerajaan Negeri Perak akan disimpan kerana berpotensi sebagai sumber tenaga nuklear.

1982
Jun: Penduduk Parit, Perak mendapat tahu kerajaan telah memilih kawasan seluas sembilan ekar, kira-kira 6 km dari penempatan mereka untuk dijadikan tapak penimbunan sisa radioaktif syarikat ARE.

30 Jun: Ekoran bantahan hebat daripada jawatankuasa penduduk serta lain-lain pertubuhan politik dan sosial, kerajaan membatalkan cadangan itu dan kemudian mula mencari tapak baru.

11 Julai: Kilang ARE mula beroperasi di KM 7.2, Jalan Lahat di Bukit Merah.

1983
November: Penduduk Papan (kira-kira 16 km dari Ipoh) mendapat tahu ARE sedang mengorek lubang berhampiran tempat kediaman mereka untuk dijadikan tapak buangan sisa radioaktif. Tapak itu merupakan pilihan kerajaan

1984
24 Mei: Kira-kira 6,700 penduduk Papan dan pekan-pekan yang berhampiran menandatangani satu surat bantahan dan menghantarnya kepada Perdana Menteri, Menteri Besar Perak, Menteri Kesihatan serta Menteri Sains, Teknologi dan Alam Sekitar.

31 Mei: Seramai 200 penduduk Papan membantah tapak pembuangan yang dicadangkan. Mereka menyekat jalan yang menuju ke tapak itu.

5 Jun: Perdana Menteri berkata, kerajaan telah mengambil segala langkah berjaga-jaga untuk memastikan keselamatannya dan menegaskan pembinaan tapak buangan radioaktif di Papan akan diteruskan.

18 Jun: Kira-kira 300 penduduk Papan sekali lagi mengadakan tunjuk perasaan sebagai membantah tapak buangan yang dicadangkan.

28 Jun: Menteri Sain, Teknologi dan Alam Sekitar, Datuk Amar Stephen Yong berkata, tapak buangan Papan adalah selamat kerana dibina mengikut piawaian yang ketat. Beliau mencabar pengkritik supaya membuktikan tapak itu boleh mengancam kesihatan dan alam sekitar. Sementara itu, ARE meneruskan operasinya dengan menimbun sisa torium di sebuah kawasan terbuka dan kolam berhampiran kilang itu.

1 Julai: Kira-kira 3,000 penduduk termasuk wanita dan kanak-kanak mengadakan tunjuk perasaan secara aman sebagai membantah tapak buangan tersebut.

4 Julai: Seramai 2,000 orang penduduk terus mengadakan tunjuk perasaan meskipun Ketua Polis Perak memberi arahan supaya bersurai.

18 Julai: Pembentukan Jawatankuasa Bertindak Bukit Merah, terdiri daripada penduduk Bukit Merah, Lahat, Menglembu dan Taman Badri Shah, sebagai tanda sokongan kepada penduduk Papan. Sahabat Alam Malaysia (SAM) menghantar satu memorandum kepada Perdana Menteri memaklumkan paras radiasi yang tinggi telah dikesan dikawasan kolam terbuka berhampiran kilang ARE di Bukit Merah. Satu bacaan yang dicatat oleh pegawai-pegawai SAM sewaktu berkunjung ke situ ialah 43,800 milirem/tahun. Paras ini melebihi 88 kali paras maksimum yang ditetapkan oleh Suruhanjaya Antarabangsa bagi Perlindungan Radiologi (ICRP) untuk orang ramai.

29 Ogos: Michael O 'Riordan dari Lembaga Perlindungan Radiologi Kebangsaan British dijemput oleh kerajaan untuk memeriksa tapak buangan toksik di Papan.

19 September: Sekumpulan tiga orang dari Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu mengunjugi tapak buangan di Papan atas jemputan kerajaan Malaysia. Mereka mengisytiharkan tapak buangan itu tidak selamat.

5 Oktober: Dr William Cannell, seorang ahli fizik dan penganalisis kesihatan menerima jemputan penduduk Papan untuk melawat tapak buangan tersebut. Hasil pemerhatian beliau mendapati kerja-kerja kejuruteraan yang dijalankan oleh syarikat terbabit sangat buruk.

21 Oktober: Seorang pakar dari Amerika dan bekas ahli jawatankuasa Akademi Sains Kebangsaan Amerika bagi kesan-kesan Biologi Radiasi Mengion (BEIR), Dr Edward Radford, atas jemputan penduduk Papan, membuat tinjauan di tapak buangan sisa itu. Beliau dapati tapak itu tidak sesuai sementara lubang-lubang yang digali mempunyai dinding yang nipis atau sudah merekah.

7 November: Seorang pakar buangan sisa industri dari Jepun, Dr. Jun Ui, menerima jemputan penduduk Papan untuk memeriksa tapak buangan ARE. Beliau juga mendapati tapak itu tidak sesuai dijadikan kawasan penimbunan sisa berbahaya.

28 November: Kabinet membincangkan laporan-laporan yang diserahkan oleh dua badan kawalan. Laporan yang dikemukan oleh Lembaga Perlindungan Radiologi Kebangsaan British (NRPB) berkata, penduduk hanya akan selamat jika faktor-faktor tertentu diberi perhatian oleh kerajaan Perak dan syarikat ARE. Laporan kedua oleh IAEA pula berkata, lubang-lubang yang dibina tidak memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan.

9 Disember: Lebih 1,500 penduduk di Papan mengadakan mogok lapar selama sehari sebagai membantah keputusan kerajaan untuk meneruskan rancangan menempatkan tapak buangan sisa di Papan. Penduduk Bukit Merah membawa masuk seorang pakar radiasi dan genetik dari Jepun, Profesor Sadao Ichikawa untuk mengukur paras radiasi di kawasan terbuka dan kolam berhampiran kilang ARE. Beliau dapati paras radiasi di situ terlalu tinggi malah paras tertinggi yang dicatatkan melebihi 800 kali paras yang dibenarkan.

12 Disember: Timbalan Perdana Menteri, Datuk Musa Hitam menunjukkan minat secara peribadi terhadap perkembangan isu Papan ini. Beliau mengunjungi tapak buangan tersebut.

1985
11 Januari: Selepas mesyuarat kabinet yang dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri ketika itu, Datuk Musa Hitam, kerajaan mengambil keputusan memindahkan tapak buangan sisa ke Mukim Belanja di Banjaran Kledang yang terletak kira-kira 5 km dari Papan dan 3 km dari Menglembu.

1 Februari: Lapan orang penduduk, bagi pihak diri mereka sendiri dan penduduk Bukit Merah membuat satu permohonan di Mahkamah Tinggi Ipoh menahan ARE daripada mengeluar, menyimpan atau menimbun sisa radioaktif di sekitar kampung tersebut.

Akta Perlesenan Tenaga Atom 1984 dikuatkuasakan. Ia memastikan pengendali bahagian pemasangan nuklear (termasuk kerajaan) bertanggungjawab terhadap ancaman nuklear. Lima ahli Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB) dibentuk di bawah Akta itu, dengan perwakilan dari Puspati, Kementerian Kesihatan serta Kementerian Sains, Teknologi dan Alam Sekitar.

14 Oktober: Hakim Anuar Datuk Zainal Abidin di Mahkamah Tinggi Ipoh memberikan kepada penduduk Bukit Merah perintah menahan dan menghentikan ARE daripada mengeluar dan menimbun bahan sisa radioaktif sehingga langkah-langkah keselamatan yang secukupnya diambil. Lebih daripada 1,500 penduduk Bukit Merah hadir di mahkamah untuk mendengar keputusan itu.

1986
22 September: ARE mendakwa ia telah membelanjakan lebih RM2 juta untuk meningkatkan langkah-langkah keselamatan (sepertimana yang dikehendaki oleh perintah mahkamah), diikuti oleh piawaian IAEA. Ia menjemput pakar tenaga atom dari Amerika, Dr E.E. Fowler (Bekas kakitangan IAEA) untuk mengunjungi kilang berkenaan. Menurut beliau, paras radiasi berhampiran kawasan pembuangan yang disediakan oleh ARE memenuhi piawaian ICRP dan beliau dapati kilang itu selamat untuk beroperasi.

5 Oktober: Kira-kira 3,000 penduduk Bukit Merah dan kawasan sekitarnya mengadakan tunjuk perasaan terhadap rancangan ARE untuk menimbun sisa radioaktif di tapak kekalnya di Banjaran Kledang.

28 Oktober: Profesor Sadao Ichikawa dalam kunjungan kali keduanya ke Bukit Merah mendapati paras radiasi di sekitar kilang ARE masih melebihi paras yang dibenarkan. Beliau dilarang masuk ke dalam kilang itu.

16 November: Sekumpulan penyiasat dari AELB memeriksa beberapa buah tapak buangan sisa torium yang dilonggokkan secara haram di Bukit Merah. Mereka dibantu oleh bekas kontraktor ARE, Ng Toong Foo yang pernah membuang sisa di situ. Bacaan di salah sebuah tapak ialah 0.05 – 0.10 milirem/jam (iaitu 438 - 876 milirem/tahun) melebihi paras keselamatan maksimum 0.057 milirem/jam yang ditetapkan oleh ICRP.

26 November: Perwakilan dari tujuh kawasan (Bukit Merah, Lahat, Taman Badri Shah, Menglembu, Papan, Falim dan Guntong) membentuk sebuah jawatankuasa Anti-Radioaktif Perak (PARC).

8 Disember: Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Encik Kasitah Gadam berkata hasil pemeriksaan AELB di dua tapak buangan haram Bukit Merah mendapati paras radiasi di situ adalah selamat. Menurutnya, sungguhpun AELB mendapati paras radiasi di situ melebihi paras normal, ini tidak membahayakan kerana tapak-tapak itu sangat sedikit bilangannya.

1987
6 Februari: Tanpa mempedulikan perintah Mahkamah Tinggi Ipoh kepada ARE supaya menghentikan operasi, AELB Malaysia memberikan lesen kepada ARE supaya meneruskan operasinya.

10 April: PARC menjemput 14 pakar asing untuk datang ke Bukit Merah-pengasas-pengasas Institut Antarabangsa bagi Kepentingan Awam di Kanada, Dr Rosalie Bertell; Setiausaha Pusat Keselamatan Industri dan Kepentingan Alam Sekitar di India, V.T. Pathmanaban; dan Presiden Institut Kesihatan dan Tenaga di Amerika Syarikat, Kathleen Tucker merupakan antara mereka yang dilarang memasuki kawasan ARE. Dalam satu forum yang berlangsung di Bukit Merah, pakar-pakar itu membuat kesimpulan bahawa ARE mendedahkan pelbagai ancaman kesihatan yang serius.

12 April: Kira-kira 10,000 orang penduduk berarak di Bukit Merah sebagai membantah operasi yang dijalankan semula oleh ARE.

24 Mei: Kira-kira 300 orang penduduk diperintahkan bersurai oleh anggota Unit Simpanan Persekutuan (FRU) berhampiran ARE. Lebih 20 orang, termasuk tiga wanita mengalami kecederaan dalam dua pertelingkahan pada hari itu. Seramai 60 orang ditahan oleh pihak polis. Semua kecuali enam dibebaskan kemudian selepas disoal-siasat. Keenam-enam pemuda itu dibebaskan seminggu kemudian di mana pihak polis tidak mengenakan sebarang tuduhan. Penduduk menghalang kerja-kerja membina jalan yang menuju ke tapak buangan kekal di Banjaran Kledang yang dicadangkan.

23 Julai: Seorang doktor Kanada, Bernie Lau, diupah oleh PARC untuk meletakkan alat pengesan gas radon di luar kilang ARE. Beliau berjaya mengesan sejumlah gas radon dibebaskan daripada kilang itu. Terdahulu dari itu, Menteri Sains, Teknologi dan Alam Sekitar Datuk Amar Stephen Yong berkata, kerajaan berpuas hati dengan laporan penilaian kesan alam sekitar bagi tapak buangan kekal yang dicadangkan itu. Penilaian itu dijalankan oleh ARE bersama beberapa orang pegawai Kementerian.

7 September: Perbicaraan saman yang dikemukakan oleh lapan orang penduduk Bukit Merah terhadap ARE bermula di hadapan Hakim Peh Swee Chin di Mahkamah Tinggi Ipoh. Sebagai mengetengahkan nasib mereka, para penyokong PARC berjalan sejauh 8 km dari Bukit Merah ke Ipoh. Polis menyuraikan tunjuk perasaan mereka berhampiran Menglembu. Sembilan orang ditahan tetapi dibebaskan setelah diikat jamin. Kira-kira 1,000 orang hadir di mahkamah sebagai menunjukkan sokongan mereka.

11 September: Para penduduk berarak dari Bukit Merah ke Mahkamah Tinggi Ipoh pada hari terakhir perbicaraan. Jumlah mereka yang hadir dianggarkan 3,000 orang.

18 Spetember: Penduduk Bukit Merah mengemukakan permohonan perbicaraan kerana menghina mahkamah terhadap ARE memandangkan ia melanggar perintah menahan operasi yang diberikan oleh Mahkamah Tinggi Ipoh kepada mereka pada tahun 1985.

27 Oktober: Lebih 100 orang yang ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Di antaranya termasuklah pengerusi PARC, Hew Yoon Tat; timbalannya, Hiew Yew Lan; (bekas) setiausaha PARC, Lee Koon Bun; ahli jawatankuasa, Phang Kooi Yau dan peguam Pengguna Pulau Pinang (CAP) yang mewakili plaintif Bukit Merah, Meenakshi Raman. Merek dibebaskan selepas dua bulan.

November: ARE mula membina tapak buangan kekal sisa toksik di Banjaran Kledang.

1988
25 Januari: Perbicaraan disambung semula.

1990
13 Februari: Perbicaraan tamat selepas berlansung selama 65 hari dan berlanjutan lebih 32 bulan.

1992
11 Julai: Penduduk Bukit Merah memenangi kes saman terhadap ARE. Mahkamah mengarahkan penutupan kilang ARE dalam tempoh 14 hari. Pihak ARE pula mengumumkan ia akan membuat rayuan di Mahkamah Agung.

23 Julai: ARE mengemukan rayuan di Mahkamah Agung berhubung perintah Mahkamah Tinggi Ipoh supaya operasinya dihentikan. Pengerusi PARC Hew Yoon Tat dan salah seorang plaintif dalam saman terhadap ARE, Lau Fong Fatt menemui kakitangan atasan Mitsubishi Chemical di Jepun. Mereka diberitahu ARE mengemukan rayuan tanpa kebenaran syarikat itu.

24 Julai: Berikutan permohonan ex-parte oleh ARE, Hakim Besar Mahkamah Agung menahan (sehingga perintah selanjutnya) perintah Mahkamah Tinggi Ipoh kepada ARE supaya menghentikan operasinya.

3 Ogos: Lebih 2,000 orang dari Bukit Merah hadir di Mahkamah Agung untuk mendengar rayuan ARE terhadap perintah Mahkamah Tinggi Ipoh yang menggantung operasinya. Bagaimanapun, hakim-hakim Mahkamah Agung Menangguhkan perbicaraan kepada 5 Ogos kerana 'tekanan oleh mereka yang berpiket di luar mahkamah.'

5 Ogos: Mahkamah Agung membenarkan permohonan ARE untuk menolak perintah Mahkamah Tinggi yang meminta ARE menghentikan operasinya berikutan rayuan syarikat berkenaan. Menurut hakim-hakim itu, penutupan tersebut akan menyulitkan kilang dan 183 pekerjanya.

1993
15 Mac: Perbicaraan rayuan yang dikemukan oleh ARE di Mahkamah Agung ditangguhkan pada 7 Jun.

7 Jun: Perbicaraan mendengar rayuan ARE sekali lagi ditangguhkan ke satu tarikh yang akan diberitahu kelak.

1994
19 Januari: Pengumuman syarikat ARE untuk menghentikan operasi.

Kredit : Mkini, sisaradioaktif




Kepada yang perihatin isu LYNAS dan benar-benar cintakan Malaysia, sama-sama edarkan artikel ini di wall facebook anda dengan KLIK butang SHARE untuk disampaikan maklumat ini kepada rakan-rakan anda..:Author Faethal

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di sitiawan - Google Blog Search

07 di sitiawan - Google Blog Search


! Pondok-Khayalan ll Khalid Amuran !: 3 Minggu <b>di Sitiawan</b> .

Posted: 20 Jun 2011 07:51 AM PDT

Assalamualaikum.

Masuk minggu nih dah masuk Minggu ke 3 aku berada di Sitiawan, Perak. Bukan utk bercuti tapi untuk bekerja mencari nafkah. Dalam masa beberapa minggu nih memang x sempat nak update blog sebb jadual kerja yang padat dan sangat memeningkan kepala.

huh sob.sob.sob.

Macam2 yang aku buat dekat sini sepanjang berada di Sitiawan. Walaupun sibuk dengan kerja sehari harian tapi tetap curi2 masa untuk menenangkan fikiran.

Aku check in hotel Galaxy Inn Lumut. sebenarnya saja je check in kat Lumut sebb kononya nak tengok keindahan pantai. tapi hampeh je sebb Hotel nih tak mengadap pantai. hahaha . apa-apa pun bagi aku segalanya ada di Sitiawan nih. walaupun tidak semoden Kotaraya KL tapi boleh la ..

Paling aku suka kat sini adalah juadah makan dan minum sebb masih lagi murah. walaupun Malaysia sekarang mengalami kenaikan harga barang yang mendadak tetapi dekat sini masih lagi dengan harga yang berpatutan.

Bukan itu sahaja, Disini juga bebas dari kesesakan lalu lintas jadi bila pagi2 aku kena melawat site xda problem langsung.

Perkara yang best dekat sini.

1. Ada panggung wayang - The Big Cinema.
2. Harga makanan yang masih lagi harga standard walaupun sekarang nih kenaikan harga yang mendadak.
3. Terdapat banyak kedai2 barangan keperluan. Macam Al-ikhsan kalau2 nak beli baju sukan.
4. ada juga shopping complex macam The Store. Giant and Tesco.
5. Fun Fair dekat2 dengan Giant hehehe..
6. Paling penting xda traffic Jem. (Paling aku suka.)
7. Dekat dengan pantai ..

.. dan ada banyak lagi sebenarnya.

sekarang aku kena tinggal kat sini mungkin lagi 3 minggu sebb banyak lagi kerja2 yang belum selesai kat sini. sebenrnya aku pun tak tau sampai bila aku kena stay dekat sini tapi kalau ikut jadual lagi 3 minggu la . hehehe ..

Pssssssttt ..


Masa 1st tayangan KL Gengster, aku lah orang pertama yang jejak kaki kat panggug tu .. hehehehe .. taksub punya pasal kan. Sebenarnya teruja sebb 1st time masuk KG. yang ada Panggung wayang ala-ala zaman dulu2 yang nak pergi tengok wayang kulit ..

time tuh kalau tengok zaman2 P. Ramlee tu kemaen yang perempuannya pakai baju kalau boleh dapat Shape kerengga tu .. heheheh .. yang lelaki nya macam biasa la Smart2 belaka .. heheheheh ..

Starrrrttttoookkk .. !

Finisheddd .. ! hehehe.

  

Macam biasa kalau dah duduk lumut nih makan Seafood bakar la kan. tapi Hampeh jugak sebab masa aku pergi semua Seafood dah habis alih2 makan Kerang bakar jea . ini pun masa minggu kedua dapat makan.

Well.

Aku rasa ini jelah yang aku dapat ceritakan dalam blog entry kali nih .
actually banyak lagi .. tapi sebb aku dah letih sangat nih pagi tadi drive. sampai2 jea kena pergi site fuh .. !

harap2 lah kerja kat sini cepat habis .. !!

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di beruas - Google Blog Search

07 di beruas - Google Blog Search


.: Kerajaan Gangga Negara Yang Hilang - <b>Bruas</b> (Perak)

Posted: 17 Apr 2011 12:31 PM PDT


Gangga Negara dipercayai merupakan kerajaan Melayu Hindu yang hilang dan ada disebut dalam Sejarah Melayu yang kini merangkumi BeruasDinding dan Manjung yang pada masa kini terletak di negeri PerakMalaysia serta Raja Gangga Shah Johan sebagai salah seorang rajanya. Para penyelidik mempercayai bahawa kerajaan ini berpusat di Beruas dan ia runtuh selepas serangan oleh Raja Rajendra Chola I dari CoromandelIndia Selatan di antara tahun 1025 dan 1026. Menurut sebuah lagi catatan sejarah Melayu, Hikayat Merong Mahawangsa yang juga dikenali sebagai Hikayat Kedah, Gangga Negara mungkin telah diasaskan oleh anak Merong Mahawangsa, Raja Ganjil Sarjuna dari Kedah, yang dikatakan sebagai keturunan Iskandar Agung atau keluarga diraja Khmer tidak lewat dari abad ke-2.
Pengasas Kerajaan Gangga Negara ialah Raja Ganjil Sarjuna dari Kedah. Pendapat lain mengatakan Kerajaan Gangga Negara dibuka oleh Raja Khmers dari Kemboja.
Menurut kajian lain menyatakan bahawa Kerajaan Gangga Negara wujud tidak lewat pada abad ke-2 Masihi. Kerajaan Gangga Negara ini dipercayai terletak di daerah Dinding (Manjong) di kawasan Selatan Gunung Bubu (1657 meter ) arah timurBukit Segari di tepi Sungai Dendang. Pendapat ini juga menyebut kemungkinan pusat Kerajaan Gangga Negara berubah-ubah.

Kewujudan Kerajaan Gangga Negara dan kemudiannya Kerajaan Melayu Beruas tidak dapat dinafikan oleh penyelidik sejarah pada hari ini. Kedua-dua kerajaan tua yang dikatakan pernah bertapak di bumi Beruas bukanlah suatu kisah dongeng ataupun mitos semata-mata. Ini berikutan beberapa peninggalan kesan sejarah mengenainya yang masih wujud di beberapa kawasan negeri Perak amnya dan Beruas khususnya.

Semua artifak dan gambar berkaitan dengan Beruas dipamerkan di Muzium Beruas.

Asal.

Gangga Negara bererti "bandar di Ganges" dalam bahasa Sanskrit, nama yang dipetik dari Ganganagar di barat laut India di mana penduduk Kambuja tinggal. Kambuja merupakan puak Aryan India-Iran dalam keluarga India-Eropah, pada asalnya tempatan di Pamir dan Badakshan. Terkenal sebagai pedagang Hindu, mereka membina koloni mereka di Asia Tenggara sekitar 2,000 tahun dahulu di lembah Mekong dan juga di Kepulauan Melayu di FunanChenlaChampaKhmerAngkor,LangkasukaSailendraSrivijaya, dll. Pakar sejarah mendapati pedagang Kambuja mengembara dari Gujarat ke Sri Lanka dan ke Ligor (Nakhon Sri Thammarat) di utara semenanjung Tanah Melayu, merentasi Thailand dan Kemboja.

Beruas.

Penyelidikan pertama mengenai kerajaan Beruas dimulakan oleh Kolonel James Low pada tahun 1849 dan satu abad kemudian oleh HG Qlaritch-Males. Menurut Jabatan Antikuiti dan Muzium, kedua penyelidik bersetuju bahawa kerajaan Gangga Negara wujud tetapi tidak dapat menentukan dengan pasti tapaknya. Selama beberapa tahun, penduduk kampung telah membongkar artifak, termasuk nesan dengan tulisan yang menunjukkan bahawa Beruas mungkin merupakan titik mula penyebaran Islam di Semenanjung Malaysia. Kebanyakan artifak, dipercayai semenjak kerajaan kuno, kini dipamerkan di Muzium Beruas bertarik semenjak abad ke-5 dan ke-6. Artifak yang dipamerkan termasuk meriam 128 kg, pedang, keris pitis, ketulan timah, tembikar dari kerajaan Dinasti Ming dan pelbagai era, dan tempayan besar. Melalui artifak ini, ia telah dijangka bahawa Pengkalan (Ipoh), Lembah KintaTanjung RambutanBidor dan Sungai Siput merupakan sebahagian kerajaan Beruas. Artifak turut mencadangkan bahawa pusat kerajaan mungkin telah berpindah beberapa kali. Gangga Negara dinamakan menjadi Beruas selepas Islam bertapak di sana.


Pokok Beruas

Beberapa batu nesan diraja Aceh turut ditemui di daerah Beruas dan ini mempunyai bukti kaitan dengan sumber sejarah bahawa putera raja dari Aceh, Sumatra berehat di bawah pokok Beruas, namanya Malik. Sejarah Pasai ada menyebut mengenai Malik ul Salih yang merupakan raja Melayu Hindu tempatan pertama yang memeluk Islam pada tahun 1267. Kini pokok beruas telahpun pupus tetapi masih dapat dijumpai di perkampungan berhampiran di Pengkalan Baru dan Batang Kubu.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di gerik - Google Blog Search

07 di gerik - Google Blog Search


Info Gallery: 8 Maut Kemalangan <b>di Gerik</b>

Posted: 08 Mar 2011 12:00 AM PST

KERETA Perodua Alza yang bertembung dengan Toyota Wish di Kilometer 53 Lebuh Raya Gerik-Jeli dekat Ipoh semalam.

IPOH – Lapan orang termasuk tiga beranak maut dalam dua kemalangan yang berlaku pada jarak kira-kira 40 kilometer dalam tempoh tidak sampai 24 jam di Lebuh Raya Gerik-Jeli kira-kira 220 kilometer dari sini.

Dalam kemalangan pada pukul 12 tengah hari di Kilometer 53, Lebuh Raya Gerik-Jeli semalam, tiga beranak antara empat mangsa yang terkorban dalam kemalangan membabitkan dua buah kenderaan.

Tiga sekeluarga yang terbunuh ialah Wan Sariwani Zainal (gambar), 35, dan dua anak lelakinya Mohamad Imran Haziq Zainuddin, 3, dan Mohamad Izuan Hanif, 9.

Bagaimanapun, suami Sariwani, Zainuddin Omar, 35, yang memandu kereta Perodua Alza dan anak sulung mereka, Iqbal Hakim, 13, pula mengalami kecederaan parah.

Turut terbunuh dalam kemalangan itu, seorang warga emas, Khadijah Ahmad, 76, yang menaiki Toyata Wish.

Ketua Polis Trafik Negeri, Supritendan Wan Abdullah Ishak berkata, tiga beranak itu mengalami kecederaan parah di kepala dan mereka meninggal dunia di tempat kejadian.

Menurut beliau, kejadian itu berlaku semasa keluarga yang berasal dari Pengkalan Chepa, Kelantan dalam perjalanan menghala arah Gerik..

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di kuala sepetang - Google Blog Search

07 di kuala sepetang - Google Blog Search


Princess Cyber: YB membela Tonto dadah <b>di Kuala Sepetang</b>

Posted: 21 Jun 2011 08:09 PM PDT

Ini kisah yang tak ingin kita dengar tetapi terpaksa dikongsikan di sini untuk dijadikan penilaian kita

Ini kisah mantan Yb Kuala Sepetang yang bawa anggota Rela duduk di sana.

Anggota Rela tersebut adalah seorang tonto pengedaran dadah di Kampung Seberang

Baru baru ini anggota keselamatan telah membuat satu operasi di kampung tesebut.

Si tonto ini pun mula masuk daun kononnya dia adalah pegawai Rela yang bertanggungjawab untuk menjaga keselamatan kampung dan mula sebuk menyebuk dan mengganggu tugas pasukan keselamatan

Akibahnya. tauke dadah berjaya melarikan diri dari kepungan pihak keselamatan. Semunya gara gara angkara pegawai Rela yang menjadi tonto.

Kerana geram dengan tonto tadi, seorang anggota keselamatan telah menolak tonto tersebut.

Akibat daripada kejadian itu, si tonto laknat itu membuat laporan kononnya dia ditumbuk dan dipukul teruk oleh anggota keselamatan.

Paling tak seronok ialah YB dan mantan YB bersama sama membawa tonto ke balai polis. Kononnya untuk menjaga hati pengundi Kg Seberang.

Kuala Sepetang dari zaman mantan jadi YB sehingga jatuh ke tangan PKR, Kuala Sepetang terkenal sebagai kawasan hitam pengedaran dadah. pembeli dan pengedar dadah akan ke sana untuk mendapatkan bekalan. Malah nelayan juga hanya digajikan dengan dadah.

Oleh kerana sikap kedua-dua pemimpin yang membela taico dadah, jumlah penagih dari Kuala Sepetang sampailah ke Kampung Dew, Selingsing semakin parah.

Dengar cerita dari orang kampung terdapat dan ada cawangan baru jual dadah ditempat bakar arang dan  ramai juga orang luar datang untuk mendapatkan bekalan dadah dari situ

Selain dari dadah , Kuala Sepetang juga terkenal dengan tempat pembelian minyak subsidi nelayan, masih ingat pendedahan Razak Baba?
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di tanjung malim - Google Blog Search

07 di tanjung malim - Google Blog Search


EKSPEDISI CORETANKU..: KURSUS <b>DI</b> INSTUN , <b>TANJUNG MALIM</b>

Posted: 19 Jun 2011 05:39 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]KURSUS DI INSTUN , TANJUNG MALIM. Selamat pagi semua,. Hari ni saya akan bertolak ke instun, tanjung malim.. Jam 10 pagi.. kursus bermula 20 jun 2011 hingga 24 jun 2011... so see next week ya ...

07 di lenggong - Google Blog Search

07 di lenggong - Google Blog Search


Taiping Mali: Menentang Demo Jijik Ambiga <b>di Lenggong</b> Petang ini

Posted: 23 Jun 2011 11:09 PM PDT

Salam.

Demonstrasi anti bersih akan dibuat ddataran lenggong jam 4ptg 24.6.2011. Edaran t.shirt warna merah .kain lilit kepala ANTI BERSIH dpakai olih perserta perhimpunan. Lapuran polis juga akan dbuat d balai polis lenggong.tq
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di bidor - Google Blog Search

07 di bidor - Google Blog Search


ZIARAH <b>DI</b> BIKAM DAN <b>BIDOR</b> : Blog Umno Tanjung Malim :: Umno Perak

Posted: 23 Jun 2011 06:23 PM PDT

Program ziarah warga uzur dan daif di Kampung Bikam, Kampung Cegar dan Kampung Kuala Gepai serta meninjau projek yang longkang konkrit berharga RM98,000 yang baru siap di Kampung Bikam. Hari ini walaupun agak penat, tapi hati rasa puas. Tahniah semua yang menjayakan program ini. Bulan depan kita buat lagi.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di kuala kurau - Google Blog Search

07 di kuala kurau - Google Blog Search


<b>Kuala Kurau</b> - Ban Pecah - Bagan Serai

Posted: 19 Jun 2011 08:40 AM PDT

Pagi2 Sabtu mak kol abang. Tanya sama ada petang Ahad 19hb tu ada nk gi mana2 ke? Bila abg kata takde gi mana2 pun...mak ajak abg gi Kuala Kurau..gi tempat nelayan bawak ikan naik dari bot dorang..hehe..

Ahad 19hb Jun 2011
Jadi, Ahad petang lepas babai Piluih dan Yui balik ngan kete Sofie (kawan Yui) ke Seri Iskandar...kitorang pun terus gerak ke destinasi yang dirancang.

Bila tgk sape yg join gi Kuala Kurau tu...tingat mcm nak gi kembara Pantai Timur 30/5 sehingga 3/6 dulu pulak, huhu. Cuma along je yg takde & yang ketara..Sela/Anas dh guna kereta baru, hehe. Masa gi Pantai Timur tempohari..Anas lanyak abes si saga itam tu, ngeh2..

Sampai Kuala Kurau (ikut Kuala Gula)...frust jer sbb tak dpt nak beli ikan baru naik yg masih tergedik2 dlm kotak polisterin bot nelayan situ, ermm..
Hmm..cina bawah jambatan tu cakap...ikan takdak..angin kuat.
Tapi mcm tak nak caya je..huhu. Cari lak kat tempat lain. Berhenti kat satu tempat ikan kering tu. Cina tu cakap mmg ikan takde skang ni. Tiga bulan akan berlarutan mcm ni sbb kat laut angin tengah kuat. Tak tau ler monsun apa skang ye, hihi..
Tu ler dorang bot2 kecik tu tak berani nak turun laut. Kalo turun pun..sat2 aje. Keluar tak jauh2 pun. Skang ni cina tu cakap dh masuk bulan ke 2. Cina tu cakap skang ni tgh musim angin pajak gadai. Maksudnya...dorang pun skang ni kalo takde duit kena gi pajak gadai, hmm....

Pastu, kitorang pun terus ler gi bawak mak, abah, Sela, Anas dan kak nor tengok kawasan Ban Pecah kat Tg. Piandang tu.

Pemandangan kat situ mmg best. Tempat memancing pun ye...Tempat berdating pun ye, erm..
Jalan tepian ban tu masih tanah merah....berdebu..abes kete baru Anas, hihi..
Nak berhenti tapi sepanjang jalan tu...port dh penoh ler!! Yang datang ngan kete, ngan motor2, ish..ish....penoh!!
Gambar2 ni pun aku amek dari dalam kete aje, guna kamera Akiss.

Memang best ler kalo nak melepak kat sini. Ngan angin yang menyamankan, ngan redup pohon2 rendang yang mmg ditanam berderet di tepian2 ban tu, erm...
Kat situ waktu malam lagi happening. Kaki pancing dok melepak, ngan gerai makan byk dibukak..siap ada karaoke lagi, huhu..meriah!!!

Korang tau ke citer dan kisah di sebalik kawasan BAN PECAH ni?? Meh aku citer ikut citer yg aku dapat, ye...hehe..
Al-kisahnya, sebenarnya ban atau tembok penghadang tepian pantai ni...jaoh lagi tang sana. Kiranya, ada sebuah kampung lagi kat situ. Ban yang ada skang ni...bkn ban yang asal. Tapi, citernya...kat kampung tu ada ler sorang yg makan harta anak yatim..makan riba'. Tp orang kampung wat tak tau aje. Takde yg menegur ke, menasihatkan ke...
Disebabkan tu ler..kampung ni ditenggelami air setelah ban/ tembok/ benteng penghadang pantai tu pecah dilanda ombak besar (mcm tsunami ler kot, allahhu'alam)...
Dulu2...orang citer...nampak lagi bumbung umah, pokok2 dari permukaan air laut tersebut..tp skang dh tak nampak dh ler..sbb dh mereput dan musnahlah semuanya.
Dorang kata...ni bkn mitos...katanya kisah benar.

Kalo search kat gugel maps pun...takde yg tolong menanda kawasan ban pecah ni kat area Tg. Piandang, hmm..

Tahun 2007 dulu...pertama kali aku gi sini..ada simpan gambo kat gebang fotopages ni..hehe..

Ni dah penghujung2 ban tu dah. Kitorang ingat nak melepak kat gerai2 situ tapi..tak jadi ler.

Last2 abg bawak gi Gerai Buluh Kuning kat Bagan Serai yg penah masuk dlm JJCM musim baru lepas tu..
Seronok tgk Anis makan. Mula2 mi yg mmg jadi feveret dia. Pastu dia cukai nasik ayam yg ibu dia oder. Pastu, dia cukai lak char kue teow ayah dia. Pastu, bihun goreng wan dia lak, hehe..

Ni nasik goreng ayam black pepper aku. Sedap ler bagi tekak aku ni...
Kak nor pun oder yg sama. Abg lak nasik putih ayam black pepper. Angah lak nasik ayam black pepper. Akiss makan kuew teow goreng, Ain oder bihun sup, mak lak nasik ayam.

Dah abes makan tu...kitorang terus gi lepak lake garden...bersila beralaskan selipar di atas rumput dan bersembang satu citer mistik, kisah benar.....ngee..

Akiss, ain dan anis dh leka layan playground, mm..

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

di negeri perak - Google Blog Search

di negeri perak - Google Blog Search


Jawatan Kosong Di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam <b>Negeri Perak</b> <b>...</b>

Posted: 13 Jun 2011 10:15 PM PDT

This particular interview question, in whatever form it's asked, really scares a lot of job applicants. It's phrased as a very negative-sounding question. People have been known to be left speechless.

It's intended to be a tough, direct, interview question. Only very good, clear and comprehensive, interview answer will do the job. This one interview question can soon separate the good applicants from all the others. There's a practical reason for this approach, and it's based on checking the interviewee's knowledge.

Important Tips by Jawatan Kosong Kerajaan Terkini:

This can be a very high value interview question. It covers information which would otherwise be asked in other questions, so it's weighted accordingly. Interviewees are advised to expect this interview question, and put a lot of thought and care into their interview answers. The 'Why Should We Hire You?' interview question can occur at any point in the interview. There are two elements to this question:

The interviewee must define their understanding of the job's requirements, to show why they're suitable. The interviewee has to state their best claims for the job, to give a complete interview answer which matches job criteria. Answering the 'Why Should We Hire You' interview question

The interview answer must provide enough information which clearly shows both high employment value to the employer and strong skills and experience.

The interview answer must!!!!:(Advice by Jawatan Kosong Kerajaan Terkini)

Set out a clear range of skills Show appropriate knowledge levels Show experience in the work required Show value to the employer You can see why this interview question is so effective.

Set out a clear range of skills

This is the basic information required for any job. What skills does the applicant have?

Show appropriate knowledge levels

Depending on the job, knowledge levels come with degrees of difficulty. The applicant has to show the right level, when answering the interview question.

Show experience in the work required

Another basic requirement. The interview answer requires clear evidence of appropriate experience.

Show value to the employer

This is the part of the interview answer where you're really addressing the 'Why Should We Hire You?' question directly. Do you have additional skills the employer can use? Can you add more value to your work by having more skills than other applicants?

Example

The interview question is 'What makes you the right person for the job?'

'I have ten years experience doing all the work involved in this position. I'm qualified to the required level, and have a very good knowledge base. The quality of my work is described as above performance standards by my current employers. I have additional skills which add a range of related possible applications in the workplace.

Analysis

This interview answer demonstrates:

Applicant knows job requirements Can prove experience Shows high work standards Qualified to required level Has a good knowledge base Has additional skills

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di kamunting - Google Blog Search

07 di kamunting - Google Blog Search


Kenduri kahwin sepupu <b>di</b> Kg Expo, <b>Kamunting</b> |

Posted: 21 Jun 2011 12:27 AM PDT

Salam bahagia kawan-kawan,

Hari ni Ipoh panas terik.. panas yang sangat kering… begitu juga pada majlis kenduri kahwin sepupu sabtu lepas.

Tengoklah.. bukan  mudah nak snap gambor pengantin, punya lah ramai jurukamera.. Rombongan pengantin lelaki datang dari Bagan Datoh.


Ini ajer lah 2 keping gambor pengantin yang sempat saya snap.. sebab lepas tu saya sibuk menyembang dengan kawan twitter.. jumpa pertama kali.. 

Selain itu PakCu ada upah orang buka gerai – macam2 ada  : gerai satay, gerai rojak buah, gerai cendol, gerai pecal, gerai bhun sup dan gerai keatoew kerang.

Boleh pecah perut kalo makan semua tu.. yang pasti semua nya habis licin.. tetamu ramai.. kenduri rumah tok penghulu lah katakan.. kami nak tapau lauk daging pun tak merasa… Alhamdulillah, memang takde yang terbazir.


ni pecal… mabeles. Big Smile


bihun sup dan satay.

anak teruna saya yang tak sudah2 dok ajak balik rumah.. masih demam lagi masa kenduri tu..Ill


Aliya sedang layan cendol.. sori tak nampak mukanya… Winking smile


Anis yang asyik nak makan gegula jer.. makan nasi sikit jer.



salam kasih sayang,


kalo suka dengan n3 ni, sila tekan yer..!! Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.