Jumaat, 9 November 2012

07 di bagan datoh - Google Blog Search

07 di bagan datoh - Google Blog Search


Sehari Saya Bertemu Rakyat <b>Di</b> Parlimen <b>Bagan Datoh</b> | Ahmad <b>...</b>

Posted: 05 Nov 2012 01:38 AM PST

Assalamualaikum wrt wbt dan Salam 1Malaysia.

Semalam jam 9.30 pagi saya telah merasmikan Mesyuarat Veteran UMNO Bahagian saya bertempat di Wisma UMNO Bagan Datoh. Ramai pemimpin dan ahli veteran telah datang memenuhi dewan.  Saya memberitahu kepada ahli veteran UMNO semasa berucap bahawa hari ini kebencian kepada UMNO adalah datang dari bekas orang UMNO sendiri. Saya juga meminta perjuangan UMNO ini diteruskan walau saya sudah tidak ada lagi.

Saya juga meminta agar golongan veteran membantu Pemuda dan Puteri bukan menghentam mereka. Akhir sekali saya meminta ahli veteran bersama-sama memastikan kemenangan UMNO dan BN di Perak dan Malaysia di bawah kepimpinan YAB Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Ab Razak.  

image

Melancarkan Page FB Ahli Veteran UMNO Bagan Datoh

image

Ahli Veteran UMNO yang hadir semalam

Selepas itu jam 10.30 saya telah merasmikan Majlis Penutup Kembara Buku 1Malaysia dan pelancaran Wakaf Buku yang dianjurkan oleh Majlis Buku Kebangsaan dan Pejabat Pelajaran Hilir Perak dengan kerjasama Sekretariat Pelajatan Parlimen Bagan Datoh  di sekolah Menengah Hutan Melintang.  

image

Gambar semasa perasmian penutup Kembara Buku 1Malaysia dan Wakaf Buku

Saya juga berkongsi pengalaman membaca buku semasa darjah 4 bertajuk 'Khalilah Wa Dhimnah' setebal 600 halaman dalam masa enam hari kepada pelajar yang mengikuti perasmian tersebut. Beberapa buah syarikat telah mewakafkan buku antaranya Karangkraf, Sasbadi dan PTS.  

Jam 11.30 pagi saya bersama dengan Menteri Pertanian Dato' Seri Noh Omar menyampaikan bantuan kepada petani-petani peserta projek pemulihan kelapa Matag dari kawasan Bagan Datoh. Saya ingin merakamkan ribuan terima kasih kepada  Dato' Seri Noh Omar atas bantuan begitu besar kepada petani Parlimen Bagan Datoh kali ini.  

image

Selepas itu saya membawa Dato' Seri Noh dan rombongan ke rumah saya sebelum kami hadir ke program Hari Ladang Kelapa 2012 di Pejabat Pertanian Teluk Bharu, Hutan Melintang dari 2.30 hingga 5 pm. Dua program kami bersama semalam melibatkan peladang petani Parlimen Bagan Datoh.

image

Saya bersama Dato' Seri Noh di rumah ayahanda saya

Sekali lagi saya berterima kasih atas kesudian beliau membantu rakyat di Bagan Datoh.

image

Saya bersama Noh Omar di Hari Ladang Kelapa 2012

Pukul 5.30 petang selepas acara di Pejabat Pertanian Teluk Bharu, Hutan Melintang saya dan rombongan bergerak ke Dewan sebelah Kuil Sri Maha Mutu Mariamman Batu 9 bagi acara penyerahan hemper sempena Hari Deepavali.

Selepas itu Rombongan saya bergerak pula ke Ladang Jenderata Hutan Melintang merasmikan konvensyen pelajar tadika dan penyerahan sumbangab sempena Hari Deepavali. Saya sempat menyampaikan ucapan sebelum beredar untuk program seterusnya.

image

Sebelah malamnya selepas selesai membersihkan diri menjamu selera serta mengadap Ilahi di rumah ayahanda serta bertemu tetamu-tetamu yang setia menunggu untuk berjumpa, saya bergerak ke Ladang Jendarata 3 bagi menyampaikan sumbangan sempena Deepavali bersama rakan parti komponen Barisan Nasional dari IPF.

image

Sambutan sangat meriah diiringi persembahan dari penyanyi popular masyarakat India menghiburkan rakyat yang hadir semalam. Dalam ucapan saya nyatakan bahawa saya akan membela nasib semua bangsa dan agama selaras dengan semangat 1Malaysia YAB Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Ab Razak.

Sokongan yang kuat dari masyarakat India yang saya dapat lihat, tidak mustahil akan menjadi faktor memungkinkan DUN Hutan Melintang dirampas PRU 13 tidak lama lagi.  

Akhir sekali jutaan terima kasih kepada semua pihak yang menjayakan acara semalam termasuklah media massa dan media baru yang mengikuti acara yang begitu padat semalam dan sesungguhnya saya ingin menyatakan perasaan dari hati sanubari bahawa saya sungguh gembira dapat berkhidmat kepada rakyat di Parlimen Bagan Datoh dan juga Malaysia amnya.  

Semoga ia menjadi amal soleh saya untuk kehidupan di akhirat kelak Insya Allah.

Ahmad Zahid Hamidi
5 Oktober 2012

07 di kampar - Google Blog Search

07 di kampar - Google Blog Search


1,200 penduduk dipindahkan akibat banjir <b>di Kampar</b> – Perak Today

Posted: 11 Apr 2012 09:58 PM PDT

  Kira-kira 254 keluarga dari sekitar Kuala Dipang, dekat Kampar dipindahkan ke pusat pemindahan banjir selepas rumah mereka dinaiki air sejak jam 5 pagi tadi.

  Paras air naik sehingga ke paras bumbung dan disifatkan penduduk banjir terburuk sejak 30 tahun lalu.

  Ketika ini, semua mangsa ditempatkan di Sekolah Menengah Kebangsaan Kampar dan Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir turut melawat mangsa sebentar tadi.

  Pegawai Daerah Kampar, Ismail Hassan, berkata antara kawasan terjejas teruk termasuklah Kampung Kuala Dipang, Kampung Pasir, Kampung Baru Kuala Dipang dan Kampung Nyior.

  Tegasnya, kejadian berpunca limpahan air Sungai Kampar akibat hujan lebat sejak tengah malam tadi dan diburukkan lagi dengan kejadian dua tebing sungai yang pecah.

  Pada sidang media selepas melawat mangsa banjir, Zambry berkata selain Kampar, banjir juga berlaku di kawasan Ijok, dekat Selama selain Daerah Batang Padang.

  "Kita juga menerima laporan kira-kira 300 keluarga di Ijok terpaksa dipindahkan akibat banjir dan masalah sama juga berlaku di Daerah Batang Padang.

  "Di Daerah Kampar pula, kira-kira 1,200 penduduk terpaksa dipindahkan ke dewan Sekolah Menengah Kebangsaan Kampar pagi ini selepas rumah mereka dinaiki air akibat hujan lebat yang turun mulai jam 11 malam tadi.

  "Air Sungai Kampar melimpah lalu mengakibatkan rumah penduduk yang terletak di tepi sungai terjejas teruk dengan kejadian banjir yang disifatkan penduduk yang terburuk setakat ini," katanya.

  Kerajaan negeri katanya, melalui Majlis Keselamatan Negeri akan menyalurkan bantuan sewajarnya kepada mangsa yang kebanyakannya tinggal sehelai sepinggang

  Beliau turut mengarahkan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) membaiki segera ban sungai yang pecah bagi mengelak masalah banjir menjadi lebih serius.

  Ditanya samada banjir berpunca daripada kegiatan pembalakan, Zambry berkata, hujan lebat luar biasa merupakan punca yang menyebabkan kejadian banjir di beberapa kawasan di Perak.

07 di malim nawar - Google Blog Search

07 di malim nawar - Google Blog Search


Sunday, November 4, 2012 - ~ SEK KEB METHODIST <b>MALIM NAWAR</b>

Posted: 03 Nov 2012 11:04 PM PDT

Sambutan hari kanak kanak peringkat sekolah pada 2hb Okt 2012 di Dewan Sekolah Kebangsaan Methodist Malim Nawar dan penyampaian sijil sijil penghargaan kepada yang telah menunjukkan prestasi cemerlang.


07 di bota - Google Blog Search

07 di bota - Google Blog Search


Telok Bakong Online: Calon Pakatan Rakyat Boleh Menang <b>Di Bota</b>

Posted: 08 Nov 2012 05:55 PM PST


                          Pelbagai spekulasi telah dibuat untuk meramalkan suasana politik di Perak Tengah.segala gala ramalan telah dibuat dan menimbulkan tandatanya penduduk setempat.Kawasan DUN Bota telah dilanda seribu persoalan dan pelbagai pertanyaan yang masih belum terjawab.Untuk pengetahuan umum, pengundi dalam Parlimen Parit memang dikenali cukup terbuka dan sentiasa bersedia bukan menukar selera sekiranya ada yang tidak kena kepada mereka atau memcabar maruah diri.Orang daerah ini sangup berkorban apa sahaja jikaianya melibatkan hargadiri dan prinsip diri.Dalam tahun tahun 50 dan 60an,bangsa asing agak khuatir untuk masuk kedaerah ini kerana berlakunya beberapa peristiwa berdarah dalam keadaan dimana penduduk tempatan perlu mempertahankan agama dan keluarga mereka.Mereka telah melalui perbagai jenis penderitaan dan kesusahan.Semuanya ditempuhi dengan sabar dan penuh kerelaan
                        Penduduk Bota boleh berubah dan akan berubah pada PRU 13 ini,berdasarkan beberapa faktor yang logik dan boleh diterima pakai.Antara sebab yang utama ialah perpecahan yang berlaku didalam Umno itu sendiri. Seperti  yang kita tahu Umno memang tidak pernah bersatu.Saat perpaduan penuh Umno ialah disaat ianya ditubuhkan dan disaat ianya dibubarkan.Dalam Umno Parit, pemimpin mereka sering berebut rebut untuk memegang jawatan.Sebab itulah semasa PemilihanUmno,politik wang berleluasa.Wang bagai udara yang disedut,ianya bertukartangan begitu mudah.
                        Keadaan ini menerangkan mengapa berlaku pertarungan yang begitu sengit untuk merebut tempat menjadi perwakilan ke Bahagian.Budaya rasuah ini sebenarnya telah bermula dari peringkat cawangan lagi.Ianya kian hebat di Peringkat Bahagian dan seterusnya di peringkat Pusat.Kita akandapati mana mana calon yang mempunyai kuasa wang akan senang memperolehi kemenangan.Kita perhatikan anak cucu Tan Sri Noah sentiasa akan menang dalam setiap pencalonan yang ditandingi oleh mereka.Ini adalah kerana mereka mempunyai peruntukan dana yang besar untukdiberikan pada perwakilan-perwakilan yang telahdi pilih pada peringkat Bahagian.
DUN Bota mempunyai Jumlah Pengundi: sebanyak 14,389, Peratusan Kaum: M: 98.79% C: 0.28% I: 0.9% L: 0.03% (Data PRU 12).Untuk Keputusan PRU 12 adalah seperti dibawah:-
Dato Nasarudin Hashim (6556 undi)
Tuan Haji Usailli Alias (4488 undi)
Akan Bersambung dibahagian kedua.

Msinc-Belajar dari pengalaman dan ilmu.bagai lampu penyuluh hidup dalam kegelapan.

07 di jelapang - Google Blog Search

07 di jelapang - Google Blog Search


Muhammad Sabu hadir ceramah PSM <b>di Jelapang</b>

Posted: 11 Sep 2012 07:00 AM PDT07 di bukit merah - Google Blog Search

07 di bukit merah - Google Blog Search


Kaji semula projek Lynas, elak tragedi <b>Bukit Merah</b> berulang – Anwar

Posted: 05 Nov 2012 07:15 PM PST

(Oleh Sidiqin Omar & Aedi Asri)

KUALA LUMPUR 6 November: Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu kerajaan mengkaji semula dan mendapat pandangan rakyat sebelum meluluskan pembinaan loji radioaktif Lynas di Gebeng, Kuantan bagi mengelak tragedi Bukit Merah berulang.

"Ini nyawa orang. Ini bukan politik. Jangan sombong. Kaji semula sama ada berisiko atau tidak," kata Ketua Umum KEADILAN itu di depan 10,000 rakyat pada Ceramah Perdana Merdeka Rakyat di Batu 11, Taman Mahkota Aman, Kuantan, Ahad lalu.

Beliau merujuk kelulusan yang diberi kepada loji penapisan nadir bumi Asia Rare Earth di Bukit Merah, Perak pada 80-an.

"Masa (projek itu) lulus, saya jadi Menteri. Ramai yang bantah. Tapi Dr Mahathir (Mohamad) kata 'jalan' (teruskan projek). (Konon) Semua bagus walaupun ada kajian EIA (Laporan Kajian Kesan Alam Sekitar) dan Jabatan Alam Sekitar. Kerajaan sahkan selamat.

"Tapi, selepas 20 tahun ada banyak laporan. Ada (penduduk) mengalami penyakit kulit, malah ada yang mati sebab 'rare earth' ini," katanya.

"Kita bukannya anti pembangunan. Tapi cara macam ini (pembangunan tanpa rundingan) tak boleh lagi dilakukan, jangan
sombong…," tegas Anwar.

Golongan ibu serah memo bantah Lynas

Dalam perkembangan berkaitan, dua bas rombongan golongan ibu dari Kuantan hadir ke Parlimen dan menyerahkan memorandum bantahan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak semalam.

Serahan memorandum yang diketuai Ahli Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh dan 11 wakil lain itu diterima Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz.

Wakil rombongan, Rahiza Zulkifli berkata, mereka tidak akan berhenti memperjuang keselamatan alam sekitar, termasuk
menghalang kilang nadir bumi Lynas dari beroperasi.

"Sebagai ibu, kami ingin yang terbaik buat keluarga, terutama anak-anak dan negara.  Kami inginkan pembangunan yang tidak mengancam alam sekitar dan masa depan," katanya pada sidang media selepas itu.

"Dengan berjuta tan sisa toksik berbahaya yang kekal untuk berbilion tahun di tempat tinggal kami, kami akan selamanya hidup dibayangi pencemaran ini.

"Justeru, kami minta Perdana Menteri selaku anak Pahang tunjukkan keprihatinan dan kepimpinan untuk campur tangan dalam hal ini demi kepentingan rakyat dan pembangunan jangka panjang negara sebelum ia terlewat," sambung Rahiza.

Turut sertai rombongan itu adalah kaum bapa dan mereka senada membantah projek Lynas.

Sementara itu, Fuziah berkata, beliau memahami perasaan golongan ibu terbabit lantaran beliau sendiri adalah seorang ibu.

"Saya dapat rasa kesedihan mereka…Seorang ibu pasti akan buat apa sahaja untuk jamin masa depan anak mereka," katanya.

Pelbagai pihak membantah operasi kilang Lynas melalui kempen risalah, memorandum, perhimpunan raksasa termasuk melalui proses undang-undang yang masih berjalan.

Pengerusi Himpunan Hijau, Wong Tack akan memulakan ekspedisi berjalan kaki dari Kuantan ke Parlimen pada 18 November ini, untuk membantah operasi kilang kontroversi ini.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=38962

07 di bagan serai - Google Blog Search

07 di bagan serai - Google Blog Search


Ust Zawawi Menyampaikan Daging Korban <b>di Bagan Serai</b>

Posted: 28 Oct 2012 05:17 AM PDT
07 di taiping - Google Blog Search

07 di taiping - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

07 di kerian - Google Blog Search

07 di kerian - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

07 di tapah - Google Blog Search

07 di tapah - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

07 di kinta - Google Blog Search

07 di kinta - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

07 di gerik - Google Blog Search

07 di gerik - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

07 di tambun - Google Blog Search

07 di tambun - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

07 di kuala sepetang - Google Blog Search

07 di kuala sepetang - Google Blog Search


Posted:

[unable to retrieve full-text content]

07 di tanjung rambutan - Google Blog Search

07 di tanjung rambutan - Google Blog Search


Ustazah Abby Abadi mula meroyan dan didaftar <b>di Tanjung Rambutan</b>

Posted: 06 Sep 2012 10:20 AM PDT

07 di batu gajah - Google Blog Search

07 di batu gajah - Google Blog Search


Jawatan Kosong 2012 <b>di</b> Majlis Daerah <b>Batu Gajah</b> (MDBG)

Posted: 04 Nov 2012 06:03 PM PST

Jawatan Kosong 2012 di Majlis Daerah Batu Gajah (MDBG)

Jawatan kosong 2012: Majlis Daerah Batu Gajah (MDBG) ditubuhkan pada 01 September 1977 di bawah Akta Kerajaan Tempatan 1976 (Akta 171). Keluasan kawasan pentadbiran MDBG terbaru berjumlah lebih kurang 41920 hektar (104800 ekar) dengan jumlah penduduk kira-kira seramai 115,735 orang. Pusat Pentadbiran MDBG terletak di Bandar Batu Gajah dan mempunyai 2 buah pejabat cawangan iaitu Pekan Tronoh dan Pekan Tg. Tualang.

PERMOHONAN ADALAH DIPELAWA KEPADA WARGA NEGARA MALAYSIA, BERUMUR TIDAK KURANG DARI 18 TAHUN YANG BERKELAYAKAN UNTUK MENGISI KEKOSONGAN JAWATAN BERIKUT, KEUTAMAAN AKAN DI BERI KEPADA PENJAWAT AWAM MDBG DAN RAKYAT NEGERI PERAK DARUL RIDZUAN.

Nama Jawatan : PEKERJA AWAM
Kementerian/Jabatan : MAJLIS DAERAH BATU GAJAH
Klasifikasi : Perkhidmatan Mahir/Separuh Mahir/Tidak Mahir
Kumpulan Perkhidmatan: Sokongan
Bilangan Kekosongan : 28
Taraf Jawatan : Tetap
Gred : R1
Jadual Gaji Matriks : P1 RM731.69 – P1RM1,411.63

PERHATIAN KEPADA PEMOHON:
(i) Permohonan mestilah disertakan dengan salinan sijil yang disahkan.
(ii) Hanya permohonan yang ditapis senarai sahaja akan dipanggil untuk
temuduga.
(i) Pemohon-pemohon yang tidak menerima jawapan selepas tiga (3) bulan
dari tarikh tutup iklan adalah dianggap tidak Berjaya.
(ii) Segala perbelanjaan dan tuntutan bersabit dengan permohonan ini tidak akan ditanggung oleh pihak Majlis Daerah Batu Gajah.
PEMOHONAN:-
1. Semua permohonan hendaklah menggunakan Borang MDBG1 yang boleh didapati dengan bayaran RM2.00 atau mengirim sampul surat beralamat sendiri berukuran 32cm x 22cm berserta Wang Pos RM2.00 dan bersetem RM1.00 sen kepada alamat seperti yang tercatat dibawah atau mengambil sendiri di Jabatan Khidmat Pengurusan, Aras 1, Majlis Daerah Batu Gajah, Jalan Haji Abdul Wahab, Batu Gajah.
2. Semua permohonan hendaklah disertakan dengan salinan Sijil Persekolahan, surat beranak, kad pengenalan dan gambar berukuran passport.
3. Pegawai kerajaan yang sedang berkhidmat hendaklah mengemukakan permohonan melalui Ketua Jabatan selaras dengan Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Pelantikan, Kenaikan Pangkat dan Penamatan Perkhidmatan) 2005 dengan menyertakan salinan Penyata Perkhidmatan bertaip yang dikemaskini dan Laporan Prestasi Tahunan.
4. Alamat Permohonan :-
Borang permohonan yang lengkap diisi hendaklah dikemukakan kepada :
YANG DIPERTUA,
MAJLIS DAERAH BATU GAJAH
JALAN HAJI ABDUL WAHAB
31000 BATU GAJAH.
Tarikh tutup permohonan pada atau sebelum: 15 November 2012

Sila klik sini untuk maklumat penuh dan sumber iklan jawatan kosong 2012 ini.

———————————————————————————————-

Jgn ketinggalan utk mendapatkan pemberitahuan jwtn kosong di negeri anda.Isikan langganan email di sini
->> http://bit.ly/QH82aX

———————————————————————————————–

Jawatan Kosong 2012

You can leave a response, or trackback from your own site.