Khamis, 15 Mac 2012

07 di bercham - Google Blog Search

07 di bercham - Google Blog Search


MY VOICE FOR THE NATION: No reason for the BN government not <b>...</b>

Posted: 14 Mar 2012 11:43 PM PDT

Part 4: Speech by M.Kula Segaran, MP for Ipoh Barat and DAP National Vice Chairman in Parliament while debating the Royal Speech on Wednesday, 14thMarch, 2012

No reason for the BN government not o build a new Chinese primary school and a new SMK in Bercham.

Presently, over 90% of the Chinese population sends their children to Chinese primary schools.

Although more parents are now sending their children to Chinese independent schools, government secondary schools (Sekolah Menengah Kebangsaan-SMK) is still the main choice for most of the Chinese parents when their children complete their education at Chinese primary school.

Presently, there are 27 Chinese primary schools and 8 SMK in Ipoh.

It is therefore clear that there is a shortage of SMK in Ipoh.

The problem is even more acute in Bercham, a fast growing area.There is no SMK within Bercham area which includes Tasek, Chemor and Tanjung Rambutan.Yet, in Bercham is located a Chinese primary school with the highest student enrolment.

Therefore, there is an urgent need for Bercham to have a new Chinese primary school as well as a SMK.

As I have previously pointed out, since a 7 acre land which is some 2km from the site of present Bercham school has been gazette to build a school but it has remained vacant for over 10 years, it ought to be utilized to build a new SMK and a Chinese primary school.

If the BN is unwilling to fund the building cost, give us the necessary permits and conditions, DAP will raise public fund to build the schools.

The land is there, we will raise the necessary building fund, so what more excuse is there for the BN government not o build a new Chinese primary school and a new SMK in Bercham?

07 di ipoh - Google Blog Search

07 di ipoh - Google Blog Search


Mid Fashion Shop: jemput singgah ke booth kami <b>di ipoh</b>,perak <b>...</b>

Posted: 07 Mar 2012 10:30 PM PST *tudung bawal 1tone n 2tone yg akan mula dijual esok di ipoh,perak*
MFS akan buka booth di Karnival Satu Malaysia Northern Paintball Series pada 09, 10 &11 Mac 2012 di Padang Polo [ Taman Sultan Abdul Aziz ] Ipoh Perak..antara yg kami jual : accessories,frame gmbar,headband,earrings,perfume n tudung bawal 1tone,2tone..jemput singgah k =)

07 di bukit merah - Google Blog Search

07 di bukit merah - Google Blog Search


Lebih 1000 hadir himpunan anti Lynas <b>di Bukit Merah</b>

Posted: 25 Feb 2012 11:56 PM PST

Berita dan Foto oleh Muhammad Faeez
IPOH, 26 feb: Lebih 1000 rakyat di seluruh negeri Perak terutama penduduk Bukit Merah, Menglembu hari ini, telah berhimpun untuk menyatakan bantahan terhdap pembinaan loji pemprosesan nadir bumi di Gebeng oleh syarikat Lynas Advanced Material Plant (Lamp).
Himpunan tersebut diadakan di Bukit Merah, Ipoh iaitu lokasi Asian Rare Earth (ARE) beroperasi pada awal 80an hingga 90an.
Pelbagai sepanduk dinaikkan serta semua yang hadir telah mengibar bendera hijau tanda bantahan terhadap pembinaan loji yang berisiko tinggi itu.
Himpunan ini turut disertai oleh NGO dan parti-parti politik termasuklah PAS , DAP dan PKR.
Antara pemimpin yang hadir ialah Ahli Parlimen Sungai Siput, Dr Jeyakumar; Ahli Parlimen Gopeng, Dr Lee Boon Chye; ADUN Menglembu, YB Lim Pek Har dan pimpinan Pakatan Rakyat Perak.
Sejak awal pagi rakyat terutama penduduk Bukit Merah yang pernah merasai kesan terhadap sisa radioaktif telah berhimpun sambil melaung laungkan slogan 'anti Lynas' dan 'hidup rakyat'.

07 di slim river - Google Blog Search

07 di slim river - Google Blog Search


JALAN <b>Slim River</b>-Tanjung Malim ini merupakan lebuh raya bertol <b>...</b>

Posted: 11 Mar 2012 07:42 AM PDT


Menyingkap sejarah lebuh raya


SEJARAH pembinaan jalan raya negara bermula pada tahun 1860 apabila Orang Besar Jajahan Hilir Perak, Tengku Menteri Ngah Ibrahim membina jalan pertama menggunakan kayu balak yang diikat dengan rotan.
Jalan tersebut dibina bagi mengangkut bijih timah dari lombong di Kamunting ke jeti Teluk Kertang (kini Kuala Sepetang), Perak.
Jalan kedua pula dipercayai dibina oleh pekerja lombong bijih timah dari Ampang ke Kuala Lumpur.
Pembinaan jalan raya di negara ini hanya berkembang pesat selepas kemasukan British.
Selain mempunyai teknologi dan kepakaran dalam membina jalan raya, perkembangan pesat itu turut didorong oleh pertumbuhan industri bijih timah.
Faktor lain jalan raya banyak dibina bertujuan memudahkan British mentadbir negeri-negeri di bawah pemerintahannya terutama Negeri-Negeri Selat.
Disebabkan itu, banyak kemudahan jalan raya dan pengangkutan awal dibina di negeri tersebut sebelum diperluaskan ke negeri-negeri lain.
Setelah merdeka, sistem jaringan jalan raya terus berkembang bagi menghubungkan lebih banyak kawasan.
Jalan-jalan tersebut kemudiannya dirujuk sebagai Jalan Persekutuan yang mempunyai satu lorong.
Jalan dua lorong pertama pula dibina di Jalan Gasing dan Jalan Universiti di Petaling Jaya sebelum Lebuh Raya Persekutuan yang menghubungkan Kuala Lumpur ke Klang dibina.
Mungkin ramai berpendapat Projek Lebuhraya Utara Selatan (PLUS) merupakan lebuh raya bertol pertama negara.
Pendapat itu tidak tepat kerana lebuh raya bertol pertama negara terletak di antara Slim River ke Tanjung Malim, Perak sebelum PLUS dibuka sepenuhnya pada tahun 1994.
Wartawan S2, MUHAMAD AMIRUL AFIQ MASTOR dan jurugambar MUHAMAD IQBAL ROSLI, FAUZI BAHARUDIN, MOHD. NAIM AZIZ dan MOHD. NOOR AMIN menyingkap sejarah pembinaan lebuh raya negara dalam memastikan jaringan pengangkutan darat bergerak lancar.
Kini terdapat lebih 29 buah lebuh raya di seluruh negara termasuk di ibu negara yang memberikan kemudahan, keselesaan dan penjimatan masa kepada pengguna.

07 di kinta - Google Blog Search

07 di kinta - Google Blog Search


Bencana Banjir Kilat <b>Di</b> Daerah <b>Kinta</b> Pada 20 Februari 2012 | Portal <b>...</b>

Posted: 21 Feb 2012 06:04 AM PST

IPOH 20 Feb. – Hampir 200 penduduk melibatkan 71 keluarga di kawasan Gugusan Manjoi dan Buntong di sini terjejas oleh banjir kilat  yang terjadi akibat daripada hujan lebat yang turun secara berterusan selama lebih 5 jam bermula dari jam 1.30 pagi hingga ke pukul 7.00 pagi di daerah Kinta. Selain itu , ia juga  berpunca daripada limpahan air Sg.Kinta akibat longgokan sampah  sarap yang terlalu banyak hingga menyebabkan  beberapa kampung berhampiran  tebing sungai telah di tenggelami air banjir . 

Kawasan-kawasan yang teruk terjejas adalah seperti  Gugusan Kg.Manjoi ,Kg. Dato' Ahmad Said , Kg.Sri Kinta , Taman Sock Aun , dan Kg. Sri Jaya Batu Gajah .Berikutan rempuhan arus deras, sebuah jambatan yang menghubungkan Kampung Datuk Ahmad Said dan Taman Wing Onn runtuh selain beberapa sekolah terpaksa ditutup pagi ini.Banjir kilat yang mencecah paras hampir satu meter itu turut melanda kawasan sekitar Pusat Jagaan Anak-anak Yatim dan Miskin Nurul Iman di Kampung Manjoi di sini.

Timbalan Pengarah Jabatan Pertahanan Awam Negeri, Mejar Mohd. Bukhori Mat Sidek berkata, pihaknya menerima panggilan daripada penduduk pada pukul 4.42 pagi ini sebelum mengarahkan pasukan ke kawasan tersebut untuk kerja-kerja menyelamat.Operasi ini telah melibatkan 8x orang pegawai ( tetap & sukarela ) ,60x orang anggota lain-lain pangkat  , 2 buah lori 5 tan , 2 buah lori 3 tan , 3 bot aluminium 14' , 5 buah 4WD dan sebuah ambulans.

Operasi tersebut turut mendapat bantuan daripada agensi yang lain seperti Majlis Keselamatan Negeri  , Majlis Bandaraya Ipoh ( MBI), Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Perak  , Polis DiRaja Malaysia dan Jabatan Bomba dan Penyelamat  negara.

Menurut Jabatan Kebajikan Masyarakat Negeri , daripada 152 mangsa dari Kampung Manjoi, hanya 48 orang telah dipindahkan melibatkan sembilan keluarga .Bagi kawasan Buntong pula, seramai 60 orang terjejas akibat banjir kilat tersebut melibatkan 46 keluarga.Kesemua mangsa telah di tempatkan di beberapa penempatan sementara seperti  Surau Lama Kg. Tengku Husein , Dewan Kinta India Association ( KIA ) , Dewan Orang Ramai Kg. Sri Kinta dan Masjjid Kg. Sri Jaya .

, , ,