Rabu, 27 Februari 2013

07 di langkap - Google Blog Search

07 di langkap - Google Blog Search


Che Hasrah: Kosmo Online - Varia

Posted: 27 Feb 2013 11:11 AM PST

URL Sumber Asal :-

Dokumentari kehidupan Orang Asli

Posted:

Dokumentari kehidupan Orang Asli

Dokumentari kehidupan Orang Asli

Oleh SYED AHMAD ZULKARNAIN SYED ALI

KRU DreamArts Pictures merakamkan kehidupan Orang Asli pada program dokumentari Juk Bersamaq Sen Oi Beq terbitan Astro Prima di Kampung Langkap, Kuala Pilah, Negeri Sembilan.


BEBERAPA dekad lalu, kisah mengenai kehidupan masyarakat Orang Asli boleh dianggap sesuatu yang eksklusif lantaran cara hidup mereka yang memilih untuk tinggal di kawasan hutan tebal dan sukar dilawati oleh orang asing.

Bagaimanapun, impak kemajuan yang dibawa oleh kerajaan sama sekali tidak meminggirkan masyarakat berkenaan sekali gus mengubah sosio kehidupan Orang Asli di negara ini.

Hasil daripada kemajuan yang dikecapi itu, masyarakat Orang Asli walaupun antara golongan minoriti, namun kejayaan dan sumbangan mereka terhadap negara ini begitu besar.

Bagi menyingkap kejayaan dan kemajuan yang dicapai oleh masyarakat Orang Asli, Astro melalui saluran Astro Prima akan menerbitkan sebuah dokumentari bertajuk Juk Bersamaq Sen Oi Beg.

Menurut Pengurus Saluran Astro Prima, Namanzee Harris, dokumentari tersebut yang bermaksud Jom Bersama Masyarakat Orang Asli itu memberi peluang penonton melihat kemajuan yang dicapai oleh masyarakat unik berkenaan.

Katanya, dokumentari berdurasi selama setengah jam itu mempunyai 13 episod dan akan diterbitkan dengan kerjasama syarikat produksi, DreamArts Pictures serta Jabatan Kemajuan Orang Asli (Jakoa).

"Dalam dokumentari ini kita akan memaparkan kemajuan yang banyak dicapai oleh masyarakat Orang Asli dari segi pendidikan, ekonomi dan sebagainya.

"Selain itu kita juga akan memaparkan budaya setiap suku kaum Orang Asli di negara ini dan mengupas sudut pandang ketua kaum terhadap usaha kerajaan memajukan masyarakat berkenaan selama ini," katanya.

Temu bual tokoh berjaya

Pelancaran dokumentari itu disempurnakan oleh Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Hassan Malek di Kampung Orang Asli Langkap di Tanjung Ipoh, Kuala Pilah, Negeri Sembilan baru-baru ini.

Namanzee berkata, penggambaran dokumentari itu mengambil masa beberapa minggu dan dijangka akan ditayangkan di Saluran Astro Prima tidak lama lagi.

"Penggambaran pertama dilakukan di Kampung Orang Asli Langkap di Kuala Pilah sebelum kita menjelajah ke seluruh pelosok negara untuk memberikan dokumentari terbaik kepada penonton.

"Dalam dokumentari ini, kita juga akan mewawancara tokoh-tokoh Orang Asli yang telah berjaya dan sumbangan mereka dalam pembangunan masyarakat berkenaan," ujarnya.

Sementara itu, Pengarah Eksekutif DreamArts Pictures, Muhammad Razlan Ismail memberitahu, pihaknya membuat kajian selama beberapa minggu dan mendapatkan nasihat daripada pihak Jakoa sebelum penggambaran dokumentari dijalankan.

"Seramai enam kru penggambaran memerah keringat dan idea bagi memastikan dokumentari ini menjadi sesuatu yang sangat bermakna bagi masyarakat Orang Asli. Antara cabaran yang kita hadapi adalah kesukaran untuk memasuki kawasan perkampungan Orang Asli yang terpencil dan juga logistik.

Saya berharap penonton tidak melepaskan peluang untuk menambah ilmu pengetahuan sekali gus melihat budaya dan cara hidup Orang Asli di negara ini secara lebih dekat," ujarnya.

Kosmo! Online - Negara

Posted: 27 Feb 2013 01:44 PM PST

Penduduk rindukan kampung

Penduduk rindukan kampung

Oleh MUSTAPA LAKAWA
mustapa.lakawa@kosmo.com.my


MOHD. SUHAILI (dua dari kanan) dan penduduk mengaminkan doa selepas penyampaian bantuan makanan di Kampung Tanjung Batu, Lahad Datu semalam.


LAHAD DATU – Penduduk di Kampung Tandou dekat sini yang diceroboh sekumpulan orang asing bersenjata api sejak 16 hari lalu meminta pihak terbabit agar segera meninggalkan kampung mereka.

Seorang penduduk, Akasah Abusammah, 34, berkata, mereka sudah rindukan rumah masing-masing yang terpaksa dikosongkan sejak insiden pencerobohan oleh kumpulan yang menggelar diri mereka sebagai Askar Diraja Sulu itu.

"Kami rindukan kehidupan normal seperti sebelum ini bersama keluarga di kampung halaman.

"Saya meletakkan harapan tinggi kepada pihak berkuasa agar dapat mencari jalan penyelesaian kepada insiden tersebut," katanya ketika ditemui selepas menerima bantuan makanan di Kampung Tanjung Batu di sini semalam.

Kira-kira 250 penduduk dari Kampung Bilis, Kampung Lok Buani, Kampung Tanjung Batu, Kampung Tanjung Labian dan Kampung Tanjung Tanagian menerima bantuan beras, ayam, biskut dan tepung.

Bantuan kepada penduduk di lima kampung yang terletak berhampiran lokasi kejadian itu diserahkan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri Tungku, Datuk Mohd. Suhaili Said.

Akasah yang bekerja sebagai petani memberitahu, dia terpaksa berpindah ke rumah saudaranya di Kampung Tanjung Labian di sini ekoran bimbang keselamatannya dan keluarga terancam.

Katanya, dia juga berharap pencerobohan itu dapat ditamatkan tanpa sebarang kejadian tidak diingini.

Sementara itu, Mohd. Suhaili memberitahu, walaupun dilanda kebimbangan, rata-rata penduduk di lima kampung itu melahirkan rasa syukur dengan jaminan keselamatan yang diberikan pihak berkuasa.

"Kita hanya meminta semua penduduk agar bersabar dan banyakkan berdoa supaya kejadian yang berlaku di kampung mereka dapat diselesaikan dengan aman," ujarnya.

Dalam kejadian 12 Februari lalu, lebih 100 orang asing bersenjata api yang disahkan daripada keturunan Sultan Sulu telah menceroboh Kampung Tandou yang terletak di dalam kawasan Felda Sahabat, kira-kira 130 kilometer dari bandar Lahad Datu.

Kumpulan itu telah diarahkan meninggalkan kampung tersebut oleh pihak berkuasa Malaysia, namun sehingga semalam mereka masih belum berbuat demikian.

07 di hutan melintang - Google Blog Search

07 di hutan melintang - Google Blog Search


siapa bakal calon yang sesuai <b>di</b> dun n54 <b>hutan</b> <b>...</b> - Labun Cikgu Lin

Posted: 24 Feb 2013 08:17 AM PST

SEBELUM KITA PERGI JAUH, MARI KITA LIHAT DATA PEMILIH (JUN 2012) DAN JUGA KEPUTUSAN PRU 2008 DI DUN INI.
N54 HUTAN MELINTANG
Jumlah Pengundi: 20,758
Peratusan Kaum: M: 50.41% C: 17.01% I: 32.54% L: 0.04% 
1. S. Kesavan (PKR) (7,804) 
2. S. Thangasvari (BN) (6,083) 
Majoriti: 1,721
Jumlah undi: 14,527
Peratus mengundi: 69.96%
Undi rosak: 636
Penyandang: Datuk G. Rajoo (BN)
(Majoriti: 3,759 undi) 

Parti Komponen BN khasnya UMNO tidak boleh menafikan bawaha N54 Hutan Melintang adalah DUN PALING SESUAI UNTUK KOUTA MIC. Hanya pemimpin YANG BERHATI KERDIL sahaja boleh menafikannya (Rujuk Data Pemilih Di atas)
Oleh itu, HANYA PEMIMPIN/TOKOH MIC sahaja yang boleh kita bincangkan dan tidak boleh lari dari KAUM INDIA TEMPATAN. Akan tetapi, pandangan dari Pemimpin-pemimpin kaum India dari BUKAN MIC perlu juga diambil pandang seperti PPP, IPF dan NGO Berkenaan. UMNO sebagai PAYUNG hanya boleh membantu UNTUK KEMENANGAN SAHAJA .... bukannya MIC MELETAKKAN KEMENANGAN di bawah tanggungjawab Jentera PRU UMNO di bawah pimpinan Ketua UMNO Bahagian dan Setiausaha sebagai NADInya.
NASIHAT DAN INGATAN KEPADA PUCUK PIMPINAN MIC PUSAT.
Begitu juga dinasihatkan kepada PUCUK PIMPINAN MIC PUSAT .... AGAR PEKA dan AKUR kepada kehendak AKAR UMBI .... bukannya MENGGUNAKAN KAEDAH KUNO dalam memilih Calon. ANAK TEMPATAN adalah ASET UTAMA dalam pemilihan tersebut, JIKA MAHU TERSENARAINYA NAMA PEMIMPIN MIC DALAM SENARAI WAKIL RAKYAT atau DUN di Malaysia. Kalau tidak, kemungkian MIC akan mengikut jejak langkah Parti Komponen BN yang lain (tak perlu saya sebutkan di sini).
Masalah KOUTA MIC di Perak, MIC hendaklah berpijak di BUMI NYATA ... rujuk DATA PEMILIH ... bukan sekadar menggunakan sentimen "KITA BN MESTI BEKERJASAMA" ... kerana ini SUDAH KURANG SESUAI untuk PRU 13 ini. Yang penting sekarang ini adalah ... "WINABLE CANDIDATE" .... bukannya "LEADER CANDIDATE" sebagaimana PRK Hulu Selangor .... SAYA TAK JAMIN PEMANGKU PRESIDEN MIC boleh menang jika bertanding di situ dahulu. Disebabkan YB Kamalanathan itu adalah ANAK TEMPATAN , MENDAPAT UNDI BONUS PENENTU KEMENANGAN.
Di bawah ini, disenaraikan Pemimpin India (ANAK TEMPATAN) untuk dijadikan CALON N54 Hutan Melintang di PRU 13 nanti.
KETUA MIC BAHAGIAN (kanan) dan
KETUA IPF BAHAGIAN (tengah)
2.   KETUA PENERANGAN PEMUDA MIC PUSAT
3. KETUA PEMUDA MIC BAHAGIAN
TOKOH KAUM INDIA SEDIAA MEMBANTU
1.   KETUA IPF BAHAGIAN 
(Maaf , gambar sukar dikesan)
BERGAMBAR DI KAMPONG KELAHIRANNYA
      RAMESH RAO KRISNAN NAIDU
PERTUBUHAN MINDA DAN SOSIAL PRIHATIN MALAYSIA

07 di bagan datoh - Google Blog Search

07 di bagan datoh - Google Blog Search


Team Unit Media Baru ( UMB ) Perak Cetuskan Revolusi Baru <b>...</b>

Posted: 27 Feb 2013 05:29 PM PST

Satu Cetusan Revolusi baru Media Cyber yang semakin mendapat perhatian masyarakat setempat khususnya di negeri Perak terhadap Team Unit Media Baru ( UMB ) Perak tampil kepada umum kerana sebelum ini tidak mahu diketahui secara terbuka hanya dibelakang tabir menangkis segala manipulasi fakta,fitnah dan tomahan dari blogger-bloger pembangkang kepada kerajaan negeri Perak.

Kini sudah tiba masa untuk UMB Perak dilihat umum sebagai antara salah satu badan yang bertanggungjawab mempertahankan MB Perak dan Kerajaan negeri dari di fitnah oleh cybertrooper pembangkang!!!

Koordinasi secara tersusun pada kali ini membawakan fakta yang jelas secara terus kepada masyarakat supaya fitnah tidak berleluasa daripada cybertroopers Pembangkang disamping memastikan hak rakyat disampaikan secara holistik supaya rakyat tidak tertipu dengan dakyah-dakyah pembangkang yang ketandusan isu mengenai Kerajaan Negeri Perak sebelum Pilihanraya ke 13(PRU13)

http://redahkasipecahperak.blogspot.com/2013/02/panas-team-unit-media-baru-umb-perak.html?m=1

Anakbd: Syabas team UMB13 Perak sebagai cybertrooper walaupun kadangkala tugasnya dianggap enteng ,malah lebih teruk ada sesetengah pihak yang menghina dan mengeji tugas sebagai cybertrooper namun cytro tidak akan pernah mengenal erti putus asa untuk menyampaikan kebenaran kepada masyarakat demi mempertahankan Agama Bangsa Dan Negara.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

07 di kampar - Google Blog Search

07 di kampar - Google Blog Search


PRU13 - Kit Siang Tak Berani <b>Di Kampar</b>, Kalau Kalah Nak Cari <b>...</b>

Posted: 10 Dec 2012 09:22 PM PST

DAP Perak menyifatkan dakwaan Penasihat DAP, Lim Kit Siang akan bertanding di Parlimen Kampar pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) sebagai khabar angin.

Pengerusinya, Datuk Ngeh Koo Ham berkata, perkara itu tidak pernah dibincang dan menegaskan soal calon adalah rahsia parti dan tidak seharusnya dihebahkan sebelum tiba pilihan raya.

"Ini (Kit Siang bertanding Parlimen Kampar) hanya khabar angin. Saya tidak pernah dengar atau bincang tentang  perkara itu," katanya kepada Sinar Harian.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas khabar angin Kit Siang akan beralih arah dari Parlimen Ipoh Timur kepada bertanding di kawasan baru iaitu Parlimen Kampar pada PRU13.

Koo Ham berkata, sama ada parti akan meletakkan calon popular di kerusi yang gagal dimenangi DAP pada pilihan raya lalu atau tidak, ia kekal rahsia parti.

Beliau berkata, itu adalah sebahagian dari strategi DAP untuk memastikan segala perancangan berjalan lancar selari dengan ketetapan jawatankuasa pusat.

"Kami tunggu Barisan Nasional (BN) umum calon dululah," katanya.

Pada Ahad lalu, Sinar Harian menyiarkan terdapat khabar angin bahawa Kit Siang akan meninggalkan Parlimen Ipoh Timor dan bertanding di Parlimen Kampar pada PRU13 sebagai antara strategi untuk mengukuhkan lagi penguasaan DAP Perak.

Untuk rekod, Parlimen Kampar disandang Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Lee Chee Leong selepas menang pada PRU12  pada 2008.

Katanya, segala keputusan mengenai calon belum diputuskan lagi dan soal calon DAP menyerahkan sepenuhnya kepada keputusan Jawatankuasa Pusat.

Menurutnya, rakyat sudah membuat keputusan siapa yang bakal mereka undi pada pilihan raya nanti dan DAP tidak gentar serta bersedia menghadapi apa-apa cabaran dari BN.

Perjuanganku Lebih Mudah Kerana Mengusir Penjajah, Tetapi Perjuanganmu Lebih Sulit Kerana Melawan Bangsamu Sendiri

07 di bercham - Google Blog Search

07 di bercham - Google Blog Search


Masalah Banjir Kilat Akibat Sampah <b>Di Bercham</b> - Tv3

Posted: 08 Jan 2012 04:00 AM PST

08/01/2012 20:00:00

Keluhan penduduk dari sebuah taman perumahan di Ipoh, Perak menarik perhatian Aduan Rakyat minggu ini.

Banjir kilat dari 1996 hingga ke hari ini, tidak ada kesudahan.

Pelbagai cara dibuat untuk mengatasinya, namun banjir gagal ditangani.

Lebih teruk, paras air semakin meningkat setiap kali hujan.

Penduduk lalu  berpaling ke aduan rakyat untuk menyuarakan masalah mereka bagi menagih perhatian pihak bertanggungjawab.

Ikuti laporan yang saya sediakan ini.

Sejak kebelakangan ini hujan yang kerap   meresahkan penduduk di taman perumahan desa impian.

Jika hujan lebat terutamanya hanya dalam tempoh kurang 30 minit, penduduk sudah bersiap sedia menyelamatkan barangan dan nyawa.

Banjir kilat-menjadi igauan ngeri penduduk.

Kerugian akibat kerosakkan barangan seperti perabut dan kereta sudah mencecah ratusan ribu ringgit.

Namun masih belum ada tanda-tanda masalah mereka bakal menemui penyelesaian.

Norhayati Abdullah, Penduduk: "Boleh dikatakan dalam sebulan 2-3 kali banjir. Dalam musim hujan jaga-jagalah malam tak boleh tidur. Hari tu sampai pukul lima pagi baru boleh tidur. Habis nak tidur macamana? Semua dah habis tenggelam."

Punca masalah, penduduk dakwa disebabkan sistem perparitan dari 32 taman perumahan lain di kawasan Bercham disambung ke perparitan mereka.

Menyebabkan bila hujan, longkang yang ada tidak dapat menampung jumlah air yang terlalu banyak.

Bertambah teruk apabila longkang pula jarang diselanggara.

Rumah pam ada dibina di taman perumahan itu untuk membantu pengeluaran air.

Namun masalahnya, rumah pam yang sepatutnya mengalirkan lebihan air secara automatik  ke parit sebelum ke sungai seringkali tidak berfungsi.

Apa yang mampu dilakukan penduduk membina penghadang di setiap pintu rumah.

Namun paras air yang naik kebelakangan ini mampu melepasi penghadang ini.

Khamis Othman, Penduduk: "Air dalam masa setengah jam boleh naik dua kaki. Yang baru ni satu meter, pernah hampir dua meter. Baru-baru ni lima bijik kereta tenggelam. Sebab ada penghuni yang pergi buat aktiviti harian."

Rosman Zulkifli, Penduduk: "Semua air masuk ke sini. Bila desa impian yang terpaksa tampung semua ini.  Dahlah dah ada masalah sedia ada, tambah perumahan baru tambah lagi risiko yang ada. Dulu kalai naik dua kaki. Sekarang dah 3 kaki. Mana pihak yang nak selesai masalah ini?"

Tidak tahan dengan masalah banjir tidak berkesudahan, banyak penduduk nekad berpindah.

Banyak rumah di taman perumahan ini dalam keadaan terbiar.

Aduan demi aduan telah dihantar ke pihak majlis bandaraya Ipoh.

Namun belum ada penyelesaian muktamad.

Selagi sistem perparitan tidak diubah suai, Taman Desa Impian akan terus menjadi lokasi banjir kilat yang tidak berkesudahan.

Pihak bandaraya Ipoh pula mahu penduduk memahami masalah yang berlaku.

Ini kerana rumah pam yang dibina dengan ratusan ribu ringgit sering terhadang dengan sampah sarap yang didakwa perbuatan penduduk sekitar Bercham.

Pun begitu, MBI  sedang mengusahakan penyelesaian lain-iaitu sebuah longkang monsoon sepanjang satu kilometer bagi mengalihkan aliran air ke Sungai Pinji.

Datuk Roshidi Hashim, Datuk Bandar Ipoh: "Sekurang-kurangnya air takkan pergi satu arah jee, akan terpecah kepada dua saluran. Kita sedang menanti peruntukkan."

Datuk Roshidi Hashim membuat lawatan mengejut ke sekitar perumahan Taman Desa Impian.

Penduduk mengambil kesempatan sepuas-puasnya bagi menceritakan masalah yang dihadapi kepada Datuk Bandar Ipoh itu.

Beberapa penyelesaian segera dicapai.

Sebagai penyelesaian jangka pendek sebuah lagi rumah pam bernilai lebih dua ratus ribu ringgit akan didirikan di taman perumahan itu.

Apabila peruntukan sebanyak 3 juta ringgit dari RMK 10 diluluskan, longkang monsoon yang dicadangkan akan dibina untuk megurangkan jumlah air ke Taman Desa Impian ketika hujan.

Sikap penduduk yang mengambil jalan mudah membuang sampah sarap ke dalam longkang dan sungai turut ditegur.

07 di lumut - Google Blog Search

07 di lumut - Google Blog Search


Diyakini Ada Mahluk Hidup <b>di</b> Planet <b>Lumut</b> | Barata Media Online

Posted: 12 Feb 2013 06:35 PM PST

By Vanzank - Wed Feb 13, 9:35 am

kepler2

kepler22b

HEIDELBERG, BARATAMEDIA – Cahaya yang dipantulkan berwarna seperti lumut dan ganggang yang tercermin dalam pewarnaan khas dari sebuah planet yang jauh itu bisa menjadi bukti kehidupan asing.

Zona layak huni bintang ini berukuran 0,7-1,2 kali jarak Bumi-matahari. Dengan demikian, Kepler-22b berada di sisi terdalam dari kawasan yang sanggup menopang kehidupan ini. Air dalam fasa cair, serta oksigen dalam jumlah melimpah sangat mungkin ada di permukaan planet ini.

Siddharth hegde dan Lisa Kaltenegger dari Max Planck Institute for Astronomi di Heidelberg, Jerman. Mengatakan mereka berpikir exoplanets berbatu itu, dimungkinkan akan memiliki panas yang ekstrim, kekeringan atau keasaman, dan bahwa bentuk-bentuk kehidupan hardier – seperti lumut dan ganggang – akan mendominasi mereka dipermukaan.

Untuk memastikan apa organisme tersebut akan terlihat seperti dari kejauhan, para peneliti menganalisis cahaya yang dipantulkan oleh beberapa bentuk yang lebih ekstrim seperti bumi, hidup lumut di daerah kering, bertirai bakteri dalam air yang sangat panas dan ganggang merah dalam air asam tambang. NewScientist.com melaporkan.

Dilihat dari melintasi ruang, setiap jenis organisme akan menciptakan pola warna yang unik, kata mereka, lumut, misalnya, akan tampil lebih kuning daripada ganggang atau bakteri.

Sementara pola warna tersebut tidak akan berarti hidup hadir, hegde dan Kaltennegger mengatakan, hal itu bisa menjadi langkah menuju mempersempit exoplanets untuk pencarian yang lebih rinci. Seperti yang dilansir spacedaily. Selasa (12/2).

Seperti diberitakan sebelumnya, penemuan terbaru Badan Antariksa Amerika (NASA), mengungkapkan, adanya planet terdekat yang mirip bumi. Kepler-22b, adalah sebuah planet yang mengorbit di zona bernama 'Goldilocks' dan terletak di rasi bintang Cygnus.

Ukuran Kepler-22b adalah 2,4 kali lebih besar dari Bumi, tahun orbitnya selama satu tahun adalah 290 hari.

"Tapi bintangnya agak redup dibanding matahari dan lebih kecil, sehingga Kepler-22b dimungkinkan memiliki temperatur mirip Bumi," kata Bill Borucki, Peneliti NASA dari Ames Research Center. (ali).

07 di ipoh - Google Blog Search

07 di ipoh - Google Blog Search


MIMPI SENJA: Kerusi sambut Najib <b>di Ipoh</b> .. hehe [jangan gelak <b>...</b>

Posted: 17 Feb 2013 08:40 AM PST


Bangku kosong sambut PM di UTC Ipoh!

3 hari peniaga barangan am dan barangan basah UTC Ipoh dinasihatkan bercuti atau erti kata lain diperintah bercuti selama 3 hari semata-mata menyambut Perdana Menteri rupanya hanya "majlis kerusi kosong menyambut Perdana Menteri".
Blogger dan media pro-BN bergegar mewar-war 35 000 rakyat akan menyambut insan yang selama ini murah dengan wang BRIM 1 dan II sebaliknya tidak mencapai sasaran.
Bayangkan peniaga rugi berniaga 3 hari sedangkan mereka selama ini susah mengambil cuti untuk mencari nafkah sebagai peniaga. 

Ironinya propaganda BN mengatakan himpunan BERSIH dan sebagainya yang merugikan peniaga sedagkan peniaga Masjid India dan Masjid Jamek sahaja yang tahu tuah akibat himpunan rakyat...barangan mereka licin dibeli oleh rakyat yang berhimpun di KL sebelum ini.
BN tidak pandai mengurus kehendak marhain. Lihatlah kegagalan TEMAN (Terminal Bisnes Pertanian) di Gopeng yang kini dibeli Mydin dan menjadi pusat RTC yang tidak memfokuskan asas tani. malah slogan awal memartabatkan petani dan menggalakkan pertanian hanya pembohongan BN dan agensi-agensi kerajaan yang diasuh mereka.
3 hari peniaga barangan am dan barangan basah UTC Ipoh dinasihatkan bercuti atau erti kata lain diperintah bercuti selama 3 hari semata-mata menyambut Perdana Menteri rupanya hanya "majlis kerusi kosong menyambut Perdana Menteri".
Blogger dan media pro-BN bergegar mewar-war 35 000 rakyat akan menyambut insan yang selama ini murah dengan wang BRIM 1 dan II sebaliknya tidak mencapai sasaran.
Bayangkan peniaga rugi berniaga 3 hari sedangkan mereka selama ini susah mengambil cuti untuk mencari nafkah sebagai peniaga. 

Ironinya propaganda BN mengatakan himpunan BERSIH dan sebagainya yang merugikan peniaga sedagkan peniaga Masjid India dan Masjid Jamek sahaja yang tahu tuah akibat himpunan rakyat...barangan mereka licin dibeli oleh rakyat yang berhimpun di KL sebelum ini.
BN tidak pandai mengurus kehendak marhain. Lihatlah kegagalan TEMAN (Terminal Bisnes Pertanian) di Gopeng yang kini dibeli Mydin dan menjadi pusat RTC yang tidak memfokuskan asas tani. malah slogan awal memartabatkan petani dan menggalakkan pertanian hanya pembohongan BN dan agensi-agensi kerajaan yang diasuh mereka.

07 di chemor - Google Blog Search

07 di chemor - Google Blog Search


Treler rempuh tiga kedai <b>di Chemor</b> | :: cina islam | 2012 ::

Posted: 05 Jan 2011 10:11 PM PST

01 Safar 1432H.

IPOH: Seorang pemandu treler nyaris maut selepas merempuh tiga kedai di Jalan Kuala Kangsar, Chemor, hari ini.

Ketua Polis Trafik Ipoh, DSP Mohd Rodzi Rejab, berkata dalam kejadian 9.30 pagi itu, mangsa Mat Lazim Osman, 51, yang berasal dari Kampung Tunku Husin, Manjoi hanya cedera ringan di kaki.

"Mangsa yang tersepit dalam treler berkenaan dikeluarkan dengan bantuan Pasukan Bomba dan Penyelamat sebelum dihantar ke Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh untuk mendapatkan rawatan," katanya ketika dihubungi hari ini.

Mohd Rodzi berkata, nahas berlaku ketika Lazim memandu treler membawa muatan simen dalam perjalanan dari Kuantan ke Ipoh.

"Treler berkenaan dikatakan gagal dikawal lalu terbabas dan memasuki laluan bertentangan dan merempuh tiga buah kedai," katanya.

Katanya, sebuah Proton Gen-2 yang diletakkan di tepi kedai berkenaan turut rosak akibat dihempap oleh runtuhan kedai terbabit.

Beliau berkata, pemilik kedai terbabit juag tidak berada di premis berkenaan ketika kejadian.

"Kes disiasat mengikut Seksyen 43(1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987," katanya.

Sinar Harian/-


07 di jelapang - Google Blog Search

07 di jelapang - Google Blog Search


Kedah Bakal Jadi Negeri <b>Jelapang</b> Lumpur <b>Di</b> Bawah PR | KLUANG <b>...</b>

Posted: 18 Dec 2012 07:08 AM PST

07 di kuala kangsar - Google Blog Search

07 di kuala kangsar - Google Blog Search


nampak MICHELLE YEOH <b>di Kuala Kangsar</b> - Maza Mohd

Posted: 22 May 2012 06:24 AM PDT

memang tak salah lagi, apa yang Jal nampak
kat pekan Kuala tadi memang MICHELLE YEOH
ala pelakon kelahiran PERAK, yang berlakon di HOLYWOOD tu
eh silap DATUK SERI MICHELLE YEOH
silap tadi tak SNAP gambar ingatkan amoi2 biasa jer..
tapi memag betol lah MY sebab ri ni beliau
dianugerahkan DARJAH SERI PADUKA PERAK (SPMP) kat
istana kat Kuala Kangsar ni….
nak baca lagi tentang berita tu sila ke blog MR ERAZ
CAIYOK Datuk Seri Michelle Yeoh
saya bangga jadi anak jati perak
hahah tak de kena mengena…

07 di pasir salak - Google Blog Search

07 di pasir salak - Google Blog Search


Advantange buat PR <b>Pasir Salak</b>! atau … cerdiklah kalian. : Media <b>...</b>

Posted: 26 Feb 2013 11:34 PM PST

Timbul persoalan siapakah yang bakal mengantikan tempat Tajuddin Ramli di Pasir Salak.Perbagai spekulasi telah dibuat ,

Jangan merasa terkejut kalau anda dapati Zambry Abd Kadir akan bertanding disana sebagai Ahli Parlimen.Sebenarnya kawasan Kg Gajah,Pasir Salak,Bota dan Belanja adalah kawasan yang ahli ahli UMNO merasa cukup selamat untuk bertanding walaupun kawasan Parit telah membuat perubahan pada tahun 1969 dan 1999.Namun secara pukulratanya BN menganggap kawasan kawasan ini adalah kubu kuat dan kawasan selamat mereka.

Peralihan Zambry ke Parlimen Pasir Salak ini dilihat sebagai "misi menyelamat pemimpin BN " kerana sememangnya BN sudah melihat bahawa di Negeri Perak sudah tiada harapan untuk BN kembali berkuasa.Sekiranya Zambry dikekalkan di peringkat DUN,beliau akan jadi ketua pembangkang yang tiada kuasa pemerintahan.Ini dilihat sebagai suatu kerugian bagi pemimpin pemimpin UMNO/BN.Untuk mengelakkan perkara seperti ini terjadi maka pemimpin pemimpin terpilih ini terpaksa dialehkan ke Parlimen,kena BN merasakan mereka mampu lagi mengekalkan kuasa di peringkat Persekutuaan.

Tambahan lagi kawasan yang bakal ditandingi oleh Zambry adalah kawasan "selamat".Namun dari gerakkerja yang ditunjjukan oleh Pas Kawasan Kg Gajah,Parlimen Pasir Salak bukanlah suatu kawasan yang mudah kepada BN lagi.Didalam PRU segala kemungkinan boleh terjadi.Dengan kuasa Allah,apa apa pun boleh berlaku.

Laporan dari Telok Bakong Online.

Siapa yang bertanding? anda sebagai voters perlu lebih bijak bukan seronok terkinja2.

Peperangan PRU ini perlu kepada pengalaman dan selok belok persenjataan minda, bukan saja suka-suka dan tak perlu dengar kata mereka yang terdahulu darinya.

Kematangan berpolitik diukur dengan kejayaan berfikir dan membuat keputusan berpasukan bukan semata-mata melihat gelombang dan silauan kemenangan sedangkan , keupayaan dan pertahanan diri masih jauh ketinggalan. Wang bukan segala-galanya , namun wang , tenaga , pengaruh dan kewibawaan penentu kejayaan. Silakan …

http://paspasirsalak.blogspot.com

Related posts:

Filed Under: Dari blogger

07 di changkat keruing - Google Blog Search

07 di changkat keruing - Google Blog Search


DEMI MASA: Ketua Cawangan MCA <b>Changkat Keruing</b> Mati Dibunuh

Posted: 15 Jan 2011 09:18 PM PST

Ketua Cawangan MCA Changkat Keruing ditemui mati. Lim Ping Peng yang baru lima hari dilantik sebagai Ahli Majlis Perbandaran Manjung dipercayai dibunuh dalam perigi di sebuah ladang ternakan ayam di Changkat Keruing, Ayer Tawar, Lumut, Perak.

Mayat Lim Ping Peng, 49 tahun, dijumpai jam 6 pagi tadi. Anggota keluarga dan pasukan Rela menemuinya selepas mencari Lim yang tidak pulang ke rumah sejak semalam.

Ketua Polis Daerah Manjung ACP Mohd Jamil Osman berkata Lim keluar dari rumah untuk ke ladang ternakan ayamnya di Changkat Keruing jam 8 pagi semalam. Polis mengesan beberapa tompok darah di sekitar sebuah pondok dalam ladang berkenaan.

Sebuah kereta Nissan milik mangsa dilarikan. Dua pekerja lada

07 di sungai siput - Google Blog Search

07 di sungai siput - Google Blog Search


Perhilitan nafi ular raksasa dijumpai <b>di Sungai Siput</b>

Posted: 28 Jul 2010 08:11 AM PDT

Perhilitan nafi ular raksasa dijumpai di Sungai Siput

28/07/2010 6:25pm

IPOH 28 Julai - Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Perak hari ini menyangkal laporan penemuan seekor ular raksasa di hutan Sungai Siput dekat sini baru-baru ini seperti yang disiarkan sebuah akhbar hari ini.

Pengarahnya Shabrina Shariff berkata pemeriksaan dan siasatan yang dijalankan pihaknya mendapati tiada laporan atau kes penemuan ular raksasa di kawasan berkenaan.

"KIta juga mendapati gambar (yang disiarkan akhbar itu) itu dapat dilihat dalam internet melalui pelbagai laman web...gambar yang berasal dari China itu disebarkan sejak tahun 2009, katanya ketika dihubungi hari ini.

Menurut laporan akhbar berkenaan, ular raksasa itu dijumpai oleh sekumpulan pekerja balak di hutan Sungai Siput baru-baru ini dan ular berkenaan kemudiannya dibunuh.

Shabrina berkata, Perhilitan juga sebelum ini pernah melihat gambar seperti itu yang disiarkan sebuah akhbar di Sabah selain laporan mengenai dakwaan penduduk di Paloh Inai, Pahang pada Mac lepas mengenai penemuan ular raksasa.

Beliau berkata, memang terdapat ular besar di Malaysia seperti ular sawa tetapi belum pernah dijumpai sebesar itu. - Bernama

07 di bukit gantang - Google Blog Search

07 di bukit gantang - Google Blog Search


Taiping Mali: Pas Taiping dan <b>Bukit Gantang</b> semakin moroyan

Posted: 27 Feb 2013 06:44 AM PSTSebuah surau dalam Parlimen Bukit Gantang di Kampung Banggol Rendang,Changkat Jering telah dijadikan pos BN oleh ahli UMNO di sini.Surau in wakaf orang kampung dan bukan terletak di tanah persendirian.Walaupun telah ditegur supaya membuangkan bendera BN itu, Ketua UMNO di sini tidak peduli.Ketua UMNO Bahagian pun tidak ambil pusing ,sejak nama beliau digugurkan daripada senarai calon di Bukit Gantang. Orang UMNO kini semakin derhaka dengan Sultan Perak.

Ayat di atas adalah di salin daripada sebuah laman blog Pas Bukit Gantang. Beliau marah kerana surau tersebut memasang bendera Barisan Nasional, sebuah PANJI PERJUANGAN KOMPONEN 14 PARTI SELURUH NEGARA.

PAS, PKR dan DAP ada PANJI?

Untuk makluman Pas, jangan lah pandai menegur orang, kerana diri Pas sendiri pun tak ikhlas dalam perkara di atas, Pas buat semua boleh bila BN buat semua tak boleh.

Baru-baru ini Pas Bukit Gantang telah membuat laporan polis membantah penggunaan balai raya yang dijadikan bilik gerakan oleh BN.

Masih ingat kah anda pada 8 Mac 2008, sebaik sahaja pembangkang di isytiharkan menang di Perak, Orang Pas telah menyerang dan merampas Dewan Orang Ramai yang menjadi Bilik Gerakan BN,  masih ingatlah bagaimana rakusnya Pas Pulau Pangkor menyerang balai raya dan dewan dan mengoyak gambar Dr Zambry dan memijak-mijak gambar dan membakar poster Dr Zambry.

Tindakan Pas Pangkor samalah seperti tindakan rakyat Iraq dari fahaman Syiah yang meruntuhkan statue Sadam Hussin. Tindakan Pas di Pangkor boleh disamakan dengan tindakan Syiah di Iraq.

Di Taiping, Larut dan Bukit Gantang tindakan sama dilakukan oleh Pas, mereka memecahkan kunci dewan dan menguasai dewan pada malam itu juga, Pada Isnin 9 Mac 2008, Pas dengan kejam telah mengunci dewan-dewan orang ramai yang menempatkan kelas tadika Kemas, mulai saat itu banyak tadika kemas ditutup sehingga ke hari ini.

Masalah surau dan masjid. 

Di Perak usaha Pas untuk merampas kuasa pentadbiran masjid telah dibuat pada awal tahun 90an. Anak kariah masjid terutama ahli Pas telah mendesak supaya jawatan kuasa masjid di rombak dan pelantikan jawatan kuasa baru dibuat.

Oleh kerana AJK yang ada kurang peka dan faham dengan enakmen pengurusan masjid mereka terpedaya dengan desakan jahat anak kariah dari golongan munafik Pas.

Dengan strategi untuk merampas pengurusan dan pentadbiran masjid, Pas telah membawa banyak penyokong yang bukan anak kariah untuk membantu rampasan tersebut. Maka sejak itu banyaklah masjid-masjid di seluruh Perak dan Malaysia telah ditawan dan dikuasai oleh Pas.

Sejak itu banyak masjid di Perak telah bertukar menjadi Markas dan pusat tarbiah Pas, contoh yang ketara ialah Surau Diri Jumaat Kampung Expo Kamunting dan kini dikenali sebagai Masjid Jamek Kampung Expo, ( Pembinaan Masjid adalah daripada Jabatan Perdana Menteri zaman Pak Lah).

Lebih menyedihkan apabila ahli jawatan kuasa yang lama di herdik, dihalau dan diharamkan memijak masjid tersebut oleh Pas Kampung Expo.

Pada PRK Bukit Gantang 2009, Masjid Kampung Expo telah menjadi hotel atau rumah tumpangan ahli-ahli Pas dari luar, mereka berkhemah dan menjadikan masjid tempat menyediakan makanan untuk jentera Pas di Bukit Gantang. Hampir semua masjid telah dijadikan markas Pas dan menyedihkan apabila orang-orang Umno yang hendak menunaikan solat di masjid telah dihalau oleh unit amal kerana mereka jijik melihat orang yang memakai baju lambang BN.

Jumaat ini 1 Mac Pas Taiping akan sekali lagi akan menggunakan Masjid Kampung Expo untuk majlis Munajat bagi Muslimat Pas, majlis akan bermula pada jam 4.00 petang sehingga lewat tengah malam dan program ini akan dipenuhi dengan tazkirah-tazkirah politik dari awal hingga ke akhir.

Dalam ayat di atas pada baris yang bawah tertulis " Umno kini semakin derhaka dengan Sultan Perak" merupakan satu luahan munafikun oleh Pas kerana ayat tersebut seperti meludah ke langit sahaja.

Sedarlah rakyat Perak bahawa Pas kini sanggup memperdaya kan pemikiran rakyat dengan pembohongan yang memfitnah. Ia juga umpama pepatah melayu ' kuman di seberang lautan nampak, bangkai gajah depan hidung buat-buat tak nampak".

07 di bagan serai - Google Blog Search

07 di bagan serai - Google Blog Search


Taiping Mali: 112/02/13- Ahli Pas <b>Bagan Serai</b> warga Kemboja

Posted: 13 Feb 2013 04:34 AM PST

Kisah penternakan ayam yang mendapat bantahan penduduk Kubu Gajah Selama sehingga sekarang masih belum selesai. Ini kerana pegawai kerajaan yang menyokong projek tersebut adalah penyokong Pas.

Saudagar ayam yang bertanggung jawab membina rumah ayam tersebut adalah ahli Pas dari Bagan Serai. Beliau mempunyai banyak rangkaian perniagaannya yang melibatkan pelancongan dan perniagaan kain dan pakaian.

Rupa-rupa maklumat yang baru diterima menyatakan beliau adalah warga kemboja yang memiliki taraf warganegara Malaysia.

Beliau banyak membiayai program Pas di daerah Kerian dan kawasan yang berhampiran.

Selama ini ingatkan dia anak kelahiran Malaysia.....Apa macam Anwar Ibrahim, Tak mahu buat repot kepada Suaram atau Suhakam?

Elok lah buat repot dan tubuhkan RCI untuk siasat bagaimana beliau boleh mendapat taraf warga negara.

Zaini Ayam