Rabu, 24 Oktober 2012

07 di pangkor - Google Blog Search

07 di pangkor - Google Blog Search


~ ME, MYSELF and I ~: <b>Pangkor</b>...apa yang ada <b>di</b> pulau ini?

Posted: 18 Sep 2012 01:05 AM PDT

Bagi makcik..Pantai Teluk Nipah, Pulau Pangkor ini suasana  sangat lah sesak pada waktu-waktu cuti umum.  Ramai yang mengambil peluang menghabiskan cuti-cuti mereka di sini. Daripada tempat penginapan, gerai-gerai makan, pantainya adalah dipenuhi dengan ramai orang.


Hari Ke2, masa diisi dengan bersiar-siar dan melawat sekitar Pulau. Antara tempat-tempat lawatan adalah ke KILANG SATAY IKAN, KUIL BUDDHA FOO LIN KONG, KOTA BELANDA...Untuk info aje...kami telah bertanya kepada pemandu yang membawa kami ke Kilang Satay Ikan ini. Ini saja ke kilang memproses makanan yang ada di Pangkor ini? Katanya.."tempat ini dijamin kebersihannya dan pekerja-pekerja di kilang ini adalah berbangsa Melayu. Takut kalau dibawa ke kilang proses yang lain..takut nanti semua orang tak sanggup dan tak lalu pulak melihatnya". Aah kan..betul la tu..kalau tengok pun dah tak sanggup..nak memakannya apatah lagi...:-(

Bawah ni gambar-gambar di FOO LIN KONG TEMPLE..
 Replika Tembok Besar China 
(malas nak panjat bukit..shoot gambar dari bawah jer :-p)
 Berdekatan dengan Kota Belanda ini, ada sejarah peninggalan BATU BERSURAT
Atas batu bersurat ini terdapat lukisan gambar harimau. Dikatakan pada tahun 1743,  salah seorang anak pembesar Belanda telah dibaham harimau semasa bermain-main di kawasan ini. Jadi lukisan ini adalah sebagai mengingati anak pembesar Belanda yang hilang tersebut.Walau bagaimanapun di kalangan penduduk di sini, anak pembesar Belanda berkenaan telah dicolek oleh Lanun. Kalau nak tahu sejarah Pulau Pangkor lebih lanjut boleh lah ke sini.
Disebabkan cuaca panas terik dan anak-anak sibuk nak mandi manda di pantai..dari Kota Belanda ini terus balik ke resort. Petangnya anak-anak berendam, berguling sakan dalam air laut.

07 di behrang - Google Blog Search

07 di behrang - Google Blog Search


Kulaan Niring: Puaka Niring : Misteri Laluan Berhantu <b>Di Behrang</b> <b>...</b>

Posted: 07 May 2012 05:04 AM PDT

Kemalangan maut yang meragut dua nyawa di laluan 'berhantu' di Kilometer 114, Jalan Behrang-Tanjung Malim di sini, 19 April lalu, menyebabkan penduduk sekitar semakin bimbang keselamatan mereka.
Kerisauan itu turut dikongsi penuntut Politeknik Sultan Azlan Shah (PSAS), yang berulang-alik antara politeknik itu dan Bandar Behrang 2020 iaitu tempat rumah sewa mereka.
Difahamkan, beberapa kemalangan serius turut berlaku sebelum ini di laluan berkenaan yang hanya berada kira-kira 100 meter dari PSAS.
Tinjauan mendapati laluan maut itu lebih berbahaya bagi pemandu yang datang dari arah Behrang terutama pada waktu malam kerana tiada lampu jalan.
Justeru, penduduk dan pengguna berharap pihak berkuasa tempatan (PBT) mengambil tindakan segera menangani laluan maut itu termasuk mencadangkan supaya PBT meluruskan jalan berkenaan.

Jika kerja meluruskan jalan memerlukan kos besar, mereka berharap PBT memasang lampu dan membuat papan tanda amaran kepada pengguna jalan raya.
Seorang penduduk yang berulang-alik dari Tanjung Malim ke Slim River, Mohd Rozaidi Ramli, 34, berkata, laluan berdekatan PSAS itu memang berbahaya terutama pada ketika hujan dan malam.
Katanya, ketiadaan lampu pada waktu malam di selekoh itu boleh mengundang kemalangan terutama pemandu yang pertama kali melalui laluan itu kerana mereka tidak sedar keadaan sebenar laluan itu.
"Ini kerana laluan itu agak bercerun dan kebimbangan lebih terasa setiap kali berselisih dengan kenderaan terutama lori besar yang dipandu laju," katanya.
Beliau berkata, PBT juga perlu memasang papan tanda amaran sebagai ingatan kepada pengguna jalan raya sebelum laluan itu supaya pengguna berhati-hati dengan memperlahankan kenderaan ketika melalui laluan itu.
Katanya, rimbunan pokok di tepi jalan di sepanjang selekoh itu juga perlu ditebang dan diselenggara supaya pemandu yang datang dari arah Tanjung Malim dapat melihat dengan jelas kenderaan yang datang dari arah bertentangan.

07 di parit buntar - Google Blog Search

07 di parit buntar - Google Blog Search


PAS AKAN TERSUNGKUR <b>DI PARIT BUNTAR</b> – Perak Today

Posted: 10 Dec 2010 12:17 AM PST

" KUTIP DUIT MELAYU, SUMBANG KAT CINA "- MALANG PARIT BUNTAR

RAKYAT DAH BOSAN DENGAR CERAMAH

Baru baru ni aku pergi mesyuarat kenduri di Tanjong Piandang.Tanjung Piandang adalah salah satu kawasan dalam Parlimen Parit Buntar. Mesyuarat kenduri. Memang meriah dan ramailah adik beradik datang.

Aku kemudiannya bersembang dengan Abang Long di situ. Mat Poreh nama dia. Termasuk dalam sembang kami tu ialah hal hal politik semasa.

Dia kata sebenarnya orang Melayu Tanjung Piandang ni betul betul rasa diperbodohkan oleh PAS. Janji dulu nak bagi syurga, duni dan akhirat. Nak bawak perubahan tapi haram satu apa pun tak de.

Mujahid Yusuf Rawa tak pernah masuk kampung. Dia sebut sebagai contoh di Sungai Betul Bawah, Parit Tok Ngah. Pengundi tak pernah jumpa Ahli Parlimen.

Peruntukan jangan mimpilah. Yang selalu jumpa AP ialah orang bandar Parit Buntar. Itu pun dalam ceramah. Ceramah pulak tak de lain selain mengutuk BN.

Yang bertuahnya Cina Bagan. Nizar turun, Idham Lim turun, Mujahid turun. Melayu Parit Buntar macam rakyat KELAS TIGA.

Dulu masa PRU 12, ' adik beradik ' setengah mati kerja nak menangkan PAS. Sekarang PRU 13 ' adik beradik' akan mati matian pastikan PAS tersungkur tak berkubur.

" CELAKA PUNYA PAS, PELAGA ORANG BAGI BERKELAHI, KEMUDIAN TINGGAI JADI BODO.." . Kata Mat Porehlah. Aku tukang tulis je.

Memang ada benarnya cakap dia. Korang masuklah kampung, jalan macam permukaan Marikh. Orang PAS syok politik kosong.Pagi di kedai kopi mengulas laporan Harakah. Petang karang sekali lagi. Pembangunan adalah mimpi indah je bagi dia orang.

Jadi aku nak cadangkan kat orang Parit Buntar. Jom kita ajar sikit PAS ni. Sujud kat Cina , perbodoh orang Melayu.

Posted by ALahaI sI LunCAi

07 di ipoh - Google Blog Search

07 di ipoh - Google Blog Search


BASIC RM1100 /MONTH Promoters : Promoter diperlukan <b>di Ipoh</b> <b>...</b>

Posted: 24 Oct 2012 03:31 AM PDT

Promoter diperlukan di Ipoh Section 18 Courts Mammoth:

waktu kerja:8 jam sehari
perenpuan/lelaki -Preferred Malay
Gaji:Rm1100

umur:17-35

Hubungi kami untuk maklumat lanjut:-
012-2915865

ataupun,

E-mail:ong1313@hotmail.com
Job Info:
Salary: Basic RM 1 100 / month
Job Type: Non-Executive
Experience Level: 1-3 years
Category: Retail/Promoters

Mobile 012-2915865 Salary BASIC RM1100 /MONTH
Location Ipoh Section 18 Courts Mammoth Working Hours 8 hours
Onsite Yes Needed Skills Promotion & Sales
Start Date To be advised
Duration Full Time

07 di sitiawan - Google Blog Search

07 di sitiawan - Google Blog Search


Percepatkan Kerja-Kerja Pembinaan Sekolah Perikanan <b>di Sitiawan</b> <b>...</b>

Posted: 13 Nov 2011 12:56 AM PST

MAJLIS Latihan Pertanian Kebangsaan (NATC) diminta supaya mempercepatkan kerja-kerja membina sebuah Sekolah Perikanan di Kampung Acheh, Sitiawan bagi melatih tenaga mahir serta separuh mahir dalam industri perikanan negara.

Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani,  Datuk Mohd. Johari Baharum berkata langkah itu perlu bagi memastikan bekalan tenaga kerja di sektor berkenaan mencukupi.

"Fasa pertama iaitu melibatkan kerja-kerja membersih, merata dan menambun tanah telah selesai dijalankan beberapa bulan lalu.

"Fasa kedua iaitu pembinaan bangunan dan infrastruktur dijangka akan dimulakan sebaik sahaja menerima kelulusan peruntukan sebanyak RM80 juta daripada pihak EPU.

"Sekolah tersebut dijangka mula beroperasi menjelang 2015 dan dijangka bakal mengeluarkan seramai 150 hingga 250 orang tenaga mahir dalam bidang perikanan pada setiap tahun," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Program Latihan Pembangunan Kemahiran Tenaga Pengajar Bidang Teknologi Tangkapan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) di Jeti Jabatan Perikanan Kampung Acheh, Sitiawan.

Pada majlis tersebut seramai 45 orang tenaga pengajar menerima sijil tamat kursus daripada Johari.

Hadir sama Timbalan Ketua Setiausaha (Perancangan) Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, Raihan Sharif; Setiausaha Jeneral, Pusat Pembangunan Perikanan Asia Tengara (SEAFDEC) Thailand, Dr. Chumnarn Pongsi dan Pengarah Perikanan Negeri Perak, Sani Mohd Isa.

Menurutnya, di bawah Dasar Agro Makanan, negara memerlukan seramai 43,700 tenaga mahir dan separuh mahir dalam industri perikanan tangkapan negara bagi mengeluarkan hasil tangkapan sebanyak 1.7 juta metrik tan setahun menjelang tahun 2020.

"Keperluan tenaga mahir dalam industri perikanan negara semakin membimbangkan dan memberi kesan terhadap pendapatan negara yang disumbangkan oleh sektor tersebut.

"Sehubungan itu, pihak kementerian menerusi Majlis Latihan Pertanian Kebangsaan (NATC) akan melatih tenaga pengajar dan tenaga mahir dalam bidang pertanian termasuk sektor perikanan," katanya. – Nooraini Mahamad.

07 di pasir salak - Google Blog Search

07 di pasir salak - Google Blog Search


PASPB: TERKINI!!! PKR <b>Pasir Salak</b> secara rasmi serah kerusi <b>...</b>

Posted: 16 Oct 2012 07:13 PM PDT

16 Oktober 2012, tercatat suatu deklarasi bersejarah buat seluruh warga Parti Islam Semalaysia (PAS), Kawasan, Negeri dan Pusat apabila persetujuan Parlimen Pasir Salak kini milik PAS dicapai daripada JK Tertinggi Cabang PKR Pasir Salak. 
Persetujuan ini berlaku sekaligus menjadikan tambahan kerusi parlimen yang dipertandingan menerusi PAS kini bertambah satu lagi. 
Syukur Alhamdulillah dan terima kasih buat barisan kepimpinan parti PKR khususnya yang menjadi Hero dalam Redho untuk bertindak sedemikian. 
Sesungguhnya persepakatan sebegini menunjukkan bahawa segala-galanya boleh berlaku dan terjadi asal dengan ada kerjasama dan permuafakatan erat antara Pakatan Rakyat kini dan selama-lamanya. 
"Saya redho menyerahkan kerusi ini kepada sahabat saya PAS" inilah ungkapan Tn Hj Osman b. Abdul Rahman selaku Ketua Cabang PKR Pasir Salak sewaktu pertemuan tertutup anggota tertinggi kawasan dan cabang baru-baru ini. 
Rentetan persetujuan tersebut maka, suatu surat rasmi dan deklarasi telah dibuat dengan ditandatangani oleh semua Jawatankuasa Cabang PKR Pasir Salak dan JK Pas Kawasan Pasir Salak. 
Berita yang ditunggu-tunggukan ini telah menaikkan semangat rakyat marhain Parlimen Pasir Salak untuk terus menerus berkerja dan berusaha melaksanakan tanggungjawab memenangkan Pakatan Rakyat menerusi PAS yang bertanding. 
Untuk perhatian bahawa Parlimen Pasir Salak mempunyai 2 Kerusi Dewan Undangan Negeri iaitu N48 Sungai Manik & N49 Kampong Gajah. Menerusi catatan surat berkenaan yang ditujukan kepada Pimpinan tertinggi Pakatan Rakyat Pusat menyatakan dengan jelas sepertimana berikut :-
3.1. PKR bertanding di N48 Sungai Manik pada PRU-13
3.2. PAS bertanding di P073 Parlimen Sungai Manik pada PRU-13
3.3. PAS bertanding di N49 Kampong Gajah pada PRU-13
Persefahaman dan tolak ansur yang hebat penuh bersejarah ini disambut dengan laungan Allahu Akbar!!! dan ikrar untuk berkerja keras memastikan calon bagi kesemua yang bertanding kelak akan memperolehi kemenangan mutlak demi merealisasikan 'Hijau ke Putrajaya'. 
Ikrar ini biarlah diterjemahkan kepada semangat berkerja berpasukan yang sedia ada dari semua pihak termasuk ahli-ahli PAS dan PKR sendiri. Tanpa kerjasama tersebut maka impian kelak akan bertukar igauan. Namun keyakinan dan semangat malam ini membuktikan bahawa musuh dihadapan perlu diganyang habis-habisan. 
"Kalau kamu tidak menolongnya (Nabi Muhammad) maka sesungguhnya Allah telahpun menolongnya, iaitu ketika kaum kafir (di Mekah) mengeluarkannya (dari negerinya Mekah) sedang dia salah seorang dari dua (sahabat) semasa mereka berlindung di dalam gua, ketika dia berkata kepada sahabatnya: Janganlah engkau berdukacita, sesungguhnya Allah bersama kita. Maka Allah menurunkan semangat tenang tenteram kepada (Nabi Muhammad) dan menguatkannya dengan bantuan tentera (malaikat) yang kamu tidak melihatnya dan Allah menjadikan seruan (syirik) orang-orang kafir terkebawah (kalah dengan sehina-hinanya) dan Kalimah Allah (Islam) ialah yang tertinggi (selama-lamanya), kerana Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana." Surah at-Taubah ayat 40

07 di kerian - Google Blog Search

07 di kerian - Google Blog Search


Kecoh Kisah Pocong <b>Di Kerian</b>

Posted: 23 Oct 2012 08:25 PM PDT


Tengah duk belek-belek entry-entry yang di tulis oleh para blogger, terjumpa satu cerita yang memeranjatkan aku......iaitu kisah pocong di Kerian.
Ok. Cerita ni bukan rekaan ok sebab aku duk kat Bagan Serai, Kerian. Memang penemuan pocong ni sekarang tengah heboh kat tempat aku. Ada jiran sebelah rumah mendakwa dia pernah ternampak kelibat pocong ni di hadapan rumah aku di flat kerajaan Jalan Raja Syed Tauphy. Dekat dengan pasar baru
Menurut dari kata-kata penduduk sekitar, Pocong ni jelmaan seorang guru sekolah rendah yang dah meninggal dunia. Bernama.......... (Tak leh la tulis kan)
Sebelum ni pun dah pernah kecoh pasal pocong, dah lama dah sebelum kes ni, rasa dah makan tahun, sekarang ni timbul kes baru pulak yang mana dah merebak sampai ke Kampung Tersusun Raja Bashah, Kuala Kurau.
-------------------------------------------------------

Punca Mayat Bertukar Pocong

Tak tau la apa yang aku tulis ni sahih atau tak, tapi dari yang aku baca, mayat akan bertukar menjadi pocong disebabkan sewaktu upacara pengebumian, kain pengikat kain kafan si mati tidak dibuka menyebabkan si mayat marah.  (Macam tak logik kan)
Ada pula yang aku terbaca, sekiranya terserempak dengan pocong, jangan lari. Baca ayat yassin atau kursi. Dalam masa yang sama, tiarap dekat tanah atau jalan gaya ular ke kiri dan ke kanan. Yang ni petua la kot, nak cuba boleh lah.
Paling afdal, buat la baccan yassin di surau-surau atau di masjid, InsyaAllah Pocong tu akan hilang :)
p/s - Pocong ni boleh tiba-tiba muncul depan mata sekelip mata....... Jeng jeng jeng.....

07 di beruas - Google Blog Search

07 di beruas - Google Blog Search


DIALOG RAKYAT: Koh sasar menang semula <b>di Beruas</b> dan Teluk <b>...</b>

Posted: 10 Jan 2012 12:00 AM PST

KUALA LUMPUR —  Presiden parti Gerakan Tan Sri Koh Tsu Koon mensasarkan untuk memenangi semula kerusi parlimen di Beruas dan Teluk Intan di Perak, di samping mempertahankan kerusi Simpang Renggam di Johor.

Bekas ketua menteri Pulau Pinang itu berkata, misi utama Gerakan ialah mempertahankan kerusi yang dimenangi oleh Barisan Nasional (BN) pada tahun 2008 dan memenangi seberapa banyak kerusi.
"Pada pilihan raya 2008, Gerakan telah memenangi dua kerusi iaitu Gerik dan Simpang Renggam.

"Bagaimanapun, kita sudah berbincang dengan Umno yang mahu bertanding di Gerik, dan kita cuba mendapatkan kerusi Taiping, di samping Beruas dan Teluk Intan di Perak," kata Koh dalam sidang media selepas tamat mesyuarat agung parti tersebut, hari ini.

Koh berkata, beliau yakin untuk Gerakan menang di Beruas dan Teluk Intan memandangkan pada pilihan raya yang lalu, calon Gerakan tewas dalam jumlah majoriti kurang daripada 1,000 undi.

"Bagaimanapun, ini hanya di peringkat awal, dan seterusnya kita akan membincangkan soal calon dengan parti komponen yang lain nanti," kata Koh lagi.

Koh juga berkata, beliau mahu Gerakan memecahkan angka kosong setelah Gerakan tewas semua calon dalam pilihan raya umum di peringkat negeri Pulau Pinang.

"Di kerusi DUN Pulau Pinang, kita kalah kesemua kerusi, oleh itu kita harap kita dapat pecahkan angka kosong di Pulau Pinang," katanya.

"Kita menyedari kita dalam keadaan sekarang amat sukar, tetapi saya percaya dengan kerja keras kita boleh mendapatkan lebih banyak undi di Pulau Pinang."

Beliau juga tidak memberikan sebarang komen apakah beliau akan bertanding pada pilihan raya akan datang.

Sebelum itu dalam ucapan penggulungannya, Koh menyeru kepada ahli Gerakan agar menggunakan "positive politics" yang menolak politik ekstremisme untuk mendapatkan undi pada pilihan raya akan datang.

"Ya, kita juga mahukan perubahan," katanya. "Tetapi kita mahukan perubahan yang membawa perkara yang lebih baik, bukannya berdasarkan emosi semata-mata."

Beliau juga menyeru supaya ahli membuat kerja bukan kerana untuk mendapat jawatan atau menjadi calon, tetapi bekerja untuk membantu rakyat.

"Saya mahu melihat pencapaian dahulu sebelum kita berikan jawatan atau menjadi calon," katanya lagi.
"Kita juga harus bekerja bukan sahaja untuk Parti Gerakan, tetapi membantu Barisan Nasional secara keseluruhannya."

07 di gerik - Google Blog Search

07 di gerik - Google Blog Search


7 maut dalam dua kemalangan berasingan <b>di</b> Lebuhraya Timur <b>...</b>

Posted: 11 Mar 2011 05:55 AM PST

Tujuh maut, termasuk tiga sekeluarga dalam dua kemalangan berasingan yang berlaku di Lebuhraya Timur Barat, dekat Grik bagi tempoh kurang 24 jam lalu.

Dalam kejadian pertama yang berlaku 4.30 petang semalam, empat penuntut Maktab Perguruan Sultan Mizan, Besut terbunuh apabila kereta yang mereka naiki terbabit dalam kemalangan dengan sebuah kereta lain di Kilometer 12 Lebuh Raya Timur Barat.

Mereka terdiri Joseph Phuah, 19, dari Sungai Bakap, Pulau Pinang, Yap Sin Wei, 20, berasal dari Seberang Perai, Pulau Pinang, Goh Shu Win, 19, dari Butterworth, Pulau Pinang dan M Iniyan, 19 dari Taiping.

Ketua Polis Trafik Perak, Supt Wan Abdullah Ishak, berkata bahawa dalam nahas yang berlaku pada jam 4.30 petang itu, Yap dan Iniyan mati di tempat kejadian manakala Phuah meninggal dunia di Hospital Gerik pada 8 malam tadi dan Goh meninggal dunia di Hospital Taiping pada jam 5 pagi tadi.

"Keempat-empat mangsa dalam perjalanan ke Pulau Pinang," katanya ketika di hubungi Bernama hari ini.

Wan Abdullah berkata, bahawa semasa kejadian kereta jenis Proton Iswara yang dipandu oleh Phuah dipercayai gagal dikawal ketika melalui selekoh dan menuruni bukit lalu terbabas ke kanan jalan dan dirempuh sebuah kereta jenis Toyota Camry dari arah bertentangan.

Katanya, anggota Bomba dan Penyelamat dikejarkan ke tempat kejadian untuk mengeluarkan keempat-empat mangsa yang tersepit dalam kereta itu.

Beliau berkata, pemandu kereta Toyota Camry cedera ringan dan dirawat di Hospital Gerik.

Bapa Goh, Goh Kong Huaw, 48, ketika ditemui di Hospital Taiping, berkata kejadian itu diketahui apabila beliau dihubungi melalui telefon oleh rakan anaknya yang menaiki sebuah kereta lain.

Tidak sampai 24 jam kejadian itu berlaku, tiga sekeluarga terbunuh manakala dua parah apabila kereta Perodua Alza dinaiki mereka bertembung Toyota Wish di KM 53 Jalan Timur Barat, tengah hari tadi.

Mangsa adalah penumpang depan, Wan Sarwani Zainol, 34, anaknya, Muhamad Imran Haziq Mohd Zainuddin, 3, dan seorang lagi anaknya yg belum diketahui identiti.

Mangsa parah, pemandu Mohd Zainuddin Omar, 35, dan anaknya, Muhamad Iqbal Hakim, 13.

Enam penumpang Toyota Wish cedera ringan dan dirawat sebagai pesakit luar.

Kejadian dipercayai berlaku apabila Perodua Alza dari arah Jeli terbabas ketika menuruni selekoh dan melintang di laluan bertentangan sebelum dirempuh kenderaan Wish.

SUMBER : BERNAMA DAN BERITA HARIAN

07 di lenggong - Google Blog Search

07 di lenggong - Google Blog Search


Sungai Rapat Online: Satu lagi Pusat Warisan Dunia <b>di Lenggong</b>

Posted: 19 Oct 2012 11:00 AM PDT


Kini Malaysia mempunyai 4 World Heritage Sites yang diiktiraf UNESCO iaitu bandar Melaka , George Town, Gunung Mulu National Park di Sarawak, Taman Kinabalu di Sabah. dan yang terkini Lembah Lenggong.

Lembah Lenggong adalah bandar archaeology yang penting di Perak. Lembah Lenggong diletakkan dalam senarai ke 953 di dunia.


07 di pengkalan hulu - Google Blog Search

07 di pengkalan hulu - Google Blog Search


Pertandingan Silat 2012 <b>Di Pengkalan Hulu</b> - Syurga Itu Indah

Posted: 17 Jul 2012 05:44 AM PDT

Assalamualaikum kepada semua pengunjung blog Syurga Itu Indah. Harap anda semua berada dalam keadaan sihat sejahtera. Bersyukur walaupun sekarang terlalu jarang update blog, masih ada pengunjung yang datang secara konsisten ke blog saya. Dengan carian ikan laga di google (link paling atas). Mungkin itu adalah hasil usaha saya selama beberapa tahun bermain blog…

Beberapa bulan yang lalu, saya telah diminta membawa pelajar-pelajar daripada daerah Kinta Utara untuk pertandingan silat di Pengkalan Hulu. Walaupun berat hati saya, saya akur dengan arahan. Sebab saya berasa berat hati adalah, saya bukanlah guru yang sepatutnya dipertanggungjawabkan. Dan saya tiada asas langsung dalam seni silat. Saya memang gemarkan seni bela diri, tetapi agak bosan menonton silat.

Memang terasa agak sedih apabila hanya saya seorang guru lelaki yang perlu menjaga 27 orang murid sekolah rendah dan sekolah menengah. Pada mulanya saya berasa agak bimbang. Bimbang saya gagal mengawal disiplin mereka. Bimbang perkara yang tidak enak berlaku. Tetapi jangkaan saya meleset. Alhamdulillah, mereka semuanya berdisiplin, terutamanya pelajar-pelajar Sekolah Menengah Izzuddin. Boleh dikatakan mereka sangat matang. Tidak seperti golongan remaja yang baru meningkat naik, yang selalunya tidak beradab, tidak tahu menghormati orang lain dan gemar berkelakuan ala-ala gangster.

Tetapi ada yang kurang menyeronokkan. Saya berasa sangat terkilan kerana kemudahan tidak disedikan untuk guru-guru. Tempat menginap tidak ada kipas, tidak ada suiz untuk charge handphone, bahkan tandas tidak ada pintu! Inikah nasib seorang guru di Malaysia  yang boleh dikatakan tinggal di Negara yang membangun dalam segala aspek? Bila dipersoalkan, takut-takut saya dituduh tidak tahu bersyukur. Ya, benar ramai lagi guru seperti guru pedalaman yang terpaksa menanggung segala bentuk kepayahan. Tetapi sepatutnya di semenanjung Malaysia tidak ada masalah seperti ini. Kenapa pertandingan dilakukan di tempat yang tidak ada kemudahan? Sudahlah saya ni terpaksa datang, saya rela… Tetapi melihat layanan yang tidak professional menyebabkan saya seperti mahu menitiskan air mata. Bahkan layanan yang diterima sebaik sahaja sampai, seolah-oleh kami, guru-guru ni nak sangat datang ke sana. Tahu, jawatan mereka tinggi… Siapalah kami, sekadar guru biasa. Apa salahnya senyum, gunakan bahasa yang manis, dan memuliakan kami, seperti mana adab memuliakan tetamu. Gaya duduk dan berbual sesama mereka pun buat saya rasa meluat. Inilah budaya dan sikap orang berjawatan besar. Berpangkat sedikit, mulalah berlagak. Atas sebab itulah rasa hormat saya kepada golongan seperti mereka begitu tipis.

Baiklah, ada sesuatu yang menambat hati saya, dan ingin saya kongsikan dengan anda... Kebolehan pelajar-pelajar  Sekolah Menengah Izzuddin bermain alat muzik, sangat mengagumkan.  Saya sempat merakamkan sedikit video… 

Bagaimana? Kalau tengok live, lebih seronok… Baiklah, sampai sini dulu ye… Assalamualaikum.

07 di batu gajah - Google Blog Search

07 di batu gajah - Google Blog Search


Pusat rel <b>Batu Gajah</b> tawar peluang pekerjaan, pemindahan <b>...</b>

Posted: 26 Sep 2012 12:58 AM PDT

najib-razak-

KUALA LUMPUR,24 September 2012: Pembukaan Pusat Rel milik syarikat China, CSR Zhuzhou Electric Locomotive (Zelc) pertama di luar negara itu iaitu di Batu Gajah, Perak bakal menawarkan peluang pekerjaan kepada rakyat Malaysia yang boleh dimanfaat menerusi pemindahan teknologi dalam industri tren.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berkata, penubuhan pusat itu di negara ini dijangka mampu mengukuhkan kedudukan Malaysia sebagai penggerak utama industri rel, selain mengembangkan peluang perniagaan ke luar negara bagi pasaran yang belum diterokai.

Beliau berkata, permintaan pengangkutan rel dan lokomotif di negara ini dijangka mencecah 250 unit dalam tempoh 10 tahun iaitu sejajar dengan keperluan baru bagi industri pembuatan tren yang turut membabitkan ASEAN dan Asia barat.

Katanya, ia adalah pasaran yang besar dengan 2,900 unit tren baru diperlukan di negara ASEAN dan Asia Barat untuk tempoh 10 tahun.

"Pembukaan Pusat Rel CSR adalah tepat pada masanya untuk Malaysia di samping mampu mengembangkan industri rel tempatan.

"Minggu lalu, peserta utama persidangan industri rel terbesar dunia, Innotrans yang diadakan di Berlin, Jerman menyifatkan Malaysia sebagai lokasi tumpuan baru bagi industri rel di Asia Tenggara," katanya ketika berucap di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian sebelum menyaksikan majlis pemeteraian Memorandum Perjanjian antara Kementerian Pengangkutan Malaysia dan CSR Group daripada China.
Hadir sama, Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Kong Cho Ha; Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir; Duta China ke Malaysia, Chai Xi dan Pengarah Eksekutif merangkap Presiden CSR, Xu Zongziang.

Sumber : http://www.bharian.com.my/bharian/articles/PusatrelBatuGajahtawarpeluangpekerjaan_pemindahanteknologi_Najib/Article/

07 di kuala kurau - Google Blog Search

07 di kuala kurau - Google Blog Search


Diganggu kelibat &#39;pocong&#39; <b>Kuala Kurau</b> | boyzonne-hijaurimba

Posted: 24 Oct 2012 12:04 AM PDT

KERIAN - Penduduk kampung tersusun Raja Bashah Kuala Kurau, di sini gempar dengan gangguan kelibat lembaga berkain putih atau dikenali sebagai hantu 'pocong' sehingga menyebabkan sebahagian besar mereka
takut keluar rumah terutama waktu malam.

Seorang saksi kejadian, Mohd Desa Ahmad, 52, berkata, cerita kewujudan hantu itu mula tersebar di seluruh kampung sejak tiga bulan lalu apabila sebanyak tiga kes penemuan lembaga berkenaan dilaporkan sehingga kini.

Menurutnya, pengalaman terserempak dengan lembaga menyerupai hantu pocong benar-benar memberi igauan buruk setelah sebelum ini menganggap dakwaan beberapa penduduk sebagai tidak berasas.

"Kejadian itu berlaku semasa saya sedang mengambil angin di luar rumah baru-baru ini dan tercium bau aneh seakan-akan bau tanah kubur sewaktu sedang menghisap rokok.

"Pada masa sama, saya mendapati terdapat sebuah motosikal sedang melintasi hadapan rumah dan alangkah terkejutnya apabila terdapat satu objek berbungkus kain putih sedang 'membonceng' motosikal itu tanpa disedari penunggangnya," katanya sewaktu ditemui Sinar Harian di rumahnya di sini semalam.

Mohd Desa berkata, dia tergamam melihat objek berbungkus itu buat seketika, bagaimanapun keadaan menjadi lebih mengerikan apabila muncul di hadapannya secara tiba-tiba.

"Sedang saya tergamam melihat kejadian itu, tiba-tiba objek itu hilang dan paling memeranjatkan, lembaga itu muncul di hadapan saya dalam jarak 10 meter.

"Hanya Allah yang tahu perasaan saya ketika ini dan saya segera meluru masuk ke dalam rumah dan menutup semua tingkap serta pintu tanpa berfikir panjang," katanya.

Seorang lagi saksi kejadian, Salleh Mat, 58, berkata, semasa kejadian dia bersama isteri dan anak-anaknya sedang berehat di ruang tamu sambil menonton televisyen pada jam 11 malam.

"Pada masa itu saya hendak menutup pintu belakang rumah kerana sudah lewat malam. Saya perasan ada kelibat seseorang di luar rumah berpakaian serba putih namun tidak berapa jelas kerana keadaan pada masa itu terlalu gelap.

"Saya pun turun dari rumah dan memberanikan diri untuk melihat dengan lebih dekat. Bagaimanapun, kelibat lembaga itu merupakan sebuah objek berbungkus yang menyerupai tubuh mayat yang dikafankan," katanya.

Salleh yang terperanjat dengan kejadian itu terus memasuki rumah dan mengunci semua pintu dan tingkap sehingga menimbulkan kehairanan isteri dan anak-anaknya.

"Saya yakin lembaga yang saya lihat merupakan hantu pocong berdasarkan bentuk sama seperti manusia yang dikafankan di mana kain yang membaluti tubuh amat pudar selain mempunyai satu ikatan di atas kepala," katanya.

Sementara itu, sumber dari penduduk asal kampung menceritakan kejadian ini dikatakan sering berlaku semasa pembukaan kampung ini sekitar tahun 1980-an sebelum isu itu lenyap beberapa tahun kemudian.

Bagaimanapun, kejadian penduduk 'diganggu' hantu pocong berulang kembali dipercayai berpunca perlaksanaan projek penempatan semula penduduk kampung yang dikatakan 'mengganggu' kediaman asal makhluk halus di sini.

"Berdasarkan cerita orang tua sebelum ini, kampung ini sebelum dibuka dipenuhi hutan nipah dan hutan paya bakau. Dikatakan pelbagai perkara buruk berlaku semasa pembukaan kampung.

"Ia disebabkan di kawasan hutan nipah ini terdapat banyak kubur-kubur lama yang tidak bertanda selain sebuah kubur 'keramat' yang dikatakan turut terletak di kawasan kampung kami," katanya.

Seorang lagi penduduk yang ingin dikenali sebagai Radhi berkata, lokasi pangkalan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Kuala Kurau dan kawasan sekitarnya dikatakan berasal dari tapak perkuburan lama yang banyak terdapat di kawasan itu.

"Semasa pembinaan pangkalan itu, terdapat gangguan sebegini dialami penduduk kampung sebelum perkara sama berulang kembali sejak tiga bulan.

"Kami tidak menolak kemungkinan 'kemunculan' kembali makhluk berkenaan disebabkan kerja pembinaan penempatan semula penduduk kampung yang sedang dijalankan yang dipercayai menyebabkan makhluk itu 'marah' dan mengganggu kami," katanya.

Sumber: Sinar Harian

Penduduk Diganggu Kelibat &#39;Pocong&#39; | MyNewsHub

Posted: 23 Oct 2012 06:54 PM PDT

KERIAN – Penduduk kampung tersusun Raja Bashah Kuala Kurau, di sini gempar dengan gangguan kelibat lembaga berkain putih atau dikenali sebagai hantu 'pocong' sehingga menyebabkan sebahagian besar mereka takut keluar rumah terutama waktu malam.

Seorang saksi kejadian, Mohd Desa Ahmad, 52, berkata, cerita kewujudan hantu itu mula tersebar di seluruh kampung sejak tiga bulan lalu apabila sebanyak tiga kes penemuan lembaga berkenaan dilaporkan sehingga kini.

Menurutnya, pengalaman terserempak dengan lembaga menyerupai hantu pocong benar-benar memberi igauan buruk setelah sebelum ini menganggap dakwaan beberapa penduduk sebagai tidak berasas.

"Kejadian itu berlaku semasa saya sedang mengambil angin di luar rumah baru-baru ini dan tercium bau aneh seakan-akan bau tanah kubur sewaktu sedang menghisap rokok.

"Pada masa sama, saya mendapati terdapat sebuah motosikal sedang melintasi hadapan rumah dan alangkah terkejutnya apabila terdapat satu objek berbungkus kain putih sedang 'membonceng' motosikal itu tanpa disedari penunggangnya," katanya sewaktu ditemui Sinar Harian di rumahnya di sini semalam.

Mohd Desa berkata, dia tergamam melihat objek berbungkus itu buat seketika, bagaimanapun keadaan menjadi lebih mengerikan apabila muncul di hadapannya secara tiba-tiba.

"Sedang saya tergamam melihat kejadian itu, tiba-tiba objek itu hilang dan paling memeranjatkan, lembaga itu muncul di hadapan saya dalam jarak 10 meter.

"Hanya Allah yang tahu perasaan saya ketika ini dan saya segera meluru masuk ke dalam rumah dan menutup semua tingkap serta pintu tanpa berfikir panjang," katanya.

Seorang lagi saksi kejadian, Salleh Mat, 58, berkata, semasa kejadian dia bersama isteri dan anak-anaknya sedang berehat di ruang tamu sambil menonton televisyen pada jam 11 malam.

"Pada masa itu saya hendak menutup pintu belakang rumah kerana sudah lewat malam. Saya perasan ada kelibat seseorang di luar rumah berpakaian serba putih namun tidak berapa jelas kerana keadaan pada masa itu terlalu gelap.

"Saya pun turun dari rumah dan memberanikan diri untuk melihat dengan lebih dekat. Bagaimanapun, kelibat lembaga itu merupakan sebuah objek berbungkus yang menyerupai tubuh mayat yang dikafankan," katanya.

Salleh yang terperanjat dengan kejadian itu terus memasuki rumah dan mengunci semua pintu dan tingkap sehingga menimbulkan kehairanan isteri dan anak-anaknya.

"Saya yakin lembaga yang saya lihat merupakan hantu pocong berdasarkan bentuk sama seperti manusia yang dikafankan di mana kain yang membaluti tubuh amat pudar selain mempunyai satu ikatan di atas kepala," katanya.

Sementara itu, sumber dari penduduk asal kampung menceritakan kejadian ini dikatakan sering berlaku semasa pembukaan kampung ini sekitar tahun 1980-an sebelum isu itu lenyap beberapa tahun kemudian.

Bagaimanapun, kejadian penduduk 'diganggu' hantu pocong berulang kembali dipercayai berpunca perlaksanaan projek penempatan semula penduduk kampung yang dikatakan 'mengganggu' kediaman asal makhluk halus di sini.

"Berdasarkan cerita orang tua sebelum ini, kampung ini sebelum dibuka dipenuhi hutan nipah dan hutan paya bakau. Dikatakan pelbagai perkara buruk berlaku semasa pembukaan kampung.

"Ia disebabkan di kawasan hutan nipah ini terdapat banyak kubur-kubur lama yang tidak bertanda selain sebuah kubur 'keramat' yang dikatakan turut terletak di kawasan kampung kami," katanya.

Seorang lagi penduduk yang ingin dikenali sebagai Radhi berkata, lokasi pangkalan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Kuala Kurau dan kawasan sekitarnya dikatakan berasal dari tapak perkuburan lama yang banyak terdapat di kawasan itu.

"Semasa pembinaan pangkalan itu, terdapat gangguan sebegini dialami penduduk kampung sebelum perkara sama berulang kembali sejak tiga bulan.

"Kami tidak menolak kemungkinan 'kemunculan' kembali makhluk berkenaan disebabkan kerja pembinaan penempatan semula penduduk kampung yang sedang dijalankan yang dipercayai menyebabkan makhluk itu 'marah' dan mengganggu kami," katanya. – Sinar Harian Online

Iklan Teks:

PERINGATAN: Mynewshub tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri