Selasa, 4 Oktober 2011

07 di manjoi - Google Blog Search

07 di manjoi - Google Blog Search


PAS TAMBUN: PENDUDUK <b>MANJOI</b> SUDAH MULA BERSUARA <b>...</b>

Posted: 18 Aug 2011 11:29 AM PDT

Ini satu perkara yg menarik yg ingin aku usulkan:

Menyedari dan meyakini bahawa Pasaraya Maidin yg bakal dibina di Gugusan Manjoi ada kebaikan dan keburukannya kepada penduduk setempat, maka dengan ini di usulkan kepada kerajaan negeri Perak agar :

1. Mengkaji semula Cadangan Pembinaan Pasaraya Maidin dari segala aspek terutamanya dari segi kepentingan rakyat setempat akan segala kebaikan dan keburukan yang bakal diterima memandangkan bahawa sudah terdapatnya Pasaraya Billion yang terletak tidak jauh dari kawasan Gugusan Manjoi. Mengambil kira juga bahawa barangan yang dijual di Pasaraya Maidin ini tidaklah dalam kategori yang berkualiti atau boleh dikategorikan sebagai pelepas kehendak/keperluan di kala sesak sahaja.

2. Menyedari dan meyakini bahawa betapa pentingnya agar rakyat senantiasa berada di dalam keadaan sihat, faktor kesihatannya yang terjaga dan juga agar rakyat dapat bekerja dengan lebih baik, maka diusulkan agar sebuah Pusat/Klinik Kesihatan dapat dibangunkan bagi menampung keperluan rakyat setempat (Gugusan Manjoi) yang kini hanya bertumpu di klinik Kesihatan Kecil Manjoi yang dikira sudah tidak dapat menampung bilangan pesakit yang semakin bertambah untuk mendapatkan rawatan.

3. Menyedari dan meyakini bahawa betapa pentingnya keselamatan, keamanan dan kesejahteraan penduduk sekitar Gugusan Manjoi agar dapat menjalani kehidupan seharian dengan rasa selamat, tenteram dan tanpa rasa kebimbangan yang melampau, adalah diusulkan dibina sebuah Balai Polis dengan segala kelengkapan yang perlu bagi menggantikan balai polis yang sedia ada yang asyik berpindah randah dari sebuah rumah ke sebuah rumah yang lain (berpindah tempat buat kali ke 4).

4. Keperluan-keperluan lain yang difikirkan lebih penting dari terbinanya Pasaraya Maidin di Gugusan Manjoi ini hendaklah diambil kira secara serius seperti keperluan kepada :
i. sebuah Pejabat Pos Mini yang dapat menampung keperluan masyarakat setempat.
ii. sebuah Balai Bomba Mini

Segala macam bentuk pembangunan seperti yang diusulkan diatas adalah dicadangkan tempat pembangunannya di bina di atas tapak cadangan Pasaraya Maidin. Dengan ini saya mengusulkan dan mohon usul dibahas.

KP : Kita bukan berbincang tentang menentang pembanggunan dan mengenepikan menaikkan taraf kehidupan dan pendapatan orang manjoi, tetapi kita berbincang tentang fasiliti dan keperluan yang teramat-amat perlu untuk penduduk di sini.

07 di behrang - Google Blog Search

07 di behrang - Google Blog Search


Laluan maut pelajar PSAS | peraktoday.com

Posted: 25 Sep 2011 11:01 PM PDT

Setiap hari, pelajar Politeknik Sultan Azlan Shah (PSAS), dekat Behrang Stesen terpaksa menggadai nyawa untuk menghadiri kuliah kerana menggunakan jalan yang sempit dan menjadi laluan kenderaan berat seperti lori besar.

Laluan dari Bandar Behrang 2020 ke politeknik itu juga tidak mempunyai rizab motosikal di mana kebanyakan pelajar membonceng motosikal untuk menghadiri kuliah.

Seorang pelajar, Nazamir Azhar, berkata masalah itu cukup membimbangkan kerana kemalangan sering berlaku di laluan itu dan setakat ini, banyak nyawa pengguna telah melayang.

"Setiap hari, kami seolah-olah bertarung nyawa untuk ke kuliah terutamanya pada waktu pagi.

"Lampu jalan juga tidak dipasang di sepanjang laluan yang sempit ini dan boleh dikatakan pada setiap semester, pasti ada nyawa yang terkorban di laluan ini.

"Oleh itu, saya berharap agar pihak berwajib dapat melakukan sesuatu yang boleh mencegah dan mengurangkan jumlah kemalangan di jalan ini yang dianggap sebagai laluan maut bagi pelajar PSAS," katanya.

Beliau berkata, jalan yang sempit menyebabkan kenderaan kecil berisiko tinggi untuk terbabit dalam kemalangan.

Antara kawasan yang dikenalpasti mempunyai laluan sempit adalah di Politeknik Sultan Azlan Shah sehingga ke Behrang 2020 dan laluan berhampiran Kampung Kelawar.

PSAS mula beroperasi 1 Mac 2002 dengan nama Politeknik Tanjung Malim (PTM) dan merupakan politeknik yang ke-15 ditubuhkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).

PTM berpindah ke kampusnya sendiri di Behrang dan dirasmikan pada 7 Mei 2005 oleh Sultan Perak, Sultan Azlan Shah sebelum ditukar nama menjadi PSAS.

07 di trolak - Google Blog Search

07 di trolak - Google Blog Search


Pelajar Terbunuh Dalam Kemalangan <b>Di Trolak</b>

Posted: 25 Apr 2011 09:23 PM PDT

Chef Wan Mohon Maaf Tetapi Pertahan Komen

KUALA LUMPUR - Redzuan Ismail atau lebih dikenali sebagai Chef Wan malam ini meluahkan permohonan maaf kepada pasangan Memey dan Norman Hakim jika komen beliau sebelum ini berhubung majlis resepsi mereka telah mengguris hati kedua pengantin berkenaan.

07 di bercham - Google Blog Search

07 di bercham - Google Blog Search


MAZHA 2010: Popiah tersohor <b>di</b> Ipoh

Posted: 05 Aug 2011 12:00 AM PDT


Sos Dan Kulit Popiah Rahsia Popiah S.S Ali

Keunikkan, kesedapan dan perbezaan kuih popiah yang dibuat oleh setiap pengusaha popiah adalah terletak pada sos dan kulit popiahnya. Kedua-dua perkara ini menjadi penentu, samada popiah tersebut akan menjadi kegemaran ramai atau pun tidak.

Pengusaha Popiah S.S. Ali, Mohamad Mubarak Mohamad Sultan, 45, berkata sos dan kulit popiah yang disediakan oleh beliau merupakan bahan yang paling penting dalam proses penyediaan kuih popiahnya.

"Sos popiah dan kulit popiah S.S. Ali ini, dibuat sendiri oleh saya dengan menggunakan bahan dan resepi keluarga yang diturunkan oleh arwah bapa saya Mohamad Sultan Daud kepada sembilan orang anak-anaknya.

"Oleh itu, bahan-bahan yang digunakan untuk menghasilkan sos dan kulit popiah tidak boleh saya kongsi dan biarlah ia menjadi rahsia turun-temurun keluarga kami," katanya ketika ditemubual di kediamannya yang terletak di Fair Park, Ipoh.

Justeru itu, Mubarak berkata adalah penting untuk beliau menyelia setiap proses penyediaan bahan-bahan tersebut agar kualitinya terjamin dan sentiasa konsisten.

Selain daripada itu, beliau turut menegaskan bahawa bahan-bahan yang akan digunakan untuk dijadikan inti kuih popiah juga diberi perhatian yang sewajarnya dan perlu dipastikan kesegarannya.

"Ya, memang betul sos dan kulit popiah penting tetapi inti popiah juga tidak seharusnya kita ambil mudah. Dalam erti kata lain, ia juga penting. Bahan-bahan tersebut seperti sengkuang, taugeh, telur, bawang goreng, lobak, kacang dan udang goreng perlu sentiasa dalam keadaan yang segar," jelasnya.

Katanya, tahap kebersihan dalam setiap proses penyediaannya juga harus diberi perhatian kerana sedikit kekotoran akan menyebabkan kuih popiah tersebut mudah basi dan mendatangkan kemudaratan kepada pemakannya.

Sehingga kini menurut beliau lagi, berkat usaha dan wasiat arwah bapanya yang menginginkan anak-anaknya meneruskan perniagaan keluarga Popiah S.S. Ali, perniagaan tersebut terus berkembang pesat di seluruh Malaysia iaitu terdapat 17 gerai kesemuanya dan antaranya ialah di sekitar Kuala Lumpur, Selangor , Perak, dan Johor Bahru.

"Di Ipoh saja saya giat menjalankan perniagaan Popiah S.S. Ali di setiap pasar malam yang ada. Pada hari Isnin di Ipoh Jaya dan Medan Selera Tasek. Hari Selasa di Klebang, Taman Perpaduan dan Sungai Siput. Hari Rabu di Rapat Setia, Sri Iskandar, dan Sungai Siput. Hari Khamis di Taman Seri Rapat dan Silibin. Hari Jumaat di Simpang Pulai, Pekan Razaki dan Taman Jati. Hari Sabtu di Bercham Raya dan Taman Anda. Pada hari Ahad pula kami tidak berniaga," terangnya dengan teliti.

Beliau yang mempunyai tujuh orang pekerja memberitahu kuih popiah yang dijualnya setiap hari adalah dalam lingkungan 1000 hingga 2000 dan akan habis sebelum pukul 10 malam.

Katanya, beliau juga menerima tempahan untuk majlis-majlis keramaian.

"Setiap tempahan di bawah 500 kita akan sediakan di rumah dan hantar dan tempahan yang melebihi 1000 kita akan buat live show di majlisn tersebut," katanya.

Sesiapa yang berminat untuk membuat tempahan popiah S.S. Ali boleh hubungi En. Mubarak di talian 012-5512012 ataupun Pn. Azura di talian 017-5910746.

07 di teluk intan - Google Blog Search

07 di teluk intan - Google Blog Search


Taiping Mali: SYA SRIKANDI CERAMAH <b>DI TELUK INTAN</b>

Posted: 10 Apr 2011 12:00 AM PDT

hebat betina garik ni bercakap, sah kalau ada laki , laki lari....atau kena talak 3 terus.....

07 di lumut - Google Blog Search

07 di lumut - Google Blog Search


Gunung <b>Lumut</b> (Mount <b>Lumut</b>) <b>di</b> Barito Utara Kalteng - Kabupaten <b>...</b>

Posted: 15 Sep 2011 01:07 AM PDT

Kawasan ini terletak di Tenggara Pegunungan Muller Kec. Gunung Purei Kabupaten Barito Utara membentang dari arah barat daya ke timur laut merupakan wilayah tangkapan air bagi sekitarnya dan sumber keanekaragaman hayati (170 – 1.210 m dpl ) luas area  31,460 ha, memiliki nilai sakral bagi umat Kaharingan sebagai sumber persemaian arwahorang yang sudah meninggal. Nilai sakral ini memiliki 3 rangkaian bukit yaitu gunung Lumut, Peyuyan dan Penyetau, masyarakat sekitar ingin kawasan ini lestari. Desa yang paling dekat disekitar Gunung Lumut kurang lebih 11 Desa yang sebagian besar berasal dari suku Tabuyan

Keanekaragaman hayati, memiliki berbagai jenis flora fauna, berbagai jenis lumut tumbuh dipermukaan batu dan batang batang pohon, ada 75 jenis burung dari 22 suku, 15 jenis mamalia dari 12 suku dan 44 jenis ikan dari 12 suku

Jenis mamalia yang ada di gunung Lumut ; Babi Jenggot, Musang Leher Kuning, Owa Kalimantan, Lutung Dahi Putih, Bajing Tiga Warna, Tupai Gunung, Beruang Madu, Kijang Kuning, Kucing Batu, Pelanduk Napu, Rusa, Macan Dahan, Musang Belang, Bajing Tiga Warna, Jelarang Belalang, Kupu-Kupu dll. Demikian penjelasan warga Berong dan Muara Mea pada Kabag Organisasi saat pameran photo tersebut berlangsung

07 di seri manjung - Google Blog Search

07 di seri manjung - Google Blog Search


5S IKML: CERAMAH KESEDARAN 5S <b>DI</b> SMV <b>MANJUNG</b>

Posted: 26 Sep 2011 05:01 AM PDT

Satu Ceramah 5S telah diadakan di SMV Seri Manjung pada 10 September 2011 (Sabtu). Ceramah telah disampaikan oleh Tn. Hj. Kamaruaman Osman dari Institut Kemahiran MARA Lumut. Seramai lebih kurang 80 orang guru dan staf SMV Manjung telah menghadiri ceramah berkenaan. Tajuk yang disampaikan oleh penceramah adalah "Ă„malan 5S di tempat Kerja". Majlis bermula pada jam 10.30 pagi dan berakhir pada 12.30 tengah hari.

Syabas diucapkan kepada Pengetua dan Staf SMV Manjung kerana telah mengorak satu langkah kehadapan memulakan amalan 5S yang boleh menaikkan imej sekolah. Semoga pihak sekolah berjaya melaksanakan dan membudayakan amalan 5S dan memperolehi pengiktirafan dari pihak Persijilan.

"Efisien Produktif Kualiti5S Budaya Kita Amalan Kita"

07 di kampar - Google Blog Search

07 di kampar - Google Blog Search


CIPTAKAN PEMILUKADA DAMAI <b>DI KAMPAR</b> membangun <b>...</b>

Posted: 01 Oct 2011 05:43 AM PDT

TIGA pasang calon bupati/wakil bupati dalam pemilihan umum kepala daerah (PEMILUKADA ) Kabupaten Kampar sudan ditetapkan dan ketiga pasang itu beragama Islam. Sebagai sesama muslim dan didorong oleh perintah Allah SWT agar kita "saling mengingatkan pada kebenaran" (al-Ashr) saya ingin menyampaikan saran kepada ketiga pasang calon.

Kerja Ibadah

Saran dimulai dengan satu pertanyaan besar, yakni untuk apa manusia diciptakan al-Khalik. Jawaban atas pertanyaan itu tercantum dalam firman Allah SWT yang terjemahannya berbunyi :" Tidak Aku ciptakan jin dan manusia melainkan untuk beribadah kepada-Ku" (QS 51:56). Struktur kalimat yang dimulai dengan kata negatif (tidak) lalu diikuti kata pengecualian (melainkan ) dalam bahasa Arab memberi pengertian hanyalah , satu-satunya ( the only) atau kata semakna, sehinga ayat tadi maksudnya "Aku ciptakan jin dan manusia hanyalah untuk beribadah kepada-Ku". Jadi beribadah kepada-Nya merupakan satu-satunya tugas manusia. Bila ada yang tidak melakukan itu berarti ia mengingkari hakekat penciptaannya dengan segala resikonya.

Ada dua macam ibadah yaitu pertama, ibadah yang berupa hubungan langsung manusia dengan Allah (disebut ibadah mahdhah) seperti salat; kedua, ibadah yang terjadi sebagi akibat dari interaksi sosial dan karena bisa menimbulkan kerja bernilai ibadah, ia biasa disebut ibadah sosial. seperti membantu korban banjir sepanjang diniatkan semata-mata mengharap ridha Allah dan tidak ada agenda tersembunyi di balik itu. Kalau ada , kerja itu menjadi riya' dan sia-sia (QS 2:264).

Ibadah jenis ini amatlah banyak dan dapat dilakukan semua orang Islam apalagi oleh para pejabat seperti bupati/wakil bupati, Keduanya memiliki kesempatan luas untuk melakukannya. Dengan wewenang dan informasi yang dimiliki mereka dapat mengidentifikasi masalah rakyat dan merumuskan solusinya melalui program-program, misalnya, mengurangi jumlah orang miskin, memberi kesempatan belajar bagi anak-anak dari keluarga kurang mampu, menciptakan lapangan kerja dan banyak lainnya. Sungguh rugi bila kesempakan mengoleksi banyak pahala ini disia-siakan.

Ketika program-program disusun dan dilaksanakan dengan niat mencari ridha Allah semata (tidak cari nama, misalnya), kerja itu Insya Allah dicatat malaikat sebagai ibadah, Yang perlu dilawan adalah godaan kekuasaan yang bisa menjerumuskan orang pada perbuatan melawan hukum seperi menerima suap dsb. Namun seorang pejabat atau siapa saja boleh bertambah kekayaannya sepanjang merupakan akumulasi dari pendapatan yang sah dan halal, bukan tumpukan 'penghasilan' dari perbuatan melawan hukum.

Konseksensi Ketika kerja sebagai bupati/wakil bupati diniatkan sebagai kerja ibadah, maka kegiatan mencapai jabatan itu jangan terkontaminasi oleh perbuatan-perbuatan kotor, yaitu perbuatan yang melanggar hukum baik hukum positif apalagi hukum syariah. Dalam rangka mencapai jabatan tersebut setidaknya lima hal perlu dihindari (sebut saja lima tidak):

Pertama, tidak menggunakan dana ilegal mulai dari masa sosialisasi figur sampai masa kampanye. Bagi Islam sesuatu yang baik haruslah dicapai dengan cara yang baik pula

Bila tidak kerja dengan niat beribadah tidak akan kesampaian laksana membayar ongkos naik haji dengan dana hasil korupsi;

.

Kedua, tidak melakukan money politics (politik uang) karena perbuatan itu sama saja dengan menyuap orang untuk mendapatkan suara. "Penyuap dan penerima suap masuk neraka", tegas Nabi. Janganlah demi kepentingan sendiri yaitu menperoleh suara, orang lain (calon pemilih) terbebani dosa.

Ketiga, tidak mengobral janji yang tidak mungkin direalisasikan tetapi dilontarkan juga demi menarik suara pemilih. Sang pemangkir janji dituntut pertanggunganjawabannya kelak di akhirat (lihat QS 17:34). Nabi menyebutnya orang munafik dan tempatnya di kerak neraka paling bawah. Dalam konteks demokrasi yang masyarakatnya sudah cerdas, sang pemangkir janji akan kehilangan kredibilitas dan karir selanjutnya mandek.. Bukankah pepatah mengatakan 'sekali lancung keujian seumur hidup orang tak percaya'

Keempat, tidak menganut faham 'tujuan menghalalkan cara ' (the end justifies the mean), karena faham ini berbenturan dengan moralitas agama. Menjadikannya sebagai rujukan, segala cara bahkan yang buruk sekali pun akan ditempuh, seperti menebar fitnah guna menjatuhkan lawan, menghidup-suburkan kebencian, kedengkian dsb yang dalam politik biasa disebut black campaign. Bila ini dilakukan, persatuan akan retak dan yang berkembang kemudian adalah konflik, bahkan konflik horizontal antar pendukung. Kondisi buruk ini dapat dihindari sepanjang para calon tidak menganggap Pemilukada ini sebagai pertarungan hidup-mati. Bukankah Tuhan menegaskan bumi-Nya amatlah luas, maka yang kalah hendaknya membangun karir lain di bumi-Nya yang luas itu.

Dalam Islam berpolitik dengan tujuan mencapai kekuasaan sah-sah saja, dan bersaing guna mencapai kekuasaan itu juga dibenarkan sepanjang persaingan itu tidak merusak ukhuwwah (baca: persatuan) dan tetap mengindahkan moralitas Islam. Setiap kontestan sudah tentu ingin menang, akan tetapi kemenangan yang diperoleh haruslah tidak dengan membeberkan kelemahan pesaing, tetapi lebih mengekspos track record atau keberhasilan yang pernah dicapai.

Kelima, tidak menghujat KPUD dan/atau PANWASLUDA bila kalah, sepanjang kedua institusi itu bekerja sesuai dengan ketentuan peraturan yang berlaku. Selanjutnya, sebagai demokrat sejati, yang kalah mengakui kemenangan rivalnya sambil berbesar hati mengucapkan selamat.kepadanya. Itulah tradisi demokrasi!

Sebagai penutup saya ingin menghimbau seluruh masyarakat Kamar agar Pemilukada tidak menimbulkan perpecahan sebagaimana terjadi di sementara daerah. Kegiatan lima tahunan ini diselenggarakan di bagian Bumi Lancang Kuning, negeri Melayu yang Islami. Islam sendiri memiliki akar kata yang sama dengan kata salam yang berarti damai. Maka marilah kita semua bertekad membuat Pemilukada di negeri yang mayoritas penduduknya muslim ini berlangsung damai Meski telah terjadi persaingan atau bahkan konflik, situasi akhir hendaknya bak bunyi pepatah "biduk berlalu kiambang bertaut". Dengan mengedepankan kedamaian kegiatan politik rakyat kali ini semoga tercatat sebagai Pemilukada model. Kedengarannya terlalu ideal namun mari kita coba membuat sejarah.

07 di ipoh - Google Blog Search

07 di ipoh - Google Blog Search


MAZHA 2010: <b>Ipoh</b> SOHO, Mercu Tanda Terbaru <b>Di</b> Bandaraya <b>Ipoh</b>

Posted: 04 Oct 2011 06:35 AM PDT


Jika semuanya berjalan mengikut jadual, Ipoh akan mempunyai sebuah mercu tanda baru yang bakal meletakkan bandaraya setanding dengan bandaraya moden utama seluruh dunia.

Projek Ipoh SOHO yang dijangka siap sepenuhnya menjelang 2012 akan memberi Ipoh satu lagi gaya hidup warga kota.

Terletak di Jalan Sultan Iskandar berhampiran kediaman rasmi Menteri Besar Perak, Ipoh SOHO yang dibangunkan oleh Kinta Saujana Sdn Bhd itu menampilkan konsep Small Office, Home Office (SOHO) iaitu tinggal, bekerja dan berehat di bawah satu bangunan.

Lebih bermakna lagi, upacara majlis pecah tanah projek mercu tanda terbaru itu telah disempurnakan oleh YAB Menteri Besar, Dato' Seri Diraja Dr Zambry Abdul Kadir.

Turut menyaksikan majlis pecah tanah itu Pengarah Urusannya, Cheng Heng Keong.

Menurut Heng Keong, projek Ipoh SOHO adalah yang pertama dibangunkan di Perak dan ia dapat menceriakan semula kawasan pusat bandaraya yang suram dengan mempunyai mercu tanda bangunan yang serba moden dan menarik.

Beliau berkata, pihaknya akan membina 24 unit bangunan dengan ketinggian 3 setengah tingkat di tapak seluas 1.2 hektar yang terletak di kawasan strategik di tepi Jalan Sultan Iskandar Shah.

"Pada zaman antara 1950-1960an, aktiviti ekonomi begitu rancak di pusat bandar Ipoh dan sering berakhir hingga lewat malam tetapi kini keadaan itu sudah berubah apabila orang ramai lebih suka bersantai dikawasan pinggir bandar.

"Oleh itu, kita mengambil inisiatif membangunkan projek Ipoh SOHO di pusat bandar Ipoh bagi menceriakan kembali suasana di malam hari," katanya.

Heng Keong berkata, konsep SOHO disasarkan kepada golongan profesional yang terbabit dalam bidang guaman dan khidmat konsultan yang membolehkan pemiliknya bekerja dan berehat dengan selesa dalam di bawah satu bangunan.

"Antara kemudahan yang ditawarkan kepada pelanggan ialah kamera litar tertutup (CCTV) untuk faktor keselamatan dan taman di tingkat atas," katanya.

Terdahulu, Menteri Besar dalam ucapannya di majlis itu berkata, kerajaan memerlukan pembabitan sektor swasta dalam membangunkan negeri Perak.

Katanya, urusan yang berkaitan kelulusan projek perlu disegerakan oleh pihak berkuasa tempatan bagi memastikan kerjasama antara pihak kerajaan dan sektor swasta menguntungkan kedua-dua belah pihak.

"Dengan sokongan sektor swasta, kita yakin dapat melihat lebih banyak perubahan mengambil tempat di bandaraya Ipoh khususnya dan Perak amnya," katanya.

Dr Zambry turut menarik perhatian di majlis itu bahawa beliau mahu bangunan lama dan bangunan warisan dikekalkan serta dipulihara sebaik-baiknya untuk menjadi tarikan pelancong ke Bandaraya Ipoh.

Bangunan lama yang boleh dillihat di sepanjang Jalan Sultan Iskandar Shah dan Sultan Idris Shah perlu dicat semula dengan warna yang menarik, katanya.

"Saya juga berharap agar pemilik bangunan lama ini tampil membantu kita memulihara bangunan berkenaan untuk tatapan generasi akan datang dan menjadikannya sebagai tarikan pelancong," tegasnya.

07 di jelapang - Google Blog Search

07 di jelapang - Google Blog Search


Buletin Online: Mini Estate padi Kampung <b>Jelapang</b>; JKKK, Ketua <b>...</b>

Posted: 25 Aug 2011 04:09 AM PDT

SETIU - Para pesawah padi yang juga 'pemilik TOL' dan 'umarah' tanah padi Kampung Jelapang disini kesal kerana Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) berbohong dan melaksanakan tipu daya sehingga mereka menandatangani persetujuan menyertai cadangan 'mini estate' padi

Menurut seorang suri rumahtangga, Puan Nora bt Abdullah, 48, (Gambar kiri)  beliau telah ditunjukkan surat-surat serta dokumen berkaitan oleh Ketua Blok, Zainal Abidin Yusof @ Mamat, kira-kira tiga bulan lalu.

Beliau mendakwa, Mamat tidak membacakan kandungan surat dan dokumen berkenaan, walaupun beliau meminta Mamat membacakannya.

Bahkan, katanya, Mamat tidak bercakap benar dan berbohong berkenaan kandungan surat dan dokumen tersebut yang sebenarnya.

"Saya suruh dia (Mamat) baca surat tu, dia kata tak bacalah, kalau sign (tandatangan) nanti kita dapat subsidi, lepas tu saya pun sign,"katanya ketika ditemui, Rabu 24 ogos.

Katanya, Mamat juga mendakwa sekiranya surat dan dokumen itu ditandatangani, tanah tanaman padi tersebut akan menjadi hak miliknya.

Selain Puan Nora, seorang pesawah yang juga seorang suri rumah, Puan Fauziah Zakaria, 53, [Gambar kanan] mendakwa, suaminya telah di 'perdaya' oleh Pengerusi Jawatankuasa dan Kesalamatan Kampung.

Menurut Fauziah yang tinggal dikampung Jelapang sejak 30 tahun lalu,  suaminya menandatangani surat tersebut kerana dipaksa oleh pihak JKKK.

"JKKK kata semua orang sign (tandatangan), dia (suaminya) tidak usul periksa, turut sign surat itu,"ujarnya dengan nada kesal.

Pemeriksaan Buletinonline terhadap dokumen yang ditandatangani pesawah terbabit mendapati, terdapat dua keping surat yang menjadi asas kepada perancangan 'Mini-Estate padi'.

Surat yang pertama merupakan surat permohonan pesawah untuk menyertai rancangan mini estate, manakala surat kedua adalah surat penyerahan kuasa kepada Pertubuhan Peladang Kawasan Setiu untuk menerima sebarang subsidi.

Sehubungan itu, seorang pesawah Zainal Abidin Yusof , 50,  melahirkan rasa tidak puas hati keatas perjalanan projek penanaman padi tersebut.

Selain merasa tertipu dengan tindakan kerajaan mahu melaksanakan rancangan 'Mini Estate' padi itu, Zainal mendakwa terdapat 'pilih kasih' dalam pengurusan.

Projek penanaman padi di Kampung Jelapang dimulakan kembali pada tahun 2008 setelah terbiar semasa pentadbiran bekas Menteri Besar Dato' Seri Idirs Jusoh.

Pada zaman pemerintahan PAS 1999 - 2004, kerajaan telah menghidupkan kembali sawah terbiar yang telah mula diusahakan pada tahun 1989.

Ketika perasmian pembukaan semula kawasan berkenaan, Menteri Besar Dato' Seri Ahmad Said berjanji akn membuka tanah baru seluas 1500 ekar dan memberikan 10 ekar kepada setiap petani.

Ahmad Said dalam sidang medianya pada Mac 2009, berkata projek penanaman padi di Mak Jintan sedang berjalan.

"Untuk permulaan ini kita nak buka ladang kita di Mak Jintan, di kawasan Setiu,

"sekarang ni kerja-kerja sedang berjalan, untuk 1500 ekar dulu, di jangka dalam masa sebulan lagi, bulan 3 (Mac) atau bulan 4 (April), 100 ekar pertama akan mula ditanam, oleh petani kampung,

"kemudian kita akan teruskan program ini menjadi 1500 ekar, program ladang padi ini, yang akan kita berikan kepada petani 10 ekar seorang,"katanya.

Namun setelah dua tahun berlalu, kini, tidak ada seekar tanah pun yang diberikan kepada para petani di Jelapang untuk menanam padi, bahkan tana padi sedia ada akan dirampas daripada pesawah untuk dijadikan 'Mini Estate'.

07 di bukit merah - Google Blog Search

07 di bukit merah - Google Blog Search


Loggers, state govt destroying Perak forests | Free Malaysia Today

Posted: 04 Oct 2011 12:11 AM PDT

Sahabat Alam Malaysia says the Perak government is not stopping logging operations and no effort has been made to protect the state's forest reserves.

GEORGE TOWN: Forest reserves, wild life reserves and other reserves are being exploited by loggers and the Perak state government is not doing anything to stop it.

Sahabat Alam Malaysia (SAM) accused the state government of not upholding its own policy to protect the forests, including state-land forests covering some 40,000ha areas across the state.

SAM president SM Mohamed Idris said: " Perak has a long history of blatantly violating its forest and environmental laws and policies".

Mohamaed Idris urged the Perak government to resolve issues raised by the Auditor General in his 2008 report on the encroachment and exploitation of permanent reserved forest, wildlife reserves and other reserves in Perak.

The areas were Manjung district's Tanjung Burong forest reserve, Batang Padang's Gunung Besout and Chikus forest reserves, Sungai Siput sub-district's Chior wildlife reserve and Kerian district's Bukit Merah Lake reserve.

The AG report also revealed the state government plans to re-gazette part of degazetted permanent reserved forest in Perak Tengah district's of Parit and Manjung's Teluk Muroh forest reserves.

The report also highlighted destruction and reclamation of coastal mangrove and river reserves (riparian).

Mohamed Idris said the state government must be truly committed to managing the forests in accordance with the state's sustainable management policy.

Perak forests are governed by by the National Forestry Act (NFA) 1984 Enactment Adoption 1985.

Logging activities

Currently, Mohamed Idris said, Belum state park and Temenggor forest reserve in Hulu Perak were being massively encroached and exploited with logging activities, which can only be carried out in sensitivity Level 3 forest areas.

Mohamed Idris rapped the Perak government for not protecting the crucial forest reserves, which were legally classified as environmentally sensitive areas compromising three categories of heritage value, hazard risk, life support and sensitivity Levels 1 and 2.

Level 1 forest areas shall remain untouched virgin jungles while Level 2 areas can only have eco-tourism development.

Both protected forest areas are part of the Wildlife Corridor, Central Forest Spine and Titiwangsa Range that are all rich with biological diversity.

Mohamed Idris pointed out that the state government had promised that it would stop logging activities in Belum state park and Temenggor Forest Reserve from 2007.

However, he said until today the state government had not regazetted the forest areas to stop logging activities.

He called on the Menteri Besar Zambry Abd Kadir administration to stop the logging activities.

He said SAM does not refute the economic importance of logging to Perak.

"But the state government decision-makers should adhere to existing policies and physical plans to minimize impacts to the environment and public," stressed Mohamed Idris.

07 di tronoh - Google Blog Search

07 di tronoh - Google Blog Search


Taiping Mali: PATUTLAH MCA TERGOLEK <b>DI TRONOH</b>

Posted: 05 Feb 2011 12:00 AM PST


Melihat kepada pusat khidmat MCA Cawangan Tronoh Mines pastinya sudah cukup untuk menggambarkan betapa marhein dan bermasalahnya MCA untuk menguasai undi di Tronoh. Apakan tidak, bangunan pusat khidmatnya tidak ubah seperti bangunan berhantu yang sudah bertahun-tahun ditinggalkan.

Barangkali bangunan berkenaan hanya digunakan ketika musim pilihanraya semata-mata dan selepas itu, ia kekal menjadi bangunan berhantu yang digeruni oleh penduduk sekitar. Tinjauan menunjukkan tiada sebarang aktiviti yang dilakukan di bangunan tersebut. Dan yang sohehnya, bangunan memang sudah lama ditinggalkan.

MCA merupakan parti yang paling bermasalah di Barisan Nasional. Pengaruh MCA terhakis dengan teruk dan sehingga kini, MCA Perak antara parti komponen Barisan Nasional selain MIC, GERAKAN dan PPP yang hidup segan mati tidak mahu, malah tidak keterlaluan kalau dikatakan, merupakan parti-parti yang malas berusaha untuk menang, sebaliknya mengharapkan sepenuhnya UMNO akan bekerja bagi pihak mereka.

Mungkin terlalu mendengar nasihat daripada Presiden MCA yang cuba mengadaptasi kaedah DAP ke dalam MCA bagi mendapatkan kuasa, maka MCA Tronoh pun tidak perlu bekerja, sebaliknya cukup menaikkan sentimen Cina di kawasan berkenaan bagi memastikan undi berpihak kepada mereka.

Taktik tersebut telah berjaya digunakan sepenuhnya oleh DAP. DAP tidak melakukan sebarang kerja di kawasan-kawasan yang telah mereka menangi, sama ada Parlimen mahupun DUN. Sebaliknya mereka skadar menaikkan semangat kecinaan dan memainkan sentimen perkauman selain memperkatakan tentang Katholik yang merupakan mazhab rasmi DAP di Malaysia.

Mungkin sekiranya Tronoh ditukarkan menjadi Sibu, Sarawak yang penuh dengan aktiviti Katholik dengan locengnya lebih kuat bunyinya berbanding azan, maka DAP akan mula bekerja bersungguh-sungguh untuk membangunkan Tronoh.

Sewajarnya taktik yang digunakan oleh DAP itu tidak langsung cuba digunakan oleh MCA. Malangnya, oleh kerana Presiden MCA sekarang merupakan Presiden yang paling tidak senonoh yang pernah ditampilkan oleh MCA, maka nasib MCA di mana-mana sahaja, kekal seperti bangunan pusat khidmat MCA Cawangan Tronoh Mines, yang bukan sahaja dikelilingi semak belukar, bahkan bangunan itu sendiri sudah cukup menyeramkan dan menjauhkan orang ramai daripada menghampirinya.

Mujurlah ada anjing yang menjaga jalan masuk ke bangunan berkenaan.

Sumber: Perak Today

07 di bukit gantang - Google Blog Search

07 di bukit gantang - Google Blog Search


PARLIMEN <b>BUKIT GANTANG</b>: Jamuan Raya Bersama DS Nizar <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 16 Sep 2011 12:38 AM PDT


Esok Jamuan Raya Peringkat DUN Kuala Sapetang dibuat di Taman Mewah Kamunting.Izin Tuhan DS Nizar akan berada di Taman Mewah bertemu masyarakat DUN Kuala Sapetang.

DS Nizardijadualkan berada di situ dari pukul 3 petang hingga 6 petang. Selamat berjumpa!

07 di tapah - Google Blog Search

07 di tapah - Google Blog Search


Bukit Tunggal: Guru di SMK Tun Abdul Razak <b>Di Tapah</b> Kuching <b>...</b>

Posted: 10 Aug 2011 06:36 AM PDTKuching
Wednesday, 10th August 2011


Nampak gayanya unsur perkauman telah menular ke Sarawak. Kenyataan perkauman yang dibuat oleh guru di SMK Tun Abdul Razak baru-baru ini yang mengarahkan 5 pelajar balik ke negara China tidak pernah berlaku di Sarawak sebelum ini nampaknya telah menular ke Sarawak. Inilah bahana Slogan 1Malaysia yang diwar-warkan oleh Najib tetapi sebenarnya hanyalah gimik politik semata-mata.
Sila baca laporan Malaysian Chronicles berkenaan kenyataan guru berkenaan. Bukittunggal berpendapat sekiranya apa yang dilaporkan adalah benar, guru berkenaan wajar diberhentikan. Beliau tidak layak untuk memimpin generasi muda negeri tercinta Sarawak.

Seperti yang ditakuti, budaya perkauman UMNO mula mendapat laluan ke Sarawak menyebabkan kesedihan kepada ramai yang mendengar seorang guru memberitahu lima pelajar Cina untuk kembali ke China kerana markah Bahasa Malaysia mereka tidak berapa baik. Kata-kata itu didengar oleh guru-guru kakitangan dan beberapa pengawas sekolah yang berhampiran pejabat sekolah.

Kejadian itu berlaku di Sg. Tapah, Batu 24 di SMK Tun Abdul Razak pada hari Jumaat selepas lima daripada enam pelajar Tingkatan Lima yang telah digantung kembali ke sekolah untuk mendapatkan penjelasan bagi penggantungan mereka.

Dalam satu sidang akhbar pagi ini, Ahli Parlimen Kuching, Chong Chieng Jen bersama dengan lima pelajar tersebut dan ibu bapa mereka berkata, mereka tertekan dengan kata-kata berunsur hasutan itu dan memanggil untuk tindakan sewajarnya diambil terhadap guru tersebut.

Tidak cukup ditolak mata, perlu 'kembali' ke China juga

Menurut kata lima pelajar itu, Jiew Tzann Liew, Voon Gwo Jiunn, Shen Yit Ming, Jong Tian Liong dan Bong Vui Chiat, mereka digantung kerana mereka tidak melakukan kerja rumah Sejarah mereka maka 10 mata telah ditolak daripada mereka. Tambahan 50 mata telah ditolak kerana ia telah mendakwa bahawa mereka berlima telah 'melawan' guru Sejarah itu.

Lima pelajar itu kembali ke sekolah kerana mereka mendakwa bahawa mereka tidak melawan guru dan menjelaskan kepada seorang guru Cina dalam kedua-dua bahasa Mandarin dan BM apabila seorang guru Dayak berjalan lalu.

Guru yang mengajar pelajar Tingkatan enam itu berkata, "Budak budak bodoh. Bahasa pun tak pandai, balik China, "Salah seorang pelajar berkata, dia bertanya kepada guru itubagaimana beliau boleh mengatakan perkara seperti ini.

Lima pelajar lelaki itu berkata semua orang berhenti bercakap selepas guru tersebut membuat kenyataan begitu dan mereka pun pulang ke rumah.

Jenama BN dan rekod Muhyiddin yang lalu

Chong berkata, kenyataan itu bukan hanya bersifat perkauman tetapi menghasut dan bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan. "Ini jenis pernyataan yang sering didengar di Malaysia Barat dan kini ia telah datang ke Sarawak. Ia bermula dengan Ahli Parlimen yang memberitahu seorang Ahli Parlimen Cina untuk kembali ke China. Ini merupakan jenama BN yang berkuatkuasa di negara ini, "katanya.

Mengulas bahawa Perdana Menteri Najib Razak mempunyai konsep 1Malaysia, 1Kopitiam, 1Clinic, Chong berkata semua ini adalah hanya propaganda tetapi tiada tindakan positif untuk menyatukan rakyat. "Dan sekarang kita mempunyai pegawai-pegawai kerajaan yang secara tidak sedar menganggap orang Cina sebagai orang asing di tanah mereka sendiri. Perkauman telah merangkak masuk ke dalam institusi pengajian di negara ini. Orang Cina juga adalah warganegara Malaysia dan tiada siapa yang boleh mengambil itu daripada kami"

Chong juga berkata bahawa apabila Malaysia ditubuhkan pada tahun 1963, orang Cina sudah lama menetap di negara ini.

Meminta Menteri Pelajaran, Muhyiddin Yassin, mengambil tindakan yang sewajarnya dan telus kali ini, Chong juga berkata bahawa seorang guru sebelum ini yang menyebut perkataan yang sama terhadap pelajar telah dipindahkan dan dinaikkan pangkat.

"Ini menghantar mesej yang salah kepada guru-guru," katanya.

Sedih tetapi ia akan berlaku lagi

Meminta Najib untuk menunjukkan keseriusan dalam konsep 1Malaysia itu, Chong berkata selain mengambil tindakan terhadap guru tersebut, buku-buku Sejarah perlu dikaji semula dan pengiktirafan diberi kepada semua kaum kerana sumbangan mereka dalam pembentukan Malaysia. "Kandungan buku sejarah hanya untuk menggerakkan agenda UMNO dan ini perlu dihentikan dengan serta-merta," katanya yang menyatakan bahawa beliau akan menulis surat kepada Menteri Pelajaran, Jabatan Pendidikan Sarawak dan guru besar sekolah untuk tindakan diambil.

Chong berkata ironinya, Tapang adalah satu bahagian pilihan raya di bawah Roland Saga dan dalam persidangan Dewan yang lalu, Roland meminta Ahli Dewan Undangan Negeri Padungan, Wong King Wei untuk kembali ke China apabila Wong memuji sistem pengangkutan awam yang cekap di China.

Apabila sekolah tersebut dihubungi, guru besar tidak menjawab telefon dan kakitangannya mendakwa bahawa dia tiada di situ. Kakitangan pengurusan kanan sekolah yang bersetuju untuk bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan berkata, salah seorang ibu bapa lima pelajar itu telah hadir ke sekolah untuk mendapatkan penjelasan. Beliau berkata guru besar telah memberitahunya mengapa pelajar lelaki itu digantung dan guru besar itu juga telah membuat permohonan maaf secara peribadi kepada ibu bapa kerana mengucapkan kata-kata 'balik China'.

Kakitangan pengurusan berkata guru tersebut berkeadaan emosi pada hari tersebut dan tidak bermaksud apa yang dikatakannya secara serius. Beliau menambah bahawa ibu guru tersebut juga adalah Cina dan dia menyesal mengenai kenyataan yang dibuat. "Kita semua sedih dengan apa yang telah berlaku," kata kakitangan itu.

- Malaysia Chronicle

07 di kuala sepetang - Google Blog Search

07 di kuala sepetang - Google Blog Search


ila_cheqSue: Mee Udang Banjir <b>Kuala Sepetang</b>, Banjir Dah Surut...

Posted: 30 Sep 2011 05:08 PM PDT

Assalamualaikum & salam sejahtera

Salam Sabtu pada semua yang sedang bersantai-santai dirumah. Kalau ada di kalangan kita yang terpaksa bekerja tu mmmmmmm bawak2 la bersabar ye. Kita yang dok umah ni meh la pakat cari kerja. Basuh kain ke mop lantai ke kemas rumah ke...tentunya banyak jugak kerja yang sedang menunggu.

Okey...mee udang yang tak berapa nak banjir ni telah dibuat petang semalam untuk dinner. Bila tengok kak Ayu tayang, terus siapkan bahan, semua dah ada tinggal masak aje. Dalam 15 minit dah siap dah pun. Memang sedap jugak rasanya. Tak tahu la pulak macam mana bandingnya dengan mee udang di Kuala Sepetang tu. Walaupun dah pernah sampai ke sana tapi tak berkesempatan merasa mee udangnya. Teringat pulak cerita gelak ketawa di sana. Aduhhhh...


Inilah rupa mee udang cheq sue tu... Bila masukkan telur, terus diserapnya kuah mee tu. Next time kena lebihkan sikit airnya. Dah malam2 blur pulak gambarnya. Mmmmm xpelah yang penting catatan resepi tu kalau nak buat semula lain kali. Dalam mee ni cheq sue tambahkan sosej 2 batang dan 2 biji ubi kentang yang di goreng sebab kat dalamnya xde lauk, hanya sedikit daging dan beberapa ekor udang je... Pada sape2 yang nak cuba tu silalah semak resepi ni ye... Selamat berhujung minggu. Wassalam...

MEE UDANG BANJIR KUALA SEPETANG
Resepi Asal : Misha66@MyR
Sumber : Kak Ayu

Bahan2 untuk seorang makan :
-Mee kuning (agak2 utk seorgnye mkn)
-Udang bersaiz XL 6 ekor (d buang tanduknye,janggutnye n muncungnye shj)-(Ayu gunakan udang sederhana besar aje dan buang kulit sebab senang anak2 nak makan) cheq sue guna udang biasa aje, dalam 5 6 ekor, buang kulit
-Bwg putih 1 ulas~d tumbuk halus
-2 biji bawang merah dihiris-(Ayu tambah)
-Lada kisar 2sb cili giling
-Sos tomato 4sb
-1 biji telur -(Ayu tambah)
-Garam
-1sb gula-(Ayu gunakan 1 sudu kecil aje)
-Sedikit Ajinomoto x pernah guna pun
-Sawi 1pokok, daun sup 1 pokok d ptg 1inci & 2sb bwg goreng
-Sedikit kobis d ptg memanjang & air msk 2cawan sayur cheq sue hanya kubis dan daun bawang

#UTK HIASAN# 
Daun sup & bwg goreng xde lam stok

Cara-cara :
-Panaskn 2sb minyak kemudian tumiskn (bawang hiris) & bwg pth hingga naik bau.
-Masukkn lada kisar n d gaul rata.
-Masukkan air msk,sos tomato biarkn hingga mendidih.
masukkan udang,daun sup n bwg goreng~ biarkn sampai udang msk.
-Angkat udang dahulu kemudian mskkn mee,sawi,kobis,garam,gula n ajinomoto utk tempoh 5min.
-Angkat mee td n blh lah d hias dgn meletakkan udang diatas mee kemudian di tabur dgn daun sup n bwg goreng. Selamat mencuba.


    Terima kasih sudi singgah dan baca. Jangan lupa komen wokeh