Ahad, 18 September 2011

07 di seri iskandar - Google Blog Search

07 di seri iskandar - Google Blog Search


Konsep Nilai 3 <b>di Seri Iskandar</b> | Asraf Zamani

Posted: 08 Aug 2011 09:05 AM PDT

Satu lagi pembangunan yang rancak di jalankan di Bandar Seri Iskandar dengan mewujudkan sebuah lagi pusat borong di Sri Iskandar Business Centre (SIBC) di daerah Perak Tengah. Konsep jualan borong Nilai 3, di Bandar Seri Iskandar ini membabitkan pelaburan bernilai kira-kira RM200 juta di samping itu, lebih 1,000 peluang pekerjaan akan disediakan apabila pasar borong ini beroperasi pada tahun depan. Macam ni barulah best sebabnya tak perlu pergi jauh-jauh hanya nak membeli pakaian dan kain langsir.. tak sampai 5 minit dah tentu sampai. 

Menurut Pengerusi Persatuan Peniaga Nilai 3, Dr. Tee Boon Thiam berkata, pusat borong itu bakal menjadi yang terbesar di wilayah utara apabila ia memulakan operasinya selepas projek SIBC siap pada pertengahan tahun depan.

"Selepas bertapak sejak 10 tahun lalu di Nilai 3, Negeri Sembilan, sekarang, adalah masa terbaik untuk kami menerokai pasaran negeri-negeri utara termasuk Perak, Kedah, Perlis dan Pulau Pinang.

"Ahli-ahli persatuan telah membeli sebanyak 222 unit rumah kedai dua tingkat dan tiga tingkat bernilai lebih RM200 juta di SIBC untuk mewujudkan sebuah pasar borong bagi wilayah utara," katanya.

Beliau menyatakan demikian pada majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) di antara Setia Awan Holdings yang merupakan pemaju SIBC dengan Persatuan Peniaga Nilai 3 yang disaksikan oleh Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir.

Pengarah Syarikat Setia Awan Holdings, Marcus Doh, berkata dengan memperkenalkan konsep Nilai 3 di Sri Iskandar, pihaknya menjangka 3 juta pelancong tempatan akan berkunjung ke bandar itu terutamanya dari negeri berdekatan seperti Pulau Pinang dan Kedah.

Katanya, pengunjung boleh membeli pelbagai barangan di Sri Iskandar seperti barangan perhiasan rumah dan pakaian dengan harga yang murah.

"Sri Iskandar Business Centre ialah projek yang dibangunkan di kawasan seluas 32 hektar dengan kos pelaburan RM300 juta yang bakal mewujudkan sebuah bandar baru yang serba moden di Daerah Perak Tengah.

"Setakat ini, projek SIBC sudah berjaya menarik pelaburan sebanyak RM300 juta. Antara yang melabur adalah McDonald's, Kenny Rogers, pasar raya Billion, Pacific Bowling dan panggung wayang Lotus Five Star

Sementara itu, Menteri Besar berkata, kewujudan pasar borong itu akan membantu Sri Iskandar membangun dengan konsep perniagaan yang baru dan muncul sebagai antara pusat perniagaan terbesar di Perak.

Beliau turut mencadangkan supaya reka bentuk bangunan pusat jualan borong di SIBC dibuat berbeza dengan Pusat Borong Nilai 3 yang menyerupai kilang.

Sumber : Utusan | Perak Today

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Number of View :192

07 di parit buntar - Google Blog Search

07 di parit buntar - Google Blog Search


PASPB: PAS <b>Parit Buntar</b> terus beri sumbangan Ramadhan

Posted: 29 Aug 2011 04:17 AM PDT

PARIT BUNTAR, 28 Ogos : Seramai 170 orang fakir miskin dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Titi Serong menerima bantuan berbentuk wang tunai dan barangan keperluan dapur dalam Majlis Penyampaian Sumbangan Ramadhan peringkat DUN Titi Serong yang diadakan di Dewan Tuan Guru Haji Ahmad Tuan Husin, Titi Serong disini.

Majlis anjuran PAS Parit Buntar dan Pusat Khidmat Ahli Parlimen Parit Buntar ini adalah diantara beberapa program yang diatur oleh Jawatankuasa Infaq Ramadhan PAS Parit Buntar bagi membantu golongan yang memerlukan di bulan Ramadhan.

Setiausaha Jawatankuasa Infaq Ramadhan, Hairul Nizam Ishak berkata, selain sumbangan kepada fakir miskin. Sumbangan juga diberikan kepada anak-anak yatim, guru-guru al-Quran, pesakit hospital serta sumbangan kepada semua masjid dan surau di Parit Buntar.

"Hari ini kita mengumpulkan fakir miskin dan memberikan bantuan, untuk meringankan beban mereka menghadapi bulan Ramadhan ini,"katanya ketika ditemui selepas majlis tersebut.

Beliau mengucapkan terima kasih kepada Ahli Parlimen Parit Buntar Dr. Mujahid Yusuf Rawa yang berusaha mengumpul dana Ramadhan dari dalam dan luar kawasan Parit Buntar.

" Walaupun tidak mendapat peruntukan kerajaan, Dr. Mujahid tetap berusaha membantu penduduk di Parit Buntar"

" Saya juga ucapkan terima kasih kepada Pegawai di Pejabat Parlimen, Dewan Pemuda dan Dewan Muslimat PAS Parit Buntar yang turut berusaha mencari dana Ramadhan pada tahun ini" kata Hairul Nizam yang juga Timbalan Ketua Pemuda PAS Parit Buntar.

Sementara itu, Dr. Mujahid dalam ucapannya semasa program terharu dengan sokongan penyumbang dan mereka yang memahami stiuasi beliau sebagai wakil rakyat yang dinafikan peruntukan oleh kerajaan memerintah.

" Saya sering menyifatkan diri saya sebagai orang susah memberi bantuan pada orang susah. Selama tiga tahun menjadi wakil rakyat, saya tidak diberi peruntukan yang layak sebagai wakil rakyat.

" Menjalankan tugas sebagai wakil rakyat adalah amanah terutama bagi mencari dana yang besar bagi kerja kebajikan" katanya

Beliau turut berucap mengucapkan terima kasih kepada semua penyumbang yang memberikan sumbangan.

Turut hadir Yang Dipertua PAS Parit Buntar Harun Hashim dan Pengerusi Jawatankuasa Infaq Ramadhan Abdul Bahrain Desa.

07 di trolak - Google Blog Search

07 di trolak - Google Blog Search


Jamuan Hari Raya Aidilfitri <b>di</b> Felda <b>Trolak</b> Utar : Blog Umno <b>...</b>

Posted: 13 Sep 2011 06:34 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Jamuan Hari Raya Aidilfitri di Felda Trolak Utar. Archived in the category: Uncategorized. Posted by admin on 14 Sep 11 - 0 Comments. rumah terbuka felda trolak utara Menghadiri jamuan hari raya Aidilfitri di Felda Trolak Utara. ...

07 di teluk intan - Google Blog Search

07 di teluk intan - Google Blog Search


INDAH RASA J.MALIM: Cerita Kenangan <b>Di Teluk</b> Anson <b>...</b>

Posted: 14 Sep 2011 07:25 AM PDT

Mukadimah Yang Panjang Berjela

Hari itu lah.... rasanya hari ketiga Syawal 1432 Hijrah. Ketika mata saya sedang enak-enak melayan mimpi, saya dikejutkan secara tergempar oleh adik bongsu saya. Mulanya malas saya hendak melayan kerenahnya. Hidayat namanya adik bongsu saya itu. Dia minta izin ke Teluk Intan dengan kawan-kawannya. Tidak berfikir panjang, saya membenarkannya. Katanya, dia  ke Teluk Intan dengan menaiki bas. Selepas itu, saya terus menyambung tidur saya kembali.

Ketika menuju bilik air untuk mandi selepas bangun dari tidur, emak menegur bertanya kenapa saya membenarkan Hidayat ke Teluk Intan ? .... saya hanya mendiamkan diri. Selepas mandi baru saya katakan kepada emak...."biarkan sahaja Hidayat ke Teluk Intan ... saya pun dulu seperti dia juga akan ke Teluk Intan pada hari raya bagi berlibur menghabiskan duit raya". Emak hanya tersenyum. Saya tahu emak sedang terfikir sudah pasti Hidayat akan menghabiskan duit rayanya tanpa kesan.

Kemudian ingatan saya mula melayang mengingatkan kenangan lama zaman awal remaja kira-kira 15 tahun yang silam. Ketika itu Teluk Intan lah bandar yang paling besar dan paling dekat dengan Bidor. Lumrahlah bagi seorang anak kampung seperti saya yang hidup dalam serba - serbi kekurangan, susah hendak ke Teluk Intan jika tiada sesuatu hal yang mustahak. Lagipun masalah kewangan memang menjadi satu perkara yang biasa.

Hanya pada ketika hari raya sahajalah saya dan teman-teman sekampung dapat pergi ke Teluk Intan. Lagipun ketika itu duit raya penuh di poket. Ia bagaikan suatu kewajipan yang mesti dipatuhi pada ketika hari raya. Awal-awal pagi lagi kami sudah ke stesen bas untuk menaiki bas Hup Soon ke Teluk Intan. Ada pelbagai agenda yang boleh dilaksana di Teluk Intan.... heheheheh.

Kesudahannya.... menjelang jam 2 petang, kerinduan saya terhadap zaman remaja saya di Teluk Intan tidak dapat dibendung lagi. Saya capai kamera, helmet dan baju sejuk terus saya menaiki motosikal saya menuju Teluk Intan. Emak hanya menggeleng kepala .... namun saya juga ada agenda lain. Ingin mencari sisa perkhidmatan keretapi di Teluk Intan. Jom lah.... ikuti saya mencari semula cerita lama zaman remaja saya di Teluk Intan sambil kita melihat sisi lama Teluk Anson yang masih tersisa.

Stesen Keretapi Bidor

Dalam perjalanan saya ke Teluk Intan, sempat saya singgah ke tapak bekas Stesen Keretapi Bidor yang terletak tidak jauh dari Kampung Baru Bidor Stesen. Stesen Keretapi Bidor telah lama dirobohkan bagi memberi laluan kepada pembinaan landasan berkembar. Saya masih ingat lagi dahulu jika keluarga saya ingin ke Batu Gajah, maka kami mesti akan menaiki keretapi dari stesen ini. Namun akibat dari perkembangan jaringan jalan raya, penduduk Bidor sudah tidak lagi ramai yang menggunakan perkhidmatan keretapi  dan ini telah menyebabkan stesen keretapi Bidor ditinggalkan sehinggalah ia dirobohkan.

 Tapak setsen keretapi Bidor yang telah dirobohkan

Jambatan ini pernah runtuh akibat dari nahas keretapi pada awal 90-an di Bidor

Kini keretapi hanya lalu sahaja di Bidor tanpa berhenti

Berhampiran dengan tapak stesen keretapi lama Bidor terdapat sebuah jambatan yang merintangi landasan keretapi. Jambatan tersebut menghubungkan jalan Bidor ke Teluk Intan. Jika tidak silap saya suatu ketika dahulu dalam tahun awal 90-an pernah berlaku satu nahas keretapi antara yang terburuk di negara kita. Nahas tersebut telah menyebabkan jambatan tersebut runtuh dan terpaksa dibina semula. Namun peristiwa itu bagaikan tidak pernah dikenang. Ianya terus kekal sebagai suatu tragedi yang dilupakan.

Kompleks Aik-Aik 

Perjalanan menaiki bas ke Teluk Intan mengambil masa hampir 1 jam 30 minit. Itu dikira sekali dengan masa yang diambil oleh bas untuk berhenti mengambil penumpang dan keadaan jalan yang sungguh menyiksakan ( tidak rata dan berlubang ). Ketika itu jalan Bidor - Teluk Intan bukan seperti sekarang. Lubang - lubang dan permukaan jalan yang tidak rata sring kali mengahntui pengguna jalan berkenaan. Sampai sahaja ke stesen bas Teluk Intan, kami yang lengkap berbaju baru raya akan menuju ke sebuah bangunan seberang stsen bas Teluk Intan. Tujuannya ialah hendak bermain permainan video !!!!

Nama kompleks berkenaan ialah Kompleks Aik-Aik. Saya sendiri tidak tahu kenapa kompleks ini dinamakan sedemikian rupa. Tetapi kompleks ini bagaikan syurga bagi kami anak-anak kampung yang sesekali terlepas ke bandar. Terdapat beberapa buah pusat permainan video di kompleks ini. Walaupun usia saya baru menginjak sekitar bawah 15 tahun namun ia tidak dapat menghalang saya dari memasuki pusat permainan video berkenaan. Ada juga sesekali terfikir bahawa diri ini masih bawah umur dan mungkin akan ditangkap. Syukurlah juga sepanjang saya disana tidak pernah sekali pun saya dihalau keluar atau ditangkap.

Nasi Lambai

Restoran Nasi Lambai Teluk Intan

Habis bermain permainan video, lazimnya kami pergi pula melepak ke pasaraya Looking Good atau Pasaraya Fajar yang pada ketika itu merupakan pusat membeli belah terbesar di Teluk Intan. Bukan untuk membeli belah pun. Sekadar mencuci mata melihat barang-barang dan gadis-gadis manis yang sakan bergaya di waktu raya. Hahahahahaha.

Penat mencuci mata, kami berjalan kaki menuju ke suatu kawasan pinggir bandar Teluk Intan berhampiran dengan tebing Sungai Perak.Di situ terdapat sebuah restoran nasi kandar yang amat terkenal di Teluk Intan. Orang tempatan memanggilnya nasi lambai. Di situlah lubuk kami makan tengah hari. Bagi yang pertama kali sampai ke Teluk Intan, cuba-cubalah ke restoran nasi lambai ini... saya pasti kita akan berkunjung semula ke sini menikmati nasi kandarnya. Malahan saya sampai ke saat ini apabila ke Teluk Intan sudah pasti akan menikmati hidangan nasi lambai ini.

Menyelerakan !!!!

Menyeberang Sungai Perak

Selepas sahaja mengenyangkan perut di restoran nasi lambai, kami akan pergi melepak di tebingan Sungai Perak. Di tebingan Sungai Perak yang keruh dan berlumpur itu terdapat sebuah jeti yang digunakan oleh bot penambang bagi membawa penduduk kampung di seberang Sungai Perak untuk ke bandar Teluk Intan. Bot penambang ini berulang alik ke seberang dengan mengenakan bayaran tambang Rm0.25 sen sehala rasanya pada ketika itu. 

Kami biasanya akan turut serta naik bot berkenaan untuk perjalanan pergi dan pulang. Lucu juga melihat reaksi orang-orang kampung melihat kami menaiki bot berkenaan tanpa ada apa-apa tujuan. Sebenarnya ia sekadar memberi kami kepuasan. Di Bidor manalah ada bot penambang seperti ini. Seronok mendengar bunyi enjin dan desiran air Sungai Perak. 

Ketika saya sampai ke tebingan Sungai Perak baru-baru ini, perkhidmatan bot penambang ini masih lagi wujud. Cuma harga tambang perjalanan sehalanya sudah naik menjadi RM 0.50 sehala. Masih ada orang-orang kampung yang menggunakan perkhidmatan bot ini. Saya tidak pasti, berapa lamakah perkhidmatan bot ini akan terus bertahan. Saya sempat berbual dengan seorang pakcik tentang perkhidmatan bot penambang ini. Ada riak-riak yang sukar saya mengertikan dari wajahnya. Padanya, sejak dari kecil lagi dia sudah menyeberang Sungai Perak dengan bot penambang. Kalau boleh biarlah sampai dia mati. Saya terkedu dengan jawapannya.

Bot penambang Sungai Perak.

bersambung.....

INDAH RASA J.MALIM: Cerita Kenangan <b>Di Teluk</b> Anson <b>...</b>

Posted: 18 Sep 2011 12:02 AM PDT

Rojak dan Mee Rebus Mastan Ghani

Selepas puas menaiki bot penambang, kami akan meronda pusing-pusing disekitar bandar Teluk Intan. Jika berkesempatan, kami akan pergi menonton wayang. Ada beberapa pawagam di Teluk Intan yang masih wujud sehinga ke hari ini ketika banyak pawagam-pawagam lama di sekitar negeri Perak telah lama gulung tikar atau ditutup kerana tiada sambutan.

Bila hari sudah hampir ke angka 3,  kami akan pergi ke sebuah restoran rojak dan mee rebus yang amat terkenal di Teluk Intan. Restoran yang dimaksudkan ialah Restoran Mastan Ghani. Restoran ini hanya khusus menjual rojak dan mee rebus sahaja. Tetapi percayalah, rojak dan mee rebusnya adalah yang terbaik di Malaysia. Bunyinya memang agak melampau namun bagi kebanyakan pengunjung yang baru pertama kali merasa rojak dan mee rebus disini pasti akan kembali semula. Hal ini juga berlaku kepada saya. Namun pada saya, rojak disini lebih enak dari mee rebus. Hehehehehe.

Restoran Mastan Ghani Teluk Intan

Kami biasanya menyantap mee rebus atau rojak bersama-sama dengan ABC. Terasa benar-benar nikmat yang sempurna bila sahaja mulut ini disuap dengan ABC dan rojak atau mee rebus. Masih teringat juga gelak tawa saya dan kawan-kawan berlumba menghabiskan baki ABC yang tersisa.

Kebiasaannya, inilah destinasi kami yang terakhir sebelum kami bergerak pulang ke Bidor. Kadangkala kami balik dengan tangan yang kosong dan duit raya sudah habis atau tinggal sedikit sahaja. Ada juga sesekali kami pulang dengan membeli barang-barang yang sudah lama diinginkan. Pernah juga saya membeli seutas jam  tangan yang sudah lama saya inginkan dengan harga RM35. Pada waktu itu nilai RM35 adalah amat tinggi. Namun demikian seingat saya, jam tangan itu tidak pernah saya pakai dan ia hanya tersangkut sahaja di dinding atau saya simpan di poket. Apa boleh buat, lengan saya terlalu kecil untuk seutas jam tangan yang bersaiz besar.... huhuhuhuhuhuu.

Stesen Bas Lama Teluk Intan

stesen bas lama Teluk Intan

Sebelum balk ke Bidor kami biasanya akan lepak-lepak sebentar di Stesen bas Teluk Intan. Stesen bas ini biasanya sesak dengan umat manusia. Sambil cuci-cuci mata sempat juga kami mengorat gadis-gadis manis yang lalu lalang. Kadangkala ada juga berlaku pertengkaran dengan kumpulan - kumpulan remaja lain apabila masing-masing ingin tunjuk jantan. Namun biasanya ia tidak diakhiri dengan pergaduhan kerana masing-masing tahu ia bukan sesuatu yang menguntungkan kedua-dua belah pihak. 

Stesen bas ini masih digunakan walaupun perkhidmatan bas ekspress telah mula beroperasi di terminal bas baru yang terletak di bandar baru Teluk Intan. Namun bagi bas ulang alik ke Bidor, Kampung Gajah, Sabak Bernam, Hutan Melintang dan Bagan Datoh, semuanya masih beroperasi di stesen ini.

Dalam jam 4 petang biasanya kami bergerak pulang ke Bidor. Namun keriuhan di dalam bas tidak pernah hilang. Biasalah zaman-zaman remaja penuh dengan usik mengusik dan gelak ketawa. Sampai sahaja di Bidor masing-masing pulang ke rumah tanpa banyak soal. Basikal yang dikunci berhampiran stesen bas Bidor menanti dengan setia. Di dalam poket .... duit raya semakin habis atau memang habis langsung. Ketika itulah hati mula menyesal memikir hendak menyimpan di tahun hadapan.

Namun.... skrip yang sama akan berulang di Aidilfitri tahun hadapan ... dan saya akan terus tersenyum mengenang memori lama yang indah ini ...

Al-Fatihah buat sahabat seperjuangan Allahyarham Mohd Yusuf Bin Abdullah ( Usup Petai ) 

yang meninggal dunia pada 10 September 2011 yang lalu. 

Artikel ini adalah sebagai satu catatan kenangan untuk Allahyarham sebagai mengenang

kehidupan remaja kami. Allahyarham juga sebahagian dari ''kami'' yang disebutkan dalam artikel diatas.

Semoga Allahyarham ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.

07 di lumut - Google Blog Search

07 di lumut - Google Blog Search


Gunung <b>Lumut</b> (Mount <b>Lumut</b>) <b>di</b> Barito Utara Kalteng - Kabupaten <b>...</b>

Posted: 15 Sep 2011 01:07 AM PDT

Kawasan ini terletak di Tenggara Pegunungan Muller Kec. Gunung Purei Kabupaten Barito Utara membentang dari arah barat daya ke timur laut merupakan wilayah tangkapan air bagi sekitarnya dan sumber keanekaragaman hayati (170 – 1.210 m dpl ) luas area  31,460 ha, memiliki nilai sakral bagi umat Kaharingan sebagai sumber persemaian arwahorang yang sudah meninggal. Nilai sakral ini memiliki 3 rangkaian bukit yaitu gunung Lumut, Peyuyan dan Penyetau, masyarakat sekitar ingin kawasan ini lestari. Desa yang paling dekat disekitar Gunung Lumut kurang lebih 11 Desa yang sebagian besar berasal dari suku Tabuyan

Keanekaragaman hayati, memiliki berbagai jenis flora fauna, berbagai jenis lumut tumbuh dipermukaan batu dan batang batang pohon, ada 75 jenis burung dari 22 suku, 15 jenis mamalia dari 12 suku dan 44 jenis ikan dari 12 suku

Jenis mamalia yang ada di gunung Lumut ; Babi Jenggot, Musang Leher Kuning, Owa Kalimantan, Lutung Dahi Putih, Bajing Tiga Warna, Tupai Gunung, Beruang Madu, Kijang Kuning, Kucing Batu, Pelanduk Napu, Rusa, Macan Dahan, Musang Belang, Bajing Tiga Warna, Jelarang Belalang, Kupu-Kupu dll. Demikian penjelasan warga Berong dan Muara Mea pada Kabag Organisasi saat pameran photo tersebut berlangsung

07 di seri manjung - Google Blog Search

07 di seri manjung - Google Blog Search


Hablumminannas: Sidang Akhbar Mengenai Kemusnahan Alam <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 13 Aug 2011 03:50 PM PDT


Press Conference ini dilakukan di tapak kemusnahan alam supaya semua yg hadir dpt melihat sendiri dgn 'mata kepala' yg CELIK dan menilai dgn sebaik mungkin apa yg En. Meor Razak dari Sahabat Alam Malaysia@SAM tekankan.

Tapak yg dimaksudkan ialah di Tokong Tue Pek Kong, dimana kawasan di hadapan tokong tersebut telah yg sebelumnya dipenuhi paya bakau telah diterangkan sesuka hati tanpa mengambil kira kesan buruk yg bakal berlaku kepada ecosistem.

Meor Razak dari Sahabat Alam Malaysia@SAM
Meor Razak dari Sahabat Alam Malaysia@SAM menunjukkan kawasan yg telah musnah

bergambar di hadapan kawasan tokong yg sblmnya adalah kawasan paya bakau semulajadi
Tokong2 pun semakin besar mengalahkan di Kelantan...(tak der plak nk bising)
Tambak tanah seperti 'melepaskan batuk di tangga'
Persatuan Nelayan merasa terancam pendapatan mereka dan kilang bihun juga meyumbang kepada pencemaran laut.
Diblkg nya adalah Janamanjung Power Plant
En Tazalli mewakili penduduk setempat

07 di ipoh - Google Blog Search

07 di ipoh - Google Blog Search


Blog Shahrul Izwan: <b>Ipoh</b> Sentiasa <b>Di</b> Hati!

Posted: 01 Sep 2011 09:00 AM PDT

Assalamualaikum. Salam sejahtera.
20 tahun. Bukan suatu jangka masa yang singkat.
Dari sebesar tapak tangan hinggalah sekarang dah besar gajah!
Dari bengap sikit2 sampailah sekarang ni bengap banyak2!
Terlalu cepat masa berlalu..
Kenangan? Usah ditanya! Infiniti jumlahnya! Memang tak tercapai akalmu bak kata Elyana!
Baik kenangan indah yg buat airmata menitis mahupun kenangan kurang indah yg buat mulut menyumpah, semuanya abadi dalam kotak fikiran aku!
Keluarga, teman2 rapat.. Semuanya bakal aku tinggalkan!
Di saat menaip entri ini, jiwa terseksa fikiran berkecamuk memikirkan hari mendatang setelah meninggalkan semua yang ada!
Esok, andai menunggu esok itu memakan waktu selama 3 tahun, aku sanggup!
Kerana apa? Kerana esok menjadi detik pemisah yang memisahkan aku dengan tanah tumpahnya darahku    Ipoh, Perak.
Belum puas rasanya berada di Ipoh, Perak. Mana tak puasnya, selama aku di Perak aku cuma reti duk kat umah je. Tak pernah merasa dapat explore Perak. Tup tup sedar2 dah kena berambus ke Kuala Lumpur!
Yes! Esok aku akan berangkat ke KL meninggalkan Perak selama 4 tahun. Balik pun bila ada cuti je!
Oh tidak! Im so not ready for all this!
Ok cukup2 lah nak bermelankolik malam2 buta camni.
Bila difikir2kan balik, sampai bila nak jadi tenuk katak di bawah tempurung kan?
Aku kena buka mata, buka fikiran untuk terima masuk dunia baru dalam hidup aku! 
Meninggalkan Perak tak bermaksud melupakan Perak terus. Perak tetap asal usul aku! Tak mungkin aku sisih jauh2.
So, tata titi tutu Perak! KL, here I come! Yeeehaaaaa!
Oh yeah, lepas ni aku akan jadi orang KL, so aku guna I, You sebagai kata ganti nama diri tau! Apa barang guna "aku"! So village! So lets change it! Kau sanggup? Hahaha! *Just joking* :P
Sebelum terlupa juga, aku nak wish korang semua selaku pembaca blog aku yg menjadi buah hati aku(ayat artis okayy!) something special!
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI! MAAF ZAHIR BATIN KALAU2 ADA MANA2 ENTRI AKU DLM BLOG NI YG BUAT KORANG TERSENTAP MAHUPUN TERPUTUS WAYAR2 DALAMAN SEHINGGA KEMURUNGAN BERBULAN-BULAN LAMANYA! :P
Nah kad special drpd aku menampilkan my lovely niece - Natasya Adriana. :)
P/S : Selamat datang KL! Ipoh sentiasa di hatiku! Muah muah muah! Tengok2 lepas duk KL, aku terus lupa daratan! Kau mampu? :P

Komen Banyak2 Kalau Korang Cantik/Handsome! Hehe! ;D

07 di slim river - Google Blog Search

07 di slim river - Google Blog Search


petai jeruk: Raya...at no.2 kg manggis <b>Slim River</b>

Posted: 08 Sep 2011 07:20 AM PDT

   b                   Abah saya...en.Mohammed B. Khamis...umur 66 tahun..
                        tapi alhamdulilah sihat walafiat...moga terus sihat....amin             Abah dan Ayah Ngah..en.Othman b.Khamis...juga masih sihat   Beraya di no. 35 Kg kuala Slim...dengan sepupu..dan Wan Ngah Mi
     rendang daging dan ayam nya sangatlah sedap                   Sepupu...Faridah org terengganu...datang malam raya  

                       

                                                         
         Suasana yg harmoni                            Yang paling seronok berhari raya...cucu  yop mat.....
                                   
                              Inilah suasana hari raya 2011..di Slim River...

07 di menglembu - Google Blog Search

07 di menglembu - Google Blog Search


Malaysia Zoom » Pekerja kedai telefon bimbit ditembak

Posted: 04 Sep 2011 04:10 PM PDT

IPOH 4 Sept. — Seorang pekerja kedai telefon bimbit cedera ditembak manakala seorang kelindan lori dilarikan empat lelaki yang sama dalam dua kejadian berasingan di sini, awal hari ini.

Dalam kejadian pertama, Goldan Francis, 18, ditembak di depan rumah neneknya di Taman Rishah pada 2.15 pagi, menyebabkan lengan kirinya cedera.

Difahamkan, sebelum itu, keluarga Francis sedang meraikan sambutan ulang tahun neneknya dan ketika kejadian, mangsa berbual di luar rumah apabila kenderaan yang dinaiki empat suspek berkenaan berhenti di depan rumah berkenaan.

Ibu saudara mangsa, G.Ushanantini, 30, berkata, Francis menganggap kumpulan itu ingin bertanyakan arah, namun secara tiba-tiba seorang daripada mereka keluar dari kereta dan melepaskan tembakan ke arah mangsa.

Beliau berkata, Francis yang duduk di atas motosikal kemudian bergegas ke rumah rakannya dan dibawa ke Hospital Pakar Ipoh.

Selepas itu, dua suspek bersenjatakan parang dan kayu golf, cuba memasuki rumah teres berkenaan, namun gagal kerana ia dikunci dari dalam.

Terdahulu, kumpulan itu dipercayai menculik seorang kelindan lelaki berusia 21 tahun yang sedang berbual dengan dua rakannya di sebuah restoran berhampiran hotel bajet di Menglembu.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Perak, Datuk Mohd Dzuraidi Ibrahim berkata, dalam insiden 12.30 tengah malam itu, suspek turut melepaskan tembakan sebelum melarikan mangsa.

Beliau berkata, mangsa dipercayai dipukul di Bercham sebelum ditinggalkan di Jalan Kuala Kangsar dalam keadaan mata dan kepala ditutup.

Dipetik dari Utusan Malaysia

07 di pasir salak - Google Blog Search

07 di pasir salak - Google Blog Search


Program Salam Aidilfitri Dato&#39; Seri Anwar Ibrahim <b>Di</b> Perak at Anwar <b>...</b>

Posted: 17 Sep 2011 07:58 AM PDT

19 September 2011 (Isnin)
 
Program 1) 5.30 ptg – Salam Aidilfitri KeADILan di Ipoh, Perak
 
Lokasi: Padang Permainan, Taman Meru 2C, Ipoh
 
Tetamu: Dato' Seri Anwar Ibrahim serta Pimpinan Pakatan Rakyat Perak
 
Program 2) 7.30 – 8.30 malam – Solat & Tazkirah Maghrib
 
Lokasi: Masjid An Naim, Kg Chikus, Pasir Salak 
 
Program 3) 8.00 – 11.00 malam – Majlis Makan Malam AidilFitri di Pasir Salak
 
Lokasi: Restoran Choon Koon, Pekan Langkap
 
Tetamu:
1.      YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
2.      YBhg Dr Mohd Nor Manuty
3.      YB Nga Kor Ming
4.      YBhg Haji Osman Abdul Rahman
 
Program 4) 9.00 – 12.00 malam – Ceramah Perdana di Bagan Datuk – Demi Rakyat
 
Lokasi: Dataran Pemuda Parit 23, Jalan Bagan Datuk
 
Penceramah:
1.      YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
2.      YB S. Kesavan
3.      YBhg Misbahur Munir
4.      Sdri Siti Aisyah Shaik Ismail
5.      YBhg Rahman Kadir (Pak Jabit)
6.      YBhg Mahdi Haji Hassan

07 di kerian - Google Blog Search

07 di kerian - Google Blog Search


Himpunan SAT <b>di</b> Trek Ulu <b>Kerian</b>

Posted: 05 Aug 2011 11:15 PM PDT

Akhirnya berjaya jugak team S.A.T mengumpulkan ramai rakan2 yang untuk bersama beriadah dan acara ini diberikan nama "Himpunan Motorcross+4wheel+MTB bersama S.A.T".Ramai jugak rakan2 yang hadir dan kalau tak silap aku lah melebihi 100 org kesemuanya.Tahniah untuk semua ahli2 S.A.T yg berusaha gigih untuk menjayakan trip kali ini...nk load gambar dalam blog terlalu banyak so boleh layan facebook gambar yang selebihnya yer....sorry.

Gambar2 semua diambil dari camera :Anazim,Amirah,Nirwan dan Bob.

Sekian....Adios

07 di tanjung malim - Google Blog Search

07 di tanjung malim - Google Blog Search


Yik Mun - The Famous Pau At <b>Tanjung Malim</b> Kini <b>di</b> RnR Ulu <b>...</b>

Posted: 15 Sep 2011 08:47 AM PDT

Kalau sesapa yang tak tahu, Yik Mun ialah pau hainan yang femes kat Perak, lebih2 lagi kat area Tanjung Malim.
Sebelum ini pau ni agak sukar nak dapat sebab kena berada di Tanjung Malim untuk menikmati kesedapan pau ini. Memang gebu je ... hmm saya sempat ambik gambar bontot pau je, sebab yang lain nak kena ngap dah ... 
Pau Hainan ini kini boleh ditemui dijual di Rehat dan Rawat Ulu Bernam arah selatan. Ada kedai situ elok je tulis The Famous Pau in Tanjung Malim. First gerai yang akan anda nampak jika anda dari arah ATM mesin atau Agro Bazaar.
Ada pelbagai inti ikut kesukaan anda, dan memang ia panas2 lagi ... hmm Yik Mun ... nama cina tapi jangan risau .... ia halal. :P

07 di lenggong - Google Blog Search

07 di lenggong - Google Blog Search


<b>Lenggong</b> Valley: Kita tengok PM <b>di</b> TV malam ni...

Posted: 15 Sep 2011 12:00 AM PDT


Malam ini, pukul 8.45 Perdana Menteri akan menyentuh beberapa perkara berhubung politik, sosial dan keselamatan dalam ucapan sempena Hari Merdeka / Malaysia di TV.

Antara yang dijangka diumumkan beliau termasuk beberapa pendekatan mengurangkan kekangan bagi orang ramai berekspresi.

Beberapa orang yang telah melihat draf ucapan tersebut berkata "ia bakal mendefinisikan semula landskap politik di Malaysia."

Apa sekali pun, kandungan sebenar apa yang akan diucapkan Perdana Menteri hanya akan diketahui malam ini.

Menurut satu sumber yang disebut The Star berhubung perkara ini, " ia membabitkan proses demokratik…inilah yang dinantikan oleh rakyat, dan Kerajaan mendengar apa yang mereka suarakan.

"Ia juga mempunyai hubung kait dengan proses transformasi kerajaan. Kita sudah pun mempunyai transformasi ekonomi dan Kerajaan. Kini tiba masanya bagi transformasi politik seiring perkembangan di peringkat global.

Najib juga dikatakan akan mengumumkan perkara berhubung amalan dan undang-undang yang dirasakan terlalu keras dan tidak demokratik oleh segelintir rakyat, termasuk Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan Ordinan Darurat (EO).

Seperti membayangkan apa perubahan atau penambahbaikan yang bakal diumumkan, Selasa lalu Timbalan Setiausaha Kementerian Dalam Negeri Datuk Abdul Rahim Mohamad Radzi berkata Kerajaan akan bersikap lebih terbuka terhadap pengamal media dengan cara mendapatkan maklum balas. Ini menurutnya berdasarkan perubahan pada landskap global dan perubahan pantas teknologi maklumat.

Apa jua yang bakal kita dengar pada malam nanti, hakikatnya Kerajaan mendengar suara rakyat. Juga apa jua perubahan yang bakal diumumkan semata-mata bertujuan memantapkan kedudukan negara Malaysia untuk semua seperti yang dijanjikan di bawah slogan 1Malaysia.

Bagaimana pun, pada peringkat ini persoalan yang timbul di kalangan pemerhati politik dan media ialah apakah segala perubahan itu akan diterima baik oleh pembangkang atau apakah mereka akan terus mendesak selagi apa yang dihajatkan tidak selari dengan kehendak mereka?

Kita tunggu jawapannya pada 8.45 malam nanti.

di negeri perak - Google Blog Search

di negeri perak - Google Blog Search


Perihal protokol dan tataadab istana <b>negeri Perak</b> | SembangKuala

Posted: 11 Aug 2011 08:42 PM PDT

Paparan kali ini berkisar perihal protokol dan tataadab berhubung gelaran mahupun panggilan bagi Raja Pemerintah, bakal Raja-raja Pemerintah, waris-waris negeri serta kaum kerabat negeri Perak Darul Ridzuan. Ini termasuklah protokol serta tataadab dalam perutusan surat atau perhubungan antara rakyat jelata dan golongan Istana.

Pangkat gelaran seseorang Raja Pemerintah bagi sesebuah negeri di Malaysia adalah berlainan antara satu sama lain walaupun perbezaan itu tidak ketara:

1. Pahang dan Terengganu: "Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan…"
2. Perlis: "Duli Yang Maha Mulia Tuanku Raja…"
3. Negeri Sembilan: "Duli Yang Maha Mulia Yang Dipertuan Besar Tuanku…"
4. Kelantan: "Kebawah Duli Yang Maha Mulia Al Sultan…"
5. Kedah, Selangor dan Johor: "Duli Yang Maha Mulia Sultan…"

Bagi negeri Perak pula, gelaran keatas Raja Pemerintahnya adalah "Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan…". Maka, gelaran yang paling tepat bagi Raja Pemerintah yang sedang bertakhta kini adalah, Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Azlan Muhibbuddin Shah ibni Almarhum Sultan Yusuff Izzuddin Shah Ghafarullahu-Lah.

Gelaran bagi isteri atau "suri" bagi Raja Pemerintah negeri Perak pula bergantung samada "suri" itu adalah berketurunan Raja ataupun orang kebanyakan. Bagi yang berdarah Raja, gelarannya adalah "Duli Yang Maha Mulia Raja Perempuan…" manakala bagi orang kebanyakan, gelarannya sekarang adalah "Duli Yang Maha Mulia Raja Permaisuri Tuanku…", ataupun "Duli Yang Maha Mulia Tengku Permaisuri…" seperti lazim digunakan pada dahulu kala. Jika Raja Pemerintah itu mempunyai "suri" melebihi seorang, gelaran-gelaran bagi isteri-isterinya itu adalah "Yang Teramat Mulia Raja Puan…" bagi yang berketurunan Raja atau "Yang Teramat Mulia Che' Puan…" bagi orang kebanyakan.

Sementara itu, bagi bakal-bakal Raja Pemerintah negeri Perak seperti Raja Muda dan Raja Di-Hilir, gelarannya adalah seperti berikut:

1. Raja Muda: "Duli Yang Teramat Mulia Raja …"
2. Raja Di-Hilir: "Duli Yang Amat Mulia Raja …"

"Suri" utama bakal Raja Pemerintah iaitu Raja Muda pula digelarkan "Duli Yang Teramat Mulia Raja Puan Besar…" bagi yang berdarah Raja atau "Duli Yang Teramat Mulia Che' Puan Besar…" untuk orang kebanyakan. Bagi "suri" kepada Raja Di-Hilir pula digelarkan sebagai "Duli Yang Amat Mulia Raja Puan Muda…" bagi yang berdarah Raja atau "Duli Yang Amat Mulia Che' Puan Muda…" bagi orang kebanyakan.

Dalam perutusan surat kepada Raja Pemerintah mahupun bakal-bakal Raja Pemerintah, format atau contohnya adalah seperti berikut:

Format surat kepada Raja Pemerintah.

Apabila mangkatnya seseorang Raja Pemerintah dan bakal Raja Pemerintah, perkataan Almarhum akan diletakkan pada pangkal nama Raja Pemerintah (termasuk bakal Raja Pemerintah) yang telah mangkat itu. Sehubungan dengan kemangkatan Raja Pemerintah mahupun bakal Raja Pemerintah, gelaran "Duli" pada pangkal gelaran "suri" utama itu akan digugurkan kepada "Yang Maha Mulia Raja Perempuan…" ("suri Raja Pemerintah"), "Yang Teramat Mulia Raja Puan Besar…" ("suri" Raja Muda) dan "Yang Amat Mulia Raja Puan Muda…" ("suri" Raja Di-Hilir).

Sementara itu, apabila balu kepada Almarhum Raja Pemerintah atau bakal Raja Pemerintah itu berkahwin semula, maka gelarannya akan digugurkan dan gelaran barunya akan berdasarkan kepada gelaran suami barunya itu.

Sebagai protokol, setiap pada pangkal nama setiap Raja-raja bergelar seperti Raja Kecil Besar, Raja Kecil Sulong dan lain-lain serta waris-waris negeri dan kerabat perlu diletakkan "Yang Mulia" kecuali mereka ini adalah putera dan puteri bagi Raja Pemerintah yakni gelaran "Yang Amat Mulia" perlu diletakkan dipangkal nama mereka. Secara amnya di negeri Perak, waris-waris serta kaum kerabat dirujuk sebagai "Engku". Negeri-negeri lain pula mungkin dirujuk sebagai "Ungku" atau "Tengku". Di negeri Perak, gelaran Tengku adalah terhad kepada pembesar negeri iaitu Orang Besar Empat.

Berkenaan anak-anak yang dilahirkan oleh ibu yang berdarah Raja manakala ayahnya seorang kebanyakan, Megat dan Puteri akan diletakkan pada pangkal nama anak tersebut bergantung kepada jantina.

Notakaki:
SembangKuala mempunyai paparan lain yang menyentuh perbahasaan istana dalam konteks perhubungan secara lisan dengan Raja Pemerintah, Raja Bergelar dan Orang-orang Besar:
1. Tengku dan Engku
2. Payung
3. Tuan

______________________________________

Sumber rujukan:
1. Portal Rasmi Kerajaan Negeri Johor Darul Ta'zim
2. Laman Web Rasmi Kerajaan Negeri Selangor Darul Ehsan
3. Laman Web Rasmi Pejabat KDYMM Sultan Pahang
4. Portal Rasmi Kerajaan Negeri Kelantan
5. Pejabat KDYMM Sultan Terengganu

07 di manjung - Google Blog Search

07 di manjung - Google Blog Search


<b>Manjung</b> Mari: Catatan Santai - 27 jam aku <b>di</b> hospital <b>Manjung</b>..

Posted: 15 Sep 2011 05:25 PM PDT

Pagi Rabu 14 Sep 2011 selesai berpakaian sempat juga aku update blog memaklumkan serta memohon doa dari pembaca sebelum aku dihantar oleh bini aku ke hospital Manjung, 10 minit lagi ke jam 8 pagi aku dah pergi ke kaunter No 2 untuk pendaftaran, terpaksa aku ketuk berkali-kali pintu tu, masih lagi terkunci, tak perasaan, rupanya waktu urusan bermula jam 8 pagi, tetapi kerani kaunter bertugas dengan ikhlas keluar dan membuka pintu memberi ruang untuk aku masuk dan mendaftar ... terima kasih...
Setelah selesai, aku dengan dibantu oleh bini aku membawa beg bekal air, kain dan tuala terus masuk menuju ke wad 7 seperti yang diarahkan... perh jauh juga aku nak menapak dan bertongkat menuju ke wad 7, sempat pula berjumpa dengan Cikgu Hasyim yang baru keluar dari Wad kerana menyambut kelahiran cucunya, yang keberapa....mungkin sulung agaknya...
Masuk saja aku ke dalam Wad 7 terpandang aku akan gambar-gambar karikatur yang masih terpampang di notice board dalam wad 7...,
Walaupun dah 4 bulan aku tinggal wad ni gambarnya masih lagi terlekat di sini..
Gambar-gambar ni dilukis oleh anak aku ganastakbertempat. sewaktu dia dok tunggu aku dalam wad selama 14 hari aku pada bulan Mei yang lalu..
Sampai saja aku kat kaunter wad 7 dah dengar suara-suara Staff Nurse (SN) yang masih aku ingat menegur dan memanggil bini aku makcik,... nasib aku kira baik kerana masih ada satu lagi katil (berpagar) yang kosong, aku ditanya boleh atau tidak guna katil tu ,, issh,, terasa benar aku cukup dihormati oleh (SN) tu,, sedangkan siapalah aku ni...
Selesai tukar pakaian hospital, aku hanya berehat di katil,, tak lama kemudian aku menyuruh bini aku balik, nak buat apa nak tunggu aku, aku dalam keadaan sehat, boleh bergerak kesana ke mari dengan menggunakan tongkat, bini aku balik, jiran sebelan katil aku seorang lelaki muda India pun dapat balik, selepas selesai doktor-doktor membuat lawatan dan pemeriksaan pagi,
HP aku masuk SMS,, Dr Wahab Arbain SMS aku tanya,, boleh call atau tidak, aku terus call,, Dr Wahab tanya masaalah aku, bila ia baca entry aku masuk wad,, lalu ia bercadang nak pos kat aku ubat homopati untuk proses pembesaran semula tulang yang rosak dalam badan...,
Sampai sahaja giliran aku dilawati oleh para-para doktor muda, keadaan aku diterangkan oleh seorang doktor kepada Doktor Hisyam seorang doktor yang senior dalam ortopodik, Doktor Hisyam lah yang rawat aku pada malam aku kemalangan dulu,, dengan muka tak malu, aku cuba merayu pada doktor Hisyam, supaya membatalkan aja apa yang dirancangkan oleh doktor yang merawat aku itu,,, dengan muka penuh senyuman dan nak ketawa Dr Hisyam mengatakan "Saya tak boleh nak membatalkan apa yang dibuat oleh Dr tu, ala Pak Cik sekejap aja nak keluarkan screw tu, tak sampai 5 minit, yang masaalahnya nak tunggu bilik OT kosong sahaja".
Tak lama kemudian masuk seorang tua dengan menggunakan wheel chairs yang dihantar oleh lelakinya duduk disebelah katil aku, nanti kisahnya aku aku cerita kemudian....
Tengahari waktu Lunch round lagi, kali ini diketuai oleh Doktor Suresh, Ketua Jabatan Ortopodik...sampai kat katil aku, aku ditegur dan Dr Suresh menyapa bahu aku,, Dr Hisyam menerangkan aku punya masaalah kepada Dr Suresh, aku dok nampak Dr Suresh macam tak berapa nak setuju,, hah lega rasa isi hati aku, harap-harap Dr Sureh tak setuju,,, Dr Suresh minta nak tengok laporan X-Ray aku, dah terpaksa Nurse keluar mencari Xray aku,, setengah jam selepas tu sampai seorang SN membawa envelope besar warna kuning berisi X-ray diserahkan kepada Dr Suresh,,, Dr Suresh perati dengan diterangkan oleh Dr Hisyam,, lepas tu diam aja Dr Suresh,,,, hampa perasaan aku,, nampaknya terpaksalah aku menempuhi satu lagi azab....
Masuk waktu zohor, aku pi surau dihadapan pintu masuk wad 6, balik relax bersembang dan layan pakcik sebelah aku tu,,, masuk waktu asar pi surau lagi, balik relax, dapat minum teh susu dan biskut kraker, habis semua aku bedal,, sebab operate aku tak payah puasa,,, tunggu sampai masuk magrib.. pi surau,, balik semula ke wad relax, sembang layan pakcik sebelah lagi...., masuk waktu isyak aku terus ke surau, tak tunggu lama...
Balik semula ke wad, jam 9 malam bini aku sampai tengok aku, masih lagi belum buat apa-apa,,, tak tau bila giliran,,, dekat jam 10 malam, datang Nurse bawa baju apron dan topi mandi plastic untuk aku, menandakan waktu aku dah tiba,, aku tukar pakaian, terus tunggu dan naik strcther yang disedia,,, tak lama kemudian datang seorang lagi SN kat aku,, minta maaf Pakcik,, pak Cik kena tunggu dulu,, ada orang lain yang kena pergi dulu,, tak apalah tunggu lagi aku... turun balik dari strecher duduk balik kat katil 17....
Lima belas minit kemudian aku dipanggil pergi ke bilik OT, tetapi bukan naik strecher lagi,, strecher dah tak ada,, aku kena naik wheel Chair sahaja, ditolak oleh seorang SN yang baru masuk ganti syif malam,,, suka SN tu, ia masih kenal lagi aku,,, Sampai dipintu bilik OT, tunggu wakil bilik OT keluar bawa strecher bilik OT aku naik ke atas strecher dan dibawa masuk oleh staff bilik OT...
Sampai didalam bilik, aku ditanya nama, sama prosidernya sebelum ini, tak lama kemudian aku nampak Dr Hisham pun masuk, pakai uniform bilik bedah,, aku tanya staff bilik OT, adakah Dr Hisyam yang akan operate aku,, iya jawabnya,, hurghh lega dan timbil semangat untuk aku,, bukan apa, Dr Hisyam kira orang lama,, aku tak perlu risau lagi.....
Bila aku sampai kat katil bedah, aku kena beralih dari stracher naik keatas katil khas tempat bedah,, aku diperingat oleh Dr Hisyam, baik-baik naik tu, mahal katil tu, RM250 ribu harga,, mulut aku yang jenis capoi terus jawab balik, RM250ribu mana mahalnya,, cincin RM24 juta lagi mahal,, terdiam Dr Hisyam dan staf-staf,, kacau.. apalah aku ni pi cari nahas ni, buatnya Dr Hisham tu dan staf-staf dalam tu penyokong UMNO totok mampus aku di anyam dek mereka,,,,
Setelah aku berada di atas katil khas , tubuh aku dibalut dengan selimut, dada aku diletakkan satu alat penghadang pemandangan mata aku, yang tinggal kepala lutut kanan turun ke tapak kaki aku sahaja,, selepas itu dari kepala betis turun ke kaki semua dibasuh oleh mereka,, berdenyut-denyut badan aku menahan kegelian...
Permulaan operate bermula, Dr Hisyam memaklumkan kepada aku,, Pak Cik,, saya akan injek bius pada tempat yang akan dioperate, tahan ya... kalau sakit bagi tahu, saya tambah ubat tahan sakit.... dari sini bermulalah proses mereka mengerjakan aku,,, tak payahlah aku cerita proses ini, kang ada pula yang takut tak mau pergi operate,, cuma aku nak bagi tau, operate yang aku ni dipanggil "LA" Local adjuster kut,, ia cuma bius untuk tahan sakit hanya untuk di sekitar nak dioperate sahaja,, jadi kut mana pun kita akan terasa sakitnya,,, aku masih boleh bertahan,,, cuma bila waktu screw nak dikeluarkan (diputar) daripada tulang tu,,, terasa sakitnya,,, tapi masih boleh tahannn.... dan aku ditanya lagi oleh Dr Hisyam,, Pak Cik dulu Navy ke.... aku jawab ya..agaknya maruah Navy terjaga sikit kut,, sebba kesakitan yang aku alami tu dapat aku lalui..........
Kemudian bila screw dah dapat dibawa keluar, Dr Hisyam bagi tau,, OK Pak Cik,, dah dapat keluar dah,,screw warna hijau pak cik, alhamdulillah,,aku jawab balik, warna kegemaran saya tu doktor... susah juga Dr Hisham nak cari kedudukkan screw tu, sebabnya tempat baru yang ditebuk, bukan tempat diparut lama tu.... Ada lagi satu azab yang aku harus tahan, iaitu nak jahitluka tu, Pak Cik tahan sikit ya,,, nak jahit ni, tak banyak 4 jarum aja... whooi... terasa bila dicucuk jarum kemudian benang jahita itu ditarik....
Setelah siap, seorang staff bilik tu pun bagi screw tu kat aku siap berbungkus kemas untuk buat kenang-kenangan...
Inilah screwnya,,, waktu nak pasang dulu aku tak rasa apa-apa pun, sebab aku dibius separuh badan,,, kemudian Dr Hisyam memberi peluang kepada aku, samaada lepas ni nak balik rumah terus pun boleh, atau nak tidur dalam wad,,
Fikir-fikir aku ambik keputusan tidur kat wad, suruh bini aku balik tidur kat rumah, sebab aku sehat macam biasa, boleh berjalan kalau nak ketandas,, bini aku balik, aku kena lagi layan pak cik sebelah ajak bersembang..
Sehinggalah aku tertidur,,, yang sekejap tidur sekajap jaga akibat suasana dalam wad... masik waktu subuh aku bangun pi suran nak solat,, satu masaalah timbul.... ni gambarnya..

Benda alah ni pasang pergelangan lengan kiri aku dengan ducucuk batang plastik halus tu kedalam urat lengan aku,, selalunya ini digunakan untuk memasukkan air dalam badan atau ubat antibiotik,,, jadi sebagai persedian takut berlaku apa-apa atas diri aku, Doktor dalam wad telah memasang ini kepada aku sebelum aku nak masuk bilik OT..., bila balik selesai dari operate, aku dah bagi tau kepada SN supaya cabut balik benda ni,, SN jawab tak boleh,, bila dah nak discharges baru boleh cabut,,,
Sakit juga, tangan tak boleh nak genggam,,, bila aku nak wuduk, timbul masaalahnya, sebab benda bila dipasang, ada plaster yang agak besar membalut dan menahan benda ni takut tercabut,,, aku mengambil keputusan sendiri membuka plaster tu sahaja, entah kenapa gatai sangat,, aku pi cabut benda ni dari pergelangan aku,,, memancut darah keluar,, tak berenti bro... panik sekejap,, nak balik pi wad pun aku segan sebab silap pi cari sendiri,, aku cuba tahan darah keluar,, tak mahu jiga, masih keluar,, kemudian aku tahan kat lubang keluar tu sambil bawa tangan tu kat paip ait tempat wuduk dan basuk, kemudian tempat luka tu aku hisap (sedut) sedikit, sebab inilah yang dok praktik dari dulu bila jari aku luka kena pisau, dan alhamdulillah darah tu pun berenti dari keluar, mungkin kulit yang luka tu tertutup kembali bila kena air luir tu,, alhamdulillah,, dapat aku solat subuh dengan sempurna...
Pagi 15 Sep, setelah selesai kemas katil oleh Jururawat pelatih, sarapan pagi sampai,, sebiji roti burger berintikan jem nenas dan air kopi o,, hanya roti yang aku tibai,,, kopi o aku tak mau,, lebih rela aku minum air kosong... Tak lama datang seorang Dr perempuan nak buka balutan luka bekas jahitan tu,, setelah kain bandis tu dibuka,, ada plaster yag menutupi jahitan tu,, perghh, gam plaster tu boleh tahan,, Dr tu tak sampai hati nak tarik pada mulanya,, ia suruh aku tarik sendiri,, bukan apa, bulu roma aku banyak,, gam tu dah melekat kat bulu roma, aduh.. satu lagi azab,,, aku cuba tarik sedikit demi sedikit,, kemudian dibantu oleh Dr tu,, tup-tup Dr tu terus menyentap plaster tu... aduhhh,,, tetapi sakitnya hanya sekali,, pandai Dr tu tackle aku nak tarik plaster....
Tak lama selepas tu lawatan oleh Dr-dr wad tu seperti biasa setiap pagi, aku dah tak ada apa-apa lagi boleh discharge, Dr yang agak senior juga, Dr AlHafiz bagi penerangan, cuti MC sebulan, 2 minggu selepas ni buka jahitan dan ubat..., OK... tak lama kemudian datang seorang SN shift pagi, mari tengok luka jahitan aku,,, kemudian dia terus choopp (booking) nak dressing,, hairan juga aku... rupanya jam 9 pagi lebih kurang, SN ni kena odit cara nak dressing pesakit,, sebabkan jahit aku terlalu kecil dan mudah,, tu yang dia booking nak ambik tu,,
Datang seorang sister dari wad lain bersama SN yang nak dressing luka aku tu, proper cara dia nak buat kerja,, sebab sister ada sekali,,, siap memperkenalkan nama dia, apa tujuan dia bla..bla...,, sempat aku berbual dengan sister tu, bini bekas Navy juga,,, itu untungnya aku,, banyak sister dan SN dalam hospital manjung bini Navy,, jadi gamaknya bila aku masuk dalam wad,,, ada sedikit keistemewaan secara tidak langsung yang aku dapat... alhamdulillah...
Dekat jam 10 lebih, baru siap segala surat datang semula, surat X-ray dan MC,, aku call bini aku, minta anak aku mai ambik aku... bila dah dapat semuanya,, tengok-tengok MC doktor bagi sehari lagi sahaja,, iaitu 14 hb aku masuk dan 15hb aku keluar... sedangkan sebelum ini aku dengar doktor kata sebulan,,, komplain balik kat SN yang bagi tu,,, SN tu pun faham,, mungkin timbul kekeliruan, sebab Dr yang cakap lain, Dr yang tukang tulis dalam fail rekod perbatan kita orang lain... ada misunderstanding sikit...
SN menasihatkan aku balik dulu, nanti mereka akan minta Dr buat MC lain,, aku pun keluar,, anak aku pi serah surat bil bayaran dan ambik ubat kat farmasi, aku berjalan sorang ikut belakang lambat la sikit sebab bertongkat...
Sampai kat rumah HP aku berbunyi, tengok nombor 056883162, aku agak sah call dari hospital.. aku jawab... dia hallo kat aku Pak Cik Mad **** ke tu,, aku jawab ya saya... kat mana pak cik,, aku jawab dah sampai rumah dah.... depa dok ingat aku kat area hospital lagi,,, apa tak nya.. rumah aku dengan hospital 5 minit boleh sampai.... Depa bagi tau MC aku Dr dah sain yang baru,,, anak aku sekali lagi kena pi ke hospital pi ambik,,,, alhamdulillah.. MC lagi sampai 13 Okt....
Petang semalam letih aku tak hilang,,, aku hanya boleh buka komputer check email dan tengok apa yang patut, cari satu sumber yang agak Ok aku cilok masuk dalam blog ni... tak ada idea nak menulis....
Petang jam 3 lebih, dengar hon kenderaan,, rupanya Van POSLAJU dah berehnti depan pagar rumah aku,, aku buka pintu, bila posmen yang juga pemandu Van nampak aku buka pintu dengan bertongkat, ia tanya nama dan nombor IC aku dari dalam Van,, rupa-rupanya ia tulis nama aku,, kemudian ia turun dan masuk kerumah aku hantar ni kat aku....

Dr Wahab pos pada pagi Rabu, petang semalam aku dah terima,,, Beriktiar bersungguh-sungguh Dr Wahab kat aku, sebab selepas sahaja aku call dia dia terus ke pejabat POS hantar ubat ni mai kat aku... JAZAKKALLAH HU KHAIRAN KASIRA JAZA Doktor... Moga-moga ubat yang anta hantar kat ana ni ada keberkatannya.... Insyallah....