Sabtu, 16 Jun 2012

07 di lumut - Google Blog Search

07 di lumut - Google Blog Search


<b>LUMUT</b>, Malaysia - participate in Cooperation Afloat Readiness and <b>...</b>

Posted: 15 Jun 2012 04:21 PM PDT

keyboard shortcuts: previous photo next photo L view in light box F favorite < scroll film strip left > scroll film strip right ? show all shortcuts

07 di malim nawar - Google Blog Search

07 di malim nawar - Google Blog Search


Balik kampung <b>Malim Nawar</b> ~ Sop|Nama|Saya

Posted: 01 Jun 2012 07:34 PM PDT

Selamat sejahtera kepada semua rakan.

Update ringkas blog pagi ini. Kami akan bertolak ke Perak untuk ke rumah moyang Baby Auni. Ahli keluarga baru, mesti diperkenalkan kepada moyang :)

Lagi pun, ada kenduri saudara di belah Mrs Sop. Cuti-cuti sekolah mesti banyak kenduri kahwin, bukan?

Lagi pun, di Malim Nawar, Perak tidak pasti lagi ada talian UMobile atau tidak, jika tiada, esok pula baru kemaskini entry blog.

Apa-apapun, doakan perjalanan kami selamat pergi dan kembali. Amin07 di chemor - Google Blog Search

07 di chemor - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>di</b> Majlis Perbandaran Langkawi | <b>CHEMOR</b> <b>...</b>

Posted: 14 Jun 2012 04:43 PM PDT

Tarikh Tutup Permohonan : 28 Juni 2012

The Pekan Kuah use area was before famous as a Sanitary Board area. After a World War II and during a British Occupation, a Sanitary Board was transposed by Town Board Management commencement a year 1945. The Council was famous as Langkawi District Council from April,29th 1987. Langkawi District Council was empowered as internal management and was obliged on matters regarding to planning,licensing,cleanliness,buildings and landscape in lines with acts and Council by-laws. The gazetted area of administration for Langkawi District Council totaled 47,848 hectares (478.48 sq. km) covering 104 islands all over Langkawi island. Langkawi Municipal Council, a City of Tourism was bulletin on 16 Dec 2000 and was admitted was finished by His Royal Highness a Sultan of Kedah on 24 Mar 2001.

Applications are invited from a State of Kedah, A Malaysian citizen who is competent and not reduction than 18 years on a shutting date to fill a following positions:

1. PEGAWAI PERANCANG BANDAR DAN DESA J41

2.JURUTEKNIK PERANCANG BANDAR DAN DESA J17

CLICK HERE FOR JOB APPLICATION AND HOW TO APPLY

CLICK HERE FOR APPLICATION FORM

Click Here to see more..

07 di sitiawan - Google Blog Search

07 di sitiawan - Google Blog Search


JOM JALAN MAKAN: Menikmati cendol popular <b>di Sitiawan</b>

Posted: 15 May 2012 05:53 AM PDT

Di sitiawan ada satu gerai cendol yg sangat popular dikalangan penduduk tempatan dan pelancong. Kalau tak silap nama tuan kedai ni ialah James dan skrg diusahakan oleh isterinya. Gerai ni dulunya terletak di depan pasaraya Fajar (sekarang The Store) dan skrg berpindah di depan kuil hindu tak jauh dengan pasaraya The Store. Cendol kat gerai ni memang sedap dan sangatlah poplar, rasanya tak pernah lagi jumpa cendal kat tempat lain yg sesedap sini.


07 di beruas - Google Blog Search

07 di beruas - Google Blog Search


cerita negeri perak: Sejarah <b>Beruas</b> @ <b>Bruas</b>

Posted: 15 Mar 2012 12:36 AM PDT

Sejarah Beruas @ Bruas (x sure ejaan mane yang betul)
Pengasas Kerajaan Gangga Negara ialah Raja Ganjil Sarjuna dari Kedah. Pendapat lain mengatakan Kerajaan Gangga Negara dibuka oleh Raja Khmers dari Kemboja.
Menurut kajian lain menyatakan bahawa Kerajaan Gangga Negara wujud tidak lewat pada abad ke-2 Masihi. Kerajaan Gangga Negara ini dipercayai terletak di daerah Dinding (Manjong) di kawasan Selatan Gunung Bubu (1657 meter ) arah timur Bukit Segari di tepi Sungai Dendang. Pendapat ini juga menyebut kemungkinan pusat Kerajaan Gangga Negara berubah-ubah.
Kewujudan Kerajaan Gangga Negara dan kemudiannya Kerajaan Melayu Beruas tidak dapat dinafikan oleh penyelidik sejarah pada hari ini. Kedua-dua kerajaan tua yang dikatakan pernah bertapak di bumi Beruas bukanlah suatu kisah dongeng ataupun mitos semata-mata. Ini berikutan beberapa peninggalan kesan sejarah mengenainya yang masih wujud di beberapa kawasan negeri Perak amnya dan Beruas khususnya.
Semua artifak dan gambar berkaitan dengan Beruas dipamerkan di Muzium Beruas.
Gangga Negara bererti "bandar di Ganges" dalam bahasa Sanskrit, nama yang dipetik dari Ganganagar di barat laut India di mana penduduk Kambuja tinggal. Kambuja merupakan puak Aryan India-Iran dalam keluarga India-Eropah, pada asalnya tempatan di Pamir dan Badakshan. Terkenal sebagai pedagang Hindu, mereka membina koloni mereka di Asia Tenggara sekitar 2,000 tahun dahulu di lembah Mekong dan juga di Kepulauan Melayu di FunanChenlaChampaKhmerAngkorLangkasukaSailendraSrivijaya, dll. Pakar sejarah mendapati pedagang Kambuja mengembara dari Gujarat ke Sri Lanka dan ke Ligor (Nakhon Sri Thammarat) di utara semenanjung Tanah Melayu, merentasi Thailand dan Kemboja.
Penyelidikan pertama mengenai kerajaan Beruas dimulakan oleh Kolonel James Low pada tahun 1849 dan satu abad kemudian oleh HG Qlaritch-Males. Menurut Jabatan Antikuiti dan Muzium, kedua penyelidik bersetuju bahawa kerajaan Gangga Negara wujud tetapi tidak dapat menentukan dengan pasti tapaknya. Selama beberapa tahun, penduduk kampung telah membongkar artifak, termasuk nesan dengan tulisan yang menunjukkan bahawa Beruas mungkin merupakan titik mula penyebaran Islam di Semenanjung Malaysia. Kebanyakan artifak, dipercayai semenjak kerajaan kuno, kini dipamerkan di Muzium Beruas bertarik semenjak abad ke-5 dan ke-6. Artifak yang dipamerkan termasuk meriam 128 kg, pedang, keris pitis, ketulan timah, tembikar dari kerajaan Dinasti Ming dan pelbagai era, dan tempayan besar. Melalui artifak ini, ia telah dijangka bahawa Pengkalan (Ipoh), Lembah KintaTanjung RambutanBidor dan Sungai Siput merupakan sebahagian kerajaan Beruas. Artifak turut mencadangkan bahawa pusat kerajaan mungkin telah berpindah beberapa kali. Gangga Negara dinamakan menjadi Beruas selepas Islam bertapak di sana.
Beberapa batu nesan diraja Aceh turut ditemui di daerah Beruas dan ini mempunyai bukti kaitan dengan sumber sejarah bahawa putera raja dari Aceh, Sumatra berehat di bawah pokok Beruas, namanya Malik. Sejarah Pasai ada menyebut mengenai Malik ul Salih yang merupakan raja Melayu Hindu tempatan pertama yang memeluk Islam pada tahun 1267. Kini pokok beruas telahpun pupus tetapi masih dapat dijumpai di perkampungan berhampiran di Pengkalan Baru dan Batang Kubu.

07 di bagan serai - Google Blog Search

07 di bagan serai - Google Blog Search


(On Air) LIVE ceramah TG Nik Aziz <b>di Bagan Serai</b> - Himpunan Hijau <b>...</b>

Posted: 16 Jun 2012 06:15 AM PDT


HIMPUNAN HIJAU KE PUTRAJAYA PERINGKAT NEGERI PERAK

Penceramah 
1. TG Nik Aziz Nik Mat
       - Mursyidul Am PAS
2. Ust Abu Bakar Husin
       - Pesuruhjaya PAS Perak
3. Ir Hj Nizar Jamaluddin
       - AJK PAS Pusat  

16 Jun 2012 9.30 malam
Markaz PAS Masjid Tinggi Bagan Serai


Sila tekan butang mute untuk on/off audio
Nota kaki makan cekam:  Tanpa memang prejudis

Himpunan Hijau 16 Jun <b>Di Bagan Serai</b> : Wawancara Bersama <b>...</b>

Posted: 13 Jun 2012 03:13 AM PDTWawancara Himpunan Hijau Ke Putrajaya Peringkat Negeri Perak bersama Ustaz Abu Bakar Hussian (Pesuruhjaya PAS Perak)

Wartawan : Assalamualaikum Ustaz

Ustaz Abu Bakar : Waalaikumsalam WarahmatuLlahi Wabarakatuh

Wartawan : Berikutan Himpunan Hijau yang akan diadakan di Masjid Tinggi Bagan Serai pada 16 Jun yang jatuh pada hari sabtu ini, bolehkah ustaz ceritakan sedikit sebanyak berkenaan objektif pelaksanaannya?

Ustaz Abu Bakar : Himpunan Hijau yang diadakan 16 Jun ini cuba membawa satu persepsi kepada masyarakat umum tentang kesempurnaan Islam yang dibawa oleh PAS, dan memberi kefahaman yang jelas tentang matlamat sebenar mengapa PAS dan Pakatan Rakyat meletakkan sasaran untuk ke Putrajaya selepas PRU 13 ini.

Wartawan : Bolehkah Ustaz huraikan serba sedikit berkenaan matlamat ke Putrajaya dan kesempurnaan Islam yang cuba diterapkan oleh PAS

Ustaz Abu Bakar : Perkara pertama yang perlu kita ketahui, dasar perjuangan PAS adalah Islam dan PAS akan memelihara keadilan sejagat seluruh bangsa dan kaum yang ada di Malaysia. Selain itu, PAS berusaha sedaya upaya untuk memahamkan semua lapisan masyarakat tentang kesempurnaan Islam, yang merangkumi sistem pendidikan, ketenteraan, politik,ekonomi, hiburan, cara pakaian, adat, tatasusila dan banyak lagi. Dakwah yang dipersembahkan oleh PAS berbentuk mesra terhadap semua lapisan, termasuk golongan muda, kakitangan kerajaan, atlit sukan, artis hiburan, pakar akademik dan banyak lagi, termasuk golongan non-muslim bagi memahami erti sebenar kehidupan yang disusun oleh Allah yang menciptakan semua makhluk.

Manakala objektif menuju ke putrajaya adalah satu hala tuju bagi mendapatkan pemerintahan Malaysia, untuk memastikan pemerintahan Malaysia berteraskan Islam yang sebenar. Kita melihat selama 50 tahun pemerintahan Barisan Nasional, kerajaan Barisan Nasional telah merosakkan kefahaman Islam di dalam minda masyarakat dengan begitu teruk. Antaranya memisahkan politik daripada Islam, sedangkan Islam itu melengkapi semua elemen termasuk politik. Apabila politik dipisahkan daripada Islam, maka kita akan lihat kecelaruan pemerintahan Barisan Nasional sepertimana yang berlaku pada hari ini. Alhamdulillah, sejak kebelakangan ini kita mendapati sambutan daripada pelbagai lapis masyarakat yang sudah pun mengenali Islam, hasil daripada usaha yang PAS lakukan selama ini, dan bantuan daripada Allah SWT sendiri.

Wartawan : Apakah aktiviti yang diadakan di sepanjang Himpunan Hijau di Bagan Serai ini?

Ustaz Abu Bakar : Antara aktiviti yang menarik ialah konvoi motosikal dan kereta anak muda bersama Tuan Guru Nik Abdul Aziz, persembahan artis terkenal tanah air, pidato anak muda, ikrar rakyat memenagkan PAS dalam PRU-13 ini serta amanat dari Mursyidul Am PAS.

Wartawan : Boleh Ustaz maklumkan apakah program kemuncak dalam himpunan ini?

Ustaz Abu Bakar: Untuk makluman semua, program kemuncak dalam himpunan ini ialah kita akan umumkan beberapa bekas pegawai tinggi kerajaan dan aktivis tegar UMNO menyerahkan borang keahlian menjadi ahli PAS kepada Tuan Guru Nik Abdul Aziz ( Mursyidul Am PAS ).

Wartawan : Baik, terima kasih Ustaz atas kesudian untuk ditemubual. Assalamualaikum.

Ustaz Abu Bakar : Waalaikumsalam warahmatuLlahi wabarakatuh.

07 di kinta - Google Blog Search

07 di kinta - Google Blog Search


Anwar Mabuk Melakukan Aksi Terlampau <b>di Kinta</b> Valley

Posted: 29 Jan 2012 09:53 PM PST

Semalam sewaktu Anwar Ibrahim @ 'Imam Mahadi' PKR difahamkan telah meracau dengan menari tarian wilwil  di atas pentas dihadapan puluhan penonton kaum India ketika melawat KInta Valley.
Anwar dikatakan dilihat seakan-akan mabuk todi menari tarian wil wil dengan penuh keseronokan di atas pentas selama 5 minit.

07 di pengkalan hulu - Google Blog Search

07 di pengkalan hulu - Google Blog Search


Lelaki rentung dalam kebakaran <b>di Pengkalan Hulu</b> | Inimajalah

Posted: 28 May 2012 08:44 PM PDT

Kategori

Arkib

Tawaran Berniaga <b>di</b> Tapak Bazar Ramadhan <b>Pengkalan Hulu</b> ~ My <b>...</b>

Posted: 10 Jun 2012 05:39 PM PDT


BERNIAGA DI TAPAK BAZAR RAMADHAN
MAJLIS DAERAH PENGKALAN HULU
ORANG RAMAI ADALAH DIPELAWA UNTUK BERNIAGA DI TAPAK BAZAR RAMADHAN MAJLIS DAERAH PENGKALAN HULU DENGAN KEMUDAHAN  SEPERTI DI BAWAH :

  1. PETAK BERNIAGA BERBUMBUNG (10' x 10')
  2. PERKHIDMATAN ELEKTRIK (LAMPU)
  3. PEMBEKALAN PLASTIK SAMPAH HITAM SETIAP HARI
  4. PERKHIDMATAN PEMBERSIHAN DAN LAIN-LAIN PERKHIDMATAN

KADAR CAJ PERKHIDMATAN RM180.00
BORANG PERMOHONAN BOLEH DIDAPATI DENGAN PERCUMA DI KAUNTER PERTANYAAN MAJLIS DAERAH PENGKALAN HULU PADA WAKTU PEJABAT.
TARIKH TUTUP PERMOHONAN PADA 29 JUN 2012.

07 di bidor - Google Blog Search

07 di bidor - Google Blog Search


| YA | » Kawasan Perniagaan Petai <b>di Bidor</b>

Posted: 05 Jun 2012 05:00 AM PDT

Rupanya di Bidor ini banyak lagi kedai-kedai tua menjual produk-produk tua. Paling menarik di sini terpusat segala hasil pungutan petai.

20120610-232013.jpg

20120610-232025.jpg

20120610-232030.jpg

20120610-232035.jpg

20120610-232049.jpg

20120610-232058.jpg

07 di manjung - Google Blog Search

07 di manjung - Google Blog Search


<b>Manjung</b> daerah pertama <b>di</b> luar Ipoh jadi lokasi kayuhan DS <b>...</b>

Posted: 15 Jun 2012 01:27 AM PDT

Manjung menjadi daerah pertama siri kayuhan sambil bekerja di luar daerah Kinta yang kini menjadi medium terbaru Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir untuk mendekati dan menyelami permasalahan rakyat Perak.

Bermula di bandar Lumut dan berakhir di Pengkalan Baharu dengan jarak sejauh kira-kira 30 km, Zambry mengakui laluan itu cukup mencabar kemampuan dirinya dan peserta yang lain.

"Ini merupakan kayuhan pertama di luar Ipoh dan saya cukup gembira melihat pelbagai lapisan masyarakat menyambut kehadiran rombongan kami.

"Selain itu, pelbagai masalah telah dibangkitkan rakyat membabitkan isu jalan, rumput dan juga pasar Pantai Remis.

"Saya juga dimaklumkan ada masyarakat Cina di kawasan ini mengemukakan permohonan kepada kerajaan negeri tetapi sehingga hari ini tiada maklum balas diberi," katanya kepada pemberita selepas Majlis Bersama Usahawan TEKUN di Marina Island Resort, dekat Lumut, hari ini.

Zambry berkata, melalui pendekatan itu, rakyat dapat bertemu dan meluahkan masalah mereka secara santai dan tanpa sebarang protokol.

"Saya tidak mempunyai masalah untuk berjumpa rakyat dalam suasana santai dan tanpa sebarang protokol.

"Selain itu, saya juga sedang memikirkan cadangan siri kayuhan ke daerah yang lain pula kerana ia merupakan kayuhan sambil bekerja untuk mendekati dan menyelami permasalahan rakyat Perak.

"Jika menaiki kereta, sudah pasti saya tidak dapat menghidu pelbagai bau kurang menyenangkan yang berpunca daripada projek ternakan haiwan di sepanjang laluan kayuhan hari ini," katanya lagi.

Pendekatan kayuhan Menteri Besar itu semakin diterima rakyat Perak dan pihak pembangkang iaitu PAS Tambun juga turut meniru usaha itu dengan menganjurkan aktiviti kayuhan basikal pada setiap bulan.

Sebelum ini, Zambry dilaporkan berkata, penghijrahan cara pemikiran parti PAS itu ternyata menunjukkan kaedah yang digunakan Barisan Nasional (BN) adalah antara yang terbaik dalam usaha untuk menyelami masalah selain mampu menjalinkan hubungan ukhwah bersama rakyat.

"Apa yang menariknya, mereka sudah tahu saya menggunakan aktiviti berbasikal dan sekarang saya mendapati minggu lepas Pemuda PAS Tambun pun membuat 'fun ride' juga.

"Baguslah mereka ikut kita…saya mula sedar mereka meniru apabila melakukan kayuhan ke kawasan Manjoi dan ketika itu mereka pun sedang menganjurkan aktiviti yang sama…baguslah macam tu," katanya.