Isnin, 25 Februari 2013

07 di hutan melintang - Google Blog Search

07 di hutan melintang - Google Blog Search


CALOON BN AKAN MENANG TAK BERTANDING <b>DI</b> N54 <b>HUTAN</b> <b>...</b>

Posted: 23 Feb 2013 06:52 PM PST

Semasa aku dan rakan BNPC meninjau DUN ini .... kamu ternampak Poster ini ... kami singgah .... SEBABNYA ...

Mari kita semak KOD DUN Negeri Perak kemudian bandingkan APA YANG DIPAPARKAN DI POSTER BILIK GERAKAN PAKATAN PEMBANGKANG DUN INI.
DUN INI TELAH DIMENANGI OLEH PKR DALAM PRU 2008.
MACAM MANA BOLEH MENANG YER ...


Kalau berlaku SEMASA HANTAR BORANG BERTANDING ...... dah tentu BN MENANG TANPA BERTANDING.

KAMI TAK MAHU "MENANG BETINA" .... 
ITU SEBAB KAMI BAGI TAU SEKARANG.


HUBAYA-HUBAYA

07 di gopeng - Google Blog Search

07 di gopeng - Google Blog Search


.: Ustaz Azhar Idrus <b>di Gopeng</b>

Posted: 25 Feb 2013 10:07 AM PST

Ceramah Ustaz Azhar Idrus Gopeng
Tergerak inginturut serta versama kawan BImmerz dan Bikers.. mencari serba sedikit ilmu. Kebetulan
 Ustaz Azhar Idrus datang ke Gopeng buat Ceramah Agama..so teman tidak melepaskan peluang bersama turut menyertai Majlis itu..memang dasat Aura UAI 25-3o ribu menghadiri ceramah beliau...
Moh tengok serba sedikit Konvoi kita orang:))


07 di trolak - Google Blog Search

07 di trolak - Google Blog Search


Surau Rahmaniah Jalan <b>Trolak</b> , Felda <b>Trolak</b> Selatan: FADILAT <b>DI</b> <b>...</b>

Posted: 08 Feb 2013 06:28 AM PST


Wuduk adalah wasilah syarak terpenting untuk menghilangkan hadas kecil daripada anggota supaya seorang Muslim menjadi suci dan menunaikan perbuatan yang disyaratkan baginya taharah. 

Wuduk dari segi istilah Wuduk pada istilah ialah perbuatan menggunakan air pada anggota tertentu dan ia mempunyai syarat, fardu serta sunat. 


Allah berfirman: "Wahai orang yang beriman, apabila kamu hendak mengerjakan solat (pada hal kamu berhadas kecil), maka (berwuduklah) iaitu basuhlah muka kamu, dan kedua-dua belah tangan kamu meliputi siku, dan sapulah sebahagian daripada kepala kamu dan basuhlah kedua-dua belah kaki kamu meliputi buku lali." (Surah al-Maidah, ayat 6) 

Bukhari meriwayatkan sifat yang lengkap bagi wuduk Rasulullah SAW dengan menjelaskan fardunya, sunatnya dan fadilatnya, daripada Usamah bin Affan: Saidina Usman bin Affan telah meminta air untuk berwuduk, setelah itu beliau terus membasuh dua tangan sebanyak tiga kali, kemudian berkumur-kumur serta memasuk dan mengeluarkan air dari hidung. Kemudian beliau membasuh muka sebanyak tiga kali dan membasuh tangan kanannya hingga ke paras siku sebanyak tiga kali. Selepas itu beliau membasuh tangan kirinya sama seperti beliau membasuh tangan kanan kemudian menyapu kepalanya dan membasuh kaki kanan hingga ke paras buku lali sebanyak tiga kali. Selepas itu beliau membasuh kaki kiri sama seperti membasuh kaki kanannya. Kemudian Saidina Usman berkata: Aku pernah melihat Rasulullah SAW berwuduk seperti cara aku berwuduk. Aku juga telah mendengar Baginda bersabda: Sesiapa yang mengambil wuduk seperti aku berwuduk kemudian dia menunaikan solat dua rakaat dan tidak berkata-kata antara wuduk dan solat, maka Allah akan mengampunkan dosa-dosanya yang telah lalu. 

Enam fardu wuduk 
Fardu wuduk ada enam iaitu niat, membasuh muka, membasuh dua tangan hingga siku, menyapu sebahagian kepala, membasuh kaki hingga buku lali dan tertib. 

Sunat wuduk banyak dan dianjurkan melakukannya antaranya membaca bismillah pada awalnya, membasuh kedua-dua belah tapak tangan, menggunakan siwak, mencelah-celahi janggut yang lebat, menyapu seluruh kepala, menyapu kedua-dua belah telinga, membasuh sebanyak tiga kali dan mendahulukan yang kanan. 

Sumber: Ensiklopedia Solat Mazhab Syafie

07 di parit buntar - Google Blog Search

07 di parit buntar - Google Blog Search


Addin: Ceramah PAS Hambar <b>Di Parit Buntar</b>.. Saksikanlah!!

Posted: 06 Feb 2013 07:16 PM PST


Jika pemimpin mereka masih mahu memperbodohkan orang-orang  Melayu kononnya hanya Melayu dalam Umno itu sahaja yang Melayu...
Biarpun mereka menyedari bahawa bukan Blog mereka sahaja yang ujud di alam cyber ini, Blogger Pro UMNO masih cuba memperbodohkan pembaca mereka..
Seperti biasa yang mereka lakukan dari dulu hingga sekarang, berbekalkan beberapa keping gambar di awal program ceramah Pakatan Rakyat (gambar di atas), mereka menyebarkan cerita kononnya 'Ceramah PAS hambar di Parit Buntar'..
Berikut adalah sedikit laporan dan gambar suasana sebenar di ceramah PAS yang diadakan di Parit Buntar itu..


Tanpa t-shirt dan makanan percuma, ceramah anjuran Pakatan Rakyat Parit Buntar tetap mendapat sambutan hebat dari penduduk di Parit Buntar.
Terkini, ceramah mantan Ahli Dewan Undangan Negeri Pulau Manis, Dato' Ariff Sabri Abdul Aziz yang menarik kehadiran lebih 2000 orang di Batu 7 , Kuala Kurau.


Ketua Penerangan Pas Parit Buntar Fakhrurrazi Haji Khalid berkata, lebih menarik ceramah ini diadakan di kawasan yang dianggap kubu kuat Umno Parit Buntar.
" Kehadiran Dato' Zambry Kadir ke Parit Buntar baru-baru ini tidak sedikit pun mengurangkan sokongan rakyat kepada Pakatan Rakyat.
" Buktinya, kehadiran orang ramai mendengar ceramah Dato' Ariff pada malam ini walaupun tiada t-shirt dan makanan percuma diberi" katanya.
Sementara itu, Dato' Ariff yang merupakan bekas orang kuat Umno Pekan telah membongkar banyak isu berkaitan ketuanya sendiri iaitu Datuk Seri Najib Tun Razak.
" Kita sudah memberi Umno 55 tahun memerintah dan perkara terpenting yang mereka lakukan ialah menakutkan orang Melayu supaya berfikiran kalau Umno tidak ada Melayu akan hancur, kalau Umno tidak ada, raja-raja Melayu akan musnah dan jika Umno tidak ada, maka Islam akan tergugat.
" Maka pencapaian terbesar Umno ialah menakutkan dan membodohkan orang Melayu. Kedua perkara ini menghamba abdikan minda orang Melayu. Di mana maruah suatu bangsa jika minda nya dipenjara? " katanya.
Beliau meminta rakyat menolak dakyah Umno yang menjual nama bangsa untuk kepentingan peribadi.
"Tidak benarlah apa yang didakyahkan oleh Umno jika UMNO tewas, Melayu akan rugi.07 di bagan datoh - Google Blog Search

07 di bagan datoh - Google Blog Search


kenduri kahwin <b>di bagan datoh</b> - catatan sebuah perjalanan <b>...</b>

Posted: 31 Dec 2012 04:23 PM PST

07 di lumut - Google Blog Search

07 di lumut - Google Blog Search


Labun Cikgu Lin: YAB DR ZAMBRY AMAT DIPERLUKAN <b>DI</b> DUN <b>...</b>

Posted: 24 Feb 2013 07:45 PM PST

Buat kesekian kali saya menyatakan bahawa YAB DS Dr Zambry AMAT DIPERLUKAN sebagai Calon N52 Pangkor bagi menentukan KEMENANGAN terutama di P74 Lumut dan N51 Pasir Panjang walau pun di PRU 13 ini ... N51 Pasir Panjang diserahkan kepada UMNO dari MIC sebelum ini.
Apabila kewibawaan YAB DS Dr  Zambry serta YB DS Kong Cho Ha boleh digembelingkan untuk mempastikan P74 Lumut  dapat mempertahankan kerusinya sementara merampas kembali N51 Pasir Panjang dari PAS.
Kenyataan saya ini dikeluarkan kerana TERDAPAT KENYATAAN MENYATAKAN BAHAWA YAB DS DR ZAMBRY AKAN KE PARLIMEN yang dikeluarkan oleh PIHAK-PIHAK TERTENTU beserta dengan nama PENGGANTI BELIAU sekali disebutkan.
Saya cuba menafikannya dengan alasan-alasan yang saya fikirkan LOGIK seperti yang akan saya nyatakan di bawah ini.
Berikut dipaparkan Data Pemilih (JUN 2012) dan Keputusan PRU 12 untuk kedua-dua kawasan berkenaan untuk perbincangan kita seterusnya.

P74 LUMUT
Jumlah Pengundi: 72,760
Peratusan Kaum: M: 48.77% C: 38.49% I: 12.03% L: 0.71% 
1. Datuk Kong Cho Ha (BN) (25,698) 
2. Suwardi Sapuan (PKR) (25,400) 
Majoriti: 298
Jumlah undi: 52,982
Peratus mengundi: 72.82%
Undi rosak: 1,884
Penyandang: Datuk Kong Cho Ha (BN)
(Majoriti: 11,614 undi) 
N51 PASIR PANJANG
Jumlah Pengundi: 26, 557
Peratusan Kaum: M: 65.61% C: 14.69% I: 19.58% L: 0.12% 
1. Mohammad Nizar Jamaluddin (Pas) (11,994) 
2. Dr. S. Vasan (BN) (7,520) 
Majoriti: 4,474
Jumlah undi: 19,923
Peratus mengundi: 75.02%
Undi rosak: 409
Penyandang: M. Ramachandran (BN)
(Majoriti: 1,644 undi)
N52 PANGKOR
Jumlah Pengundi: 22,571
Peratusan Kaum: M: 70.4% C: 23.49% I: 4.05% L: 2.06% 
1. Datuk Dr. Zambry Abdul Kadir (BN) (10,906) 
2. Pkhrazi @ Pakhrazi Muda (PKR) (5,121) 
Majoriti: 5,785
Jumlah undi: 17,367
Peratus mengundi: 76.94%
Undi rosak: 1,340
Penyandang: Datuk Dr. Zambry Abdul Kadir (BN)
(Majoriti: 5,669 undi) 
GOYANGNYA KERUSI P74 LUMUT DISEBABKAN PENINGKATAN PENGUNDI (BUKAN TLDM) 
Peningkatan Jumlah Pengundi P74 Lumut dari 72,760 ke 87,653 (Sept 2012) di seluruh kawasan (TLDM hanya beberapa ribu sahaja) menjadikan KERUSI P74 LUMUT UMPAMA "ABU DI ATAS TUNGGUL".
YB DATO' SERI KONG CHO HA
MENTERI PENGANGKUTAN MALAYSIA
Saya bukan ingin menafikan kewibawaan YB DS Kong Cho Ha tetapi berdasarkan PRU 12, kebanyakan PDM MENGALAMI KEKALAHAN kecuali di N52 Pangkor khasnya PDM TLDM.
Jika sikap pemilih berdasarkan PRU 12, DENGAN KETIADAAN YAB DS DR ZAMBRY (sebagai Calon N52 Pangkor) bagaimana mungkin DS Kong Cho Ha dapat mempastikan KEMENANGAN di P74 Lumut?.
MERAMPAS KERUSI N51 PASIR PANJANG DARI PAS HANYA TINGGAL ANGAN-ANGAN SAHAJA.
Walau pun PRU 13 ini MIC telah menyerahkan kerusi N51 Pasir Panjang kepada UMNO BN hanya mampu meningkatkan Prestasi di bawah 10% di kawasan Pemilih Melayu walhal BN memerlukan PENINGKATAN > 10%.
P52 PANGKOR ADALAH ASET BN DI SELURUH KAWASAN PILIHAN RAYA (P74, P51 DAN P52) DISEBABKAN "ADANYA YAB DS DR ZAMBRY SEBAGAI ADUN DI SITU"
BERANI saya nyatakan ... KETIADAAN YAB DS DR ZAMBRY sebagai Calon di N52 Pangkor umpama MELEPASKAN KAPAL TANPA KEMUDI. Mampukah YB DS Kong Cho Ha bersendirian bagi mempastikan KEMENANGAN BN terutama di P74 Pangkor dan N52 Pangkor serta merampas kembali N51 Pasir Panjang?.
Oleh itu, SEBELUM BN PUSAT MENGAMBIL KEPUTUSAN .... INGATLAH PESANAN SAYA INI ....

JANGAN DIUBAH/ANGKAT PINGGAN YANG RETAK KELAK PECAH BERDERAI

CALON UMNO P51 PASIR PANJANG
Beberapa nama TOKOH/PEMIMPIN UMNO TEMPATAN telah disebut-sebut sebagai calon. Pada saya semuanya LAYAK UNTUK DIJADIKAN CALON, akan tetapi ....... untuk menentukan KEMENANGAN ...... kita bukan memerlukan Jentera PRU yang EFISYEN tetapi kita juga perlu meletakkan calon yang mempunyai ciri-ciri di bawah ini :-
2.   TINGGAL DALAM KAWASAN
3.   PDMNYA "CANGGIH" (ASET BN) 
4.   MAMPU MENARIK PENGUNDI KAUM INDIA 
5.   MAMPU/TELAH/SEDANG/AKAN  BEKERJA KE ARAH KEMENANGAN BN
SIAPAKAH BELIAU .... FIKIR-FIKIRKANLAH. KITA JANGAN HANYA BERFIKIR DI DALAM KEPOMPONG KITA SAHAJA. KITA PERLU BERFIKIR DI LUAR KEPOMPONG. 
Maksud saya .... JANGAN KITA MEMIKIRKAN "APA BAKAL CALON ITU BOLEH BAGI AKU" BERBANDING "APAKAH CALON INI MAMPU MEMANG"
NAMA-NAMA YANG SERING DISEBUT-SEBUT OLEH WARGA N51 PASIR PANJANG
PENYELARAS DUN N51 PASIR PANJANG
MRKP KETUA WANITA UMNO BAHAGIAN LUMUT
EN MOHD RASHIDI BIN IBRAHIM
PEGAWAI KHAS YAB MENTERI BESAR PERAK
(STAFF OF TIMBALAN MENTERI KEWANGAN)
(GAMBAR DAN BIODATA TAK DAPAT DIKESAN)
BERBALIK KEPADA CERITA ASAL iaitu

SAYA AMAT YAKIN BAHAWA
YAB DATO' SERI DIRAJA DR ZAMBRY ABD KADIR
AMAT-AMAT-AMAT DIPERLUKAN  DI N52 PANGKOR 
DEMI MEMPERTAHANKAN 
P74 LUMUT DAN
MERAMPAS KEMBALI P51 PASIR PANJANG.


HUBAYA-HUBAYA
07 di teluk intan - Google Blog Search

07 di teluk intan - Google Blog Search


Lensa Kehidupan: Sepetang <b>di Teluk Intan</b>

Posted: 12 Dec 2012 01:26 AM PST

Selepas melawat Izan di Hospital Teluk Intan, kami sekeluarga meronda-ronda di bandar Teluk Intan, Dahulunya dikenali sebagai Teluk Anson. Bandar ini pernah akau kunjungi kira-kira 12 tahun yang lalu. Sudah tentulah perubahan demi perubahan berlaku di sana sini. Aku hampir hilang arah ketika memandu. Mujurlah tekaan dan ingatan aku masih baik.
Sempat juga kami sekeluarga singgah di Menara Condong Teluk Intan yang menjadi tumpuan pelancong lebih-lebih lagi ketika di musim cuti sekolah. Anak-anak aku gembira kerana selama ini mereka melihat menara ini di dada akhbar atau di televisyen tetapi, kini menara tersebut berada di depan mata.
Kami juga sempat makan tengah hari di medan selera yang banyak di sekitar Menara Condong ini. Bersama-sama kami ialah Wan anak Kak Rehan yang menumpang kereta kami.
Mama macam biasa asyik sibuk dengann panggilan telefon


Keadaan cuaca ketika itu sungguh panas.
Danish menunjukkan aksi "gangnam syle" dia

07 di bercham - Google Blog Search

07 di bercham - Google Blog Search


MBI <b>Di</b> Gesa Hentikan Operasi Tempat Pelupusan Sampah <b>Di</b> Jalan <b>...</b>

Posted: 04 Jan 2012 10:02 PM PST

Datuk Rusnah Menggesa MBI Supaya Hentikan Pembuangan Sampah Di Tapak Pembuangan Sampah Jalan Bercham

07 di seri manjung - Google Blog Search

07 di seri manjung - Google Blog Search


<b>Manjung</b> Mari: Najib promosi jenama barunya dalam lawatan <b>di Seri</b> <b>...</b>

Posted: 18 Oct 2012 01:32 AM PDT

Kerana Najib nak turun melawat ke Manjung, penduduk Manjung dahjadi kelam kabut, banyak jalan dipersekitaran Stadium Manjung dah kena tutup,,, 
Dah timbul masaalah, sehinggakan berlaku kemalangan jalan raya di hadapan Pejabat Daerah dan Tanah Manjung pagi tadi,, 
Aku tak mau cerita masallah, itu, tetapi cerita hal lain sebenarnya.. 


Berapa banyak MPM bayaq kat tokeh banner tak tahulah, Banner Zambry kena simbah cat dah tiga,, banner yang duk tergantung pada setiap tiang lampu entah berapa ratus helai,, dan gambar yang kat bawah ni satu banner yang agak grand. 


 .Tengok tajuk,,,amboi sedap jamuan ditepati,,,OKlah tolong lihat dan perati baju kemeja putih Najib... 
 .OK..kkkk...inilah gambar tengahari tadi,, Najib bersalama dengan rakyatnya,,, lagi sekali lihat apa yang tertera di kemeja putih Najib,, dan cuba perati kat kemeja Zambry dibelakang Najib.. 
 .Konon-kononnya ikut tajuk gambar ni, puteri UMNO Perak, lantak pilah, jangan duk tanya aku anak siapa,, manalah aku tau,,, cuma aku nak minta hangpa tengok logo yang tertera kat t-shirt budak perempuan tu....  
 .Ini ka jamuan ditepati,, he he he.. sendiri fikirlah wei,,, kesian orang-orang UMNo dan yang sewaktu dengannya,, asyik kena tipu hingga ke akhir hayat... tapi apa pun cuba perati kat kemeja putih pencacai najib tu,,, nampak tak... 
Ha ha ha kalau tak nampak lagi ,, tak tahulah.... 
Ni lambang apa ni?  bila pulak keluar ?,, rasanya ni mai rasmi inilah agaknya,, tak terlihat lagi sebelum ni...
Apa cerita bro... kalau dulu 1Malaysia boleh dikatakan untuk negaralah,masih boleh diterima pakai, walaupun aku 102% tak setuju..,, sekarang ni apa hal,,, negara kita ni Najib yang punya atau Rosmah yang punya...
Ataupun Najib jadi proxi Rosmah,,, ha ha ha,,,hangpa yangg sokong dia. ...eeiiii ...tak tergamak aku nak sebut... . 

07 di ipoh - Google Blog Search

07 di ipoh - Google Blog Search


MIMPI SENJA: Kerusi sambut Najib <b>di Ipoh</b> .. hehe [jangan gelak <b>...</b>

Posted: 17 Feb 2013 08:40 AM PST


Bangku kosong sambut PM di UTC Ipoh!

3 hari peniaga barangan am dan barangan basah UTC Ipoh dinasihatkan bercuti atau erti kata lain diperintah bercuti selama 3 hari semata-mata menyambut Perdana Menteri rupanya hanya "majlis kerusi kosong menyambut Perdana Menteri".
Blogger dan media pro-BN bergegar mewar-war 35 000 rakyat akan menyambut insan yang selama ini murah dengan wang BRIM 1 dan II sebaliknya tidak mencapai sasaran.
Bayangkan peniaga rugi berniaga 3 hari sedangkan mereka selama ini susah mengambil cuti untuk mencari nafkah sebagai peniaga. 

Ironinya propaganda BN mengatakan himpunan BERSIH dan sebagainya yang merugikan peniaga sedagkan peniaga Masjid India dan Masjid Jamek sahaja yang tahu tuah akibat himpunan rakyat...barangan mereka licin dibeli oleh rakyat yang berhimpun di KL sebelum ini.
BN tidak pandai mengurus kehendak marhain. Lihatlah kegagalan TEMAN (Terminal Bisnes Pertanian) di Gopeng yang kini dibeli Mydin dan menjadi pusat RTC yang tidak memfokuskan asas tani. malah slogan awal memartabatkan petani dan menggalakkan pertanian hanya pembohongan BN dan agensi-agensi kerajaan yang diasuh mereka.
3 hari peniaga barangan am dan barangan basah UTC Ipoh dinasihatkan bercuti atau erti kata lain diperintah bercuti selama 3 hari semata-mata menyambut Perdana Menteri rupanya hanya "majlis kerusi kosong menyambut Perdana Menteri".
Blogger dan media pro-BN bergegar mewar-war 35 000 rakyat akan menyambut insan yang selama ini murah dengan wang BRIM 1 dan II sebaliknya tidak mencapai sasaran.
Bayangkan peniaga rugi berniaga 3 hari sedangkan mereka selama ini susah mengambil cuti untuk mencari nafkah sebagai peniaga. 

Ironinya propaganda BN mengatakan himpunan BERSIH dan sebagainya yang merugikan peniaga sedagkan peniaga Masjid India dan Masjid Jamek sahaja yang tahu tuah akibat himpunan rakyat...barangan mereka licin dibeli oleh rakyat yang berhimpun di KL sebelum ini.
BN tidak pandai mengurus kehendak marhain. Lihatlah kegagalan TEMAN (Terminal Bisnes Pertanian) di Gopeng yang kini dibeli Mydin dan menjadi pusat RTC yang tidak memfokuskan asas tani. malah slogan awal memartabatkan petani dan menggalakkan pertanian hanya pembohongan BN dan agensi-agensi kerajaan yang diasuh mereka.

07 di jelapang - Google Blog Search

07 di jelapang - Google Blog Search


Kedah Bakal Jadi Negeri <b>Jelapang</b> Lumpur - Pemuda UMNO

Posted: 19 Dec 2012 04:19 AM PST

Kategori Isu-Isu Blogger

Kedah Bakal Jadi Negeri Jelapang Lumpur

Utusan Malaysia hari ini telah mendedahkan secara terperinci masalah pembalakan di Kedah yang meruncing.  Masalah ini telah lama didedahkan oleh media alternatif iaitu blog-blog dan laman-laman web, tetapi telah tidak diendahkan oleh kerajaan negeri Kedah, mahupun pemimpin-pemimpin PR pusat.

Para penyokong PR pula menganggap pendedahan tersebut sebagai fitnah walaupun ada di antaranya disertakan dengan gambar-gambar sebagai bukti.

Oleh itu, tidak mengejutkan jika pendedahan besar-besaran oleh Utusan Malaysia yang dilengkapi bukti gambaran dari atas juga, dianggap sebagai fitnah BN untuk memburukkan kerajaan PAS Kedah dan PR secara keseluruhannya.

Malah, kalaupun ada yang menerimanya sebagai benar, mereka hanya akan menepisnya dengan alasan masalah tersebut dimulakan oleh kerajaan BN iaitu alasan atau jawapan 'standard' kerajaan PAS Kedah untuk semua masalah di dalam negeri itu hari ini.

Kerana asyik menuding jari, maka masalah pembalakan tidak terkawal di Kedah kini bukan sahaja tidak selesai tetapi semakin hari semakin buruk dan bakal menjadi satu bencana besar.  Ini disahkan oleh pakar-pakar melalui ujian dan penilaian oleh Jabatan Alam Sekitar.

Antara bencana yang dijangka ialah masalah banjir lumpur dalam skala yang jauh lebih besar daripada yang berlaku pada 2010, di Sik, Kedah yang menjejaskan 6 buah kampung – iaitu berita yang langsung tidak dilaporkan oleh Harakah, media rasmi PAS.

Selain itu, bencana yang kini sedang berlaku dan semakin parah ialah masalah kualiti air akibat aktiviti tanah yang 'menggila' iaitu merangkumi pembalakan, perlombongan dan korek pasir sekali gus, di kawasan tadahan yang mencemarkan air di empangan.

Setakat ini sahaja, kadar kekeruhan kawasan tadahan di Kedah berada di tahap 8,000 – 18,600 Nephelometrik Turbidity Unit (NTU) yang mana telah terlalu jauh mengatasi kadar yang dibenarkan iaitu 50 NTU, bagi kawasan tadahan, dan 1000 NTU bagi sungai-sungai mengikut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Walaubagaimanapun, Ustaz Azizan bertegas menyatakan yang masalah ini berpunca dari kerajaan BN dan beliau tidak punya kuasa untuk menyelesaikannya.  Persoalannya, benarkah begitu?

Setiausaha Politik beliau, Sanusi Md. Noor, menjawab perkara ini di dalam blog beliau sekitar Ogos 2011, seperti berikut: "kegiatan pembalakan tersebut diluluskan dalam mesyuarat JHB pada 25 Ogos 2005 dan 9 November 2005, iaitu di zaman BN menjadi kerajaan.

Lesen menebang adalah proses terakhir dalam proses membalak selepas kelulusan diberi. Sebelum dapat lesen menebang, sesuatu kawasan yang diluluskan mesti melalui proses persempadanan, penandaan pokok (tagging), penelitian laluan air dan lain-lain aspek teknikal.

Kalau semua peraturan telah dipatuhi, lesen menebang akan dikeluarkan oleh Jab Perhutanan. Telah saya katakan, tempoh antara kelulusan dan menebang memakan masa bertahun-tahun. Ternyata kawasn ini memakan masa 5 tahun sebelum dapat ditebang."

Namun, sebelum itu, pada 3 Januari 2010, Harakahdaily melaporkan bagaimana Azizan berjaya meningkatkan pendapatan melalui balak melalui sistem tender terbuka.

Kata Azizan, "Sistem tender terbuka yang diperkenalkan memberi pulangan positif kepada kerajaan dan rakyat negeri ini. Pada tahun 2008 yang lalu semasa pengambilalihan kuasa pentadbiran, hasil pungutan balak hanyalah sebanyak RM35 juta. Ia meningkat kemudiannya kepada RM39 juta pada tahun 2009 yang lalu.

"Pencapaian memberansangkan itu berlaku hasil dari sistem tender terbuka yang dilaksanakan oleh kerajaan di bawah Pakatan Rakyat yang berjaya memberi pulangan menggalakkan kepada negeri."

Mengikut rekod, terdapat 10 syarikat yang menerima lesen pembalakan dari kerajaan negeri melalui 'tender terbuka' tetapi sehingga kini, Azizan tidak pernah mengumumkan keluasan dan kawasan mana yang terlibat dalam tender tersebut.

Hakikatnya, proses pengeluaran lesen penebangan oleh Jabatan Hutan dan Galian serta Alam Sekitar hanya memakan masa 6 bulan.  Oleh itu, jawapan Setiausaha Politik Azizan bahawa ia mengambil masa 5 tahun amatlah menghairankan.

Dan mengikut rekod juga, dari zaman Dato' Seri Syed Razak dan Dato' Mahadzir Khalid menjadi MB Kedah, tiada lesen pembalakan yang dikeluarkan di kawasan tadahan.  Ia pernah dikeluarkan untuk Rimba Teloi tetapi pengeluaran balak dibuat ketika Empangan Beris BELUM LAGI dibina dan ianya bersifat TERKAWAL.

Namun, apa yang berlaku di Kedah sekarang ialah ianya sudah tidak terkawal atau di tahap 'menggila' sehinggakan balak-balak yang masih muda, sekecil betis juga diangkut sekali.

Secara umumnya, rakyat Kedah cukup maklum dengan sikap MB mereka yang suka 'buat tak tahu'.  Laporan audit Kedah baru-baru ini sudah cukup untuk membuktikan sikap MB yang 'tidak tahu apa-apa' ini di mana projek-projek besar yang memakan ratusan juta juga telah dilaksanakan atau telah tidak terlaksana secara tanpa kawalan iaitu tanpa pengetahuan dan tanpa kelulusan pihak-pihak yang berkenaan di dalam kerajaan.

Seolah-olah, di Kedah masing-masing boleh berbuat sesuka hati dari peringkat kepimpinan bawahan sehinggalah ke peringkat exco.  Lebih memburukkan keadaan ialah apabila ramai yang keliru atau sengaja mengelirukan kedudukan kuasa antara kepimpinan negeri dan parti PAS.

Sewajarnya, laporan Utusan Malaysia hari ini diambil sebagai loceng yang menggerakkan Azizan dari tidur.  Beliau tidak boleh menuding jari lagi, sama ada kepada BN atau kepimpinan bawahan negeri dan parti PAS sendiri.  Siapapun yang bersalah, adalah soal kedua, yang penting kini, beliau wajib memikul tanggungjawab mencari jalan bagi menghindari bencana besar.

Lebih dari itu, beliau tidak boleh menafikan bahawa beliau pernah mengugut untuk membalak di kawasan tadahan sekiranya kerajaan pusat enggan membayar pampasan RM100 juta setahun.  Kata beliau:

"Kita dah banyak berkorban dengan tidak mengambil balak di kawasan simpanan dan tadahan supaya dapat membekalkan air kepada Pulau Pinang dan Perlis untuk kegunaan industri, pertanian dan minuman tanpa mendapat bayaran.

"Sebab nak jaga kawasan itu kita kehilangan hasil bumi. Kami orang Kedah nak makan apa. Kerajaan pusat hantar duit mai tak apa la.  Salahkah kerajaan negeri lakukan ini untuk rakyat dia. Kalau balak itu diambil untuk menteri besar atau exconya, itu barulah salah," kata Azizan.

Beliau berkata atas alasan itu kerajaan negeri mempunyai sebab kukuh untuk menebang balak di tanah miliknya.

Ditanya mengenai kesan penebangan balak terhadap alam sekitar di kawasan terbabit, Azizan berkata: "Kita tahu polisi itu tetapi sampai orang yang tinggal di tepi laut nak makan pun tidak cukup, nak buat apa. Itu tidak boleh, ini tidak boleh."

— Malaysiakini (Jun 19, 2008)

Justeru, rakyat Kedah wajar memikirkan semasak-masaknya untuk mengenali pemimpin negeri mereka – apakah benar Ustaz Azizan tidak tahu apa-apa, atau sekadar 'buat-buat tak tahu'?   Rakyat Kedah perlu buat keputusan tepat dalam memilih kerajaan negeri dalam PRU kali ini agar negeri Jelapang Padi ini tidak berubah menjadi Jelapang Lumpur…

Tetapi sebelum itu, rakyat Kedah perlu mencari jalan agar Ustaz Azizan tersedar, bangun dan bekerja untuk negeri terlebih dahulu, sebelum bekerja untuk pilihanraya.

isuhot.com

Berita Bertarikh Pada 12:19 PM

07 di kuala kangsar - Google Blog Search

07 di kuala kangsar - Google Blog Search


nampak MICHELLE YEOH <b>di Kuala Kangsar</b> - Maza Mohd

Posted: 22 May 2012 06:24 AM PDT

memang tak salah lagi, apa yang Jal nampak
kat pekan Kuala tadi memang MICHELLE YEOH
ala pelakon kelahiran PERAK, yang berlakon di HOLYWOOD tu
eh silap DATUK SERI MICHELLE YEOH
silap tadi tak SNAP gambar ingatkan amoi2 biasa jer..
tapi memag betol lah MY sebab ri ni beliau
dianugerahkan DARJAH SERI PADUKA PERAK (SPMP) kat
istana kat Kuala Kangsar ni….
nak baca lagi tentang berita tu sila ke blog MR ERAZ
CAIYOK Datuk Seri Michelle Yeoh
saya bangga jadi anak jati perak
hahah tak de kena mengena…

07 di bukit merah - Google Blog Search

07 di bukit merah - Google Blog Search


<b>Bukit Merah</b> Laketown Resort, Perak | emilayusof.com

Posted: 08 Jan 2013 09:37 AM PST

Posted on | January 9, 2013 | 17 Comments

My husband doesn't like to stay long in one place, so right after spending a day and a night in Georgetown, we later drove to Bukit Merah Laketown Resort. He was partly too lazy/sleepy to drive and at the same time need to complete a job and upload it online. We put up a night at Suria Service Apartment Hotel. The apartment is quite spacious, we got a view of the highway on 7th floor.

Yassin was quite excited to explore the theme parks but as it was raining, we kept the plan till the next morning. Furthermore, it was already around 7pm when we reached the laketown. It was also raining so we took a rain-check.

Suria Service Apartment

highway view

After breakfast the next morning, we let Yassin take a dip in the pool for an hour before checking out and head to the theme parks.

yassin swimming
Boy, he is big now!

Bukit Merah Laketown Resort is divided into 3 parks; Water Park, Eco Park and Orang Utan Island. We bought a combo ticket for Orang Utan Island, Eco Park and Sky Chair (RM39 for adult, RM33 for children below 12). We skipped the Water Park as Yassin already had his dip. The first park we explored is Orang Utan Island. We took a 10-minute's ride on a boat.

Orang Utan Island Jetty
Orang Utan Island Jetty.

The 35-acre Orang Utan Island is a research institution dedicated to the preservation and research of the orang-utan. Founded by MK Land developer's Executive Chairman Tan Sri Haji Datuk Mustapha Kamal, it was developed to resemble the orang-utan's natural habitat as closely as possible, its vegetation similar to the rainforests in Sumatra and Borneo. The island has dedicated 5 acres of land as a research and rehabilitation centre while the remaining acres are for Orang Utans to roam freely. Unlike zoos, the humans are the ones inside caged enclosure here.

Orang-Utan
Observing  Orang Utans from inside a cage.

3-otang-utans
Sonia, Adam and Carlos swinging around. They were quite excited to see humans in a cage. Haha.

BJ
27-year old BJ is like any other normal orang utans—when he is having a bad day, he will have his amok and break tree branches around him and roars like a lion. 

Harry
This is sleepyhead 7-year old Harry.

Yassin
Oh, this is my very own 'orang utan'. ;P

At the research and rehabilitation centre, care is given to the infants as well as to the healthcare of a total of 18 orang utans in the island. The facility's ICU (Infant Care Unit) is equipped with heart monitors, IV drips, incubators, as well as a trained veterinary surgeon to cater to the orang-utan infants that may require medical assistance after birth. Infants who are admitted to the ICU will go through a specially designed rehabilitation programme consisting of 6 stages to ensure the development of their natural instincts such as foraging, nest building, searching for water source, swinging and climbing.  The rehabilitation programme aims to ensure the infant adapts well to their natural environment before their eventual release into the wild.

infant
One very shy infant.

After visiting the rehab, we went to watch a documentary—Nurturing Nature—at the video room. It tells about the declining numbers of orang utans due to the clearing of their natural habitats from human development, mining, and illegal poaching as well as the efforts taken by the foundation to save the endangered creatures. This is my favourite part; a frame from the video:

Tan Sri Haji Datuk Mustapha Kamal

It was very educational trip for my family and I. Although we missed our boat to get extra information about the island (as well as buy some souvenirs), we were happy that we left the island on the next boat with extra information about the life of orang utans.

Next, we went to the Eco Park. The 3-acre park features three large enclosures – Nature Trail, Reptile Park and Tropical Trek, with a variety of reptile, primate, mammal, bird and fish species in an environment as close to their natural habitat. In addition, there is a Pets Park and daily animal shows.

Eco Park
The Eco Park.

peacock
Beautiful Sri Lankan peafowls.

bearcats
Bearcats (binturong). The left one is doing major cleaning, haha.

guinea-pigs
Guinea pigs.

hamsters
Cute cuddly hamsters.

hedgehog
Sleeping hedgehog.

rabbit
Yassin feeding a rabbit. Pack of mixed food (vegetables, seeds, fish food) for animals can be bought at the park's entrance. The staff will let you know what food to be fed to which animals.

parrot
We got to see the animal show. Seen here a parrot carrying a ball through cones. 

parrot2
Clever parrot solving mathematics.

me-with-parrot
One for the album. Red parrot and me. Forgot the name of the parrot but it is named after a football player. 

yassin-and-parrots
A thundercat and a couple of parrots.

HangingParrots
This is what Hanging Parrots do—hanging around. Also known as Serindit in Malay Language.

ducks
Friendly ducks seem to be smiling for my album. Awww….

squirrelmonkey
This squirrel monkey climbed on my bag and took away my lens cover! It later gave it back to us. :)

We had a blast spending time with the animals and on the way back to the main area, we took the skychair. The ride was great and we got to see view of the Water Park.

skychair
Yassin on a skychair.

Yassin had a blast and made us promised to come back here again for the Water Park. We will definitely return here as this resort is great for family holiday.

Facebook comments:

Comments

07 di changkat keruing - Google Blog Search

07 di changkat keruing - Google Blog Search


DEMI MASA: Ketua Cawangan MCA <b>Changkat Keruing</b> Mati Dibunuh

Posted: 15 Jan 2011 09:18 PM PST

Ketua Cawangan MCA Changkat Keruing ditemui mati. Lim Ping Peng yang baru lima hari dilantik sebagai Ahli Majlis Perbandaran Manjung dipercayai dibunuh dalam perigi di sebuah ladang ternakan ayam di Changkat Keruing, Ayer Tawar, Lumut, Perak.

Mayat Lim Ping Peng, 49 tahun, dijumpai jam 6 pagi tadi. Anggota keluarga dan pasukan Rela menemuinya selepas mencari Lim yang tidak pulang ke rumah sejak semalam.

Ketua Polis Daerah Manjung ACP Mohd Jamil Osman berkata Lim keluar dari rumah untuk ke ladang ternakan ayamnya di Changkat Keruing jam 8 pagi semalam. Polis mengesan beberapa tompok darah di sekitar sebuah pondok dalam ladang berkenaan.

Sebuah kereta Nissan milik mangsa dilarikan. Dua pekerja lada

07 di tronoh - Google Blog Search

07 di tronoh - Google Blog Search


<b>Tronoh</b> Theatre Shop (TTS): ISTIDRAJ MAHARAJA BERUK

Posted: 25 Feb 2013 05:38 AM PST

Yaa, salam tahun baru 2013 semua :D 

Bagi membuka tirai pada tahun ini, Tronoh Theatre Shop mempersembahkan Istidraj Maharaja Beruk. Teaterwan pada kali ini membariskan pelakon - pelakon TTS yang baru dan lama. Pada tahun - tahun sebelum, tiket teater bangsawan selalunya akan mendapat sambutan hangat daripada pelajar Universiti Teknologi Petronas dan orang luar. Jadi, pastikan anda segera menempah tiket sebelum terlambat!

Sinopsis:


Maharaja Beruk mengisahkan kekejaman yang di lakukan oleh Maharaja setelah menakluk negara Antah Berantah. Dengan di hasuti oleh Maharani yang tamak kan kuasa, semua perlembagaan di cabulinya sehingga ianya di sumpah menjadi Beruk akibat ketulahan. Namun kekuatannya tetap utuh dengan setiap pencabulan yang di lakukan. Namun setiap kezaliman ada akhirnya. Maharaja Beruk yang sudah takbur lupa habawa walaupun ia merupakan kuasa yang amat besar dan di takuti di dunia ini, ada kuasa yang lebih besar yang tidak dapat di tandingi sebarang makhluk.

Jalan cerita mungkin nampak sama dengan teater Maharaja Beruk sebelum ini. Namun, apakah kelainan dalam teater bangsawan pada kali ini? Jangan lupa untuk menyaksikan teaterwan arahan Dr. Shamsul Rahman Mohamed Kutty (Dr. Shark) dan skrip yang ditulis olehnya sendiri.