Sabtu, 21 Julai 2012

07 di parit buntar - Google Blog Search

07 di parit buntar - Google Blog Search


PASPB: <b>PARIT BUNTAR</b>!!! Ceramah PAS <b>di</b> Pekan Batu Lima terus <b>...</b>

Posted: 09 Jul 2012 01:19 AM PDT


PARIT BUNTAR, 9 Julai : Ceramah PAS dan Pakatan Rakyat mendapat sambutan hangat oleh orang ramai yang hadir pada 25 Jun lalu.
Setiausaha PAS Parit Buntar berkata, ribuan penduduk hadir memenuhi dataran Batu Lima untuk mendengar ceramah yang disampaikan oleh Ustaz Nasron Aswad.

" Ini adalah kali kedua ceramah yang diadakan di Batu lima ini mendapat sambutan yang hebat terutamanya dari golongan anak muda" katanya

Ustaz Nasron dalam ucapannya mengatakan bahawa anak-anak muda dinegara kita ini begitu banyak terlibat dengan masalah gejala sosial adalah kerana salah ibu bapa.

" Ibu bapa yang ada sekarang ini telah tersalah memilih UMNO/BN untuk memerintah negara, Akibatnya negara dan rakyat tidak dibawa kepada ketundukan kepada Allah.

" Dengan ini timbul berbagai masalah sosial yang semakin mengancam kehidupan masyarakat" tegas Ustaz Nasron 

Tambahnya, sekiranya pemerintah itu adil dan membawa kepada tunduk dan patuh kepada perintah Allah serta menjalankan segala hukum-hukumnya, nescaya keadaan masalah sosial dapat dihindari. 
" Apa yang berlaku sekarang ini adalah pemerintah tidak mahu kepada kebaikan.Tidak hairanlah dalam himpunan sejuta belia di Putrajaya iyu, mereka dengan tidak takut dan segan silu mengundang kemurkaan Allah dengan membawa masuk hiburan yang melampau seperti K-Pop dan sebagainya.
" Akhirnya remaja dan anak muda hilang pedoman setelah disogok dengan hiburan yang jelas dilarang oleh Allah" katanya

Turut berucap dalam ceramah itu ialah Ustaz Abu Bakar Hussin, Pesuruhjaya PAS Perak, YB Yunus Jamhari, ADUN Kuala Kurau, Tuan Haji Harun Hashim, YDP PAS Parit Buntar.

Diakhir ceramah itu, persembahan dari Pak Long yang didatang khas menyamapaikan lagu-lagu berunsur kerohanian kepada orang ramai. MKA


07 di bercham - Google Blog Search

07 di bercham - Google Blog Search


UMNO Online - Tiga Beradik Miskin, Ditinggal Ibu Jadi Anak Angkat <b>...</b>

Posted: 23 Oct 2011 04:43 AM PDT

Kategori Berita Lain

Tiga Beradik Miskin, Ditinggal Ibu Jadi Anak Angkat MB Perak

Ipoh, 23 Okt – Tiga beradik miskin dan ditinggalkan ibu mereka, dijadikan anak angkat oleh Menteri Besar Perak Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir bagi menjamin kebajikan dan pendidikan mereka.

Zambry berkata tiga beradik berkenaan, Ooi Seng Wai, 14, Ooi Seng Foong, 12, dan  Ooi Seng Loong, 8, akan diberi bantuan berupa wang saku sekolah, peralatan sekolah, bantuan hari perayaan dan tuisyen.

"Anak sulung ini menunjukan moral yang tinggi serta keputusan peperiksaan yang baik walaupun hanya mula bersekolah di Darjah Enam. Sebelum ini beliau trauma dan tidak dapat berkomunikasi dengan orang kerana kesan keadaan miskin.

"Kesemua mereka saya jadikan anak angkat saya," katanya kepada pemberita ketika melawat keluarga itu di Bercham di sini hari ini.

Nasib ketiga-tiga anak malang itu yang tidak bersekolah sebelum ini mula mendapat perhatian Menteri Besar setelah kesusahan mereka akibat ditinggalkan ibu dipaparkan dalam akhbar berbahasa Cina pada 2009.

Termasuk tiga adik-beradik itu, kesemua anak angkat Menteri Besar sehingga kini adalah 107 orang yang terdiri pelajar miskin pelbagai kaum dari seluruh Perak dengan dikendalikan oleh Yayasan Bina Upaya.

Tiga beradik itu kini dipelihara oleh ibu tiri mereka, Wong Kam Yeon, 59, selepas bapa mereka yang bekerja sebagai pemandu teksi meninggal  dunia pada 2008.

Keluarga itu hidup serba kekurangan dan hanya bergantung kepada bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat sebanyak RM300 sebulan dan  sumbangan akhbar Sin Chew sebanyak RM200 sebulan.

Daripada kesemua bantuan itu, Wong yang tidak bekerja serta menghidapi penyakit asma perlu membayar sewa rumah sebanyak RM250  sebulan, bil air dan elektrik anggaran RM120 sebulan dan tanggungan persekolahan ketiga-tiga adik-beradik itu.

Wong berkata isteri kedua suaminya itu sebelum ini ada memberi kira-kira RM200 sebulan bagi perbelanjaan ketiga-tiga beradik itu namun kini beliau tidak tahu di mana madunya itu berada dan perbelanjaan untuk anak-anak juga telah lama tidak diberi.

"Sekarang kita susah, nak berbelanja juga susah, isteri kedua suami telah tinggalkan ketiga-tiga anaknya dengan saya," katanya.

Seng Wai kini pelajar Tingkatan Satu di Sekolah Menengah Kebangsaan Bercham manakala Seng Foong dan Seng Loong masing-masing Darjah Enam dan Darjah Dua di Sekolah Jenis Kebangsaan (Cina) Bercham. Seng Wai dan Seng Foong sebelum ini tidak pernah bersekolah dan hanya memulakan persekolahan pada tahun 2009.

Menteri Besar kemudiannya mengumumkan sumbangan kerajaan negeri sebanyakRM5,000 kepada keluarga itu. Pada 20 Jun 2009, sebanyak RM5,000 turut disumbangkan kepada keluarga itu bagi bantuan sewa dan tuisyen. Sumbangan kerajaan negeri itu akan diagihkan secara bulanan kepada keluarga itu oleh Dewan Rukun Tetangga Bercham.

Berita Bertarikh Pada 7:43 PM

07 di lumut - Google Blog Search

07 di lumut - Google Blog Search


LEENA Collections: berehat <b>di Lumut</b>

Posted: 10 Jun 2012 02:22 AM PDT

Selepas 3 minggu bekerja utk pengantin..hari ni pegi jalan2 ke lumut lepak tepi laut ngan suami dan anak2


Published with Blogger-droid v2.0.4

07 di ipoh - Google Blog Search

07 di ipoh - Google Blog Search


Kegiatan berahi China Doll berleluasa <b>di Ipoh</b>.. - UtaraNews - The <b>...</b>

Posted: 19 Jul 2012 10:03 PM PDT

IPOH - Aksi ghairah dan berahi 'China Doll' yang dipercayai menjalankan kegiatan maksiat pada setiap malam, menyebabkan penduduk Kondominium Hill City, di sini, merasa seolah-olah mereka tinggal di pusat pelacuran.

Pengerusi Perbadanan Kondominium Hill City, R Jaindran mendakwa kegiatan itu bermula sejak 2005 dan menjadi semakin tidak terkawal sejak kebelakangan ini menyebabkan lebih 300 penduduk merasa tidak selesa terutama sekitar jam 12 tengah malam hingga 4 pagi.

Beliau memaklumkan, kondominium itu kerap diserbu polis dan Jabatan Imigresen namun kegiatanberkenaan masih gagal disekat,dan setiap malam pasti ada pelanggan keluar masuk ke dalam kondominium yang dipercayai disewa untuk kegiatan tidak bermoral itu.

"Mereka langsung tidak malu atau takut kerana bilangan terlalu ramai selain dipercayai dilindungi sindiket serta kongsi gelap. Ada antara mereka membawa balik pelanggan ke rumah selain membuat kacau serta mabuk di halaman rumah.

"Kadangkala, penduduk melihat 'China Doll' dalam keadaan separuh bogel terutama di kawasan kolam renang dan kawasan berhampiran kondominium," katanya ketika ditemui, kelmarin.

Tambahnya, pengawal keselamatan juga berdepan pel-bagai masalah dengan karenah 'China Doll' yang ingkar dengan peraturan yang ditetapkan dan beliau difahamkan, terdapat 26 unit kondominium disewa 'China Dol', manakala dua lagi dipercayai disewa oleh tauke dadah.

Seorang penghuni, Shirley Cheah, 40, kesal dengan kejadianyang memberi imej buruk kepada kondominium itu dan mengakui kehadiran wanita cantik dari China itu kurang disenangi ramai penduduk.

"Saya sudah tinggal selama 20 tahun di sini dan boleh saya katakan, situasi ini sangat membimbangkan terutama kepada penghuni yang mempunyai keluarga dan anak kecil. Ramai lelaki keluar masuk tanpa mengira waktu," katanya.

Sementara itu, Presiden Pertubuhan Kebajikan Wawasan Kesejahteraan Insan Negeri Perak (Wawasan), Fauzi Muda berkata, masalah itu perlu dipandang serius oleh semua pihak kerana membabitkan kondominium itu sendiri, kawasan kediaman mewah lain dan kawasan sekitar bandar raya.

"Kita tidak mahu apa yang berlaku di kondominium itu memberi imej negatif kepada masyarakat. Lebih-lebih lagi kehadiran wanita cantik dari China yang diketahui umum bekerja sebagai pelacur atau pegawai perhubungan pelanggan (GRO) di beberapa kawasan sekitar Ipoh.

"Saya berharap pihak terbabit memandang serius mengenai perkara ini dan berharap tindakan segera dapat diambil," katanya.

Dalam pada itu, jurucakap polis yang dihubungi memaklumkan sentiasa membuat pemantauan berkaitan dakwaan, malah siasatan akan dilakukan dan tindakan sewajarnya akan diambil.

Sektor Hartanah <b>Di Ipoh</b> Tidak Ketinggalan: Ds Zambry – Perak Today

Posted: 20 Jul 2012 10:39 PM PDT

Kerajaan Perak akan memastikan pembangunan sektor hartanah di bandar raya Ipoh dapat diseimbangkan dengan harga bersesuaian yang mengikut pasaran dan kemampuan rakyat.

Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir, memberitahu bahawa apa yang kerajaan laksanakan adalah untuk memastikan supaya sektor hartanah terus meningkat dan masih dapat mengekalkan harga berdasarkan kemampuan rakyat.

"Sektor hartanah di Ipoh tidak ketinggalan sebenarnya malah harga hartanah di bandar raya ini semakin meningkat.

"Walaupun hasrat kerajaan untuk terus mengembangkan sektor hartanah, namun  kita akan pastikan harga itu tidak terus keterlaluan kerana salah satu faktor rangsangan dan faktor permintaan bergantung kepada aspek harga suasana.

"Atas sebab itu kita kena mengimbangkan antara permintaan dengan harga kerana bagi kita apa yang paling penting adalah harga yang berpatutan dan juga bilangan rumah ataupun hartanah yang dapat diwujudkan," katanya.

Dalam pada itu, sebagai bukti pembangunan pesat dalam sektor terbabit menurut Zambry, permintaan hartanah kawasan utara Perak dilihat semakin berkembang berdasarkan permohonan tanah di sekitar Parit Buntar penuh.

Katanya lagi, iklim permintaan terhadap sektor hartanah di kawasan sempadan Perak terutama Kerian, Parit Buntar dan Bagan Serai semakin tinggi.

"Saya ingin maklumkan bahawa pemohonan tanah di Parit Buntar sudah tidak ada maksudnya tanah milik kerajaan negeri sendiri sudah tiada berikutan permintaan untuk melaksanakan pembangunan di kawasan ini begitu tinggi sekali.

"Adalah menjadi hasrat kerajaan negeri untuk memastikan wujudnya permintaan di atas setiap pengeluaran dalam industri hartanah dalam usaha untuk mengelak dari berlakunya ketirisan," katanya ketika hadir di Majlis Penyempurnaan Pembinaan Struktut Bangunan The Haven pagi tadi.

Pembinaan Kondominium Mewah, The Haven dibina di Ipoh dengan berkonsepkan hotel bertaraf lima bintang.

Terletak di seberang Tasik Rockhaven, tersergam tiga blok bangunan kondominium The Haven Lakeside Residence yang menjadi saksi keindahan alam semula jadi.

Suasana damai memang dapat dirasakan sebaik sahaja kaki melangkah masuk ke kawasan kediaman elit setinggi 26 tingkat ini.

Tiga blok yang dibina pula seakan-akan mengepung tasik bekas lombong dengan sebuah tugu batu kapur setinggi 56 meter berusia 280 juta tahun di pinggir tasik.

Projek yang dimajukan oleh Superboom Project Sdn. Bhd itu menelan belanja RM270 juta itu bakal siap pada tahun 2013 ini menawarkan 497 unit kediaman eksklusif yang dilimpahi dengan gaya hidup mewah.

07 di malim nawar - Google Blog Search

07 di malim nawar - Google Blog Search


Senamrobik 1Murid 1Sukan 1Malaysia ~ SEK KEB METHODIST <b>...</b>

Posted: 08 Jul 2012 10:00 PM PDT


Senamrobik 1Murid 1Sukan 1Malaysia
Pada 10 Julai 2012 ini secara serentak seluruh Malaysia akan diadakan program Senamrobik Serentak 1M1S. Program ini dijalankan di Padang SK Methodist Malim Nawar. Semua murid dan warga sekolah terlibat dalam senamrobik ini. 
 Senamrobik Peringkat sekolah
 Part 1 Part 2 Part 3

07 di jelapang - Google Blog Search

07 di jelapang - Google Blog Search


JSF : Join and Share the FUN !: Mydin <b>di</b> Meru Jaya, <b>Jelapang</b>, Ipoh

Posted: 30 May 2012 11:01 PM PDT


Pergila ke Pasaraya Mydin yang baru dan marvellous di Jelapang, Ipoh!
atau lebih tepat skali ia berada di Taman Meru Raya.
Orang orang KL pun kagum tgk Mydin ni!
perrgghh..masuk2 je dh tau grand!

medan selera di pintu masuk. besar!
tapi masih ada kelemahan pada salah satu gerai di sane.
kerja lambat. tapi mungkin dapat diperbaiki lagi

yang penting, barang2 dalam kedai ni semuanya lengkap!
dan yang penting..murah!
semua ada woi!! kagum2!!

sila lah cepat2 ke sana.
balik kampung or pasaraya ni dekat dgn anda, mmg layak dilawati selalu!


07 di bukit merah - Google Blog Search

07 di bukit merah - Google Blog Search


DuNia LoVe BieGuRL: Kemalangan maut <b>di Bukit Merah</b> Parit Buntar

Posted: 01 Jun 2012 07:07 AM PDT

Warga emas tercampak keluar

Parit Buntar- Seorang lelaki maut akibat pemandu yang juga menantu mangsa,  gagal mengawal kenderaan selepas kereta yang dinaiki bersama keluarganya terbabas lalu melanggar pengadang jalan, sebelum terjunam ke parit ..mangsa  maut di tempat kejadian selepas tercampak keluar dari kenderaan berkenaan.dalam kemalangan yang berlaku di Kilometer 185.4 Lebuh Raya Utara Selatan berhampiran Bukit Merah

Sumber : Sinar harian

07 di kuala kangsar - Google Blog Search

07 di kuala kangsar - Google Blog Search


Sungai Rapat Online: Perompak Tersangkut Disiling <b>di Kuala Kangsar</b>

Posted: 17 Jun 2012 04:29 PM PDT


Seorang daripada empat perompak yang menyebabkan kematian ahli perniagaan, Zulkifli Shamsuddin, 62, diberkas polis selepas didapati tersangkut pada bahagian siling rumah mangsa.

Suspek yang berusia 47 tahun gagal melarikan diri bersama tiga rakannya sebelum diberkas anggota polis yang tiba di rumah berkenaan.

Ketua Polis Daerah Kuala Kangsar, Superintendan Abdul Ghaffar Muhammad berkata, siasatan mendapati empat lelaki memecah masuk rumah mangsa jam 4 pagi semalam sebelum mengikat pasangan berkenaan.

Menurutnya, mangsa memanjat bumbung dan memecah masuk melalui siling sebelum mengikat pasangan suami isteri itu. "Isteri Zulkifli, Radiah Kamarudin, 62, bagaimanapun berjaya membuka ikatan dan meminta bantuan penduduk berhampiran.

"Apabila polis sampai ke rumah itu, tiga penjenayah sudah melarikan diri manakala seorang lagi suspek diberkas di atas siling rumah mangsa," katanya.

Ghaffar berkata, Zulkifli ditemui terbaring di lantai dan didapati sudah meninggal dunia dengan kedua-dua tangannya terikat selain ada kesan cedera di bawah dagu.

Menurutnya, mayat mangsa dihantar ke Hospital Kuala Kangsar untuk bedah siasat sebelum disahkan meninggal dunia akibat sakit jantung.

"Kumpulan penjenayah melarikan barang kemas bernilai RM20,000 milik pasangan itu," katanya.

07 di tanjung tualang - Google Blog Search

07 di tanjung tualang - Google Blog Search


ShootGambar: Jurufoto <b>di</b> Sekolah dan Photojournalism

Posted: 18 Jul 2012 11:00 PM PDT

Photojournalism merupakan satu cabang fotografi. Kita sering terbaca di majalah-majalah fotografi berkenaan bidang foto journalism. Malah trend terkini majalah fotografi mewujudkan ruangan khas yang berkaitan fotojournalism dan cerita-cerita tentang peristiwa-peristiwa yang berlaku di seluruh dunia. Apa yang paling istimewa ialah mereka memperkenalkan kepada para pembaca wartawan-wartawan dan jurufoto-jurufoto yang membuat tugasan yang mencabar. Sebelum saya menceburi hobi dalam bidang fotografi semuanya ini hanya sekadar gambar semata-mata dan tidak memberi erti yang lain pada saya. Sekarang setelah celik dalam bidang foto ini barulah mata saya terbuka cerah dan selalu melihat sesebuah foto dalam majalah atau surat khabar secara terperinci dari segi sudut, bokeh, jalan cerita dan lain-lain.
    Anggota pancaragam berbaju kuning ini berlari mendapatkan ahli kumpulannya selepas mendapat tahu bahawa         rombongan Perdana Menteri telah hampir tiba : Perostiwa ini berlaku ketika lawatan Perdana Menteri Dato' Seri Najib ke Tanjung Tualang.
Apa itu Photojournalism?  Photojournalism boleh didefinisikan sebagai satu foto atau imej tunggal yang digunakan untuk menceritakan sesuatu. Biasanya imej yang digunakan dalam sesebuah berita. Gambar yang menceritakan kesengsaraan perang, bencana alam dan lain-lain. Mengikut pembacaan saya fotojournalism ini boleh dikategorikan kepada dua iaitu kategori iaitu yang pertama ialah di mana imej digunakan untuk mengambarkan cerita dan jenis yang kedua ialah di mana imej digunakan untuk memberitahu cerita tanpa apa-apa perkataan. Satu imej tunggal boleh digunakan. Jika anda boleh menulis - berbuat demikian, ia akan menjadi satu kelebihan apabila anda menyerahkan sesetengah imej.


            Begitu semangat sekali anak-anak muda cina ini mempersembahkan tarian naga bagi menyambut Perdana   Menteri Malaysia : Gambar ini saya snap ketika lawatan Perdana Menteri Malaysia ke Tanjung Tualang.
Sebagai guru di sekolah, telah banyak gambar-gambar program yang saya telah rakamkan melalui lensa saya dan saya tertanya-tanya apabila melihat kembali gambar-gambar  program ini. Adakah ia dikategorikan sebagai photojournalism? Kalau mengikut definisi di atas mungkin ya kerana gambar-gambar ini menceritakan peristiwa yang berlaku di sekolah seperti suasana hari sukan, ucapan, perasmian, penganugerahan sijil serta lain-lain lagi. Gambar-gambar di bawah adalah aktiviti di sekolah yang saya snap dan  mungkin menceritakan sesuatu.
      Mungkin ada cerita yang menarik yang perlu disampaikan oleh Timbalan Yang Dipertua PIBG En. Chang Chong Oi kepada wakil Menteri Dalam Negeri YB Dato' Lee Chee Leong sewaktu tiba bagi  merasmikan sukan ke-40.
Bidang photojournalism adalah satu cabang fotografi yang mencabar dan menyeronokkan kerana kita perlu ada objektif dan tugasan tertentu bagi mendapat satu- satu gambar. Jika kita hendak berjaya dalam bidang ini  mungkin salah satunya kita perlu berani dan sanggup bekorban. Berani pergi ke tempat-tempat yang berbahaya semata-mata untuk tugasan seperti kawasan peperangan dan kawasan tunjuk perasaan. Pada demontrasi BERSIH yang lalu seorang jurugambar cedera teruk di belasah dan seorang jurugambar kita telah terbunuh di Somalia. Ya itulah yang saya maksudkan.