Ahad, 3 Mac 2013

07 di bagan datoh - Google Blog Search

07 di bagan datoh - Google Blog Search


kenduri kahwin <b>di bagan datoh</b> - catatan sebuah perjalanan <b>...</b>

Posted: 31 Dec 2012 04:23 PM PST

07 di teluk intan - Google Blog Search

07 di teluk intan - Google Blog Search


Panas!! Pencerobohan juga berlaku <b>di Teluk Intan</b>.. (video inside)

Posted: 03 Mar 2013 06:11 PM PST


Jika di Sabah, beberapa kumpulan dari Filipina yang mendakwa diri mereka sebagai Askar Kesultanan Sulu telah menceroboh negeri tersebut, di Semenanjung juga telah dilaporkan berlaku satu pencerobohan.

Bagaimanapun pencerobohan tersebut bukanlah dilakukan oleh mana-mana kumpulan PATI yang diberikan IC oleh Kerajaan UMNO/BN tetapi ianya dilakukan oleh samseng upahan UMNO/BN.


Mangsa pencerobohan ialah Ceramah DAP yang diadakan di Komplek Menara Condong Teluk Intan, Perak.

Ceramah DAP yang diadakan di Komplek tersebut semalam telah diganggu oleh sekumpulan kira-kira 50 pemudan BN.

Ceramah tersebut telah membariskan beberapa pemimpin DAP yang antaranya ialah YB M. Manogaran, YB Seah Leong Peng, YB Annwa Suddin, YB Tony Pua dan Teo Kok Seong (Pengerusi DAPSY Kebangsaan).

Insiden telah berlaku bilamana kumpulan pencacai-pencacai UMNO/BN itu dengan biadapnya telah menyerbu hingga ke hadapan Treler DAP, melakukan provokasi dan meminta ceramah tersebut dihentikan.

Meskipun pihak Polis telah berunding dengan mereka meminta mereka bersurai dari ceramah DAP itu, mereka tidak mempedulikan permintaan pihak Polis itu malah lebih aggressif lagi, sama dengan tindakan penceroboh di Sabah itu.

Sambil mengibarkan bendera BN di hadapan pentas bergerak DAP itu mereka menjerit "Teluk Intan Melayu punya, UMNO punya!" kata Tony Pua.


Ceramah PR <b>Di Teluk Intan</b> Diganggu Syaitan - Kerabu Bersuara

Posted: 03 Mar 2013 05:37 AM PST

http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/542610_10151294199496510_1247126446_n.jpg

MediaRakyat

From Tony Pua in Teluk Intan: KJ's Umno Youth boys comes with flags to disrupt DAP ceramah in Teluk Intan. They refused to disperse despite request from the police.

They are chanting "Teluk Intan Melayu punya, Umno punya!"

Artikel berkaitan POLITIK

07 di kampar - Google Blog Search

07 di kampar - Google Blog Search


Banjir <b>di Kampar</b> akibat Penataan Ruang Amburadul

Posted: 29 Nov 2011 04:00 PM PST

PEKANBARU--: Banjir bandang yang melanda delapan desa dan menewaskan sedikitnya dua warga di kawasan suaka margasatwa (SM) Rimbang Baling, Kampar Kiri Hulu, Kabupaten Kampar, Riau, pada Jumat (25/11) pekan lalu, diakibatkan penataan ruang yang amburadul.

Wahana Lingkungan Hidup Indonesia (Walhi) Riau menilai keberadaan pemukiman penduduk di SM Rimbang Baling tidak dapat dijadikan kambing hitam penyebab kerusakan lingkungan di wilayah lindung tersebut.

Inilah dampak penataan ruang yang amburadul dalam penetapan arah pembangunan sehingga tidak lagi mempertimbangkan keseimbangan ekologis dan keselamatan rakyat," kata Direktur Eksekutif Walhi Riau Hariansyah Usman, di Pekanbaru, Rabu (30/11).

Menurut Hariansyah, keberadaan masyarakat di kawasan SM Rimbang Baling yang sudah hidup daerah itu sebelum terbitnya Surat Keputusan (SK) Gubernur Riau No 149/V/1982 tentang penetapan SM Rimbang Baling seluas 136 ribu hektar tidak bisa dijadikan kambing hitam atas kerusakan alam dan bencana banjir bandang yang melanda wilayah resapan air tersebut. Apalagi, kini Pemerintah Kabupaten (Pemkab) Kampar berencana akan merelokasi 200 rumah di daerah itu. Artinya keberadaan masyarakat bukan penyebab kerusakan lingkungan tapi pelaksanaan aturan yang dibuat pemerintah tapi tidak pernah dijalankan dan dipatuhi pemerintah sendiri," ungkap Hariansyah.

Oleh karena itu, lanjutnya, rencana relokasi warga desa oleh Pemkab Kampar bukanlah suatu solusi yang tepat. Relokasi seharusnya jangan dipandang memindahkan permukiman saja.

Lebih tepat lagi, jika warga diberikan pelatihan dan pembinaan karena banyak potensi yang bisa dikembangkan di kawasan itu tanpa harus merusak hutan. Jika dipaksakan relokasi, bagaimana dengan adat budaya dan tradisi mereka yang sudah melekat di wilayah itu?" imbuhnya.

Sebenarnya saat ini, tambahnya, banyak sekali program yang dibuat oleh Kementrian Kehutanan (Kemenhut). Di antaranya program hutan rakyat, hutan desa, dan sebagainya. Program itu bertujuan untuk mengajak lebih arif memanfaatkan hutan dan sekaligus bisa bermanfaat ekonomi bagi masyarakat.

"Dulunya pada 2000, daerah Rimbang Baling itu marak aksi illegal logging. Pada saat penertiban di era Kapolda Riau Sutjiptadi (tahun 2007), pembalakan liar menurun. Tapi sekarang kembali muncul meski skala kecil," jelas Hariansyah.

Kawasan hulu SM Rimbang Baling yang dihuni sedikitnya 1.000 kepala keluarga dari delapan desa yaitu Batu Sanggan, Aur Kuning, Muara Bio, Tanjung Beringin, Gajah Bataluik, Tarusan, Subayang Jaya, dan Pangkalan Serai tergolong sebagai daerah tertinggal. Selama puluhan tahun, kawasan itu tidak memiliki akses jalan darat, tak mempunyai aliran listrik, dan sinyal telepon genggam untuk berkomunikasi.

Satu-satunya akses penghubung antar desa adalah melalui sungai sebayang dilewati perahu motor yang disebut warga sekitar Robin.

Menurut Hariansyah, seharusnya pemerintah kembali berpegang kepada aturan hukum dalam penataan konsep tata ruang wilayah di daerah itu. Seperti ditegaskan dalam Peraturan Pemerintah (PP) Republik Indonesia No 26/2008 tentang Rencana Tata Ruang Wilayah Nasional (RTRWN), mesti dilaksanakan strategi pencegahan kerusakan lingkungan dengan menyelenggarakan upaya terpadu untuk melestarikan fungsi lingkungan hidup.

Pemerintah harus melindungi kemampuan lingkungan hidup dari tekanan perubahan dan dampak negatif yang ditimbulkan oleh suatu kegiatan agar tetap mampu mendukung perikehidupan manusia dan makhluk hidup lainnya. "Sekarang tergantung pemerintah, apakah akan terus mengabaikan atau memilih melaksanakan strategi pencegahan kerusakan lingkungan itu?" kata Hariansyah. (RK/OL-10)

Sumber : http://www.mediaindonesia.com/read/2011/11/30/280312/126/101/Banjir-di-Kampar-akibat-Penataan-Ruang-Amburadul

07 di malim nawar - Google Blog Search

07 di malim nawar - Google Blog Search


Pegawai Polis Terbunuh Dalam Nahas Helikopter <b>Di Malim Nawar</b> <b>...</b>

Posted: 14 Dec 2010 08:07 AM PST

KAMPAR: Seorang pegawai polis terbunuh apabila helikopter jenis Robinson 44 (R-44) yang dipandunya ketika dalam latihan terhempas dan terbakar di kawasan lombong, Malim Nawar di sini, Selasa.

Kejadian berlaku pada pukul 3 petang tadi ketika mangsa Inspektor Mohd Shukri Othman, 31 yang bertugas di Bahagian Latihan, Ibu Pejabat Polis Bukit Aman sedang menjalani latihan memandu solo dari sebuah pusat latihan penerbangan swasta di Ipoh.

Ketua Polis Daerah Kampar, Supritendan Abdul Aziz Salleh berkata Insp Mohd Shukriyang mengendalikan helikopter R-44, dengan empat tempat duduk itu, dipercayaihilang kawalan ketika berada di ruang udara lalu terhempas dan terbakar.

Mangsa yang berasal dari Kepala Batas, Pulau Pinang mengalami kecederaandengan kesan kebakaran di bahagian badan dan meninggal dunia di tempat kejadian,katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Aziz berkata mayat mangsa di hantar ke Hospital Kampar untuk bedah siasat.

Shukri yang telah beristeri dan mempunyai seorang anak dikatakan menjalanilatihan memandu helikopter sejak pertengahan tahun ini.

Pasukan Jabatan Bomba dan Penyelamat dikejarkan ke tempat kejadian untukmembantu memadamkan kebakaran. - BERNAMA


Juruterbang Maut Helikopter Terhempas <b>Di Malim</b> <b>...</b> - Kelab Greenboc

Posted: 14 Dec 2010 05:03 PM PST

Pegawai Polis Terbunuh Dalam Nahas Helikopter Di Malim Nawar

Gambar: Pemangku Ketua Polis Perak Datuk Zakaria Yusof meninjau keadaan bangkai pesawat helikopter Robinson 44 empat tempat duduk yang terhempas dan terbakar di kawasan lombong, Malim Nawar di Kampar, Selasa. Juruterbang, Inspektor Mohd Shukri Othman, 31, yang bertugas di bahagian latihan, Ibu Pejabat Polis Bukit Aman yang sedang menjalani latihan memandu solo terbunuh

KAMPAR: Seorang pegawai polis terbunuh apabila helikopter jenis Robinson 44 (R-44) yang dipandunya ketika dalam latihan terhempas dan terbakar di kawasan lombong, Malim Nawar di sini, Selasa.

Kejadian berlaku pada pukul 3 petang tadi ketika mangsa Inspektor Mohd Shukri Othman, 31 yang bertugas di Bahagian Latihan, Ibu Pejabat Polis Bukit Aman sedang menjalani latihan memandu solo dari sebuah pusat latihan penerbangan swasta di Ipoh.

Ketua Polis Daerah Kampar, Supritendan Abdul Aziz Salleh berkata Insp Mohd Shukri yang mengendalikan helikopter R-44, dengan empat tempat duduk itu, dipercayai hilang kawalan ketika berada di ruang udara lalu terhempas dan terbakar.

Mangsa yang berasal dari Kepala Batas, Pulau Pinang mengalami kecederaan dengan kesan kebakaran di bahagian badan dan meninggal dunia di tempat kejadian,katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Aziz berkata mayat mangsa di hantar ke Hospital Kampar untuk bedah siasat.

Shukri yang telah beristeri dan mempunyai seorang anak dikatakan menjalani latihan memandu helikopter sejak pertengahan tahun ini.

Pasukan Jabatan Bomba dan Penyelamat dikejarkan ke tempat kejadian untukmembantu memadamkan kebakaran. - BERNAMA

0 comments:

View Comments/Post a Comment

07 di bota - Google Blog Search

07 di bota - Google Blog Search


Telok Bakong Online: Calon Pakatan Rakyat Boleh Menang <b>Di Bota</b>

Posted: 08 Nov 2012 05:55 PM PST


                          Pelbagai spekulasi telah dibuat untuk meramalkan suasana politik di Perak Tengah.segala gala ramalan telah dibuat dan menimbulkan tandatanya penduduk setempat.Kawasan DUN Bota telah dilanda seribu persoalan dan pelbagai pertanyaan yang masih belum terjawab.Untuk pengetahuan umum, pengundi dalam Parlimen Parit memang dikenali cukup terbuka dan sentiasa bersedia bukan menukar selera sekiranya ada yang tidak kena kepada mereka atau memcabar maruah diri.Orang daerah ini sangup berkorban apa sahaja jikaianya melibatkan hargadiri dan prinsip diri.Dalam tahun tahun 50 dan 60an,bangsa asing agak khuatir untuk masuk kedaerah ini kerana berlakunya beberapa peristiwa berdarah dalam keadaan dimana penduduk tempatan perlu mempertahankan agama dan keluarga mereka.Mereka telah melalui perbagai jenis penderitaan dan kesusahan.Semuanya ditempuhi dengan sabar dan penuh kerelaan
                        Penduduk Bota boleh berubah dan akan berubah pada PRU 13 ini,berdasarkan beberapa faktor yang logik dan boleh diterima pakai.Antara sebab yang utama ialah perpecahan yang berlaku didalam Umno itu sendiri. Seperti  yang kita tahu Umno memang tidak pernah bersatu.Saat perpaduan penuh Umno ialah disaat ianya ditubuhkan dan disaat ianya dibubarkan.Dalam Umno Parit, pemimpin mereka sering berebut rebut untuk memegang jawatan.Sebab itulah semasa PemilihanUmno,politik wang berleluasa.Wang bagai udara yang disedut,ianya bertukartangan begitu mudah.
                        Keadaan ini menerangkan mengapa berlaku pertarungan yang begitu sengit untuk merebut tempat menjadi perwakilan ke Bahagian.Budaya rasuah ini sebenarnya telah bermula dari peringkat cawangan lagi.Ianya kian hebat di Peringkat Bahagian dan seterusnya di peringkat Pusat.Kita akandapati mana mana calon yang mempunyai kuasa wang akan senang memperolehi kemenangan.Kita perhatikan anak cucu Tan Sri Noah sentiasa akan menang dalam setiap pencalonan yang ditandingi oleh mereka.Ini adalah kerana mereka mempunyai peruntukan dana yang besar untukdiberikan pada perwakilan-perwakilan yang telahdi pilih pada peringkat Bahagian.
DUN Bota mempunyai Jumlah Pengundi: sebanyak 14,389, Peratusan Kaum: M: 98.79% C: 0.28% I: 0.9% L: 0.03% (Data PRU 12).Untuk Keputusan PRU 12 adalah seperti dibawah:-
Dato Nasarudin Hashim (6556 undi)
Tuan Haji Usailli Alias (4488 undi)
Akan Bersambung dibahagian kedua.

Msinc-Belajar dari pengalaman dan ilmu.bagai lampu penyuluh hidup dalam kegelapan.

Telok Bakong Online: DUN <b>BOTA</b> JADI TUAN RUMAH..HIMPUNAN <b>...</b>

Posted: 12 Dec 2012 04:14 PM PST

Himpunan kebangkitan rakyat 16 Disember 2012 akan diadakan di Bandar Seri Iskandar,Bota,Perak.Sebelum ini diadakan di Batu Pahat Johor.Himpunan kebangkitan Rakyat ini dianjur oleh Parti-parti kompenan PAKATAN RAKYAT dengan kerjasama dari beberapa NGO-NGO yg lain.

Konvoi kereta dan motorsikal dari setiap daerah-daerah di dalam negeri Perak yg bermula dari daerah masing-masing  dan berakhirnya di tempat himpunan di Bandar Seri Iskandar

Hadirin akan mendengar amanat-amanat dari pemimpin tertinggi Pakatan Rakyat (PR) sebelum kita menghadapi PRU ke 13 yang akan menjelang tiba tidak berapa lama lagi.Antara pemimpin tertinggi yg akan hadir ialah Ketua Umum PKR Dato' Seri Anwar Ibrahim,Pengerusi DAP Lim Kit Siang,Presiden PAS Tuan Guru Dato' Seri Haji Abdul Hadi Awang dan beberapa pemimpin-pemimpin tertinggi PR yang lain.

MOH MENGKOME KITE KE BANDAR SERI ISKANDAR 16 DISEMBER INI...SEMUE DI JEMPUT HADIR.

Sumber-botaonline group

Msinc-Akan support satu banner dari TBO

07 di changkat keruing - Google Blog Search

07 di changkat keruing - Google Blog Search


Insiden Bakar Kereta JPJ : Seorang Lagi Suspek Ditahan.

Posted: 14 Jan 2013 07:29 AM PST

alt

 

IPOH 14 Jan. - Polis menahan seorang lagi suspek bagi membantu siasatan kes kemalangan membabitkan 10 kenderaan termasuk milik Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Seri Manjung di Pekan Ayer Tawar berhampiran Seri Manjung dekat sini, Jumaat lepas.

Timbalan Ketua Polis Perak SAC Datuk A. Paramasivam berkata polis suspek berumur 40 tahun itu ditahan di Taman Muhibbah, Sitiawan Sabtu lepas pada 7 malam.

"Ini menjadikan kesemua suspek ditahan seramai empat orang yang mana tiga daripadanya berumur 17, 40 dan 33 tahun berasal dari Ayer Tawar dan Changkat Keruing, Pantai Remis," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata kes tersebut kini disiasat mengikut Seksyen 42 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 dan Seksyen 435 Kanun Keseksaan.

"Setakat ini siasatan kita (polis) mendapati lori terbabas sebab kelajuan...bila terbabas ia langgar bas dan menyebabkan pelanggaran kenderaan yang lain," katanya.

Paramasivam meminta orang awam agar tidak membuat sebarang spekulasi mengenai kejadian itu yang boleh menggugat ketenteraman awam dan meminta saksi tampil menyalurkan maklumat kepada polis.

Dalam kejadian itu kenderaan pacuan empat roda JPJ diterbalik dan dibakar orang ramai di Km 12 Jalan Sitiawan-Ipoh dilampu isyarat berhadapan Sekolah Methodist, Ayer tawar.

Kemalangan itu turut melibatkan sebuah lori sawit, sebuah lori pasir, dua bas sekolah, tiga kereta sedan, sebuah jip dan sebuah motosikal mengakibatkan empat cedera parah dan 11 cedera ringan. Foto : MBI

07 di pasir salak - Google Blog Search

07 di pasir salak - Google Blog Search


Telok Bakong Online: Zambri Abd Kadir Lari Ke <b>Pasir Salak</b> Sebab <b>...</b>

Posted: 26 Feb 2013 04:12 PM PST

Timbul persoalan siapakah yang bakal mengantikan tempat Tajuddin Rahman di Pasir Salak.Perbagai spekulasi telah dibuat.Jangan merasa terkejut kalau anda dapati Zambry Abd Kadir akan bertanding disana sebagai Ahli Parlimen.Sebenarnya kawasan Kg Gajah,Pasir Salak,Bota dan Belanja adalah kawasan yang ahli ahli UMNO merasa cukup selamat untuk bertanding walaupun kawasan Parit telah membuat perubahan pada tahun 1969 dan 1999.Namun secara pukulratanya BN menganggap kawasan kawasan ini adalah kubu kuat dan kawasan selamat mereka.

Peralihan Zambry ke Parlimen Pasir Salak ini dilihat sebagai "misi menyelamat pemimpin BN " kerana sememangnya BN sudah melihat bahawa di Negeri Perak sudah tiada harapan untuk BN kembali berkuasa.Sekiranya Zambry dikekalkan di peringkat DUN,beliau akan jadi ketua pembangkang yang tiada kuasa pemerintahan.Ini dilihat sebagai suatu kerugian bagi pemimpin pemimpin UMNO/BN.Untuk mengelakkan perkara seperti ini terjadi maka pemimpin pemimpin terpilih ini terpaksa dialehkan ke Parlimen,kena BN merasakan mereka mampu lagi mengekalkan kuasa di peringkat Persekutuaan.

Tambahan lagi kawasan yang bakal ditandingi oleh Zambry adalah kawasan "selamat".Namun dari gerakkerja yang ditunjjukan oleh Pas Kawasan Kg Gajah,Parlimen Pasir Salak bukanlah suatu kawasan yang mudah kepada BN lagi.Didalam PRU segala kemungkinan boleh terjadi.Dengan kuasa Allah,apa apa pun boleh berlaku.

07 di sitiawan - Google Blog Search

07 di sitiawan - Google Blog Search


Iklan <b>di</b> Mudah PERCUMA – Senang, Tak Perlu Daftar » Blog <b>...</b>

Posted: 20 Feb 2013 01:39 AM PST

Salam semua, Laman web ini akan dilancarkan tidak lama lagi. Kami memberikan perkhidmatan promosi dan pengiklanan secara online, percuma untuk anda semua. Pengiklanan di sini adalah PERCUMA Anda dikenakan RM10.00 untuk pilihan Feature on Homepage Anda dikenakan RM10.00 untuk pilihan Feature in Category Pembayaran adalah melalui PayPal


07 di bukit gantang - Google Blog Search

07 di bukit gantang - Google Blog Search


apakah yang dimaksudkan &#39;pas for all&#39; <b>di bukit</b> <b>...</b> - hak malaysia

Posted: 25 Feb 2013 05:58 AM PST

Apakah yang dimaksudkan Baju 'PAS 4 ALL' yang dibuat oleh Nizar Jamaluddin di Bukit gantang? Adakah menandakan sesuatu perkara yang baik untuk Rakyat Perak terutamanya di umat Islam di Perak.

HM tertanya-tanya juga PAS 4 ALL ini; adakah baju ini membuktikan keadilan samarata hudud PAS kepada umat islam termasuk bukan Islam yang akan di implementasikan oleh PAS di Perak jika mampu merampas daripada BN dalam PRU13? Walhal Nizar dibayangi ketakutan kekuasaan DAP Perak mengawal Nizar dari 'remote' Nga Kor Ming dan Ngeh Koo Ham.

PAS perlu memahami apa itu hukum hudud dan hukum itu adalah untuk semua dibawah pentadbiran kerajaan memerintah. Persoalannya kembali, adakah benar Nizar yakin mampu menunaikan janji PAS.

kita fikir-fikirkanlah.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Labun Cikgu Lin: <b>BUKIT GANTANG</b> MAMPU MENGEMBALIKAN <b>...</b>

Posted: 26 Feb 2013 10:17 PM PST

Bukit Gantang amat disegani di zaman dulu kerana Parlimen dan Tiga DUNnya merupakan KUBU KUAT UMNO/BN.
Zaman kegemilangannya tercemar di PRU 12 di mana HANYA dapat mempertahankan SATU KERUSI DUN sahaja iaitu Trong, manakala Parlimen Bukit Gantang, Kuala Sepetang dan Changkat Jering jatuh ke tangan Pakatan Pembangkang.
KENAPA dan MENGAPA biarlah menjadi LIPATAN SEJARAH.
Saya YAKIN, PRU 13 ini ... Bukit Gantang pasti dapat mengembalikan semula zaman kegemilangannya di mana beberapa faktor penghalang telah dapat disingkirkan dan dibentras oleh Pemimpin-pemimpin Tempatan yang berwibawa.
PRU 13 ini, saya yakin ... Pucuk Pimpinan BN TIDAK AKAN MELETAKKAN "BUKAN ANAK TEMPATAN"  bertanding di kawasan-kawasan Pilihan Raya di sini kerana PRU 12 TELAH MENGAJAR KITA.

MAJORITI DUN PERAK PRU 12 (2008)
KODDUN/PARLIMENMAJ 08      %
N50SITIAWAN-8529-73.17%
N55PASIR BEDAMAR-7914-58.42%
N41KERANJI-4435-54.65%
N30BUNTONG-5315-48.11%
N27PASIR PINJI-6339-46.85%
N31JELAPANG-6707-46.57%
N32MENGLEMBU-6523-42.69%
N22JALONG-5516-41.67%
N28BERCHAM-6012-40.23%
N37PANTAI REMIS-5076-36.80%
N25CANNING-5666-35.86%
N26TEBING TINGGI-2525-31.41%
N51PASIR PANJANG-4474-29.93%
N18AULONG-2808-24.89%
N44SIMPANG PULAI-3386-24.83%
N33TRONOH-2571-22.91%
N11G. SEMANGGOL-2070-22.17%
N57SUNGKAI-1454-18.44%
N54HUTAN MELINTANG-1721-16.94%
N40MALIM NAWAR-1362-14.87%
N59BEHRANG-1027-11.01%
N17POKOK ASSAM-865-8.51%
N14CHANGKAT JERING-1102-8.42%
N8TITI SERONG-1149-7.59%
N56CHANGKAT JONG-899-7.41%
N12SELINSING-547-6.10%
N13KUALA SEPETANG-564-5.31%
N29KEPAYANG-490-4.68%
N9KUALA KURAU-467-3.67%
N45TEJA-175-1.93%
N20LUBOK MERBAU-72-1.02%
N36PENGKALAN BAHARU140.17%
N6KUBU GAJAH661.04%
N10ALOR PONGSU951.09%
N23MANJOI3481.42%
N43SUNGAI RAPAT6364.14%
N5SELAMA3554.42%
N16KAMUNTING5554.85%
N53RUNGKUP4547.05%
N35MANONG74910.05%
N49KAMPONG GAJAH141610.85%
N48SUNGAI MANIK137411.56%
N21LINTANG137613.06%
N19CHENDEROH103915.67%
N15TRONG91616.93%
N42TUALANG SEKAH156919.67%
N34BUKIT CHANDAN169421.71%
N39BOTA206823.30%
N7BATU KURAU243926.57%
N38BELANJA231026.86%
N24HULU KINTA532231.37%
N47AYER KUNING325231.38%
N58SLIM352635.54%
N3KENERING279837.92%
N4KOTA TAMPAN233541.49%
N46CHNDERIANG339242.03%
N52PANGKOR578545.54%
N2TEMENGOR461755.96%
N1PENGKALAN HULU464563.90%

MAJORITI PARLIMEN PERAK PRU 12 (2008)

P64IPOH TIMUR-21942-58.78%
P66BATU GAJAH-24267-54.68%
P65IPOH BARAT-15334-42.07%
P60TAIPING-11298-34.41%
P57PARIT BUNTAR-7551-27.08%
P71GOPENG-7368-19.28%
P58BAGAN SERAI-3413-12.61%
P68BERUAS-1828-8.38%
P62SUNGAI SIPUT-1821-7.95%
P76TELOK INTAN-1470-5.73%
P59BUKIT GANTANG-1566-5.38%
P74LUMUT2980.77%
P56LARUT19118.14%
P67KUALA KANGSAR14589.94%
P70KAMPAR262710.54%
P73PASIR SALAK268810.74%
P61PADANG RENGAS174912.78%
P63TAMBUN538614.05%
P75BAGAN DATOK269215.74%
P72TAPAH302016.06%
P69PARIT287316.30%
P77TANJONG MALIM542220.13%
P54GERIK557336.00%
P55LENGGONG491937.82%
Saya dengan berdasarkan pengetahuan sedia ada , pengalaman dan tinjuan ke kawasan-kawasan Pilihan Raya ini sejak sekian lama ingin berkongsi pendapat berkaitan dengan "WINABLE CANDIDATE" untuk difikirkan oleh Pengundi Kawasan ini.

Dalam penentuan Calon ini, pertamanya ... KITA HENDAKLAH MENGHINDAR "INI KAWAN SAYA", "INI BOS SAYA" sebabnya ... ANDA HANYA SEORANG tetapi yang kita mahukan adalah SELURUH PENGUNDI dalam kawasan di calon itu dipertandingkan.
Tak usahlah KACAU atau GANGGU GUGAT ADUN yang sedia ada.
Disebabkan BN mempunyai Komponen, berikan sahaja kawasan ini kepada Komponen BN demi memenuhi KOUTA Komponen, akan tetapi disebabkan telah berlaku PENINGKATAN PEMILIH MELAYU MENDADAK, pilihlah dan carilah Pemimpin Melayu (Anak Tempatan) dari PPP untuk diletakkan sebagai calon Bn di situ.
3.   N14 Changkat Jering
Berdasarkan Keputusan PRK Bukit Gantang yang lalu, Calon BN, Dato' Ismail Saffian berpotensi di sini. Kebanyakan PDM Changkat Jering telah berlaku peningkatan. Ini bermakna sebagai ANAK JATI CHANGKAT JERING dan penglibatannya dengan UMNO Bukit Gantang... beliaulah Calon yang paling sesuai.
Tak perlu saya nyatakan siapa sebabnya ramai yang sesuai dan layak dan kalau boleh ... pilihlah TOKOH dari kawasan SIMPANG kerana PDM ini AMAT BERMASALAH semasa PRK lalu.
SAYA INGIN MENCABAR BUKIT GANTANG ... TUNJUKKAN KEMBALI "KEJANTANANMU" DALAM POLITIK NEGARA.

07 di beruas - Google Blog Search

07 di beruas - Google Blog Search


DIALOG RAKYAT: Koh sasar menang semula <b>di Beruas</b> dan Teluk <b>...</b>

Posted: 01 Oct 2012 01:40 AM PDT

KUALA LUMPUR —  Presiden parti Gerakan Tan Sri Koh Tsu Koon mensasarkan untuk memenangi semula kerusi parlimen di Beruas dan Teluk Intan di Perak, di samping mempertahankan kerusi Simpang Renggam di Johor.

Bekas ketua menteri Pulau Pinang itu berkata, misi utama Gerakan ialah mempertahankan kerusi yang dimenangi oleh Barisan Nasional (BN) pada tahun 2008 dan memenangi seberapa banyak kerusi.
"Pada pilihan raya 2008, Gerakan telah memenangi dua kerusi iaitu Gerik dan Simpang Renggam.

"Bagaimanapun, kita sudah berbincang dengan Umno yang mahu bertanding di Gerik, dan kita cuba mendapatkan kerusi Taiping, di samping Beruas dan Teluk Intan di Perak," kata Koh dalam sidang media selepas tamat mesyuarat agung parti tersebut, hari ini.

Koh berkata, beliau yakin untuk Gerakan menang di Beruas dan Teluk Intan memandangkan pada pilihan raya yang lalu, calon Gerakan tewas dalam jumlah majoriti kurang daripada 1,000 undi.

"Bagaimanapun, ini hanya di peringkat awal, dan seterusnya kita akan membincangkan soal calon dengan parti komponen yang lain nanti," kata Koh lagi.

Koh juga berkata, beliau mahu Gerakan memecahkan angka kosong setelah Gerakan tewas semua calon dalam pilihan raya umum di peringkat negeri Pulau Pinang.

"Di kerusi DUN Pulau Pinang, kita kalah kesemua kerusi, oleh itu kita harap kita dapat pecahkan angka kosong di Pulau Pinang," katanya.

"Kita menyedari kita dalam keadaan sekarang amat sukar, tetapi saya percaya dengan kerja keras kita boleh mendapatkan lebih banyak undi di Pulau Pinang."

Beliau juga tidak memberikan sebarang komen apakah beliau akan bertanding pada pilihan raya akan datang.

Sebelum itu dalam ucapan penggulungannya, Koh menyeru kepada ahli Gerakan agar menggunakan "positive politics" yang menolak politik ekstremisme untuk mendapatkan undi pada pilihan raya akan datang.

"Ya, kita juga mahukan perubahan," katanya. "Tetapi kita mahukan perubahan yang membawa perkara yang lebih baik, bukannya berdasarkan emosi semata-mata."

Beliau juga menyeru supaya ahli membuat kerja bukan kerana untuk mendapat jawatan atau menjadi calon, tetapi bekerja untuk membantu rakyat.

"Saya mahu melihat pencapaian dahulu sebelum kita berikan jawatan atau menjadi calon," katanya lagi.
"Kita juga harus bekerja bukan sahaja untuk Parti Gerakan, tetapi membantu Barisan Nasional secara keseluruhannya."

07 di gerik - Google Blog Search

07 di gerik - Google Blog Search


Shahar Homestay (Gerik): Shahar Homestay <b>di Gerik</b>, Perak

Posted: 02 Dec 2012 08:54 PM PST

HARGA PROMOSI SEMPENA PEMBUKAAN

SHAHAR HOMESTAY merupakan homestay yang menawarkan penginapan yang selesa untuk anda semua jika berkunjung ke Daerah Gerik, Perak. Shahar Homestay di Gerik ini sangat sesuai untuk anda jika anda mahu kan penginapan yang murah tetapi selesa seperti berada di rumah sendiri.

Lokasi
Shahar Homestay terletak di Kampung Bendang Kerajaan, Gerik Perak (Tanah lot)
GPS Coordinate : (akan diberitahu kemudian)

Kemudahan
Jumlah bilik tidur : 3 bilik
Bilik 1 : Master Bedroom (Air Conditioned), 1 Katil Queen, Carpet, 2 Bantal
Bilik 2 : 1 Kipas, 1 Katil Queen, 2 Bantal, Carpet
Bilik 3 : 1 Kipas, 1 Katil Bujang, Tambahan 1 tilam bujang, 2 Bantal

Bilik air/tandas : 2 bilik air (Salah satu dilengkapi Water Heater)

Ruang Dapur : Peti Ais 2 Pintu, Meja Makan, Water Filter, Electric Kettle (AKTIVITI MEMASAK
TIDAK DIBENARKAN)

Ruang Tamu : Dilengkapi dengan TV 21", Set sofa

Lain-lain : Iron Board beserta Iron

**Tuala mandi tidak disediakan

Jarak

Kurang 1 km dari Pekan Gerik
Kurang 1 km dari stesen minyak (Petronas, Shell, Esso)

Antara kelebihan lain homestay ini ialah ianya berpagar, mampu memuatkan 3 buah kereta di dalam kawasan rumah serta terdapat sebuah sungai yang mengalir cantik serta menyejukkan yang terletak berhampiran belakang rumah.

Jumlah Maksimum Penghuni (Muslim Sahaja)
Dewasa : 10-15 orang

Gambar-gambar Homestay
KEDATANGAN ANDA AKAN DISAMBUT DENGAN SENYUMAN :)
SILA HUBUNGI EN SHAHAR - 012 5144330 UNTUK TEMPAHAN DAN PERTANYAAN

07 di pengkalan hulu - Google Blog Search

07 di pengkalan hulu - Google Blog Search


kerajaan buka peluang pada orang asli masuk polis - hak malaysia

Posted: 26 Feb 2013 05:12 AM PST

Peluang pekerjaan dilembarkan kepada 111 Orang asli dipilih di seluruh Negara bagi kumpulan pertama mengikuti kursus asas Konstabel Orang Asli Polis Diraja Malaysia Siri 1/2013 di Mes Pegawai Kana,Bridged Utara,PGA Hulu kinta.

Kerajaan akan melatih peserta menjalani latihan selama 4bulan dan selepas itu akan ditempatkan di Kem bidor dan Pengkalan hulu.

Pengarah pengurusan PDRM,Datuk Mortadza Nazarene berkata pengambilan terbaru pelatih ini adalah mengisi kekosongan perjawatan anggota Pasukan Gerakan Am(PGA) membabitkan masayakat itu.

Keseluruhan sebanyak 739 perjawatan disediakan bagi skim itu dan mereka yang baru diambil adalah untuk mengisi 199 lagi kekosongan yang ada.

Kerajaan akan memberi sedikit kelonggaran dari aspek pencapaian akademik dan fizikal pada pemilihan program berkenaan.

Wakil dari orang asli, Ghaza Bah Naian,27 berterima kasih kepada kerajaan terutamanya PDRM dan JAKOA kerana memberi ruang dan membantu golongan orang asli menyertai Polis.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

07 di bidor - Google Blog Search

07 di bidor - Google Blog Search


Absolutely Afzan: Aidiladha <b>di Bidor</b>

Posted: 08 Dec 2008 07:29 AM PST

Raye haji nih balik Bidor.. bawak Affan beraye umah tok ibunye.. kitorg sampai sini dari hari jumaat lagi. Afat kan cuti Jumaat & sabtu. n terengganu bagi cuti raye haji hari isnin & selase. so, hari selase pagi2 baru balik kuantan..

Hari nih, di pagi hari raye, cam biaselah, mkn soto.. ibu masak soto mmg sedap.. pastuh kol 3ptg gerak keluar. dari semalam Liyana dah ajak dtg umah mak mertua die kat Ipoh sbb ade kenduri Akikah anak die, Puteri Orked Khadija.. So, siap2 la gi Ipoh.. 1st time nih aku nak gi Ipoh.. Affan surela dibawak sekali. lagipon Yana x penah tgk affan lagi..

Affan yang dah siap pakai jeans n baju jalan die menunggu mama bersiap sambil duduk2 di atas sofa..

Ok, nak keluar rumah kenela pakai topi eskimo die..

Affan sgt suke gi jalan, masuk kete je trus tido.. mmg senang nak bawak die nih jalan..

Bergambar ngan Liyana ngan Orked nye.. Orked dah 8 bulan.. tapi die akan dapat baby x lame lagi. Liyana pregnant dah 6 bulan..

Balik dari rumah Liyana, gi lak umah kawan Afat. tapi x de org kat umah, pastuh gi umah kawan Afat sorg lagi, Ijad kat Kampar.. lepas tuh dah magrib tuh turun dari umah Ijad, gi lak umah Acik Afat kat Temoh lak.. last2 kol 9 malam sampai ke Bidor.. sakan betul berjalan raye hari nih. Affan pon dapat byk duit raye..

Sekian.. Esok nak balik ke Kuantan..