Isnin, 17 Disember 2012

07 di pangkor - Google Blog Search

07 di pangkor - Google Blog Search


Cuti-Cuti Malaysia <b>Di</b> Pulau <b>Pangkor</b> dan Melaka Wonderland - Blog <b>...</b>

Posted: 26 Nov 2012 06:37 PM PST

[unable to retrieve full-text content]Blog Archive. ▽ 2012 (8). ▽ November (2). Cuti-Cuti Malaysia Di Pulau Pangkor dan Melaka Won... Cerita Kejayaan Anak Muda Malaysia di Luar Negara. ▻ September (1). ▻ July (1). ▻ April (1). ▻ March (1). ▻ February (2) ...

07 di parit buntar - Google Blog Search

07 di parit buntar - Google Blog Search


Mengapa Perjuangan disini, <b>Parit Buntar</b> « Lampu dan mentol&#39;s Blog

Posted: 03 Dec 2012 06:24 AM PST

Oleh Rizal Yob Ipoh

image

image

Parit Buntar, 03hb Disember 2012 – Kedatangan pasukan kami kali ini adalah meningkatkan semangat juang ahli – ahli untuk hadir piket pada 15hb Disember 2012 di Menara MBC CIMB Kuala Lumpur.

Pertemuan pertama bermula di Hong Leong Bank untuk berjumpa ajen khas Nube Sdra Azizi yang banyak menabur tenaga untuk Nube Ipoh.

Keduanya, kami bergerak ke Bank Islam dan selepas itu ke CIMB Bank serta Bank Muamalat. Kesemua bank – bank yang kami kunjungi mendapat perhatian semua ahli – ahli yang bertanyakan berkenaan Perjanjian Kolektif yang kini berada diproses mahkamah.

Di pertemuan singkat ini kami memaklumkan pada mereka bahawa mesyuarat ringkas petang ini diadakan di sebuah Restoran makan dibandar ini.

Dalam pertemuan ini, pihak kami mengulangi kenyataan Nube yang mengarahkan semua ahli – ahli Nube "Stop Sales".

Selain daripada itu, banyak – banyak persoalan dilontarkan oleh ahli-ahli di Parit Buntar kepada kami yang dijelaskan oleh kami yang hadir.

Lihat ini sebagai sokongan dan meningkatkan semangat juang pada tarikh keramat 15hb Disember 2012 yang akan datang..saksikan

Laporan GGIT (Gerakan Gempur Ipoh Team) untuk Berita NUBE

07 di bagan datoh - Google Blog Search

07 di bagan datoh - Google Blog Search


DPPK BD: IBADAH KORBAN MERIAH <b>DI BAGAN DATOH</b>

Posted: 28 Oct 2012 01:55 AM PDT

SEBANYAK 12 EKOR LEMBU TELAH DIKORBANKAN SEMPENA AIDILADHA KALI INI ANJURAN PAS KAWASAN BAGAN DATOH.
Penyertaan yang menggalakkan tanda kesedaran Umat Islam tentang tuntutan ibadah korban di sini.
BAGAN DATOH ( Selekoh ) : Seperti kelaziman tahun- tahun sebelum ini, PAS Kawasan Bagan Datoh telah meneruskan penganjurkan majlis korban sebagaimana tuntutan Islam itu sendiri. Bertempat di Markaz Tarbiyyah PAS Selekoh, sebanyak 12 ekor lembu telah di korban di majlis tersebut. Sambutan menggalakan dengan penyertaan peserta semakin meningkat pada tahun ini merupakan perkara positif apabila umat Islam khususnya di kawasan ini sedar untuk melakukan tuntutan korban tersebut.
Menurut pengarah program korban tersebut, Ustaz Ahmad Sarkozy Imani berkata, ianya tidak menjangkakan penyertaan program korban kali ini begitu ramai. Walaupun pada asalnya,beliau mesasarkan hanya untuk 8 ekor lembu sebagaimana tahun yang lalu.
Turut hadir dalam program, Yang Dipertua PAS Kawasan, Ustaz Misbahul Munir Masduki yang turut sama- sama bergotong- royang menyembelih dan mengagihkan daging korban tersebut.
Ustaz Misbahul Munir bersiap sedia untuk menyembelih lembu yang telah siap dibaringkan.
Para hadirin yang turut sama untuk bergotong-royong dalam program ibadah korban kali ini

Kelihtan para petugas sibuk memotong dan melapah daging lembu yang telah dikorbankan.

YDP PAS Kawasan, Ustaz Misbahul Munir menyampaikan daging agihan kepada penerima.

Sebahagian daging yang telah siap dibungkus untuk diagihkan kepada penerima.

07 di ipoh - Google Blog Search

07 di ipoh - Google Blog Search


persatuan persahabatan adakan perhmpunan tahunan <b>di ipoh</b>

Posted: 27 Nov 2012 04:49 AM PSTIpoh, 24 November - Persatuan Persahabatan Abad Ke- 21 Malaysia (PPAKM) telah melangsungkan perhimpunan tahunannya dari 24 hingga 25 Disember 2012 di Sekolah Menengah Yuk Choy. Perhimpunan ini juga diadakan sempena sambutan 10 tahun pertubuhan tersebut. 
Lebih 1000 orang terdiri dari anggota PPAKM, rakan-rakan seperjuangan, kawan karib, tokoh awam serta pertubuhan persaudaraan menghadirinya. Wakil dari kampung-kampung perdamaian di Selatan Thai iaitu Kampung Perdamaian Banlang, Kampung Perdamaian Betong, Kampung Perdamaian Sukhirin dan seramai 105 orang Orang Asli telah menghadiri perhimpunan itu.
 Pengerusi Jawatankuasa Kerja Perhimpunan, Kawan Chai Kan Fook dalam ucapannya menyebut: "Pengembalian kami ke tanahair telah genap 20 tahun, dan penubuhan persatuan kami telah genap 10 tahun. Berkat adanya prihatin dan bantuan dari sanak saudara, sahabat handai dan kawan-kawan karib, maka kami telah mengharungi masa yang sukar dan telah menetap aman dalam pelbagai aspek, kini telah dapat membuat kerja-kerja yang bermakna setakat yang mampu kepada orang ramai dan masyarakat. Sekiranya tiada bantuan yang tersebut itu sudah pasti tidak ada hari ini bagi kami." 
Yang Dipertua PPAKM, Kawan Lee Huck Tee dalam ucapannya menyebut: "Malam ini kami di sini meraikan ulang tahun ke-10 penubuhan Persatuan Persahabatan Abad Ke-21 Malaysia (PPAKM), saya berasa berhutang budi kepada para rakan seperjuangan, kawan karib, tokoh awam terkenal, serta pertubuhan persaudaraan yang melapangkan masa datang menghadiri majlis ini; maka atas nama persatuan ini saya menyatakan alu-aluan mesra dan ribuan terima kasih kepada kalian." 
Perhimpunan telah meluluskan 4 usulan yang antara lain menuntut Kerajaan Malaysia melaksanakan sepenuhnya semangat persetujuan damai; membenarkan Chin Peng sebagai Ketua Perwakilan Rombongan PKM balik ke tanah airnya, menuntut Kerajaan Malaysia membatalkan semua sekatan dan gangguan ke atas bekas anggota Tentera Rakyat Malaya yang kembali ke Malaysia terutamanya dalam masalah permohonan kad pengenalan dan kebebasan bergerak. 
Di samping itu juga diadakan kempen mengutip tanda tangan menuntut kerajaan Inggeris bertanggungjawab kekejaman tenteranya ke atas rakyat Batang Kali dan menyatakan simpati kepada mangsa. 

Perhimpunan yang dihadiri oleh berbagai etnis itu telah berlangsung dalam suasana damai dan harmonis. Akan tetapi menjelang jamuan makan malam majlis terganggu kerana elektrik terputus secara tiba-tiba tanpa sebab selama sejam. Walau bagaimanapun majlis dapat diteruskan dengan lancar setelah elektrik bersambung semula. 

07 di bota - Google Blog Search

07 di bota - Google Blog Search


Lagi Lagi Lagi..Faktor Kemenangan Pakatan Rakyat <b>Di Bota</b>

Posted: 16 Nov 2012 09:49 PM PST


ii.Strategi Pilihanraya Yang Baik Oleh Pakatan.

                   Pengumuman siapa calun calun yang bertanding lebih awal telah memberikan lebih banyak kelebihan kepada calun calun Pakatan Rakyat.Parti Pas telah menyenaraikan Ustaz Ismi dan Dr Najihah sebagai calun yang mewakili Parlimen Parit dan DUN Belanja.Manakala PKR telah meletakkan Ustaz Zulkifli Ibrahim untuk bertanding bagi kerusi DUN di Bota.Langkah awal ini telah dianggap sebagai satu fenomena baru dalam politik negara.Penyenaraian awal ini telah memberi impak dan implikasi yang besar terhadap corak dan pola pengundian. 


                  Umno masih belum lagi menentukan calon mereka,mungkin Zambry tengah memikir lagi siapa calon yang sesuai untuk Perak Tengah.Kalau tersilap pilih kemungkinan peristiwa hitam BN pada tahun 1999 bakal berulang.Mereka mementingkan 'calon yang boleh menang' untuk PRU 13 ini.Mana mana pemimpin yang ada masalah,boleh lah simpan cita cita dan angan angan mereka untuk jadi Yang Berhormat itu jauh jauh didalam hati atau didalam mimpi.Namun jika dilihat dari gerak geri,bayang bayang kepada Calun Umno itu boleh dibaca.Untuk DUN Belanja besar kemungkinan Dato Zaim akan terus bertanding,walaupun ada cerita cerita beliau akan digugurkan.Tetapi pengaruh Zaim yang besar di DUN Belanja,tidak mungkin Zamby akan mengugurkan beliau kerana ini akan mengakibatkan penyokong beliau akan buat protest dan tunjuk perasan.Manakala untuk Parlimen pula, Y.B Nizar Zakaria akan dikekalkan,berdasarkan rekod beliau yang bersih.Persoalan besar untuk calun DUN Bota.Terdapat beberapa calun yang tersenarai.Silap pertaruhan,BN akan dapat balasannya.
                       Bagi calun PR,masa masa ini amat penting dalam menentukan kaedah berkempen.Untuk calun DUN Bota,beliau telah merangka beberapa program untuk mendekati hati rakyat.Kempen kempen yang dijalankan bukanlah untuk menghentam peribadi lawan.Ininya lebih kepada mendekati hati budi rakyat dan menerangkan langkah langkah yang akan diambil oleh Pakatan Rakyat apabila dapat menawan Putrajaya sambil menyakinkan kepada rakyat bahawa dasar dasar yang digariskan dalam Buku Jingga akan dilaksanakan dengan jayanya.Kempen kempen juga akan berkisar tentang pentingnya melakukan perubahan perubahan untuk kebajikan rakyat.Paling penting ialah untuk memberitahu rakyat bahawa masih banyak yang perlu dilakukan dan masih banyak agenda agenda rakyat yang terpikul di bahu pimpinan Pakatan Rakyat. 

Msinc-Ternanti nanti strategi knock down Pakatan Rakyat Dun Bota yang bakal memberikan pukulan maut kepada UMNO.Difahamkan bahaya  suatu projek besar akan dijalankan dan akan diumumkan sedikit masa lagi didalam Dun Bota.Perancangan ini diandaikan mampu memenangkan Pakatan Rakyat. Apakah projeknya?....tunggu..sampai masa TBO akan umumkan..

                     

07 di tanjung tualang - Google Blog Search

07 di tanjung tualang - Google Blog Search


PM meriahkan karnival <b>di Tanjung Tualang</b>, Sabtu – Perak Today

Posted: 21 Sep 2011 11:48 PM PDT

Orang ramai diminta tidak melepaskan peluang melihat dan bersama-sama Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mencuba kebolehan memancing udang galah di sebuah kolam pada program Karnival 1Malaysia Tanjung Tualang, kira-kira 50 km dari Ipoh sempena lawatan sehari ke Perak, Sabtu ini.

Program itu adalah sebahagian acara menarik disediakan sepanjang karnival berkenaan yang bermula jam 7 pagi hingga 11 malam dan dijangka dihadiri 20,000 hingga 30,000 pengunjung.

Selain merasmikan karnival itu kira-kira jam 11 pagi, Perdana Menteri yang diiringi isterinya, Datin Paduka Seri Rosmah Mansor, dijangka turut menanam pokok tualang di SJKC Thung Hon dan beramah mesra dengan penduduk setempat dalam program Walkabout.

Timbalan Menteri Dalam Negeri yang juga Ahli Parlimen Kampar, Datuk Lee Chee Leong, berkata rakyat di sini amat teruja kerana inilah julung kali seorang Perdana Menteri turun padang ke Tanjung Tualang.

Katanya, program dengan kerjasama pertubuhan bukan kerajaan (NGO) tempatan itu juga bertujuan mempromosikan kawasan berkenaan sebagai destinasi pelancongan.

"Sepanjang karnival itu, pelbagai program diadakan seperti pertandingan memancing udang galah, futsal, bola keranjang, melukis, mewarna gambar udang galah serta persembahan kebudayaan dan nyanyian pelbagai kaum," katanya di SJKC Thung Hon Tanjung Tualang, semalam.

Sementara itu, lawatan sehari Perdana Menteri ke Perak bermula dengan program Sepagi Bersama Perdana Menteri dan Jamuan Aidilfitri di Taman Soon Choon, di Ipoh.

-BERITA HARIAN

07 di bukit merah - Google Blog Search

07 di bukit merah - Google Blog Search


Sepetang Semalam <b>di Bukit Merah</b> | Blog Maya Dot Com

Posted: 16 Dec 2012 11:00 PM PST

cuaca punya la panas menyengat kat bukit merah ni ha.
peluh tik tik tik menetes netes.
kat jeti yaya & caca sambung lagi bagi ikan makan.
ada satu kumpulan itik yang comel nya lahai..
pastu terus ler balik ke hotel.
budak budak nak terjun tiruk dalam pool.
saya macam biasa lah, jadi pemerhati bebas saja.
seronok la budak ni dapat melampiaskan skill renangnya.
tapi belum cukup power lagi. kena asah lagi sayang.
dah puas mandi manda segala, balik bilik siap siap nak keluar dinner.
saya kan.. hmmm.. nak nangis tengok yaya buat solat jamak taqdim.
sumpah tak pernah terfikir yang anak saya tahu solat jamak ni.
sebak melihatnya sob sob sob..
plan nak makan kat luar bukit merah tu je, tapi sebab itu satu satunya gerai yang ada, makanya penuh bebenau.
sudahnya meredah highway, gi makan kat kamunting.  belasah je la.
apa tah nama restorannya, lupa. tapi sokayyy makanan sedap juga.
sebelum masuk tidur saya dengan encik z layan kerusi urut rest n go ni kat lobi hotel.
bahagian tertentu terpaksa dicensor atas sebab sebab keselamatan.
selamat malam bukit merah!

07 di pasir salak - Google Blog Search

07 di pasir salak - Google Blog Search


panas! tajuddin abdul rahman bakal tersungkur <b>di pasir salak</b>

Posted: 26 Oct 2012 01:40 AM PDT


Berita dari ribut El Nino Ameno sedang bertiup kencang!

Stop! Komer jangan suka dulu. Tajuddin Abdul Rahman tersungkur bukan kerana kalah dalam PRU13. Tapi namanya telah tersenarai sebagai third winnable candidate di Pasir Salak. Nama paling atas ialah mamat yang pandai main bola sepak pasukan Seladang! N3 tentang Mamat tu di sini. Nama kedua Yong tak tahu dan tak kisah.
Mamat yang pandai main bola sepak ini bakal menyingkirkan Tajuddin. Ini takde kena mengena dengan paras rupa Tajuddin yang sentiasa nampak garang berbanding dengan Zainol Fadzi yang gambornya suka senyum. Tapi kabornya ramai di kalangan UMNO tak tahan dengan mulut jeghabei si Tajuddin.

Zainol Fadzi tersenarai sebagai calon DUN Sungai Manik dan Parlimen Pasir Salak. Wah! Hebat mamat nih! Tahun depan Seladang akan pergi ke Perlawanan Akhir Piala Malaysia! Hahaha! 

Tau tau sajalah perangei orang umno. Bila tak terpilih, mulalah demer akan sabotaj parti. Harap perkara ini akan terjadi. Huhuhu! Penat Tajuddin mengampu Rosmah. Tapi nama tersingkir jua akhirnya.
Nampaknya UMNO kawasan Parlimen Pasir Salak udah pecah. Yang muda sokong Zainol Fadzi. Yang warga emas sokong Tajuddin!. Hmmm...Lantok komer! 

07 di taiping - Google Blog Search

07 di taiping - Google Blog Search


Nusa Mahsuri BC: Misbun kendali Kem Bakat Badminton <b>di Taiping</b> <b>...</b>

Posted: 18 Oct 2012 11:56 AM PDT

LAGENDA badminton negara, Datuk Haji Misbun Dato' Haji Sidek (gambar) mengetuai barisan jurulatih Kelab Badminton Nusa Mahsuri (NMBC) akan mengendalikan latihan Program Kem Bakat Badminton KBS-Nusa Mahsuri Peringkat Negeri Perak selama tiga hari bermula petang ini.
Selain Misbun, turut menyertai kem bakat ialah bekas pemenang pingat gangsa Sukan Olimpik Barcelona, Haji Jalani Dato' Haji Sidek dan Ketua Jurulatih NMBC, Haji Abdul Rahman Dato' Haji Sidek.
Difahamkan seramai 70 orang peserta dijangka mengambil bahagian di dalam program tersebut yang akan berlangsung di Kompleks Rakan Muda Larut Matang & Selama, Taiping.

07 di tapah - Google Blog Search

07 di tapah - Google Blog Search


BN4 WangsaMAJU: Anwar Jadi Badut <b>Di Tapah</b>???

Posted: 16 Dec 2012 11:00 PM PST

[unable to retrieve full-text content]Anwar Jadi Badut Di Tapah? .... Sekumpulan penduduk dari sekitar Kampung Huma Besar, di sini membuat laporan polis kerana mendakwa kepimpinan Pas mahu mengambil alih ta... Makin Berpecah!! MP PKR Desak MB ...

AKAR UMBI: Anwar Di&#39;badut&#39;kan <b>Di Tapah</b>

Posted: 16 Dec 2012 06:40 PM PST


Antara Pos melaporkan kenyataan Ketua Umum PKR Anwar Ibrahim bahawa beliau rela menjadi alat DAP ketika berucap dalam ceramah umum di Nibong Tebal kelmarin.

Sementara itu di Tapah, Anwar telah menampilkan dirinya sebagai 'badut' dan merelakan dirinya menjadi bahan tawa.

Dalam pada itu, ada lagi satu lagi video yang baru dimuat semalam di SINI.

RAKYAT MARHAEN: Ds Anwar tiup semanagat kaum India <b>di Tapah</b>

Posted: 16 Dec 2012 06:42 PM PST

Berikut hanyalah sebahagian kecil punca segala masalah yang melibatkan kehilangan wang dan harta negara sejak umno/BN berkuasa lebih setengah abad yang lalu. Namun, jika dikumpul, ianya mencecah ratusan billion Ringgit wang milik Rakyat yang telah diselewengkan oleh kerajaan umno/BN.

1. Skandal PKFZ yang melibatkan duit Rakyat sebanyak RM12.7 billion.

Tun Dr Ling Liong Sik mengaku tidak bersalah di atas dua pendakwaan di bawah Seksyen 418 dan 417 Kanun Keseksaan atas tuduhan memperdayakan Jemaah Menteri berhubung projek bernilai RM12.7 bilion itu. Bekas Presiden MCA ini dituduh memperdayakan Jemaah Menteri untuk bersetuju meluluskan pembelian 999.5 ekar tanah milik koperasi nelayan Melayu di Pulau Indah pada harga RM25 satu kaki persegi dengan kadar faedah 7.5 peratus, iaitu nilai yang jauh lebih tinggi dari nilai sebenar di pasaran. Beliau juga mengeluarkan surat sokongan mengarahkan projek PKFZ ini diserahkan kepada syarikat Kuala Dimensi Sdn Bhd, milik Pengerusi Kelab Penyokong BN, Dato Seri Tiong King Sing.

2. Komisen pembelian kapal selam sebanyak RM500 juta.

  • Harga asal pembelian: €1.14 billion (RM4.52 billion)
  • Kos Senggaraan jangka panjang: €999.15 juta (RM3.964 billion) kepada Perimekar Sdn Bhd bagi kerja-kerja penyelenggaraan jangka panjang kapal selam itu pada tahun 2002.

Permohonan tambahan daripada Kementerian pertahanan pada Sidang Belanjawan 2011

  • RM417 juta untuk membiayai kontrak senggaraan (In Service Support) dua buah kapal selam Scorpene
  • RM56 juta untuk bayaran pendahuluan sewaan perkhidmatan Sistem Submarine Escape Rescue Intervention (SMER-1).
  • Sebelum ini, kerajaan sudah membayar €999.15 juta (RM3.964 billion) - Rujuk di atas.

3. Kerugian pembelian aset oleh Sime Darby RM1.6 billion.

  • Kerugian akibat lebihan kos berjumlah kira-kira RM1.6 bilion, membabitkan projek minyak dan gas Bulhanine dan Maydan Mahzam di Qatar serta projekhidroelektrik Bakun.


4. Menanggung kerugian (bailout) Konsortium Perkapalan Berhad milik Mirzan Mahathir sebanyak RM1.7 billion.

  • MISC (anak syarikat Petronas) telah diarahkan oleh Mahathir (PM ketika itu) untuk membeli aset Konsortium Perkapalan Berhad dengan pembiayaan sebanyakRM1.7 billion bertujuan menyelamatkan syarikat perkapalan milik anak beliau, Mirzan.

5. Kos senggaraan Paya Indah Wetland RM88 juta.

6. Kerugian Pos Malaysia (Transmile) RM5460 juta.


7. Perjanjian pembelian Eurocopter sebanyak RM1.67 billion.

  • Harga ditawarkan oleh Eurocopter Malaysia yang dipilih oleh kerajaan: RM1.67 billion
  • Harga Kelowna Flightcraft untuk helikopter alternatif: RM865 juta (Kerajaan dapat menjimatkan RM805 juta)

8. Kos pembaikan bumbung Stadium Terengganu yang runtuh sebanyak RM292 juta.

9. Kos memperbaiki kerosakan MRR2 sebanyak RM70 juta

10. Akaun bil terlebih bayar Maybank sebanyak RM4 billion.

11. Tumbuk-rusuk (kickbacks) kepada Ng Yen Yen di Kementerian Pelancongan RM10 juta.

12. Kos membeli tiga buah lukisan oleh MAS sebanyak RM1.5 juta.

13. Lebihan bayaran oleh Kementerian Belia dan Sukan sebanyak RM8.4 juta.

14. Perbelanjaan Kompleks Sukan gajah putih di London sebanyak RM70 juta.

15. Baikpulih bangunan MATRADE sebanyak RM120 juta.

16. Kos minyak dan senggaraan jet kegunaan PM sebanyak RM200 juta.

17. Hutang tidak dapat dituntut InventQ sebanyak RM228 juta.

18. Membayar gantirugi pembatalan Jambatan Bengkok sebanyak RM257 juta.

19. Kerugian dalam urusniaga penjualan Augusta sebanyak RM510 juta.


20. Nilai kehilangan pendapatan kerajaan daripada Approved Permit (AP) yang dikeluarkan bagi tempoh setahun sebanyakRM1.8 billion.

21. Senggaraan kapal-kapal selam KD Tunku Abdul Rahman dan KD Tun Rzak (akan dijadikan artifak Muzium Negara) sebanyak RM4.1 billion.

22. Pembinaan dan senggaraan PSC Naval Dockyard Lumut sebanyak RM6.75 billion.

23. Dua skandal Bank Bumiputra pada wal 1980-an sebanyak US$1 billion dengan anggaran nilai kerugian pada 2008 sebanyak RM3.2 billion.

24. Kegagalan Maminco dalam percubaan menguasai pasaran timah dunia pada tahun 1980-an dipercayai mengakibatkan kerugian bernilai US$500 juta. (RM1.6 billion)

25. Bertaruh dalam niaga kewangan pasaran hadapan luar negara menyebabkan Bank Negara Malaysia kerugian RM30 billion pada tahun 1990-an.

26. Kerugian Perwaja Steel sebanyak US$800 juta (RM2.56 billion).

27. Menggunakan dana awam sebanyak RM10 billion dalam operasi Valuecap Sdn Bhd untuk melonjakkan nilai harga pasaran saham.

28. Skandal kewangan Bank Islam yang melibatkan kerugian RM700 juta.

29. Penjualan MV Augusta dengan harga €1 (1 Euro) mengakibatkan kerugian sebanyak €75.99 juta (RM348 juta) - sama seperti No. 18?

30. Kehilangan royalti Wang Ehsan Terengganu sebanyak RM7.4 billion (antara tahun 2004 – 2007)

31. Sejak penubuhan Petronas Philharmonic Orchestra selama lebih 10 tahun yang lalu, ia telah menelan perbelanjaan sebanyak RM500 juta denga RM1 juta setahun dibayar sebagai gaji dan imbuhan kepada Ketua Pegawai Eksekutif (CEO).

32. Yuran Penasihat: Mahathir telah dibayar RM180,000, Shahrizat Abdul Jalil (Menteri Kemajuan Wanita) RM404,726 dan Abdul Hamid Othman (Agama) RM549,675 pada setiap tahun.

33. Kerajaan telah membelanjakan RM3.2 billion untuk pelaksanaan program Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) sepanjang lima tahun pertama pelaksanaannya. Daripada jumlah tersebut, kerajaan telah membayar RM2.21 billion untuk membeli pelbagai kelengkapan teknologi, maklumat dan komunikasi (ICT) namun tiada sebarang perincian perbelanjaan pernah ditunjukkan.

Kerajaan telah membayar RM6k bagi setiap komputer laptop/notebook yang dapat diperolehi di pasaran dengan harga di bawah RM3k. Beberapa konsortium telah ditubuhkan semata-mata untuk 'mengendali secara atas-angin' pengagihan segala peralatan dan perkakasan berkenaan. Kini, kebanyakan peralatan dan perkakasan telah menjadi milik anak guru-guru yang terlibat dengan PPSMI.

34. Komisen yang telah dibayar kepada dua buah syarikat persendirian yang mengendalikan pembelian kapal selam Scorpene iaitu Perimeker Sdn Bhd dan IMT Defence Sdn Bhd berjumlah RM910 juta. Ada kaitan dengan No. 2.

35. Kerajaan membuat bayaran RM300 juta sebagai ganti rugi yang dibayar kepada Gerbang Perdana kerana pembatalan pembinaan Jambatan Bengkok yang bernilai RM1.1 billion.

36. RM1.3 billion telah dibazirkan dengan pembinaan kemudahan kompleks gajah putih 'Customs, Immigration and Quarantine' (CIQ) apabila projek Jambatan Bengkok dibatalkan.

37. Membelanjakan RM100 juta untuk kerja-kerja baik-pulih dan kebocoran Bangunan Parlimen Malaysia.


38. Program Angkasawan Negara yang menelan belanja – RM40 juta

39. Dianggarkan sebanyak RM500 juta setahun dibelanjakan untuk Latihan Khidmat Negara

40. Menanggung kerugian Eye of Malaysia – RM30 juta dan RM5.7 juta dalam bentuk pemberian tiket percuma.

41. Menanggung kerugian sebanyak RM2.4 juta untuk pembelian dakwat kekal

42. Pada September 2006, Samy Velu mengumumkan bahawa kerajaan telah membayar ganti rugi berjumlah RM38.5 billion kepada 20 buah syarikat pengendali lebuhraya. Sembilan syarikat pengendali tol lebihraya menerima durian runtuh berjumlah RM380 juta daripada kenaikan kadar tol pada tahun 2008 sahaja.

43. Tumbuk-rusuk (kickbacks) sebanyak RM32 juta nilai eksport kayu balak oleh syarikat-syarikat yang berkaitan dengan Ketua Menteri Sarawak dan ahli keluarganya.

44. Dua kali menanggung kerugian (bailout) oleh Malaysia Airline System (MAS) yang berjumlah sebanyak RM7.9 billion. Pada ketika MAS berhadapan dengan kerugian pada saban tahun, sebanyak RM1.5 juta telah dibelanjakan untuk membeli TIGA buah lukisan untuk menghiasi pejabat pengerusi MAS, Munir Majid. (Berkaitan dengan No. 11)

45. Menanggung kerugian (bailout) Sistem Pengangkutan Putra sebanyak RM4.486 billion.


46. Menanggung kerugian (bailout) STAR-LRT sebanyak RM3.256 billion.

47. Menanggung kerugian (bailout) Sistem Pembetungan Kebangsaan bernilai RM192.54 juta.

48. Menanggung kerugian (bailout) Lebuhraya Seremban-Port Dickson sebanyak RM142 juta.

49. Menanggung kerugian (bailout) Penjara Kuching bernilai RM135 juta.

50. Menanggung kerugian (bailout) Kajian Makanan dan Gunaan Orang Islam sebanyakRM8.3 juta.

51. Menanggung kerugian (bailout) Le Tour de Langkawi sebanyak RM3.5 juta.

52. Agihan secara borong ratusan juta saham di Bursa Malaysia dengan berselindung di bawah Dasar Ekonomi Baru (DEB) kepada kroni, kaum keluarga, anak-anak para Menteri dan pemimpin BN yang bernilai berbillion-billion ringgit.


53. Pindah-milik puluhan ribu hektar tanah-tanah komersial dan konsesi pembalakan kepada anak-anak serta kaum keluarga para Menteri dan pemimpin BN yang bernilai berbillion-billion ringgit.

54. Kerugian Petronas sejak tahun 1997 apabila menandatangani perjanjian dengan ENAM PENAMA yang tidak didedahkan dalam dagangan hadapan petroleum negara dengan kadar harga murah untuk jangkamasa yang panjang. Apabila harga bahan petroleum meningkat, Petronas kekal menjual kepada ENAM penama ini pada harga murah yang telah dipersetujui.

Dan manusia yang bertanggungjawab mengatur perjanjian dagangan hadapan yang merugikan Petronas dan Rakyat ini adalah merupakan manusia yang paling lantang bersuara sekarang ini - Mahathir Muhamad. Dan beliau ingin kekal menjadi penasihat Petronas hingga mati bagi melindungi identiti ENAM JAHANAM yang menghisap darah Rakyat melalui keuntungan Petronas.

55. RM5700 untuk membeli seunit jek kereta yang berharga RM50. (*)

56. Kenderaan milik kerajaan meneguk setangki petrol bernilai RM113 dalam tempoh beberapa minit. (*)

57. Platform tiang bendera berharga RM990 dibeli dengan harga RM30,000 (*)

58. Thumb drive berharga RM90 dibeli dengan harga RM480 (*)

59. Kabinet simpanan barang berharga RM1,500 telah dibeli dengan harga RM13,500 (*)

60. Pembelian seunit lampu suluh bernilai RM35 telah dibayar dengan harga RM143. (*)

(*) - yang dinyatakan adalah sebutharga untuk SATU UNIT. Kerajaan membeli dalam bentuk pukal antara puluhan hingga ribuan unit item yang sama.

61. Perbelanjaan kempen 1Malaysia yang dibayar kepada APCO sebanyak RM76.8 juta.

62. Membayar subsidi RM17 billion kepada Penjana Tenaga Bebas (IPP)


63. Cincin berlian bernilai USD24 juta untuk Ro$mah --- kononnya pembelian telah dibatalkan – berapa pula jumlah ganti rugi yang terpaksa rakyat bayar?

64. Satu laman web 1pengguna bagi Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan dibina dan diselenggarakan dengan belanja RM1.4 juta.

65. Projek e-mel 1Malaysia yang menelan belanja RM50 juta.

66. Menggunakan Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP), Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Danaharta dan Khazanah untuk membeli saham-saham Timedotcom yang tidak laku – kerugian sebanyak RM3.3 billion.

67. Skandal Offshore Petrol Vehicle (PSC-NDSB) – rugi RM6.75 bilion


68. Rosmah sewa bilik hotel RM100,000 satu malam di Burj Al-Arab Dubai!!

69. Rosmah dan Najib sewa penthouse di Hotel Darling di Sydney pada kadar RM65,100untuk sehari semalam.

70. "Lawatan Sambil Belajar" ke Arab Saudi, Oman dan Bangladesh Rosmah and the Gang (FLOM @ First Lady of Malaysia) ditanggung kerajaan berjumlah RM134,317.76.

71. Memperuntukkan dana RM100 juta setahun untuk Rosmah berbelanja dalam projek peribadi 'Permata Negara'nya.

72. Perbelanjaan oleh Rosmah untuk mengendalikan Sidang Kemuncak Wanita Pertama yang melibatkan 15 orang wanita isteri Ketua-ketua Negara yang majoritinya daripada negara-negara Afrika yang menelan belanja RM4.5 juta untuk tempoh TIGA hari.

73. Kos ubah suai Seri Perdana sebanyak RM12.5 juta.


74. Bil elektrik kediaman rasmi PM dan TPM di Seri Perdana sebanyak RM160,000sebulan.

75. Insinerator di Broga, Semenyih, kerajaan BN yang di atas kebodohan mereka tidak mendengar keluhan rakyat, terpaksa membazirkan berbilion ringgit membatalkan projek tersebut. Insinerator yang seberat 1,500 tan dan menggunakan teknologi 'fluidized bed gasification' yang dikatakan terbesar di Asia ditaksirkan menelan belanja RM1.5 bilion (lebih kurang USD395 juta) untuk dibina dan RM200 juta (USD53 juta) bagi kos operasinya setiap tahun.

CHECK-LIST INI AKAN TERUS DIKEMASKINI DARI SEMASA KE SEMASA.

07 di bagan serai - Google Blog Search

07 di bagan serai - Google Blog Search


Masalah Pesawah <b>di Bagan Serai</b> dapat perhatian kerajaan – Perak <b>...</b>

Posted: 02 Jul 2011 06:30 PM PDT

Kira-kira RM 300 juta diperuntukkan bagi membuat kajian berkaitan masalah sistem pengairan yang dialami lebih 8,000 pesawah di sekitar Bagan Serai.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata melalui kajian tersebut kerajaan akan mengenalpasti pendekatan terbaik yang boleh digunapakai dalam usaha memastikan pesawah di kawasan itu mendapat hasil pertanian yang baik setiap bulan.

Dalam pada itu, beliau juga meminta Kementerian Pertanian untuk mengemukakan hasil kajian berkenaan yang dijangka siap hujung tahun ini.

"Kita tahu pesawah disini telah mengalami masalah berkaitan pengairan ekoran dari projek ikan arowana di sekitar Tasek Merah sehingga ia telah menjejaskan hasil tanaman mereka.

"Bagaimanapun kerajaan tidak akan dapat menyelesaikan masalah itu sekelip mata…ini kerana masalah berkenaan perlu diberi penelitian terperinci dalam setiap aspek selain menggunakan kos dan jangka masa yang agak panjang.

"Saya percaya apa pun jalan penyelesaian yang akan kita dapat nanti…akan kita usahakan secara berperingkat.

Muhyiddin berkata demikian pada majlis perjumpaan Timbalan Perdana Menteri Bersama Pesawah di Kampung Parit Haji Kassim, semalam.

Dalam pada itu beliau juga menasihati pesawah supaya tidak menggunakan konsep 3T (Tanam, Tinggal dan Tuai) kerana ia akhirnya hanya akan mengurangkan pengeluaran padi negara.

Sebaliknya, beliau meminta supaya pesawah menggunakan kaedah estet padi dengan membenarkan tanah mereka dimajukan oleh syarikat besar memandangkan ramai penanam padi sudah berusia.

"Anak-anak mereka tak minat nak teruskan jadi petani padi. Ini menyebabkan kawasan penanaman padi semakin lama semakin kurang sedangkan kita nak kekalkan pengeluaran kita sebanyak 70 peratus daripada kegunaan.

"Kalau kita banyak import akhirnya akan membebankan kita juga. Jangan biar tanah sawah terbiar. Kalau kita boleh tumpu cara ini (estet padi), tak perlu tumpu kepada kerja-kerja sawah," katanya

Muhyiddin berkata masalah yang sering diutarakan oleh para penanam padi adalah masalah air tetapi ada kawasan-kawasan yang tidak berhadapan dengan masalah itu masih menghasilkan pengeluaran padi yang rendah

07 di gerik - Google Blog Search

07 di gerik - Google Blog Search


Latihan <b>di Gerik</b> : Pengkalan Hulu | | YA |

Posted: 10 Nov 2012 08:52 PM PST

Menerima pelawaan Ketua Kampung yang budiman untuk ikut merasai nikmat memancing ikan di tengah antara 2 daratan. Kami harus keluar ke laut seawal jam 5.30 pagi. Kami dahului dengan makan sahur. Solat subuh kami kerjakan di atas bot di tengah lautan. Andai sedikit lewat, air akan surut dan tiadalah dapat kami mengeluarkan bot untuk ke [...]

07 di bidor - Google Blog Search

07 di bidor - Google Blog Search


Kemalangan: Trafik <b>di</b> laluan <b>Bidor</b>-Tapah sesak lebih 10 kilometer <b>...</b>

Posted: 09 Sep 2010 01:14 AM PDT

file pic

Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) di Km 334 arah utara dari Bidor ke Tapah mengalami kesesakan lalu lintas sepanjang 10 kilometer pagi ini berikutan kemalangan membabitkan dua buah lori.
Jurucakap Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) berkata, kemalangan di lorong kanan di laluan itu pada jam 4.30 pagi tadi menyebabkan trafik bergerak perlahan selama hampir lima jam.

"Kemalangan ini membabitkan sebuah treler membawa sayur dengan lori kelas A berdekatan dengan Ladang Bikam. Ia menyebabkan treler terbabas dan melintang ke arah selatan menyebabkan berlaku kesesakan.

"Namun begitu ia tidak menjejaskan aliran trafik menghala ke selatan," katanya ketika dihubungi di sini.

Beliau berkata, walaupun kepala treler itu dialihkan kira-kira jam 8.30 pagi oleh pihak PLUS, keadaan trafik masih perlahan kerana jumlah kenderaan yang banyak.

"Selain itu trafik juga turut bergerak perlahan arah Nilai ke Seremban dan Bidor ke Tapah. Bagaimanapun keadaan trafik di Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak di persimpangan Bentong Barat pagi ini masih terkawal," katanya.

Pengguna yang ingin mengetahui maklumat trafik sebelum merancang perjalanan pulang ke kampung sempena Aidilfitri esok boleh menghubungi LLM di talian 1800-88-7752.

Plus Ekspressways Bhd sebelum ini berkata jumlah kenderaan yang menggunakan Lebuhraya Utara-Selatan semalam dan hari ini dijangka meningkat kepada 1.4 juta berbanding 1.1 juta pada hari biasa.-Bernama

07 di sungkai - Google Blog Search

07 di sungkai - Google Blog Search


Min Aina Ila Aina: Berbengkel dan Berekreasi <b>di Sungkai</b> Felda Hot <b>...</b>

Posted: 16 Dec 2012 03:52 PM PST


Beberapa jam lagi saya akan gerak ke JB untuk persidangan ICPE5. Jadi sebelum tu nak masukkan cerita berbengkel di Sungkai pada 9-11 Dis yang lepas. Sebenarnya ni bengkel penerbitan untuk pensyarah yang juga researcher untuk kumpulan di bawah Prof saya. Tapi disebabkan ramai yang berhalangan di saat akhir sedangkan bilik sudah ditempah, maka kami (saya dan Kak R sorang lagi kawan sepenyeliaan) dijemput untuk penuhkan korum. Last minute call ni memang buat jadi kalut, tambah-tambah pulak kena pada hari cuti ; ahad dan selasa (keputeraan sultan selangor). Kesian Sofiy la takde org nak jaga. Pasal jaga Sofiy saya cerita kemudian.
Kami (saya dan Kak R) gerak lewat petang ahad tu. Sebab Kak R datang dari Shah Alam, ambil saya di bangi, sempat solat asar rumah saya dulu kemudian gerak ke Perak ikut Elit. Kami gerak pukul 5 dan sampai dalam 7.30malam. Masa dah masuk laluan ke Hot Spring yang juga di signboard nye tulis Felda Sungai Klah, memang seram sebab 9km laluan tu dalam hutan kelapa sawit yang gelap dan takde lampu jalan pun. Jalannya pun kecik je. Cuak gak la kalau sorang-sorang. Kata Kak R, kalau dia sorang dia dah patah balik, dan mintak group yang dah sampai tu datang jemput.hehe.
Sampai, dinner, malam tu pulak bola Malaysia vs Thai, memang takde mood sangat nak buat kerja. Sekadar panaskan otak je dengan taklimat ringkas. Kat bawah ni la bilik kami. Bersih, kelengkapan sesuai la dengan standard resort. Yang best, iron disediakan di setiap bilik. sesi panaskan otak malam tu. yang lelaki melekat depan tv.
 ni la private jakuzi mandi 8 orang
 rombongan cik kiah nak pergi mandi air panas. Kelakar pulak tengok telatah lecturer ni sorang-sorangrendam kaki...tahan panas tu sampai muka pun berkedut
Saya rekomen tempat ni untuk pergi berekreasi, tapi kalau nak berseminar ke berbengkel ke, servis masih tak berapa nak mantap. Mungkin sebab kekurangan kakitangan, dan prioriti mereka adalah untuk pelancong-pelancong yang datang bercuti. Kat sini ada banyak kolam mandi, kolam air sejuk, kolam air panas dengan pelbagai suhu. Mana pulak gambar kolam air sejuk yang meriah tu..jap ek. Makanan dia sedap juga, masakan kampung cuma mereka cenderung untuk ulang menu. Breakfast ada pelbagai. Kalau nak jimat, boleh order di gerai-gerai yang dekat dengan resort ni. Macam hari tu, family kepada lecturers tak makan kat cafe, ahli research ye yang makan kat cafe. Untuk diorang, kitorang order dengan satu gerai kat luar. Order untuk 4x makan, diorang hantar ke resort dan mereka sangat puas hati sebab makanannya sedap, lebih sedap daripada cafe.hehe. Internet, kat lobi dan coffee house je yang laju. Kat bilik, lembap sangat. Oh ye, ada spa urut juga kalau ada yang nak cuba. Satu jam RM75 kalau tak silap. Urut kaki saja pun ada. 
Secara keseluruhannya...mandi kat jakuzi paling best. Lega rasa badan, kuku saya yang ada masalah pun nampaknya dah ok. Alhamdulillah.