Sabtu, 21 April 2012

07 di langkap - Google Blog Search

07 di langkap - Google Blog Search


teganuku: Demonstrasi PAS Berkaitan Tanah Pada 24 April <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 21 Apr 2012 02:22 PM PDT

PAS Terengganu nampaknya mahu menggunakan demonstrasi sebagai modus operansinya melawan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum ke 13 (PRU13) tidak lama lagi.

PAS mengambil ketetapan untuk bersama penyokongnya mengadakan demontrasi besar-besaran pada 24hb April ini di Wisma Darul Iman sempena persidangan Dun Terengganu.

Peluang ini diambil kerana pada pendapat PAS hari berkenaan semua Ahli Dewan Undangan Negeri (DUN) berada di Wisma Darul Iman dan boleh menerima memorandum rakyat untuk diserahkan.

PAS Terengganu menyifatkan cara ini adalah suara rakyat bersama NGO seperti GEMPUR, GEMPAR, ANAK, WARIS dan semua pertubuhan bukan kerajaan yang bersimpati dan membela rakyat.

Malah PAS menyifatkan pemimpin UMNO Terengganu sebagai 'rakus dan merampas hak rakyat' dalam isu tanah membabitkan:

 1. Tanah I-Sharp yang bakal melibatkan tanah rakyat untuk pembinaan kolam udang di Setiu;

 2. Tanah jelapang padi di Langkap yang melibatkan petani lebih daripada seratus orang yg diambil untuk diserahkan kepada syarikat untuk dikomesilkan.
 3. Tanah Banggol Donas yang melibatkan pembinaan Highway. 
4. Tanah Generasi kedua Felda melibatkan 1,090 lot di Ketengah Jaya yang dirampas untuk dikomesialkan
 5. Tanah Sekolah Rendah Islam Darul Bayan yang diramPAS oleh 5 JKKK di Kampung Limbong, Paka 
 6. Bantahan Anak terhadap penyerahan tanah Felda Plantation yang akan diserahkan kepada FGVH untuk diapungkan di Bursa saham. 

Menurut PAS demonstrasi ini adalah isyarat rakyat agar pemimpin BN perlu cakna dan menyelesaikan isu rakyat ini.

Malah PAS berharap melalui demonstrasi ini, semua rakyat sedar dan boleh menggunakan kuasa undi mereka bagi menggantikan pimpinan yang mereka anggap sombong dan angkuh dalam PRU13 yang akan datang.

Bagi PAS hanya kejatuhan Umno-BN sebagai jawapan yang paling tepat untuk menyelesaikan permasalah ini. Namun, persoalan ialah kenapa pilih demonstrasi?

Seorang pemimpin PAS mengatakan : "Kita belajar dari demontrasi yang dianjurkan oleh Umno ketika menentang Malayan Union... Kenapa sekarang PAS buat tak boleh? Tidakkah Umno yang ajar?"

Persoalannya ialah apakah demonstrasi yang dianjurkan PAS ini sebesar atau sepenting menentang Malayan Union?

Mudahnya untuk PAS menyamakan demonstrasi yang akan mereka adakan dengan tunjuk perasaan orang Melayu yang menuntut merdeka.

Sebelum kita melihat enam isu tanah yang diperkatakan oleh PAS, ada beberapa pertanyaan seperti berikut:

1. Kenapa pilih 24 April 2012 dan bukan pada 23 April 2012 sebalik Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin merasmikan Sidang DUN? 
 2. Kenapa isu nasional, umpamanya isu tanah Felda mahu dicampuradukkan dengan kononnya isu tanah negeri? 
3. Bagaimana jika tuntutan mereka tidak dipenuhi kerana ia tiada asas? Apakah cara demonstrasi akan terus digunakan? 

07 di bagan datoh - Google Blog Search

07 di bagan datoh - Google Blog Search


JAWA BERNAM: GABUNGAN PAS DAN UMNO <b>DI BAGAN DATOH</b> <b>...</b>

Posted: 21 Apr 2012 01:00 AM PDT

Gambar di sebelah kanan DS Zahid adalah YDP PAS Bagan Datoh, Misbahulmunir. Beliau pun turut hadir dalam majlis anjuran Barisan Nasional Bagan Datoh hari ini untuk beri sokongan kepada DS Zahid katanya. Rambut sama hitam, hati lain-lain kan, so, JB tak suka nak buruk sangka ni. Bagus lah kalau dah ada momentum macam  ni. Ini bermakna DS Zahid berjaya merubah landskap politik kawasan luar bandar yang dapat menyatupadukan Melayu atas prinsip bangsa dan agama, bukan lagi berpaksikan politik dunia semata.
Tapi yang tak sedap didengar dari telinga informer JB kat sana YDP PAS ni seumpama memerli DS Zahid dengan bertanya kepada DS Zahid tak pergi ke kenduri Fakulrazi (calon pembangkang yang akan bertanding Parlimen Bagan Datoh)? "Kita kenduri tak kira parti politik, kita pergi semua kenduri..InsyaAllah kalau sempat singgah lah nanti," balas DS Zahid pada YDP PAS tersebut. Terus terdiam tak kata apa-apa si PAS tu. Kalau kena kat dorang confirm lah tak jenguknya pemimpin UMNO yang buat kenduri. Haram katanya.
DS Zahid memang berhati rakyat beb. JB tak nafikan. Sebab Bagan Datoh daerah jiran JB walaupun berlainan negeri. Solute DS Zahid!

07 di chemor - Google Blog Search

07 di chemor - Google Blog Search


Adun Hulu Kinta prihatin nasib mangsa ribut <b>di Chemor</b> – Perak Today

Posted: 24 Jan 2012 09:00 PM PST

Susulan kejadian ribut yang merosakkan 24 buah rumah di Chemor lewat petang kelmarin, Adun Hulu Kinta, Datuk Rusnah Kassim segera turun padang bagi memantau bantuan segera yang boleh disalurkan kepada mangsa ribut di kawasan itu.

Dengan kerugian dianggarkan mencecah RM50,000, Rusnah berkata, kerja membaiki kerosakan rumah-rumah yang terlibat akan dilakukan secepat mungkin.

"Disebabkan musim perayaan, banyak kedai ditutup dan agak sukar untuk kita mendapatkan peralatan untuk membaiki rumah yang rosak.

"Namun, usaha untuk mendapatkan atap zink serta barang-barang lain kita akan segerakan dan segala kerja-kerja pembersihan selain baikpulih rumah akan dilakukan secara bergotong-royong oleh penduduk kampung," katanya.Tambah beliau lagi, laporan akan dihantar ke Pejabat Daerah Kinta selepas senarai lengkap mangsa diperolehi.

"Saya berharap agensi berkenaan dapat bertindak pada kadar segera bagi membantu rakyat di kampung ini," tegasnya lagi.

Dalam pada itu, Pegawai Kebajikan Masyarakat Daerah Kinta, Mohd Mahir Mohd Tahir yang turun bagi memantau perkembangan itu berkata, semua mangsa diminta hadir ke pejabat Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dengan membawa bersama dokumen lengkap bagi memohon bantuan Ihsan Pemulihan Bencana Alam.

Katanya, selain salinan kad pengenalan, mangsa juga perlu membawa laporan polis untuk siasatan sebelum dana bantuan mengikut kerosakan yang dialami disalurkan kepada mereka yang layak.

"Bagi pelajar-pelajar maahad tahfiz pula, JKM akan memberi bantuan makanan selama tiga hari sementara membaiki kerosakan tersebut," katanya.

Seramai 20 anggota dari Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM), 10 anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat Ipoh, Tenaga Nasional Berhad (TNB) dan Skuad Pemuda BN yang diketuai Mazlan Abd Rahman turun padang membantu mangsa dalam kejadian  ribut petang kelmarin.

07 di kuala kangsar - Google Blog Search

07 di kuala kangsar - Google Blog Search


Orang ni: Zambry Gembira <b>Di Kuala Kangsar</b>. Kenapa..????

Posted: 06 Feb 2012 12:00 AM PST

"Saya gembira sebenarnya," demikian tegas Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir apabila kehadirannya sempena program turun padang di Daerah Kuala Kangsar hari ini disambut ceria dengan kibaran bendera parti pembangkang.
Selain memasang bendera PAS, PKR dan DAP,  pihak pembangkang turut menggantung kain rentang yang tertera slogan Kerajaan Bersih, Rakyat Terbela.
"Ketika lawatan Perdana Menteri ke Bagan Serai, poster tertera wajah saya dengan disimbah cat dan sewaktu menghadiri program bersama rakyat di Changkat Ibol, papan tanda dewan pula menjadi mangsa simbahan cat merah.
"Hari ini, saya lihat pembangkang seolah-olah mengalu-alukan kehadiran saya ke Kuala Kangsar dengan memasang banyak bendera selain kain rentang yang tertera slogan Kerajaan Bersih, Rakyat Terbela.
"Mungkin pembangkang berasa semakin tergugat dengan slogan Tiada Tertinggal Tiada Terpinggir yang diperkenalkan oleh kerajaan negeri lalu mencipta slogan itu pula untuk meraih sokongan rakyat," katanya.
Terdahulu, Zambry melancarkan Sistem Penapisan Tebing Sungai yang dibangunkan oleh Lembaga Air Perak (LAP) di Loji Rawatan Air Kampung Kota Lama Kiri, dekat Kuala Kangsar, projek pertama di Malaysia yang membabitkan pengambilan air bawah tanah.

Zambry disambut ke Kuala Kangsar dengan kibaran bendera PAS,PKR dan DAP

Zambry Sedang Melihat Perbezaan Kualiti antara Air Rawatan Biasa Dan Air Bawah Tanah Sambil Di Perhatikan Pengurus Besar, Lembaga Air Perak, Datuk Mohd Yusof Ketika Pelancaran Projek Penapisan Tebing Sungai, Pagi tadi. Mungkin pujian melambung-lambung yang menyebabkan Zambry tersangat Gembira.
Orang ni > Rakyat seluruh Perak sudah meluat negok muka MB Haram ni yang sebenonye....Orang kiri kanan Zambry pun ramai yang udah meluat khabonye.. Jangan berangan le nak jadi MB lagi lepas PRU 13 ni...hahaha...

07 di pasir salak - Google Blog Search

07 di pasir salak - Google Blog Search


Rakaman video forum MALAM RAKYAT TERLUKA <b>di Pasir Salak</b> <b>...</b>

Posted: 07 Feb 2012 06:20 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Rakaman video forum MALAM RAKYAT TERLUKA di Pasir Salak – Dinsman, Tukar Tiub, Mazlan Aliman, MB Rakyat Perak, Nizar Jamaluddin dan lain-lain… Share this: StumbleUpon · Reddit. Like this: Like. Be the first to like ...

07 di sitiawan - Google Blog Search

07 di sitiawan - Google Blog Search


Rumah Terbuka Malaysia Tahun Baru Cina <b>Di Sitiawan</b>, 28 Jan Ini <b>...</b>

Posted: 21 Jan 2012 11:51 PM PST

Kira-kira 50,000 orang terdiri daripada pemimpin negara dan orang awam dijangka hadir untuk memeriahkan sambutan Rumah Terbuka Malaysia Tahun Baru Cina 2012 di Sitiawan, Perak, pada 28 Jan ini.

Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata majlis sambutan yang dijangka paling hebat itu akan dirasmikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Perayaan sambutan rumah terbuka Tahun Baru Cina itu anjuran kementerian adalah yang paling hebat dan kami menduga mungkin hampir 40,000 ke 50,000 orang akan bersama-sama.

"Di situ semua pemimpin terutama dari parti MCA akan bersama-sama Perdana Menteri dan kami akan mempunyai satu kumpulan besar di mana kita akan meraih perasaan cintakan budaya masing-masing," katanya kepada pemberita selepas mengadakan tinjauan mesra di pekan Titi, di sini Sabtu.

Rais berkata terdapat pelbagai pengisian menarik akan disediakan untuk pengunjung termasuk persembahan dari artis popular antarabangsa dan tempatan.

Beliau berkata persembahan pada majlis sambutan itu nanti juga akan dicerminkan dengan inspirasi dalam gagasan 1Malaysia yang akan memberi gambaran perpaduan seluruh masyarakat di negara ini.

Pada tinjauan mesra itu, Rais bersama isteri Datin Masnah Rais berjumpa dan bermesra dengan penduduk pekan Titi, selain memberikan sumbangan berupa limau Mandarin dan "angpow" sempena sambutan perayaan Tahun Baru Cina Isnin ini.

– BERNAMA

07 di menglembu - Google Blog Search

07 di menglembu - Google Blog Search


Huff And Puff In Bukit Kledang, <b>Menglembu</b> - Caring Is Not Only <b>...</b>

Posted: 20 Apr 2012 05:53 AM PDT

Towards the evening around 5pm, we decided to make another half hour trip to Bukit Kledang, Menglembu... after all the food intake, it is "advisable" to sweat out the extra calories by making a "climb" and at the same time, enjoying the natural scenic in this mountain....
the path where we started our "climb"... 
Okay, I won't call it a climb actually, you can say trekking... but as for me, I call it a "Huff and Puff Walk".... cos from the minute I walked up the stairs leading to the RTM at the peak, I have been huffing and puffing for air... for oxygen... for .... goodness knows what else! LOL...
Still at the foot of the hill... 
no "Huff Puff" yet... steady only...
hang on here... let me take a picture of my girls...
STOPPED to take some pictures again...
"STOP" means gasping for air.... 
STOP again.... girl continued with her climb..
yours truly followed way behind...
STOP.... breathing in and out.... 
pretending to take pictures...
STOP... my girl no more in sight.... 
STOP.... cloudy skies, eh....
STOP... another angle of the scenery... 
finally... managed to reach the top... phewww...
It has been more than one year since I "climbed"...
Well, I guess age is more than a number now....
Adding one more year means 365days...
Hope I can still make it to the top next year!!  :)

07 di taiping - Google Blog Search

07 di taiping - Google Blog Search


Gebang Bahasa - Susastera BM: Jerayawara Sastera <b>di Taiping</b>

Posted: 28 Mar 2012 07:48 AM PDT

Taiping - Bandar Warisan. Kembali aku, musafir ilmu mewarnai landskap hijaumu dengan kasih ilmu dan cinta puisi selepas selesai Mesyuarat Pemurnian Buku "Jom Ke Sekolah" di Bilik Seri Asuhan/Bilik Seri Warisan, Jabatan Pelajaran Negeri Perak Darul Ridzuan pada 28 Mac 2012. Esok, 29 Mac 2012 - Jerayawara Sastera di SM Sains Tun Azlan Shah, Taiping. Salam.

07 di kamunting - Google Blog Search

07 di kamunting - Google Blog Search


RAKYAT MARHAEN: Ditahan <b>di Kamunting</b> kerana bantah nadir bumi

Posted: 17 Apr 2012 04:48 AM PDT

Professor kejuruteraan kimia Tan Ka Kheng ditahan bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) kerana menentang loji pemprosesan nadir bumi di Bukit Merah pada 1987, tetapi hal demikian tidak menghalang beliau untuk terlibat dalam kempen yang sama 25 tahun kemudiannya.

Sebagai ahli akademik di sebuah kolej swasta tempatan dan penyelidik dengan Save Malaysia Stop Lynas (SMSL), Tan dengan lantang menentang loji pemprosesan nadir bumi Lynas di Gebeng, Kuantan.

NONEBeliau kerap muncul di forum awam berkaitan Lynas dan merupakan pakar membuat semakan tentang dokumen berkaitan Lynas - laporan Environmental Impact Assessment (EIA) dan Radiological Impact Assessment (RIA) - apabila dipamerkan untuk tatapan umum.

Tetapi lebih tiga dekad lalu, usaha yang sama menentang loji Asian Rare Earth (ARE), menyaksikan beliau menjadi individu pertama ditahan bawah Operasi Lalang pada 1987.

"Saya bertanya kepada polis cawangan khas ketika saya disoalsiasat, 'mengapa awak tahan saya"," imbau Tan ketika ditemubual Malaysiakini.

Jawapan yang diterima, "Sebab awak jadi dalang. Awak dalang jawatankuasa (bantah) Empangan Bakun, Pengerusi PSG (Papan Support Group), (pengasas grup teater) PENTAS... Tangan awak ada di mana-mana."

Tan pernah menjadi naib pengerusi Persatuan Perlindungan Alam Sekitar Malaysia (EPSM), berkelulusan sarjana dalam bidang kejuteraan alam sekitar dari Universiti Carlifornia, Amerika Syarikat dan pernah bertugas sebagai pensyarah di Universiti Pertanian Malaysia (sekarang Universiti Putra Malaysia).