Ahad, 15 April 2012

07 di tanjung piandang - Google Blog Search

07 di tanjung piandang - Google Blog Search


A Part of My Life: Raya Aidilfitri di rumah Nenek <b>di Tanjung Piandang</b>...

Posted: 16 Sep 2011 12:00 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]September (3). Langkawi...here we come...::) · HAri Raya EidulFitri 2011 · Raya Aidilfitri di rumah Nenek di Tanjung Piandang... ► July (1). Ziarah keluarga di Alor Setaq...:). ► June (2). Kenduri sambut pengantin di LAbu.

07 di kampar - Google Blog Search

07 di kampar - Google Blog Search


Banjir <b>di Kampar</b>: Hanya 56 masih di pusat pemindahan – Perak <b>...</b>

Posted: 15 Apr 2012 12:58 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Jumlah mangsa banjir di Kampar berkurangan kepada 56 orang setakat pukul 7 malam ini, selepas 257 orang dibenarkan pulang ke rumah masing-masing hari ini. Mereka yang terdiri daripada 18 keluarga ditempatkan di ...

07 di bota - Google Blog Search

07 di bota - Google Blog Search


Malaysians Must Know the TRUTH: One, Two, Three, Four- Pantun <b>...</b>

Posted: 14 Apr 2012 09:11 PM PDT

Saya baru pulang dari berceramah di bota kanan dan parit dalam negeri Perak. Ini negeri yang UMNO bising apabila MB yang sahih, Nizar menyerahkan 6000 grant tanah kepada rakyat negeri Perak, dari semua bangsa. Grant tanah yang di nanti puluhan tahun yang tidak di selesaikan pada zaman UMNO memerintah negeri Perak. Seorang dapat se ekar sahaja. Bising macam nak rak. Yelah, sebab jika tanah di beri sekarang, UMNO tak dapat merompak dan melanun lagi pada masa depan. Kalau dia orang dapat kuasa lah. Jadi kepada orang Perak saya berpesan- untuk mengelak diri dari di lanun dan di rompak, jauhkan diri anda dari UMNO. Jauh jauh. 
Bila Nizar melakukan tanggung jawab tersebut, orang UMNO semua bising. Beri tanah kepada orang Cina yang tanam sayur dan yang mendiami kampung2 baru.  Cina ini rakyat mana? Celaka betul orang UMNO. Mereka bersekongkol dengan orang cina tidak mengapa. kita berkawan dengan orang cina, UMNO tuduh orang cina yang jadi kawan kita kafir harbi. UMNO pulak sekarang mengkafirkan orang dan bertindak liar dan samsing. Inilah tanda2 UMNO akan jadi pembangkang. Mari kita bantu UMNO jadi parti pembangkang dan Najib jadi ketua pembangkang. 
Orang Myanmar, kemboja, Indonesia, Nepal kerajaan UMNO hari ini berikan mykad, orang UMNO tidak bising pun. Ini terang terang menggadai dan membelot negara. UMNO diam seribu bahasa. Maklum sajalah- mesti kekalkan kuasa dengan cara apa pun supaya kekal lesen untuk merompak dan melanun khazanah negara ini. 
Pada masa yang sama, kita menambah anggota RELA? Untuk jaga apa? PATI? Bukankah kita menyambut kedatangan PATI dengan tangan terbuka supaya boleh kita beri mykad untuk mengundi UMNO dan BN didalam PRU 13 nanti? Ini sikap UMNO yang penuh dengan hipokrasi.
Dan cuba kita tanya berapa ekar pulak yang Zamri Kadir beri dalam tempoh masa yang sangat singkat dia menjadi MB? Zamri telah memberi sebanyak 68,000 ekar iaitu 10 kali ganda dari apa yang di lakukan oleh Nizar!. Laknat sungguh pimpinan UMNO. 
Seperti kata Tun Daim Zainudin, beza orang yang datang mendengar ceramah PAS dan UMNO mudah sahaja. Pendengar ceramah UMNO di bayar. Kalau bukan dengan duit , jika tidak ada jamuan tidak akan datang. Majlis besar, orang di datangi dengan pengangkutan, di bayar duit dan di bekalkan dengan nasi bungkus atau jamuan yang mewah . maklum sahajalah UMNO banyak bela lembu.  Orang yang datang di jamu dengan gulai kawah. 
Tapi banyak kali, jumlah yang hadir dalam ceramah UMNO kita kena kena kira kerusi kosong, kuih muih, pinggan mangkuk untuk melapurkan kehadiran yang banyak. 
Orang yang datang mendengar eramah PAS adalah rakyat marhein. Mereka menderma kepada seruan perjuangan pas. perlakuan mereka datang dari sanubari. Itu cerminan keyakinan mereka. 
Apa pengajaran nya disini? Pengajaran nya ialah PAS dan penyokong nya boleh menang dan berjaya. Suatu ketika semasa Fidel Castro sedang bangkit melawan dictator Cuba masa itu, seorang penyokong nya di kejar dan di kepung oleh askar Batista. Daripada menyerah, penyokong itu telah mengebom diri nya sendiri sama seperti orang Palestin yang meletupkan diri mereka hari ini. apa petunjuk dari perbuatan tersebut, tanya seorang diplomat Amerika yang menyaksikan peristiwa di Cuba ketika itu? itu petanda, the rebels can win kata nya.
Demikian juga kepada penyokong PAS dan Pakatan Rakyat. Semangat yang di tunjukkan yang mencerminkan kesungguhan dan keyakinan akan mengatasi kebanjiran wang yang akan di lakukan oleh UMNO dalam PRU ini. UMNO tidak mampu menawarkan apa apa untuk menghidupkan keyakikan dan kepercayaan. Ia hanya tahu membeli kesetiaan rakyat. 
Tapi seperti kata Daim Zaiudin zaman kita membeli sokongan dengan wang ringgit sudah berakhir. Hari ini rakyat bertanya, ke mana kamu mahu bawak negara ini? dan Najib , UMNO dan BN tidak ada jawapan. 
Berbalik kepada Bota dan Parit. Masuk ke kawasan ini, saya teringat seorang ahli Politik Legenda dari Parit- Hashim Gera. Dia terkenal dengan kehandalan nya berpantun.
Jadi sempena berceramah kepada orang Bota dan Parit, saya mengingatkan pantun Hashim Gera.
Husin nordin kereta besor
Sebab saya padankan pula dengan sebuah pantun lagi
Rosmah mansor cincin besor
Rakyat Malaysia apa dapat
Posted by sakmongkol AK47

As I See It: The PTPTN Issue

Posted: 15 Apr 2012 07:40 AM PDT

The PTPTN issue is close to my heart because I know of many of my students who are depending on the loans for their tertiary education. Since I blogged about the demand to abolish PTPTN, I too wondered if at all it is possible to do away with these loans. Then I saw this Jackson Ng article in Malaysia Today dated April 13, 2012 (Check out webpage http://www.malaysia-today.net/mtcolumns/letterssurat/48654-liow-its-bn-that-is-bankrupting-msia) just a couple of minutes ago and I now know we can afford it. Ng had drawn up a long list of BN financial misdeeds but I am going to highlight just a small sample (i.e. only seven items), but kindly note that their financial costs alone total much more than the BN estmate to abolish PTPTN!

These were the payouts that the government made: (1) PKFZ RM12 billion (known); (2) submarines (future Muzium Negara artifacts) RM4.1 billion and not including the commission of RM500 million; (3) betting in foreign exchange futures cost Bank Negara Malaysia RM30 billion in the 1990s; (4) two bailouts of Malaysia Airline System RM7.9 billion; (5) Putra transport system bailout costing RM4.486 billion; (6) STAR-LRT bailout costing RM3.256 billion; and (7) Petronas RM30 billion handouts, disguised as natural gas subsidies to IPPs who were already making tons of profits, since 1997.

So, who is still insisting that we cannot afford to do away with PTPTN?

Sigh! Celtic lost 1-2 to Hearts, thereby surrendering the chance to tackle Hibernian in the Scottish Cup final. Looks like that is going to be an Edinburgh event.

07 di malim nawar - Google Blog Search

07 di malim nawar - Google Blog Search


Jengka 19: mStar Online : Mingguan mStar

Posted: 12 Apr 2012 01:21 PM PDT


Banjir Di Kuala Dipang 1,145 Mangsa Dipindahkan

Posted:

Published: Jumaat April 13, 2012 MYT 6:21:00 PM
Updated: Khamis April 12, 2012 MYT 10:51:39 PM

KAMPAR: Seramai 1,145 penduduk dari tujuh buah kampung di sini dipindahkan sejak pagi tadi setelah kediaman mereka dinaiki air sedalam lebih tiga meter berikutan hujan lebat sejak petang Rabu hingga awal pagi Khamis.

Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir berkata, seramai 767 orang ditempatkan di Dewan Sekolah Menengah Kebangsaan Kampar sementara 378 lagi di tempatkan di Dewan Pulau Bergading dekat Malim Nawar.

Beliau berkata hujan lebat yang turun sejak semalam menyebabkan banjir melanda di beberapa kawasan di negeri itu.

"Kira-kira 300 keluarga di sekitar Ijok di daerah Larut Matang turut terjejas dan dipindahkan akibat banjir," katanya.

Dr Zambry berkata beliau telah mengarahkan Majlis Keselamatan Negara memantau keadaan banjir dan operasi menyelamatkan mangsa banjir di kawasan yang terjejas.

"Kita pohon kementerian terlibat di peringkat kebangsaan untuk membantu mangsa banjir di negeri ini dan kita telah arahkan Majlis Keselamatan Negeri (MKN) untuk memantau situasi ini," katanya.

Tinjauan di beberapa kawasan di Kampar hari ini mendapati terdapat puluhan kereta yang rosak tersadai di bahu jalan dan sehingga petang ini terdapat kawasan yang masih ditenggelami air.

Ban di tebing Sungai Kampar berhampiran Kampung Nyior juga rosak sepanjang kira-kira 20 meter mengakibatkan air dari Sungai Kampar melimpah ke kawasan berhampiran.Beberapa buah rumah juga kelihatan tenggelam hingga ke paras bumbung.

Seorang peniaga kedai perabot kayu jati di Kampung Nyior, Mohd Yusri Basiran berkata kesemua perabot di kedainya yang bernilai kira-kira RM600,000 musnah. "Saya tidak ada di kedai semasa air naik. Dua pekerja saya yang sedang tidur di salah sebuah bilik di kedai ini hanya menyedari air naik apabila air sampai ke paras katil pada kira-kira pukul 6 pagi ini," katanya yang membuka kedai perabot itu pada tahun 2010.

Katanya kesemua perabot berkenaan perlu dibaiki dan dicat semula.

"Kayu jati tidak rosak bila kena air. Tapi saya kena ganti kusyen pada kerusi dan sofa," katanya.

Sementara itu, Hairof Tak, 57, berkata beliau hanya menyedari air naik ketika beliau bangun tidur untuk ke tandas pada kira-kira pukul 7 pagi.

"Air naik begitu cepat. Saya dan isteri saya tidak sedar langsung. Kami hanya sempat menyelamatkan diri. Semua perabot dan barang elektrik termasuk televisyen dan mesin basuh tenggelam. Motosikal saya juga tidak sempat diselamatkan," katanya sambil menjelaskan rumahnya ditenggelami air hingga ke paras bumbung.

Kerajaan BN Komited Agih Kekayaan Negara Lebih Adil - TPM

Posted:

SHAH ALAM: Kerajaan Barisan Nasional (BN) adalah properniagaan yang komited untuk memastikan ekonomi berkembang pesat dan pendapatan rakyat meningkat agar kekayaan negara dapat diagih-agihkan dengan lebih adil dan saksama, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata tidak sukar untuk Malaysia menjadi negara maju kerana ia mempunyai ramuan yang mencukupi untuk mencapainya namun yang turut menjadi keutamaan ialah untuk memastikan pendapatan rakyat meningkat. "Itu teras BN, teras BN supaya Malaysia menjadi negara maju berpendapatan tinggi," katanya ketika bertemu wakil-wakil persatuan penjaja Selangor di sini Khamis sempena Program Lawatan Nurani Rakyat BN Selangor.

"Apabila pendapatan rakyat meningkat, mereka akan menyimpan beberapa peratus daripada pendapatan mereka dan membelanjakan selebihnya, di mana ini akan merancakkan kitaran wang di dalam sistem kewangan negara yang turut akan dinikmati oleh golongan peniaga," katanya.

Muhyiddin berkata kerajaan membantu golongan peniaga bukan sahaja dalam bentuk pinjaman dan kursus keusahawan tetapi juga dalam bentuk subsidi termasuk "subsidi gula yang dibancuh dalam minuman pelanggan mereka".

Beliau menjelaskan bahawa setiap tahun kerajaan membelanjakan RM500 juta untuk subsidi gula yang dibayar kepada para pengilang bagi memastikan rakyat di negara ini termasuk para penjaja dapat membeli gula pada harga kawalan.

Katanya adalah tidak wajar pakatan pembangkang mendakwa kerajaan BN zalim dan tidak membela nasib rakyat kerana banyak subsidi yang diberikan kerajaan termasuk kemudahan pinjaman untuk anak-anak muda ke universiti menerusi pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) yang berjumlah RM43 bilion.

Muhyiddin turut menyelar janji pakatan pembangkang untuk menghapuskan PTPT Ndan tol jika dapat memerintah. "Kalau saya pinjam duit, saya dengar pun seronok jugak tak payah bayar tapi kalau dibuat begitu terhentilah tabung itu, apa cerita dengan anak-anak sekarang nak belajar ke universiti, kalau tak dapat biasiswa bapa nak dapat pinjaman dari bank," katanya.

Beliau menyifatkan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim hanya bermain politik mengenai penghapusan tol serta mempersoalkan siapa yang akan membayar balik pinjaman konsesi tol untuk membina lebuh raya.

"Sebab itu kita hapuskan tol itu sedikit-sedikit, mana yang kita boleh hapus, kita hapuskan mana yang kita boleh kurangkan kita kurangkan. Kalau kita nak hapuskan tol kita mungkin terpaksa belanja RM100 bilion," katanya.

Beliau berkata Anwar mendakwa akan menggunakan hasil dari Petronas untuk memberikan pendidikan tinggi percuma sedangkan banyak daripada subsidi di negara ini adalah sumbangan Petronas.

"Jika dana Petronas diperah habis-habisan, ini bagaikan membunuh angsa yang bertelurkan emas," katanya.

Pada majlis itu, Muhyiddin turut mengumumkan bantuan RM10,000 bagi membantu pentadbiran 74 persatuan-persatuan penjaja Melayu, Cina dan India.

Muhyiddin juga berharap kerjasama BN dan penjaja Selangor akan dipertingkatkan dan diperkukuhkan pada masa akan datang.-BERNAMA

07 di bukit merah - Google Blog Search

07 di bukit merah - Google Blog Search


CAP Minta Hentikan Projek Arowana <b>Di Bukit Merah</b>

Posted: 22 Mar 2012 12:03 AM PDT

KUALA LUMPUR – Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa Kerajaan Perak dan Kementerian Pertanian Dan Industri Asas Tani melakukan siasatan terhadap pelaksanaan projek ternakan ikan Arowana di Bukit Merah daerah Kerian.

Presidennya, S.M. Mohamed Idris mendakwa, sejak projek itu dijalankan banyak perkara berkaitan undang-undang tidak dipatuhi terutama mengenai kesan keatas alam sekitar dan kehidupan penduduk setempat.

"Gesaan ini juga dibuat berikutan laporan akhbar tempatan kelmarin mengenai pemalsuan dokumen oleh seorang pengusaha projek tersebut melibatkan 36 lot tanah seluas 28.8 hektar kepunyaan 21 penduduk Kampung Selamat, Simpang Empat Semanggol.

"CAP kesal dengan kejadian itu kerana sebelum ini CAP turut mendapati terdapat banyak peraturan yang tidak dipatuhi para pengusaha projek ternakan ikan Arowana di kawasan tersebut," dakwanya melalui satu kenyataan hari ini.

S.M. Mohamed seterusnya mendakwa, projek itu tidak melakukan Kajian Kesan Ke Atas Alam Sekeliling (EIA) sebelum dilaksanakan dan tanah sawah yang terlibat dengan projek itu tidak ditukar status dari tanah pertanian kepada tanah industri.

Malah, dakwanya, CAP pernah membuat laporan dan menggesa projek itu dihentikan segera sebelum ini kerana dipercayai boleh menjejaskan sumber bekalan air di Tasik Bukit Merah dan mengancam kehidupan kira-kira 9,000 petani serta 200,000 pengguna air.

Ia kerana, dakwa beliau, air yang digunakan oleh sebuah kolam ikan Arowana seluas 0.4 hektar boleh digunakan untuk memberi air kepada 12 hektar sawah padi.

Akibatnya, dakwa beliau, petani-petani di daerah itu terdedah kepada masalah kekurangan bekalan air untuk kawasan sawah seluas 24,000 hektar termasuk juga tanah sawah di daerah Seberang Perai Selatan, Pulau Pinang.

Sehubungan itu, katanya, CAP sekali lagi meminta kerajaan negeri membatalkan projek tersebut kerana didakwa bakal mengundang berbagai masalah ke atas alam sekitar dan kehidupan rakyat.

"CAP percaya jika kerajaan tidak dibatalkan projek ini boleh menggugat sektor pertanian pada masa akan datang," dakwanya lagi.

Iklan Teks:

Berita Berkaitan:

PERINGATAN: Mynewshub tidak bertanggungjawab terhadap komen yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

07 di menglembu - Google Blog Search

07 di menglembu - Google Blog Search


OUM Perak Online Community: Program Senamrobik <b>di</b> Taiping 15 <b>...</b>

Posted: 15 Apr 2012 07:58 AM PDT

Cuaca di Taiping begitu baik sekali ketika program Senamrobik OUM Jelajah Perak dijalankan di Dataran Kedamaian Taiping pada 15 April 2012. Program ini telah dijalankan bersama oleh Open University Malaysia Kampus Perak bersama Pemuda MIC Perak dan Taiping.


Orang ramai sedang beratur untuk mendapatkan kemeja T percuma dari pihak OUM
Sebahagian dari peserta senamrobik

Sambutan amat menggalakkan bilamana lebih dari 150 orang penduduk Taiping telah hadir sejak jam 7.00 pagi lagi bagi mengambil bahagian dalam aktiviti kecerdasan dan kesihatan badan. 100 peserta pertama telah diberi kemeja T Open University Malaysia secara percuma. Mereka juga turut diberi sebungkus nasi lemak dan air mineral sumbangan Pemuda MIC Perak.

Sesi senamrobik yang bermula pada jam 7.30 pagi tamat pada jam 8.30 pagi di bawah bimbingan jurulatihnya Sdra Shidee dari Majlis Perbandaran Taiping. Pengarah Open University Malaysia (Perak), Dr. Richard Ng, dalam ucapannya berkata objektif utama program senamrobik ini adalah untuk mempromosi gaya hidup sihat kepada masyarakat tempatan di Taiping. Kata beliau, program senamrobik di Taiping adalah siri ketiga pihak OUM anjurkan di Perak selepas ianya dijalankan di Bukit Kledang di Menglembu dan Padang Polo di Ipoh.


Salah seorang peserta bertuah sedang menerima hadiah cabutan bertuah dari Ketua Pemuda MIC Perak, Sdra M. Veeran

Cabutan bertuah seterusnya dijalankan untuk mencabut enam hadiah bertuah. Sdra M. Veeran, Ketua Pemuda MIC Perak dan Taiping telah diberi penghormatan untuk membuat cabutan dan menyampaikan hadiad kepada peserta bertuah.


Pengarah OUM Perak Dr. Richard Ng sedang menyampaikan cenderahati kepada Sdra M. Veeran, Ketua Pemuda MIC Perak sebagai tanda penghargaan menjayakan program senamrobik ini.

Sebelum majlis bersurai, Pengarah OUM Perak memaklumkan bahawa pihak OUM akan cuba berusaha untuk mengadakan sesi seperti di masa akan datang supaya penduduk tempatan di Taiping menjadi serasi dengan program senamrobik sebagai aktiviti kesihatan badan.

07 di kerian - Google Blog Search

07 di kerian - Google Blog Search


Salahudin diraikan <b>di</b> Kubang <b>Kerian</b>

Posted: 14 Apr 2012 07:28 AM PDT

(Husam menyampaikan saguhati khas kepada Salahudin)

KOTA BHARU, 14 April: Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub hari ini diraikan dalam mesyuarat agung PAS Kubang Kerian, kawasan parlimen yang beliau wakili.

Ini kerana, selepas ini Salahudin tidak lagi akan mewakili kawasan itu tetapi akan pulang ke Johor untuk bertanding di sana.

Salahudin menerima cenderamata khas dari Yang Dipertua PAS Kubang Kerian, Datuk Husam Musa.

Sebelum ini, Pesuruhjaya PAS Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Aziz Nik Mat telah menyatakan kesediaan PAS Kelantan untuk melepaskan beliau.

Salahudin telah dua penggal mewakili parlimen Kubang Kerian iaitu sejak pilihan raya umum 2004 dan 2008.

Beliau akan bertanding di Johor dalam pilihan raya ke 13 bagi memantapkan pasukan PAS Johor dalam menjayakan hasrat untuk menawan Putrajaya.

Najib tidak yakin

Ketika bercakap kepada pemberita, Salahudin mendakwa  walau pun banyak 'habuan' dicurahkan termasuk BR1M namun Perdana Menteri dirasakan tidak ada keyakinan untuk membubarkan Parlimen dalam masa terdekat bagi memberi laluan kepada Pilihanraya Umum ketiga belas (PRU-13).

Bahkan, kata Salahuddin,  akan datang dilakukan penyenaraian Felda Global Ventures tetapi mereka dihambat dan dihantui pelbagai isu yang mereka sendiri tidak yakin.

"Jadi saya rasa, ini keadaan yang malang bagi Umno-BN, dan keadaan ini akan menjadikan rakyat lebih melihat jauh ke hadapan untuk mereka menukar driver walau pun Najib kata tak perlu tukar driver.

"Namun dalam hal demikian, mereka lihat Najib semakin tidak yakin (untuk membubarkan Parlimen dan meraih kemenangan dalam PRU-13)," katanya.

Ahli Parlimen Kubang Kerian itu bercakap kepada pemberita selepas  Mesyuarat Agung Tahunan PAS Kawasan Kubang Kerian kali ke-38 di Pasir Tumboh dekat sini pagi tadi.

Turut hadir Adun  Salor yang juga Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa.

Justeru Salahuddin mendakwa beliau cukup yakin rakyat Malaysia akan melihat Pakatan Rakyat (PR) sebagai pilihan mereka ke Putrajaya.

07 di kinta - Google Blog Search

07 di kinta - Google Blog Search


Bahaya Banjir <b>Di</b> Chenderong Jika Tebing Sungai <b>Kinta</b> Tidak <b>...</b>

Posted: 15 Apr 2012 01:32 AM PDT


Kenyataan Media YB V,Sivakumar, Timbalan Pengerusi DAP Perak, ADUN Kawasan Tronoh pada 14/4/2012 di Chenderong. 
Bahaya Banjir Di Chenderong Jika Tebing Sungai Kinta Tidak Dibaik Pulih
Tebing Sungai  Kinta di belakang Chenderong berada dalam keadaan yang bahaya. Saya dimaklumkan bahawa terdapat tiga tempat di mana berlakunya tebing runtuh. Ini adalah kerana kadar hakisan yang melampau. Kuantiti air yang meningkat akibat hujan lebat baru-baru ini menyebabkan hakisan yang tidak terkawal di beberapa tempat sepanjang Sungai Kinta. Jika tebing runtuh dan tidak dapat mengawal keadaan , ini akan mengakibatkan banjir kilat di kawasan sekitarnya. 
Saya menerima aduan bahawa terdapat tebing runtuh yang agak buruk di belakang Chenderong. Saya bersama beberapa orang ahli Pakatan Rakyat telah membuat lawatan tapak kejadian itu. Tebing runtuh yang dikenal pasti ialah di KM6 dari Kampung Pisang, Batu Gajah. Air telah melimpah ke atas tebing dan menghakis tanah tebing  sungai itu secara luas dan mendalam. 
Saya difahamkan pihak Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS), Kinta telah dimaklumkan tentang kerosakkan tebing sungai ini. Laporan polis juga telah dibuat oleh orang-orang tertentu berhubung dengan kejadian tebing runtuh ini. Pihak JPS harus mengambil tindakan segera supaya tidak berlaku kejadian yang tidak diingini seperti  banjir di Kuala Dipang, Kampar.
Pihak JPS harus menyelesaikan  masalah Sungai Kinta dalam jangka pendek dan perlu mengkaji tindakan-tindakan jangka panjang supaya tidak berlaku banjir akibat tebing runtuh di kawasan ini. Kerajaan negeri harus menyediakan peruntukan yang memadai untuk kerja-kerja membaik pulih dan penyelenggaraan Sungai Kinta dengan lebih baik. Pihak JPS harus memastikan tidak berlaku banjir di sepanjang Sungai Kinta kerana kecuaian pihak-pihak tertentu. 
Saya bercadang untuk berjumpa  dengan Pengarah JPS Negeri Perak untuk membincangkan beberapa hal penting berhubung dengan masalah Sungai Perak. Antaranya ialah tindakan-tindakan yang  akan diambil oleh Pihak JPS untuk mengatasi masalah banjir di Sungai Kinta dalam jangka pendek dan jangka panjang.

07 di batu gajah - Google Blog Search

07 di batu gajah - Google Blog Search


Taiping Mali: Banjir <b>di Batu Gajah</b>. mana bantuan Pas?

Posted: 20 Feb 2012 06:55 AM PST

Watch "Banjir Kilat Di Batu Gajah" on YouTube


Published with Blogger-droid v2.0.4

07 di manjung - Google Blog Search

07 di manjung - Google Blog Search


ORANG KECIL ORANG BESAR: Warung Sawit <b>di Manjung</b>

Posted: 29 Jan 2012 04:14 AM PST

Warung Sawit di Manjung

Agak kurang aku membuat posting mengenai makanan. Hinggakan sudah ada yang bertanya. Kerap juga makan luar sama ada berkeluarga, berkawan ataupun bersendirian. Tapi keghairahan menulis mengenai makanan yang dijamah seolah hilang begitu sahaja. Terbaru (Disember lepas) berpeluang menjamah Briyani Peha Kambing Puncak Mutiara di Kampung Pelek, Bukit Mertajam tetapi rnenunya biasa-biasa saja. Ingatkan selera sudah mula betah tetapi geng makan Mus Speedrider juga berkongsi pendapat yang sama.

Cuti Raya Cina lepas, kami sekeluarga ke Lumut. Trip with no reservation! Pagi di Ipoh dan tengahari di Lumut. Mulanya bercadang ke Cameron tapi sudah terkena sebelum ini kalau berpergian ke Cameron di musim-musim cuti alamatnya kekenyangan makan "jem" dalam kereta sajalah mengesot di jalan raya tanah tinggi tersbut.

Rupa-rupanya di Lumut pun sama! Dari jauh lagi sudah ternampak deretan kenderaan yang mengesot di pekan Lumut itu. Hinggakan tiada ruang kereta untuk parking. Setelah hampir satu jam terperangkap di atas jalan raya, kami mengambil keputusan pulang ke Taiping.

Dalam perjalanan menghala ke Pantai Remis, berhampiran litar go-kart di persimpangan lampu isyarat, kami terpandang deretan kenderaan yang berhenti di tepi sebuah gerai kecil di bawah deretan pokok kelapa sawit. Dalam beberapa kali perjalanan tugasan aku ke Lumut tahun lepas, gerai ini sentiasa mengamit hati aku. Mungkin masih kekenyangan Briyani Kambing dan Acar Rampai di Restoran Briyani berhampiran Stesen Minyak Petronas persimpangan lampu isyarat Manjung/Teluk Rubiah, kami meneruskan perjalanan.

Minggu lepas dalam perjalanan tugasan di Lumut, aku singgah di gerai kecil ini. Menurut beberapa orang anggota polis yang ditemui di sini, gerai ini dikenali sebagai Warung Sawit memang terkenal di kalangan pemandu lori.

Atas syoran anggota polis ini aku mencuba Mee Rebus. Kuahnya sedikit cair tetapi cucur dan tauhu gorengnya melazatkan lagi Mee Rebus.

Lain kali aku nak cuba Laksa pula. Mungkin bersama dengan orang rumah seorang aku itu.

lukmanw@gmail.com
http://orangkecilorangbesar.blogspot.com/

di negeri perak - Google Blog Search

di negeri perak - Google Blog Search


Malaysians Must Know the TRUTH: One, Two, Three, Four- Pantun <b>...</b>

Posted: 14 Apr 2012 09:11 PM PDT

Saya baru pulang dari berceramah di bota kanan dan parit dalam negeri Perak. Ini negeri yang UMNO bising apabila MB yang sahih, Nizar menyerahkan 6000 grant tanah kepada rakyat negeri Perak, dari semua bangsa. Grant tanah yang di nanti puluhan tahun yang tidak di selesaikan pada zaman UMNO memerintah negeri Perak. Seorang dapat se ekar sahaja. Bising macam nak rak. Yelah, sebab jika tanah di beri sekarang, UMNO tak dapat merompak dan melanun lagi pada masa depan. Kalau dia orang dapat kuasa lah. Jadi kepada orang Perak saya berpesan- untuk mengelak diri dari di lanun dan di rompak, jauhkan diri anda dari UMNO. Jauh jauh. 
Bila Nizar melakukan tanggung jawab tersebut, orang UMNO semua bising. Beri tanah kepada orang Cina yang tanam sayur dan yang mendiami kampung2 baru.  Cina ini rakyat mana? Celaka betul orang UMNO. Mereka bersekongkol dengan orang cina tidak mengapa. kita berkawan dengan orang cina, UMNO tuduh orang cina yang jadi kawan kita kafir harbi. UMNO pulak sekarang mengkafirkan orang dan bertindak liar dan samsing. Inilah tanda2 UMNO akan jadi pembangkang. Mari kita bantu UMNO jadi parti pembangkang dan Najib jadi ketua pembangkang. 
Orang Myanmar, kemboja, Indonesia, Nepal kerajaan UMNO hari ini berikan mykad, orang UMNO tidak bising pun. Ini terang terang menggadai dan membelot negara. UMNO diam seribu bahasa. Maklum sajalah- mesti kekalkan kuasa dengan cara apa pun supaya kekal lesen untuk merompak dan melanun khazanah negara ini. 
Pada masa yang sama, kita menambah anggota RELA? Untuk jaga apa? PATI? Bukankah kita menyambut kedatangan PATI dengan tangan terbuka supaya boleh kita beri mykad untuk mengundi UMNO dan BN didalam PRU 13 nanti? Ini sikap UMNO yang penuh dengan hipokrasi.
Dan cuba kita tanya berapa ekar pulak yang Zamri Kadir beri dalam tempoh masa yang sangat singkat dia menjadi MB? Zamri telah memberi sebanyak 68,000 ekar iaitu 10 kali ganda dari apa yang di lakukan oleh Nizar!. Laknat sungguh pimpinan UMNO. 
Seperti kata Tun Daim Zainudin, beza orang yang datang mendengar ceramah PAS dan UMNO mudah sahaja. Pendengar ceramah UMNO di bayar. Kalau bukan dengan duit , jika tidak ada jamuan tidak akan datang. Majlis besar, orang di datangi dengan pengangkutan, di bayar duit dan di bekalkan dengan nasi bungkus atau jamuan yang mewah . maklum sahajalah UMNO banyak bela lembu.  Orang yang datang di jamu dengan gulai kawah. 
Tapi banyak kali, jumlah yang hadir dalam ceramah UMNO kita kena kena kira kerusi kosong, kuih muih, pinggan mangkuk untuk melapurkan kehadiran yang banyak. 
Orang yang datang mendengar eramah PAS adalah rakyat marhein. Mereka menderma kepada seruan perjuangan pas. perlakuan mereka datang dari sanubari. Itu cerminan keyakinan mereka. 
Apa pengajaran nya disini? Pengajaran nya ialah PAS dan penyokong nya boleh menang dan berjaya. Suatu ketika semasa Fidel Castro sedang bangkit melawan dictator Cuba masa itu, seorang penyokong nya di kejar dan di kepung oleh askar Batista. Daripada menyerah, penyokong itu telah mengebom diri nya sendiri sama seperti orang Palestin yang meletupkan diri mereka hari ini. apa petunjuk dari perbuatan tersebut, tanya seorang diplomat Amerika yang menyaksikan peristiwa di Cuba ketika itu? itu petanda, the rebels can win kata nya.
Demikian juga kepada penyokong PAS dan Pakatan Rakyat. Semangat yang di tunjukkan yang mencerminkan kesungguhan dan keyakinan akan mengatasi kebanjiran wang yang akan di lakukan oleh UMNO dalam PRU ini. UMNO tidak mampu menawarkan apa apa untuk menghidupkan keyakikan dan kepercayaan. Ia hanya tahu membeli kesetiaan rakyat. 
Tapi seperti kata Daim Zaiudin zaman kita membeli sokongan dengan wang ringgit sudah berakhir. Hari ini rakyat bertanya, ke mana kamu mahu bawak negara ini? dan Najib , UMNO dan BN tidak ada jawapan. 
Berbalik kepada Bota dan Parit. Masuk ke kawasan ini, saya teringat seorang ahli Politik Legenda dari Parit- Hashim Gera. Dia terkenal dengan kehandalan nya berpantun.
Jadi sempena berceramah kepada orang Bota dan Parit, saya mengingatkan pantun Hashim Gera.
Husin nordin kereta besor
Sebab saya padankan pula dengan sebuah pantun lagi
Rosmah mansor cincin besor
Rakyat Malaysia apa dapat
Posted by sakmongkol AK47

Jika tidak Berubah lagi!!Tumbangnya UMNO <b>di Negeri Perak</b> Kedah <b>...</b>

Posted: 23 Mar 2012 03:46 AM PDT

Oleh rmf

 Kepada orang atau pembodek UMNO,  bila baca tajuk tu, jangan pulak nk melatah, mengamok – Muhasabah diri.. lakukan yang terbaik juka rasa kekurangan tu  berlaku- Lupakan  seketika santai tu.. bewkerja la seperti Pro Kerajaan tanpa mengira masa jika perjuangan  untuk Parti  dah sebati dalam jiwa. tanpa mengira duit minyak, upah – Jika kekurangan  sumbangan keluarkan wang kocek anda.. demi Perjuangan UMNO!! Mampu?

Pro Kerajaan  masih lagi menaruh harapan kepada  orang orang UMNO agar melupakan seketika hasrat yang  meluap luap dalam jawatan dan kepentingan  tembolok mereka demi mengahdapi PRU 13 nanti- Pelbagai risikan Pro Kerajaan dilakukan secara berterusan di banyak negeri termasuk Perak sendiri

Biarpun JASA, BTN yang memberikan laopran tetapi Pro Kerajaan juga mempunyai nya- Walaupun kita tahu setengah daripada Pegawai JASA mengambil maklumat dari Pro Kerajaan. Ini lah realitinya, dimana menunjukkan bahawa kelemahan  barisan Askar yang diterajui oleh Khairy Jamaluddin dan Tun Faisal UMB.

Benar apa yang dikatakan oleh Tun Daim bahawa DS Najib merupakan Jeneral Tanpa Askar- Kasian DS Najib yang mempunyai bala tentera yang beranbi bersorak sahaja.

Kepelbagaian andaian  terjahan  menyelinap masuk secara rahsia di peringkat akar umbi, penyamaran untuk melihat respon daripada pengundi. Perak akan menghadapi zaman kesukaran yang teramat!! Ini adalah kerana  UMNO tidak bekerja dengan rela hati tetapi hanya bekerja  semasa adanya program sahaja.. Bangun segera!!

Keputusan yang agak megecewakan, rata rata daripada keputusan yang diterima  semuanya mempertikaikan kesalahan yang dilakukan oleh mereka yang berjawatan didalam bahagian, negeri dan pusat- Agihan sumber merupakan salah satu elemen penting yang dibangkitkan. Agihan yang berbentuk  jangka panjang bukan agihan sumbangan hanya untuk dua hari seperti hamper dan sebagainya.

Mereka inginkan apa yang telah dirasai oleh penjawat UMNO seperti anugerah tanah dan  yang bersifat jangka masa panjang. Dalam hal ini mereka meyebut beberapa nama merupakan petualang bermulut manis tetapi hati yang penuh ketamakan.

Selagi UMNO dan penjawatnya tidak berubah  maka saya akan dapat menjangkakan bahawa PRU13 nanti  UMNO akan menemui jalan  keluar bersama dan dikafankan oleh pengundi.  Sedarlah .. Sepatutnya di Perak sekarang ini telah melakukan pelbagai terjahan  under ground serta tindakan bersama  sama dengan semua pihak.

RU-13: Hanya tiga negeri selamat bagi BN, kata DaimBekas Menteri Kewangan dan bendahari Umno Tun Daim Zainuddin – yang meramalkan bahawa BN akan tumbang di Pulau Pinang, Selangor dan Kedah pada pilihan raya umum 2008 – sekali lagi membuat analisis politiknya.

Kali ini, ketika ditemubual oleh akhbar harian Cina Nanyang Siang Pau yang diterbitkan hari ini, beliau berkata kedudukan BN sebenarnya tidak benar-benar selesa.

Menurutnya, beliau hanya menjangka kemenangan mudah bagi BN di Johor, Melaka dan Pahang.Bagi merampas semula Kedah dan Selangor dari Pakatan Rakyat, katanya, BN, khususnya Umno perlu mencari barisan kepimpinan yang sesuai. Bagi mengekalkan Terengganu dan Sabah, Umno negeri masing-masing perlu bersatu. Tetapi untuk mengekalkan Perak akan menjadi cabaran terbesar bagi BN, komen Daim.

Di Negeri Sembilan, di mana BN hanya mampu menubuhkan kerajaan negeri dengan kelebihan enam kerusi sahaja, katanya, parti itu perlu menyelesaikan beberapa masalah khusus.

Meskipun Daim tidak mengulas lanjut mengenai isu-isu berkenaan, namun dipercayai Umno perlu mencari calon yang sesuai untuk mengisi jawatan menteri besar, kerana penyandangnya, Datuk Seri Mohamad Hasan, dijangka dipindahkan ke jawatan kerajaan persekutuan.

Bagi Kelantan dan Pulau Pinang, Daim berkata, BN akan kalah di kedua-dua kubu Pakatan Rakyat itu.

Daim juga menyifatkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak dan pasukannya sebagai "jeneral tanpa askar".