Rabu, 13 Mac 2013

07 di tanjung piandang - Google Blog Search

07 di tanjung piandang - Google Blog Search


Aduan tekanan air rendah <b>di</b> Pekan <b>Tanjung Piandang</b> <b>...</b> - Cina Islam

Posted: 11 Aug 2010 09:22 AM PDT

TANJUNG PIANDANG : Satu aduan dari penduduk Tanjung Piandang telah diterima oleh Pejabat ADUN Titi Serong mengenai tekanan air yang rendah yang mengakibatkan kebanyakan rumah kediaman dan kedai disekitar Pekan Tanjung piandang terputus bekalan air sekitar jam 9.00 pagi hingga 11.00 pagi.

Satu lawatan pada 30 July telah dilakukan oleh ADUN Titi Serong, Drs. Khalil idham Lim bagi melihat dan bertanya langsung mengenai masalah tersebut. Hasil dari itu sekitar 20 orang penduduk telah ditemui dan mereka kesemuanya mengadu masalah mengenai masalah tersebut dan meminta jasa baik Drs. Khalil untuk mengadu kepada pihak Lembaga Air Perak (LAP).


07 di hutan melintang - Google Blog Search

07 di hutan melintang - Google Blog Search


PEREBUTAN MENJADI CALON DUN N54 <b>HUTAN MELINTANG</b> <b>...</b>

Posted: 13 Mar 2013 01:03 PM PDT


Paparan dalam Laman ini berani saya nyatakan adalah dari MEREKA YANG BERHAJAT MENJADI CALON. Kalau tidak takkan ditulis sebegitu rupa hingga membabitkan NAMA-NAMA TERTENTU begitu rupa.Dari tinjauan saya sebagai Pengasas BNPC, AKAR UMBI N54 Hutan Melintang hanya meluahkan suara hati mereka iaitu 'TIDAK JIKA GANESAN" ... itu sahaja.
Jadi, kenapa pula paparan ini berani menyebut "MENTERI BESAR MAHUKAN CALON MUDA .....". Kalau ada beliau menyatakan begitu ... DI MANA, BILA DAN SIAPA YANG MENDENGARNYA.

Saya telah memaparkan sebelum ini bahawa AKAR UMBI MAHUKAN "ANAK TEMPATAN" ... maka sudah tentulah ini menjadi TUMPUAN UTAMA. Ada berapa ramai Pemimpin Tempatan di Hutan Melintang ini ... sama ada MIC, PPP, UMNO dan juga IPF (Penyokong Kuat BN)?.

Mari kita senaraikan :-
1.    MIC
2.    PPP
3.    UMNO
4.    IPF

Disebabkan KOUTA MIC (Sebutan UMUM), maka mari kita TUMPUKAN kepada MIC terlebih dahulu :-

1.   Ketua MIC : MEMANG ADA
2.   AJK MIC   : MEMANG ADA
3.   Ahli MIC    : MEMANG ADA

Kemudian, mari kita kira berdasarkan INSTRUMEN PEMILIHAN CALON yang telah saya sediakan sebelum ini.


"INTRUMEN WINABLE CANDIDATE"
1.   20% = WARGA TEMPATAN (Keturunan atau Pertalian Perkahwinan)
3.   10% = Mempunyai DATA PEMILIH dan mengenali Ketua PDM dan Ketua Tempatan.

1.   10% = PENGAMAL MEDIA SOSIAL.
2.   5% = Ada Rumah dalam DUN.
3.   5%  = AJK Bahagian
4.   5%  = Berkelulusan Tinggi
5.1   10%  = Dicalonkan oleh Bahagian (jika UMNO)
5.2   10%  = Direstui oleh Pucuk Pimpinan Parti masing-masing (jika Komponen BN)
1.   5% = PENYOKONG MAMPU MENGAMUK JIKA TAK TERPILIH
2.   5% = MEMPENGARUHI PENGUNDI MELAYU
3.   5% = MEMPENGARUHI PENGUNDI CINA
A1 = 85% - 99% (100% bukan layak kita)
A2 = 75% - 84%
B1 = 65% - 74%
C   = 45% - 54%
D1 = 35% - 44%
D2 = 25% - 34%
E1 = 15% - 24%
E2 =  1% - 14%


Sebelum ini juga, saya telah memaparkan DUA ORANG calon sahaja iaitu KETUA MIC Bahagian Bagan Datoh dan Ketua Penerangan Pemuda MIC Pusat. Kemudian, timbul pulak CERITA menyatakan En Ramesh Rao ... padahal beliau hanya memberi Ceramah apabila dijemput oleh Jabatan Perpaduan Bagan Datoh ke PDM Batu 12 baru-baru ini. Tak apalah ... kita masukkan nama beliau sekali (saja nak tengok .... berapa markah beliau perolehi). Begitu jugak saya masukkan Ketua IPF sekali (Penyokong Tegar BN).


(Mohd Najib, Ketua IPF, Tok Sidang Batu 12, Ketua MIC, Ramesh Rao, Pemuda MIC)
1.   KETUA MIC
A1  : 20%
A2  : 15%
A3  : 10%
B1  :   5%

B2  :   5%
B3  :   5%
B4  :   2%
B5  :  ?
C1  :  3%
C2  :  ?
C3  :  ?

JUMLAH = 65% + ____ = ____

2.   KETUA PENERANGAN PEMUDA MIC (PUSAT)
A1  :  20%
A2  :  10%
A3  :    5%
B1  :  10%
B2  :    4%
B3  :    5%

B4  :    5%
B5  :    ?
C1  :    0%
C2  :    ?
C3  :    ?

JUMLAH = 59% + ___ = ___


3.   RAMESH RAO KRISNAN NAIDU 
A1  : 20%
A2  : 15%
A3  :   5%

B1  : 10%
B2  :   2%
B3  :   0%

B4  :   5%
B5  :   ?
C1  :   0%
C2  :   ?

C3  :   ?
JUMLAH = 57%

4.   KETUA IPF (KLIK DI SINI)
A1   :  20%
A2   :  20%
A3   :    5%
B1   :    8%
B2   :    5%
B3   :    5%
B4   :    2%
B5   :   ?
C1   :   4%

C2   :   ?
C3   :   ?
JUMLAH : 69% + ___ = ___


Jadi, SIAPA PALING TINGGI  sebelum ditambah dengan C2 dan C3 .... sudah tentulah :-
3.    KETUA PENERANGAN PEMUDA (PUSAT)


PERLULAH MUHASABAH DIRI, SEBELUM BERTINDAK SELANJUTNYA DEMI KEMENANGAN BARISAN NASIONAL DI N54 HUTAN MELINTANG KHASNYA ... CUBALAH ISIKAN (MARKAH C2 DAN C3) BERAPAKAH JUMLAHNYA?07 di seri manjung - Google Blog Search

07 di seri manjung - Google Blog Search


Black Panther: IPD <b>Seri Manjung di</b> Serang !!!! @ZambryAbdKadir

Posted: 09 Mar 2013 02:22 AM PST

Hari ini telah berlaku satu insiden dimana IPD Seri Manjung telah diserbu oleh sekumpulan NGO yang membantah kenyataan YB Tian Chua yang juga merupakan Ahli Parlimen Batu tentang konflik yang melanda Lahad Datu Sabah.

Tian Chua dikatakan telah mengeluarkan kenyataan bahawa insiden pencerobohan dan pembunuhan anggota keselamatan di Sabah itu adalah konspirasi UMNO dan kematian anggota keselamatan adalah wayang UMNO.

Pelbagai pihak telah membuat kecaman terhadap beliau dan kali ini sudah tiba giliran NGO kawasan Manjung pula membuat laporan polis akibat dari rasa tidak puas hati dengan kenyataan beliau.

Kumpulan NGO yang diketuai oleh saudara Rafiq Pengerusi Gerakan Belia Kawasan 4B Manjung dan disertai oleh kira kira 80 orang yang mewakili NGO Seri Manjung pergi ke Balai Polis tengah hari tadi untuk membuat satu laporan polis tentang perkara tersebut.

Menurut beliau, Gerakan Belia 4B Manjung merasakan perkara ini adalah serius dan kenyataan Tian Chua dianggap tindakan paling biadap yang pernah dikeluarkan kerana ianya melibatkan kematian anggota keselamatan yang menjaga tanah air dari pada diceroboh oleh pihak asing.

Twitter @BlackPa28879018

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

07 di kampar - Google Blog Search

07 di kampar - Google Blog Search


Taiping Mali: PAS Perak akan bunuh Nizar <b>di Kampar</b>

Posted: 13 Mar 2013 05:51 PM PDT


Nizar Jamaluddin merupakan seorang ahli Pas Perak yang sangat kontroversi. Bermula dengan pendedahannya yang menyatakan Pas tidak pernah bercadang untuk menubuhkan negara Islam telah memalukan Pas seluruh negara.

Nizar semakin tidak popular di kalangan pemimpin Pas kerana gagal dalam misi mempertahankan Perak. Selepas 11 bulan menjadi Menteri Besar Boneka Dap, akhirnya 3 Adun bertindak meninggalkan kerajaan dan menjadi ahli bebas. Kehilangan 3 kerusi menyebabkan Umno mengambil alih kerajaan atas status quo.

2008 Nizar anak kelahiran Kampar diarah bertanding di Pasir Panjang dan kemudiannya ditaja oleh Dap untuk menjadi calon MP Bukit Gantang dalam PRK 2009 dan berjaya memenangi kerusi P59 Bukit Gantang.

Di Pasir Panjang, Nizar menggunakan isu agama dan bangsa untuk menewaskan calon BN yang diwakili oleh parti MIC. Kata Nizar, orang Islam wajib mengundi calon Islam, haram mengundi calon bukan Islam. Setelah keputusan diumumkan Nizar berjaya memperolehi  11,994 undi menewaskan  Dr. S. Vasan (BN) yang hanya mendapat 7,520 undi,

Kini Pasir Panjang diletakkan calon wanita oleh Pas Perak. Alasannya mudah untuk membaiki kelemahan yang dilakukan oleh Nizar sebelum ini.

Nizar juga telah merayu untuk bertanding di kerusi Dun Changkat Jering tetapi ditolak oleh Pas Bukit Gantang dan akhirnya difahamkan akan bertanding di kerusi parlimen Kampar.

Jika benar Nizar bertanding di Kampar bermakna beliau bertanding atas tiket Dap. Ngeh Khoo Ham akan memastikan 65% pengundi Cina supaya mengundi Nizar.

Akan tetapi pada hakikat sebenarnya ialah Nizar akan dibunuh di Kampar oleh Dap dan Pas. Ini kerana pengundi Cina akan mengekalkan wakil mereka adalah dari BN yang kini disandang oleh YB.Lee Chee Leong (BN).

07 di teluk intan - Google Blog Search

07 di teluk intan - Google Blog Search


Mori&#39;s Kitchen: Jalan jalan ke Menara Condong <b>Teluk Intan</b>

Posted: 11 Feb 2013 09:50 AM PST

Jemputan majlis kenduri kawin dari jiran yang mana majlis kenduri tu berlansung di Dewan Bandaran Teluk Intan tidak kami lepaskan peluang untuk kesana.  Lebih lebih lagi ianya berdekatan dengan Menara Condong Teluk Intan yang popular di ganding dengan Menara Condong Pisa di Itali.  Itu yang membuat mori dengan adda lagi bertambah seronok nak pergi ke sana....   Usai aje makan dan bergambar kami terus menuju ke Menara Condong.  Alhamdullilah rezeki kami....suami kawan tu sudi menunjukkan jalan ke Menara Condong.  Ingat kan jauh... rupanya lebih kurang 5 minit aje perjalanan dari Dewan Bandaran.  Menara ini terletak di antara Jalan Pasar dan jalan Ah Cheong dan juga Jalan Selat dan juga Jalan Bandar.
Tidak perlu kan sebarang bayaran untuk masuk ke Menara Condong.  Cuma kami perlu menanda tangani buku lawatan.  Tidak lupa juga beli cenderamata yang di jual.  Apa lagi... mori beli magnet gambar Menara Condong.  Masa kami sampai... keadaan agak lengang sedikit... tidak terlalu ramai orang yang berada di situ.  Tetapi selang beberapa minit.. .menderu deru orang tiba ke menara condong.  Semua tujuan yang sama seperti kami.  Ingat melihat dan merasa sendiri berada di menara condong.
Sebelum naik tangga ke Menara Condong.... di bahagian kanan tangga ada tertera maklumat tentang asal usul menara condong.  Cuma gambar nya tak berapa clear... cuaca yang panas sangat... dan orang yang terlalu ramai...payah kan mori hendak mengambil gambar.  Dan juga sekeliling Menara Condong ada gerai gerai yang menjualkan pelbagai barangan.
 Kalau di ikutkan dari segi sejarah ...Menara Condong di bina sekitar tahun 1885 dan kini berusia lebih dari 128 tahun.  Ianya memiliki ketinggian 85 kaki tinggi dan mempunyai 110 anak tangga.  Pada asalnya ianya merupakan tempat untuk tangkungan air dan juga di lengkapi dengan jam besar untuk penduduk sekitarnya.  Tapi kini setelah bertahun tahun berlalu ianya sekadar menjadi tarikan pelancong yang mengunjungi bandar Teluk Intan. 
Bangunan yang di perbuat daripada batu dan kayu di bina oleh arkitek Leong Choon Cheong mula condong setelah berlakunya banjir besar sekitar tahun 1889 dan 1895.  Bangunan tersebut juga di bina atas struktur tanah yang lembut dan juga bebanan tangki air juga mendorong kepada condongnya menara nie ke arah barat laut. Menara ini juga mirip kepada bentuk Pagoda kerana di pengaruhi kebudayaan cina yang menjadi penderma dan arkitek ketika itu.   Ianya kelihatan seperti 8 tingkat tetapi sebenarnya hanya terdapat 3 tingkat sahaja. 
Masuk aje ke dalam ada sebuah telaga ... dalam nya penuh denga syilling... tak tau la apa tujuan nya tapi kalau di kumpul2 duit syiling tu ...banyak gak....   
Tangga untuk naik ke tingkat atas di perbuat dari kayu.  Masih utuh lagi...dan berjaga.  Cuma kecil sikit jer la... kalau berselisih.. kena jalan mengiring...hehehehe.... 
Dari binaan nya... kayu yang di guna kan...masih elok dan kuat lagi.

Bila berada di luar beranda.... baru lah terasa condong menara nie... bila berjalan cam senget sikit...hehehe.. 
Jom layan gambar gambar nya....kot kot ada yang teringin untuk melihat sendiri.... Menara Condong nie..walaupun cuma sebuah bangunan lama. Walaupun cuaca panas terik... dengan ramai pengunjung.... terasa berbaloi juga dapat datang kesini.  

07 di lumut - Google Blog Search

07 di lumut - Google Blog Search


Anwar Ibrahim: Ceramah Perdana <b>Di Lumut</b> Perak - Rakyat Marhaen

Posted: 13 Mar 2013 03:02 AM PDT

Berikut hanyalah sebahagian kecil punca segala masalah yang melibatkan kehilangan wang dan harta negara sejak umno/BN berkuasa lebih setengah abad yang lalu. Namun, jika dikumpul, ianya mencecah ratusan billion Ringgit wang milik Rakyat yang telah diselewengkan oleh kerajaan umno/BN.

1. Skandal PKFZ yang melibatkan duit Rakyat sebanyak RM12.7 billion.

Tun Dr Ling Liong Sik mengaku tidak bersalah di atas dua pendakwaan di bawah Seksyen 418 dan 417 Kanun Keseksaan atas tuduhan memperdayakan Jemaah Menteri berhubung projek bernilai RM12.7 bilion itu. Bekas Presiden MCA ini dituduh memperdayakan Jemaah Menteri untuk bersetuju meluluskan pembelian 999.5 ekar tanah milik koperasi nelayan Melayu di Pulau Indah pada harga RM25 satu kaki persegi dengan kadar faedah 7.5 peratus, iaitu nilai yang jauh lebih tinggi dari nilai sebenar di pasaran. Beliau juga mengeluarkan surat sokongan mengarahkan projek PKFZ ini diserahkan kepada syarikat Kuala Dimensi Sdn Bhd, milik Pengerusi Kelab Penyokong BN, Dato Seri Tiong King Sing.

2. Komisen pembelian kapal selam sebanyak RM500 juta.

  • Harga asal pembelian: €1.14 billion (RM4.52 billion)
  • Kos Senggaraan jangka panjang: €999.15 juta (RM3.964 billion) kepada Perimekar Sdn Bhd bagi kerja-kerja penyelenggaraan jangka panjang kapal selam itu pada tahun 2002.

Permohonan tambahan daripada Kementerian pertahanan pada Sidang Belanjawan 2011

  • RM417 juta untuk membiayai kontrak senggaraan (In Service Support) dua buah kapal selam Scorpene
  • RM56 juta untuk bayaran pendahuluan sewaan perkhidmatan Sistem Submarine Escape Rescue Intervention (SMER-1).
  • Sebelum ini, kerajaan sudah membayar €999.15 juta (RM3.964 billion) - Rujuk di atas.

3. Kerugian pembelian aset oleh Sime Darby RM1.6 billion.

  • Kerugian akibat lebihan kos berjumlah kira-kira RM1.6 bilion, membabitkan projek minyak dan gas Bulhanine dan Maydan Mahzam di Qatar serta projekhidroelektrik Bakun.


4. Menanggung kerugian (bailout) Konsortium Perkapalan Berhad milik Mirzan Mahathir sebanyak RM1.7 billion.

  • MISC (anak syarikat Petronas) telah diarahkan oleh Mahathir (PM ketika itu) untuk membeli aset Konsortium Perkapalan Berhad dengan pembiayaan sebanyakRM1.7 billion bertujuan menyelamatkan syarikat perkapalan milik anak beliau, Mirzan.

5. Kos senggaraan Paya Indah Wetland RM88 juta.

6. Kerugian Pos Malaysia (Transmile) RM5460 juta.


7. Perjanjian pembelian Eurocopter sebanyak RM1.67 billion.

  • Harga ditawarkan oleh Eurocopter Malaysia yang dipilih oleh kerajaan: RM1.67 billion
  • Harga Kelowna Flightcraft untuk helikopter alternatif: RM865 juta (Kerajaan dapat menjimatkan RM805 juta)

8. Kos pembaikan bumbung Stadium Terengganu yang runtuh sebanyak RM292 juta.

9. Kos memperbaiki kerosakan MRR2 sebanyak RM70 juta

10. Akaun bil terlebih bayar Maybank sebanyak RM4 billion.

11. Tumbuk-rusuk (kickbacks) kepada Ng Yen Yen di Kementerian Pelancongan RM10 juta.

12. Kos membeli tiga buah lukisan oleh MAS sebanyak RM1.5 juta.

13. Lebihan bayaran oleh Kementerian Belia dan Sukan sebanyak RM8.4 juta.

14. Perbelanjaan Kompleks Sukan gajah putih di London sebanyak RM70 juta.

15. Baikpulih bangunan MATRADE sebanyak RM120 juta.

16. Kos minyak dan senggaraan jet kegunaan PM sebanyak RM200 juta.

17. Hutang tidak dapat dituntut InventQ sebanyak RM228 juta.

18. Membayar gantirugi pembatalan Jambatan Bengkok sebanyak RM257 juta.

19. Kerugian dalam urusniaga penjualan Augusta sebanyak RM510 juta.


20. Nilai kehilangan pendapatan kerajaan daripada Approved Permit (AP) yang dikeluarkan bagi tempoh setahun sebanyakRM1.8 billion.

21. Senggaraan kapal-kapal selam KD Tunku Abdul Rahman dan KD Tun Rzak (akan dijadikan artifak Muzium Negara) sebanyak RM4.1 billion.

22. Pembinaan dan senggaraan PSC Naval Dockyard Lumut sebanyak RM6.75 billion.

23. Dua skandal Bank Bumiputra pada wal 1980-an sebanyak US$1 billion dengan anggaran nilai kerugian pada 2008 sebanyak RM3.2 billion.

24. Kegagalan Maminco dalam percubaan menguasai pasaran timah dunia pada tahun 1980-an dipercayai mengakibatkan kerugian bernilai US$500 juta. (RM1.6 billion)

25. Bertaruh dalam niaga kewangan pasaran hadapan luar negara menyebabkan Bank Negara Malaysia kerugian RM30 billion pada tahun 1990-an.

26. Kerugian Perwaja Steel sebanyak US$800 juta (RM2.56 billion).

27. Menggunakan dana awam sebanyak RM10 billion dalam operasi Valuecap Sdn Bhd untuk melonjakkan nilai harga pasaran saham.

28. Skandal kewangan Bank Islam yang melibatkan kerugian RM700 juta.

29. Penjualan MV Augusta dengan harga €1 (1 Euro) mengakibatkan kerugian sebanyak €75.99 juta (RM348 juta) - sama seperti No. 18?

30. Kehilangan royalti Wang Ehsan Terengganu sebanyak RM7.4 billion (antara tahun 2004 – 2007)

31. Sejak penubuhan Petronas Philharmonic Orchestra selama lebih 10 tahun yang lalu, ia telah menelan perbelanjaan sebanyak RM500 juta denga RM1 juta setahun dibayar sebagai gaji dan imbuhan kepada Ketua Pegawai Eksekutif (CEO).

32. Yuran Penasihat: Mahathir telah dibayar RM180,000, Shahrizat Abdul Jalil (Menteri Kemajuan Wanita) RM404,726 dan Abdul Hamid Othman (Agama) RM549,675 pada setiap tahun.

33. Kerajaan telah membelanjakan RM3.2 billion untuk pelaksanaan program Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) sepanjang lima tahun pertama pelaksanaannya. Daripada jumlah tersebut, kerajaan telah membayar RM2.21 billion untuk membeli pelbagai kelengkapan teknologi, maklumat dan komunikasi (ICT) namun tiada sebarang perincian perbelanjaan pernah ditunjukkan.

Kerajaan telah membayar RM6k bagi setiap komputer laptop/notebook yang dapat diperolehi di pasaran dengan harga di bawah RM3k. Beberapa konsortium telah ditubuhkan semata-mata untuk 'mengendali secara atas-angin' pengagihan segala peralatan dan perkakasan berkenaan. Kini, kebanyakan peralatan dan perkakasan telah menjadi milik anak guru-guru yang terlibat dengan PPSMI.

34. Komisen yang telah dibayar kepada dua buah syarikat persendirian yang mengendalikan pembelian kapal selam Scorpene iaitu Perimeker Sdn Bhd dan IMT Defence Sdn Bhd berjumlah RM910 juta. Ada kaitan dengan No. 2.

35. Kerajaan membuat bayaran RM300 juta sebagai ganti rugi yang dibayar kepada Gerbang Perdana kerana pembatalan pembinaan Jambatan Bengkok yang bernilai RM1.1 billion.

36. RM1.3 billion telah dibazirkan dengan pembinaan kemudahan kompleks gajah putih 'Customs, Immigration and Quarantine' (CIQ) apabila projek Jambatan Bengkok dibatalkan.

37. Membelanjakan RM100 juta untuk kerja-kerja baik-pulih dan kebocoran Bangunan Parlimen Malaysia.


38. Program Angkasawan Negara yang menelan belanja – RM40 juta

39. Dianggarkan sebanyak RM500 juta setahun dibelanjakan untuk Latihan Khidmat Negara

40. Menanggung kerugian Eye of Malaysia – RM30 juta dan RM5.7 juta dalam bentuk pemberian tiket percuma.

41. Menanggung kerugian sebanyak RM2.4 juta untuk pembelian dakwat kekal

42. Pada September 2006, Samy Velu mengumumkan bahawa kerajaan telah membayar ganti rugi berjumlah RM38.5 billion kepada 20 buah syarikat pengendali lebuhraya. Sembilan syarikat pengendali tol lebihraya menerima durian runtuh berjumlah RM380 juta daripada kenaikan kadar tol pada tahun 2008 sahaja.

43. Tumbuk-rusuk (kickbacks) sebanyak RM32 juta nilai eksport kayu balak oleh syarikat-syarikat yang berkaitan dengan Ketua Menteri Sarawak dan ahli keluarganya.

44. Dua kali menanggung kerugian (bailout) oleh Malaysia Airline System (MAS) yang berjumlah sebanyak RM7.9 billion. Pada ketika MAS berhadapan dengan kerugian pada saban tahun, sebanyak RM1.5 juta telah dibelanjakan untuk membeli TIGA buah lukisan untuk menghiasi pejabat pengerusi MAS, Munir Majid. (Berkaitan dengan No. 11)

45. Menanggung kerugian (bailout) Sistem Pengangkutan Putra sebanyak RM4.486 billion.


46. Menanggung kerugian (bailout) STAR-LRT sebanyak RM3.256 billion.

47. Menanggung kerugian (bailout) Sistem Pembetungan Kebangsaan bernilai RM192.54 juta.

48. Menanggung kerugian (bailout) Lebuhraya Seremban-Port Dickson sebanyak RM142 juta.

49. Menanggung kerugian (bailout) Penjara Kuching bernilai RM135 juta.

50. Menanggung kerugian (bailout) Kajian Makanan dan Gunaan Orang Islam sebanyakRM8.3 juta.

51. Menanggung kerugian (bailout) Le Tour de Langkawi sebanyak RM3.5 juta.

52. Agihan secara borong ratusan juta saham di Bursa Malaysia dengan berselindung di bawah Dasar Ekonomi Baru (DEB) kepada kroni, kaum keluarga, anak-anak para Menteri dan pemimpin BN yang bernilai berbillion-billion ringgit.


53. Pindah-milik puluhan ribu hektar tanah-tanah komersial dan konsesi pembalakan kepada anak-anak serta kaum keluarga para Menteri dan pemimpin BN yang bernilai berbillion-billion ringgit.

54. Kerugian Petronas sejak tahun 1997 apabila menandatangani perjanjian dengan ENAM PENAMA yang tidak didedahkan dalam dagangan hadapan petroleum negara dengan kadar harga murah untuk jangkamasa yang panjang. Apabila harga bahan petroleum meningkat, Petronas kekal menjual kepada ENAM penama ini pada harga murah yang telah dipersetujui.

Dan manusia yang bertanggungjawab mengatur perjanjian dagangan hadapan yang merugikan Petronas dan Rakyat ini adalah merupakan manusia yang paling lantang bersuara sekarang ini - Mahathir Muhamad. Dan beliau ingin kekal menjadi penasihat Petronas hingga mati bagi melindungi identiti ENAM JAHANAM yang menghisap darah Rakyat melalui keuntungan Petronas.

55. RM5700 untuk membeli seunit jek kereta yang berharga RM50. (*)

56. Kenderaan milik kerajaan meneguk setangki petrol bernilai RM113 dalam tempoh beberapa minit. (*)

57. Platform tiang bendera berharga RM990 dibeli dengan harga RM30,000 (*)

58. Thumb drive berharga RM90 dibeli dengan harga RM480 (*)

59. Kabinet simpanan barang berharga RM1,500 telah dibeli dengan harga RM13,500 (*)

60. Pembelian seunit lampu suluh bernilai RM35 telah dibayar dengan harga RM143. (*)

(*) - yang dinyatakan adalah sebutharga untuk SATU UNIT. Kerajaan membeli dalam bentuk pukal antara puluhan hingga ribuan unit item yang sama.

61. Perbelanjaan kempen 1Malaysia yang dibayar kepada APCO sebanyak RM76.8 juta.

62. Membayar subsidi RM17 billion kepada Penjana Tenaga Bebas (IPP)


63. Cincin berlian bernilai USD24 juta untuk Ro$mah --- kononnya pembelian telah dibatalkan – berapa pula jumlah ganti rugi yang terpaksa rakyat bayar?

64. Satu laman web 1pengguna bagi Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan dibina dan diselenggarakan dengan belanja RM1.4 juta.

65. Projek e-mel 1Malaysia yang menelan belanja RM50 juta.

66. Menggunakan Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP), Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Danaharta dan Khazanah untuk membeli saham-saham Timedotcom yang tidak laku – kerugian sebanyak RM3.3 billion.

67. Skandal Offshore Petrol Vehicle (PSC-NDSB) – rugi RM6.75 bilion


68. Rosmah sewa bilik hotel RM100,000 satu malam di Burj Al-Arab Dubai!!

69. Rosmah dan Najib sewa penthouse di Hotel Darling di Sydney pada kadar RM65,100untuk sehari semalam.

70. "Lawatan Sambil Belajar" ke Arab Saudi, Oman dan Bangladesh Rosmah and the Gang (FLOM @ First Lady of Malaysia) ditanggung kerajaan berjumlah RM134,317.76.

71. Memperuntukkan dana RM100 juta setahun untuk Rosmah berbelanja dalam projek peribadi 'Permata Negara'nya.

72. Perbelanjaan oleh Rosmah untuk mengendalikan Sidang Kemuncak Wanita Pertama yang melibatkan 15 orang wanita isteri Ketua-ketua Negara yang majoritinya daripada negara-negara Afrika yang menelan belanja RM4.5 juta untuk tempoh TIGA hari.

73. Kos ubah suai Seri Perdana sebanyak RM12.5 juta.


74. Bil elektrik kediaman rasmi PM dan TPM di Seri Perdana sebanyak RM160,000sebulan.

75. Insinerator di Broga, Semenyih, kerajaan BN yang di atas kebodohan mereka tidak mendengar keluhan rakyat, terpaksa membazirkan berbilion ringgit membatalkan projek tersebut. Insinerator yang seberat 1,500 tan dan menggunakan teknologi 'fluidized bed gasification' yang dikatakan terbesar di Asia ditaksirkan menelan belanja RM1.5 bilion (lebih kurang USD395 juta) untuk dibina dan RM200 juta (USD53 juta) bagi kos operasinya setiap tahun.

CHECK-LIST INI AKAN TERUS DIKEMASKINI DARI SEMASA KE SEMASA.

07 di chemor - Google Blog Search

07 di chemor - Google Blog Search


Rumah Teres 1 tingkat <b>di</b> Taman <b>Chemor</b> Sejahtera untuk disewa <b>...</b>

Posted: 17 Feb 2013 06:36 PM PST

Lokasi strategik
15 minit ke bandar ipoh
3 minit ke pekan chemor
Lebuh raya utara selatan
Bandar Meru Raya
Jabatan Kerajaan ( KDN, Audit)
Pasaraya besar Mydin
Bas Terminal 3 tingkat Ipoh
Perkelahan Chepor
deposit sewa 2 bulan deposit api air
RM [ 350(2)+50+50] = 800

0133990566 (Din)
Kemasukan segera Mac 2013

07 di changkat keruing - Google Blog Search

07 di changkat keruing - Google Blog Search


Ketua cawangan MCA <b>Changkat Keruing</b> mati dibunuh

Posted: 31 Jul 2010 08:13 PM PDT

LUMUT - Ketua Cawangan MCA Changkat Keruing ditemui mati, dipercayai dibunuh dalam perigi di sebuah ladang ternakan ayam di Changkat Keruing, Ayer Tawar dekat sini, hari ini.

Mayat Lim Ping Peng, 49, ditemui pada kira-kira pukul 6 pagi ini oleh anggota keluarga dan pasukan Rela yang mencarinya selepas dia tidak pulang ke rumah sejak semalam.

Ketua Polis Daerah Manjung, ACP Mohd Jamil Osman berkata, Lim sebelum itu keluar dari rumah untuk ke ladang ternakan ayam miliknya di Changkat Keruing yang terletak tidak jauh dari rumahnya pada pukul 8 pagi semalam.

"Mangsa yang baru lima hari dilantik sebagai anggota Majlis Perbandaran Manjung (MPM) bagaimanapun tidak pulang ke rumah seperti biasa sebelum ahli keluarga bertindak membuat laporan polis semalam.

"Selain melaporkan kejadian itu kepada polis, mereka (anggota keluarga mangsa) turut berusaha mengesan mangsa di ladang ternakan ayam itu," katanya kepada Bernama di sini, hari ini.

Mohd Jamil berkata, mayat Lim ditemui dalam keadaan kepala di bawah dan kaki ke atas dalam perigi yang mempunyai kedalaman lima meter itu, dan polis percaya lelaki itu dibunuh di tempat lain sebelum mayatnya dicampak ke dalam perigi itu.

Beliau berkata, dua pekerja ladang ternakan ayam itu yang merupakan rakyat Myanmar tidak dapat dikesan dan siasatan awal polis juga mendapati kereta pacuan empat roda milik Lim juga hilang.

Polis masih menyiasat motif kejadian dan sedang mengesan kedua-dua pekerja ladang ayam yang disyaki terlibat dalam kejadian itu, katanya.

Mayat Lim dihantar ke Hospital Raja Permaisuri Bainun Ipoh untuk bedah siasat.

Isteri mangsa Ling Mooi Kooi, 47, berkata kira-kira seminggu lepas, dua rakyat Myanmar datang berjumpa suaminya untuk meminjam wang sebanyak RM2,000 tetapi suaminya hanya bersetuju memberikan RM500 dan beliau tidak tahu sama ada wang itu telah diberikan atau tidak.

Beliau berkata, apabila suaminya tidak pulang selepas pukul 6 petang semalam dan cubaan untuk menghubunginya melalui telefon bimbit juga gagal, beliau meminta bantuan anggota keluarga dan pasukan Rela untuk mencari Lim.

"Mayat suami saya ditemui apabila seorang daripada kumpulan mencari ternampak kaki suami saya terkeluar sedikit daripada perigi itu," katanya ketika ditemui di tempat kejadian.

Sinar Harian

07 di malim nawar - Google Blog Search

07 di malim nawar - Google Blog Search


Juruterbang Maut Helikopter Terhempas <b>Di Malim</b> <b>...</b> - Kelab Greenboc

Posted: 14 Dec 2010 05:03 PM PST

Pegawai Polis Terbunuh Dalam Nahas Helikopter Di Malim Nawar

Gambar: Pemangku Ketua Polis Perak Datuk Zakaria Yusof meninjau keadaan bangkai pesawat helikopter Robinson 44 empat tempat duduk yang terhempas dan terbakar di kawasan lombong, Malim Nawar di Kampar, Selasa. Juruterbang, Inspektor Mohd Shukri Othman, 31, yang bertugas di bahagian latihan, Ibu Pejabat Polis Bukit Aman yang sedang menjalani latihan memandu solo terbunuh

KAMPAR: Seorang pegawai polis terbunuh apabila helikopter jenis Robinson 44 (R-44) yang dipandunya ketika dalam latihan terhempas dan terbakar di kawasan lombong, Malim Nawar di sini, Selasa.

Kejadian berlaku pada pukul 3 petang tadi ketika mangsa Inspektor Mohd Shukri Othman, 31 yang bertugas di Bahagian Latihan, Ibu Pejabat Polis Bukit Aman sedang menjalani latihan memandu solo dari sebuah pusat latihan penerbangan swasta di Ipoh.

Ketua Polis Daerah Kampar, Supritendan Abdul Aziz Salleh berkata Insp Mohd Shukri yang mengendalikan helikopter R-44, dengan empat tempat duduk itu, dipercayai hilang kawalan ketika berada di ruang udara lalu terhempas dan terbakar.

Mangsa yang berasal dari Kepala Batas, Pulau Pinang mengalami kecederaan dengan kesan kebakaran di bahagian badan dan meninggal dunia di tempat kejadian,katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Aziz berkata mayat mangsa di hantar ke Hospital Kampar untuk bedah siasat.

Shukri yang telah beristeri dan mempunyai seorang anak dikatakan menjalani latihan memandu helikopter sejak pertengahan tahun ini.

Pasukan Jabatan Bomba dan Penyelamat dikejarkan ke tempat kejadian untukmembantu memadamkan kebakaran. - BERNAMA

0 comments:

View Comments/Post a Comment

07 di jelapang - Google Blog Search

07 di jelapang - Google Blog Search


Kedah Bakal Jadi Negeri <b>Jelapang</b> Lumpur <b>Di</b> Bawah PR | KLUANG <b>...</b>

Posted: 18 Dec 2012 07:08 AM PST

07 di tambun - Google Blog Search

07 di tambun - Google Blog Search


Syukuran rumah om irsad <b>di tambun</b> bekasi - Dapur Momie Barani

Posted: 11 Feb 2013 06:03 AM PST

 Syukuran pindah rumah keluarga irsad Dan Elia ke tambun bekasi. Order brownies kukus dengan topping hiasan tart yang Berbeda Dan unik. Agar berkesan Oleh penerima, yang tak lain adalah tetangga baru disana. Tak kenal maka tak sayang, saling membuka tail silaturahmi yAng luas agar pintu Rahmat selalu tercurah untuk kits semua. Serta menebarkan semangat persaudaraan yang kami coba tonjolkan Dari setiap kue yang kami buat...Jadi berkreasi juga luas maknanya Jika hasil kreasi bisa Lebih membuat setiap orang merasakan kasih yang sedang kita coba Tebarkan.

07 di pengkalan hulu - Google Blog Search

07 di pengkalan hulu - Google Blog Search


Jenazah Dua Anggota Tentera Gugur Tiba <b>Di Pengkalan</b> Chepa <b>...</b>

Posted: 12 Mar 2013 09:32 PM PDT

- Mar 13, 2013 12:32:53.

opsdaulat-Prebet-Mohd-HurairaKOTA BHARU: Lebih 3,000 hadir di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra di sini bagi menyambut ketibaan jenazah dua pahlawan negara yang gugur dalam Operasi Daulat di Lahad Datu, Sabah pada Isnin.

Jenazah Kpl Ahmad Hurairah Ismail dan Kpl Ahmad Farhan Ruslan tiba dengan pesawat Charlie C-130 di lapangan terbang itu pada pukul 9.55 pagi.

Turut menyambut ketibaan jenazah ialah Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed, Timbalan Menteri Kewangan Datuk Dr Awang Adek Hussin, Panglima Tentera Darat Jeneral Tan Sri Zulkifli Zainal Abidin dan Ketua Polis Kelantan Datuk Jalaluddin Abdul Rahman.

Ahmad Hurairah terkorban dalam pertempuran dengan pengganas di Sungai Nyamuk, Kampung Tanjung Batu, Lahad Datu manakala Ahmad Farhan terbunuh dalam kemalangan jalan raya di Km 37 Lahad Datu-Tungku ketika menghantar makanan untuk anggota keselamatan dalam operasi itu.

Sejurus tiba, kedua-dua jenazah dibawa ke hangar untuk diberikan penghormatan sebelum dibawa dengan van jenazah ke kampung halaman masing-masing untuk dikebumikan.Jenazah Ahmad Hurairah akan dibawa ke rumah ibu bapanya di Kampung Bayu Lalang, Pasir Mas sebelum dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Lalang yang terletak berdekatan.

Jenazah Ahmad Farhan pula dibawa ke rumah ibu bapanya di Perumahan Desa Darulnaim II, Pasir Tumboh di sini, sebelum dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Pasir Tumbuh.

07 di manjung - Google Blog Search

07 di manjung - Google Blog Search


HAK MALAYSIA: PAKAR PROJEK USAHA BN UNTUK PENIAGA <b>...</b>

Posted: 12 Mar 2013 08:34 PM PDT

Manjung telah menerima sebuah lagi projek JANJI DITEPATI Barisan Nasional Pasar Komuniti dan Karavan(PAKAR) yang beroperasi 24Jam.

PAKAR ini adalah sebuah pasar yang menepati kehendak dan keperluan masyarakat, Projek prihatin ini yang diusahakan oleh Menteri Besar Perak,Dato' Seri Diraja Dr. Zamri Kadir menyuntik semangat pengundi-pengundi serta seluruh rakyat Perak terutamanya di Manjung untuk bersyukur dengan Kerajaan Barisan Nasional yang sentiasa membela Masyarakat.

Pasar Komuniti dan Karavan ini beroperasi 24jam sehari di daerah Manjung sejak 3bulan lepas dan menjadi Pasar yang komuniti pertama

Majoriti rakyat di Manjung mengucapkan ribuan terima kasih kepada MB Perak serta kerajaan kerana prihatin tentang keperluan dan kehendak rakyat perak dengan mewujudkan Pasar Komuniti dan karavan (PAKAR) yang beroperasi 24 jam sehari di daerah Manjung,Perak sejak 3 bulan lepas dan menjadi yang pertama dalam Malaysia.

PAKAR berkenaan berupaya menempatkan usahawan tani yang mampu beroperasi pada sebelah pagi,petang dan malam.
Apa yang menjadikan PAKAR ini daya tarikan kerana boleh beroperasi 24 jam sehari.

Kewujudan PAKAR juga mendorong usahawan-usahawan tani untuk tampil mengetengahkan produk asas tani masing-masing selain membuahkan hasil yang lumayan serta produk asas tani yang berkualiti.

MB Perak Zambry Abd Kadir hadir merasmikan pelancaran PAKAR di Manjung kelmarin.

MB Perak juga sempat beramah mesra dengan salah seorang peniaga selepas merasmikan majlis tersebut.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Harga Melonjak, Bawang <b>Manjung</b> Jadi Alternatif - KOMPAS.com

Posted: 13 Mar 2013 12:39 AM PDT

PAMEKASAN, KOMPAS.com — Melonjaknya harga bawang merah di pasaran, membuat pedagang palawija di sejumlah pasar tradisional di Pamekasan, Jawa Timur, beralih ke bawang merah lokal. Bawang merah asli varietas Pamekasan yang dikenal dengan bawang manjung itu, menjadi alternatif, menggantikan bawang luar daerah Pamekasan seperti Probolinggo, Jawa Timur, dan daerah Brebes, serta Jawa Barat yang sudah menjadi langganan sebelum naiknya harga.

Bawang Manjung sendiri harganya lebih murah jika dibandingkan dengan bawang luar daerah. Per kilogram dalam kondisi masih basah Rp 35.000 sementara bawang yang sudah kering per kilogramnya Rp 40.000.

Harga itu sudah mengalami kenaikan dari sebelumnya Rp 23.000 per kilogram. Jumariyah, pedagang palawija di Pasar 17 Agustus Pamekasan, Selasa (12/3/2013) kemarin, mengatakan, kiriman bawang merah dari luar Pamekasan sekarang sudah dihentikan.

Sementara itu, di sisi lain, pembeli banyak yang membutuhkannya. Demi menutupi kekurangan itu, bawang lokal asal Kecamatan Batumarmar dan Kecamatan Pasean, Pamekasan, menjadi alternatifnya. "Tidak ada masalah. Meskipun masih basah yang penting pembeli mau, apalagi harganya lebih murah dari bawang luar daerah," katanya.

Dijelaskan Jumariyah, bawang lokal Pamekasan memang dikenal lebih gurih dan lebih lezat untuk dibuat bumbu masakan jika dibandingkan dengan bawang luar Pamekasan. Namun, karena produksinya masih sedikit, di bulan-bulan tertentu bawang jenis Manjung tidak ada di pasaran.

"Saat ini ada sebagian petani yang sudah mulai panen. Bahkan, katanya ada sebagian petani yang lebih awal memanen bawangnya demi mengejar permintaan pasar," ungkap Jumariyah.

Adapun harga bawang putih juga sama-sama mengalami kenaikan harga. Sebelumnya Rp 26.000 naik menjadi Rp 50.000 per kilogram.

Namun, untuk bawang putih, pedagang di Pamekasan tetap menggantungkan kebutuhannya dari luar daerah. Sebab, di Pamekasan tidak ada sentra bawang putih yang dikembangkan. Bawang putih yang dijual pedagang, didatangkan dari Surabaya.

"Kalau bawang putih saat kondisinya seperti sekarang, para pedagang tidak punya alternatif lagi karena mengandalkan dari luar daerah terus-menerus," kata Aliyah, pedagang palawija di Pasar Kolpajung, Pamekasan. Fatimah, warga Desa Teja Timur,, Kecamatan Pamekasan, mengaku heran dengan drastisnya kenaikan harga bawang.

Dua hari sebelumnya, kenaikannya masih relatif sedikit, tetapi mulai kemarin naik 50 persen lebih. "Pemerintah harus segera melakukan upaya stabilisasi harga kebutuhan pokok rumah tangga. Jika dibiarkan terus seperti ini, maka kondisi perekonomian masyarakat semakin terpuruk," kata Aliyah.

Editor :

Glori K. Wadrianto