Rabu, 17 Oktober 2012

07 di kuala kurau - Google Blog Search

07 di kuala kurau - Google Blog Search


APMM Anjur Program Jiwa Murni 2011 <b>Di</b> Perkampungan Nelayan <b>...</b>

Posted: 28 Dec 2011 12:16 AM PST

AGENSI Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Daerah Maritim 3 Lumut bersama Pangkalan APMM Kuala Kurau telah menjayakan Program Jiwa Murni Kembara Maritim 2011 di Perkampungan Nelayan Kuala Kurau, semalam.

Majlis perasmian telah dilaksanakan oleh Ketua Penguatkuasa Maritim Wilayah Utara, Laksamana Pertama Maritim Muhammad Basar  Taji.

Hadir sama Ketua Penguat Kuasa Daerah Maritim 3, Kepten Maritim Ang Cheng Hwa, Pengerusi -Pengerusi Persatuan Nelayan.

Kembara Maritim dijayakan dengan penglibatan persatuan nelayan, Kementerian Kesihatan dan anggota APMM Daerah Maritim 3 Lumut.

Pelbagai acara diadakan seperti gotong royong, acara sukan bagi kanak-kanak dan golongan dewasa, pertandingan memasak, cabutan bertuah dan sumbangan keperluan kepada ibu tunggal dan anak-anak yang cemerlang dalam peperiksaan.

Program tersebut diadakan bertujuan untuk menambur khidmat bakti secara sukarela kepada masyarakat  terutamanya komuniti maritim yang dikenalpasti layak menerima bantuan serta membina imej yang baik kepada APMM amnya di kalangan masyarakat setempat khususnya dengan para nelayan.

Projek Jiwa Murni yang dijalankan ini merupakan salah satu aktiviti tahunan APMM Daerah Maritim 3.

Untuk program kali ini, Pangkalan Maritim Kuala Kurau telah dipilih untuk menjadi tuan rumah dan diharapkan aktiviti ini dapat diteruskan pada masa hadapan. – Nooraini Mahamad.

SK SERI SIAKAP, SIMPANG TIGA, 34350 <b>KUALA KURAU</b>, PERAK <b>...</b>

Posted: 16 Oct 2012 09:14 PM PDT

SOLAT JAMAK DAN QASAR

Cara-cara melakukan sembahyang Jamak dan Qasar
Makna Jamak ialah dihimpunkan
Makna Qasar ialah dipendekkan

Perkara yang penting ialah kita mesti niat terlebih dahulu setelah keluar dari rumah iaitu:- "Sahaja aku musafir kerana Allah Tallah".
Kita boleh melakukan selama tiga hari tinggal bermukim.

Jamak Takdim dan diQasarkan (di pendekkan)

1.Melakukan sembahyang asar dalam waktu zuhur itu di namakan jamak takdim.
Lakukan sembahyang zuhur 2 rakaat selepas itu di ikuti pula sembahyang asar 2 rakaat.
Niat untuk sembahyang zuhur ialah "Sahaja aku sembahyang fardu zuhur 2 rakaat qasar dengan jamak takdim kerana Allah Taala".
Niat untuk sembahyang asar pula ialah "Sahaja aku sembahyang fardu asar 2 rakaat qasar dgn jamak takdim kerana Allah Tallah".

Jamak Takhir dan diQasarkan (di pendekkan)

2.Melakukan sembahyang zuhur dalam waktu asar itu di namakan Jamak Takhir.
Tapi dengan syarat kita mesti niatkan dahulu dalam hati sebelum habis waktu zuhur iaitu:- "Aku nak jamakkan sembahyang zuhur dalam waktu asar"
Lakukan sembahyang asar 2 rakaat selepas itu di ikuti pula sembahyang zuhur 2 rakaat.
Niat untuk sembahyang asar ialah "Sahaja aku sembahyang fardu asar 2 rakaat qasar dengan jamak takhir kerana Allah Taala".
Niat untuk sembahyang zuhur ialah "sahaja aku sembahyang fardu zuhur 2 rakaat qasar dengan jamak takhir kerana Allah Talla".

Kita boleh juga jamakkan magrib dengan isyak atau sebaliknya tapi waktu magrib tidak boleh diqasarkan ia tetap 3 rakaat caranya ialah:-

Jamak takdim dan diqasarkan (di pendekkan)

1.Melakukan sembahyang isyak dlm waktu magrib itu dinamakan jamak takdim.
Niat utk sembahyang magrib ialah "Sahaja aku sembahyang fardu maghrib 3 rakaat dijamakkan fardu isyak dengan jamak takdim kerana Allah Talla".
Niat utk sembahyang isyak ialah "Sahaja aku sembahyang fardu isyak 2 rekaat qasar dijamakkan fardu magrib dengan jamak takdim kerana Allah Tallah".

Jamak takhir dan diqasarkan (di pendekkan)
2.Melakukan sembahyang magrib dalam waktu isyak itu dinamakan jamak takhir.
Tapi jangan lupa niatkan sebelum waktu magrib berakhir "Aku nak jamakkan sembahyang magrib dalam waktu isyak"
Niat utk sembahyang isyak ialah "Sahaja aku sembahyang fardu isyak 2 rakaat qasar dijamakkan fardu magrib dengan jamak takhir kerana Allah Talla".
Niat untuk sembahyang magrib ialah "sahaja aku sembahyang fardu magrib 3 rakaat dijamakkan fardu isyak dengan jamak takhir kerana Allah Tallah".

Tiada ulasan:

Catat Ulasan