Isnin, 26 Mac 2012

07 di kuala sepetang - Google Blog Search

07 di kuala sepetang - Google Blog Search


Hanis Azla@Blog: Mee Udang Mak Jah <b>Kuala Sepetang</b>...

Posted: 25 Mar 2012 08:11 PM PDT

Alhamdulillah.. Hari sabtu selamat balik kampung di Taiping. Petang semalam selamat sampai semula di rumah. Seronok tengok Tok gembira bila kami balik tiba-tiba. Tok dah berumur 88 tahun. Tapi masih kuat lagi. Cuma ingatannya kadang kala sedikit kabur. Macam bila kami baru sampai dia tak berapa nak cam siapa. Bila aku sebut nama terus Tok peluk dan menangis beria. Lepas tu terus ingat nama en.asben dan anak-anak.
Waktu balik Taiping sebelum ni, on the way balik Bangi, kami singgah makan mee udang di Kuala Sepetang. Waktu tu rasa ralat sebab tak bawa Tok sekali. Jadinya balik kali ini, memang dah plan awal-awal nak bawak Tok pergi makan mee udang. Lepas makan tengah hari kami rehat-rehat sekejap. Lepas tu keluar pergi melawat rumah saudara mara terdekat. Yang ni memang aktiviti wajib setiap kali balik Taiping. Sebab bawak emak, jadinya kenalah singgah rumah makcik emak, rumah adik emak dan rumah sepupu emak. Waktu balik terus ke Kuala Sepetang.
Tok dah cuak sebab jalan ke rumahnya dah terlepas. Biasalah orang tua. Tempat makan tu cumalah dalam 7 ~ 8 kilometer  dari simpang Taiping. Tapi Tok dah cakap jauh. Sepanjang jalan aku kena tenangkan Tok yang macam takut kami nak bawak lari dia bawak balik  he..he.. Sebenarnya kami tak tahu kedai mana Mee Udang yang paling best di Kuala Sepetang. Tapi sepanjang jalan kami nampak sign Kedai Mak Jah. Jadinya kami pun tuju sajalah walaupun banyak juga kedai-kedai lain di sepanjang jalan. Waktu kami sampai kedai Mak Jah memang penuh. Tapi masih ada tempat kosong. Tempat parking pun disediakan. Jadinya sangat selesa.
Kalau tanya tentang rasa, pada aku rasanya biasa-biasa saja. Sebab aku tak berapa suka mee udang. Jadinya makan kat mana-mana pun rasanya tak berapa nak kick bagi aku. Mee gorengnya pun sederhana saja. En.asben pun cakap biasa aje. Kiranya takdelah teringat-ingat sangat. Tapi bab udangnya memang boleh puji. Segar dan besar-besar. Paling penting banyak. Siap kalau letak udang kita dalam pinggan orang lain memang boleh jadi gaduh sebab dah kenyang dan puas makan udang sendiri he..he.. (anak-anak akulah tu). Kalau order yang special memang lebih besar udangnya. Harga sangat berpatutan. Menu Biasa RM 7 dan menu Istimewa RM 11. Jus buahnya sedap. Servis pun okey. Order cepat sampai. layanan dari pelayan kedai pun baik.
Cucur Udang pun ada as side dish.. Set dengan tahu dan fish cake.. Yang ni kuah kacangnya sedap..
 Tok sedang menikmati Mee Udang..
Sori, gambar tak banyak dan tak cantik. Nak snap semua menu satu-satu betul-betul dah kena jeling dengan en.asben. Lepas kena tegur,  anoyyinglah u ni.. orang nak makan u sibuk suruh tunggu nak ambil gambar.. aku terus simpan handphone dalam beg. Tapi sebelum tu sempat uplaod gambar mee udang masuk FB jugak he..he..

Tiada ulasan:

Catat Komen