Jumaat, 28 September 2012

07 di kinta - Google Blog Search

07 di kinta - Google Blog Search


<b>Kinta</b> Menjerit: Liputan Telefon Selular <b>di</b> Lebuhraya Perlu <b>...</b>

Posted: 12 Sep 2012 03:08 AM PDT


Kerajaan Persekutuan diminta agar membantu Perak mengatasi masalah liputan telefon selular yang dihadapi pengguna Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) yang merentasi laluan sepanjang negeri berkenaan.

Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir, berkata masalah itu mengganggu kelancaran komunikasi pengguna yang menggunakan lebuhraya terbabit kerana talian boleh terputus secara tiba-tiba selepas beberapa minit bercakap.

"Masalah yang membabitkan liputan telefon selular di sepanjang lebuhraya yang merentasi Perak ini sudah saya bangkitkan di mesyuarat peringkat negeri dan Persekutuan.

"Kalau dilihat peta Perak, ia memiliki laluan lebuhraya yang terpanjang berbanding negeri lain dan kita menghadapi masalah liputan selular yang menjejaskan komunikasi pengguna Lebuhraya Utara-Selatan kerana wujudnya 'blind spot' di banyak kawasan," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan exco di Ipoh, sebentar tadi.

Sehubungan itu, kerajaan negeri tambah Zambry, berharap agar kerajaan Persekutuan melalui Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) dapat mengadakan perbincangan lanjut dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dan PLUS Malaysia Berhad bagi menyediakan kemudahan itu.

Dalam perkembangan berkaitan, kerajaan negeri juga katanya, telah menyediakan kemudahan jalur lebar kepada segenap lapisan rakyat di Perak bagi mendedahkan mereka dengan dunia teknologi maklumat (IT).

Sehingga hari ini, kira-kira 100,000 Notebook 1Malaysia telah diagih-agihkan kepada golongan yang layak di seluruh Perak, katanya.

Selain itu, sebanyak 368 Kampung Tanpa Wayar juga telah diwujudkan di negeri terbabit selain 11 lagi Pusat Jalur Lebar Komuniti turut dibuka dengan bantuan SKMM.

"Perak juga mempunyai 38 Pusat Internet 1Malaysia dan tidak ketinggalan kemudahan 132 telefon awam bagi kemudahan penduduk yang tinggal di kawasan pedalaman Perak," katanya lagi.

<b>Kinta</b> Menjerit: AMUK <b>di</b> Kg Rapat!!!...lagi repot polis atas Ngeh

Posted: 19 Sep 2012 04:07 AM PDT

Lagi lapuran polis telah dibuat di Balai Polis Kg. Rapat, Ipoh ke atas kenyataan provokasi Ngeh Koo Ham dalam tweeternya pada hari ini, 19hb. September 2012 (Rabu).

Antara NGO, individu dan wakil parti politik yang hadir mengemukakan repot ialah dari ;
1 Kelab Speda Klasik Kinta
2 Persatuan Pengguna Islam Malaysia (Perak)
3 Pertubuhan Seni Silat Gayung Malaysia (Perak)
4 Ketua-ketua UMNO Cawangan dalam Bahagian Gopeng
5 Ketua-ketua Kampung dibawah Parlimen Gopeng
6 Blogger Pemuda UMNO Gopeng

Jumlah bilangan repot yang dibuat ialah sebanyak 29 repot telah dibuat hari ini di Balai Polis Kg. Rapat pada jam lebih kurang antara 5:00 hingga 6:30 petang.

Ramai wartawan yang hadir membuat liputan dan temuramah antaranya dari Utusan Melayu, NTV9, Perak Today dan juga blogger-blogger termasuk dari PCT.

Antara wakil jurucakap dari NGO berucap dan mengutuk tindakan Ngeh yang mengeluarkan kenyataan yang berunsur negatif terhadap isu sensitif penghinaan orang Islam dalam filem Innocense of Muslims. Dengan penuh semangat kumpulan ramai ini melaungkan takbir demi untuk membakar semangat supaya kita bersatu-padu tidak mengira haluan politik sama ada dari UMNO atau PAS atau PKR menghalang penghinaan ke atas orang Islam. Ngeh juga diberi amaran untuk tidak masuk campur hal agama Islam dan belajar menghormati sensiviti orang Islam.

DAP anti ISLAM
MUSLIM PERLU BERSATU MENOLAK DAP

Tiada ulasan:

Catat Ulasan