Isnin, 10 Disember 2012

di negeri perak - Google Blog Search

di negeri perak - Google Blog Search


Raja Ahmad Nasir: Pihak Ahli Dewan Negara <b>Negeri Perak</b> Dan <b>...</b>

Posted: 02 Nov 2012 08:48 AM PDT

Para pembaca blog cerita yang lalu ditunda.  Buat pengetahuan semua rakyat Malaysia khususnya Negeri Perak kenapa pihak istana dan Ahli Dewan Negara tidak mewar-warkan keadaan kesihatan Sultan Perak Sultan Azlan(Atan Bin Hashim) dalam keadaan gering/sakit kalau benar sultan berjiwa rakyat perkara ini harus dikhabarkan pada rakyat supaya boleh mendoakan untuk kesihatannya.
   
   Sekiranya Sultan mangkat atau meninggal dunia rakyat jelata rasa tidak puas hati pada pihak istana,Ahli Dewan Negara mahupun Mufti Negeri Perak ternyata tidak bertnggungjawab dan berkemungkinan ada perancangan di sebaliknya.  Sekiranya berlaku perlantikan Sultan yang baru tidak mengikut adat istiadat institusi raja-raja di negeri perak ternyata Ahli Dewan Negara tidak ada amanah.  Perkara ini akan berlaku kali ke-2 nya.

   Bagi pihak Ahli Politik tidak boleh campur tangan dalam urusan institusi Raja-raja dan tidak boleh melantik seseorang itu sebagai Sultan. Disini ternya pihak tersebut menpunyai lagenda dan ada kepentingan.  Warisan atau kerabat diraja yang menuntut tahkta sebagai Sultan tidak boleh berkecimpung di dalam Politik.  Untuk menjadi seorang Ahli Dewan Negara mereka hendaklah anak jati Negeri Perak.  Berbangsa Melayu, dan Beragama Islam.

    Perlantikan Sultan yang baru mengikut adat resam terdahulu sebagai mana wujud nya Almarhum Sultan Muzaffar Shah Pertama membuat pertabalan dan hinggalah ke Sultan yang ke-33 iaitu Almarhum Sultan Idris Ke-2.  Kenyataan disini menunjukkan ada nya kedaulatan seseorang Sultan itu. Rakyat jelata akur dan patuh perintah Sultan Berdaulat. Tidak lupa juga warisan dan kerabat Diraja yang layak, berhak menuntut.  Ahli Dewan Negara dan juga pembesar istana tidak boleh menolak tuntutan pewaris mahupun kerabat kerana kita mempunyai pawang-pawang diraja.

    Warisan ataupun kerabat menunjukkan alat kebesaran yang mereka miliki...

    WASALAM

Tiada ulasan:

Catat Ulasan