Khamis, 31 Januari 2013

07 di tambun - Google Blog Search

07 di tambun - Google Blog Search


Perak Historical Crew: Mendulang <b>di</b> Tin Valley Lost World Of <b>Tambun</b>

Posted: 01 Jan 2013 12:00 AM PST

Tin Valley merupakan satu tarikan baru di Lost World of Tambun. Tarikan ini membolehkan para pengunjung kembali masa silam di mana era kegemilangan perlombongan bijih timah di Perak.

Pintu gerbang untuk memasuk ke Tin Valley.

Di sini, kita bukan sahaja boleh mengetahui tentang sejarah ini tetapi yang lebih menyeronokkan kita boleh mengambil bahagian dalam aktiviti-aktiviti mendulang dan melihat artifak sebenar dari masa lalu di Tin Valley Galleria.
Perlombongan bijih timah di Semenanjung Malaysia telah diamalkan selama beratus-ratus tahun oleh orang Asli dan orang Melayu, kemudiannya datang Siam dan Mandailing  serta yang diikuti oleh pendatang Cina yang kebanyakannya Hakka.

Replika gajah yang dahulunya memainkan peranan penting dalam perlombongan bijih timah.

Semasa era perlombongan bijih timah di pertengahan abad ke-19, Lembah Kinta adalah salah satu kawasan yang paling aktif. Bandar-bandar seperti Ipoh, Kampar dan Tambun mempunyai sejarah perlombongan bijih timah yang kaya .

Perkembangan perlombongan bijih timah di Malaysia telah menarik minat orang Eropah, terutamanya Perancis dan British yang kemudiannya membawa kaedah perlombongan yang digunakan oleh mereka dari lombong emas di California.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan