Ahad, 17 Februari 2013

07 di bidor - Google Blog Search

07 di bidor - Google Blog Search


blOg chOr dAyNEIL: Sejarah <b>Bidor</b>

Posted: 25 Dec 2012 08:17 AM PST

BIDOR, PERAK…..aje handei
SejarahPada masa dahulu Bidor ini adalah sebuah penempatan kecil yang mengunakan sungai sebagai satu perhubungan diantara satu pekan ke satu pekan. Sungai Bidor digunakan sebagai penghubung penempatan ini ke Pekan Teluk Intan. Kebanyakan rumah ada ditepi sungai sehinggalah perusahaan Bijih Timah bermula. Penduduk disekitar kampong menghantar barang barang niaga mereka ke Teluk Intan mengunakan sampan sejak kurun ke 18.

Menurut sumber sejarah dari internet yang awok copy…..


Sebelum bermulanya kedatangan Islam ke Tanah Melayu dan zaman Kesultanan Melayu Perak, mukim Bidor terletak dalam jajahan pemerintahan kerajaan Hindu Gangga Negara yang berpusat di Beruas, Perak. Jajahan ini telah menerima pengaruh Hindu-Buddha sejak 900 tahun dahulu. Ini dibuktikan dengan penemuan-penemuan artifak gangsa yang bermotifkan dewa-dewa Hindu ketika penerokaan kawasan perlombongan bijih timah di akhir tahun 1930-an.
Mengikut sejarah, semasa pemerintahan Sultan Salehuddin, Sultan Perak ke-9 Bidor dibuka kerana aktiviti perlombongan bijih timahnya. Perkataan Bidor berasal daripada acuan bijih timah yang dibuat daripada kayu bagi menyukat bijih. Setiap satu Bidor mengandungi kira kira 70 kati bijih timah.
Orang yang pertama dilantik menjadi penghulu Bidor ialah Syeikh Abdul Ghani dan dipercayai beliau juga adalah peneroka terawal di Bidor.
Orang Melayu yang mendiami kawasan Bidor majoritinya dari suku Rawa. Suku Rawa berasal dari Sumatera Barat. Orang Asli dari suku Semai pula mendiami kawasan bukit dan pergunungan di timur Bidor.
Orang Cina dari suku Hakka adalah suku orang Cina yang paling dominan di pekan Bidor diikuti orang Kantonis. Orang Cina yang mendominasi populasi pekan Bidor adalah hasil daripada migrasi komuniti tersebut dari Teluk Intan, Ipoh dan Hulu Selangor ke kawasan perlombongan bijih timah ketika penjajahan Inggeris.
Orang India dan Sikh pula dibawa masuk untuk mengusahakan estet-estet majikan Inggeris, bekerja di landasan keretapi, selain menjadi askar dan polis bantuan.

Bidor dipercayai adalah sebahagian dari Permerintahan Negara Gangga yang di diami oleh Hindu-Buddhism sekitar 900 tahun yang lalu.

Semasa pemerintahan Sultan Salehuddin, Sultan Perak ke-9 Bidor dibuka kerana hasil timahnya. Perkataan Bidor berasal daripada acuan bijih timah yang dibuat daripada kayu bagi menyukat bijih.Setiap satu Bidor mengandungi kira kira 70 kati bijih timah. Orang yang pertama dilantik menjadi penghulu Bidor ialah Syeikh Abdul Ghani. Untuk mengenang jasa penghulu pertama Bidor kerajaan telah menamakan sebuaha sekolah menengah di Bidor ini dengan nama SMK Syeikh Abdul Ghani.

Perang Dunia Ke2

Apabila perusahaan bijih timah bermula maka berhijrahlah bangsa-bangsa cina ke Bidor dari kawasan sekitar seperti Batu Gajah dan Teluk Intan. Semasa Perang Dunia Kedua Jepun telah menakluki Bidor dan membuat kubunya di Kampong Poh. Pada 29 Dis 1941 terdapat pentempuran anatara Jepun dan Inggeris di Kuala Dipang yg menyebakan 5 orang terkorban. Kemasukan tentera ialah pada Disember 1941 oleh Rejimen 137 oleh Lt. Hartley''s di bahagian Sungkai dan Bikam.

Pada 1943 MPAJ Patrol Pertama Rejemin ke 5 yg menjaga Kol.John Davis yg mewakili Admiral Lord Mountbatten iaitu head Office of Force at Blantan Hill telah di serang hendap di lebih kurang 7 batu diutara selatan Bandar Bidor oleh Huang Song dan pemantunya Cai Dadi.

Pada 2 Oktober 1948 Kaptain D.G Lock telah mati dibunuh ketika mandi di Bidor bagitu juga Kaptain A.R.Pickin yg terbunuh semasa berperang pada 18 julai 1948. Kedua-dua mereka ditanam di Batu Gajah. Pada tahun 1950 sebuah pasukan GHQ ke 26 Brigate Gurkha dan Royal Artillary 95 telah ditempatkan di Bidor.

Lokasi

Bidor terletak diantara Tapah dan Sungkai

Ekonomi

Dahulu ekonomi pekan Bidor bergantung kepada pertanian seperti perusahaan jambu batu, buah-buahan eksotik, penternakan ayam/itik, getah, dan kelapa sawit. Kini, perindustrian telah sedia terdapat atas galakan kerajaan negeri yang membawa masuk usahawan dari luar negara seperti Korea, Jepun dan Taiwan untuk menjana industri kecilan. Juga, salah satu punca pendapatan Bidor datangnya daripada orang luar yang singgah di bandar ini dalam perjalanan mereka ke tempat lain disebabkan populariti makanan dan hasil tani pekan ini.

Sebelum pengenalan Lebuh raya Utara Selatan, Bidor ialah bandar persinggahan yang tidak boleh dielakkan oleh semua pemandu. Kini, pemandu tetap memilih untuk singgah di Bidor untuk makan dan berehat sebelum meneruskan perjalanan. Hasil hutan seperti petai dan jering juga boleh diperolehi di Pekan Bidor….separuh maklumat dipetik dari wikipedia dan beberapa blog.

Bas Station Bidor yang menjadi pot lepak zaman muda
Ingat Bidor….Ingat Petai chor…
Singgah Bidor tidak lengkap kalau tidak membeli Jambu Bidor….

Tiada ulasan:

Catat Ulasan