Rabu, 15 Jun 2011

07 di manjoi - Google Blog Search

07 di manjoi - Google Blog Search


<b>manjoi</b>.my: Jalan raya <b>di</b> Gugusan <b>Manjoi</b>

Posted: 15 Jun 2011 12:34 PM PDT

Jika anda tidak pernah memasuki Gugusan Manjoi, jalan-jalannya agak mengelirukan. Seperti kawasan penempatan Melayu yang lain, jalan-jalan dan rumah-rumah di sini kelihatan hampir serupa. Jangan sama sekali memasuki Gugusan Manjoi diwaktu malam jika anda tidak arif tentang arah tujunya.

Terdapat beberapa jalan utama di Manjoi: antaranya Raja, Menteri, Rajawali, Intan, Dato' Sagor, Tun Terang, Cempaka, Alang Ishak, Pasar, Madrasah dan Padang. Mereka dikelaskan sebagai jalan utama kerana lebarnya dan mempunyai jumlah lalulintas yang tinggi. Walau bagaimanapun, terdapat banyak jalan perhubungan yang lain yang sama penting, tetapi sempit dan pendek, yang mana menyebabkan mereka kelihatan tidak penting.

Pastikan juga anda mengetahui jalan-jalan lencongan, sekiranya terdapat jalan yang ditutup kerana kenduri kahwin (diadakan di atas jalan kerana halaman rumah yang sempit; dengan permit dari MBI), atau jalan yang dibaiki (kadang-kadang, seperti yang anda boleh lihat dari tampalan-tampalan yang kelam-kabut). Lencongan biasanya mudah kerana kebanyakan jalan-jalan di sini berhubungkait, tetapi banyak juga jalan mati di sini.

Sub-kampung dalam Gugusan Manjoi adalah mudah untuk dikenali. Biasanya (ada pengecualian), jalan-jalan di setiap sub-kampung dinamakan mengikut sesuatu:

Manjoi Baru: jalan-jalannya dinamakan gelaran jawatan dalam perkhidmatan/pentadbiran, seperti Pegawai, Perwira, Datok, Datin, Menteri, Raja.

Manjoi Baru Tambahan: jalan-jalan dinamakan jenis-jenis batu permata, seperti Berlian dan Intan.

Tengku Hussein Lama: TH Lama adalah sub-kampung yang sangat kecil. Jalan-jalannya dinamakan Tok Ketua dan bilangannya.

Tengku Hussein Baru: juga sub-kampung yang kecil. Jalan-jalannya dinamakan dengan perkara yang berkaitan dengan masyarakat, seperti Muhibbah dan Budiman.

Tengku Hussein Hujung: Jalan-jalannya dinamakan dengan perkara yang berkaitan dengan pemberian Allah, seperti Syukur, Rahmat dan Nikmat.

DAS: seperti MBT, jalan-jalannya dinamakan jenis-jenis batu permata, seperti Intan, Delima, Nilam dan Zamrut.

DAS 1: sub-kampung yang sangat kecil. Satu-satunya jalan utama dinamakan Orkid, dan yang lorong yang lainnya dinamakan Orkid dan bilangannya.

DAS 2: jalan-jalannya dinamakan jenis-jenis burung, seperti Rajawali, Kedidi, Serindit, Tekukur, Merbah dan Tiong.

DAS 3: dikenali juga sebagai Sg. Kati, jalan-jalannya dinamakan jenis-jenis pokok kayu, seperti Keranji, Jelutong dan Merbau.

Sungai Tapah: jalan-jalannya dinamakan jenis-jenis bunga, seperti Mawar, Cempaka, Bunga Raya, Dahlia dan Melor.

Sungai Tapah Tambahan: jalan-jalannya dinamakan jenis-jenis ikan, seperti Tapah, Puyu, Kelah dan Toman.

Sungai Tapah Seberang: jalan-jalannya dinamakan pahlawan Melayu, seperti Megat Terawis, Dato' Sagor, Tun Terang dan Alang Ishak.

Jelapang Baru: Sama seperti TH Lama dan DAS 1, jalan-jalannya dinamakan dengan satu nama sahaja - Cenderawasih dan bilangannya.

Peta di bawah menggambarkan setiap sub-kampung di dalam Gugusan Manjoi.


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

<b>manjoi</b>.my: Memandu <b>di</b> Gugusan <b>Manjoi</b>

Posted: 15 Jun 2011 12:43 PM PDT

Sebaiknya, dapatkan panduan arah tuju yang lengkap sebelum memasuki Gugusan Manjoi sekira anda tidak pernah ke sini. Kalau ada seseorang yang arif tentang jalan-jalan di sini mengikuti anda, itu lebih baik.

Kebanyakan jalan-jalan di sini sempit dan pendek. Kereta (paling banyak), bas dan lori kerap diletakkan sesuka hati di bahu jalan yang sudah sememangnya sempit ini. Secara peribadi, saya lebih suka kalau bas dan lori tidak dibenarkan langsung masuk ke sini, tapi mustahil nampaknya!

Kebanyakan keadaan jalan-jalan di sini adalah membahayakan dan boleh mengakibatkan kemalangan. Kecuali Jalan Menteri, tiada jalan lain di dalam Gugusan Manjoi yang mempunyai lorong pejalan kaki. Jadi, pastikan anda memandu dengan perlahan. Ini termasuklah  semua jenis kenderaan – basikal, motorsikal, kereta. Anggaplah semua persimpangan sebagai berbahaya dan boleh menyebabkan kemalangan. Pastikan anda perlahankan kenderaan anda atau berhenti di semua persimpangan dan lengkungan, terutamanya jika anda tidak nampak kenderaan yang datang dari arah lain dengan jelas akibat pagar rumah yang besar, pokok-pokok, atau kereta yang diletakkan sesuka hati dipersimpangan jalan. Ini kerana, sama seperti tempat lain di Malaysia, ada orang yang tidak pedulikan keselamatan (ataupun nyawa) orang lain. Jadi, mereka tidak mahu berhenti di persimpangan/lampu isyarat.

Sentiasalah berhati-hati lebih-lebih lagi jika anda memandu di belakang basikal dan motorsikal – pengendalian kenderaan mereka di luar jangkaan. Kadang-kadang, mereka mengubah arah atau membuat belokan mengejut kerana mengelakkan lubang atau kucing sesat, kadang-kadang kerana memotong, dan kadang-kadang mereka hilang kawalan atas beberapa sebab (termasuklah bercakap dalam telefon bimbit).

Memandu tanpa lesen, cukai jalan atau insuran adalah sangat biasa di sini. Kanak-kanak bawah umur juga ada yang memandu di sini (biasanya dengan kebenaran ibubapa). Ramai pemandu motorsikal tidak berhelmet. Peliknya, ada yang menanggalkan helmet mereka sebaik sahaja memasuki Gugusan Manjoi. Dan Gugusan Manjoi juga ada Mat Rempit kita sendiri. Mereka sama ada berbasikal atau bermotorsikal, suka menunjukkan kebolehan yang bodoh atas jalan raya umum.

Walau bagaimanapun, masih ramai yang berhemah tinggi dan berbudi bahasa di Gugusan Manjoi. Jika anda memandu dan terdapat makcik-makcik , pakcik-pakcik dan kanak-kanak sekolah berbasikal di atas jalan, berhati-hatilah. Anda tentunya mahu orang lain bertimbang rasa sekiranya mereka adalah ibu, ayah, adik, kakak, abang atau anak-anak anda.

Bersama-samalah kita menjadi penyelesainya.


Peta Google:


View manjoi.my in a larger map

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan