Ahad, 17 Jun 2012

07 di kuala kangsar - Google Blog Search

07 di kuala kangsar - Google Blog Search


MBSB di Festival Hari Guru 2012 <b>di Kuala Kangsar</b> | Pinjaman <b>...</b>

Posted: 25 May 2012 11:02 PM PDT

Oleh WAHID HASHIM
pendidikan@utusan.com.my

FESTIVAL Hari Guru 2012 di padang Sekolah Menengah Clifford , Kuala Kangsar membuka mata kita tentang jenama Hari Guru yang begitu kuat dan meniti bibir masyarakat setempat – daripada pekerja am hotel, pengusaha gerai laksa Pak Yusuff, pemilik gerai sotong kangkung bersebelahan Arena Kuala Kangsar sehinggalah kepada mat motor dan peniaga batik di pekan kecil yang cantik molek itu.

Ada peniaga yang menambah jualan sepanjang tarikh festival kerana ramai orang luar bertandang ke Kuala Kangsar, tidak kira apa tujuan mereka sepanjang lima hari itu.

Bila tiba waktunya – 12 Mei hingga 16 Mei lalu – kita telah sama-sama menyaksikan di atas padang SMK Clifford, lautan warga Kuala Kangsar datang membawa keluarga.

Ada yang membawa tikar bersila di padang mendengar ceramah agama atau berhibur bersama artis jemputan.

Kepelbagaian jualan dan juadah mewarna-warnikan padang SMK Clifford, sekali gus menghidupkan pekan Kuala kangsar yang cukup bercahaya itu.

Sesungguhnya, hal ini bertepatan dengan tema Tahun Melawat Perak pada tahun 2012.

Sesungguhnya usaha penganjur untuk memasyarakatkan Hari Guru, menambah rezeki peniaga dan memperkasa jenama korporat telah berjaya di Kuala Kangsar.

Hujan pada sebelah malam, kadang kala renyai pada siang merupakan rahmat kerana sebelum ini cuaca dikatakan panas sepanjang minggu, menimbulkan kebimbangan akan mewujudkan suhu ketuhar di dalam khemah utama, selain ketidakselesaan di khemah Arabik di luar khemah pempamer yang menempatkan peniaga berkonsep gerai usahawan setempat.

Para usahawan sejauh Kelantan, Sungai Besar di Selangor berkampung di padang Kuala Kangsar untuk menjual produk masing-masing. Sudah tentulah adat berniaga ialah untung dan ruginya.

Bagi Kumpulan Utusan yang pada tahun ini menjadi penganjur buat kali keempat berturut-turut setelah mendapat mandat Kementerian Pelajaran Malaysia, cukup berasa bangga, dan dengan pengaruh yang ada, turut mengundang pihak korporat untuk bersama-sama meraikan guru.

Tidak mudah menganjurkan festival tahunan yang besar ini kerana ia melibatkan segenap lapisan peserta dengan 360 darjah keperluan tersendiri.

Berkat pengalaman empat penganjuran Festival Hari Guru sebelum ini, maka sebahagian besar dapat ditangani oleh sekretariat yang sentiasa bekerja keras.

Tahniah kepada penaja utama KPerak yang telah menunaikan tanggungjawab sosial mereka dengan ikhlas tanpa berbelah bahagi.

Sumbangan itu telah memeriahkan pelbagai akiviti sepanjang sambutan tersebut diadakan selain menggalakkan kreativiti pendidikan menerusi penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT).

Selain gerai pameran dan jualan, festival dimeriahkan dengan kehadiran maskot Upin dan Ipin, persembahan kebudayaan oleh pelajar-pelajar Sekolah Seni Johor Bahru dan lukisan karikatur bersama pelukis akhbar Utusan Malaysia.

Malah, syarikat MBSB menyediakan pakej penghargaan kepada guru iaitu sebuah Toyota Prius bernilai RM130,000 serta pakej umrah bernilai RM30,000 di samping barangan berjenama Apple seperti iPhone 4S, iPad dan MacBook untuk dimenangi.

Penajaan turut diterima daripada MBSB, Celcom, Permodalan Nasional Berhad (PNB), Bank Pembangunan dan Yayasan Guru Malaysia Berhad.

Antara syarikat yang turut sama memeriahkan festival kali ini termasuk Proton, Bank Simpanan Nasional, Sasbadi, Utusan Publications & Distributors Sdn. Bhd. dan Suruhanjaya Sekuriti.

Institusi pengajian tinggi turut tidak ketinggalan menyertai festival ini termasuk Universiti Sains Malaysia (USM), Universiti Teknologi Petronas (UTP), Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Universiti Sains dan Pengurusan (MSU) dan Kolej Antarabangsa Kirkby Cyberjaya.

Kepada Kementerian Pelajaran Malaysia khususnya warga Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) Perak, tahniah kepada semua sektor dan bahagian, khususnya beberapa orang kuatnya yang bekerja di belakang tabir, yang banyak memberi nasihat dan teguran bagi tujuan penambahbaikan.

Namun yang paling penting ialah warga Kuala Kangsar, khususnya pengetua SMK Clifford yang bersabar meminjamkan padang sekolah, anda memang pengetua terhebat!

-Utusan

Incoming search terms:

2 ulasan:

 1. Hello Everybody,
  My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of S$250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of S$250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius,via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

  BORROWERS APPLICATION DETAILS


  1. Name Of Applicant in Full:……..
  2. Telephone Numbers:……….
  3. Address and Location:…….
  4. Amount in request………..
  5. Repayment Period:………..
  6. Purpose Of Loan………….
  7. country…………………
  8. phone…………………..
  9. occupation………………
  10.age/sex…………………
  11.Monthly Income…………..
  12.Email……………..

  Regards.
  Managements
  Email Kindly Contact: urgentloan22@gmail.com

  BalasPadam
 2. Hello Everybody,
  My name is Ahmad Asnul Brunei, I contacted Mr Osman Loan Firm for a business loan amount of $250,000, Then i was told about the step of approving my requested loan amount, after taking the risk again because i was so much desperate of setting up a business to my greatest surprise, the loan amount was credited to my bank account within 24 banking hours without any stress of getting my loan. I was surprise because i was first fall a victim of scam! If you are interested of securing any loan amount & you are located in any country, I'll advise you can contact Mr Osman Loan Firm via email osmanloanserves@gmail.com

  LOAN APPLICATION INFORMATION FORM
  First name......
  Middle name.....
  2) Gender:.........
  3) Loan Amount Needed:.........
  4) Loan Duration:.........
  5) Country:.........
  6) Home Address:.........
  7) Mobile Number:.........
  8) Email address..........
  9) Monthly Income:.....................
  10) Occupation:...........................
  11)Which site did you here about us.....................
  Thanks and Best Regards.
  Derek Email osmanloanserves@gmail.com

  BalasPadam