Ahad, 29 April 2012

07 di tanjung malim - Google Blog Search

07 di tanjung malim - Google Blog Search


Review - Yik Mun The Famous <b>Tanjung Malim</b> Pau | phreak-id.com

Posted: 27 Apr 2012 05:33 AM PDT

" ); (function() { var nn = document.createElement('script'); nn.type = 'text/javascript'; nn.src = 'http://synad2.nuffnang.com.my/lr.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(nn, s.nextSibling); })();

Baru-baru ni, family aku and kakak iparku pergi ke Tanjung Malim. Disebabkan kami keluar awal pagi, kami pun berhenti untuk bersarapan di sebuah kedai. Kalau dari jauh, nampak macam kedai Cina biasa. Maybe kedai kopi/kopitiam Cina (kalau kat Melaka ada banyak.. oh i miss Melaka so much, my hometown). Tapi bila dah dekat, baru aku perasan nama kedai dengan trademark dia "Yik Mun - The Famous Tanjung Malim Pau". But how famous it is? ...

Menurut kakak ipar aku, Pau kedai ni ada supply untuk Petronas (kakak ipar aku Executive Petronas). So, aku terfikir, wajib try ni.. 

Masa mula-mula masuk ikut depan, aku sempat menjeling kat pau instant (dalam paket) yang untuk dijual. RM20??? 1 paket (tak pasti ada berapa pcs).. Giler!

Sempat berborak dengan waiter dia memandangkan masa tu masih awal pagi dan belum ramai customer. Menurut dia, semua yang ada "gambar tangan tunjuk bagus" tu memang yang menu yang paling best. Harga memang boleh tahan, agak mahal sikit memandangkan ini Tanjung Malim, bukan KL.

 Roti kahwin - Hainan Kaya with Butter (sebelah kanan roti tu yang paling rare = puting Mikail ;p)

King Prawn Mee Soup (RM16.80 ni siot)

Yik Mun ada White Coffee brand sendiri. Ada beberapa lagi makanan yang kami order. Tapi disebabkan tak sabar-sabar nak makan Roti Kahwin and King Prawn Mee Soup, terus lupa nak ambil gambar yang lain (Mee Hainan lambat sampai). 

tengok muka Mikail tu, dia dah start melasak.. 

 Tak lama lepas tu, datanglah geng-geng motor besar singgah bersarapan di sini..

Mikail mula melasak sambil ditemani my niece Qaisara

Bosar bonar motor ea. Tak guno gak kalau den pakai. Camno nak cilok kek traffic jamn.

Like i said before. As i enjoy my food so much, baru teringat! "argh! lupa nak amik gambar makanan yang lain-lain!". Mee Hainan, pau, and etc. Tapi don't worry, sebagai bukti phreak-id.com dah makan pau ter-famous di Tanjung Malim ni, aku tunjukkan alas pau nya. Hehehe

But to think that selling a 'KL price' in non 'KL area' and yet survive succesfully. There must be something good about them. And yeah, i do agree, the menu fit their high price. Roti kahwin misalnya, totally different from roti bakar yang selalu kita makan di kedai-kedai mamak. Sama juga menu yang lain-lain.

Apa-apa pun, kepada kaki-kaki jalan-jalan cari makan, this is one of the place that you should consider stopping by. :)

Nota kaki : baru perasan lately dah lama tak bergambar dengan my niece yang cute-cute tu. Dhia Qaisara and Dhia Batrisya.

comments

Tiada ulasan:

Catat Komen