Selasa, 13 September 2011

07 di pasir salak - Google Blog Search

07 di pasir salak - Google Blog Search


Ex-smgrian 1991: Sejarah ringkas pembunuhan JWW Birch <b>di Pasir</b> <b>...</b>

Posted: 17 May 2011 09:35 PM PDT


Kisah pembunuhan J.W.W. Birch, Residen British pertama di Perak bermula daripada Perjanjian Pangkor pada 20 Januari 1874.

Perjanjian tersebut adalah antara Gabenor Negeri-Negeri Selat iaitu Sir Andrew Clarke dan Raja Muda Abdullah. Perjanjian ini telah memberi kebenaran kepada pihak British untuk mencampuri urusan negeri Perak.

Perjanjian ini sebenarnya adalah satu kesilapan yang telah dibuat oleh Raja Abdullah kerana ia telah membuka peluang kepada British untuk masuk campur dalam urusan pentadbiran kerajaan negeri Perak.

Kerajaan Inggeris telah menggunakan diplomasi yang mana mereka akan mengikitiraf Raja Abdullah sebagai Sultan Perak dan pada masa yang sama memaksa kerajaan negeri Perak menerima James Wheeler Woodford Birch (J.W.W. Birch) sebagai Residen British yang akan terlibat secara tidak langsung dalam urusan pentadbiran negeri Perak.

Atas perlantikan ini Birch menjadi bongkak dan sombong dan melakukan beberapa perubahan dalam sistem pentadbiran negeri Perak. Kelakuan Birch ini telah menimbulkan kemarahan pembesar-pembesar Perak seperti Raja Ismail, Dato' Maharaja Lela dan Tok Sagor. Mereka kemudiannya telah membuat satu pakatan untuk membunuh J.W.W. Birch.

Birch kemudiannya telah dibunuh pada 2 November 1875 apabila dia datang ke Pasir Salak untuk memungut cukai. Terdapat dua versi tentang cara pembunuhan Birch. Versi yang popular adalah Birch dikatakan dibunuh sewaktu sedang mandi di sungai oleh seorang lelaki bernama Si Putum. Versi yang kedua pula mengatakan Birch dibunuh sewaktu sedang menaiki sampan (atau rakit). Penduduk-penduduk kampung bersama-sama Dato' Maharaja Lela, Si Putum dan Tok Sagor telah menunggu kedatangan Birch di tebing sungai. Apabila sampan Birch menghampiri mereka, mereka telah merejam lembing ke arah Birch dan para pegawainya. Turut terbunuh ialah kerani kepada Birch yang bernama Mat Arshad. Mayat mereka kemudian dihumbankan ke dalam sungai.

Tindakan pembesar-pembesar Melayu ini telah menimbulkan kemarahan pihak British. Akibatnya, Dato' Maharaja Lela, Tok Sagor dan mereka yang terlibat dalam pembunuhan Birch telah ditangkap oleh British dan dihukum gantung. Sultan Abdullah dan Ngah Ibrahim telah dibuang negeri ke Pulau Seychelles.

sumber: Wikipedia, Sejarah Malaysia

Pembangkang hanya tahu tuduh | peraktoday.com

Posted: 30 Aug 2011 12:48 AM PDT

Umno kesal dengan tindakan Pas yang menuduh skim pinjaman pelajaran oleh Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) sebagai satu cubaan menggalakkan budaya berhutang dalam kalangan pelajar di peringkat awal.

Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Tajuddin Abdul Rahman berkata, tindakan beberapa pemimpin Pas yang terus menjadikan pentas ceramah untuk memburukkan usaha kerajaan itu adalah satu perbuatan tidak bertanggungjawab.

"Ini satu tuduhan mengecewakan dan satu tindakan berterusan pihak pembangkang memburukkan kerajaan yang giat melaksanakan pelbagai usaha membantu rakyat.

"Jika PTPTN menggalakkan budaya berhutang, kenapa mereka (pembangkang) tidak ketinggalan mendapatkan pinjaman ini untuk anak-anak mereka melanjutkan pelajaran ke universiti sedangkan mereka kata ia tidak elok," katanya kepada pemberita selepas Majlis Berbuka Puasa dan Penyampaian Pendahuluan Pinjaman PTPTN Peringkat Parlimen Pasir Salak di sini pada Jumaat.

Tajuddin berkata, anak pemimpin Cabang PKR Pasir Salak sendiri contohnya merupakan antara mereka yang mendapat manfaat dari skim pinjaman tersebut.

Menurutnya, kerajaan tidak boleh menyediakan biasiswa kepada semua pelajar di negara ini kerana ia melibatkan perbelanjaan yang cukup tinggi.

"Bagaimanapun pinjaman PTPTN itu secara automatik akan ditukarkan kepada biasiswa sekiranya pelajar mendapat keputusan cemerlang dalam pengajian mereka nanti," katanya.

Tajuddin yang juga Ahli Parlimen Pasir Salak berkata, langkah itu juga secara tidak langsung mampu mendorong pelajar untuk bekerja keras bagi mendapat keputusan cemerlang.

"Sehingga kini kerajaan telah mengeluarkan kira-kira RM43 bilion atau RM1 bilion setahun bagi membiayai skim PTPTN tersebut.

"Jadi pembangkang jangan cuba nak menjadi jaguh memperjuangkan nasib rakyat dengan membuat tohmahan dalam ceramah mereka memburukkan PTPTN, sedangkan dalam masa yang sama mereka turut meminjam dari tabung tersebut," katanya.

Tiada ulasan:

Catat Komen