Ahad, 9 September 2012

07 di bagan datoh - Google Blog Search

07 di bagan datoh - Google Blog Search


Anak Haji Amir: Cerita Hari Raya-Beraya <b>di Bagan Datoh</b>

Posted: 05 Sep 2012 05:51 AM PDT

Pada hari raya kedua, memang sakan kami berjalan menziarahi sanak saudara...Memang abah bercadang untuk pergi beraya di rumah anak saudaranya di Bagan Datoh. Pukul lapan lebih dia dah bising-bising tanya semua orang nak pergi ke tidak...Memang dah tau perangai abah, kalau nak pergi kena bersiap awal-awal...
Pukul sepuluh lebih jugak la kitaorang bertolak dari rumah. Jalan memang jem selepas ada satu jambatan tu. Selepas drive 2 jam lebih kami pun sampai ke destinasi...
Bila sampai, terus ke rumah Kak Rosminah..Kami dilayan dengan best..! Semua makanan sedap-sedap, sementelah pula kami sampai time makan tengahari...Ketupat beras, rendang, sambal tumis sotong, tomyam dan buah-buahan....
Semua makan dengan tekun, setelah penat memandu...
Huloq jangan tak huloq...
Selepas seketika, kami terus ke rumah Abang Jamari ( yang berdekatan rumahnya ) Macam biasa kami disambut dengan meriah dan ramah mesra dari abang Jamari, Isteri dan anak-anak. Ingat lagi dulu, masa kecik-kecik kalau Abang Jamari, Arwah Abang Sujak datang ke rumah, diorang akan carik kami sampai ke dapur, katanya mesti kiena kenal dengan adik-beradik ( kami kecik-kecik memang pemalu, kalau ada orang datang memang tak keluar )

Kat sini pun kami dijamu dengan pelbagai hidangan lazat, pecal, nasi impit, soto dan biskut-biskut raya.

Acara makan-makan sampai tak ingat dunia, asyik ingat akhirat je...hehehehe

Haji Amir dan anak saudara, Abang Jamari..
Along, terperanjat kot, tengok makanan lazat-lazat...

Orang perempuan ala-ala Mak Datin low profile ( sebab duduk bawah )
Bersembang sakan, setelah setahun tak jumpa..( kami hanya mampu dengar dan senyum kerana tak faham bahasa JAWA- rugi pulak rasa )
***Memang terima kasih yang tak terhingga pada saudara di Bagan Datoh di atas layanan yang memang first class..!!! Hilang semua penat lelah memandu selama dua jam lebih...InsyaAllah kita akan berjumpa lagi ditahun depan..InsyaAllahh...!!!

misbahul munir: PEKEBUN PISANG <b>DI BAGAN DATOH</b> TIDAK <b>...</b>

Posted: 12 Jul 2012 09:51 AM PDT

PAS Bagan Datoh simpati terhadap nasib pekebun pisang yang tidak dibantu oleh kerajaan Perak setelah ribuan hektar tanaman pisang musnah akibat serangan penyakit Moko atau dikenali sebagai penyakit layu bakteria pisang. Para pekebun pisang hilang punca pendapatan, tanaman pisang adalah sebahagian punca pendapatan orang kampung. Bagi menyara kehidupan sekeluarga.

Penyakit moko ini disebabkan oleh sejenis bacteria. Nama saintifiknya adalahRalstonia solanacearum E. Yabuuchi. Moko ini endemik di Amerika Tengah dan Amerika Selatan. Ia menular ke merata dunia termasuklah negara kita. Bakteria ini menyerang tanaman makanan seperti pisang, ubi kentang, tomato, terung, cili, dan kacang tanah.

Penyakit ini adalah 'soil-borne', iaitu penyebarannya adalah melalui tanah. Penyakit ini sukar dikawal kerana ia berjangkit melalui penggunaan peralatan seperti parang, cangkul atau pisang. Pokok lain akan dijangkiti Moko sekiranya peralatan yang sama digunakan.


Di atas keprihatinan terhadap masa depan para pekebun, Pakatan Rakyat Bagan Datoh telah menubuhkan Badan Bertindak Pekebun-pekebun Pisang yang diketuai oleh Sdr. Ramle @Arifin Husein. Badan Bertindak yang ditubuhkan ini akan berfungsi mencari jalan penyelesaian bagi mengatasi isu ini. Badan Bertindak ini juga akan menuntut pihak kerajaan melalui Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani dan Jabatan Pertanian negeri agar memberi pampasan kepada para pekebun sebagaimana pekebu pisang di Sabak Bernam, Selangor  yang diberi pampasan RM 1500 setiap hektar ke atas tanaman pisang yang musnah akibat serangan penyakit Moko.


PAS Kawasan Bagan Datoh juga kesal di atas sikap kerajaan yang langsung tidak peka terhadap kesengsaraan para petani yang kehilangan punca pendapatan akibat serangan penyakit Moko. PAS Kawasan mendesak kerajaan memberi saguhati pampasan ke atas para petani sebagaimana petani di Sabak Bernam yang diberi saguhati sebanyak RM 1500 setiap hektar.

Bersama Ariffin Husein di kebun pisangnya, beliau antara penanam pisang yang rugi puluhan 

ribu akibat serangan penyakit Moko.Misbahul Munir bin Masduki
YDP Kawasan Bagan Datoh

Tadarus Al-Quran Perdana Bersama Rakyat <b>Di Bagan Datoh</b>...

Posted: 06 Aug 2012 05:00 PM PDT

Tadarus al-quran perdana bersama rakyat anjuran umno bahagian bagan datoh, perak dan penyampaian sumbangan hari raya...Tiada ulasan:

Catat Ulasan