Ahad, 26 Jun 2011

07 di hutan melintang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di hutan melintang - Google Blog Search


Senoritas Makeover: Persiapan untuk Majlis Perkahwinan <b>Di Hutan</b> <b>...</b>

Posted: 26 Feb 2011 01:01 AM PST

Dari Mata Turun ke Hati..Kecantikan amat di idamkan oleh setiap WANITA. Disini kami menawarkan perkhidmatan solekan dan sentuhan teknik solekan yang terkini untuk apa jua majlis. Kami juga menawarkan khidmat pembelajaran solekan harian untuk keperluan semua. Selain itu kami juga tidak lokek untuk berkongsi rahsia kecantikan semulajadi yang mungkin anda semua tertanya-tanya dan yang mungkin anda ingin tahu..

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di behrang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di behrang - Google Blog Search


anak <b>behrang</b> ulu: Berteduh sementara <b>di</b> Pangsapuri Barakah

Posted: 26 Jun 2011 02:21 AM PDT

USAHA manusia ada bermacam-macam. Apa yang terpenting ialah mencari keredaan Allah SWT. Dalam surah al-Lail juga diterangkan bahawa amalan-amalan yang dikerjakan dengan tulus ikhlas demi mencari keredaan Allah SWT akan membawa kebahagiaan di akhirat.

Apatah lagi, jika yang dilaksanakan itu adalah satu kewajipan yang perlu dilakukan oleh semua umat Islam yang cukup syarat-syaratnya seperti tanggungjawab melaksanakan ibadat zakat.

Zakat selain dilihat sebagai satu perlaksanaan perintah Allah, tujuan utama ibadat itu adalah membantu umat Islam lain yang memerlukan.

Sudah menjadi lumrah, manusia di atas muka bumi ini dianugerahkan dengan nikmat yang berbeza-beza seperti kesenangan, kesusahan, kekayaan dan kemiskinan.

Justeru, ibadat zakat yang diwajibkan merupakan pembahagian harta kekayaan yang dimiliki oleh golongan kaya kepada yang miskin mengikut peraturan yang ditetapkan syarak.

Menerusi cara itu, semua golongan manusia dapat merasai nikmat kurniaan Allah.

Bahkan, ibadat zakat juga merupakan satu bentuk hubungan individu dengan Allah dan hubungan sesama manusia.

Seperti juga dengan amalan berinfak atau bersedekah pada jalan Allah yang diumpamakan melabur saham di dunia yang akan dinikmati suatu hari kelak.

Hakikatnya, ini bukannya kenyataan kosong kerana Allahtelah berjanji kepada setiap mereka yang melakukannya dengan penuh keikhlasan ganajaran yang dilipatgandakan.

Sebagaimana firman Allah SWT: Perumpamaan (nafkah yang dikeluarkan oleh) orang-orang yang menafkahkan di jalan Allah adalah serupa dengan sebutir benih yang menumbuhkan tujuh butir. Pada tiap-tiap butir terdapat 100 biji. Allah melipatgandakan (ganjaran) bagi siapa yang Dia kehendaki. Dan Allah Maha Luas (kurniaan-Nya) Lagi Maha Mengetahui. (al-Baqarah: 261)

Seperkara lagi, jangan kita menutup hati dengan pemahaman pada sebahagian harta yang kita miliki adalah milik fakir dan miskin.

Lantas, seharusnya kita berikan yang menjadi hak mereka. Seperti firman Allah SWT: Dan pada harta-harta mereka terdapat hak untuk orang meminta dan orang miskin yang tidak mendapat bahagian. (adz-Dzariyat: 19)

Semua saranan itu terungkai kemas menerusi program anjuran Lembaga Zakat Selangor (LZS) iaitu Ziarah Asnaf Bersama Media dan Korporat atau Zikra yang masuk penganjuran kali keenamnya 7 Jun lalu.

Rombongan lebih 80 peserta dengan menaiki dua bas LZS menuju beberapa lokasi pilihan iaitu Pusat Dialisis di Wisma MAIS, Seksyen 3, Shah Alam, Selangor; Kompleks Baitul Hasanah, Kampung Perepat, Klang, Selangor, diikuti ziarah ke rumah asnaf yang menerima rumah baru dan berakhir di Pangsapuri Barakah, Subang Bestari, Subang, Selangor dengan acara kemuncaknya penyerahan bantuan zakat kepada 10 penerima layak.

Mega, Utusan Malaysia sempat menemubual dua penghuni Pangsapuri Barakah Purnama, Subang Bestari, Selangor.

Yang pastinya, perumahan berkelompok untuk asnaf fakir dan miskin bukan sahaja selesa tetapi sekali gus satu kaedah bagi menangani masalah kemiskinan di bandar.

Pangsapuri Barakah itu istimewa kerana ia terletak dalam kawasan berpagar dan LZS mempunyai 100 unit rumah di situ yang disediakan khas buat asnaf fakir, miskin dan mualaf.

Syaratnya, penerima tidak mempunyai rumah, tanah dan tidak mampu menyewa.

Mereka duduk percuma tetapi tempoh menginapnya adalah sementara dan akan dipantau setiap enam bulan.

Bagi asnaf-asnaf yang berpotensi, pihak LZS akan menyediakan modal dan insentif untuk meningkatkan taraf hidup.

Selain itu, mereka ini juga disediakan segala bentuk bantuan yang sesuai dan layak diterima. Contohnya, pendidikan, sara hidup, makanan, perubatan, modal perniagaan.

Pangsapuri Barakah Purnama di Subang Bestarii adalah pangsapuri kelapan dan dikira terbaru. Sejumlah 180 unit rumah disediakan antaranya di Kajang, Klang, Sepang dan Puchong.

Manakala Pangsapuri Barakah Purnama menjadi penempatan terbesar asnaf iaitu sebanyak 100 unit rumah tersedia tetapi hanya 30 unit telah diduduki.

Pasangan Mohamad Nizam Jalil, 38, dan isterinya Azlina Mohd. Hasri, 36, mula menetap di pangsapuri ini sejak April 2010 bersama enam anak mereka yang berusia empat hingga 16 tahun selepas melalui satu proses temuduga oleh pihak LZS awal tahun yang sama.

"Memanglah kami tidak menyangka untuk layak tinggal sementara di sini. Pada awalnya tujuan kami ke LZS adalah memohon modal memulakan perniagaan selepas menjadi mangsa penipuan sindiket yang bertopengkan jualan langsung.

"Wang modal sebanyak RM30,000 yang dikeluarkan secara sedikit-sedikit lesap begitu sahaja.

"Pada masa itu, dengan anak keenam yang bakal lahir, empat anak yang masih bersekolah, serta bebanan sewaan rumah RM550 sebulan. Dahulu berkereta tetapi tinggal motosikal, anak-anak hidup senang tetapi semua itu hilang sekelip mata.

"Jadi, kami suami isteri sanggup menebalkan muka berjumpa pegawai LZS untuk memohon modal perniagaan.

"Apabila dikira-kira, pendapatan isi rumah RM600 sebulan, rupa-rupanya kami tergolong dalam asnaf miskin. Daripada situlah kami terima bantuan daripada LZS bermula dengan bantuan pendidikan, hari raya, bulanan dan makanan," katanya yang melakukan pelbagai pekerjaan demi untuk keluarga.

Pun begitu, akui Mohamad Nizam, nasib mereka yang ibarat sudah jatuh ditimpa tangga pada waktu itu sedikitpun tidak dikesali kerana yakin ada hikmah di sebaliknya.

"Tidak sekali-kali kami berniat menjadikan setiap sumbangan yang diterima ini sebagai satu keselesaan. Malah saya bertekad untuk keluar daripada terus menjadi asnaf atau terus hidup dengan meminta-minta.

"Saya sedang berusaha mengembangkan perniagaan. Saya berharap dengan modal yang cukup untuk membeli kenderaan, mungkin lebih banyak lokasi jualan yang dapat ditujui," ujarnya yang mensasarkan tempoh setahun dua ini untuk merealisasikan cita-cita itu.

Malah Azlina sempat mencelah, setelah bergelar asnaf barulah timbul kesedaran akan kewajipan berzakat kerana sebelum ini mereka agak alpa mengenai tuntutan tersebut.

Sementara itu, seorang lagi penghuni Pangsapuri Barakah Purnama, Amin Ooi Abdullah yang genap setahun menginap di situ bulan ini mengakui kehidupannya jauh lebih baik daripada sebelumnya.

"Saya paling bersyukur kerana LZS cukup efisien dan prihatin dengan golongan susah seperti kami ini. Malah yang paling saya dan isteri hargai adalah bantuan pendidikan untuk dua orang anak kami berusia 15 dan 12 tahun.

"Di mana anak pertama saya tergolong sebagai Orang Kelainan Upaya dan anak kedua, alhamdulillah seorang pelajar yang cemerlang.

"Sekurang-kurangnya dengan pendapatan sebagai pengawal keselamatan yang tidak berapa tetapi dengan adanya bantuan daripada LZS terutamanya rumah untuk kami berteduh serta bantuan saraan bulanan, ia adalah memadai untuk kami empat beranak," kata Amin yang memeluk Islam lebih 10 tahun lalu.

Oleh ZUARIDA MOHYIN

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di bota - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bota - Google Blog Search


pesonamerahjambu: Jom Pergi Lawatan

Posted: 26 Jun 2011 07:05 AM PDT

Jauh berjalan luas pandangan. Kalau dah jalan jauh-jauh tentu banyak yang kita dapat tengok dan dapat belajar. Selain tu dapat gak mengenali budaya setempat. Entry saya kali ni tentang lawatan sambil belajar bersama-sama rakan sejawat dan pelajar.

Setelah beberapa minggu membuat persediaan, hari ni tiba masa untuk kami melaksanakannya. Bila semua dah bersedia, kami pun bertolak tepat pukul 8.00 pagi.

Tempat pertama yang dituju ialah di Pusat Pembiakan Tuntung di Bota. Saja pilih tempat ni kerana ada kelainan dari lawatan-lawatan terdahulu. Hari sabtu, sepanjang jalan untuk masuk ke pusat pembiakan tuntung ada pasar pagi. Jadi kami terpaksa turun dari bas dan berjalan kaki ke pusat tersebut. Tak jauh sangat, lebih kurang 100m. Lagi bagus dapat juga kami singgah dibeberapa gerai jualan. Nampak pelajar teruja sangat. Maklumlah jarang-jarang masuk ke kawasan kampung. Sampai najis lembu pun mereka tangkap untuk kenangan. Nak masuk dalam facebook kata mereka. Suka hatilah asal mereka sentiasa ikut arahan.

Inilah bahagian hadapan Pusat Pembiakan Tuntung, Bota

Sedikit taklimat diberi oleh pegawai bertugas. Selepas tu, kami bebas untuk meninjau kawasan sekeliling. Pertama kali datang ke sini, jadi semua nak ditengok. Macam-macam info yang ada berkenaan tuntung dan sejarah daerah Bota. Dapat juga sedikit pengetahuan di sini. Tuntung ni macam penyu cuma cengkerangnya beza sikit. cengkerang tuntung lebih bulat dan licin. Musim tuntung bertelur ialah pada bulan November dan menurut sumber, tuntung hanya boleh dilihat di Bota sahaja. Tempat lain tak de. Kalau nak tengok tuntung datang le ke Bota. Telurnya pun boleh dimakan. Boleh di beli dengan harga RM3.00 sebiji. Tapi hari ni bukan musim tuntung bertelur. Kempunan nak makan telur tuntung.

Comelkan baby tuntung ni (baru 3 bulan usianya)

Destinasi kedua ialah ke Tanjung Bidara, Pulau Tiga. Tempat membuat labu sayong. Tapi tak besar sangat macam di Kuala Kangsar. Jadilah, asalkan pelajar dapat tengok sendiri cara labu dihasilkan. Pelajar pun tak ketinggalan membeli labu untuk kenangan. Senyum taukeh labu dibuatnya.

 Beli jangan tak beli

Destinasi terakhir ialah ke kompleks sejarah Pasir Salak. Di sini macam-macam boleh di lihat dan di baca untuk pengetahuan setiap pengunjung. Memang ok tempat ni. Sejarah pasir salak, tentang JWW Birch hinggalah ke pengistiharan kemerdekaan ada di sini. Tak lupa juga berbagai-bagai jenis keris di pamerkan. Yang paling best bila naik ke rumah Kutai. Pelajar dapat merasa suasana tinggal di rumah tradisional.

Dalam terowong ni banyak rentetan sejarah di pamerkan.

Bagus untuk pelajar menambah ilmu

Tugasan terakhir, pelajar kena buat khidmat masyarakat. Gotong royong membersihkan kawasan persekitaran kompleks. Ini objektif sebenar kami bagi lawatan kali ni. Kami diberi beberapa kawasan oleh pegawai untuk menjalankan projek. Pelajar ok je, jadi tak de masalah. Tugasan  dapat dijalankan dengan lancar dan objektif pun tercapai. Yang penting gambar mesti ada. Sesekali belajar diluar bilik darjah memang memberi impak yang positif kepada pelajar. Hilang stress.

Apabila semua aktiviti yang dirancang selesai, bertolak le kami semua balik. Singgah makan dulu dan bila perut dah kenyang semua senyap. Dalam perjalanan ada pelajar cadangkan kami singgah ke Kellies Castle. Jadi singgah le seebentar. Tengok dari luar je, takut nak benarkan pelajar masuk bila tengok keadaan di bahagian bumbung istana tu tidak berpagar. Pelajar frust jugak tapi demi keselamatan.

Semua tempat dah pergi, sambung perjalanan balik.  Penat sungguh rasanya tapi ianya satu perjalanan yang penuh dengan pengetahuan.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di kuala kangsar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kuala kangsar - Google Blog Search


Malam Kesenian Islam <b>Di Kuala Kangsar</b>, Perak (18hb Jun 2011 <b>...</b>

Posted: 15 Jun 2011 06:03 PM PDT

Hakcipta untuk setiap tulisan dalam blog ini dimiliki oleh penulis. Bagaimanapun anda boleh memetik sebahagian tulisan untuk disiarkan semula dalam blog / website anda dengan syarat anda membuat link ke sumber asal dan menyatakan sumber asal dengan jelas (contoh: Dipetik dari http://asyiqahfalah.blogspot.com/) . Ia bertujuan mengelakkan timbulnya sebarang kekeliruan dan salah faham.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di changkat keruing - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di sungai siput - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di sungai siput - Google Blog Search


DAP calls for immediate release of the 30 PSM members, including <b>...</b>

Posted: 26 Jun 2011 05:28 AM PDT

DAP calls for the immediate release of the 30 Parti Sosialis Malaya (PSM) members, including Sungai Siput MP Dr. Michael Jayakumar in Penang yesterday and an end to the ridiculous police charade that they are trying to revive communism.

I could not believe my eyes when just before being called to the rostrum to speak, I read the online news portal The Malaysian Insider a completely unbelievable news story, entitled:"Bersih supporters nabbed for waging war against King".

The Yang di Pertuan Agong, the Prime Minister and the government-of-the-day can count on my loyalty and patriotism and that of the DAP in any treasonous war against the King, but we will not lend ourselves to any fictitious claims to justify gross abuse of power and blatant human rights violations against patriotic Malaysians to prevent them from peaceful and democratic exercise of free speech and free assembly.

I read with consternation The Malaysian Insider report and I believe this is also the shocked outrage of Malaysians – with the question bulking large as to how the country has swiftly descended to such macabre farce.

I call on the Prime Minister Datuk Seri Najib Razak to ensure that good sense prevail in his government despite facing the mortal challenge of a peaceful Bersih 2.0 peaceful rally on July 9 calling for free, fair and clean elections – as such a proposed peaceful rally cannot under any stretch of the imagination be equated to a "war against the King".

In fighting for his political survival, the Najib government and Ministers should not so undermine public confidence in the independence, impartiality, integrity and professionalism of the key national institutions that these pillars of the national system of governance destroys all public and international confidence in them, resulting in loss of foreign investment and a precipitate economic decline.

(Speech at the DAP Ubah Dialogue organised by Johore DAPSY at Hotel Li Gardens in Masai, Johore Bahru on Sunday, 26th June 2011 at 5 pm)

This entry was posted on Sunday, 26 June 2011, 8:28 pm and is filed under Bersih, Human Rights, Police. You can follow any responses to this entry through RSS 2.0.  

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di beruas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di beruas - Google Blog Search


Kerajaan Gangga Negara Yang Hilang - <b>Bruas</b> (Perak)

Posted: 17 Apr 2011 12:31 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Para penyelidik mempercayai bahawa kerajaan ini berpusat di Beruas dan ia runtuh selepas serangan oleh Raja Rajendra Chola I dari Coromandel, India Selatan di antara tahun 1025 dan 1026. Menurut sebuah lagi catatan sejarah Melayu, ...

07 di gerik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di gerik - Google Blog Search


Video Ceramah Anwar <b>di Gerik</b>:!!!!!! Lagi di tekan lagi ramai yang <b>...</b>

Posted: 25 Jun 2011 08:51 PM PDT

'; var pageArea = document.getElementsByName("pageArea"); var blogPager = document.getElementById("blog-pager"); if(postNum 0){ html =''; } if(blogPager){ blogPager.innerHTML = html; } } function showpageCount2(json) { var thisUrl = home_page_url; var htmlMap = new Array(); var isLablePage = thisUrl.indexOf("/search/label/")!=-1; var thisLable = isLablePage ? thisUrl.substr(thisUrl.indexOf("/search/label/")+14,thisUrl.length) : ""; thisLable = thisLable.indexOf("?")!=-1 ? thisLable.substr(0,thisLable.indexOf("?")) : thisLable; var thisNum = 1; var postNum=1; var itemCount = 0; var fFlag = 0; var eFlag = 0; var html= ''; var upPageHtml =''; var downPageHtml =''; var labelHtml = ''; var thisUrl = home_page_url; for(var i=0, post; post = json.feed.entry[i]; i++) { var timestamp1 = post.published.$t.substring(0,19)+post.published.$t.substring(23,29); timestamp = encodeURIComponent(timestamp1); var title = post.title.$t; if(title!=''){ if(itemCount==0 || (itemCount % pageCount ==(pageCount-1))){ if(thisUrl.indexOf(timestamp)!=-1 ){ thisNum = postNum; } if(title!='') postNum++; htmlMap[htmlMap.length] = '/search/label/'+thisLable+'?updated-max='+timestamp+'&max-results='+pageCount; } } itemCount++; } for(var p =0;p=(thisNum-displayPageNum-1) && p'; }else{ upPageHtml = ''+ upPageWord +''; } fFlag++; } if(p==(thisNum-1)){ html += ''+thisNum+''; }else{ if(p==0){ html = labelHtml+'1'; }else{ html += ''+ (p+1) +''; } } if(eFlag ==0 && p == thisNum){ downPageHtml = ' '+ downPageWord +''; eFlag++; } } } if(thisNum>1){ if(!isLablePage){ html = ''+upPageHtml+' '+html +' '; }else{ html = ''+upPageHtml+' '+html +' '; } } html = '

Pages ('+(postNum-1)+')'+html; if(thisNum'; var pageArea = document.getElementsByName("pageArea"); var blogPager = document.getElementById("blog-pager"); if(postNum 0){ html =''; } if(blogPager){ blogPager.innerHTML = html; } }

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di bidor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bidor - Google Blog Search


Nurdqaseh Bridal & Photography: Wedding Wana <b>Bidor</b>

Posted: 25 Jun 2011 09:51 AM PDT

Nurdqaseh telah ke Bidor untuk persiapan majlis perkahwinan Wana, kami telah menyediakan hiasan pelamin dan makeup untuk pengantin ini.  Kelihatan cantik sekali Wana setelah mendandan pakaian dan makeup dari Nurdqaseh.  Tahniah dan selamat pengantin baru dari kami.














Full Feed Generated by
Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di pengkalan hulu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pengkalan hulu - Google Blog Search


Rumah terbengkalai <b>di</b> Taman Bukit Riah <b>Pengkalan Hulu</b> perak <b>...</b>

Posted: 25 Jun 2011 01:19 PM PDT

Saya ingin perhatian pihak tuan berkaitan rumah terbengkalai di taman bukit riah pengkalan hulu, telah 23 kami menunggu rumah tak juga diserahkan, dah baiki semula minata pihak tuan ketengahkan ada pembeli dah meninggal rumah tak juga dapat duduk.

Kami bekas pasukan gerak am btln 18 kebanyakan dah pencen rumah tak dapat duduk, potongan tetap di bayar pada kerajaan dan bank minta kerjasama sangat tuan untuk ketengahkan isu ini, rumah kos rendah taman bukit riah pengkalan hulu jalan betong.. tarikh beli 30/4/1991. puas mengadu tapi tak dapat perhatian.

Rumah dah di baiki tapi kunci pulah tidak mahu diserah pihak kami tidak membuat tuntutan apa-apa dari mana-mana pihak, kami hanya menunggu untuk rumah diserahkan, itu sahaja, kerjasama pihak tuan amat kami nantikan ibarat menanti buah yang tidak gugur

By: zati

Aduan yang berkaitan:

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved