Isnin, 3 Disember 2012

07 di hutan melintang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di hutan melintang - Google Blog Search


ernab kakura: holidayinggggg:)

Posted: 03 Dec 2012 07:27 PM PST

Assalamulaikum hye people!!

Currently aku sedang berada di Selangor, to be specific, di UPM, to be specific lagi, di office Sue tengah tunggu beliau menyudahkan kerja2 lab lepas tu boleh la keluar dia nak pegi carik barang, hihi.

Aku start 29hb malam aritu da start travel. Malamnya naik bas gerak pergi Lumut, Perak. To be honest itu adalah kerja gila and scary jugak la bagi aku sebab aku tak pernah pun sampai Lumut. Then ambil bas malam pulak, which means akan sampai Subuh kat Lumut. And Mira pun belum tentu boleh sampai by the time aku sampai sebab dari Hutan Melintang ke Lumut kalau tak silap aku laa lebih kurang 60km something kot. Lepas beli tiket memang rasa bersalah kat Mira tapi she kept saying it's oke it's oke. In fact dia pulak yang cakap kesian kat aku sebab akan sampai awal pagi tapi takut dia yang tak sempat sampai awal nak ambil aku. Thanks tau Mira, huu. Oh yes, untuk pengetahuan, Mira tu housemate tu, and main tujuan aku ke Perak adalah untuk menghadiri wedding classmate aku iaitu Laila pada 1 Disember, manakala tujuan kedua of course la nak lepak2 dengan my housemate ni, hehehehe. Sebagaimana yang aku pernah cakap sebelum ni, wedding kawan-kawan aku, selagimana aku boleh attend, mampu attend, aku akan attend;)

Pergi wedding Laila, jumpa kawan2. First gathering after the old school days, sobs. Ada aku, Mira, Laila sang pengantin of course, Imah, Melor, Ehah, Rid, Wan, dan Syu. Ni kira ramai dah pada aku, seronok, hihi:) Wedding Laila kat Tapah. And ni 2nd time aku datang rumah Laila. Dulu time study dah pernah datang tidur sini seminggu dengan Syu sebab buat PBS (Pengalaman Berasaskan Sekolah) kat sini dengan Laila. Rumah Mira pun aku dah pernah tidur seminggu gak dulu2 bersama Ana atas tujuan yang sama, PBS.

Sepanjang kat Perak, Mira and ayahnya bawa aku pergi Lumut, yang first day aku sampai tu kan, sebab dah dekat dah. Actually bas aku tu tiket cakap Lumut, tapi bas berhenti kat Sri Manjung. Aku pun tak tahu tu stesen bas Sri Manjung. Sampai la bila Mira datang nak ambil aku, tapi kitorang tak jumpa masing-masing kan. Tanya makcik kat situ, rupanya ni kat Sri Manjung. Ces bukankah itu sudah menyusahkan orang+_+ Apapun, Lumut sangat kecil and jeti cantiikkkk. Kat sini ada jeti nak pergi Pulau Pangkor. Dari tepi jeti ni boleh nampak la tempat yang TUDM tu, tapi sayup-sayup je di seberang sana, hehe.

Then Mira bawa aku ke Bagan Dato' juga, tengok Selat Melaka. And time kitorang sampai tu, rupanya baru lepas berlaku kemalangan. Ada bas yang langgar tiang jeti tu sampai ada tiang jeti tu yang runtuh. Memang depan bas tu hancur la dengan kaca semua. Ada pakcik kat situ cerita2 la kat Mira, aku dengar je sebab dia guna bahasa Perak, which is boleh difahami, tapi tak reti dijawabi, hehehehe. And then singgah rumah opah Mira yang saaaangat peramah. Suka sembang ngan opah, ada je cerita dia, hihi.

Basically macam tu lah hari-hari aku di Hutan Melintang. Sebab first day sampai rumah tu dah collapse sampai pukul 3.00 petang lebih. Seriusly mengantuk gile sebab malam naik bas tak boleh tidur sebab ikut jalan Grik kan bersimpang-siur+_+ Then esoknya pagi bangun siap2 pergi rumah Laila. Petang balik tu terus pergi Bagan Dato', singgah rumah opah. Malam tengok bola *yeay Malaysia memang 2-0 dengan Indonesia, but still aku nak tengok Apek jugak masuk padang, huuu* Then esoknya pagi siap2 nak pergi Shah Alam dengan family Mira. Kalau ikutkan aku nak naik bas je. Tapi sebab Mira tanya kalau nak pergi Shah Alam, boleh pergi bersama sebab dia pun nak pergi rumah makcik dia kat sana. So aku pun ikutlah bersama. Rupanya tak jauh pun ek Hutan Melintang dengan Shah Alam. I can say around 2 ke 2 jam setengah camtu je naik kereta. Before ni pernah la aku naik bas dari Shah Alam ke Hutan Melintang, tapi rasa macam jauhhhh je, hihi.

Oke I need to stop here sebab Sue pun jap lagi dah nak siap kerja lab dia. Akan disambung nanti, in shaa Allah kalau anda2 sudi baca, hikhik. Bye peopleee :)

07 di langkap - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di langkap - Google Blog Search


Rakaman video ceramah Anwar Ibrahim <b>di Langkap</b> Perak: Bukan <b>...</b>

Posted: 03 Dec 2012 09:24 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Rakaman video ceramah Anwar Ibrahim di Langkap Perak: Bukan Perhimpunan Agong umno flip flop, Itu Perhimpunan Agong Anwar. Share this: StumbleUpon · Reddit. Like this: Like. Be the first to like this. This entry was ...

07 di pangkor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pangkor - Google Blog Search


Harimau Malaya cari ilham <b>di</b> Pulau <b>Pangkor</b> - Aidil & Zaquan

Posted: 17 Nov 2012 01:32 AM PST

17 November 2012
PULAU PANGKOR - Selepas mengharungi tiga perlawanan persahabatan yang sukar, skuad Harimau Malaya melepaskan lelah di Pulau Pangkor, lapan hari menjelang kejohanan Piala Suzuki AFF.
Anak-anak buah Datuk K. Rajagobal mengambil peluang tiga hari di pulau peranginan itu untuk mencari ketenangan, di samping memupuk perpaduan. Malah, kem bina semangat yang bermula dari hari ini hingga esok itu diharap mampu membantu pemain lebih fokus.
Persiapan Harimau Malaya untuk mempertahankan kejuaraan Piala Suzuki sedikit terencat apabila mencatat tiga keputusan mengecewakan pada aksi persahabatan.
Mereka kalah 1-0 kepada Vietnam pada 3 November, tumpas 2-0 kepada Thailand (7 November) dan seri 1-1 dengan Hong Kong pada 14 November lalu. Malaysia akan bertemu Bangladesh dalam persiapan terakhir, Selasa ini sebelum membuka kempen Piala Suzuki dengan menentang Singapura di Stadium Nasional, Bukit Jalil, 25 November depan.
"Tujuan kita datang ke sini adalah untuk membawa pemain keluar daripada suasana yang memberi tekanan kepada 
mereka agar selepas mereka pulang dan kembali menjalani latihan, mereka lebih bersemangat dan fokus untuk perlawanan seterusnya.
"Walau hanya tiga hari berada di sini, saya fikir ia adalah baik untuk pasukan kerana kita beri mereka suasana lain daripada hari-hari biasa yang mereka lalui.
"Malah melalui aktiviti yang diadakan di sini, kita harap ia akan membantu meningkatkan semangat dan ketahanan mental pasukan," kata Rajagobal ketika ditemui di Pangkor Island Beach Resort di sini sini semalam.
Ditanya mengenai program skuad kebangsaan sepanjang berada di pusat peranginan tersebut, Rajagobal berkata, ia akan diisi dengan pelbagai aktiviti termasuk sesi membina semangat sepasukan.
"Pemain kita punya semangat yang tinggi. Sebagai profesional, mereka juga perlukan cuti yang boleh dimanfaatkan untuk menenangkan fikiran tanpa gangguan.
"Di samping memotivasikan mereka, kita turut mengadakan aktiviti untuk mendengar pendapat mereka yang kita fikir akan membawa satu semangat yang lebih baik kepada pasukan," katanya lagi.
Mengulas mengenai tekanan yang dihadapi menjelang Piala Suzuki AFF, Rajagobal berkata, keyakinannya terhadap kemampuan pemain masih sama dan pemain juga sedar apa yang perlu mereka capai pada kejohanan tahun ini.
"Kita kena positif, skuad Harimau Malaya terdiri daripada anak Malaysia, kenapa kita terlalu kritik dan memberi komen negatif?."
Sementara itu, kapten Harimau Malaya, Safiq Rahim berkata, percutian ini memberi peluang kepada pemain menenangkan fikiran dan mengeratkan kerjasama.
"Kita harap percutian ini dapat memberi sesuatu yang baru kepada pasukan, malah ia merupakan cara untuk memotivasikan pemain dan memantapkan semangat berpasukan," katanya.
Bagi, penjaga gol kebangsaan, Khairul Fahmi Che Mat, walaupun antara mereka mempunyai hubungan akrab, namun dengan adanya percutian ini, ia akan lebih mengeratkan lagi hubungan daripada aspek komunikasi.
"Bagus sebenarnya bila berpeluang berada di sini kerana kami boleh tenangkan fikiran tanpa gangguan selepas penat mengharungi beberapa perlawanan," ujarnya.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Sukan/20121117/su_02/Harimau-Malaya-cari-ilham-di-Pulau-Pangkor#ixzz2CTFWhTDr
© Utusan Melayu (M) Bhd 

07 di behrang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di behrang - Google Blog Search


Kisah di pembeli dan penjual buah-buahan <b>di Behrang</b>...

Posted: 02 Dec 2012 10:25 PM PST

.

Sebenarnya, semalam ada cerita yang aku rasa elok juga kalai dikongsikan bersama. Tetapi aku kena berfikir dua-tiga kali sebelum aku berani tuliskannya di sini. Ini kerana sudah menjadi nadi aku bahawa aku tak suka menulis atau bercerita tentang keburukan orang lain kecuali pihak berpolitik...

Semalam, kami sekeluarga berhenti sekejap di Behrang untuk menikmati buah-buahan tempatan i.e. Durian dan kami telah turut membeli Buah Pulasan dan sebiji Buah Cempedak.

Setelah puas mengopek dan menjamah nikmat isi durian, aku pun memilih sebiji Buah Cempedak isi merah (jingga sebenarnya). Oleh kerana makcik tua itu keseorangan melayan pelanggan yang agak ramai pada masa itu, aku terpaksa menunggu giliran untuk buah aku ditimbang. Di hadapan aku ialah seorang lelaki dan ketua keluarga yang menaiki pick-up sederhana mewah, juga memakan beberapa biji buah durian dan turut membeli beberapa biji Buah Cempedak.

Ceritanya begini...

Ketika buah-buah Cempedak lelaki itu ditimbang, aku sempat mencuri dengar perbualan diantara si pembeli (lelaki itu) dan si penjual (makcik). Tentulah kerana aku di belakang lelaki itu dan telinga aku tak ada penutup, tentulah aku dengar. Berat buah x harga buah = RM32.40 sen. Makcik tua itu kirakan dengan menggunakan kalkulator.

Kemudian ada seorang pelanggan lain bertanyakan sesuatu dan makcik yang ramah itu pun bercakap-cakaplah sebentar. Selepas itu, makcik itu pun mengira jumlah harga yang perlu dibayar: Makan durian beberapa biji dan buah Cempedak.

" Err... buah Cempedak tadi berapa ye?" tanya makcik kerana terlupa.

" RM32 je... " pantas jawab lelaki itu.

Lalu makcik itu pun terus memberikan jumlah harga yang pembeli itu patut bayar. Aku yang terang-terang mendengar makcik itu cakap harga Cempedak tadi ialah RM32.40 menjadi serba salah apabila lelaki itu cakap RM32 sahaja. Aku nak menyampuk pun tak kena pada tempatnya sebab aku tak kenal pun kedua-dua mereka itu.

Sampai ke sudah aku diamkan sahaja perkara itu. Memanglah 40 sen itu tak merugikan sangat makcik itu TETAPI 40 sen itu juga tidaklah membuatkan lelaki itu lebih kaya raya pun! Yang penting, lelaki itu tak minta halal dan makcik itu pun tak tahu tentang 40 sen itu.

Manusia oh manusia....

.

07 di teluk intan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di teluk intan - Google Blog Search


Ratusan berhimpun <b>di Teluk Intan</b> bantah kekejaman Israel <b>...</b>

Posted: 24 Nov 2012 03:51 AM PST

TELUK INTAN, 23 November - Prihatin akan kesengsaran rakyat Palestin akibat serangan kejam Israel maka PAS Kawasan bersama beberapa NGO menganjurkan himpunan Membantah Kekejaman Israel. Himpunan aman tersebut telah diadakan selepas solat Jumaat di perkarangan Masjid As Saadah, Kg. Bahagia dekat sini.


Himpunan tersebut telah berjaya mengumpulkan para jemaah masjid dengan mendengar ucapan-ucapan yang disampaikan. Antara yang menyampaikan ucapan ialah wakil NGO Persatuan Gerakan Kebangkitan Pendidik Kebangsaan (PENDIDIK) Sdr. Rahmat Maliki, Naib Yang DiPertua PAS Kawasan Teluk Intan Sdr. Ahmad Kabir Mahdin, Ketua Penerangan PAS kawasan Sdr. Mohamad Hamzah, Ketua Dewan Muslimat PAS Kawasan Puan Robiatun Abas dan Ustaz Abdul Wahab Dawam. Sebenarnya lebih ramai lagi yang akan menyampaikan ucapan namun ia tidak dapat dilakukan kerana hujan lebat.


Di dalam perhimpunan itu, beberapa sepanduk dan plakad telah dinaikkan bagi menunjukkan rasa prihatin warga Teluk Intan akan kesengsaraan rakyat Palestin.  Di pemghujung himpunan, bendera negara Israel telah dibakar sebagai menunjukkan rasa marahnya umat Islam kepada Israel.
Turut hadir ialah Yang Di Pertua PAS Kawasan Teluk Intan Ustaz Ismail Che Nik, ADUN Changkat Jong YB Hj. Mohd. Anuar Sudin dan wakil NGO Aqsa Syarif. Di samping itu, kutipan untuk tabung kemanusiaan Palestin juga diadakan.

07 di bukit merah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bukit merah - Google Blog Search


irememberSG » iremember goes to <b>Bukit Merah</b>!

Posted: 28 Nov 2012 06:21 PM PST

We're heading out again and this time we're off to Bukit Merah! :)

Held in conjunction with the 30th anniversary celebrations of Bukit Merah Public Library, "iremember goes to Bukit Merah" will be Singapore Memory Project (SMP)'s first outreach initiative that lasts not one, not two, but three days, from 29th November to 1st December! We'll be stationed inside the library so come on down and share your memories of Bukit Merah with us now! You'll get to redeem a freebie for every three photos scanned at our booth. :)

Besides that, there are also plenty of other activities such as tap dance and ukelele performances, talks on e-devices and workshops on healthy bones by HPB. The library will also be launching new senior centric initiatives and the iPad loan service (Bukit Merah Public Library will be the second library to loan out iPads. ;) )! So hop down to the library to find out more! ;)

Opening hours of our booth: 

Date | Time

Thursday, 29 November |10am – 6pm

Friday, 30 November |10am – 6pm

Saturday, 1 December | 10am – 8pm

Address:

Bukit Merah Public Library

3779 Jalan Bukit Merah
Singapore 159462

Hui Ling
Associate, irememberSG
Singapore Memory Project

07 di bukit gantang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bukit gantang - Google Blog Search


Calon pilihan Najib ,<b>Bukit Gantang</b>,sudah kena kencing!!!! ~ SISI <b>...</b>

Posted: 15 Nov 2012 04:31 AM PST

07 di kerian - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kerian - Google Blog Search


Taiping Mali: Projek Tebatan Banjir <b>Di</b> Daerah <b>Kerian</b> Bermula <b>...</b>

Posted: 09 Nov 2012 08:24 PM PST

[unable to retrieve full-text content]Projek Tebatan Banjir Di Daerah Kerian Bermula Secara Berperingkat ... Master Hsing Yun, iaitu pengasas kuil Fo Guang Shan iaitu kuil terbesar di Taiwan pada tahun 1976 kini berada di Malaysia untuk menghadiri B..

07 di beruas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di beruas - Google Blog Search


Pembabitan Artis Mampu Majukan Pelancongan <b>di Beruas</b> | Perak <b>...</b>

Posted: 01 Sep 2012 09:23 PM PDT

Ketua Penerangan Kerajaan Negeri, Datuk Hamdi Abu Bakar yakin kawasan tinggalan sejarah di kawasan Beruas mampu diperkenalkan semula di mata dunia dengan menggunakan artis sebagai medium perantaraan.

Menurutnya, berdasarkan situasi semasa di mana terdapat kumpulan-kumpulan artis yang bergerak di bawah Badan Bukan Kerajaan (NGO) giat bekerjasama dengan pelbagai agensi dan kerajaan negeri di dalam bidang masing-masing.

Jadi, katanya, penggunaan NGO yang diawakili artis ini mampu menjadi pemangkin di dalam memperkenalkan kawasan-kawasan sejarah yang mempunyai nilai pelancongan yang bernilai tinggi.

Sebagai contoh, Beruas merupakan antara pusat pemerintahan asal di negara ini mempunyai pelbagai kesan sejarah yang mampu dicungkil dan dipromosi di seluruh dunia.

"Bukan sahaja Tapak Warisan Dunia Lenggong…kita juga mempunyai bahan sejarah benilai tinggi di Beruas…masih banyak kawasan sejarah di Perak yang masih belum di cungkil dan diperkenalkan.

"Ramai yang tahu mengenai perkara ini tetapi kita memerlukan penggerak untuk memacu perkara ini…jadi saya rasa penggunaan artis sebagai pemangkin adalah antara caranya memandangkan mereka mempunyai pelbagai follower yang setia,"katanya yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Pengkalan Baru.

Sementara itu, Presiden Barisan Artis Nasional (BRAN), Datuk AC Mizal berkata, sebagai Duta Tahun Melawat Perak beliau akan menggunakan platform itu untuk mempromosikan tempat-tempat pelancongan di Perak.

"Saya dan rakan artis lain akan bekerjasama bagi memperkenalkan kawasan-kawasan pelancongan dan sejarah di Perak kepada dunia,"katanya.

Beliau berkata, pengurusan BRAN juga telah menubuhkan beberapa kumpulan kecil artis untuk pergi ke tempat-tempat pelancongan di selurh negeri bagi mendapatkan maklumat-maklumat di dalam memastikan informasi yang disampaikan kepada umum benar-benar bertepatan.

07 di tambun - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tambun - Google Blog Search


Pengendara Penganiaya <b>di Tambun</b> Selatan Ditahan - KOMPAS.com

Posted: 30 Oct 2012 09:45 AM PDT

Pembunuhan

Pengendara Penganiaya di Tambun Selatan Ditahan

Penulis : Ambrosius Harto Manumoyoso | Selasa, 30 Oktober 2012 | 23:27 WIB

BEKASI, KOMPAS.com-Tersangka penganiaya yang menewaskan pengendara sepeda motor bernama Jaya (37) dan seorang lagi  bernama Timan (29) kritis di depan Perumahan Mangunjaya Indah II RT 005 RW 016 Mekarsari, Tambun Selatan, Kabupaten Bekasi, Kamis (25/10/2012) pukul 03.30 berhasil dilacak, ditangkap, dan ditahan.           Kepala Subbagian Hubungan Masyarakat Kepolisian Resor Bekasi Kabupaten Ajun Komisaris Bambang Wahyudi seusai gelar perkara di kantor Kepolisian Sektor Tambun, Selasa (30/10/2012), mengatakan, tersangka pelaku adalah Riccy SFS, warga Kampung Kalibaru, Sumberjaya, Tambun Selatan, Kabupaten Bekasi.          

"Setelah penelusuran dan identifikasi terhadap sepeda motor yang ditinggalkan pelaku, kami berhasil melacak dan menangkap tersangka," kata Bambang yang dikonfirmasi pada Selasa malam. Dari hasil pemeriksaan, pelaku menganiaya Jaya dan Timan yang berboncengan naik sepeda motor karena kesal merasa disenggol dan mabuk akibat minuman beralkohol.           Dari gelar perkara terungkap, peristiwa mengenaskan itu bermula saat pelaku pada Kamis sekitar pukul 03.00 pulang dari pesta minum minuman beralkohol di Cafe Danau Indah. Riccy pulang dalam kondisi mabuk berat dan mengendarai sepeda motor seorang diri. Saat melintasi perlintasan rel di Tambun Selatan, sepeda motornya bersenggolan dengan sepeda motor yang dikendarai Jaya yang membonceng Timan. 

Akibat bersenggolan, Riccy menjadi marah dan memaksa Jaya berhenti. Setelah itu, Riccy bertengkar dengan Jaya. Karena emosi, Riccy mengambil pisau dari kotak dalam sepeda motor dan menyerang Jaya dan Timan. Bambang mengatakan, melihat kedua korban terjatuh dengan bersimbah darah dan panik karena korban berteriak minta tolong, Riccy membuang pisau dan kabur dengan meninggalkan sepeda motor Honda Vario Techno putih B 3824 FOT. Teriakan korban terdengar oleh warga yang kemudian menolong korban dan menghubungi polisi.

Jaya dan Timan sempat  diselamatkan dan dibawa ke RS Karya Medika 2 di Tambun Selatan. Namun, nyawa Jaya tidak terselamatkan akibat luka di dada yang terus mengeluarkan darah. Timan selamat tetapi kondisinya masih kritis. Kepada penyidik, Riccy mengakui perbuatannya. Namun, Riccy mengatakan, penganiayaan yang menewaskan orang lain itu dilakukan secara spontan atau tidak direncanakan karena emosi dan pengaruh minuman beralkohol. Akibat perbuatannya, Riccy dijerat dengan pelanggaran KUHP tentang pasal penganiyaan yang menyebabkan kematian seseorang atau penganiayaan amat berat dengan ancaman hingga 20 tahun penjara.

Editor :

Tjahja Gunawan Diredja

07 di kinta - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kinta - Google Blog Search


SUARA PERAK: SAMBUTAN DEEPAVALI <b>DI KINTA</b> VALLEY

Posted: 21 Nov 2012 12:12 AM PST


07 di padang rengas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di padang rengas - Google Blog Search


PAS BANTU MANGSA BANJIR <b>DI</b> PARLIMEN <b>PADANG RENGAS</b> <b>...</b>

Posted: 02 Dec 2012 11:15 PM PST

2 Disember: Kampung Chuar dan Kati telah dilanda bajir malam tadi. Menurut penduduk tempatan ini merupakan banjir terburuk yang pernah berlaku di kawasan tersebut.

Seluruh pimpinan dan jentera Pas Kawasan Padang Rengas telah bergegas ke tempat berkenaan. Misi bantuan kecemasan yang diketuai oleh YDP Pas Kawasan (Ust. Jamaluddin Ahmad), Naib YDP Pas Kawasan (Dr. Azalan Radzi), Ketua Pemuda Pas Kawasan dan Sdr Md Zailani (Ketua Penerangan MTD Chenderoh).

Anggotan Unit Amal Pemuda Pas Kawasan, ahli- ahli Pas cawangan yang berhampiran turut membantu membersihkan rumah- rumah mangsa yang terlibatRata- rata mangsa tidak sempat menyelamatkan sebahagian besar harta benda kerana air yang begitu deras dan cepat naik.

Selain daripada membantu membersihkan rumah- rumah mangsa, pihak Dewan Muslimat Pas Kawasan juga berjaya menyalurkan bantuan pakaian terutamanya kepada kaum muslimat.Banjir berkenaan juga telah menyebabkan kerosakan pada jambatan Velley di Chuar serta 2 buah jambatan kecil di Kg. Terap, Kati.

Menurut penduduk tempatan kekarapan banjir sejak kebelakangan ini adalah disebabkan kerja- kerja pembalakan yang tidak terkawal di kawasan bukit di Lata Perahu, Chuar. Ini merupakan banjir yang kedua dalam tempoh 2 minggu. Banjir pertama telah berlaku pada 16 November 2012 yang lalu.

Misi bantuan tamat pada jam 5 pagi tadi. Pihak mangsa berasa amat terharu dengan kehadiran sukarelawan dari pihak PAS dan tidak putus- putus mengucapkan rasa terima kasih atas keprihatinan pimpinan dan ahli Pas serta pemuda- pemuda Pas yang sanggup bergelumang dengan lumpur untuk membantu mereka.

Baca   di sini DPPK PDG Rengas

 Dr. Azalan yang sentiasa bersama rakyat ketika susah dan senang

Sdr Md. ZailaniKetua Penerangan MTD

Unit Amal Pemuda Pas Kawasan

Related posts:

Filed Under: Lain-Lain Artikel

07 di lenggong - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di lenggong - Google Blog Search


Ajijoi: Demo membantah MCA hina Islam <b>di Lenggong</b>

Posted: 10 Nov 2012 02:36 AM PST

LENGGONG, Jumaat- 9 Nov - Kira-kira 300 umat Islam mewakili NGO Pertubuhan Kumpulan Islam Selamatkan Aqidah (PERKISA), berhimpun dan berarak dari masjid Jame' di sini menuju ke pejabat Umno Bahagian dan pejabat khidmat masyarakat Parlimen Lenggong untuk menyerahkan memorandum kepada pemimpin umno bagi membantah kenyataan pemimpin MCA menghina Islam.


Himpunan dan perarakan itu bermula sejurus selepas umat Islam selesai menunaikan solat jumaat yang turut disertai oleh pimpinan Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) Perak, Ah Beh dan S. Naliraja.

Himpunan dan perarakan aman untuk menghantar memorandum ini berjalan dengan lancar dengan kerjasama baik daripada pihak polis. Namun begitu, tiada seorang pun pimpinan atau wakil daripada parti Umno dan Bn yang berani tampil untuk menerima memorandum bantahan tersebut.

Menurut wakil NGO PERKISA, Saidi Sabri, 40, Sikap yang ditunjukkan oleh pemimpin Umno dan Bn di Parlimen Lenggong terhadap suara masyarakat Islam di sini hari ini, jelas membuktikan mereka tidak melaksanakan slogan rakyat didahulukan.

Dalam ertikata lain, pimpinan parti Umno Bahagian langsung tidak peka dengan sensitiviti umat Islam atau tidak mengendahkan langsung suara rakyat. Walaupun bantahan yang diadakan oleh pihak PERKISA ini sangat berkaitan dengan kesucian agama Islam.

Menurutnya lagi, Umno dan Bn terbukti gagal menunjukkan keikhlasan sebenar mereka didalam isu agama yang sedang dicanangkan oleh rakan parti komponen mereka (MCA). sedangkan dalam masa yang sama, Umno mendakwa merekalah parti orang melayu yang memperjuangkan AGAMA,BANGSA.

Apalah gunanya masyarakat melayu memilih mereka sebagai Wakil Rakyat, sekiranya kecaman umat Islam terhadap rakan komponen Umno (MCA) supaya menghentikan penghinaan keatas kesucian Islam tidak di endahkan langsung oleh Yang Berhormat.

Untuk pengetahuan masyarakat Islam di sini, Sikap tidak bertanggungjawab pemimpin Umno (Melayu/ Islam) di Parlimen Lenggong pada hari ini juga, sudah jelas menunjukkan pendirian dan keikhlasan mereka mengenai kesucian agama Islam itu sendiri.

Persoalannya di sini;
1. Mengapa Wakil Rakyat Umno tidak mahu menerima Memorandum bantahan menghina agama daripada umat Islam, sedangkan rakyat telah melantik mereka sebagai pemimpin???

2. Mengapa tidak menentang MCA yang sudah terbukti anti Islam???

Adakah kerana;
1. MCA rakan parti komponen Umno maka, pemimpin Umno membenarkan sahaja Kesucian Agama Islam terus dihina dan seterusnya langsung tidak mahu mendengar bantahan daripada umat Islam???

2. Apakah lantikan jawatan YB oleh rakyat itu suatu kebanggaan dan kesombongan???

3. Apakah tugas dan tanggungjawab sebenar YB sebagai seorang pemimpin kaum muslimin khususnya dalam hal-ehwal agama sehingga sanggup berdiam diri apabila Islam di caci-maki oleh rakan komponen Umno sendiri???

"OLEH KERANA YB-YB SEKELIAN, SEDANG BERKUASA MEMIMPIN KAUM MUSLIMIN DAN MENJADI WAKIL RAKYAT LENGGONG, MASYARAKAT ISLAM DI SINI MAHUKAN PENJELASAN DARIPADA YB MENGENAI TAPAK PENDIRIAN SEBENAR DALAM ISU INI DENGAN PENUH KEIKHLASAN."











*Berita dan gambar diperolehi daripada Facebook Perakite 
 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved