Khamis, 28 Julai 2011

07 di hutan melintang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di hutan melintang - Google Blog Search


CERAMAH UMUM FITNAH: Padang Markas PAS, Parit 24, <b>Hutan Melintang</b> <b>...</b>

Posted: 20 Jun 2011 09:08 PM PDT


Adun Hutan Melintang, YB S.Kesavan bakal menghadiri ceramah Umum: Fitnah III di Padang Markas Pas, Parit 24. Kali ini beliau ingin menegakan juga benang yang dah sememangnya basah. ADUN Hutan Melintang yang pada saya hanya ADUN boneka yang dijelmakan oleh PKR untuk menjadi hero di bumi Hutan Melintang ini. Saya ingin ingatkan kepada Yb Kesavan, bercakap lah dengan kebenaran. Sebagai orang yang dipilih rakyat di DUN Hutan Melintang, tunaikanlah tanggungjawab dengan sepenuhnya. Saya sekali lagi ingin mencabar beliau apakah bentuk sumbangan yang telah beliau buat disini..Jangan cuba menipu rakyat di Hutan Melintang dengan ceramah-ceramah yang boleh mengelirukan rakyat. Bersihkan diri sebagai pemimpin tulen, supaya tidak dipersoalankan oleh rakyat kelak. Jangan alihkan pandangan rakyat dengan hanya meneruskan propaganda dan provokasi yang akhirnya boleh merosakan keharmonian masyarakat Hutan Melintang. Saya juga menasihatkan YB Kesavan agar membentuk semula kesepakatan masyarakat disini yang telah berpecah belah hanya kerana politik sempit yang diterjemahkan beliau.

Naib Ketua Pemuda Cawangan
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

07 di pangkor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pangkor - Google Blog Search


<b>Pangkor</b>~ | Through My Eyes

Posted: 30 Jun 2009 12:30 AM PDT

So selepas 2 minggu di perantauan akhirnya balik sudah~Kite cite satu2 dulu iyerk?Selepas sakan duk training pagi - pagi selama seminggu.Tamatlah tempoh latihan kerohanian dan fizikal kami.Semua bersemangat berkobar-kobar.Malam sebelum bertolak ke pangkor, kami di beri amanat oleh dekan dan juga chief de mission,madam shariah bahawa kami akan pulang memabawa kemenangan untuk kali keempat.Go Go bintang keempat~Selepas di beri elaun dan beg yang di sponsor oleh our ustazah, kami beramai - ramai menjamu selera.nyum nyum…Balik bilik terus lena di buai keletihan.

Keesokan paginya sesudah subuh, kami ramai ramai bersiap- siap untuk menaiki bas.Sebanyak 3 buah bas berkonvoi dipenuhi atlit yang berkobar2 untuk menang.Perhentian pertama kami untuk mengalas perut sebelum bergerak ke pangkor adalah di hentian Rawang.

Bowling Bees di Hentian Rawang

Bowling Bees di Hentian Rawang

Perjalanan seterusnya terus menuju ke Lumut, Perak.Agak menyesal jugak duduk di bahagian belakang memandangkan keadaan di belakang bukan seperti menaiki sebuah bas tapi lebih kepada menaiki sebuah kuda hahaha…mungkin  kerana shock absorber yang berfungsi dengan cukup baik menyebabkan keadaan begitu.Di televisyen bas menayangkan cerita Thai yang agak kelakar di iringi dengan petikan gitar atlit bola tampar.Pejam celik, pejam celik kami tiba di jeti untuk menunggu feri yang akan membawa kami pergi ke pangkor.Seronok yang teramat, memula takut jugak mabuk laut ke, mabuk air ke, tapi tidak seperti yang di sangkakan hehehe…

makan makan di jeti

makan makan di jeti

Tiba kami di Pangkor, transit transit berwarna pink mula datang memunggah kami kedalam perut mereka.Jadi kami tiba di kem Raudhah.Weehee tempatnyer cantik la jugak.So kami di beri free time pada waktu petang untuk light training, Well it's time untuk beronda ronda bagi budak bowling hahaha.Pemandangan nya sangat cantik di sini.

Raudhah

Raudhah

tepi pantai

tepi pantai

Malam hari nyer kami di sajikan dengan ikan berbagai jenis ikan.No chickens okeng?Malam hari ney kami diberikan kebebasan untuk meryap dipulau pangkor, as if macam ade la bende sangat kat pulau ney memalam iyerp.Selepas makan malam, geng geng JPM Acap,Pie,E mengajak aku melepak di tepi pantai sambil minum2.Ramai rupernyer yang dah sampai, termasuk ustazah dan Sir Irwan.KAmi di sajikan dengan kerang bakar yang memang tak leh lawan Padi punye kerang.KErang di bakar sampai kering kontang cube la bayangkan.NAsib baik la dah abis kalau tak membazir jer beli.So nampaknyer rezeki ustazah dan sir belanja makan.Sesudah abis makan, kami bersiar siar di sekeliling pulau, haih memang gelap giler jalan pulak dah la kecik, curam pulak.Yang ada dalam kereta cuma aku, E,Pie,Acap ngan Zali.Habis satu pulau kiteorg round sampai la masing2 dah menguap dan mengantuk.Jadi kami pun pulang ke kem untuk mendapatkan rehat yang secukupnya memandang besok ade light training di pagi hari hahaaha AS IF~bersambung

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

07 di trolak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di trolak - Google Blog Search


MOMENT OF LIFE : LOLA: Kursus Team Building <b>Di</b> Felda Residence <b>...</b>

Posted: 12 Jul 2011 09:09 PM PDT

Hehehehe, dah lama aku tak buka blog aku ni. maklum kebelakangan ni aku tak sihat sangat . diserang selsema dan demam panas serta batuk tak henti-henti. lagipun aku ni penghidap Astma, bila cuaca terlalu panas atau terlalu sejuk, mulalah rasa tak sedap badan. Aktiviti bersukan pun dah jauh ku tinggalkan, jika dulu di Dusun Tua, dapat juga berlari-lari anak di mini stadium atau setiap Isnin hingga Khamis, buat senaman ringan dalam gim depan bangunan pentadbiran tu..aku rindukan suasana dulu. sekarang?..masaku terlalu banyak habis di jalanan. bila sampai rumah dah terlalu keletihan. maaf cakap, kadang-kadang lipat bajupun sambil berdiri selepas sidai baju di tengah malam. kadang-kadang bajupun kubiarkan semalaman tak berjemur dalam mesin basuh. selepas mandi jam 5 pagi esoknya, barulah aku jemur dan buat apa yang patut. mungkin faktor itulah yang menyebabkan aku selalu diserang astma-mandi air sejuk sangat!..nantilah, kalau ada rezeki lebih, boleh pasang heater tapi bil api haruslah naik berganda. sebab aku tak boleh nak pasang water heater satu aje-mesti nak dua sebab si kecik tu juga perlukan water heater di bilik mandinya. begitu juga dengan air-cond, kalau nak pasang, mesti kena pasang di dua bilik. jika tidak, bilikku biliknya jua..huhuhuhu. nak mudah-baik tak payah pasang..adoiyai..
  
Team building di Felda Residence Trolak, Perak pada 08-10 Julai 2011 tempohari memanglah seronok bagi rakan-rakanku. aku?.mampu tengok aje sebab aku diserang demam panas lagi, malam pertama di sana, aku kesejukan dek air-cond ( walau sepoi-sepoi) dan jam 3 pagi bingkas bangun kerana sesak nafas. alhamdulillah nyawa masih panjang lagi, setelah mengeluarkan lendir dan batuk berdarah, barulah lega untuk bernafas. Ya Allah..panjangkanlah umurku dan berilah aku kesihatan, aku berjanji akan memulihkan keadaan diri selepas ini kerana bimbang nyawa dalam bahaya.
   
Badan sahaja kat sana namun hatiku di rumah. tapi aku cuba kuatkan semangat dan menggembirakan hati, untuk kegembiraan rakan-rakanku yang baik-baik belaka. terima kasih kuucapkan kepada Izami, Sarina, Aina, Aziah, Natrah dan yang lain-lain kerana terlalu terlalu terlalu prihatin terhadap keadaan kawan-kawan yang kurang berupaya, termasuk aku dan shahidan. kamu memang kawan yang baik . Dan aku merindui adikku yang seorang itu-Azie....apa khabar kamu di sana? bahagiakah kamu wahai adikku?
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

07 di parit buntar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di parit buntar - Google Blog Search


AJK Puteri Umno <b>Parit Buntar</b> Kena Cekup Khalwat dengan Mat Indon <b>...</b>

Posted: 14 Jul 2011 10:42 PM PDT

AJK Umno Parit Buntar kena tangkap basah?
Pulau Pinang : Sekiranya laporan di dalam akhbar KOSMO tentang seorang pensyarah wanita yang ditangkap berdua-duaan dengan lelaki warga indonesia di sebuah pangsapuri di Jalan Bukit Gambir benar seperti khabar angin yang kecoh kini, maka sahlah beliau adalah AJK UMNO Bahagian Parit Buntar. Pensyarah yang mempunyai kelulusan PHD ini merupakan pimpinan tertinggi Wanita UMNO Bahagian Parit Buntar.
Beliau adalah antara pemimpin UMNO Bahagian yang disebut-sebut akan dicalonkan bertanding di Parlimen Parit Buntar pada pilihanraya umum ke 12. Memandangkan berita penangkapan ini sudah tersebar di akhbar-akhbar utama negara, maka peluang beliau untuk dicalonkan semakin tipis.
Menurut satu sumber, pensyarah ini tidak disukai oleh pemimpin wanita UMNO di Parit Buntar kerana perwatakannya yang tidak disukai dan bukan anak tempatan. Pensyarah yang mengajar di sebuah universiti di sini dikatakan berasal dari Pengkalan Baharu, Bruas. Namun beliau masih terpilih sebagai AJK Bahagian dan Wanita UMNO kerana kelulusan akademiknya yang tinggi dan penyokong kuat kepada Ketua UMNO Bahagian.
Berita ini sudah tersebar meluas dan menjadi bualan penduduk di Parit Buntar. Seorang penduduk yang ditemui berkata, jika berita ini benar ia amat memalukan UMNO sendiri kerana Presiden UMNO baru sahaja dinobatkan sebagai Bapa Pembangunan Insan tetapi lihatlah insan berada dibawah kepimpinannya. – paritbuntar

http://bagindareformasi.blogspot.com/2011/07/hangit-ajk-puteri-umno-parit-buntar.html

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

07 di teluk intan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di teluk intan - Google Blog Search


Cerita kehidupan: Kenduri <b>di Teluk Intan</b>

Posted: 21 Jul 2011 07:04 PM PDT

ni citer 2 minggu lps kot.. setelah lebih sebln x balik umah MIL.. awal julai aritu kami balik sana.. lagpun ade kenduri kawen kat hutan melintang.. adik ipar kpd biras aku.. jumaat 8 julai tu, mintak halfday ngan bos... boleh kan??.. kul 1 terus blk umah.. kemas2 baju dulu. basuhbaju... kemas umah.. en eddy kata nak balik kul 2.. lps zohor terus siap2 bagai.. tp en eddy x jugak sampai2.. bila call jap lagi, jap lagi... bengang makcik ok.. dah laa kiter dah siap semua.. dia x balik2.. dah laa selalu duk perli2. asal nak balik trgnu je mesti awal2 lagi dah kemas.. dia selalu duk ckp aku ni selalu wat2 lambat bila turn kg dia... sbb tu laa aku aku nak tunjuk ngan dia yang aku ni x bias... serupa je dua2 kg.. semua aku yg kemas... dia tlg isi beg lam keta je.. hahahahahha.. last2 kul 3 ptg baru dia sampai.. dia balik keja terus zassss ke TI.. sapa kat sg buluh MIL call suh terus ke hutan melintang.. aku mcm biasa laa.. kalu x lena lam keta mmg x sah.. itu yg aku xleh nak elak. ku 6.30 sapai hutan melintang.. semua tgh sibuk dgn kenduri.. seronok bila balik.. dapat jumpe sepupuy en eddy yg sporting gillerr.. (k long sayang kamu semua tauu) dua malam kat hutan melintang.. sudahnye mmg kami x balik TI.. ahad tu kul 12 kami gerak balik KL.. kul 2 lebih dah sapa umah.. bln depan balik lagi. balik bulan posa mesti best..
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

07 di bercham - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bercham - Google Blog Search


Pembantu Ayamazz Roti Impit | eJawatan

Posted: 15 Jul 2011 11:24 PM PDT

Kuasai Bahasa Inggeris

Posted On: July 16th, 2011    Job Type: Others    Job Location:

Ayamazz Price List.jpg (25 KB)

-Ayamazz Roti Impit–
kami memerlukan staff outlet di bercham ipoh dengan segera.

-full time
-disediakan komisen

sila hubungi – 012 516 2688

___________________________________________________________________________________

Join Facebook Page kami untuk mendapatkan update terkini jawatan kosong setiap hari!

atau

Dapatkan update tekini jawatan kosong setiap hari melalui email anda!

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

07 di teluk batik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di teluk batik - Google Blog Search


CHANTEK: Sesi Mengada-ngada <b>Di Teluk Batik</b>.

Posted: 30 Jun 2011 06:18 PM PDT

Assalam..hahaha..
Tajuk nie macam pelik sikit r.. Tapi ape aku kisah. Nie story aku..
Macam nie, 28 sampai 30 Jun hari tu, aku dan cik yana kena join Kursus Pemantapan Pedagogi Guru Sains Tahap 1 Negeri Perak, tempat die kat Teluk Batik Resort.
Walamak! Bila dengar je Teluk Batik, dah tentu-tentu kat tepi pantai kan? Tapi malangnya, kami tak dapat nak bergambar kat tepi pantai tu. Sebabnya? Aisey.. Panjang ceritanya, cuma aku dan cik yana je yang tau..Haha
Kami just sempat posing dalam bilik resort je la..






Nak habaq kat korang nie. Aku bersama-sama cik yana telah pegi ke pantai dengan hajat untuk mandi laut. Tapi angin time tu sangat dengki dengan kami okey. Ombak kuat. Tapi kitorang still maintain tekadkan hati nak jugak berenang walaupun lesen renang still belum past.
Sekali kami masuk laut, sekali ombak kuat, maka kami pun berlari ke darat. Dan sekali lagi berlaku. Dan sekali lagi. Setelah berkali-kali, kami akhirnya mengambil keputusan untuk duduk ala-ala ayu di tepi laut sambil menunggu ombak datang membelai-belai kaki.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

07 di malim nawar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di malim nawar - Google Blog Search


cik nora: ~team building <b>di</b> ILSAS <b>Malim Nawar</b> 21-23 /7/2011~

Posted: 24 Jul 2011 08:13 PM PDT

hi guyz....last week opis sy bt team building kt cwgan malim nawar..
motif team building ni bt jauh2 sbb my Manager nk tgk staff die leh bg komitmen ke x...
semua staff wajib pergi oke!!..tp amai je leh xcuse..sbb mslh anak..
ptg khamis pas kje ktorang grk g sne...bas 4 bji uolsss...byk nyer...
tp ramai yg nek kete sndri..cuma xleh claim la..rugi jer...
smpai sne da mlm da..mnd2 trus tdo...mlm 1st ni xlena sbb tmpt bru kot..
mcm2 gak pk..nsb tdo ngn akak2 ni..xdela scary sgt..
2nd day jadual pack!!smpaikan sport shoes sy da t'cabut tapak..hahah
klakar gler..kasut 2 mmg da lme..tggu masa jer..alih2 kt cne jgk leh osak..
so gamble la pkai stokin je atas pdg..haha..mlm ni tdo lena la sbb semua penat...
ktorang grk blik dlm kol 2.30...leh plak bas osak..alamak ai..mcm2 hal..
tp xpe..kngan sume 2...huhu...lets see some pic oke...enjoyyyyyyyy....





dats allll.....:)
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

07 di slim river - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di slim river - Google Blog Search


Informasi Malaysia Kini » Pelajar Universiti Teknologi Petronas <b>...</b>

Posted: 22 Jul 2011 02:22 AM PDT

Satu lagi kemalangan maut jalan raya yang melibatkan pelajar institusi pengajian tinggi UTP Tronoh Perak. Kereta yang dipandu mangsa dipercayai terbabas di PLUS Slim River sebelum terbalik dan menyebabkan mangsa tercampak keluar dan mati. Kes kemalangan yang menyebabkan mangsa tercampak keluar biasanya disebabkan oleh mangsa yang tak memakai tali pinggang keselamatan. Apabila dah tercampak keluar, kira game over dah la. Impak dengan permukaan jalan raya akan menyebabkan gegaran organ dalaman. Kalau jatuh di kepala, terus mati. Hmmm…Takziah diucapkan kepada keluarga mangsa. Al fatihah. Berita penuh boleh dibaca dari artikel tempatan di bawah. P/S: Hidup mati ketentuan Allah, tapi kita kena tawakal hanya selepas berusaha 100%. Menggunakan tali pinggang keselamatan kenderaan merupakan salah satu dari usaha yang boleh kita buat. Ramadhan yang akan mendatang beberapa hari lagi, sempatkah kita ketemu?

kancil kemalangan
Gambar hiasan: Foto Kemalangan kereta Perodua Kancil akibat terbalik atau rolloever di jalan raya

IPOH – Seorang penuntut Universiti Teknologi Petronas (UTP) terbunuh, manakala rakannya cedera ringan apabila kereta yang mereka naiki terbabas dan terbalik di Km 364.8 Lebuh Raya Utara-Selatan dekat Slim River semalam.

Ketua Polis Trafik Negeri, Supt Wan Abddullah Ishak berkata, mangsa yang terbunuh dalam kejadian pada 3.30 petang semalam itu ialah Hafiz Abdul Hamid, 22, pelajar akhir UTP, Tronoh.

Mangsa yang mengalami cedera parah di kepala meninggal dunia di tempat kejadian dan mayatnya di hantar ke Hospital Slim River untuk bedah siasat, katanya ketika dihubungi hari ini.

Wan Abdullah berkata, rakan mangsa Mohd Fakrul Radi Hamthan, 22, yang juga penuntut yang sama mengalami kecederaan di kepala dan dirawat sebagai pesakit luar di hospital yang sama.

Kejadian berlaku apabila kereta jenis Perodua Kancil yang dipandu mangsa dalam perjalanan dari sini ke Kuala Lumpur dikatakan gagal dikawal, lalu terbabas dan terbalik.

Akibat kejadian itu, mangsa tercampak keluar dari keretanya. – Bernama

Sumber Berita: Kosmo

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

07 di bukit merah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bukit merah - Google Blog Search


.::Mastura.Zakaria::.: ::<b>DI BUKIT MERAH</b> LAKETOWN WATERPARK::

Posted: 04 Jul 2011 07:12 PM PDT

Assalamualaikum bloggers....
Good morning... pepagi aku sempatkan diri aku nak mengupdate entri..hihihihi..Keja tak berapa nak banyak lagi, so adalah kekosongan masa bagi aku untuk update entri.hihihi..shhhh...diam-diam na....
Haritu, aku nak upload gambaq kat bukit merah, tapi lupa nak ambik gambaq semua ada dalam kamera kawan aku.Harini aku boleh la upload kat sini ja okeh. Buat sapa-sapa yang nak pi ngan family tu memang happening. Jangan lupa pakai sunblock. Kalau tak boleh jadi belerang cam aku, dahla kaler sama macam manggis dah..hahhahaha
Selamat melayan gambaq fresh....hihi...
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

07 di menglembu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di menglembu - Google Blog Search


Sisa radioaktif masih bertaburan <b>di</b> Bukit Merah

Posted: 05 May 2011 07:00 PM PDT

Pada 28 tahun yang lalu, Ng Toong Foo, seorang peniaga berusia 38 tahun ketika itu, menerima tawaran projek pengendalian sisa kilang daripada Asian Rare Earth, kerana tertarik dengan harga tawaran yang tinggi.  Beliau mengupah empat orang pekerja, termasuk tiga orang pemandu lori dan seorang pemandu jentolak untuk mengangkut sisa buangan dari kilang.

Cecair sisa itu mengalir sepanjang proses pengangkutan, namun tidak dipeduli oleh sesiapapun.

Sehinggalah pada tahun 1984, apabila penduduk Bukit Merah, Papan, Menglembu dan lain-lain tempat bangkit menentang Asian Rare Earth kerana menghasilkan sisa yang toksik ketika pemprosesan rare earth, barulah Ng sedar.  "Baja" yang dimaksudkan rupa-rupanya thorium yang mempunyai radioaktif!

Apa yang mengejutkan, pihak yang berkenaan tidak memanggil Ng untuk menunjukkan lokasi di mana sisa itu dibuang, selepas pendedahan ini pada tahun 1985.  Justeru itu, sebahagian sisa tersebut masih berselerak di sekitar kawasan kilang Asian Rare Earth.  Menurut laporan akhbar ketika itu, Ng berkata sisa thorium itu bertaburan di kawasan bekas lombong, kebun, tepi kawasan perumahan dan jalan raya di sekitar Menglembu, Lahat, Jelapang, Pengkalan, Buntong, Simpang Pulai dan lain-lain lagi.

Lokasi buangan sisa

MerdekaReview telah berjaya menemui Ng Toong Foo di Menglembu, untuk mengimbas pengalamannya 20 tahun yang lalu.  Bagaimanapun, beliau enggan diambil gambar oleh wartawan.  Ng membawa wartawan ke lokasi di mana beliau membuang sisa tersebut.  Sepanjang perjalanan, beliau berkata, "situ ada", "sana pun ada"... nampaknya taburan sisa kimia tersebut agak meluas.

Sisa thorium dibuang di kawasan yang mana orang berulang-alik.  Kawasan ini adalah paya ketika sisa dibuang, dan kini sudah ditumbuh rumput.  Sukar untuk dikesan melalui mata kasar apakah yang pelik dengan rumpun tersebut.  Seandainya Ng tidak menunjukkan kami kawasan di mana lokasi pembuangan sisa itu berdasarkan ingatannya, tiada orang yang tahu bahawa sisa buangan itu berada di situ.

Paling mengejutkan, walaupun Ng telah mendedahkan di mahkamah bahawa pihak kilang tidak menetapkan tempat buangan sisa tersebut, dan beliau hanya membuang di merata-rata, namun tiada pihak yang berkenaan menghubungi Ng untuk meminta agar beliau menunjukkan lokasi buangan tersebut - sepanjang 25 tahun ini.  Lantaran daripada itu, Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB) dan pihak berkenaan yang lain nampaknya tidak memandang berat masalah sisa yang mempunyai radioaktif ini.

Menurut laporan Sin Chew Jit Poh pada 30 Oktober 1986, pakar radioaktif dari Jepun, Sadao Ichikawa ketika membuat kajian di kawasan pembuangan sisa muatan dua lori itu, mendapati paras radioaktif adalah lima kali ganda lebih tinggi dari paras selamat.  Selain itu, beliau berkata sisa thorium itu tidak akan hilang walaupun dibasahi air hujan, sukar dikesan apabila sebati dengan tanah, malah akan mengeluarkan bau.  Jadi ia belum terjamin bahawa kesihatan manusia tidak akan terancam jikapun disimpan dalam "gedung" tertentu.

Jadi, penduduk kawasan tersebut masih terdedah kepada ancaman radioaktif.  Tan Ka Kheng berkata, mangsa pertamanya adalah petani yang berkebun di situ jikalau sisa thorium tidak dikendalikan dengan baik.  Keduanya, radioaktif tersebut akan masuk ke dalam rantaian makanan melalui sayuran, dan seterusnya mengancam kesihatan penduduk.

Tiga daripada empat mati

Ketika mengimbas peristiwa 28 tahun yang lalu, "sisa ketakutan" masih terpendam dalam hati.  Menurut Ng Toong Foo, tiga daripada empat orang pekerjanya telah meninggal dunia pada usia yang muda, iaitu beberapa tahun selepas bekerja dengannya.  Ng pernah mengadu di mahkamah bahawa terdapat bintik merah pada tubuhnya.  Kini, terdapat pula bintik putih pada tangan, kaki, tepi bibir, dan tepi matanya.

Beliau enggan diambil gambar.  Ketika ditanya apakah puncanya, beliau berkata, "Tiada pun seorang dalam pertalian keluarga saya mempunyai benda (bintik putih) ini."

Beliau pernah memegang sisa toksik itu dengan tangan sendiri, dan beliau mengesyaki bahawa itulah puncanya bintik putih pada badannya.  Malah, beliau kini menghadapi masalah bernafas.

Beliau telah bekerja sebagai kontraktor untuk lebih 40 tahun.  Beliau berkata dirinya tertarik dengan harga tawaran kilang tersebut, maka terus menerima projek itu.  Pihak yang berunding dengannya hanya memberitahu bahawa sisa itu adalah "kek thorium" (thorium cake), tanpa menjelaskan apakah itu sebenarnya, malah juga tidak memberitahu di mana sisa itu harus dibuang.

Ng yang tinggal di Menglembu memberitahu MerdekaReview, pihak kilang memaklumkannya bahawa sisa ini boleh dijadikan "baja".  Jadi, beliau mengangkut sisa ini ke kebun pakciknya yang berhampiran dengan kilang.  "Banyak tempat yang saya tuang (sisa itu)... Masih boleh dikorek pada hari ini".

Beliau berkata, sisa thorium itu kelihatan bagai gum, kapur, berair dan ada mendakan, baunya masam.  Tikus dan lipas di kawasan buangan sampah hilang begitu sahaja apabila Ng membuang sisa itu ke kawasan itu, malah sayuran yang "dibajai" sisa thorium ini sangat "cantik" (kerana tiada serangga).  Namun, manusia akan berasa tidak selesa ketika mendekati bahan sisa tersebut.

Tidak akan terima projek ini kalau sedar ia beracun

Wartawan mengungkit semula peristiwa silam ini.  Selepas Ng Toong Foo mengisahkan ceritanya pada ketika itu, Pengurus Asian Rare Earth pernah menjawab bahawa Ng yang mengingkari arahan kilang dan membuang sisa thorium di merata-rata.  Menurut laporan New Straits Times pada 25 November 1986, pihak kilang mendakwa Ng menerima tawaran itu pada kemuncak perjuangan penduduk menentang kilang ini, lantas Ng seharusnya sedar akan bahayanya sisa thorium.

"Dia (pengurus) tidak berani untuk berkata sedemikian pada ketika itu.  Benda yang beracun adalah merbahaya.  Adakah dia akan berkata sesuatu yang benar?  Dia tidak mahu menulisnya dalam hitam putih.  Dia tahu bahawa kita tidak tahu," Kata Ng.

"Ia memerlukan lesen untuk menghasilkan sesuatu.  Kalau produknya beracun, maka kerajaan tidak akan meluluskan lesen kepadanya.  Benda yang diluluskan semestinya tidak akan mengancam kesihatan manusia.  Jadi, kerajaan yang menipu kami," tuduhnya.

Wartawan memetik kenyataan pihak kilang bahawa lokasi pembuangan sisa toksik ini telah ditetapkan.  Ng mempersoalkannya, "Buang di mana?  Tunjukkan saya!  Manakah lokasi pembuangannya itu?  Tunjukkan saya.  Kamu tidak tunjukkan saya, di mana lokasi yang diluluskan untuk pembungan sisa?  Hanya muncul selepas itu!"

Kilang Asian Rare Earth dibina pada tahun 1979 di kawasan perindustrian Bukit Merah, untuk mengekstrak itrium (sejenis unsur nadir bumi) daripada monazit, menghasilkan sisa buangan radioaktif sebanyak 2,250 ton setahun.  Namun demikian, AELB belum ditubuhkan pada ketika itu, maka pihak kilang tidak perlu memohon lesen khas.

AELB ditubuhkan pada 1 Februari 1985 di bawah Jabatan Perdana Menteri untuk memantau keselamatan tenaga atom di seluruh negara.  Asian Rare Earth mendapat lesennya pada Disember 1986, untuk teruskan pemprosesan kilangnya, sebelum dihentikan pada Januari 1994.

Oleh itu, dalam jangka antara binanya kilang pada tahun 1979, hinggalah penggunaan tapak pembuangan sisa radiokatif pada tahun 1991, sisa buangan kilang Asian Rare Earth tidak dikendalikan dengan baik.  Kalau bukan pendedahan Ng Toong Foo, kita tidak tahu bahawa sisa buangan radioaktif ini dikendalikan dengan cara yang sambil lewa.

Kerajaan menganggap isu rare earth telah melabuh tirai selepas tutupnya kilang Asian Rare Earth di Bukit Merah.  Padahalnya, sisa buangan ini belum dikendalikan dengan sebaik-baiknya, mendedahkan penduduk tempatan kepada ancaman radioaktif.

*Chan Wei See ialah Pemangku Ketua Pengarang MerdekaReview. Diterjemah dan disunting dari teks asal. Gambar-gambar lama di atas diambil daripada Hew Yoon Tat.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

07 di kuala sepetang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kuala sepetang - Google Blog Search


YB membela Tonto dadah <b>di Kuala Sepetang</b> | peraktoday.com

Posted: 21 Jun 2011 06:19 AM PDT

Ini kisah yang tak ingin kita dengar tetapi terpaksa dikongsikan di sini untuk dijadikan penilaian kita

Ini kisah mantan YB Kuala Sepetang ( Port Weld) Perak yang bawa seorang anggota Rela duduk di sana. Anggota Rela tersebut adalah seorang tonto pengedaran dadah dan kini menetap di Kampung Seberang

Baru baru ini anggota keselamatan telah membuat satu operasi di kampung tesebut.

Si tonto ini pun mula masuk daun kononnya dia adalah pegawai Rela yang bertanggungjawab untuk menjaga keselamatan kampung dan mula sebuk menyebuk dan mengganggu tugas pasukan keselamatan

Akibahnya. tauke dadah berjaya melarikan diri dari kepungan pihak keselamatan. Semunya gara gara angkara pegawai Rela yang menjadi tonto.

Kerana geram dengan tonto tadi, seorang anggota keselamatan telah menolak tonto tersebut.

Akibat daripada kejadian itu, si tonto laknat itu membuat laporan kononnya dia ditumbuk dan dipukul teruk oleh anggota keselamatan.

Paling tak seronok ialah mantan YB tersebut telah membawa tonto ke balai polis. Kononnya untuk menjaga hati pengundi Kg Seberang tetapi apa pula yang jadi kepada adun Pkr yang menjadi YB sekarang? Nak duduk saja kah kalau dah tahu tempatnya menjadi sarang penagih dan lokasi penjualan dadah secara besar-besaran.

Apakah Mantan YB dan YB sekarang bersekongkol dengan taiko pengedaran dadah. Adakah mereka mendapat habuan masing-masing.

Kuala Sepetang dari zaman mantan jadi YB sehingga jatuh ke tangan PKR, Kuala Sepetang terkenal sebagai kawasan hitam pengedaran dadah. pembeli dan pengedar dadah akan ke sana untuk mendapatkan bekalan. Malah nelayan juga hanya digajikan dengan dadah.

Oleh kerana sikap kedua-dua pemimpin yang membela taico dadah, jumlah penagih dari Kuala Sepetang sampailah ke Kampung Dew, Selingsing semakin parah.

Dengar cerita dari orang kampung terdapat dan ada cawangan baru jual dadah ditempat bakar arang dan  ramai juga orang luar datang untuk mendapatkan bekalan dadah dari situ

Selain dari dadah , Kuala Sepetang juga terkenal dengan tempat pembelian minyak subsidi nelayan, masih ingat pendedahan Razak Baba?

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

pesonamerahjambu: Sehari <b>Di Kuala Sepetang</b>

Posted: 24 Jul 2011 06:20 PM PDT

Sabtu baru ni merupakan aktiviti lawatan sambil belajar kali kedua untuk tahun 2011. Destinasi kali ini ialah di Kuala Sepetang Taiping. Lebih kurang 2 jam perjalanan dari Ipoh.
Tempat pertama yang dituju ialah ke Hutan Paya Bakau Matang. Sebaik sampai, ahli rombongan di beri taklimat oleh pegawai yang bertugas. Aktiviti seterusnya melihat pokok bakau melalui trek laluan yang dibina. Menarik tempat ni. Rasa tenang dan damai apabila melihat suasana di sekeliling hutan. Kami juga di bawa melawat ke jeti berhampiran melihat pokok bakau dipersisiran sungai. Bot  boleh di sewa dengan harga RM250.00. Boleh muat sepuluh orang. Menurut pegawai tersebut, sungai ini boleh disusuri hingga ke Selat Melaka. Perjalanan dari jeti lebih kurang satu jam. Kalau nasib baik boleh berjumpa dengan ikan lumba-lumba. Semua rasa teruja tapi hari ni tiada perkhidmatan bot disediakan.
Kalau ada pun tak mampu nak sewa.
Pemandangan di bahagian hadapan
Pokok bakau  yg dah berusia 64 tahun
Ini dia pokok bakau yang ada di Hutan Paya Matang

Tempat kedua dilawati ialah di Kilang Arang (tempat proses kayu bakau menjadi arang). Suasana di persekitaran memang tidak memuaskan kerana dari jauh sudah terbau asap yang dikeluarkan dari kilang. Nampak habuk yang berjelaga tu pun dah cukup merisaukan kami. Tapi digagahi juga untuk mengetahui lebih lanjut proses membuat kayu arang (charcoal).
Menurut pegawai di situ, terdapat lebih kurang 100 dapur membakar kayu untuk dijadikan kayu arang. Satu dapur boleh memuatkan lebih kurang 9 tongkang kayu bakau (lebih kurang 1000 batang kayu).
Yang paling mengkagumkan ialah  proses menyusun kayu (1000 batang tu) dalam dapur dilakukan oleh seorang pekerja sahaja dan mengambil masa selama 2 hari. Upah yang diberi ialah RM400. Kebanyakan pekerja di kilang arang ni sudah berusia lebih 50 tahun. Akak sempat bertanya seorang pekerja di situ yang berumur 64 tahun. Beliau sudah bekerja dikilang arang tu sejak berusia 20 tahun. Tugas pertama yang dibuatnya ialah membuang kulit kayu. Sebelum kayu dibakar, kulitnya perlu dibuang.Proses membakar kayu ni memakan masa selama satu bulan. Barulah betul-betul menjadi kayu arang. Kaum wanita juga ramai bekerja sebagai pengopek kulit kayu dengan upah 17 sen satu batang. Satu hari mereka hanya boleh buat untuk seratus batang. Bayangkan berapa sangatlah yang mereka dapat.
 Sebahagian lagi wanita  bekerja dibahagian pembungkusan. Di sini upah yang diberi 15 sen untuk satu bungkusan yg dibuat. Sikitnya upah yang mereka dapat. Dalam suasana tempat kerja yang panas dan persekitaran yang kurang selesa. Tapi mereka tetap tekun bekerja. Untuk mencari rezeki yang halal kata mereka. Di tempat inilah mereka mencari rezeki selama bertahun-tahun.
Semoga mereka di beri kesihatan yang baik selamanya.
Bila melihat mereka bekerja, timbul rasa keinsafan dalam diri.
Suasana dalam kilang arang. Dapur tempat kayu bakau dibakar.
Dari kilang arang kami ke kg nelayan. Di sini ada jeti tempat menurunkan hasil-hasil laut yang segar. Tapi akak tak beli pun. Susah nak bawa. nanti berbau pulak dalam bas. Memang hasil lautnya sangat segar. Dapatlah melihat nelayan memunggah hasil laut ke jeti. Tapi gambar  tak dapat ambil.
Handbag tertinggal dalam bas.
Dah sampai ke Kuala Sepetang, tak sah kalau tak pekena mi udang. Singgah lah di warong Mak Jah. Macam-macam menu berasaskan udang ada di sini. Warong ni antara yang popular di kuala Sepetang.
Masing-masing sibuk nak rasa penangan mi udang Mak Jah. Akak order mi udang special. Harga RM11.00. Ada 7 ekor udang yang bersaiz besar di dalamnya. Udangnya memang segar. Bagi penggemar udang tentu tak cukup tujuh ekor tu. Selain mi udang ada mee goreng udang yang terdapat udang besar juga. Dan yang akak rasa paling sedap ialah cucur udangnya. Tambah pula dimakan panas-panas. 2, 3 pinggan boleh licin.
Malangnya akak tak ambil gambar mi udang dan gambar menu yang lain. Kenapa? kerana saat itu perut terlalu lah lapar, dah tak ingat perkara lain selain nak isi makanan je.
Bila masuk bas baru teringat, gambar tak di ambil.
Seronok pergi lawatan ni. Maklum lah percuma je. Bila sampai rumah baru terasa letihnya.
Kepala pun mula nak pening. Apalagi kena tidur dulu jawapnya. zzzzzzzzzzzzzz
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

07 di bidor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bidor - Google Blog Search


Pesara Pejabat SUK antara 5 lelaki ditahan tipu penjualan tanah <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 16 Mar 2011 10:01 PM PDT

Seorang pesara Pejabat Setiausaha Kerajaan (SUK) Perak adalah antara lima lelaki yang ditahan polis kerana menipu seorang peniaga besi buruk berkaitan kelulusan tanah di Bidor.

Ketua Polis Perak, Datuk Mohd Shukri Dahlan, berkata tiga lelaki lain yang ditahan termasuklah seorang pembantu am pejabat di Pejabat Tanah dan Galian (PTG) Ipoh dan dua lagi bekas kakitangan pejabat berkenaan.

Beliau berkata, pihaknya turut merampas 45 keping kepala surat PTG Ipoh yang asli, 9 cop dan 20 helai dokumen jabatan itu yang palsu, 13 helai resit rasmi bayaran premium jabatan yang palsu, 4 keping salinan pelan tanah serta satu komputer riba dan pencetak yang disyaki digunakan untuk menghasilkan dokumen palsu berkenaan.

Pada awal Februari lalu, Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir meminta polis menyiasat dan mengenal pasti dalang dan orang dalam yang mungkin terbabit dalam kes penipuan mendapatkan kelulusan projek, menggunakan namanya dan Pejabat Menteri Besar.

Beliau berkata, sindiket terbabit juga memalsukan cop dan kepala surat pejabatnya, selain turut menggunakan nama Exco serta beberapa jabatan dan agensi kerajaan negeri seperti yang dikesan di Teluk Intan, beberapa hari lalu.

"Saya tidak boleh menolak kemungkinan itu (pembabitan orang dalam) tetapi saya sudah arah polis untuk mencari jawapannya kerana saya tidak akan kompromi dengan aktiviti seperti ini.

"(Mereka yang terbabit) tidak semestinya dari pejabat saya atau agensi lain… tetapi apabila ada orang tertentu menerima maklumat tertentu yang sifatnya terhad maka ada kemungkinan untuk memikirkan bahawa mungkin ada orang dalam terbabit atau orang luar," katanya.

Zambry berkata, ada mangsa rugi beratus ribu ringgit kepada kumpulan itu yang menjaja nama Pejabat Menteri Besar.

Sehubungan itu, beliau meminta orang ramai berhati-hati dengan kegiatan itu, malah menegaskan Exco sekalipun terikat kepada peraturan berhubung sebarang keputusan mengenai sesuatu kelulusan diputuskan mesyuarat Exco.

"Oleh itu, jika ada mana-mana ahli Exco (kononnya) keluarkan sebarang surat untuk maklumkan kepada mana-mana individu atau syarikat bahawa mereka diberikan projek tertentu maka ia tidak benar kerana amalan, prosedur dan undang-undang tidak membenarkan mereka (Exco) berbuat demikian.

"Keputusan yang dibuat oleh Mesyuarat Exco akan dimaklumkan kepada mereka sama ada berjaya atau tidak melalui PTG (Pejabat Tanah dan Galian) jika perkara itu berkaitan tanah atau melalui jabatan berkaitan kain," katanya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved