Ahad, 3 Februari 2013

07 di gopeng - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di gopeng - Google Blog Search


Tahukah Anda......?: JAM Sampai <b>Di</b> Parlimen <b>Gopeng</b>

Posted: 31 Jan 2013 10:58 PM PST

Program Jelajah Anak Malaysia bertemakan Transformasi Rakyat yang diadakan pada 30 Jan hingga 12 Mac ini bertujuan untuk memastikan gerakan anak muda dapat merasai denyut nadi rakyat dan berkongsi pengalaman kehidupan di seluruh Malaysia.

Program ini akan melalui tiga bentuk fasa iaitu 30 Januarihingga 16 Februari di Semenanjung Malaysia, 25 Februari hingga 3 Mac(Sarawak) manakala 5 hingga 12 Mac di Sabah.

Presiden Persatuan Alumni Pemimpin Mahasiswa Aspirasi Malaysia (Aspirasi), Mohd. Shahar Abdullah berkata, program yang mendapat sokongan daripada 46 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) itu turut menawarkan 11 program yang menarik golongan muda terutama program Rakyat Service Centre.

"Terdapat 11 kategori aktiviti ketika kami menjalani program tetapi program yang utama adalah Pusat Perkhidmatan Rakyat (Rakyat Service Centre).

"Di dalam aktiviti ini (Rakyat Service Centre) kita telah berjaya mengumpul sebanyak 16 agensi untuk membuka kaunter perkhidmatan dan sembilan agensi untuk membuat pameran," katanya katanya kepada pemberita ketika membuat sidang media di Bilik Seminar Kelab Sultan Sulaiman.

Menurutnya, program ini merupakan kesinambungan idea daripada NGO dan Majlis Pelajar Perundingan Kebangsaan pada tahun lalu untuk dijadikan salah satu program Jelajah Anak Malaysia pada kali ini.

"Ini semua kesinambungan selepas gerak kerja daripada NGO dan Majlis Pelajar Perundingan Kebangsaan pada tahun 2012.

"Kita turun dengan Program Aman Kampus dan pada masa kini kita tukar dengan memberikan nama Jelajah Anak Malaysia kerana kita melihat semasa kita bertemu masyarakat banyak suara dan pandangan diberikan kepada kami,"katanya.

Program Pusat Perkhidmatan Rakyat ini akan menyediakan kaunter perhidmatan untuk pengunjung seperti membayar pemeriksaan kesihatan percuma, job malaysia, kaunter penebusan telefon pintar 3G dan sebagainya yang pasti menarik perhatian pengunjung yang hadir.

Selain itu, beliau menjelaskan seramai 180 orang terlibat menyertai konvoi Program Jelajah Anak Malaysia dan mensasarkan golongan belia khususnya mahasiswa dari setiap negeri.

"Ini semua iktizam anak muda yang mahu mendekati dan memahami masyarakat.

"Kita bergerak dibawah Gerakan Generasi Muda bagi memastikan anak-anak Malaysia mempunyai rasa tanggungjawab kepada masyarakat dalam gerak kerja untuk berbakti kepada masyarakat," katanya.

07 di pangkor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pangkor - Google Blog Search


MENJADI DIRI KITA SENDIRI: BERCUTI <b>DI</b> Pulau <b>Pangkor</b> (Hari 2)

Posted: 24 Dec 2012 10:33 PM PST


18 Dis 2012 (Selasa)   
Bergerak ke Seri Manjung .  Shopping di Pasaraya  Billion. Pakaian di sini memang murah.  Naik tingkat atas. Pasaraya AEON juga baru dibuka. Tapi kami tak pergi. Billion jalan ke arah Lumut. 
1.30 sampai di Lumut.  Di Pekan Lumut, parking kereta agak sukar.  Parking berkupon. Saman dan kunci tayar  mungkin dikenakan jika tiada kupon. Terbaik parkir di parking bertingkat.   Bayaran 40 sen satu jam. Jam pertama  free.  
Selepas makan tengahari (kat Gerai Intan Berlian. Agak mahal. Lauk biasa sahaja ),  seret  beg ke jeti. Kita akan melalui laluan pejalan kaki berbumbung dari bangunan parking. Lebih kurang macam airport. Di jeti ada ATM Maybank.   Beli tiket feri dahulu. Ada 3 kaunter.  3 syarikat berlainan.  Jangan bimbang.  Boleh beli mana-mana tiket dan naik mana-mana feri.  3 syarikat ini dah bekerjasama. Tiada rebut-rebut penumpang.   Kami naik  feri Pan Silver. Tiket dewasa RM10.00, kanak-kanak RM5.00. Tiket untuk bayaran pergi balik.  Lebih baik simpan tiket tersebut.  Feri datang setiap setengah jam.  Adalah lebih baik terus naik jika feri sudah sampai. Supaya dapat tempat duduk. Kecuali ingin duduk di bahagian atas (deck) untuk menikmati  angin dan melihat pemandangan dengan lebih jelas. 
Feri gerak pukul 2.40pm. Sampai di Jeti Pangkor 3.20pm.  sampai di jeti Pangkor, ramai anak muda  (Cina dan India)  bertanya samada kita nak sewa kereta atau tidak.  Macam di Langkawi. Bayarannya RM80.00 sehari. Jika 2 hari RM150.00.  Kami sewa Proton Wira Auto.  Di pulau ini van menjadi teksi. Warna pink. Jika naik teksi dari jeti ke Resort , kena cas RM20.00.  
Kami terus gerak ke Pangkor BayView Resort. Lokasinya 5km dari jeti. Sampai di Teluk Nipah, tiada papan tanda BayView. Rupanya kena masuk ikut  simpang Horizon Inn. Tak sampai 100m ke dalam. Parking kereta agak sukar. Parking di sebelah jalan sahaja.  Bay View  ada kolam. Sesuai bagi kanak-kanak. Bilik family jika hari biasa RM180.00 semalam. Kami sudah booking  melalui online.  Deposit RM200. Jika transfer melalui ATM Maybank, simpan resit. Nanti pihak resort minta sebagai bukti. 
Pukul 5.30pm kami  keluar ke Pekan Pangkor. Isi minyak RM20.00 (RM10.00 agak memadai).  Ah Tong, pemilik kereta kata RM15 isi minyak sudah cukup. Ada bro  'beach boy' kata jika kita isi minyak lebih, nanti si pemilik kereta ini akan sedut minyak lebih tersebut jika kita tak habis pakai. Jadi  minyak kereta akan pada  paras 'E' bila penyewa berikut ambil alih .  Tak tahulah. Apa pentingnya sedut minyak?
Shopping di Pekan Pangkor. Kedai buka sampai malam. Kedai t shirt, cenderamata, hasil laut. Mayban, AMBank dan Agro Bank ada di sini. T shirt di Kedai Norizan (kedai mula-mula) agak murah. Boleh ditawar sehingga 25%. 
Sebelum balik bilik, kami singgah di tepi jalan dekat Pasir Bogak.  Pekena Siakap bakar cicah air asam, paprik sotong dan air buah. RM54 melayang.  Sebelum masuk bilik, jalan-jalan lagi di pinggir Teluk Nipah. Ramai orang masih melilau. Rupa-rupanya di sini paling meriah pada waktu malam. Ada seorang mak cik kata, dia menginap di Sea View dekat Pasir Bogak, tiada tempat makan. Dia datang makan di Teluk Nipah.  Gerai makan banyak pilihan. Resort juga lebih banyak  dan kedai cenderamata juga banyak. Jika siang, aktiviti laut paling banyak juga di Teluk Nipah.   Malam tersebut agak bising dengan karaoke  suatu keluarga di  Bay View
Bay  View menyediakan sewa motosikal.  RM35 sekali sewa sampai balik.  Sewa moto dan basikal banyak di Pasir Bogak. Sewa basikal RM 3 untuk 2 jam.RM5 jika  24 jam.  Semua basikal jenis MTB.  Mesti  tahu main gear.

07 di parit buntar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di parit buntar - Google Blog Search


Parit Buntar REBELS: Pas bayar kaum india/cina <b>di Parit Buntar</b>?

Posted: 23 Jan 2013 02:31 PM PST


''Pas kasi duit kita undi la'' Ini yang dikatakan oleh kaum india di parit buntar kisah yang berlaku pada PRU12 dengan taktik melipat bahagian dalam ke luar bagi menampakkan apa yang diundi oleh mereka bagi memastikan mereka mengundi Pas .Antara taktik yang didedahkan kepada kami iaitu menunjukkan syarat jari kepada wakil Pas disitu untuk kepastian benar-benar mengundi mereka.Tujuan utama mereka ini hanyalah bertanyakan kerja-kerja untuk pilihanraya seperti memasang bendera dan sebagainya.tetapi melalut hingga cerita pengalaman mereka semasa mengundi.

''Cina pun sama kalau u tak percaya u tanya Azhar'' itu yang mereka katakan bagi mengukuhkan lagi kata.Siapa azhar ni?Bila ditanya siapa Azhar meraka hanya menjawab 'orang pas' sahaja tidak kenal lebih.Sejauh mana cerita mereka ini benar?Apakah sindrom Pas 2009 juga disini?Kemungkinan berlaku atau fitnah dari mereka semata?Jika difikirkan balik fenomena meriah sekali dimana kaum india meraikan kemenangan Pas di Parit Buntar pada PRU12 lalu dengan membawa bendera,menari ditepi jalan bersama tin beer dan yang paling #Pbr hairan laungan ''Takbir'' ''Allahhuakbar'' tidak putus-putus diiringi muzik mereka.Kenapa mereka sangat menggila dengan kemenangan Pas? Ini Fenomena pelik.Tiada pun salah seorang dari mereka ini masuk islam.Benar tidak salah itu hak mereka.Nak ditegur nanti dikata orang umno.tak mengapa biarkan.(Cerita mereka ini boleh dirujuk kepada masyarakat taman kerian tambahan berdekatan pusat bandar,mereka tahu perkara ini.)

#Pbr tidaklah mengungkit atau mempertikai kemenangan Pas pada PRU12 di PARIT BUNTAR yang majoriti tinggi mengalahkan BN tetapi #Pbr ingin memesan agar urusan Pilihanraya ke 13 ini WAJIB telus WAJIB jujur WAJIB tiada RASUAH sama sekali.Pilihanraya di Parit Buntar harus telus bagi ketepatan kita memilih pemimpin.Kepercayaan rakyat kepada kepimpinan sesuatu parti ia bukan bernilai RM10 atau RM50 harganya,nilai undi ini sangat tinggi kerana masyarakat WAJIB merasa kesejahteraan yang dijuang oleh kepimpinan mereka.Ini soal kepercayaan jika sesuatu kepercayaan itu dibeli atau dibayar bagi mendapatkan kepercayaan itu namanya RASUAH.Sungguh keji jika ini benar-benar berlaku di Parit Buntar semasa PRU12 yang lalu.Kepada yang pernah menerima bayaran untuk patuh mengundi sesuatu parti dengan arahan sesungguhnya kamu adalah pengkhianat.

''ANDA SUNGGUH KEJI DAN HINA'' 

"你的刻苦努力辱骂性的和微不足道''

'' உங்கள் தவறான மற்றும் முக்கியமற்ற''

07 di kampar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kampar - Google Blog Search


PRU13 - Kit Siang Tak Berani <b>Di Kampar</b>, Kalau Kalah Nak Cari <b>...</b>

Posted: 10 Dec 2012 09:22 PM PST

DAP Perak menyifatkan dakwaan Penasihat DAP, Lim Kit Siang akan bertanding di Parlimen Kampar pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) sebagai khabar angin.

Pengerusinya, Datuk Ngeh Koo Ham berkata, perkara itu tidak pernah dibincang dan menegaskan soal calon adalah rahsia parti dan tidak seharusnya dihebahkan sebelum tiba pilihan raya.

"Ini (Kit Siang bertanding Parlimen Kampar) hanya khabar angin. Saya tidak pernah dengar atau bincang tentang  perkara itu," katanya kepada Sinar Harian.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas khabar angin Kit Siang akan beralih arah dari Parlimen Ipoh Timur kepada bertanding di kawasan baru iaitu Parlimen Kampar pada PRU13.

Koo Ham berkata, sama ada parti akan meletakkan calon popular di kerusi yang gagal dimenangi DAP pada pilihan raya lalu atau tidak, ia kekal rahsia parti.

Beliau berkata, itu adalah sebahagian dari strategi DAP untuk memastikan segala perancangan berjalan lancar selari dengan ketetapan jawatankuasa pusat.

"Kami tunggu Barisan Nasional (BN) umum calon dululah," katanya.

Pada Ahad lalu, Sinar Harian menyiarkan terdapat khabar angin bahawa Kit Siang akan meninggalkan Parlimen Ipoh Timor dan bertanding di Parlimen Kampar pada PRU13 sebagai antara strategi untuk mengukuhkan lagi penguasaan DAP Perak.

Untuk rekod, Parlimen Kampar disandang Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Lee Chee Leong selepas menang pada PRU12  pada 2008.

Katanya, segala keputusan mengenai calon belum diputuskan lagi dan soal calon DAP menyerahkan sepenuhnya kepada keputusan Jawatankuasa Pusat.

Menurutnya, rakyat sudah membuat keputusan siapa yang bakal mereka undi pada pilihan raya nanti dan DAP tidak gentar serta bersedia menghadapi apa-apa cabaran dari BN.

Perjuanganku Lebih Mudah Kerana Mengusir Penjajah, Tetapi Perjuanganmu Lebih Sulit Kerana Melawan Bangsamu Sendiri

07 di ipoh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di ipoh - Google Blog Search


FarinaBasnee Jurumekap StudioMediakreatif: KELAS MEKAP <b>DI IPOH</b>

Posted: 15 Jan 2013 02:30 AM PST

JANUARY PROMO!!
Kelas mekap di Ipoh. 
Sijil diberi. 
Peralatan mekap untuk belajar disediakan. Tak perlu bawa brg mekap. 
"Free gift"

Tarikh: 26/01/13 (Sabtu).
Masa: 3.30pm - 7pm 
Lokasi: Manjoi (alamat akan diberi kpd yg berdaftar sahaja)
Yuran: RM100 ( harga istimewa ni khas untuk bulan Januari sahaja)

Deposit pendaftaran RM50. Baki akan dijelaskan semasa kelas. 

TERHAD kepada 10 org sahaja.

PM atau sms/call/whatsapp/LINE : 019-4750774

07 di kuala kangsar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kuala kangsar - Google Blog Search


<b>kuala kangsar</b> bandar <b>di</b> raja laksa & cendol

Posted: 09 Jan 2013 01:45 AM PST

Kuala Kangsar adalah merupakan Bandar DiRaja dan bersejarah bagi negeri Perak Darul Ridzuan. Kuala Kangsar juga merupakan kawasan pelancongan yang mempunyai pelbagai produk-produk tempatan dan IKS (Industri Kecil dan Sederhana)yang menarik. Terletak kira-kira 48 kilometer ke utara dari Ipoh. Kuala Kangsar dapat dihubungi melalui Lebuh Raya Utara Selatan (PLUS) melalui EXIT 143 Persimpangan Kuala Kangsar, jalan persekutuan dan melalui kemudahan Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB).

Kuala kangsar juga amat sesuai di diami kerana peluang jana pendapatan yang mudah di sini, terdapat banyak kilang & perusahaan juga perniagaan di sni, juga dengan lokasinya yang tidak berapa jauh dari bandaraya ipoh juga dengan Bandar taiping juga manjung. Ia juga adalah Bandar yang menyatukan pantai timur & barat, utara & selatan kerana lokasinya yg terletak betul betul di tengah tengah simpang 4 utara selatan timur barat. Ia merupakan laluan utama ke pintu masuk ke negri Kelantan sebelum melalui gerik & jeli.

Banyak perkara menarik yang boleh anda rasai di kuala kangsar. Kuala kangsar sekarang sdang pesat membangun dengan taman-taman perumahan baru yang sedang pesat dibina tak kurang juga dengan premis dan pusat beli belah jimat & murah yang wujud mcm cendawan tumbuh. Antara psaraya –pasaraya murah jimat yg terkenal bermula dr kuala kangsar & sekarang sdh mempunyai cawangan di beberapa negeri d luar perak ialah pasaraya sakan ( ingat murah… ingat sakan), perniagaan wah seah maju, pasarayaku, Ini menjadikan kuala kangsar sebagai bandar yg mempunyai daya penarik untuk masyarakat setempat dan dari luar untuk membeli belah & shopping sakan sebab semua barangnya murah murah seperti d pasaraya maiden

Kuala kangsar juga adalah syurga makanan bagi sesiapa saja yg gila jln jln cari makan. Di sini ada ikan bakar d tepi sungai perak, gulai tempoyak asli juga asam pedas kualer yang menyelerakan. Kuala kangsar juga tak jauh dari tasik raban sauk iaitu tempat penternakan ikan sungai dalam sangkar seperti ikan talipia merah, patin, keli, jelawat & lain lain lagi. dI Tasik Raban ini terdapat byk kedai makan yg menyediakan sajian ikan bakar fresh terbaik dari sungai!!

Di Bandar kuala kangsar juga banyak terdapat restoren sea food & masakan thai yang sedap sedap & terkenal di sini seperti A&Z, Jimboi, Restoren Benteng, F&N, Che AM Corner , restoren kak bitah & tak lupa juga kedai makan kak bedah di labu kubong yg menyediakan masakan paling murah di dunia !!

Paling menarik di Kuala Kangsar adalah Laksa & Cendol. Laksa Kuala Kangsar adalah antara yang paling terkenal & terenak di Malaysia. Antara laksa yang terkenal di kuala kangsar dengan keenakkannya ialah laksa Pak Ngah, laksa Pak Su, Laksa Lubok, laksa karim, laksa Din & lain –lain tokeh laksa lagi yg tak sempat saya tulis di sini.

Rata –rata penduduk di kuala kangsar semuanya menggilai laksa kualer.. Ini di akui dgn wujudnya berates ratus gerai & premis serta kenderaan bergerak yang menjual laksa. Anda pasti akan berjumpa dengan penjual laksa di setiap 1 kilometer perjalanan anda di pekan kuala kangsar !! Di setiap tempat anda pasti akan melihat orang makan laksa dan cendol dan kebanyakkan kedai laksa di kuala kangsar pasti penuh dgn orang !!

Memang sedap makan laksa, memang tak akan pernah jemu makan laksa, hari hari boleh makan laksa, sebab laksa dah jadi makanan ruji no 2 selepas nasik di kuala kangsar. Kalau nak tau kuala kangsar adalah Bandar laksa paling pesat & meriah sekali di dunia !! di mana mana pun anda akan lihat orang makan & berniaga laksa !! Ingat kualer.. ingat laksa… ingat cendol !!

Kuala Kangsar Mempunyai sumber dari bumi yang banyak seperti hasil dari hutan, ladang, pertanian & perternakan menjadikan kuala kangsar ini kaya dengan bahan mentah bagi kegunaan perniagaan lain. Dengan bentuk muka bumi nya yg dikelilingi gunung, hutan & bukit bukau menjadikan bumi kuala kangar subur, sejuk & selesa untuk di duduki.

Kuala Kangsar sangat terkenal di Malaysia sebgai antara pusat pengeluaran buah durian kampong terpesat d Malaysia. Banyak buah durian kampong boleh di dapati di manong, padang rengas & kampong laneh. ada juga buah durian yang di ambil dari kawasan berdekatan seperti dari changkat jering & bukit gantang. Buah buah durian kuala kangsar ini rasanya sangat manis & enak dan buah buah ini sering d tebuk tupai & serangga kecil kerana ianya dari durian kampong yang asli bebas dari sebarang baja dan bahan kimia (original organic fruit) berbeza dgn durian kacukan yang lain di mana serangga pun tak berani makan !!

Selain dari durian di sini juga kaya dengan rambutan, manggis, langsat, dan berbagai buah buahan tempatan lagi di samping hasil bumi yg lain seperti petai , jering & rotan.

Penduduk kuala kangsar juga tidak jauh dari laut & pantai kerana dekat dengan lumut (teluk batik, pulau pangkor) juga kuala sepetang di taiping. Pusat rekreasi taman tema seperti sunway wet world juga bukit merah lake town resort juga tak jauh dari kuala kangsar. Terdapat juga tempat-tempat rekreasi yang lain seperti sungai-sungai, lata & batu hampar (taman rekreasi ulu kenas, ulu kongsor, batu hampar kg paya lintah), juga kolam air panas di ara panjang juga di changkat jering / trong

Bagi yang suka tempat bersejarah, anda juga boleh melawat berapa tempat yg menarik d kuala kangsar seperti muzium di raja (tempat tersimpannya keris taming sari milik hang tuah), masjid iskandariah, istana sultan perak, terdapat juga galeri bersejarah di bukit chandan yang anda boleh lawati juga jam besar antik di tgh tgh bulatan antara pejabat pos dgn pasar besar kuala kangsar. Terdapat juga jambatan termahal serta paling canggih di perak yg menyambungkan antara kampung sayong dgn Bandar kuala kangsar. Jambatan itu sangat cantik, banyak lampu di dan menjadi tempat bercanda dan bermadu kasih pasangan pasangan muda pada waktu malam.

Jika tidak melalui jambatan anda boleh menaiki bot tumpang ke kampong sayong. Memang seronok jika anda mahukan kedamaian jika berkunjung ke kuala kangsar. Terdapat perusahaan membuat labu air d kampong sayong dan ia lebih dikenali sebagai labu sayong. Labu sayong sangat terkenal di Malaysia juga di seantero dunia. Anda boleh membeli bermacam macam jenis labu sayong baik utk perhiasan atau pun untuk di buat bekas air minuman (bekas air masak).Air masak atau air tapisan atau air r.o kalau di rendam dalam bekas air labu sayong kan menjadi lebih berkhasiat ,lebih manis dan boleh membuang penyakit serta menyihatkan badan !

Jika anda berkunjung ke kuala kangsar jangan risau akan tempat bermalam. Terdapat banyak hotel, rumah rehat, & home stay di SINI.Ada yang murah,ada juga yang mahal & ada juga yg sdh lama menjadi tempat bersejarah seperti hotel & kedai roti double lion, rest house kuala kangsar juga safari resort sungai perak.

Di kuala kangsar juga byk bank, klinik, hospital, juga sekolah. Antara klinik swasta yang popular & sdh wujud sejak sekian lama ialah klinik daim (sesuai utk kanak kanak), klinik shamsudin (sesuai utk golongan lanjut usia), juga klink dr kook (pakar sakit kulit), kalau anak bersunat anak atau sakit puan anda boleh pergi ke poliklinik 24 jam dr sabariah.

SEkolah sekolah di kuala kangsar juga antara yg terkenal di Malaysia seperti Royal Malay College (Kolej Melayu Kuala Kangsar), sek men Clifford, juga universiti Islam antarabangsa di Chandan Puteri.

Jadi dengan info info yang berguna seperti dia atas anda sewajarnya datang lah melawat kuala kangsar Bandar di raja perak ini Tidak rugi anda datang ke kuala kangsar, macam macam ader… Boleh shopping murah murah & melawat tempat tempat bersejarah juga makan makan sampai perut kenyang….

Bagi yang nak berhijrah ke kuala kangsar sg sgt di alukan kerana di sini adalah tempat paling strategi utk melayari hidup. Tanpa trafik jam, sewa rumah murah, harga rumah pun ok tak melambung sangat, belanja harian pun murah dan senang beli, byk kedai, pasar mini & supermarket, makan senang, berjalan pun sennag.. nak ke utara senang nak ke selatan pun senang nak ke pantai timur pun senang.. kalau nak ke kl jem kat highway boleh shot cut ikut jln lama antara ikut sungai siput atau ikut parit..

ARTIKEL INI DI TAJA OLEH

PENAWAR AJAIB.... TERHEBAT SEPANJANG ZAMAN !!

Sila Like jika anda suka artikel ini atau lontarkan comment anda

SEKIAN TERIMA KASIH !!

07 di tanjung tualang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tanjung tualang - Google Blog Search


10,000 pengunjung hadir ke Karnival 1Malaysia <b>Tanjung Tualang</b> <b>...</b>

Posted: 23 Sep 2011 08:58 PM PDT

Karnival Tanjung Tualang yang dirasmikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak hari ini menarik kehadiran lebih 10,000 pengunjung yang terdiri pelbagai bangsa dan agama.

Sebelum program Walkabout di pekan Tanjung Tualang, Najib sempat beramah mesra dengan masyarakat Mambang Di Awan di SJKC Mambang Di Awan.

Terdahulu, beliau dan isteri, Datin Seri Paduka Rosmah Mansor tiba di Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah di Ipoh, jam 9.30 pagi tadi untuk lawatan kerja sehari ke Perak.

Program pertama yang dihadiri pemimpin nombor satu negara itu berlangsung di Taman Soon Choon, iaitu Program Sepagi Bersama Perdana Menteri yang membabitkan majlis rumah terbuka dan ramah mesra Hari Raya Aidilfitri.

Pada sebelah petang, beliau dijadual mengunjungi perkampungan Orang Asli di Sungai Siput dan menyampaikan bantuan yang golongan yang memerlukan di sana.

07 di bukit merah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bukit merah - Google Blog Search


3rd Honeymoon + Family Day - <b>Bukit Merah</b> Laketown Resort

Posted: 12 Dec 2012 09:12 PM PST

As-salam, 

Aduiii..lg 6 hari dah nak kena submit pre-dissertation report..bley ke siap ni.. huhu..insyaAllah..dengan dugaan laptop buat problem nye, dengan keadaan diri yang sudah terkena sindrom 'malas'..naseb la takde morning sickness teruk2 sangat..alhamdulillah..ya Allah, kuatkan la diri dan hati hambamu ini..aminn..semoga Masha dapat menyelesaikan thesis ini dalam masa yang ditetapkan..

Alamak, sorry..bukan nak membebel dengan masalah Masha, juz nak story pasal last weekend..office InfoTech ada mengadakan program ala2 Family Day dan lebih kepada aktiviti untuk anak2 staff. Theme Program ni namanya : Program Transformasi IT : Merintis Sokongan Komuniti. Bertempat di Bukit Merah Laketown Resort dari 7/12 - 9/12..Memang best sebab dapat bawak family kita sendiri..Masha pon apa lagi musti la bawak hubby je kn..n baby dalam perot..merangkap honeymoon kali ketiga untuk tahun 2012 ni ..hehe..Semua aktiviti air kt Water Park, kitaorang main, tapi yang sukaneka xde la involve kn..hubby je involve..Masha tengok je..sebab doc pesan tak bleh nak lari lompat sangat..

Then the next day ada annual dinner, cabutan bertuah, pertandingan karaoke, pertandingan baby ceria,  pertandingan macam2 la..mostly untuk anak2 staff..Kte yang xde anak lagi ni tengok je la gelagat baby2 diorang..best pon ada..tak sabar nak tunggu baby kuar..hehe..Then the next day ktorang pergi melawat Pulau Orang Utan, melawat haiwan di Eco Park n naik Chairlift ala2 cabel car la..

Masha sebenarnya dah merasa pergi sini dulu2 zaman bujang, so malas nk excited sangat juz nak bagi hubby Masha merasa je la..Satu lagi pertandingan yang Masha masuk secara bersungguh2 ialah explorace..Explorace ni present dia sangat la gempak iaitu TV LCD Phillip 42" n set Home Theater Phillips..huhu..tu yang sangat beria2..naseb la explorace ni xyah nak kena lari2 sangat..Semua participant just kena jawab 14 soalan yang berkisarkan perjalanan peserta dari Rawang ke Bukit Merah..So kena alert la sepanjang perjalanan tu..Tapi maybe bukan rezeki Masha agaknya..melepas la hadiah itu..dan semalam baru pihak ajk emailkan jawapan kepada soalan explorace tu..sangat la tension bila tengok jawapan dia..Masha punya la jawab ikot skema jawapan xde nk bengkok2..serius..Tapi jawapan dia macam jawapan teka-teki pon ada..hehe...xpelah..next time dah tau la jawapan mesti tak logik punya la..So, tengok la soalan dan jawapannya seperti di bawah :



WARNA BIRU JAWAPANNYA DAN MERAH ADALAH KLU NYE  

(Jawapan n Ulasan Masha warna pink)

Soalan 1

 Emak !!!...ayah !!!...kita dah nak sampai. Eh..ada orang asli main bolala. Suku orang asli ape tu !!!.. wow dia skor .. Dimana ni mak.

SEMANGGOL

yang ni memang xlogik sebab semangGOL je ke jwpn dia camtu..Masha jawab kalo ikot logik - Suku Kaum Semai di Tapah, Kampar dan Gopeng, Perak.

Soalan 2.

Pahlawan ini satu-satunya pahlawan yang sampai bila-bila pun tidak akan menggunakan system matriks dalam timbangannya.

PANGLIMA BUKIT GANTANG

yang Masha admit la sebab Masha xtau jawapan dia, ada logik gak jawapan diorang kali ni..Masha jawab Dato Maharajalela

Soalan 3. 

Ish..Ish Ish.  Macam pesta bunga. Ada yang bawa masing-masing dan ada juga yang bawa beramai-ramai..Boleh ke tahan bungatu … 4 jam baru sampai Bukit Merah. Faizol !Kenapa bunga nie makin lama makin kecik ?.Kan aku dah kata tadi.Kaubawak bunga apa tu boleh sampai jadi macam tu ? 

BUNGA TAYAR

Jawapan ni sama dengan Masha jawab – Bunga Tayar makin lama guna makin haus..

Soalan4.

Ramping nya tak dapat ku rangkul

Panjang nya tak dapat ku paut

Cuba juga ku selaminya

Aduh hampIr lemas ku didakapnya

SLIM RIVER

Jawapan ni pon sama dengan Masha jawab – Slim River

Soalan5.

Mari mari mari sokong kami !!!.Apaitu?

 TEMA PROGRAM – TRANSFORMASI IT : MERINTIS SOKONGAN KUMUNITI

Yang ni Masha tak expect jawapannya ini kerana dekat area meja pendaftaran peserta time sampai bukit merah aritu ade meja Save Gaza!!, so Masha pon jawab – Save Gaza!!  

Soalan6.

Hati Hati Memandu. Kenapa pulak?

PAPAN TANDA LEMBU MELINTAS

Jawapan ni pon sama dengan Masha jawab – Papan Tanda Lembu Melintas. Masha siap lukis lagi la gambar signboard tu. 

Soalan7

Orang Perak memang mengenang jasa.Jurumudi  pun mereka abadikan.

TANJUNG MALIM

Tak tau kenapa jawapan dia Tanjung Malim, sedangkan asal usul nama Tjg Malim disebabkan di Tanjung tu ada orang yang alim ulamak, kenapa jawapannya jurumudi plak, sape tau sila habaq kat cheq mai..Masha plak google punye google, memang jumpa nama jurumudi di Perak p la jawab – Juru Mudi. Orang Kaya Kaya Seri Adika Raja Shahbandar

Soalan8.

Jaga-jaga Kanggaroo nak loncat tu.. Apa yang dibuatnya ?

PAPAN TANDA IKLAN KASUT ( Memadai sebut kasut ) ada dihujung terowong menghala utara

Soalan ni Masha xsure sebab xnampak pon kangaroo..tapi bak kata hubby Shue, dia nampak kilang Kanggaroo Courier otw nk pegi sini..so Masha jawab – Kanggaroo Courier.

Soalan9( 5 point)

A: Hampir sepurnama hamba meredah hutan, lembah, lurah,bukit dan bukau sebelum hamba tiba di  Bukit Merah ini.

B: Pasti tuan hamba kepenatan tu..berehatlah dulu tuan hamba. Sambil-sambil tu sembang-sembanglah laluan-laluan yang tuan hamba tempohi.

LEMBAH BERINGAN/LEMBAH BERNAM/BUKIT TAGAR/BUKUT BERUNTUNG/GUNUNG TEMPURUNG/BUKIT GANTANG ( LIMA SAJA)

Jawapan ni pon sama dengan Masha jawab seperti di atas – Lembah Beringin, Bukit Beruntung, Gunung Tempurung, Bukit Gantang, Bukit Merah

Soalan 10

Amboi..Infotech kalau memilih staf baru bukan main tinggi kelayakannya.Macam nak ambil saintis pulak..Nak cari staf yg betul2 intelek dan mempunyai komitment tinggi agaknya.Tetapi yang peliknya diperingkat UiTM tak kisah pun. Ada jawatanyang memerlukan kelayakan minimum saje.Apajawatan dan kelayakannya?

PENGARAH INFOTECH  / PMR

Kesianlah jawapan dia PMR..dah la Prof Madya plak tu..apejela diorg ni..huhu..masha ni ikot logic sangat..kalo ikotkan position paling rendah kt UiTM ni ialah – Pekerja Awam Gred R1, contohnya Pemandu. Dan kelayakan dia hanya lah perlu tamat darjah 6 sekolah rendah bantuan penuh kerajaan dan mahir dalam bidang berkenaan..tu je..huhu..

Soalan 11.( 2 point)

Sebuah landasan keretapi merentasi tasik merah telah dibina oleh British pada tahun 1885. Ianya berkembar dengan laluan kereta kuda bagi memudahkan perjalanan ResidenBritish Sir JWW Birch berulang- alik dari Taiping ke Port Weld (Kuala Sipitang). Tetapi beliau tidak menggunakan laluan kereta kuda tersebut. Kenapa ?

Tiada laluan kuda. Birch di Pasir salak ( semua fakta dalam soalan ini salah. Kenapa pening2 kepala ha ha )

Kalo ikot logic n hasil dari google, memang xde laluan kuda tu, sebab zaman tu diorg guna laluan keretapi je..then Masha jawab – Kerana laluan keretapi digunakan untuk mengangkut bijih timah disamping menjadi laluan perjalan dan perhubungan antara pekerja lombong bijih timah tu..

Soalan 12.

Kasihan sungguh stafInfotech ini.Masa hadapan nya pun tak Nampak apatah lagi masa silamnya.

ZAMANI -   (zaman ini biasa disebut zamanni : bila-bila pun zaman ni

Masha xtau jawapan dia, xtau la plak dia nama orang kn..huhu,,tapi kalo ikot logic Masha jawab– Staf kontrak dan Staf Sementara.

Soalan 13

A: Hurreiii !!!

B: Sukahati Nampak. Macam konfiden je nak dapat tv 42 "

A: Manakan tak nya tadi singgah R&R rawang kenyang betul makan nasi sedap pulak tu

Apa yang si A tu

IKLAN BERAS SUKAHATI ( dilebuhraya dekat R&R Rawang )

Ni pon Masha xtau jawapan dia, malas nak pk dah, Masha pon jawab– Nasi Lemak rm1.20. Sebab nya time berenti kt rnr Rawang tu masha makan nasik lemak sedap ni..hehe..

Soalan 14 

Eh..jangan la lentok kat abang. Tidur je la... kan abang tengah mandu nie...    ekleh !!sikit je tekan dan terbeliak la pulakmatanya ..

 Speed trap/AES

Masha xtau jawapan dia, tapi kalo ikot logic Masha jawab– Tekan break..kan kalo tekan break cket je akan kuar lampu kt belakang keter

Soalan 15 

Di Resort ni pelik sikit. Dia suruh kita rehat lepas tu suruh pegi. 

MESIN URUT GINTEL

Jawapan ni pon sama dengan Masha jawab seperti di atas – Mesin Urut Gintell.

  

So, kesimpulannya xyah la nk logic thinking sangat ye dek non kalo bertemu dengan soalan2 tricky camni..hehe..kelako pon ada..apela Masha ni kn..Masha btol 5 je kot dari 15 soklan..xpela..at least nanti dah bleh tanya orang lain soalan camni la gamak nye kn..hehe..sorry la membebel panjang saangat,,tu je la masha nk story kali ni..bubye...

Kaji semula projek Lynas, elak tragedi <b>Bukit Merah</b> berulang <b>...</b>

Posted: 05 Nov 2012 07:15 PM PST

(Oleh Sidiqin Omar & Aedi Asri)

KUALA LUMPUR 6 November: Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu kerajaan mengkaji semula dan mendapat pandangan rakyat sebelum meluluskan pembinaan loji radioaktif Lynas di Gebeng, Kuantan bagi mengelak tragedi Bukit Merah berulang.

"Ini nyawa orang. Ini bukan politik. Jangan sombong. Kaji semula sama ada berisiko atau tidak," kata Ketua Umum KEADILAN itu di depan 10,000 rakyat pada Ceramah Perdana Merdeka Rakyat di Batu 11, Taman Mahkota Aman, Kuantan, Ahad lalu.

Beliau merujuk kelulusan yang diberi kepada loji penapisan nadir bumi Asia Rare Earth di Bukit Merah, Perak pada 80-an.

"Masa (projek itu) lulus, saya jadi Menteri. Ramai yang bantah. Tapi Dr Mahathir (Mohamad) kata 'jalan' (teruskan projek). (Konon) Semua bagus walaupun ada kajian EIA (Laporan Kajian Kesan Alam Sekitar) dan Jabatan Alam Sekitar. Kerajaan sahkan selamat.

"Tapi, selepas 20 tahun ada banyak laporan. Ada (penduduk) mengalami penyakit kulit, malah ada yang mati sebab 'rare earth' ini," katanya.

"Kita bukannya anti pembangunan. Tapi cara macam ini (pembangunan tanpa rundingan) tak boleh lagi dilakukan, jangan
sombong…," tegas Anwar.

Golongan ibu serah memo bantah Lynas

Dalam perkembangan berkaitan, dua bas rombongan golongan ibu dari Kuantan hadir ke Parlimen dan menyerahkan memorandum bantahan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak semalam.

Serahan memorandum yang diketuai Ahli Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh dan 11 wakil lain itu diterima Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz.

Wakil rombongan, Rahiza Zulkifli berkata, mereka tidak akan berhenti memperjuang keselamatan alam sekitar, termasuk
menghalang kilang nadir bumi Lynas dari beroperasi.

"Sebagai ibu, kami ingin yang terbaik buat keluarga, terutama anak-anak dan negara.  Kami inginkan pembangunan yang tidak mengancam alam sekitar dan masa depan," katanya pada sidang media selepas itu.

"Dengan berjuta tan sisa toksik berbahaya yang kekal untuk berbilion tahun di tempat tinggal kami, kami akan selamanya hidup dibayangi pencemaran ini.

"Justeru, kami minta Perdana Menteri selaku anak Pahang tunjukkan keprihatinan dan kepimpinan untuk campur tangan dalam hal ini demi kepentingan rakyat dan pembangunan jangka panjang negara sebelum ia terlewat," sambung Rahiza.

Turut sertai rombongan itu adalah kaum bapa dan mereka senada membantah projek Lynas.

Sementara itu, Fuziah berkata, beliau memahami perasaan golongan ibu terbabit lantaran beliau sendiri adalah seorang ibu.

"Saya dapat rasa kesedihan mereka…Seorang ibu pasti akan buat apa sahaja untuk jamin masa depan anak mereka," katanya.

Pelbagai pihak membantah operasi kilang Lynas melalui kempen risalah, memorandum, perhimpunan raksasa termasuk melalui proses undang-undang yang masih berjalan.

Pengerusi Himpunan Hijau, Wong Tack akan memulakan ekspedisi berjalan kaki dari Kuantan ke Parlimen pada 18 November ini, untuk membantah operasi kilang kontroversi ini.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=38962

 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved