Sabtu, 9 Julai 2011

07 di pangkor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pangkor - Google Blog Search


..0whhh! Wawa..: Hari Pertama <b>Di</b> Pulau <b>Pangkor</b>

Posted: 06 Jul 2011 01:30 AM PDT

Assalamualaikum
Ok entri bersiri trip china dah abes kita buat entri bersiri baru pula yer. Al-maklum la sejak dua menjak ni aiii kan jalan sesajorrr. Penat tu toksah cakap la tapi takpe yang penting kita happy kann.. :)

Ni buat pertama kali aii jejak Pulau Pangkor jadii teruja tu lebih sikit. Rasanya dah 3 tahun lebih kut tak pergi 'team building' anjuran office. Kira sejak pindah PHB rezeki jalan jalan tu ada saja. Kali ini buat kat Pulau Pangkor.. Yeyyy!!

Seperti biasa kalau dah entri bersiri sudah tentu gambar adalah BANYAK!!!! Jadi kita mulakan dengan gambar didalam bas. heeeee!! :)

Ok kita amek gambar laju-lajuu..
sebelum gerak amek kat atass ferii sebagai kenangan.. :)
Bab posing kasi sahaja kepada kamii. Takmo kalahh !
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di behrang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di behrang - Google Blog Search


<b>DI</b> BALIK PINTU: Musibah Terhadap Sahabatku Ismail- Sg <b>Behrang</b>

Posted: 19 Jun 2011 04:05 AM PDT

Al-Fatihah...

KUALA KUBU BHARU 18 Jun – Dua beradik maut, manakala empat lagi ahli keluarga termasuk ibu mereka yang sarat mengandung lapan bulan cedera parah setelah van dinaiki terlibat dalam kemalangan di Kilometer 46, Jalan Kuala Lumpur-Ipoh, Batang Kali, di sini, tengah malam tadi.


Kejadian berlaku pukul 12.40 tengah malam semasa mereka sekeluarga dalam perjalanan pulang ke rumah di Sungai Behrang, Perak, setelah membeli-belah di sebuah pasar raya di Rawang dekat sini.

Ketua Polis Daerah Hulu Selangor, Suprintendan Norel Azmi Yahya Affendi berkata, kemalangan berlaku apabila van dinaiki enam sekeluarga itu tiba-tiba hilang kawalan lalu memasuki laluan bertentangan.

Beliau berkata, van itu kemudian terbabas melintang jalan dan pada masa sama sebuah lori dari arah bertentangan gagal mengelak lalu merempuh bahagian sisi kiri kenderaan tersebut.

"Rempuhan kuat menyebabkan dua beradik itu yang duduk di bahagian belakang iaitu Nurfarahanim Ismail @ Sanadi, 18, dan Muhamad Danial, 5, tercampak keluar.

"Nurfarahanim maut di tempat kejadian akibat cedera parah tersepit di bawah tayar kenderaan, manakala Muhamad Danial meninggal dunia di hospital kira-kira pukul 2 pagi ini," katanya di sini, hari ini.


Beliau berkata, bapa mangsa, Ismail @ Sanadi Othman, 45, dan ibu mereka, Noraida Abd Rahman, 39, pula mengalami kecederaan parah.


Katanya, turut cedera parah ialah dua lagi adik-beradik mangsa iaitu Norzarie Sopiah, 7, dan Mohd. Haikal Ismail berusia lebih setahun.

Tambahnya, empat beranak terbabit kini dirawat di Hospital Sungai Buloh.

"Semasa kejadian, sebuah kereta yang mengekori belakang van mangsa, dipandu oleh seorang lelaki, Chang Sun Fei, 30, turut terbabas dan merempuh saluran paip di tepi jalan semasa cuba mengelak daripada merempuh belakang kenderaan berkenaan.

"Sun Fei dan pemandu lori, Jamali Mokhtar, 45, bagaimanapun tidak mengalami sebarang kecederaan," katanya.

Sementara itu, menurut salah seorang anak Ismail, Muhd. Yusuf, 21, memberitahu, sebelum kejadian, ibu bapa bersama empat adiknya termasuk Nurfarahanim dan Muhamad Danial sempat singgah di rumahnya di Bandar Sungai Buaya di sini, setelah membeli-belah di pasar raya di Rawang.

"Mereka pergi ke pasar raya tersebut untuk membeli barang-barang sekolah Nurfarahanim yang akan memasuki tingkatan enam di Sekolah Menengah Khir Johari, Tanjung Malim, Perak dan persiapan menyambut adik ke-11 yang bakal dilahirkan ibunya, Ogos depan," katanya ketika ditemui di Unit Forensik, Hospital Kuala Kubu Bharu, di sini, hari ini.


Menurut Muhd. Yusuf, semasa di rumahnya, Nurfarahanim sempat meminjam telefon bimbitnya untuk menghubungi rakan dan tidak menyangka pertemuan tersebut adalah kali terakhir antara mereka.


Katanya, jenazah kedua-dua adiknya dikebumikan di Tanah Perkuburan Felda Sungai Behrang selepas solat Zohor hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Warisan Bengkulu: Usuran Bengkulu Serawai <b>di Behrang</b>

Posted: 22 Apr 2011 01:26 AM PDT

Usuran ni kalu ngikut ughang tuo2 dulu...bercerita pasal salasilah keluargo.... dulu maso aku keciak2 kalau ada ughang2 tuo kawan No aku...memang rajin beusuran bilo berayak ke ghuma... terimo kasiah Amok anak Do Karim ngenjuak salasilah keturunan Dayat dengan Dukat yang ado di kawasan Behrang, ini termasuak la No aku dulu.. aku bertanyo mak aku...No dengan Nang aku betemu di mano dalam salasilah ni... kicek mak aku...di Puyang Sapu Jagat... kalu nido keruan, Puyang Sapo Jagat ni tino...tapi pahlawan gerut.... banyak ilmu Sakti ooo... bak Sapu Jagat Lang Simbar... itu namo panggilan oo baie...nama nenian ooo nido keruan... ughang ngelar oo Sapu Jagat pasal bilo dibunuah Belando...palak oo keno keghat....masiah buliah megang pisau dengan gigi... palak ooo baie melayang.... itu cerito ughang tuo2 dulu la... ta nian ta nido Allahu A'lam.... zaman puyang2 kito belum berugamao Islam lagi...

Puyang Lang Simabr ado 2 anak....Sapu Jagat anak tino...kelawai sapu jagat namo Seramin.. Seramin ni 2 bini... sughang Rajimin... sughang lagi Sinjan... Rajimin ni la asal usul keturunan Dukat dengan Dengan Dayat yang bertaburan di daerah Kg. Padang/Kg. Masjid/Kg. Paya Lebar....

Dukat ado 6 ughang anak.... Badurama, Ali Rama (Hj. bakar), Siri Arip, Siti Adip, Tisip dengan Siti Asip.... anak2 Badurama nyola keturunan Wak Una mak cikgu Baim...ramai yang duduak di Sg Choh, mak aku nido keruan... Ali Rama ni keturunan Moyang pada Cikgu Sima, Wak Pui, Wak Jambul, Wak Khalik, Wak Jadi, Wak Tawal mak Ust Yusup, Mak Wo Katik (bini arwah Hj. Nor), Wak Binap, Wak Watab.
 Siti Arip ni moyang aku. Nek aku Siti Awas ado 2 begading... sughang lagi Siti Lias, mak Wak Sai Kelan, Cik Sara gegalo tu la...
Anak beganak Siti Adip tu bak Wak Peli, sudo tu Daisa niniak Do Agok, Din Ayam, Zam dll tu.... Anak beganak Tisip tu Datuk Mana, Datuk Janok....yg lain2 aku nido keruan
Sudo tu sughang lagi anak Dukat Siti Asip ado anak namo Awaludin tapi nido datang ke Malaya.
Sudo tu pulo yang sebelah Dayat ado 5 begading, Haisarah, Rajib, Sidip, dengan Meraip (Hj. Karim).
Anak beganak Rajib arwah Datuk Nawas dengan arwah Datuk Junas. Anak Sidip antaro o Primas, mak Wak Jalal lanang. Haisarah dengan Meraip (Hj. Karim) mak aku nido kenal anak beganak oo...
sudo ni aku nak muat eluak2 usuran sebelah Nang aku pulo.... 

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di seri manjung - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di seri manjung - Google Blog Search


Operasi Mesra Hasil Peringkat Negeri Perak Bil. 1/2011 « Blog <b>...</b>

Posted: 28 Jun 2011 02:09 AM PDT

Pejabat Pengarah Negeri Perak dengan kerjasama Cawangan Taiping telah berjaya menganjurkan Operasi Mesra Hasil Peringkat Negeri Perak Bil 1/2011 pada 15 hingga 17 Jun 2011. Seramai 54 petugas dari 3 cawangan di bawah Pengarah Negeri Perak terlibat menjayakan operasi ini.

Operasi bermula pada waktu malam dengan mengadakan Lawatan Banci Bisnes ke permis-permis seperti gerai makan, kedai runcit, kedai jualan hasil laut dan lain-lain. Kawasan yang terlibat meliputi Lumut, Seri Manjung dan Sitiawan. Operasi turut disertai oleh Timbalan Ketua Pengarah (Operasi Percukaian), Encik Mohammad Sait Ahmad, Pengarah Negeri Perak, Puan Wan Azni Wan Hassan  dan Pengarah-pengarah Cawangan.
 
Perasmian dan Flag Off telah disempurnakan oleh Encik Mohammad Sait Ahmad pada jam 9.45 pagi, 16 Jun 2011. Petugas-petugas operasi ini telah diiringi oleh 7 anggota polis bagi melancarkan pergerakan trafik ke kawasan operasi. Kawasan tumpuan kali ini meliputi kawasan-kawasan berpotensi di Daerah Manjung seperti di Seri Manjung, Sitiawan, Lumut dan Air Tawar. Selain Lawatan Banci Bisnes, operasi ini juga meliputi Lawatan Q, Lawatan Audit PCB, Serahan Saman dan Notis Tuntutan Debit.�

Secara keseluruhannya operasi kali ini telah berjaya mencapai matlamatnya. Sebanyak 807 permis berjaya dilawati, Lawatan Q (20 kes),  Lawatan PCB (30 kes) dan Serahan Saman (24 kes). Bagi Serahan Notis Tuntutan Debit, sebanyak 48 kes berjaya diserah yang melibatkan jumlah tunggakan sebanyak RM 879,064.

Pada sebelah malamnya pula, Majlis Penutup Operasi Mesra Hasil ini disempurnakan oleh Pengarah Negeri Perak. Dalam majlis ini penghargaan telah diberikan kepada Ketua Polis Daerah Manjung dan Ketua Daerah Perikanan Manjung atas kerjasama sepanjang operasi dijalankan.

Operasi pada 17 Jun 2011 diteruskan dengan Serahan Saman dan Notis Tuntutan Debit. Operasi Mesra Hasil Peringkat Negeri Perak Bil 1/2011 secara rasminya berakhir pada jam 12.30 tengahari.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di malim nawar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di malim nawar - Google Blog Search


Taiping Mali: Anwar dok &#39;muhong&#39; <b>di Malim Nawar</b> malam tadi.

Posted: 27 Feb 2011 09:17 PM PST

Anwar sepatutnya fokus dan membantu Pas di Kerdau dan Merlimau dalam minggu ini, tetap dia bawa diri ke bekas pekan perlombongan di Perak iaitu Malim Nawar di sebuah restoran cina dekat sebuah tokong cina.

Kehadiran beliau ialah untuk membela diri dalam kes liwat kononnya sebuah konspirasi kerajaan untuk membunuh karier politiknya.

Malim Nawar temapat Anawar berceramah ialah kawasan yang di wakili oleh bekas Adun DAP yang meninggalkan DAP iaitu Kasvindar Singh

Seperti biasa Anwar berjanji akan membawa document perjanjian APCO dan lain lain rahsia besar kerajaan yang ada dalam 6 kotak yang disimpan beliau.

SPRM dan PDRM perlulah menyelongkar rumah Anwar dan Azmin untuk mendapatkan 6 kotak rahsia negara dan juga salinan perjanjian APCO.

Jika tiada wajarlah jika Anwar dipenjarakan kerana 'muhong' kepada rakyat Malaysia.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di jelapang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di jelapang - Google Blog Search


Mayat lelaki berulat ditemui <b>di Jelapang</b> : N9 Kini

Posted: 25 May 2011 06:01 AM PDT

IPOH: 25 Mei – Polis menemui satu mayat lelaki dengan berpakaian lengkap dan sudah berulat di kawasan tangki air puncak Jelapang, Ipoh.

Maklumat petama diperoleh pada jam 3.50 petang apabila orang awam menemui mayat tersebut ketika hendak memotong rumput di kawasan tersebut.

Siasatan lanjut diteruskan dan keterangan lanjut akan dimaklumkan selepas bedah siasat.

- berita harian

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di menglembu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di menglembu - Google Blog Search


Sisa radioaktif masih bertaburan <b>di</b> Bukit Merah

Posted: 05 May 2011 07:00 PM PDT

Pada 28 tahun yang lalu, Ng Toong Foo, seorang peniaga berusia 38 tahun ketika itu, menerima tawaran projek pengendalian sisa kilang daripada Asian Rare Earth, kerana tertarik dengan harga tawaran yang tinggi.  Beliau mengupah empat orang pekerja, termasuk tiga orang pemandu lori dan seorang pemandu jentolak untuk mengangkut sisa buangan dari kilang.

Cecair sisa itu mengalir sepanjang proses pengangkutan, namun tidak dipeduli oleh sesiapapun.

Sehinggalah pada tahun 1984, apabila penduduk Bukit Merah, Papan, Menglembu dan lain-lain tempat bangkit menentang Asian Rare Earth kerana menghasilkan sisa yang toksik ketika pemprosesan rare earth, barulah Ng sedar.  "Baja" yang dimaksudkan rupa-rupanya thorium yang mempunyai radioaktif!

Apa yang mengejutkan, pihak yang berkenaan tidak memanggil Ng untuk menunjukkan lokasi di mana sisa itu dibuang, selepas pendedahan ini pada tahun 1985.  Justeru itu, sebahagian sisa tersebut masih berselerak di sekitar kawasan kilang Asian Rare Earth.  Menurut laporan akhbar ketika itu, Ng berkata sisa thorium itu bertaburan di kawasan bekas lombong, kebun, tepi kawasan perumahan dan jalan raya di sekitar Menglembu, Lahat, Jelapang, Pengkalan, Buntong, Simpang Pulai dan lain-lain lagi.

Lokasi buangan sisa

MerdekaReview telah berjaya menemui Ng Toong Foo di Menglembu, untuk mengimbas pengalamannya 20 tahun yang lalu.  Bagaimanapun, beliau enggan diambil gambar oleh wartawan.  Ng membawa wartawan ke lokasi di mana beliau membuang sisa tersebut.  Sepanjang perjalanan, beliau berkata, "situ ada", "sana pun ada"... nampaknya taburan sisa kimia tersebut agak meluas.

Sisa thorium dibuang di kawasan yang mana orang berulang-alik.  Kawasan ini adalah paya ketika sisa dibuang, dan kini sudah ditumbuh rumput.  Sukar untuk dikesan melalui mata kasar apakah yang pelik dengan rumpun tersebut.  Seandainya Ng tidak menunjukkan kami kawasan di mana lokasi pembuangan sisa itu berdasarkan ingatannya, tiada orang yang tahu bahawa sisa buangan itu berada di situ.

Paling mengejutkan, walaupun Ng telah mendedahkan di mahkamah bahawa pihak kilang tidak menetapkan tempat buangan sisa tersebut, dan beliau hanya membuang di merata-rata, namun tiada pihak yang berkenaan menghubungi Ng untuk meminta agar beliau menunjukkan lokasi buangan tersebut - sepanjang 25 tahun ini.  Lantaran daripada itu, Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB) dan pihak berkenaan yang lain nampaknya tidak memandang berat masalah sisa yang mempunyai radioaktif ini.

Menurut laporan Sin Chew Jit Poh pada 30 Oktober 1986, pakar radioaktif dari Jepun, Sadao Ichikawa ketika membuat kajian di kawasan pembuangan sisa muatan dua lori itu, mendapati paras radioaktif adalah lima kali ganda lebih tinggi dari paras selamat.  Selain itu, beliau berkata sisa thorium itu tidak akan hilang walaupun dibasahi air hujan, sukar dikesan apabila sebati dengan tanah, malah akan mengeluarkan bau.  Jadi ia belum terjamin bahawa kesihatan manusia tidak akan terancam jikapun disimpan dalam "gedung" tertentu.

Jadi, penduduk kawasan tersebut masih terdedah kepada ancaman radioaktif.  Tan Ka Kheng berkata, mangsa pertamanya adalah petani yang berkebun di situ jikalau sisa thorium tidak dikendalikan dengan baik.  Keduanya, radioaktif tersebut akan masuk ke dalam rantaian makanan melalui sayuran, dan seterusnya mengancam kesihatan penduduk.

Tiga daripada empat mati

Ketika mengimbas peristiwa 28 tahun yang lalu, "sisa ketakutan" masih terpendam dalam hati.  Menurut Ng Toong Foo, tiga daripada empat orang pekerjanya telah meninggal dunia pada usia yang muda, iaitu beberapa tahun selepas bekerja dengannya.  Ng pernah mengadu di mahkamah bahawa terdapat bintik merah pada tubuhnya.  Kini, terdapat pula bintik putih pada tangan, kaki, tepi bibir, dan tepi matanya.

Beliau enggan diambil gambar.  Ketika ditanya apakah puncanya, beliau berkata, "Tiada pun seorang dalam pertalian keluarga saya mempunyai benda (bintik putih) ini."

Beliau pernah memegang sisa toksik itu dengan tangan sendiri, dan beliau mengesyaki bahawa itulah puncanya bintik putih pada badannya.  Malah, beliau kini menghadapi masalah bernafas.

Beliau telah bekerja sebagai kontraktor untuk lebih 40 tahun.  Beliau berkata dirinya tertarik dengan harga tawaran kilang tersebut, maka terus menerima projek itu.  Pihak yang berunding dengannya hanya memberitahu bahawa sisa itu adalah "kek thorium" (thorium cake), tanpa menjelaskan apakah itu sebenarnya, malah juga tidak memberitahu di mana sisa itu harus dibuang.

Ng yang tinggal di Menglembu memberitahu MerdekaReview, pihak kilang memaklumkannya bahawa sisa ini boleh dijadikan "baja".  Jadi, beliau mengangkut sisa ini ke kebun pakciknya yang berhampiran dengan kilang.  "Banyak tempat yang saya tuang (sisa itu)... Masih boleh dikorek pada hari ini".

Beliau berkata, sisa thorium itu kelihatan bagai gum, kapur, berair dan ada mendakan, baunya masam.  Tikus dan lipas di kawasan buangan sampah hilang begitu sahaja apabila Ng membuang sisa itu ke kawasan itu, malah sayuran yang "dibajai" sisa thorium ini sangat "cantik" (kerana tiada serangga).  Namun, manusia akan berasa tidak selesa ketika mendekati bahan sisa tersebut.

Tidak akan terima projek ini kalau sedar ia beracun

Wartawan mengungkit semula peristiwa silam ini.  Selepas Ng Toong Foo mengisahkan ceritanya pada ketika itu, Pengurus Asian Rare Earth pernah menjawab bahawa Ng yang mengingkari arahan kilang dan membuang sisa thorium di merata-rata.  Menurut laporan New Straits Times pada 25 November 1986, pihak kilang mendakwa Ng menerima tawaran itu pada kemuncak perjuangan penduduk menentang kilang ini, lantas Ng seharusnya sedar akan bahayanya sisa thorium.

"Dia (pengurus) tidak berani untuk berkata sedemikian pada ketika itu.  Benda yang beracun adalah merbahaya.  Adakah dia akan berkata sesuatu yang benar?  Dia tidak mahu menulisnya dalam hitam putih.  Dia tahu bahawa kita tidak tahu," Kata Ng.

"Ia memerlukan lesen untuk menghasilkan sesuatu.  Kalau produknya beracun, maka kerajaan tidak akan meluluskan lesen kepadanya.  Benda yang diluluskan semestinya tidak akan mengancam kesihatan manusia.  Jadi, kerajaan yang menipu kami," tuduhnya.

Wartawan memetik kenyataan pihak kilang bahawa lokasi pembuangan sisa toksik ini telah ditetapkan.  Ng mempersoalkannya, "Buang di mana?  Tunjukkan saya!  Manakah lokasi pembuangannya itu?  Tunjukkan saya.  Kamu tidak tunjukkan saya, di mana lokasi yang diluluskan untuk pembungan sisa?  Hanya muncul selepas itu!"

Kilang Asian Rare Earth dibina pada tahun 1979 di kawasan perindustrian Bukit Merah, untuk mengekstrak itrium (sejenis unsur nadir bumi) daripada monazit, menghasilkan sisa buangan radioaktif sebanyak 2,250 ton setahun.  Namun demikian, AELB belum ditubuhkan pada ketika itu, maka pihak kilang tidak perlu memohon lesen khas.

AELB ditubuhkan pada 1 Februari 1985 di bawah Jabatan Perdana Menteri untuk memantau keselamatan tenaga atom di seluruh negara.  Asian Rare Earth mendapat lesennya pada Disember 1986, untuk teruskan pemprosesan kilangnya, sebelum dihentikan pada Januari 1994.

Oleh itu, dalam jangka antara binanya kilang pada tahun 1979, hinggalah penggunaan tapak pembuangan sisa radiokatif pada tahun 1991, sisa buangan kilang Asian Rare Earth tidak dikendalikan dengan baik.  Kalau bukan pendedahan Ng Toong Foo, kita tidak tahu bahawa sisa buangan radioaktif ini dikendalikan dengan cara yang sambil lewa.

Kerajaan menganggap isu rare earth telah melabuh tirai selepas tutupnya kilang Asian Rare Earth di Bukit Merah.  Padahalnya, sisa buangan ini belum dikendalikan dengan sebaik-baiknya, mendedahkan penduduk tempatan kepada ancaman radioaktif.

*Chan Wei See ialah Pemangku Ketua Pengarang MerdekaReview. Diterjemah dan disunting dari teks asal. Gambar-gambar lama di atas diambil daripada Hew Yoon Tat.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di pasir salak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pasir salak - Google Blog Search


Melayu Bangkit <b>Di Pasir Salak</b> | Pribumi Perkasa Negara

Posted: 26 Feb 2011 08:22 AM PST


Keluaran terbaru sudah berada dipasaran dapatkannya di kedai berhampiran,Sekiranya tiada sila berhubung dengan Sdr.Rahman ditalian 03 4142 8257

Senarai Ahli Dewan Tertinggi PERKASA Bagi sesi 2010 - 2013

Sila hubungi 03 3165 1350 / 019 344 3959 untuk tempahan.
PERJUANGAN AMBIGA Khas buat pejuang AMBIGA yang akan menjayakan BERSIH.Fikir banyak kali.

"LAWAN PERHIMPUNAN BERSIH"

PERKASA menolak sekeras kerasnya Perhimpunan Haram Bersih, Mohon Pihak KDN untuk mengambil tindakan terhadap penganjur " PERHIMPUNAN BERSIH"
BANGKITLAH MEMPERTAHANKAN KEAMANAN NEGARA DEMI KESEJAHTERAAN RAKYAT.

Kita menentang bukan kerana namanya AMBIGA, bukan juga kerana dia Hindu tetapi kerana dia Kurang Ajar Pada Raja Raja Melayu..
Sebaran Media PERKASA.
03 Julai 2O11
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved