Ahad, 19 Jun 2011

07 di pangkor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pangkor - Google Blog Search


belog bena: honeymoon <b>di PANGKOR</b> or MELAKA ye ?

Posted: 13 Jun 2011 12:19 PM PDT

Assalamualaikum ;)

* selipar kiut di opis ku *

eeeeeeeeeeeeeeeeee ~ eeeeeeeeeeeeeeeeeee ~ macam tak sabar ! cuti untuk TIGA hari dah approved oleh bosh aku ! hadddoiiii ini time aku suke puinnnnnnn * gaya johan sikittt . hahahaha * dup dap dup dap gak time nak mintak cuti . sekali bos kasi . ni sayang bos nih . haddoiiiiii ;)

duapuluhharibulan adik aku MILAN , akan sambung belajar di maktab perguruan ilmu khas di cheras . dia dapat course English . wahhhh jadi cikgu BI adik bongsu aku nih . dah boleh start panggil cikgu lah budak nih . hehehe . cikgu milan , cikgu milan , CIKGU MILAN !! hahahaha ;)

lepas hantar milan , maybe abah nak ajak pergi pangkor . tempat abah kerja dekat sana ! haddoiiiiiii . lagi lah hepi ! kalo tak jadi pergi PANGKOR maybe akan pergi MELAKA . rumah abang sulong aku . nak pergi hamik anak buah aku dak ais tuh ha . bukan maen mengamuk nak balik rumah tok ma dia ;)

tunggu dan lihat . kalo pergi PANGKOR akan terpampang lah gambar kiut miut aku di pangkor . HAHAHAHA ;) kalo aku pergi MELAKA . sah2 gamba anak buah aku yang kiut miut macam aku tuh terpampang . HAHAHAHA ;) gile tak sabar nak cuti ! dah lame tak menikmati cuti . yahooooooooo !

cop cop ! korang doakan aku pergi PANGKOR tau . sebab nak pergi sangat dekat situuuuuuu . HAHAHA ;) so memang tak sabar nak pergi HONEYMOON . * gilerrrrrrrrr * -.-'

ehem : dah nak dekat puasa kan kan ? korang dah ganti puasa belum haaaaa ? hohoho ;)

ehem ehem : ujian bertulis hari tuh untuk kerja dekat situ banyak yang kelakar sebab aku tak boleh jawab ! HAHAHAHA ;)

ok tata ;)

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di langkap - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di langkap - Google Blog Search


Bes rtm: DEPOT IMIGRESEN <b>LANGKAP</b>

Posted: 15 Jun 2011 09:38 PM PDT

DEPOT IMIGRESEN LANGKAP

10 juta ringgit diluluskan untuk menambah baik serta membina semula bangunan di Depot Imigresen Langkap.

sejak diambil alih sepenuhnya oleh Jabatan Imigresen Negeri daripada Jabatan Penjara tiga tahun lalu; struktur bangunan depot itu diakui mulai uzur.

Asalnya sebelum itu; depot tersebut merupakan sebuah kem Unit Kawalan kawasan UKK yang beroperasi sekitar tahun 1970an.

dengan keluasan lebih 5 hektar; Komandan Depot Imgiresen Langkap, Mohamad Yusoff berkata kerja-kerja pembinaan dijangka dilakukan awal tahun depan.

dengan peruntukkan yang diterima; dua blok tahanan untuk lelaki ; 3 menara dan tempat kumbahan akan dibina.

bagaimanpun; Mohammad berkata pihaknya kini sedang menyusulkan permohonan tambahan bajet untuk membina depot yang lebih selesa dan sempurna.

ia berikutan depot sedia ada itu dikelaskan sebagai Gred A berikutan kapasitinya yang boleh memuatkan hampir seribu tahanan dalam satu satu masa.

ketika ditemui di Langkap, Mohammad berkata; ketika kerja-kerja pembinaan dilakukan kelak; memungkinkan proses pemindahan tahanan ke depot lain.

end//baizura

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

JABATAN PENYIARAN NEGERI PERAK: DEPOT IMIGRESEN <b>LANGKAP</b>

Posted: 15 Jun 2011 09:37 PM PDT

DEPOT IMIGRESEN LANGKAP

10 juta ringgit diluluskan untuk menambah baik serta membina semula bangunan di Depot Imigresen Langkap.

sejak diambil alih sepenuhnya oleh Jabatan Imigresen Negeri daripada Jabatan Penjara tiga tahun lalu; struktur bangunan depot itu diakui mulai uzur.

Asalnya sebelum itu; depot tersebut merupakan sebuah kem Unit Kawalan kawasan UKK yang beroperasi sekitar tahun 1970an.

dengan keluasan lebih 5 hektar; Komandan Depot Imgiresen Langkap, Mohamad Yusoff berkata kerja-kerja pembinaan dijangka dilakukan awal tahun depan.

dengan peruntukkan yang diterima; dua blok tahanan untuk lelaki ; 3 menara dan tempat kumbahan akan dibina.

bagaimanpun; Mohammad berkata pihaknya kini sedang menyusulkan permohonan tambahan bajet untuk membina depot yang lebih selesa dan sempurna.

ia berikutan depot sedia ada itu dikelaskan sebagai Gred A berikutan kapasitinya yang boleh memuatkan hampir seribu tahanan dalam satu satu masa.

ketika ditemui di Langkap, Mohammad berkata; ketika kerja-kerja pembinaan dilakukan kelak; memungkinkan proses pemindahan tahanan ke depot lain.

end//baizura

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di bagan datoh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bagan datoh - Google Blog Search


N U K I L A N: MENTARI PECAH <b>DI BAGAN DATOH</b>

Posted: 19 Jun 2011 08:34 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Sudah bertahun aku merancang untuk mengambil gambar 'mentari beradu' di jeti Bagan Datoh. Selalu kugambarkan dalam kepalaku .....sang mentari yang beradu itu terpampang, pra-dakapan malam, sebagai sebiji bola agung yang ...

07 di behrang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di behrang - Google Blog Search


nazarku: Spring Cleaning <b>Di Behrang</b> 2020

Posted: 19 Jun 2011 06:50 PM PDT

muhahahhaa... aniosayooooo.... kalian semua udah sarapan? aku tak leh sarapan pagi neh..pose pose.. ada 3 hari tak ganti..dah lambat nor kan baru nak ganti

ait awat sikit sgt...3 hari jer... hihihi... sepatutnya bley jer dapat penuh... tapi...masa mengandung tahun lepas...bulan puasa tu aku baru 5 ke 8 minggu gitu...apa lagi...muntah teruk ar.. so kena bukak puasa...

actually hari2 muntah tapi this 3 days.. sampai keluar muntah ijau gitu.. so kena la la bukak....dah over sgt.. sebenarnya..mengandung bukan alasan yer..bagi tidak berpuasa yer ibu2..asalkan tidak memudaratkan ibu dan anak..sudey!!

ini nak cerita puasa ke spring cleaning..yerla yerlah... kan n3 aku ari jemaat kata aku nak buat 3 menda...kuih2 tak dpt buat tapi yang terlaksananya cuma mengemas umah..kemas rumah bukan biasa2 puann ooii..ini ala2 mcm panggil eric leong ngan azhar sulaiman dah niey...dah masuk peringkat major renovation..hihihi..

abis satu rumah aku tonggangkan... tidak ada yang terkecuali.. bilik tido aku..dah jadi la mcm bilik tido dlm erti kata sebenar.. pada asal mcm tempat mat pet lepak.... hihihi...

bilik kedua dari bilik tempat simpan kain baju berlonggok tak berlipat..aku bwk kluar katil bersama2 harta benda terpesorok bawah katil..sampai bilik tu jadi mcm surau..cuma ada karpet..hahaha..dah kosong terus..sampai bergaung2..sonok si ashraf tu main echo..

bilik ketiga tu .... katil queen bilik kedua pindah masuk bilik ketiga..aku susun toto..n bantal leklok..pastu bilik tu jadi bilik wardrobe kami.. alaaa... mcm ala2 artis tu.. dlm tu la aku buh iron board aku.. gambar? si ada!!! maluuuu... umah ketot!!!

tunggu azhar sulaiman mai umah aku..buh cat leklok.. shoping barang2 rumah baru utk aku ..baru aku buh.. hihihi

kan area parking tu..dari nampak kotak bersusun2..mcm org baru pindah... padahal dah nak masuk 8 bulan dah pindah nyer....tak bergerak2 kotak disitu...aku dah jadikan depan tu bley riadah..bley minum2 kopi...laki aku isap2 rokok..sambil tgk pokok2 kami tanam...ada sofa aku ngan laki kat situ..

padan muka.. org MDTM..yg kutip sampah arini ..mesti berenti lama depan umah aku pg nieyy.. berlambak2..brg aku buang..sayang memang sayang ..tapi aku pejamkan mata.. buang baju..frame2 gambar..barang2 tak pakai..sebenarnya..gitu gayanya..kalu nak ngemas..

tak perlu belas2 kesian.. buang saja.. hishhh habuk jgn ckp la..sampai kami berdua..ni selsema lah.. tu la jadi ..bila ngemas rumah setahun sekali...mcm slogan hari raya lak...

motip utama mengadakan spring spring cleaning ??? wargh warrghh warghhh.. sebab mak mertua nak datang!! hahaha... kena la wa ni rajin la sikit.. dia dtg umah aku sejak pindah nih ..dah byk kali dah..

takkan datang sekali..masa baru pindah brg masih kat luar tu..datang ke 2.. masih disitu.. datang ke 3 ..maybe dia ada anak kecik..eyyyy dtang dah byk kali ni..dah mcm something wrong somewhere neh? hihih

actually mak mertua tak bunyi mcm tu pun..sendiri malu ngan diri sendiri yg pemalas..tahap dewa!!!

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

<b>DI</b> BALIK PINTU: Musibah Terhadap Sahabatku Ismail- Sg <b>Behrang</b>

Posted: 19 Jun 2011 04:05 AM PDT

Al-Fatihah...

KUALA KUBU BHARU 18 Jun – Dua beradik maut, manakala empat lagi ahli keluarga termasuk ibu mereka yang sarat mengandung lapan bulan cedera parah setelah van dinaiki terlibat dalam kemalangan di Kilometer 46, Jalan Kuala Lumpur-Ipoh, Batang Kali, di sini, tengah malam tadi.


Kejadian berlaku pukul 12.40 tengah malam semasa mereka sekeluarga dalam perjalanan pulang ke rumah di Sungai Behrang, Perak, setelah membeli-belah di sebuah pasar raya di Rawang dekat sini.

Ketua Polis Daerah Hulu Selangor, Suprintendan Norel Azmi Yahya Affendi berkata, kemalangan berlaku apabila van dinaiki enam sekeluarga itu tiba-tiba hilang kawalan lalu memasuki laluan bertentangan.

Beliau berkata, van itu kemudian terbabas melintang jalan dan pada masa sama sebuah lori dari arah bertentangan gagal mengelak lalu merempuh bahagian sisi kiri kenderaan tersebut.

"Rempuhan kuat menyebabkan dua beradik itu yang duduk di bahagian belakang iaitu Nurfarahanim Ismail @ Sanadi, 18, dan Muhamad Danial, 5, tercampak keluar.

"Nurfarahanim maut di tempat kejadian akibat cedera parah tersepit di bawah tayar kenderaan, manakala Muhamad Danial meninggal dunia di hospital kira-kira pukul 2 pagi ini," katanya di sini, hari ini.


Beliau berkata, bapa mangsa, Ismail @ Sanadi Othman, 45, dan ibu mereka, Noraida Abd Rahman, 39, pula mengalami kecederaan parah.


Katanya, turut cedera parah ialah dua lagi adik-beradik mangsa iaitu Norzarie Sopiah, 7, dan Mohd. Haikal Ismail berusia lebih setahun.

Tambahnya, empat beranak terbabit kini dirawat di Hospital Sungai Buloh.

"Semasa kejadian, sebuah kereta yang mengekori belakang van mangsa, dipandu oleh seorang lelaki, Chang Sun Fei, 30, turut terbabas dan merempuh saluran paip di tepi jalan semasa cuba mengelak daripada merempuh belakang kenderaan berkenaan.

"Sun Fei dan pemandu lori, Jamali Mokhtar, 45, bagaimanapun tidak mengalami sebarang kecederaan," katanya.

Sementara itu, menurut salah seorang anak Ismail, Muhd. Yusuf, 21, memberitahu, sebelum kejadian, ibu bapa bersama empat adiknya termasuk Nurfarahanim dan Muhamad Danial sempat singgah di rumahnya di Bandar Sungai Buaya di sini, setelah membeli-belah di pasar raya di Rawang.

"Mereka pergi ke pasar raya tersebut untuk membeli barang-barang sekolah Nurfarahanim yang akan memasuki tingkatan enam di Sekolah Menengah Khir Johari, Tanjung Malim, Perak dan persiapan menyambut adik ke-11 yang bakal dilahirkan ibunya, Ogos depan," katanya ketika ditemui di Unit Forensik, Hospital Kuala Kubu Bharu, di sini, hari ini.


Menurut Muhd. Yusuf, semasa di rumahnya, Nurfarahanim sempat meminjam telefon bimbitnya untuk menghubungi rakan dan tidak menyangka pertemuan tersebut adalah kali terakhir antara mereka.


Katanya, jenazah kedua-dua adiknya dikebumikan di Tanah Perkuburan Felda Sungai Behrang selepas solat Zohor hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di teluk intan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di teluk intan - Google Blog Search


.: Testing <b>di Teluk Intan</b>

Posted: 08 Jun 2011 11:52 PM PDT

Zaid bin Thabit melaporkan,

"Sesiapa menjadikan dunia itu sebagai puncak tujuan, maka Allah akan cerai-beraikan urusannya. Allah akan jadikan kefakiran itu ada di depan dua matanya. Dan dunia itu tidak akan datang kepada, melainkan apa yang Allah tuliskan. Dan siapa menjadikan akhirat sebagai tujuan. Allah akan satukan urusannya. Dan Allah akan jadikan kecukupan di hatinya. Dan dunia itu akan datang kepadanya walaupun dia tidak mengharapkan."

Hadith Sahih : Ahmad, Ibnu Majah, Ibnu Hibban, Darimi dan Baihaqi



Dari Abu Khalid (Hakim) bin hizam r.a. berkata, Rasulullah saw bersabda , Penjual dan pembeli keduanya bebas belum terikat selagi mereka belum berpisah maka jika benar dan jelas keduanya, diberkahi jual beli itu tetapi jika menyembunyikan dan berdusta maka terhapus berkah jual beli itu."
(Bukhari - Muslim)

Dari Sa'ad bin Abi Waqqash r.a. berkata: Rasulullah saw menengokku pada haji wada' dari
cekaman suatu penyakit yang hampir saja merenggut nyawaku lalu aku berkata, "Ya
Rasulullah, sebagaimana engkau lihat, penyakitku ini cukup berat sedangkan aku adalah orang
yang berharta dan tidak ada ahli warisku kecuali seorang anak perempuanku. Bolehkah aku
bersedekah dengan dua pertiga dari hartaku?" Rasulullah saw menjawab, "Jangan" Aku
berkata, "Bagaimana kalau separuhnya?" Rasulullah menjawab, "Jangan, sepertiga saja dan
sepertiga pun sudah cukup banyak. Sesungguhnya jika eangkau tinggalkan ahli warismu dalam
keadaan kaya raya adalah lebih baik daripada engkau tinggalkan mereka dalam keadaan
kekurangan meminta-minta kepada manusia. Dan tidaklah engkau mengeluarkan suatu
pembelanjaan dengan menuntut keridhaan Allah melainkan engkau akan diberi pahala
karenanya hingga sesuap makanan yang engkau suapkan ke mulut istrimu."

(Bukhari - Muslim)

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di lumut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di lumut - Google Blog Search


MieZa yAnG SuKa MaKan: Team building <b>di Lumut</b> (Part 3)

Posted: 02 Jun 2011 05:30 AM PDT

Ini paksaan supaya korang baca setiap post aku….hahaha gelak jahat….
Perjalanan hari pertama daripada tempat team building sehingga ke pantai syawal…
Mula-mula kayak, perasaan cuak memang ada lah dalam jiwa…weih..aku nie Nampak je ganas, tapi hati aku kecik..haha ye lah, nak pusing tengok orang belakang pon takut weih…aku gila skema pandang depan jer, kayuh dan kayuh…
Gambar aku atas kayak pon tak banyak, sikit-sikit jer…kalau ada pon nampak sikit jer, tak senyum lak tue,,,aku duk jauh lar dengan cameraman @ ijat, maka atas kayak tengah laut, aku ialah bukan gadis lensa…peace!!

Perasaan atas kayak??
Takut kalau kayak terbalik, (cet, entry lepas baru angkat-angkat kening sebab dah buat rescue, haha) lagi-lagi masa bot atau ferry lalu, masa tue air laut dah tak tenang dah, ombak sana sini, beralun-alun kayak…buat-buat berani jer…nak minum air pon takut kayak terbalik….haha kelakar bila teringat balik…ada sekali ferry pulau pangkor lalu, kitorang kena berhenti untuk bagi laluan kat ferry tue…takut nya masa tue, takut ferry langgar kayak kitorang….kalau langgar? terbalik lah kitorang…

Atas kayak fikir positif jer, "kayak takkan terbalik" tue je aku pikir…
Ada yang paling ketara, member aku sorang nie, dalam kelas dia lah hero, banyak cakap, loyer buruk segala nya bagi kat dia lah tapi atas kayak dia lah yang paling DIAM…hehe


Journey kitorang untuk sampai ke pantai syawal mengambil masa dalam 2 jam…tak ingat lah dalam berapa kilometer, hari tue ada tanya instructor tapi dah lupa =P maaf kan saya…
Sampai lah kami ke Pulau Syawal…….

Bersambung….

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di ipoh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di ipoh - Google Blog Search


Pemandu bas awam wanita satu-satunya <b>di Ipoh</b> » Perak News - Your <b>...</b>

Posted: 16 Jun 2011 09:00 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Pemandu bas awam wanita satu-satunya di Ipoh. June 17, 2011 — Leave a Comment. Posted in State News · Cancel Reply. Leave a Reply. Name. Email. Website. You can use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> ...

07 di bukit merah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bukit merah - Google Blog Search


mohdnadri dot com LYNAS: Gebeng & <b>Bukit Merah</b> Punyai Persamaan

Posted: 26 May 2011 08:51 AM PDT

Pada mulanya, aku ingatkan LYNAS ini merupakan nama tempat di Pahang kerana sebutannya dalam Bahasa Melayu berbunyi LINAS. Rupa-rupanya Lynas ialah sebuah syarikat memproses nadir bumi (rare earth) yang bakal membuka kilangnya di Gebeng, terletak kira-kira 25KM dari Bandar Kuantan.

(Foto oleh Blog AminoWorld)

Kos pembinaan kilang ini bernilai RM700 juta dan apabila siap kelak bakal mewujudkan peluang pekerjaan sebanyak 350. Apa yang menariknya, kilang Lynas ini telah dikecualikan daripada membayar cukai selama 12 tahun oleh Kerajaan Malaysia.

Dan yang lebih menarik lagi, kilang Lynas di Gebeng dijangka akan memperolehi hasil sebanyak RM8 Billion setahun hasil daripada pemprosesan nadir bumi. Boleh fikir sendiri berapa banyak cukai yang boleh diperolehi.

Empunya kilang, Lynas Malaysia Sdn Bhd merupakan anak syarikat Lynas Corporation yang berpengkalan di Australia.

Pembinaan kilang ini telah mendapat bantahan daripada penduduk setempat khususnya dan juga rakyat Malaysia amnya. Sebab utamanya ialah kerana kilang ini bakal menghasilkan radiasi (radioaktif) yang boleh memudaratkan orang ramai.

Buktinya pada tahun 1985, kilang Asian Rare Earth telah dibina oleh Mitsubishi Chemical di Bukit Merah, Perak. Akibat daripada risiko yang dikenal pasti kesan daripada pendedahan bahan radioaktif dan pencemaran kepada alam sekitar dan penduduk setempat, maka kilang tersebut telah dihentikan operasinya pada tahun 1992. Namun, sisa-sisa radioaktif yang dihasilkan masih bertaburan di sekitar Bukit Merah hingga kini.

Aku bukanlah anti pembangunan. Tapi biarlah pembangunan yang bakal dibuat itu memberi manfaar kepada semua pihak yang terlibat (situasi menang-menang) iaitu Pihak Kerajaan, Pengilang dan Penduduk Setempat. Apa guna ada pembangunan sekiranya nikmatnya hanya dinikmati oleh golongan yang tertentu sahaja.

Akhir kalam, marilah kita bersama-sama cuba menghayati pesanan yang cuba disampaikan oleh warga Australia yang peka tentang isu Lynas ini. Andai kita masih tidak faham, anggap sahajalah Kilang Lynas itu sebagai bencana dari Allah swt atas kebodohan yang tidak boleh dimaafkan.

Sumber Rujukan:

  1. Kenapa Malaysia Memerlukan Kilang Memproses Nadir Bumi Lynas @ Najib Razak oleh Ariff Shah.Com
  2. Sisa Radioaktif Masih Bertaburan di Bukit Merah oleh MerdekaReview.Com
  3. Kilang Memproses "Rare Earth" Membimbangkan Penduduk Gebang, Pahang oleh KonsumerKini.Net
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NADRI

Merupakan Seorang Daddy, Banker & juga Blogger Amateur. Lahir, Membesar, Belajar, Bekerja & Bermastautin di Negeri JOHOR. Nak tahu lebih lanjut tentang saya, klik di menu BIO.

Website - Twitter - Facebook - More Posts

Artikel Berkaitan Yang Mungkin Anda Perlu Baca ;

coded by nessus
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di sitiawan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di sitiawan - Google Blog Search


BUNGLOW <b>DI SITIAWAN</b> PERAK | myprop2u.blogspot.com

Posted: 16 Jun 2011 05:04 AM PDT

HARTANAH DIPERLUKAN DI KAJANG & BANGI

Sekiranya tuan/puan memiliki harta tanah untuk dijual disekitar Kajang, Bangi, Semenyih & Cheras. Sila hubungi saya untuk temujanji. Pelabur kami mungkin berminat dengan hartanah tuan/puan.




Banglo 2 Tingkat / Fully Furnished
Harga : RM 1,250,000
Lokasi : SETIAWAN, PERAK
SIZE : 8100 sq/ft
5 Bilik / 4 Bilik mandi


HUBUNGI : 0133001686 - Nizam Shah

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di beruas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di beruas - Google Blog Search


Marina Island | Remember When

Posted: 13 Jun 2011 06:38 AM PDT

bismIllah...

Weekend baru ni aku balik Beruas. My bestfriend (yang juga pengapit masa aku kahwin dulu), Nyda pun ada datang melawat since dia ada meeting kat Ipoh. So jenjalan sikit le mane yang sempat...

Nyda melawat rumah di Beruas then ke Lumut jugak cos aku nak tunjuk rumahku di Lumut. Nanti nak jenjalan leh la singgah kan... senang... hehehe... Pastu kitorang pergi Marina Island.

Aku sendiri tak pernah melepak kat gigi pantai Marina Island yang kitorang pergi last week. Padahal aku kerja kat situ!! kahkahkah... Almaklum, pekerja yang berdedikasi kan, pergi ofis je... mane de masa nak jenjalan sangat... Heh.

No wonder la ramai orang datang bawak family petang-petang... Memang best... Pemandangan lawa, angin laut sepoi-sepoi... memang syok ar... aku je yang baru tau. Pasni petang-petang for SURE I want to take Razin out for a stroll there after work :D

Jom layan gambo...

Musim orang kahwin cos cuti sekolah...
weekend plak tu... so anda akan nampak pemandangan pengantin-pengantin ber'outdoor' di Marina Island ni... Memang cun la scenery dia petang-petang...
Yang belakang aku tu baru 1 couple...

Me and Nyda.
Hopefully I'll see u again this weekend in Bachok?
:D

Tu je...

Nak citer banyak lagi benda tapi tak larat nak menaip. Ngantok.

Salam...


alhamdulIllah...

www.tips-fb.com Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di gerik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di gerik - Google Blog Search


Coklat Sedap Jijie: Order by Azura utk suami tersyg <b>di Gerik</b>, Perak

Posted: 18 Jun 2011 06:54 PM PDT

1) Zamry Sham (JB) - EN299843019MY
2) Hani Munyati (Kuantan) - 3190365023
3) Rahiza (JB) - ED929728090MY
4) Mohd Firdaus (KL)- EN286559449MY
5) Nurain Syazrin (Nilai) - 3190361238
6) Norhalila Bt Yahya (Pasir Gudang) - ED930006094MY
7) Zanariah Bt. Mohamad Roli (Kamunting) - ED930006125MY
8) Mohd Sabri (Temerloh) - 3190361481
9) Nornasimah (Kota Tinggi) - 3190361479

10) Johan Ariff (Kulai) - ED929368272MY

11) Salasiah Isa (Putrajaya) - ED929368286MY

12) Hana (Kota Tinggi) - 3190192583

13) Mohd Azrul (Kota Kinabalu) - 3192901338

14) Ku Hadzrill Jeeffry(Bndr Pusat Jengka) - ED929686718MY

15) Ridzwan (Shah Alam) - ED929687259MY

16) Azlina (Temerloh) - 3192901922

17) Ainun (Langkawi) - ED929687245MY

18) Noor Asyikin Musbah (Nilai) - ED929687262MY

19) Izwanaidi (Kulai) - EN339852577MY

20)Yanie Yazid (Jitra,Kedah) - 3192903825

21) Dayang Suhana Jojo (Shah Alam) - 3196443366

22) Mohd Hanif (Sipitang,Sabah) - 3196443568

23) Mohd Firdaus (KL) - EN339852532MY

24) Zanariah (Kamunting) - EN339852550MY

25) Zanariah (Kamunting) - EN320510805MY

26) Nurfadzliatul Aini (Melaka) - 3199557537

27) Mohamed Ghadafi (Ampang, S'ngor) - 3199188089

28) Salasiah (Parit, Perak) - 3199188406

29) Mimie (Kota Bharu, Kelantan) - 3199188964

30) Marz (Seremban) - 3199188952

31) Amer Sallehin (Shah Alam) - EN406034975MY

32) Dzulhafizh (KL) - 6000044676

33) Zulaiha ( Bayan Lepas, Penang) - 3201318650

34) Sofea Salme (KL) - 6000044665

35) Idzhar (Batang Kali, Selangor) - 6000044702

36) Nurain Syazrin (USIM, Nilai) - 3201321478

37) Dalila (Perlis) - 6000044724

38) Siti Sofiah (Hulu Langat, S'gor) - 3204240051

39) Nurul Ain ( Bdr Tun Razak, Pahang ) - 3204240048

40) Noriza ( KL ) - 3204240063

41) Nurain Syazrin (USIM) - 6000044735

42) Nur Ayunni (Shah Alam) - 6000044761

43) Mary (Puchong) - 6000044746

44) Noorizan (Perlis) - 6000044783

45) Karthykasan (Penang) - 6000044794

46) Nurul Akmar (Gurun,Kedah) - 6000058573

47) Azlinawati (KL) - 3403170368

48) Salasiah (Putrajaya) - 6000058632

49) Corina (Kuantan) - 6000058621

50) Fahmee (Puchong) - 3405627029

51) Saeirah (Shah Alam) - 3405627031

52) Faiz (Shah Alam) - 3405627512

53) Norazura (Temoh, Perak) - 3405627043

54) Rahayu (Perai, Penang) - 3405627056

55) Fatahul Aziz (Dungun,Terengganu) - 3405627068

56) Nurr Zam (Lunas,Kulim) - 3405627106

57) Noraini (Gurun, Kedah) - 6000058562

58) Hamdan (Kuala Lumpur) - 3405627118

59) Ina Shahrina (Batu Gajah, Perak) - 3405627120

60) Nur Asyikin (Pulau Gadong, Melaka) - 3405627183

61) Faizah (Kuala Nerang,Kedah) - 3405627500

62) Siti Fairuz (UPSI,Tg Malim,Perak) - 3405627498

63) Siti Norahmizah (KL) - 3405627474

64) Zuliyati (Cyberjaya) - 3405627462

65) Nurhazwani (Putrajaya) - 3405627447

66) Hafizzudin (Ulu Tiram,Johor) - 3405627435

67) NurFaizah (Shah Alam) - 3405627423

68) Nurul Azuwa (Kedah) - 3405627411

69) Atie (Teluk Intan) - 3405627385

70) Mardiah (Bdr Baru Nilai) - 3405627397

71) Mizliana ( KL ) - 3405627373

72) NoraIdayu (Petaling Jaya) - 34045627346

73) Rosni (Batu Caves) - 3405627308

74) Ashela (Tawau,Sabah) - 3414585513

75) Ahmad Nazri (Gerik, Perak) - 3414585501

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

07 di sungkai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di sungkai - Google Blog Search


Pekan <b>Sungkai</b> - INDAH RASA J.MALIM

Posted: 18 Jun 2011 02:08 AM PDT

Ada yang bertanya kepada saya kenapa saya tidak mengulas dengan lebih lanjut tentang pekan yang berjiran dengan pekan kelahiran saya Bidor iaitu pekan Sungkai ? .... saya sendiri sebenarnya sukar untuk menjawab soalan berkenaan kerana awal-awal lagi saya sudah menolak nama pekan Sungkai sebagai pekan terpencil untuk diulas, kerana Sungkai kini sudah jauh berubah. Pembangunan di Sungkai berlaku dengan amat pesat sekali dan ini secara tidak langsung membuat hati saya tawar untuk bercerita tentang pekan Sungkai.

Namun demikian akhirnya saya mengalah. Itupun setelah emak meminta saya bercerita tentang Sungkai di blog saya ini. Katanya sebagai simbolik tempat asal usul keturunan sebelah ibunya ( nenek saya ) yang khabarnya terlibat dalam pembukaan penempatan awal Sungkai ( benar atau tidak Wallahualam ). Sebagai catatan tambahan moyang saya yang bernama Tok Syeikh Ahmad ( Allahyarham ) adalah orang tua yang agak dikenali satu ketika dahulu terutama di Kampung Changkat Sulaiman Sungkai kerana beliau sering mengajar rebana dan marhaban di sekitar Sungkai.

Dahulu semasa saya kecil, emak sering membawa saya ke Sungkai mengunjungi sanak saudara di sini. Malahan sampai sekarang pun kami sering ke Sungkai sama ada untuk berjumpa sanak saudara atau sekadar membeli belah di pasar lambaknya yang meriah. Jika anda pertama kali sampai ke Sungkai maka sudah pastilah stesen bas nya yang akan menarik perhatian anda. Stesen bas ini adalah sebuah stesen bas terbuka di mana bas dari syarikat Hup Yik dan syarikat Star Coach ( dahulunya Mogah Omnibus ) perlu mengundur  ( gostan ) untuk meletak bas. Ianya sungguh unik. Rasanya tidak ada stesen bas di Malaysia yang serupa dengan stesen bas Sungkai.

Stesen Bas Sungkai ... 

untuk meletakkan bas di stesen bas ini, 

pemandu bas perlu mengundurkan bas 

Stesen bas Sungkai ... 

bagi generasi lama sudah pasti mengingati 

bas lagenda syarikat Mogah yang kini sudah berganti baru.

Bahagian belakang stesen bas Sungkai

Di sebelah stesen bas Sungkai kita akan menjumpai sebuah banggunan lama yang tidak berjaga. Dari cerita-cerita setempat mengatakan bahawa itu ialah bangunan Balai Polis Sungkai yang lama. Suatu ketika dahulu, penduduk Sungkai jika ingin mengunakan perkhidmatan telefon mesti akan ke balai polis tersebut. Rasanya bangunan ini dibina semasa zaman penjajahan British jika dilihat dari cara binaannya. Rasa sedih pula melihat bangunan unik lagi bersejarah seperti ini terbiar sahaja tanpa dipulihara. Ketika saya kecil, seringkali saya melihat bangunan balai polis ini sebagai satu tempat yang menakutkan setiap kali ke Sungkai. 

Bangunan balai polis lama Sungkai

Kelihatan sebahagian dari bangunan balai polis lama Sungkai.

Pekan Sungkai yang ada pada hari ini dilihat lebih meriah dengan pelbagai aktiviti penduduknya. Namun bila tiba hari petang pekan ini agak sunyi dan sepi. Kita boleh menjumpai bangunan rumah-rumah kedai yang klasik di sini. Walaupun pembangunan di Sungkai dilihat agak pantas, saya boleh melihat aura klasik yang masih ada pada Sungkai. Lensa kamera saya sempat merakamkan beberapa gambar berkenaan dengan panorama pekan Sungkai.

Deretan bangunan kedai lama yang masih boleh dilihat

Sederetan rumah kedai kayu lama beratap zink masih boleh dilihat di SungkaiSunyi petang di pekan SungkaiKelihatan dua buah bangunan lama yang masih digunakanBangunan Pejabat Pos Sungkai

Setelah pasar baru Sungkai dibina dan beroperasi berhampiran dengan stesen keretapi Sungkai, pasar yang lama tidak ditinggalkan terus. Ianya telah diubahsuai dan dijadikan bazar bagi peniaga-peniaga kecil. Dahulu semasa saya kecil sering juga saya ke pasar lama ini. Walaupun agak kecil tetapi teramat mariah dengan aktiviti perniagaannya. Apa yang menarik perhatian saya ialah papan tanda lama pasar ini  bertulis "Pasar Majlis Tempatan Sungkai " masih dikekalkan di tempatnya.  Betul juga kata emak, Sungkai adalah entiti klasik yang masih kekal dengan sifat lamanya. 

 Pasar lama Sungkai. Perhatikan papan tanda lamanya yang masih dikekalkan.

Ketika leka menangkap gambar di kawasan ini, saya ditegur oleh seseorang yang saya masih ingat sebagai saudara-mara saya namun saya lupa namanya. Peliknya, dia masih mengingati nama saya. Ketawa besar dia melihat saya menangkap gambar-gambar di pekan Sungkai. Tambahnya lagi saya ini sudah buang tabiat. Saya hanya tersenyum sahaja. Pada saya katakanlah apa sahaja. Saya tidak ambil hati.

Saya pernah menjalankan Rancangan Orientasi Sekolah ( ROS ) bertempat di Kelas Khas Bermasalah Pembelajaran ( PKBP ) SK Sungkai semasa di semester 4 Universiti Pendidikan Sultan Idris ( UPSI ). Sesekali apabila lalu di hadapan sekolah ini teringat kenangan manis saya selama dua minggu menjalankan ROS di sini. Awal-awal pagi lagi saya sudah menaiki bas dari Bidor ke Sungkai. Apabila sampai sahaja ke stesen bas Sungkai, saya berjalan kaki menuju ke sekolah. Ia membuatkan saya tersenyum sendirian. Di sekolah ini jugalah, saya menerima berita kematian bapa saudara saya di Bidor. Sehingga kini saya masih menyimpan kenangan manis di SK Sungkai sebagai catatan kehidupan yang menarik.

SK Sungkai

Masyarakat Sungkai adalah terdiri dari berbilang bangsa. Di pekan Sungkai, orang Cina menjadi peniaga yang dominan. Namun demikian bila kita bergerak sedikit ke pinggir pekan ini, maka kita akan melihat kampung-kampung Melayu dengan banyaknya. Antara perkampungan Melayu utama di Sungkai ialah Kampung Changkat Sulaiman, Kampung Haji dan Kampung Menderang. Kewujudan ladang-ladang dan estet juga menyebabkan Sungkai didiami oleh masyarakat India. Namun demikian, apabila sahaja beberapa tanah rancangan FELDA seperti Besout, Trolak dan Sungai Klah dibuka, Sungkai mula didiami oleh orang-orang Melayu yang bukan berasal dari Sungkai sebaliknya berasal dari selutuh negara Malaysia.

Sebuah kelab Cina di Sungkai menunjukkan kewujudan masyarakat majmuk di sini

Sejarah pekan Sungkai juga tidak dapat dipisahkan dengan Kampung Pekan Lama. Menurut penduduk setempat disitulah lokasi pekan Sungkai yang asal. Emak saya sendiri mengakuinya kerana beliau dibesarkan di Sungkai. Saya sering malalui kawasan pekan lama ini. Saya suka berhenti di jambatan yang merentangi Sungai Sungkai. Sengaja saya melihat panorama di sungai Sungkai ini yang penuh dengan lagendanya. Dengar ceritanya, zuriat Sultan Perak yang memerintah tidak boleh menjejakkan kaki mereka ke tanah kawasan Sungkai jika tidak dilapik dengan tujuh lapis kain berwarna kuning. Selain itu, Sultan juga tidak boleh meminum air dari kawasan Sungkai. Itulah yang saya dengar dari cerita orang-orang lama seperti opah saya Zabedah Bt Ahmad ( 73 tahun ).

Sungai Sungkai yang penuh dengan lagenda. 

Jambatan di seberang sana ialah jambatan bagi landasan keretapi.

 Apa yang menarik di kawasan pekan lama Sungkai ni ialah kewujudan rumah-rumah kayu lama yang masih tersisa. Ada juga rumah-rumah yang sudah ditinggalkan kesepian menanti masa untuk rebah ke bumi. Ada simbol kesunyian dapat dilihat bila saya melihat rumah-rumah kayu tinggal ini. Kata emak, satu ketika dahulu kawasan ini agak sibuk dengan pelbagai aktiviti. Masjid lama Sungkai juga masih wujud di kawasan ini. Ia sebuah bangunan lama yang begitu indah. Setelah masjid baru bagi kariah Sungkai dibina di tepi jalan persekutuan, masjid lama ini tidak ditinggalkan begitu sahaja. Khabarnya kini ia dijadikan pusat bagi para hafiz-hafiz menghafal Al-Quran.

Rumah lama di pekan lama Sungkai


Masjid lama Sungkai

Jika kita masuk ke pekan Sungkai dari jalan utama persekutuan, kita akan melalui sebuah taman perumahan lama yang dikenali sebagai ''Taman Syarikat Melayu''. Tidak diketahui kenapa ia dinamakan sedemikian. Saya amat berbangga dengan namanya. Namun ada sesuatu yang lebih bernilai tinggi di Taman Syarikat Melayu ini. Ianya tentang sebuah rumah kecil di tepi jalan. Itulah rumah onyang saya yang bernama Hajah Mariam. Di rumah itulah ayah dan ibu saya disatukan sebagai suami isteri yang sah pada tahun 1984. Onyang saya masih mendiami rumah berkenaan. Beliau adalah seorang aktivis wanita UMNO yang paling dohormati di Sungkai sejak dari zaman Allahyarham Tunku Abdul Rahman lagi. 

Papan tanda Taman Syarikat Melayu yang sudah uzur.

Boleh dilihat tulisan jawi juga menghiasi papan tanda ini.

Rumah tempat ayah dan emak melangsungkan perkahwinan pada tahun 1984

Sungkai tetap memberikan seribu satu kenangan kepada diri saya. Saya tidak boleh menipu diri saya bahawa saya memang mempunyai kaitan yang sungguh erat dengan Sungkai. Suku sakat nenek sebelah emak memang berasal dari Sungkai. Walaupun Sungkai sudah jauh berubah dengan kemajuan yang membadai namun ada sesuatu yang masih kekal di sini ...ketenangan. Datanglah ke Sungkai di waktu petang yang redup. Singgah-singgahlah ke gerai cendol dan ais kacang berhampiran dengan stesen bas .... duduk dan nikmati hidangan anda dan pandanglah sekeliling. Ada sesuatu yang mengalir perlahan akan anda rasa .... sesuatu yang bergerak perlahan. Ya itulah ... kesunyian sebuah pekan kecil menentang arus kemodenan dengan gagah.. Sungkai tidak pernah berhenti melawan ....

Gerai ais kacang dan cendol bersebelahan stesen bas. 

Tempat persinggahan utama saya sejak dari zaman belajar di UPSI

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved