Khamis, 20 September 2012

07 di pangkor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pangkor - Google Blog Search


MB Rai Aidilfitri Bersama Warga <b>Pangkor</b> – Perak Today

Posted: 26 Aug 2012 02:40 AM PDT

Kira-kira 5,000 masyarakat Pangkor hadir memeriahkan Jamuan Hari Raya Aidilfitri Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir di Arena Square dekat sini, hari ini.

Menariknya tahun ini, jika sebelum ini sambutan Aidilftri diadakan di kawasan darat iaitu di Bandar Seri Manjung namun tahun ini Menteri Besar yang juga ADUN Pangkor mengadakan sambutan itu di atas pulau.

Kepelbagaian juadah hari raya yang disediakan memperlihatkan masyarakat tanpa mengira kaum tidak melepaskan peluang untuk sama-sama menyambut perayaan itu bersama-sama pemimpin yang mereka sanjungi.

"Sambutan yang begitu baik tahun ini baik Cina, Melayu dan India sama-sama meraikan sambutan hari raya peringkat Pulau Pangkor dan kehadiran ini sudah cukup besar bagi jumlah penduduk di Pangkor sendiri," katanya.

Dalam majlis itu, Zambry bersama isteri, Datin Seri Saripah Zulkifli turut menyampaikan duit raya kepada anak-anak yatim, Orang Kelainan Upaya (OKU) serta kanak-kanak tanpa mengira bangsa.

Sementara itu beliau dalam ucapannya meminta supaya penduduk di Pulau Pangkor supaya terus mengekalkan semangat kekeluargaan diantara penduduk tanpa mengira bangsa mahupun agama.

"Kita di Pangkor baik Melayu, Cina, India kita adalah sebuah keluarga. Semua program yang dijalankan di sini kita dapat jalankan bersama-sama tanpa mengira kaum," kata beliau.

Sehubungan itu, beliau meminta supaya masyarakat di Pulau Pangkor terus hidup bersatu hati bagi melestarikan keharmonian penduduk berbilang kaum di Pulau Pangkor.

07 di langkap - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di langkap - Google Blog Search


Pembagian Harta Peninggalan Dengan Pertimbangan Kemampuan <b>...</b>

Posted: 12 Sep 2012 03:28 AM PDT

Diposting oleh Tanggal: 12 September 2012 | Kategori: Skripsi | Sudah dilihat 126 kali |

Ika Islamiatiningsih. Pembagian Harta Peninggalan Dengan Pertimbangan Kemampuan Ekonomi Ahli Waris di Desa Langkap Kec. Bangsalsari Kab. Jember.

Kata kunci: Pembagian, Harta Peninggalan, Kemampuan ekonomi Proses penerusan atau perpindahan harta keluarga kepada anak-anak, kepada turunan keluarga telah dimulai ketika orang tua masih hidup, pengalihan hak atas harta dalam masyarakat muslim di Indonesia selain dalam bentuk pewarisan juga dikenal dalam bentuk hibah dan wasiat. Melihat fenomena yang ada di desa Langkap, peneliti tertarik dengan adanya praktek pembagian warisan, hibah dan wasiat dengan pertimbangan ekonomi ahli waris, bagi ahli waris PNS akan mendapat pembagian harta peninggalan dengan jumlah sedikit daripada ahli waris bukan PNS. Dalam pembagiannya berdasarkan atas kesepakatan ahli waris karena dalam pembagian ini lebih mengutamakan asas musyawarah mufakat antar ahli waris. Perlu diketahui, fenomena pembagian harta peninggalan yang terjadi di desa Langkap menganut salah satu sistem keturunan yang ada di Indonesia yaitu sistem bilateral. sistem bilateral ini menarik garis keturunan bapak maupun ibu, sehingga dalam kekeluargaan semacam ini pada hakikatnya tidak membeda-bedakan ahli waris dari pihak ibu atau pun pihak bapak. Tujuan penelitian untuk mendeskripsikan hal-hal yang menjadi dasar masyarakat desa Langkap dalam pembagian harta peninggalan (waris, hibah dan wasiat) dengan pertimbangan ekonomi ahli waris serta mendeskripsikan langkah/cara yang dilakukan masyarakat Langkap untuk menghindari konflik antar ahli waris dalam pembagian harta peninggalan.

Penelitian ini termasuk ke dalam studi kasus (case study). Secara umum, Robert K.Yin dalam Case Study Research Design and Methods yang dikutip oleh Imam Suprayogo mengemukakan bahwa studi kasus sangat cocok digunakan dalam penelitian dengan menggunakan pertanyaan "how" (bagaimana) dan "why" (mengapa), yang akan digunakan dalam wawancara. Berkaitan dalam masalah penelitian ini, maka unit analisis adalah masyarakat Langkap, karena penelitian ini merupakan studi kasus kemasyarakatan.

Alasan dari pembagian harta peninggalan dengan pertimbangan ekonomi antara lain adalah karena adanya rasa belas kasihan, menghindari kesenjangan ekonomi, dan menghindari pertikaian. Cara untuk menghindari konflik dapat dilakukan dengan pembagian harta penuinggalan dengan pertimbangan ekonomi ahli waris, pembagian harta peninggalan sama rata, musyawarah dan menyerahkan persoalan kepada pihak desa.

07 di bagan datoh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bagan datoh - Google Blog Search


BUAT TATAPAN SAHABAT...PEMBANGUNAN <b>DI</b> PEKAN <b>BAGAN</b> <b>...</b>

Posted: 21 Jul 2012 05:45 AM PDT

BUAT RAKAN - RAKAN YANG RINDUKAN KAMPUNG HALAMAN DI BAGAN DATOH:
KAMI PAPARKAN BEBERAPA WAJAH TERKINI DI PEKAN BAGAN DATOH :










07 di bercham - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bercham - Google Blog Search


GlamIs Femme: Cendol warisan at <b>bercham</b>, ipoh

Posted: 16 Sep 2012 08:06 AM PDT

Hari ni nak buat entree pasal cendol. Alahhh ape yg hebat sgt cendol, belambak2 cendol jual serata negara. Haaa tak kira la nak tulis gak pasal cendol warisan di bercham, ipoh.
Kenapa saya nak tulis? Sebab saya kene beratur 1/2 jam nak dapatkan cendol saya. Then bila sampai turn saya, pulut hanya cukup untuk 1 paket saje, asalnya nak tapau 4 cendol pulut. Maka cendol pulut, cendol jagung, cendol lengkong n cendol kacang. Total of rm12. Hmm rasanya mestilah sedap kalau tidak masakan ramai orang bearurnkan kan kan....
Yang paling bagus, org yg beratur memang 1 malaysia, cina, melayu n india semua ada.
Yang paling kagum walaupun uncle ni baut kerja sorang tapi sgt cekap dan pembersih...serious....
Ok kepada yang nak try, location dia berdepan dengan mobil bercham and hanya bukandr kul 12 smp habis... Normally 3 lebih dah habis la..
Harga ulak semua cendol if makan situ rm2.50, if tapau rm3

Bawah ni picture sempat posing sementara beratur tengah panas....
( walaupun tgh panas muka tetap x berpeluh kan, itu la the power of skin79 bb cream, nak tau lanjut pm lah saye)


Note: berapalah income si pembuat cendol ni sebulan, 30 minit beratur pun saya kira2 hampir rm150 jugaklah die menerima duit..... Kaye kaye kaye....jum jual cendol....hihi

- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Bercham, ipoh

ieyra.com: Outing.

Posted: 20 Jul 2012 10:38 AM PDT

Ahad lepas, saya dan rakan-rakan buat aktiviti outing ke Ipoh. kami seramai 16 orang semuanya. konvoi habis empat kereta. kemain ramai kan kan. memula kami plan nak gerak pukul 7 pagi, tapi akhirnya pukul 8 pagi baru bergerak ke Buntong Falls. entah mana-mana entah si Fahmi ni plan bawak kami. terpencil je tempatnya sampai kami was-was betul ke dalam hutan ni ada waterfall? then, kami hiking...
panjat punya panjat...kendong beg banyak-banyak segala...akhirnya kami jumpa la...
ini aje? kecik bebenor kolamnya. batu je besar semua memenuhi. macam mana nak mandi 16 orang? beratur ikut turn? atas kekecewaan terhadap Buntong Falls, kami pun...


...menggedik ambil gambar je la. dah tak boleh mandi kan? maka ramai-ramai decide nak ke Ulu Chepor. tengok jam, nak dekat pukul 10 pagi dah masa tu. perghh...plan dah lari. cepat-cepat kami turun semula. penat betei hiking semata-mata nak main celup-celup kaki je dalam air kat Buntong Falls. 

masa ni,semua kalut masuk dalam kereta, dan menuju ke Ulu Chepor. sampai je kat Ulu Chepor, kena hiking lagi. hahahaha kurus peha semua orang! jumpa je sungai, semua terus rasa nak terjun tanpa ragu-ragu. hah, siapa tak mandi pagi tu? baik mengaku! 
 

yang tak reti berenang pun buat-buat macam reti. dah siap main game dalam air la apa sampai kecut jari, baru naik. masa tu dah tengah hari. eh, booking nak main laser tag pukul 1130 pagi macam mana? booking lunch pulak pukul 1 petang. disebabkan masing-masing lapar, terus kami menuju ke Royak Perak Golf Club untuk makan tengah hari!



on the way to Royak Perak Golf Club, terjumpa kereta katak hello kitty tu. kemain lampu dia siap ada eyelashes! haha~ actually pergi makan dekat The Fairway Restaurant, Royak Perak Golf Club ni sebab kami guna voucher groupon. dapat ler diskaun sikit kan. apa pun burger tu terbaik gila! besar sangat dan berlapis-lapis. habis segala lemak yang hilang masa hiking tadi, muncul kembali lemak baru. haha~~ then, lepas makan dan solat semua, kami plan nak ke Bercham untuk Laser Tag Battle! tapi...
kereta Myvi merah yang kami naik, dilanggar oleh Myvi hitam! tetibe entah dari planet mana masa kami duduk dekat lane kiri tu, ada pulak kereta lain muncul sebelah kiri. sebab rapat sangat, dia langgar side mirror tu sampai patah. masa tu Borg yang bawak kereta tu hon dan blur kejap. tengok-tengok je Keem da ada kat sebelah kiri sambil menjerit suruh kejar. maka, terjadi la adegan filem KL Drift. KL Gangster pun boleh. lepas tu India yang langgar kami tu dah macam tak boleh lari, dia stop kat tepi. terus semua lelaki ekluar ramai-ramai dari kereta, terjah dia. cuak gitu. then ajak pergi balai polis, dia macam nak lari lagi. nasiblah ada hero kami, Keem abam long gangster kejar kereta tu sampai dapat. masa ni skill memandu Keem tahap IMBA dah. haha~ dah setel apa semua, dapat la tuntut ganti rugi. hee~


mula-mula sampai tu, tak boleh masuk main laser tag lagi sebab full. so semua main boxing dulu. best jugak teknologi kinect kat Xbox ni. boleh kurus lengan duk boxing non-stop. lepas tu eksaited pulak nak main 2 game untuk Laser Tag!
FUN gila hoi! first time main terus teruja. tapi sekejap sangat masa. 1 game cuma 10 minit :'( 
apa pun, sangat FUN outing kali ni. walaupun penat gila sampai sakit badan. next trip pergi cameron jum, guys? haha~


07 di teluk intan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di teluk intan - Google Blog Search


Rahsia Kekacakan Jejaka-Jejaka <b>Teluk Intan</b> | Abang Ensem&#39;s Blog

Posted: 24 Aug 2012 09:00 AM PDT

 

Memandangkan yang aku masih lagi mood beraya di kampung, jadi aku tidak berhasrat untuk memulakan entri berkaitan hartanah sehinggalah aku kembali ke Shah Alam. Jadi untuk entri kali ini aku ingin mengenengahkan 2 lokasi istimewa yang mana pada pandangan aku patut diterjah oleh krew Jalan-Jalan Cari Makan (JJCM) bagi menilai sendiri keenakan makanan yang menjadi rahsia kekacakan jejaka-jejaka Teluk Intan seperti aku.

Lokasi pertama, tak lain tak bukan Mee Rebus Mastan Ghani yang menjadi santapan aku setiap kali balik ke kampung. Dengan hanya RM4.00 sepinggan, korang dah boleh memenuhkan perut korang dengan kelazatan 'mee'nya. Pasembor udang yang ditabur di dalam menunya sudah cukup mendatangkan sisi rangup di sebalik kepedasan kuahnya. Tidak cukup dengan itu, kepekatan kuahnya pasti akan membuatkan lidah korang kecur tak terkata. Pendek kata, inilah mee rebus terbaik yang telah membuatkan wajah kami jejaka-jejaka Teluk Intan, makin kelihatan muda dari sehari ke sehari.

Kepekatan kuahnya saja dah boleh menggambarkan betapa lazatnya mee ini.

Bagi yang 'bencikan' rasa mee dalam hidup mereka, ada juga terdapat menu rojak yang turut mendapat sambutan ramai dek kerna kuahnya yang pekat manis, yang turut telah menambahkan rasa manis di wajah gadis-gadis Teluk Intan. Dengan campuran sengkuang, timun, pasembur udang disertakan dengan servis tip-top dari pelayan restorannya (makanan akan sampai dalam tempoh kurang dari 5 minit walau berapa ramai pun pelanggannya), pasti kunjungan kali pertama korang akan menyebabkan korang rasa untuk berkunjung lagi.

Destinasi istimewa yang berikutnya tak lain tak bukan Nasi Kandar Gulam Rasul. Bagi korang yang selalu mengikuti timeline di Facebook aku pasti perkataan Gulam Rasul akan sentiasa menjadi port lepak aku setiap kali pulang ke kampung. Selain dari dikunjungi oleh awek-awek cun dari serata negeri, kesanggupan aku menghabiskan masa di situ disebabkan oleh kelazatan 'ayam rempah' dan regunya, sambal giling. Mana nak cari beb nasi kandar yang ada sambal giling sebagai salah satu menu utamanya.

Lihat saja sambal giling di sisi ayam rempahnya, sudah cukup untuk menjanjikan kesempurnaan rasa nasi kandarnya.

Bagi warga emas seperti mak aku, ada kisah menarik tentang keenakan lauk pauknya. Katanya ada 'bendasing' yang dimasukkan sebagai penyedapnya, namun itu cerita orang dulu-dulu tetapi aku tak yakin yang mereka masih menggunakan 'bendasing' tersebut untuk melazatkan makanan diorang. Apakah 'bendasing' yang mak aku maksudkan? Biarlah aku simpan mitos tu sendiri.

Bukti yang menunjukkan restoran ini sememangnya menjadi tumpuan sepanjang masa. Kalau tak sedap, takkan orang nak berkunjung. Betul tak?

Jadi bagi korang yang terlanjur ke daerah yang menempatkan Menara Condong Teluk Intan (yang ke 2 tertinggi di dunia), jangan lupa lajakkan diri korang ke 2 destinasi makanan paling sedap di sini. Insyaallah, peluh jantan akan mengalir keluar sebaik sahaja suapan terakhir berjaya korang habiskan kerana kata Brader Mil.. "Kalau ko nak tau makanan yang aku makan ni sedap ke tak, ko kira berapa banyak peluh yang mengalir keluar ketika aku makan".

AE : Tapi bagi aku lain pulak, kalau makanan tu sedap, awek cun sebelah meja pun aku takkan perasan sehingga aku selesaikan suapan terakhir dan selepas itu biasanya apa yang aku lihat hanyalah wajah kecewa si awek cun tadi gara-gara jejaka tampan yang sedang korang baca entrinya ni tidak mengoratnya.. heh heh heh.

07 di lumut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di lumut - Google Blog Search


H0ldMyHands: CUti-cuti <b>di LUMUT</b>

Posted: 19 Jul 2012 09:07 AM PDT

Assalamualaikum :)

Baru-baru nie Shiety pergi LUMUT :)
Saja nak share ngan korang ...
Gambar-gambar teristimewa di LUMUT ..
Marilah tengok ea >>>>










































































Saja Shiety selitkan gmba shiety ..
untuk kenangan jugakkan :) kekkee


Klik NAK BACA LAGI utk artikel full... thanks for reading ! Do drop some comments!

<b>Teluk Batik</b>: Insan Sedang &#39;Membunuhnya&#39; « Zarah Adabi

Posted: 02 Sep 2012 04:15 AM PDT

Insan yang waras tidak akan membiarkan ruang tamu rumahnya bersepah dek sampah-sarap. Sesekali tidak akan. Rumah yang bersih mampu menjadi lambang ketenangan si empunya rumah.

Sebaliknya, jika rumah kotor dan tidak terurus, menjadi indikator jiwa si empunya rumah yang tidak tenang atau memang pengotor.

Ayat-ayat di atas adalah mukadimah bagi penulisan saya kali ini.

Saya baru sahaja pulang dari kampung di Lumut, Perak, sempena cuti sambutan Kemerdekaan ke 55 dan bagi memenuhi hajat seorang sahabat dengan menghadiri walimahnya di Bota.

Masa yang ada, saya dan isteri menziarahi pantai Teluk Batik. Sudah lama saya tidak ke sana, kerana menetap agak lama di luar Perak. Antara tujuan ziarah juga, adalah untuk melihat keadaan sebenar yang mengatakan bahawa kereta dikenakan bayaran untuk masuk ke pantai Teluk batik. Sedangkan sebelum ini, tiada bayaran dikenakan.

kucing di Telk Batik yang kelihatan bingung dengan sikap pengotor segelintir insan

Saya mendapat makluman, bayaran tersebut  dikenakan sebagai usaha untuk menampung kos menyelenggara kemudahan dan kebersihan pantai sedia ada. Ini kerana, sikap insan (yang berakal?), kerap kali tidak menunjukkan rasa penghargaan apabila sesuka hati membuang sampah di sekitar kawasan pantai. Hal seumpama ini mencacatkan pemandangan keindahan pantai, sekaligus mencalarkan imej sebagai sebuah Negara yang majoritinya Muslim. Ditambah pula, Teluk Batik merupakan destinasi percutian yang dikunjungi oleh pelancong dari dalam dan luar Negara. Adalah memalukan sekiranya persekitaran pantai dicacatkan oleh 'warna-warni' plastik, cawan dan bekas makanan styrofoam dan sisa makanan yang bertebaran di sekitar pantai.

Pemandangan sekitar Tekluk Batik pada 31 ogos 2012

Petang itu, saya mengambil kesempatan untuk mengambil gambar sebagai kenangan di sekitar pantai yang di'warnai' plastik dan sisa makanan yang bertebaran.

Tindakan perlu diambil. Bukan sahaja oleh pihak berkuasa tempatan, tetapi juga buat para pembaca yang budiman, harus mendidik diri agar tidak tergolong dalam golongan yang mencacatkan pemandangan pantai dan juga muka bumi seluruhnya.

Jika kita mahu Muslim benar-benar berperanan dalam masyarakat, maka kebersihan adalah salah satu aspek asas yang perlu diselesaikan terlebih dahulu.

Bukan sahaja Teluk Batik, saya dan isteri turut meninjau kawan sekitar Esplanade Lumut, yang turut dihiasi dengan 'keindahan' sampah sarap di gigi-gigi air.

Sekali lagi, saya berharap agar pihak PBT dan masyarakat seluruhnya agar tidak memandang kecil perkara ini.

Penguatkuasaan harus diilakukan berdasarkan peruntukan undang-undang sedia ada. Masyarakat pula harus dididik untuk memahami isu kebersihan alam sekitar ini.

Jika benar kita mahu mengatakan bahawa kita telah merdeka, konsep asas kemerdekaan harus bermula dari diri insan. Merdeka dalam erti kata memahami tugas dan tanggungjawab terhadap diri, keluarga, masyarakat, negara dan insan sejagat.

Menjaga kebersihan dan memilih barang-barang untuk digunakan adalah salah satu bukti untuk menunjukkan bahawa kita benar-benar memahami adab kita pada diri dan alam ciptaan Allah.

Mesej ini adalah untuk para pembaca yang budiman dan terutamanya kepada pihak berwajib yang berotoriti menyelesaikan permasalahan ini.

Saya hanya ingin membantu dan menyumbang apa yang mampu.

Bumi ibarat rumah kita yang besar.

07 di bota - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bota - Google Blog Search


12 JENIS BUBUR <b>DI</b> TITI GANTUNG, <b>BOTA</b> - YANG HALAL ITU <b>...</b>

Posted: 15 Sep 2012 11:39 PM PDT


BUBUR merupakan hidangan popular orang Malaysia terutama masyarakat Melayu pada waktu petang. Namun, bukan mudah untuk mencari premis makanan yang menjual bubur, apatah lagi yang mempunyai pelbagai jenis.
Jika anda seorang penggemar masakan itu, anda patut singgah di gerai Bubur Perak & Makanan Tradisional di Batu 30, Titi Gantung, Bota, Perak. Gerai itu terletak di hadapan Kompleks Pertanian Titi Gantung di tepi Lebuh Raya Ipoh - Lumut.
Ini kerana di situ terdapat sebanyak 12 jenis bubur iaitu bubur lambuk, bubur jagung, bubur kacang hijau, bubur pulut hitam, bubur gandum, bubur caca marba, bubur sagu bandung, bubur pengat pisang, bubur pengat ubi keledek, bubur pengat ubi keladi, bubur kacang merah dan bubur pengat nangka.
Harganya juga tidak mahal iaitu cuma RM2 semangkuk jika makan di situ dan RM2.50 jika dibungkus untuk dibawa pulang.
Bagaimanapun, pada bulan puasa yang lalu, gerai Bubur Perak & Makanan Tradisional hanya menjual 10 jenis bubur iaitu kecuali bubur kacang merah dan pengat nangka sahaja kerana bilangan pelanggan tidak seramai hari biasa.
Selain bubur, gerai itu menjual pisang goreng, ubi keledek dan ubi keladi goreng.
Menurut pengusaha gerai tersebut, Badri Hamzah, 53, gerainya mendapat sambutan hebat kerana menawarkan pelbagai jenis bubur tradisional yang boleh dipilih oleh orang ramai.
"Bubur bukan tidak ada dijual di tempat lain tetapi susah hendak cari. Lebih-lebih lagi kedai yang menjualnya menawarkan begitu banyak jenis bubur," katanya ketika ditemui S2 di gerainya.
Bubur di gerai Bubur Perak & Makanan Tradisional juga popular kerana rasanya yang sedap dan dijual dalam keadaan masih panas.
Badri juga tidak menggunakan daging tetapi hanya ayam dan udang dalam masakan bubur lambuk agar penganut Hindu pun boleh makan.
"Pelanggan saya bukan hanya orang Melayu, tetapi orang Cina dan India juga makan di sini. Sebab itulah, saya memastikan bubur saya boleh dimakan oleh semua orang," katanya sambil memberitahu pelanggannya terdiri daripada 60 peratus orang luar dan 40 peratus penduduk tempatan.
"Paling ramai adalah pelancong yang melalui Lebuh Raya Ipoh - Lumut," tambahnya.
Ditanya tentang rahsia keenakan bubur yang dijualnya, Badri yang mempunyai pengalaman selama 10 tahun dalam perniagaan bubur memberitahu, dia agak cerewet dalam penyediaan bubur terutama memastikan masakan itu hanya menggunakan santan segar.
"Saya juga memasak sendiri bubur ini walaupun saya ada tujuh pembantu. Tiga jam diperlukan untuk memasak kesemua bubur yang dijual ini," ujarnya sambil memberitahu resipi bubur itu adalah ciptaannya sendiri yang diolah daripada resipi yang dipelajari daripada ibunya, Puteh Zainah Tuah, 89.
Satu lagi perkara menarik mengenai gerai bubur itu adalah deretan bendera Perak dan Jalur Gemilang yang dipacak di hadapan premis tersebut mempunyai makna tertentu.
Sekiranya, bendera-bendera tersebut sudah dipacakkan, ia bermakna bubur sudah siap dimasak untuk dijual dan jika tiada bendera dipacak, ia bermaksud bubur belum siap dimasak atau sudah habis dijual.
Sementara itu, seorang pelanggan setia gerai bubur itu, Burhanuddin Karim, 63, memberitahu, dia meminati semua jenis bubur yang dijual di gerai itu.
"Saya beli bubur di sini setiap hari. Bubur yang paling saya minat adalah bubur ubi keledek dan ubi keladi," katanya.
Seorang lagi pelanggan dari Ipoh, Haniff Radman, 33, memberitahu, ini merupakan kali pertama dia singgah di gerai tersebut.
"Kebetulan saya lalu di sini ternampak gerai bubur ini. Jadi, saya singgah membeli bubur untuk mencuba rasanya," katanya.
Gerai Bubur Perak & Makanan Tradisional itu dibuka setiap hari dari pukul 10 pagi hingga 7 malam.

07 di ipoh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di ipoh - Google Blog Search


Kulaan Niring: Video Suami Yang Pukul Isteri <b>Di Ipoh</b> Masuk Berita...

Posted: 06 Sep 2012 09:08 PM PDT

Polis Diraja Malaysia (PDRM) kesal dengan sikap Amanda Fong yang mengeluarkan kenyataan kepada media bahawa polis tidak bersungguh-sungguh dalam menangani kesnya.
Berikut adalah kenyataan yang dikeluarkan pihak PDRM berikutan sikap kurang sensitif wanita itu;
Pihak polis kesal dengan kenyataan Amanda Foo yang menyatakan pihak polis memandang ringan dan tidak menyiasat kesnya.
Siasatan kesnya telah selesai dan pihak polis sedang menunggu keputusan daripada Timbalan Pendakwaraya. Pihak polis berharap beliau akan memberi kerjasama dan bukan memberi kenyataan yang tidak benar kepada umum mengenai kesnya.
Polis Perak akan memberi kenyataan mengenai kes ini dalam masa terdekat.
Sementara itu, beberapa komen pengguna Facebook nyata tidak senang dengan sikap Amanda.

Bagai melepas anjing yg tersepit !! – Ngah Nyah Ajak
"Berjuta lagi kes PDRM nak siasat.. Bukan ko sorang je… Dengan paparkan video di FB bukan bermaksud ada special untuk ko…" - Annee Azmi
"polis dah buat tugas sebaik mungkin,,tp rakyat tidak faham setiap keputusan pendakwaan ada pada tangan pendakwaraya,,,polis hanya siapkan kertas siasatan,,,jd jgn menuduh yang bukan2 jika tidak tahu pucuk pangkal" - Badhly Shah
Jangan mempertikaikan tugas PDRM,berikan mereka masa untuk menyelesaikan kes ini.
Amanda Fong,u should ask an apologize to the whole of Polis Diraja Malaysia ( Royal Malaysia Police )'s Family just because of ur bad statement.. – Cik Mocha
Puak2 ni mmg suka kondem polis pun……bila susah bru ls cr polis – Akoo Rudy
Nampaknya sikap Amanda yang agak keterlaluan menyebabkan masyarakat kini mula sangsi dengan pendedahan yang dibuatnya sebelum ini.
Mungkin bukan suaminya yang 100 peratus bersalah.
Kisah Amanda disiarkan Mynewshub pada 3 Sepetember lalu yang memaparkan klip video memperlihatkan wanita itu bertengkar dengan suaminya, Calven Chik.

07 di kuala kangsar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kuala kangsar - Google Blog Search


curcuit: Singah sahur <b>di Kuala Kangsar</b>

Posted: 17 Aug 2012 08:45 PM PDT

07 di tanjung tualang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tanjung tualang - Google Blog Search


Lagi Naik, 2 Pelajar <b>di Tanjung</b> Rejo Digerebek | Harian Orbit

Posted: 14 Sep 2012 12:18 AM PDT

Padang Tualang-ORBIT: Dua orang oknum disebut-sebut pelajar SMAN 1 Padang Tualang, tertangkap basah oleh warga saat berada di gubuk tempat memasak gula aren, di Kelurahan Bukit Rejo lingkungan 1.

Ketika dipergoki warga, oknum pelajar bersama seorang wanita tersebut sedang asyik naik ke bulan (melakukan layaknya hubungan suami istri).

Informasi diperoleh Harian Orbit Rabu (12/9), pelajar cewek yang sedang duduk di bangku SMA tersebut bernama Santi [16] penduduk Desa Jati Sari Dusun Karang Sambung.

Sedangkan laki-lakinya Sandri (16), disebut-sebut anak dari Wakil Ketua DPC P3 Kabupaten Langkat, warga Kelurahan Bukit Rejo Lingkungan 1 Padang Tualang.

Informasi diperoleh menyebutkan, peristiwa tersebut diketahui warga pada Sabtu malam sekira pukul 20.oo Wib.

Sudah 3 Kali

Menurut saksi mata yang melihat gerak gerik pemuda ABG berpasangan tersebut menuju ke gubuk tempat pemasak gula aren. Mereka merupakan sepasang kekasih duduk di tempat tersebut.

Selang beberapa menit warga curiga langsung mendatangi sepasang kekasih yang sedang melaksanakan layaknya hubungan suami istri, Saat digerebek kedua insan berlainan jenis itu sedang bermain di bangku dan keduanya dalam keadaan telanjang bulat.

Setelah menangkap sepasang remaja yang masih usia di bawa umur itu, pelaku Sandri langsung diboyong ke rumah pamannya bersama sang wanita mengaku bernama Santi (16) duduk di SMAN 1 kelas 2 Padang Tualang ketika dimintai keterangannya, mereka sudah berapa kali bermain layaknya suami istri.

"Kami sudah ada tiga kali berbuat dengan Sandri anak dari bapak Rusli Tambuse," katanya. Od-62

07 di sitiawan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di sitiawan - Google Blog Search


Panassss!!! Demontrasi UMNO, PEKIDA terhadap Ngeh Koo Ham <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 20 Sep 2012 08:06 AM PDT

oleh: Manjungmari

Hari sehari suntok aku kat Taiping, alhamdulillah, kerja yang aku mula sejak bulan Februari dulu dah nak hampir selesai,, Balik rumah sampai Manjung jam 5 ptg lebih,, setelah sehari tak buka internet, buka sahaja,,, check bloi.. woiii,, berbelas-belas comment yang masuk,,
Tak sempat nak habis layan,,, HP bebunyi,, ingatkut bini telefon,, maklumlah,, sehari tak ada rumah,,, rupa nya Hadie Manchester call, sruh pi Masjid Setiawan,, apa perhimpunan demontrasi amam nak bantah kat Ngee Koo Ham,,, baguih,, bab ni sokong kalau nak buat… aku pi tengok aja jadilah…

 Bila aku sampai aja kat masjid An Nasriyah Stiawan, mereka dah berkumpul,, ramai mana,, seperti yang dalam gambar kay bawah ni ajalah..

ehem-ehem…. van sapa punya tu parking dalam masjid…parti politik dah masuk dalam masjid.

Menurut Imam Masjid, report polis telah dibuat kerana mereka tidak membenarkan demontrasi ini dibuat dalam perkarangan masjid,,, tetapi entahlah,, bila ada sahabat pi tanya kat polis,, jawab polis mereka tak terima pun bantahan,, pulak dah… nampaknya polis mai tolong jaga keselamatan para demontrasi…

Lepas tu depa bergerak ke Pejabat Ngeh dekat jalan hala ke Kampong Koh…. pi berkumpul deka traffic light,,, kan menggangu pengguna jalan raya,,, no akai la….

PERKASA pakai seluar pendek di perkarangan masjid

 Apek ni pun heran,, apa sudah jadi…

.

 Ucapan dimulakan,, siapa yang berucap….

Ha ha ha…cuba perati budak yang pegang banner kat bawah tu, macam ia tau aku nak ambik gambak,,, pejuang islam pakai seluar pendek wooo,, dharurat agaknya….

 Wakil UMNO biru……

Nak pegang bannner pun macam tak semangat aja,,,,kih kih,, no komen…

Ni penceramah mula,, kalau tak silap aku,, dia ni FBnya Ayahnda Mie.

Masa ni depa tak jerit hidup melayu lagi dah…. depa pun dah pandai takbir,,, bagiuh jugalah Ngeh jadi kurang ajaq,, boleh ajaq depa bertakbir…..

Depa nak pi serbu ke pintu pejabat Ngeh, kih kih,, pintu dah tutup kunci dah pun,, apa rah,, buat demo jam 6. lebih,,,.

jCuma sekadar ambik gambar kat sini,, tak tahulah kalau bibuh dlm peti surat kat pintu,, Ngeh nak baca ka atau dia buang kat tong sampah,, apa dia peduli,, bukan ada bukti penerimaan pun….

Ha ha, aauummm, rasanya bro Meor Razak dari Sahabat Alam masih ingat lagi kut..

.Apa pun aku rasa demontrasi tu kurang meriah lah,, sebab bro berkopiah baju merah Ulama Muda ni tak kelihatan pun..absent…. .

Related posts:

07 di taiping - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di taiping - Google Blog Search


[Nak Kumpul] Senarai freelancer web <b>di TAIPING</b>

Posted: 31 Aug 2012 02:38 AM PDT

  • Cool [Nak Kumpul] Senarai freelancer web di TAIPING

    As'kum warga WC.
    Saya ingin mengumpul list-list freelancer (Taiping sahaja) yang terlibat dalam industri website:

    1. Web Developer / Web Designer (Wordpress, Joomla, Blogspot.. dll)
    2. Penulis artikel (BM atau BI)
    3. Translator (BM <-> BI)
    4. Jurufoto
    5. Graphic Designer

    Mana tahu saya (atau orang lain) memerlukan servis anda bila2.
    Senang sket nak roger nanti.

    PS: Kalau ade member2 freelancer yang stay di Taiping, tolong gitau diorang kay.

    =================
    WEB DESIGN TAIPING
    =================

    • Ivan Lee (RainTown Dot My)
    • YDNA by Four Seven Technology
      • 019-591 6800
      • Kamunting, Perak.

    =================
    PHOTOGRAPHER TAIPING
    =================

    • rasdiphotography l Taiping Photographer
      • 013-5814516
      • rasdiphotography.blogspot.com

    Last edited by najmi88; 09-03-2012 at 05:38 PM.


  • # ADS


  • Default

    Kalau anda search di Google perkataan:
    - Penulis artikel Taiping
    - Freelancer web di Taiping

    Topic ni berada di first page.
    Jadi freelancer yang berada di Taiping tu jangan segan2 beri detail anda.


  • 07 di bukit gantang - Google Blog Search

    0 ulasan
    URL Sumber Asal :-

    07 di bukit gantang - Google Blog Search


    Bakal Perdana Menteri dan bakal MB Perak <b>di Bukit Gantang</b>. ~ SISI <b>...</b>

    Posted: 22 Aug 2012 11:26 PM PDT

    07 di kuala sepetang - Google Blog Search

    0 ulasan
    URL Sumber Asal :-

    07 di kuala sepetang - Google Blog Search


    MEE UDANG BANJIR MAK TEH <b>di KUALA SEPETANG</b> TAIPING

    Posted: 27 Jun 2012 05:33 AM PDT

    You are either not logged in or do not have permission to view this page. This could be because one of the following reasons:
    1. You are not logged in or registered. Please use the form at the bottom of this page to login.
    2. You do not have permission to access this page. Are you trying to access administrative pages or a resource that you shouldn't be? Check in the forum rules that you are allowed to perform this action.
    3. Your account may have been disabled by an administrator, or it may be awaiting account activation.
    4. You have accessed this page directly rather than using appropriate forms or links.

    The-Anecdotes: Mee Udang Mak Jah <b>Kuala Sepetang</b>, Cawangan <b>...</b>

    Posted: 12 Sep 2012 12:52 AM PDT

    Inilah dia Mee Udang Special Mak Jah Kuala Sepetang tapi di cawangannya di Wangsa Link Business Park,Wangsa Maju. Sangat sedap. Udang gemok dan banyak. Oh surprisingly ada celery dalam kuah tu, lagilah sedap! Tapi tak boleh buat comparison dengan tempat asal mee udang ini because we haven't been there. Eh we've been there but..
    Actually, we went to Kuala Sepetang few weeks ago to try out the famous Mee Udang Mak Jah. That was an unplanned trip by the way. We were on our way back to KL from Kulim and the husband keep asking me whether I wish to drop by any where since he'll be quite busy in the next few months. Susah dah nak jalan2 makan2 cuti2 katanya. I pun macam blur2 tak tau nak pergi mana when suddenly he exited the PLUS highway - entering the route to Taiping.
    "Dah lama syg nak jalan2 Taiping kan. Kita singgah jap la.." Kata si jantung hati itu.
    According to my brother in law (who is originally from Taiping), Mak Jah and Mak Teh sama sedap je. And along the way apparently macam2 Mak itu Mak ini Mee Udang yang ada. Hehehe. Arriving Mak Teh Mee Udang, there were almost 20 bijik kereta di bahu jalan. Kami excited bercampur risau. Mesti sedap ni ramai sangat orang. Tapi mesti kene tunggu lama. We had a short discussion and decided to say good bye to Mak Teh. Tak sanggup nak menunggu. Terus jalan2 Taiping sahaja lepas tu. Next time balik kampung boleh singgah lagi.
    Mee Udang biasa RM8 Mee Udang Special RM12.
    Reasonable la jugak. Udang banyak dan besar!

    Kami pilih meja di luar. Sebab hidung tak berapa sihat. Duduk dalam aircond yang tak tau di servis ke tak tu nanti lagi teruk jadinya. Mula2 risau jugak, sebab dah macam2 jadi kat area Wangsa Link ni kan - according to the chain emails lah. Staff Butik Ariani once told me ada peragut betul2 meragut rumput eh meragut orang depan Pondok Polis kat depan tu. How scary is that? Berani betul. Luckily ada CCTV pointing directly to our table, sebelah LCD TV tu. So, secure sikitlah rasanya (not sure whether the CCTV is functioning or not tho).

    Opposite kedai Mak Jah ada Cheng Ho Chinese Muslim Restaurant that used to be so famous few years back. The owner is non other than the legendary rockstar, Amy Search. Zaman mula2 kenal cik abg syg dulu he used to bring me to that restaurant for my birthday dinner. What a memory.. Hee

    So for those who suddenly craving for Mee Udang Mak Jah?
    No need to rush for Kuala Sepetang any more!

    07 di tanjung malim - Google Blog Search

    0 ulasan
    URL Sumber Asal :-

    07 di tanjung malim - Google Blog Search


    TERKINI : Budak Hilang <b>Di Tanjung Malim</b> | blogr.my

    Posted: 05 Sep 2012 06:43 AM PDT

    TERKINI : Budak Hilang Di Tanjung Malim

    2 minggu lepas oleh TINTAASYRAF di tintaasyraf.com

    Semalam saya mendapat mesej dari seorang sahabat melalui WhatApps, pukul 4.28 petang. kandungan mesejnya seperti berikut :- Sesiapa yang berada di Perak, tolong carikan budak ni, Nur Izzati binti Badaruddin, berumur 14 tahun, telah hilang dari rumah sejak 12.00 tengahari tadi, berbaju sukan sekolah, bertubuh agak tinggi dan berkulit putih.Jika sesiapa yang ada maklumat tentang gadis ini tolong inform pada saya dengan kadar segera.. (017-588 2716)Tolong rebroadcast pada kawan-kawan anda. Segala kerjasama

     

    BLOG PERAK

    Copyright 2010 All Rights Reserved