Jumaat, 22 Jun 2012

07 di pangkor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pangkor - Google Blog Search


Ombak Rindu <b>di Pangkor</b> Island.. | A DAY In MY LIFE

Posted: 24 May 2012 01:06 AM PDT

cadang nak bubuh intro lagu ombak rindu tapi..
macam tak kene pulak dengan jalan cerita teman nih...
lagu tu sedih sangat..leleh gitu..
jalan cerita teman ni pulak banyak tersengih,ketawa dari menangis...
so,..tak payahla lagu intro...
percutian di Pangkor kali nih ditaja dan dibahagi sama rata antara cik asbenn,cik sayang kita & tn haji...
teman cuma tukang booking bilik sajor...
dan nak dijadikan cerita lagik best...
teman nyaris-nyaris nak tinggal wallet dalam kereta..
mujur time tu blom naik feri menyeberang laut lagik..
mereka juga teman jemput utk join percutian nih..
datang bertiga bersama adik bam-bam dari Tlk Intan tapi cuma bawak 1 beg AF sajor..
camne la boleh muat semua baju sumbat dalam beg tu....
petang Jumaat tu kami semua naik feri pukul 6petang dari jeti Marina..
~ nasib baik abah dah sesiap beli tiket..teman sampai jeti pukul 5.15ptg!! ~
teman bertolak dari Taiping lepas solat Jumaat...
lagipon pagi tu big boss masih lagi on duty...
CikMat buat akrobatik dalam feri...
mentang2 la umie cuma boleh jeling aje sebab uwan,opah & atok ada sama...
kemain kamu tunjuk perangai kannnn.....
perjalanan dari jeti Marina ke jeti Pangkor cuma mengambil masa 10menet sajer...
harga tiket rm10 dan tiket tersebut adalah untuk perjalanan pergi & balik..
untuk parking kereta pulak,..rm5 sehari tapi takde bumbung la.....
tapi..apa ada hal..pasang ajelah car sunshade..abes cerita....
pada pendapat teman,..feri dari jeti Marina lebih selesa...
tambahan pulak perjalanannya tak mengambil masa yang lama...
last year masa teman pegi Pangkor..
tambang teksi pink ni cuma rm10 ajer..
sumbat la selagi muat satu teksi nih...
tambang dah naik jadi rm20!!!....
giler ahh.....gamaknya kalo teman pegi Pangkor lagik sekali tahun depan..
korang percaya tak tambangnya boleh jadi rm30 sekali perjalanan??.....
 nilah tempat kami menginap..
Pangkor Indah Beach Resort...
last year pon di sini jugaklah teman menginap...
harga bilik sangatttt reasonable somemore dekat aje dengan pantai...
~ aweks yang berdiri tu bukan papan gelongsor ye.... ~
teman amik 3 bilik & semuanya sebelah menyebelah..
senang nak buat sesi laung-melaung & tumpang toilet kalo emergency nanti....
masing2 nak turun pegi tepi pantai..
nak tengok sunset katanya..
feeling ala-ala foreigner...
tak payah carik la henbeg teman..
beg sandang tulah henbeg teman....

 percutian kali nih teman tak bawak kamera..
sebab abah bawak kamera canon dia..
teman tumpang pakai ajer...
jadi haruslah gambar teman yang paling banyak dalam kamera abah...
 gigih tu nak amik gambar sunset...
sambil layan tengok sunset...
kita layan jugak minum air kelapa muda...
ni baru betul feeling foreigner....

kita kenduri dinner beramai-ramai....
menu ikan ayam laut bakar,siakap 3 rasa,sotong katak versi besar goreng kunyit, 
sayur campur beserta sejug air fresh oreng....
total semua rm140++ tapi memang puas hati sebab sedap!!!
Selesai sesi sarapan pagi kat kedai Kak Milah...
~ breakfast aje dah kene charge almost rm50..pitamkejap..~
kami terus proceed untuk sesi tawar menawar harga nak naik bot...
at last lepas puas tawaf dari hujung ke hujung pantai...
dapat jugak rm15 sorang untuk bot berbumbung, 7 gogle untuk snorkling beserta safety jacket sorang satu..
CikMat tak payah gogle...bukan dia pakai pon...
meh la layan gambar GIGAM (gilagambar) kitaorg....
gile melampau kesengalannya...
seronok sangat memasing dapat pakai safety jacket..
korang tengok aje camne MIL teman gelak tengok gelagat anak menantu dia...
ni sebenarnya masih menunggu bot berbumbung sampai....
lama sangat..isi angin tayar dulu kottt.....


yang ni baru cukup korum...
fokuskan sikit kat adik bam-bam teman yang duk belakang tuh..
gaya lebey bawak jet ski...padahal..
 pasangan ombak rindu sengal kita...
big boss demam sebenarnya..
tapi kalo dah namanya sukakan air..
demam pon buat-buat macam tak demam...
 ni konsider pose paling seksi...
siap baring tu kat atas pasir...nasib baik MIL teman sporting..
dia pon tau menantu dia tu spesis camne...



 oh...i like..i like...i like...
sape lagik yang nak like gambar sendiri kalo bukan diri sendiri kan....
feeling macam baru menikah...hanimun aumm aummm gitu....
life guard kita dah asyik pandang laut ajer...
time naik bot laju tu toksah tanya la...
laju kemain adik tu bawak..siap amik korner baring lagik...
setiap kali adik tu amik korner..setiap kali tulah teman menjerit....
gile ko..buatnye jatuh dalam laut kang...tak pepasal ajer...
teman ni dah la pegi bercuti bawak warga emas.....
haduuiiii...memang macam tertinggal kat belakang kejap jantung nih rasanya....
lepas dah puas pusing keliling pulau tengok replika batu yang menyerupai ikan paus, kepala buaya,kepala penyu,pokok couple...bla..bla..bla..
baru ler kami semua diturunkan di Pulau Giam untuk snorkling..
mahaple ye takde gambar yang teman snap masa naik bot laju...
camne nak snap gambar kalo tangan dah kaku pegang batang besi tepi bot...

jejak aje kaki ke pulau tu..
maka bermulalah aktiviti bersengal-sengalan....
 sebelum berendam..kita layan aktiviti berbuai dulu....
ada pulak abg kat tepi tu buat suweet..suweet..
haiissshh..mahap bang ye..saya tak available!
setiap kali tengok gambar abah yang nih..
rasa cam nak gelak tapi tak sampai hati....
dah serupa supervisor pestcontrol ajer....
yang adik bam-bam pulak..dah serupa tak cukup oksigen...
tarik napas...hembuss.....

awek sorang ni pon sama gak sengal gila kamera...
gaya itu perlu!
1st time snorkling bersama-sama sambil pegang tangan dalam air..
giler romatik rasanya...sambil pegang tangan,..sambil lambai2 pada ikan dalam air...
tetiba rasa diri diva mengalahkan dobot....
ahaks!!
seksa jenuh nak boleh amik gambar dengan life guard sorang nih...
kemain seronok dia dapat main air...
 korang tengok...
CikMat sempat bukak kedai air laut tarik lagik.....
yang kat belakang tu pulak...
mak, abah dengan adik bam-bam baru timbul lepas snorkling...

dari pukul 10.30pagi kami bertapa di pulau nih..
pukul 2 petang baru call adik bot laju tu untuk amik....
jadi of coz anda-anda semua boleh bayangkan betapa
 "sunburn"nya kulit teman yang memang dah sedia burn nih..
nasib baikle seronok..so redha ajelah kaler kulit tambah burn..
hahahahahaha...

sampai kat pesisir pantai Teluk Nipah..
mak,MIL,sayang & cik asbenn layan pulak naik yang nih...

korang tengok..
kemain semangat acik-acik nih...
suka!! teman cuma mampu pandang aje sebab dah tak mampu nak naik...
lutut dah ketaq sebab lama sangat berendam..
hahahahahahaha.... jangan posing sakan sangat dik ooii..
pegang kuat-kuat..
ko tercampak kang..tak pasal jer...hikhikhik...
tadik kemain riang lagik acik-acik tu naik pelampung nih...
sekali bila adik tu pecut laju-laju..
terus terperosok tunduk acik-acik nih.....
tudung nak tercabut tuh..

sebelum balik bilik..masing2 tapau nasi bawak balik..
tak larat dah nak turun lagik sekali..
harusss kene rehat dulu...
kulit muka masing-masing dah rasa tegang sebab lama sangat sauna dalam air garam..

petangnya pulak...
kami jalan-jalan tawaf keliling pulau..
oleh sebab ramai ahli kabinet yang join percutian kali nih...
kami sewa sebuah kereta & sebiji motor....

 hajat hati nak verangan kejap jadi minah rempit..
tapi.....kaki pulak tak berapa sampai nak jejak tanah...
haissshhhh!!.... tak jadi minah rempit pun takpelah..
dapat bawak motor pon kira ok!diaorg bertiga aje yang konker motor... teman cuma dapat tumpang kejap jer..
tu pon time CikMat pengsan....

malamnya,lepas aje dinner..masing-masing pengsan awal....
tak koser dah nak sembang bagai..
masing-masing dah rasa cam nak tercabut lutut,tercabut lengan bagai..
semua gara-gara sakan snorkling sambil berenang pagi tadik....
sapu losyen seluruh badan untuk CikMat...
sapu losyen serba sikit kat diri sendiri...
terus pitam atas tilam.....krrroooohhhh..kkrrrooohhh....

Ahad, 20 Mei 2012






masing-masing bangun awal pagi tu..
kata nak layan angin ombak rindu pagi-pagi..
maka...terjadilah gambar-gambar nih..

 dua beranak ni korek lubang untuk apa sebenarnya..
lain macam aje kedalaman lubangnya...
korang jangan macam-macam..
tempat awam ni weh!!.....hahahah berbuai sambil tunggu anak raja mana-mana datang masuk meminang...
kapal battleship satu ye untuk salah satu hantaran nanti.. ombak rindu laki-bini....nampak tu..kaki dah berjengket pon..
still lagik nak tolak buai tu ke belakang..
kekunonnye kasik buai laju-laju..anjakan lebey.... kaler kulit pon dah seakan sama...perangai pon lebih kurang....
pagi-pagi dah mandi laut....gigi pon tak gosok!!bila nampak gambar ni mesti nak ketawa..
gigih model berdiri kat situ tak bergerak-gerak..
kamerawoman tengah adjust kasik masuk sekali ombak & kapal2 battleship kat belakang tu....

settle sarapan pagi & mandi...
barule bergerak untuk sesi sopping mengempiskan poket....
sebelum sopping,..singgah kejap kat Kota Belanda...
jom..kita layan gambar...

 teman,MIL,sayang,mak teman....nampak macam seakan-akan aje hidung teman & mak...
ahaks!! kata adik bam-bam teman....
"nko ni kakyong macam baru umo 20taun..."
laa.....ko baru tau ke,dik?...... adik bam-bam teman....
4hb Jun ni melapor diri kat Institut Baitumal...
amik Dip Perakaunan....
~ dik,..muka nko lagi besarrr dari muka kakyong....~ jelitawan....oh,..lupa pulak nak bagitau..
budak lelaki baju cokelat tu adik bongsu teman.. *perasan* sekali lagik bersama adik bongsu....
he..he..he..he..drama sebabak....bingung!

lepas dah puas bergambar macam nak rak kat Kota Belanda..
kita layan pegi Tokong Fo Ling Kuan...

~ gmbr pinjam dari google sbb taman idak ngambik gambar tokong ni..tak koser! ~
 yang menarik cuma sebab ada ikan yang tersangatle besar... laa.....kat sini pulak dia layan ombak rindu...
ok..abes sesi tawaf...
sekarang sesi kempiskan poket....teman takde beli banyak2 pon...
takde sape nak makan kang...

oleh sebab kereta proton yang kami sewa tu manual....
terpaksa la teman jadi 2nd driver....
cik asbenn teman tak berapa expert bawak kereta manual nih....
~ mujur teman BOLEH bawak manual & auto ~
sangat mencabar hoke bawak kereta manual bila
turun naik bukit + lalu selekoh yang giler babas punye selekoh..
tak payah mimpi nak nak tukar gear 4...semedang gear 2 & 3 ajer...
kalo tak,..memang ko mengundur time naik bukit kalo pakai gear 4..
memang cepat jahanam gear box kereta....
1st trip ke jeti adalah abah,mak & adik bam-bam beserta deretan beg..
~ time ni abah bawak kereta ~
2nd trip barule MIL,CikMat,sayang & cik asbenn....

 diaorglah model sebab model tetap dah kene bawak kereta...kitaorg 3 beranak pakai baju bau kedai sebab dah abes baju bersih dalam beg...
hahahahhahaha...

sekian ajelah cerita bercuti kali nih....
bulan ni aje 2 kali teman pegi bercuti...
macam biasa...gambar adalah yang paling banyak....
tapi,teman tau korang suka tengok gambar kan....
bulan depan masih ada lagik ke agenda bercuti ni,boss?....
teman memang suka bab makan angin nih....
hahahahahahha.....

07 di teluk intan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di teluk intan - Google Blog Search


WARNA- WARNI MENARA CONDONG <b>TELUK INTAN</b>

Posted: 30 May 2012 05:02 AM PDT

Ini cerita lama.Kisah Bulan April lalu.
Sewaktu menyertai acara Larian Bendang di teluk Intan..Tiba di Teluk Intan Pada 7 April sebelah malam.Acara Larian pada keesokan harinya 8 April (insya Allah nanti aku kongsikan cerita pasal larian tersebut.jika berkesempatan.).Sampai di Pekan Teluk Intan dalam jam 12 tengah malam..Terpukau melihat Menara Condongnya yang berwarna warni..menarik juga rupanya..:)

Menara Teluk Intan - Bentuk pagodanya memukau mata para pelawat. Bumbung puncak bentuk tudung saji tetapi bumbung serambi pula pisang sesikat. Kelihatan dari kejauhan bangunannya memiliki lapan tingkat tetapi apabila dekat hanya ada tiga aras sahaja. Konkrit asas bangunan diperbuat daripada susunan batu-bata melebar kira-kira 43 kaki garis pusat ukuran tapak tetapi menguncup ke atas sebanyak 27 kaki. 


Di bawah bangunan terdapat sebuah telaga yang mengandungi air sedalam 13 kaki sebagai pengimbang struktur bangunan daripada gegaran di persekitarannya. Bumbung pisang sesikat dan tiga buah serambi melengkung meliliti bangunan asas seolah-olah menyembunyikan susunan batu-bata itu. 


Awal abad ke-20 menara ini berfungsi sebagai takungan air yang disedut daripada Sungai Perak untuk keperluan penduduk sekitar tetapi kini tidak lagi. Hanya dentingan jam gadangnya yang berbunyi setiap 15 minit dan dentingan ini mampu didengari sejauh lima kilometer terutama ketika malam hening. Itulah di antara keunikan Menara Condong Teluk Intan yang siap dibina pada tahun 1885. Ia terletak di suatu sudut Jalan Selat dan bersebelahan Jalan Bandar- betul-betul berada di jantung Bandar Teluk Intan; bandar ketiga terbesar di selatan negeri Perak Darul Ridzuan.

Aku dan Faiz yang sampai paling lewat..Gengkakilari yang lain semua dah tidur diulit mimpi.tengah berjalan di area menara Condong terserempak Bach dan Zarul tengah beli burger.lapar lah tengah tengah malam macam ni..Carbo load untuk Half Marathon keesokan hari..Ramai anak muda yang duk melepak di bawah menara Condong.ye lah..ni lah satu satunya tarikan Teluk intan.(rasanya lah.heheee.Orang Teluk Intan jangan marah nooo..)
Kami semua menginap di Hotel Anson..ratenya RM90 semalam.berdekatan dengan Menara Condong dan dekat juga dengan starting point untuk berlari esok.Terima kasih pada Izwah yang tolong arrange kan accomodation.ni bilik last nih..yang lain semua penuh.Penangan Larian Bendang..so masuk bilik terus berehat untuk menyimpan tenaga bagi menyelesaikan 21 KM nanti..
Nanti aku share story kisah larian bendang.agak menarik juga.

07 di pantai remis - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pantai remis - Google Blog Search


Odisi Aurora: Singgah sebentar <b>di Pantai Remis</b>

Posted: 21 Jun 2012 09:45 PM PDT

Cerita ini adalah susulan majlis kawin sepupu aku dekat Kuala Selangor.
Ini semua pengaruh makcik Juli. Beria sungguh dia nak menyinggah, katanya nak cari remis sebab cucu-cucunya makan tak cukup-cukup masa dia kutip remis kat Tanjung Bidara tempoh hari. Kemain kukuh alasan dia nak berjalan kan? Sebelum bertolak balik dari rumah pengantin pun, kami dah menyinggah beli  ikan kering, sotong kering & jajan. Ada juga aku beli udang geragau, khas untu buat cekodok (aku anak beranak memang pengemar cekodok). Itupun dalam bonet kereta dah penuh dengan bebarang kami, belum masuk yang letak dalam kereta bawah kaki lagi. Dengan tuala lembab bersidai-sidaian dekat seat. Tapi memang dah pesen makcik Juli bila berjalan, selagi tak penuh satu kereta tak sah kaedahnya. Takpe..takpe, kita layankan aje. Bagi chance.
Elok je nak masuk ke perkarangan Pantai Remis ni, aku dah nampak restoran kat sebelah kiri. Ramai juga orang yang masuk makan. Kebanyakkannya melayan kerang bakar yang besar-besar. Huii, fresh rasanya. Aku ni pakkal kenyang lagi makan nasi kenduri, jadi tidak la melayan sangat turutan nafsu. Sebelah kanannya pulak ada deretan gerai-gerai yang menjual bermacam jenis kerang-kerangan.Gerai-gerai lain pun banyak sepanjang-panjang jalan. Cumanya aku takdelah menjelajah ke serata Pantai Remis tu. Kaki dah melecet sebab pakai heels. Nak pinjam selipar, dalam kereta ayah aku takde selipar spare..selipar si kinting & sepupunya si Yaya ada la. Jadi gigih la aku berjalan ayu-ayu dengan heels aku tu tapi disebabkan barang aku beli aku pegang, barang makcik Juli beli pun aku pegangkan sampai terdengkot-dengkot aku berjalan, maka aku menyerah kalah. Makcik Juli join adik dia pulak berjalan. Kemain mak aku ni..sanggup dia singgah hantar barang kat kereta kemudian sambung membeli. Eh, emak siapa kan? Emak engkau jugak Nina oi, jangan nak banyak-banyak bunyi.
 Ini gerai pertama yang kami singgah. Aku ingat nak beli remis, sekali tengok remis cinonet-cinonet aje saiznya, aku beli siput anak dara dot..dot..dot. Dot-dot tu namanya panjang lagi, aku tak ingat tapi bunyinya ala-ala makna berganda la bagi mereka yang berfikiran biru. Huhu. Makcik Juli pun beli jugak. Kemudian dia nak beli kerang, dia ajak aku pergi gerai sebelahnya pulak. Walhal gerai ni pun ada jual kerang. Harga pun sama tapi dia kata, "Takpelah, kita bagi rezeki kat gerai lain pulak."  Ye, aku berfikiran positif.  Ini bukan ada kaitan dengan agenda tersembunyi. Haha.
Ini lah rupa siput anak dara yang dimaksudkan. Kalau secara 'live', siput-siput ni akan memancutkan air..orang ramai yang dok lalu-lalang tu pun mesti tegur, "Eh, siput apa terpancut-pancut ni?" Haha, lu pikir la sendiri..kuikui. Selain siput anak dara ni, aku tertarik tengok kerang yang besar & gemuk-gemuk tu. Macam mana lah rasanya eh? Kalau aku, tak gamak kot nak makan, memadai menjamah kerang biasa-biasa aje. Hehe.
Oklah, sekian melaporkan. Tata.

07 di bota - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bota - Google Blog Search


Teratak Kehidupan: Pengalaman <b>di</b> Tanah Suci: Bahagian I – Dari <b>...</b>

Posted: 22 Jun 2012 07:24 AM PDT

"Labbaik Allah humma labbaik.. Labbaik la sharika laka labbaik.. Innal hamda, Wan-ni'mata Laka walmulk.. Laa sharika lak"

Gemaan talbiah yang dialunkan oleh sejumlah 29 orang peserta kumpulan Umrah termasuk diri ini mengundang rasa sayu sewaktu bas yang dinaiki mula memasuki ke Kota Makkah. Rasa sayu tersebut semakin kuat membungkam tatkala diri lengkap diselubungi pakaian ihram – putih dan suci. Syukur padaMu Ya Allah, diri ini telah terpilih dan berpeluang menjejakkan kaki ke Tanah Suci bersama ahli keluarga yang lain pada 30 Mei sehingga 11 Jun 2012 baru-baru ini. Pengalaman pertama menjejakkan kaki ke Tanah Suci, terutama dalam usia muda sudah pasti menggamit seribu macam memori indah yang bakal dibingkiskan kelak. Tambahan pula, kembara julung saya dan ahli keluarga ke Tanah Suci kali ini turut membawa misi nan satu – menziarahi pusara bonda tercinta yang telah selamat bersemadi sejak 1 tahun 6 bulan yang lalu di bumi Makkah Al-Mukarramah. Keberangkatan kami ke Tanah Suci diiringi oleh sanak saudara dan sahabat handai pada petang 30 Mei di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). Setelah menjamakkan solat Maghrib dan Isyak, kami berlepas ke Lapangan Terbang Antarabangsa Abu Dhabi dengan menaiki pesawat Etihad Airways. Di sana, kami transit hampir 2 jam. Masa yang ada ini digunakan untuk menyalin pakaian ihram dan melakukan solat sunat Ihram. Setelah itu, dengan bimbingan mutawwif dari Tiram Travels & Tours, kami berniat ihram semasa di dalam perut kapal terbang sewaktu kapal terbang menghampiri bumi Jeddah. Maka, dengan itu, termaktublah segala 13 perkara pantang larang sewaktu berihram ke atas kami.

20120531_043752

Menyalin pakaian Ihram di Lapangan Terbang Antarabangsa Abu Dhabi 

Sewaktu di Jeddah, kami ditempatkan di Terminal Haji, Lapangan Terbang Antarabangsa Jeddah. Kawalan keselamatan dan imigresen di sana agak ketat, namun tetap berjalan lancar. Di situlah juga buat pertama kali saya merasai keenakan air jus buah-buahan negara Arab bagi menghilangkan dahaga. Di situ jugalah kali pertama saya melakukan transaksi bayaran menggunakan matawang Saudi Arabia Riyal (SAR). Tepat pada jam 5.30 pagi, kami bertolak ke Makkah dengan menaiki bas. Sewaktu dalam perjalanan, saya hanya melayan perasaan dan menikmati pemandangan melalui tingkap bas. Indahnya bumi suci ini, walaupun bangunan-bangunannya tidaklah begitu moden seperti yang ada di negara kita, namun tetap terbit ketenangan yang tersendiri pada pandangan sudut mata. Paling mencuit hati apabila melihat kereta Toyota Camry dan Innova digunakan sebagai teksi di sini. Subhanallah. Bunyi hon kereta seolah-olah seperti alunan muzik yang sudah sebati dengan kehidupan para pengguna jalan rayanya.

20120531_182524

Al-Hamdulillah, dah sampai Mekah!

Kami tiba di Makkah tepat jam 9.30 pagi. Pengalaman pertama memijakkan kedua-dua tapak kaki ini di atas tanah bumi Makkah dari mulut pintu bas mengungkap kenangan manis peribadi yang tersendiri. AlHamdulillah. Cuaca di Makkah pada ketika itu amat panas. Deretan-deretan kedai yang menghiasi pinggir bahu jalan memeriahkan suasana. Para peniaga Arab yang ramah sentiasa memanggil-manggil para pelanggan. Ada juga yang berbahasa Melayu. Walaupun tidak begitu fasih, namun masing-masing mempunyai cara tersendiri memancing pelanggan - "Haji.. Haji... Laykhat dholu! (Haji, haji.. Lihat dulu!!)".

20120601_073913

Deretan kedai-kedai di laluan sepanjang dari hotel ke Haram

Setelah mendaftar masuk bilik di Hotel Barakah Al-Mawaddah dan bersarapan pagi, kami bersiap sedia untuk melakukan Umrah. Dari lobi hotel, kami bertalbiah sehinggalah tiba ke pintu bernombor 10 di Masjidil Haram – pintu Ismail (Bab Ismail). Di pintu tersebut, kami diarahkan oleh mutawwif untuk memasukkan selipar ke dalam beg plastik sebelum melangkah masuk ke Masjidil Haram. Seorang anggota polis dan seorang penjaga ditempatkan di setiap pintu masuk Masjidil Haram. Jutaan manusia telah memenuhi kawasan dataran Haram pada ketika itu. Masing-masing berpusu-pusu untuk berpesta ibadah di Masjidil Haram. Dari celah-celah penjuru pintu tersebut, tersergam indah sebuah binaan yang menjadi idaman kedua-dua anak mata ini untuk melihatnya sendiri – Kaabah. AlHamdulillah, syukur padaMu Ya Allah. Pandangan pertama melihat Kaabah cukup menginsafkan dan mengujakan. Jika dahulu diri ini hanya melihatnya di atas sejadah dan di televisyen, namun sekarang – nah, di depan mata!. Syukur.

20120601_075956

Suasana Haram di waktu pagi

20120601_160624

Indahnya Kaabah!

 

07 di bukit merah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bukit merah - Google Blog Search


<b>Bukit Merah</b> Central to Hort Park in 25 Minutes on Foot | Adrian <b>...</b>

Posted: 22 Jun 2012 02:53 AM PDT

20120622-162228.jpg

So I have an appointment with a client to recce the multi-purpose hall at Hort Park for an upcoming event videography.

I checked my Streetdirectory iPhone app for driving directions and it said only three minutes to get there from my office.

Since it is so near, I decided to walk instead of drive.

The leisurely stroll took 25 minutes. I walked along Depot Road (see the blue dot in the map, that's me. The green pin is my office and the red pin is Hort Park).

Though the afternoon sun was scorching hot, the trees along the street were gigantic and shady (like those I keep crashing into in Temple Run).

It's a good break from the computer and concrete jungle.

If given an another appointment at Hort Park, will I walk there again? Likely not, I am an explorer at heart, and this path is explored.

Adrian Lee

http://AdrianVideoImage.com

PS:
Spotted this banana tree outside Hort Park…

20120622-181447.jpg

DuNia LoVe BieGuRL: Kemalangan maut <b>di Bukit Merah</b> Parit Buntar

Posted: 01 Jun 2012 07:07 AM PDT

Warga emas tercampak keluar

Parit Buntar- Seorang lelaki maut akibat pemandu yang juga menantu mangsa,  gagal mengawal kenderaan selepas kereta yang dinaiki bersama keluarganya terbabas lalu melanggar pengadang jalan, sebelum terjunam ke parit ..mangsa  maut di tempat kejadian selepas tercampak keluar dari kenderaan berkenaan.dalam kemalangan yang berlaku di Kilometer 185.4 Lebuh Raya Utara Selatan berhampiran Bukit Merah

Sumber : Sinar harian

07 di kinta - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kinta - Google Blog Search


tongkat dari <b>kinta</b>: PRU <b>di</b> musim Haji

Posted: 14 Jun 2012 03:34 PM PDT


pada tahun ini dijangkakan PRU ke 13 akan diadakan dalam masa musim haji. ini adalah ramalan dari penyangak yg cuba membuatkan situasi menjadi hangat. jika benar ramalan tersebut, adakah PAS akan menghadapi satu keadaan yg amat perit untuk berpilihan raya.
haji ibadah tu wajib, tak perlu kita halang mereka ke sana. jika kita sudah bersedia sentiasa untuk menghadapi pilihanraya, kenapa kita cepat melatah dan mengeluarkan kenyataan. apabila kita bercakap, ini menunjukkan kita rasa jika pilihanraya diadakan dlm musim haji, PAS akan tewas.
28,000 jemaah yg ke sana utk menunaikan ibadah haji, adakah PAS hilang kesemua undi tersebut, apakah UMNO tidak hilang juga undi mereka, bukan semua yg ke mekah tu ahli dan penyokong PAS, kalau semua nya penyokong PAS, sudah lama PAS menang besar.
penulis harap PAS tidak membesarkan isu musim haji, UMNO sentiasa menunggu isu saperti ini untuk menuduh PAS lebih utamakan Pilihanraya dari ibadah Haji yg wajib.
kalau PAS sudah bersedia, buat lah masa mana sekali pun pilihanraya, PAS sentiasa berjuang

07 di kuala sepetang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kuala sepetang - Google Blog Search


Tak Perlu Ke <b>Kuala Sepetang</b> Yang Jauh Nun <b>Di</b> Sana

Posted: 01 Jun 2012 04:30 PM PDT




harganya.. cuma RM 8.00 sepinggan
dengan udang sebanyak 8 ekor.. sedap!! kenyang!!
mungkin udangnya tak sesegar udang di Kuala Sepetang
namun sekurang-kurangnya, kuahnya tiada rasa hanyir seperti yang di sana
(pada pendapat lidah saya lah)
Nama kedainya Nakhoda Mi Udang & Tomyam Seafood
Area Selaman Bandar Baru Bangi
berhampiran stesen minyak Petronas
betul-betul di tepi jalan besar

malam ni nak pegi jumpa kawan Tinkerbell
tapi orang kata time bulan terang dia tak banyak keluar la pulak
hopefully ada rezeki la nak jumpa Blaze and his friends ;)

07 di tanjung malim - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tanjung malim - Google Blog Search


Karamah dan Istiqamah <b>di Tanjung Malim</b>. « Aku dan Gayong

Posted: 20 Jun 2012 12:26 AM PDT

Salamun alaik,

AlhamduliLLAH minggu lepas saya sempat membawa ayahanda ke Institut Jantung Negara. Setelah selesai mendapat rawatan di sana dan mendapat tarikh untuk diadakan pembedahan, saya, ayahanda dan juga sahabat saya Wafi dan  Cg Rizal bersama-sama makan di Cafe IJN. Cg Rizal  mengajak saya dan ayah untuk berziarah kerumah Cg Noor Azman UPSI, diatas jemputannya untuk bertemu dengan saya. Saya setuju dan setelah selesai makan kami bergerak ke Tanjung Malim.

Walaupun agak penat namun kerana ingin menunaikan hajat Cg Noor Azman maka kami gagahi juga, untuk bertemu dengan saudara SeISLAM dan seGayong.

AlhamduLILLAH kami selamat sampai dan di sambut dengan mesra. Pada Petang itu juga sahabat-sahabat saya REYOKIWARA bertandang dan bertamu di rumah Cg Azman untuk bersama-sama berbincang hal-hal semasa persilatan. Banyak yang kami sembang dan bualkan dan apa yang saya ingin kongsikan dalam perbincangan kami semua ialah hakikat BERAMAL.

Kesedaran beramal LILLAH sangatlah penting, kerana amal mengejar fadhilat atau amal kerana inginkan ilmu-ilmu hikmah pasti akan menemui kebuntuan hidup ataupun kerugian.

Ramai dikalangan kita ( tidak semua)  beramal untuk kuat misalnya,atau untuk dikasihi ramai atau apa-apa jua amalan. Namun yang menjadi masalah ialah sikap tidak peduli atau ambil berat tentang 'niat',akhirnya semasa umur tua membawa bencana.

Sekadar mengingati diri sendiri, saya  mendoakan agar dijauhkan dari amalan yang menjurus kepada terbukanya pintu-pintu memudahkan tusukan iblis dan kuncu-kuncunya dalam diri kita semua,juga membuka laluan jin dan syaitan memasuki dan merasuki kita sebagai khalifah di bumi ALLAH ini.

Pesannya Guru ialah

Beramallah IKHLAS kerana ALLAH.Jadikan urusan kita sebagai urusan ALLAH, jangan jadikan urusan ALLAH sebagai urusan kita. Jangan dikejar Fadhilat sebagai keutamaan sebaliknya kejarlah Hidayah ALLAH dari setiap bacaan ayat suci alQuran dan doa yang diamalkan, nescaya engkau akan memperolehi fadhilatnya.

Abu Ali Al-Jauzaja'i pernah berpesan:

"Jadilah engkau orang yang memiliki istiqamah, jangan menjadi pencari karamah. Sesungguhnya jiwamu bergerak (berusaha) dalam mencari karamah padahal Tuhan mu mencari istiqamah mu".

Cukup dulu sampai di sini leteran si Jahil ini. InsyaALLAH, semoga dengannya dapat kita sama-sama perbaiki yang rosak, meneliti yang dilekakan, memerhati yang terlepas pandang,  Semoga kita berhati-hati dalam perjalanan bagi meraih Rahmat dan Redha ALLAH atas segala amal jua perbuatan untuk kebaikan dunia juga akhirat.

… BarakaLLAHu lakum wa fiikum wa 'alaikum…

___________________________________________________________

© KHALIFAHGAYONG.COM (AKU DAN GAYONG)

Hak cipta terpelihara. Setiap artikel yang tersiar di Khalifahgayong.com dihasilkan untuk tujuan pendidikan dan bersifat non-komersil. Pembaca bebas menyalin dan menyebarkan artikel yang terdapat di sini, namun alamat Khalifahgayong.com hendaklah disertakan bersama untuk memudahkan proses rujukan. Manakala untuk penerbitan semula dan berorientasikan komersil, setiap bahagian daripada artikel ini tidak boleh diterbitkan semula, disimpan untuk pengeluaran atau dipindahkan dalam bentuk lain, sama ada dengan cara bercetak, elektronik, mekanikal, fotokopi, rakaman dan sebagainya, tanpa izin KHALIFAHGAYONG.COM terlebih dahulu.

"Aku Dan Gayong"

www.khalifahgayong.wordpress.com

0.000000 0.000000

07 di batu gajah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di batu gajah - Google Blog Search


SUARA PERAK: CERAMAH <b>DI BATU GAJAH</b> - 24 JUN 2012

Posted: 21 Jun 2012 10:18 PM PDT



 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved