Rabu, 21 September 2011

07 di langkap - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di langkap - Google Blog Search


Rakaan video ceramah Anwar Ibrahim <b>di Langkap</b>, Perak: jibby <b>...</b>

Posted: 21 Sep 2011 09:38 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]... Mahkamah: Anwar sifatkan jib Altantuya & suami takut & Pakatan kecam tindakan dakwa Mohamad Sabu · Rakaan video ceramah Anwar Ibrahim di Langkap, Perak: jibby Altantuya janji dah banyak, flip-flop je yang ada… ...

07 di pangkor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pangkor - Google Blog Search


Anak Sungai Derhaka: &#39;Miss Bikini&#39; <b>di</b> Pulau <b>Pangkor</b>?

Posted: 19 Sep 2011 09:24 PM PDT

Hebatnya Perak dibawah pentadbiran Zamry sekarang ya..
Iklan diatas telah disiarkan oleh The Star beberapa hari yang lepas, bayangkan jika pertandingan 'Miss Bikini' tersebut diadakan di Pulau Pinang atau Kedah ataupun Selangor lebih hebat lagi jika ianya diadakan di Kelantan..


Pasti riuh rendah media tunggangan UMNO dan blogger UMNO memainkan isu ini hingga tidak cukup pages dan blog untuk mengutarakan isu ini.. tapi ianya diadakan di Perak negeri yang dinaungi oleh UMNO maka sunyi sepi sajalah..

Bagaimanapun bukan semua Blogger UMNO setuju dengan pertandingan 'Miss Bikini World Award 2011' ini.. ada juga yang masih boleh berfikir dengan rasional.. Tahniah..

Bacalah apa yang ditulisnya dibawah..

ZAMBRY KADIR, KAU DAH BOSAN JADI MENTERI BESAR PERAK, EK?

Kita tolak ke tepi politik Perak, tendang terajang antara para pembesar dan budaya menggunakan kuasa untuk menjatuhkan lawan dalam kumpulan sendiri. Kita tolak ke tepi peranan yang dimainkan oleh segala macam Setiausaha atau pembantu politik mahupun peranan pelbagai Yayasan. Ketepikan sahaja PERANAN Razman Hakimi dan Anuar Reform yang turut serta dalam 'perebutan' di Perak SELAIN MEMERHATIKAN LABA BESAR UNTUK DIRAMPAS DAN DIREBUT.

Perhatikan PERADUAN tersebut!

Siapa sebenarnya yang dijadikan sasaran?

Memang benar Pangkor adalah DUN yang diwakili oleh Zambry Abdul Kadir, tetapi siapa pula Exco Pelancongan Perak?

Takkan cerita Altantuya yang nak 'bunuh' Anwar dan Najib secara serentak dan pada masa yang sama menyelamatkan Abdullah Badawi, berlaku pula di Perak dalam bentuk Peraduan Bikini Pantai?

Masakan Pelancongan Perak terlalu terdesak sehingga perlu mengadakan pertandingan tiga suku bogel di pantai Pangkor? Takkanlah pelancongan Perak sangat bergantung kepada BUAH DADA dan TEMBANNYA TUNDUN bagi menarik kedatangan lebih ramai pelancong ke Pulau Pangkor, sedangkan tanpa elemen-elemen buah dada dan tundun pun, Pangkor memang telah lama menjadi destinasi pelancongan?

Produk pelancongan Perak sebenarnya ada pelbagai yang boleh dimajukan. Perak mempunyai aset pelancongan yang jauh lebih besar berbanding Melaka walaupun mungkin kurang berbanding Kedah yang turut menerima nasib yang sama, iaitu SENTIASA DIABAIKAN!

Tapi tak tahulah kalau Zambry sudah mulai bosan menjadi Menteri Besar Perak dan berharap pertandingan tersebut akan mempercepatkan dia untuk bersara sebagai Menteri Besar Perak. Kita di luar ini sekadar boleh pandang dan buat persepsi sahajalah, sedangkan Zambry mempunyai pegawai-pegawai yang berotak brilliant yang sangat sukar dicari di mana-mana bahagian dunia ini.

The Flying Kick

07 di lekir - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di lekir - Google Blog Search


.: RUMAH JV 7 2 TINGKAT <b>DI LEKIR</b> SETIAWAN - MECTTEN

Posted: 11 Aug 2011 01:20 AM PDT

Lawatan ke rumah burung JV ke 7 yang sudah 90% siap. Hanya menunggu bekalan TNB sahaja.

07 di parit buntar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di parit buntar - Google Blog Search


Apa Ada <b>Di Parit Buntar</b>?

Posted: 31 Jul 2011 07:36 PM PDT

1 08 2011

Best ke pekan Parit Buntar? Pernah datang ke parit buntar? Kalau belum lagi, sila bawa famili atau rakan2 datang ke parit buntar.. jalan-jalan cari makan atau nak shopping pun tak ada hal..

Kalau nak cari hotel kat parit buntar, cari hotel Melor Inn yang baru buka.

Hotel Melor Inn, Parit Buntar

Tak banyak info yang diperolehi tentang hotel Melor Inn ini.

Ok, sekarang kita beralih ke Restoran OldTown White Coffee. Berdekatan dengan hotel Melor Inn jugak.

Parit Buntar OldTown White Coffee

Old Town Parit Buntar memang mendapat sambutan hangat dari orang ramai. Kalau anda gemar minum white coffee, boleh cuba kat sini dengan kawan-kawan.

Kalau korang datang ke parit buntar, jangan lupa singgah kat old town parit buntar. Memandangkan aku ni cerewet sikit bab makanan, jadi restoran macam ini bukan pilihan aku… anda pula bagaimana?

Tag : parit buntar melor inn, hotel melor inn parit buntar, restoran old town parit buntar, parit buntar oldtown white coffee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

07 di behrang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di behrang - Google Blog Search


My LittLe WrLd: ~ BerNASI KERABU <b>di Behrang</b>~

Posted: 09 Jul 2011 09:49 PM PDT




Ni la nasik kerabu masakan lecturer kesayangan DKA CREW  
~Puan Haslinda n En.Mazly~
Ni sume underplanned punye..
Singgah makan malam b4 balik kl..
Diorang makan sampai licin hehehehe ~
Erm...tengah hari tadi lak sempat pusing~pusing PSAS..tengok class lama dulu..
wahhh.. da berubah..kaler oren..jalan pun da laen..
sume da cantek .. x cam dulu hehe ~
Kat uma kenduri lak..jumpa kawan yang da lama x jmpe..
Besh la.. orang cakap time kenduri la pun nak jumpa kawan~kawan lama kan?
n tengs kat incik Neo sebab tumpangkan me pegi n balik hehe

07 di bercham - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bercham - Google Blog Search


New slip road to ease <b>Bercham</b> traffic woes » Perak News - Your <b>...</b>

Posted: 14 Sep 2011 01:51 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]New slip road to ease Bercham traffic woes. September ... Penambahan 40 peratus peruntukan bagi Pinjaman Pelajaran Anak Perak 20thSeptember, 2011; Perak ada alasan tersendiri tidak sertai penswastaan sisa pepejal 20thSeptember, 2011; Orang Asli Kampung Terakah mengadu cubaan menipu orang kampung 20thSeptember, 2011; Tembak Empat Penjenayah: Polis percaya selesai 18 kes samun 20thSeptember, 2011; 4 Penjenayah di tembak mati di Ipoh. ...

07 di ipoh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di ipoh - Google Blog Search


Blog Shahrul Izwan: <b>Ipoh</b> Sentiasa <b>Di</b> Hati!

Posted: 01 Sep 2011 09:00 AM PDT

Assalamualaikum. Salam sejahtera.
20 tahun. Bukan suatu jangka masa yang singkat.
Dari sebesar tapak tangan hinggalah sekarang dah besar gajah!
Dari bengap sikit2 sampailah sekarang ni bengap banyak2!
Terlalu cepat masa berlalu..
Kenangan? Usah ditanya! Infiniti jumlahnya! Memang tak tercapai akalmu bak kata Elyana!
Baik kenangan indah yg buat airmata menitis mahupun kenangan kurang indah yg buat mulut menyumpah, semuanya abadi dalam kotak fikiran aku!
Keluarga, teman2 rapat.. Semuanya bakal aku tinggalkan!
Di saat menaip entri ini, jiwa terseksa fikiran berkecamuk memikirkan hari mendatang setelah meninggalkan semua yang ada!
Esok, andai menunggu esok itu memakan waktu selama 3 tahun, aku sanggup!
Kerana apa? Kerana esok menjadi detik pemisah yang memisahkan aku dengan tanah tumpahnya darahku    Ipoh, Perak.
Belum puas rasanya berada di Ipoh, Perak. Mana tak puasnya, selama aku di Perak aku cuma reti duk kat umah je. Tak pernah merasa dapat explore Perak. Tup tup sedar2 dah kena berambus ke Kuala Lumpur!
Yes! Esok aku akan berangkat ke KL meninggalkan Perak selama 4 tahun. Balik pun bila ada cuti je!
Oh tidak! Im so not ready for all this!
Ok cukup2 lah nak bermelankolik malam2 buta camni.
Bila difikir2kan balik, sampai bila nak jadi tenuk katak di bawah tempurung kan?
Aku kena buka mata, buka fikiran untuk terima masuk dunia baru dalam hidup aku! 
Meninggalkan Perak tak bermaksud melupakan Perak terus. Perak tetap asal usul aku! Tak mungkin aku sisih jauh2.
So, tata titi tutu Perak! KL, here I come! Yeeehaaaaa!
Oh yeah, lepas ni aku akan jadi orang KL, so aku guna I, You sebagai kata ganti nama diri tau! Apa barang guna "aku"! So village! So lets change it! Kau sanggup? Hahaha! *Just joking* :P
Sebelum terlupa juga, aku nak wish korang semua selaku pembaca blog aku yg menjadi buah hati aku(ayat artis okayy!) something special!
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI! MAAF ZAHIR BATIN KALAU2 ADA MANA2 ENTRI AKU DLM BLOG NI YG BUAT KORANG TERSENTAP MAHUPUN TERPUTUS WAYAR2 DALAMAN SEHINGGA KEMURUNGAN BERBULAN-BULAN LAMANYA! :P
Nah kad special drpd aku menampilkan my lovely niece - Natasya Adriana. :)
P/S : Selamat datang KL! Ipoh sentiasa di hatiku! Muah muah muah! Tengok2 lepas duk KL, aku terus lupa daratan! Kau mampu? :P

Komen Banyak2 Kalau Korang Cantik/Handsome! Hehe! ;D

07 di bukit merah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bukit merah - Google Blog Search


Jalan <b>bukit merah</b> | printing, 24 hours, scanning, photocopy, email <b>...</b>

Posted: 06 Sep 2011 02:05 PM PDT

 

 We have a total of 15 Computers for internet browsing, Our Internet Cafe invites you to discover treasures in the Internet space, in the allure of yesteryear and in destinations of exquisite choice. All you need to do is to relax and enjoy your surfing.At our Internet Cafe, you are greeted with the finest. Our computers are of good quality,
Our Internet Cafe offers Internet access, WIFI/Wireless access with no restrictions* on downloads and usage.
We also offer USB, Scanners, Card Readers, Headsets, Open Office and Microsoft Office 2007
(Ms Word, Ms Excel, Ms PowerPoint) for your desktop needs. All machines are enabled for printing, fully
updated and virus free!We provide you with private room for personal
online job interview or group video conference. 
 

Location:
Block 107 Jalan Bukit Merah #01-1800
Singapore 160107

 

CAP – Lessons from radioactive poisoning in <b>Bukit Merah</b>: A Photo <b>...</b>

Posted: 18 Sep 2011 03:14 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]... every child tested had a toxic lead level in the blood. (Photo from CAP). More Photos Essay: http://www.consumer.org.my/index.php/homepage/slideshow/453-wasted-lives-lessons-from-radioactive-poisoning-in-bukit-merah ...

07 di pasir salak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pasir salak - Google Blog Search


Bicara Umum Isu Semasa <b>di Pasir Salak</b>

Posted: 19 Sep 2011 04:12 AM PDT

Mohon diperhebahkan bersama sambil menjadikan diri kita ejen penyampai yang berkesan. Insyallah, kita punyai peranan yang sama memastikan 'Kemenangan Islam Dalam Genggaman'.

Tukar Tiub: APA JADI DENGAN <b>PASIR SALAK</b>

Posted: 14 Sep 2011 09:33 PM PDT

PERJUANGAN BERSENJATA MELAWAN BRITISH

pasir salak j.w.w birch telah bunuh

sila tanya malon jins shamsuddin
berapa juta ringgit maloan ini dah sebat
duit finas dan duit kerjaaan perak
untuk buat pasir salak?

sila tanya apa jadi dengan sampan-sampan
yang dijadikan prop?

inilah dia ketuanan rembat
kah kah kah

ANGKAT SENJATA BUNUH BRITISH

SURAT DARI PEMBACA

Salam TT,berita baik saya dapat dari bapa mertua saya yang sama-sama pegi haji dengan Yusof Rono pada tahun 1994.tahu siapa dia Yusof Rono?Dia adalah salah seorang polis yang terselamat dalam serangan Balai Polis Bukit Kepong.

Kah..kah..Kah.suspen tak.Tak bolih cerita banyak-banyak kasi suspen sikit. Bapa mertua saya dengar sendiri dengan telinganya dari Yusof Rono yang Mat Indera pegi menyerang Balai Bukit Kepong agak terlewat dari kumpulan lain, tetapi sebenarnya dia yang telah menyelamatkan beberapa orang polis ketika itu yang mana pada ketika itu banyak dari polis-polis ni tengah Yam Seng.

Sekarang Yusof Rono dah meninggal,tetapi satu fakta yang menarik Jins Shamsuddin membuat filem Bukit Kepong tidak mengikut sejarah seperti yang di beritahu oleh Yusof Rono.Yusof juga memberitahu bahawa Jins S. berjanji menghantarnya haji ke mekah tetapi tidak di tunaikan oleh Jins Shamsuddin.

By Anonymous on KENAPA MAT EZAM SUKA KENA BUANG KE JAKARTA on 9/14/11

07 di menglembu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di menglembu - Google Blog Search


Geng Dol Mati <b>Di</b> Tembak | Beliafun Blogging 2010 - 2011

Posted: 21 Sep 2011 05:28 AM PDT

IPOH - Keseronokan empat anggota Geng Dol menikmati hasil rompakan dari sebuah rumah banglo milik seorang ahli perniagaan di Menglembu di sini hanya bertahan sehari apabila kesemua mereka mati ditembak di Batu Gajah dekat sini malam kelmarin.

Sebelum mati ditembak, kumpulan perompak warga Indonesia itu melarikan dua komputer riba, tiga telefon bimbit, barangan kemas, dua utas jam tangan dan wang tunai berjumlah RM1,870 dari rumah mangsa di Menglembu pada pukul 2.30 pagi.

Namun belum sempat penjenayah itu berseronok, mereka telah ditembak mati kira-kira tujuh kilometer dari lokasi mereka melakukan jenayah.

Geng Dol yang mengambil nama sempena nama seorang pemimpin kumpulan itu mula aktif melakukan samun dan pecah rumah pada awal tahun ini dengan menumpukan lokasi jenayah mereka di Ipoh, Batu Gajah, Manjung dan Perak Tengah.

Ketua Polis Perak, Datuk Mohd. Shukri Dahlan berkata, episod malang keempat-empat penjenayah itu bermula apabila sebuah kereta peronda polis terserempak dengan sebuah kereta Proton Waja dinaiki suspek pada pukul 9.30 malam kelmarin di Jalan Kampung Changkat Larang di Batu Gajah di sini.

"Polis berhenti dan cuba menahan kereta suspek untuk pemeriksaan. Malangnya, pemandu kenderaan tersebut memecut laju sehingga melanggar bahu jalan.

"Polis kemudian mengejar kereta itu sehingga ia memasuki jalan mati. Suspek yang panik kemudian mengundur kenderaan itu dan melanggar bahagian depan kereta peronda polis," kata beliau kepada pemberita di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Penyamun Geng Dol Berkubur | Jai Ho

Posted: 20 Sep 2011 08:15 PM PDT

Keseronokan empat anggota Geng Dol menikmati hasil rompakan dari sebuah rumah banglo milik seorang ahli perniagaan di Menglembu di sini hanya bertahan sehari apabila kesemua mereka mati ditembak di Batu Gajah dekat sini malam kelmarin.

Sebelum mati ditembak, kumpulan perompak warga Indonesia itu melarikan dua komputer riba, tiga telefon bimbit, barangan kemas, dua utas jam tangan dan wang tunai berjumlah RM1,870 dari rumah mangsa di Menglembu pada pukul 2.30 pagi.

Geng Dol yang mengambil nama sempena nama seorang pemimpin kumpulan itu mula aktif melakukan samun dan pecah rumah pada awal tahun ini dengan menumpukan lokasi jenayah mereka di Ipoh, Batu Gajah, Manjung dan Perak Tengah.

"Polis berhenti dan cuba menahan kereta suspek untuk pemeriksaan. Malangnya, pemandu kenderaan tersebut memecut laju sehingga melanggar bahu jalan.

Sumber : Kosmo






- TERKUBURNYA KEMEGAHAN GENG DOL

Posted: 20 Sep 2011 12:25 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]IPOH – Keseronokan empat anggota Geng Dol menikmati hasil rompakan dari sebuah rumah banglo milik seorang ahli perniagaan di Menglembu di sini hanya bertahan sehari apabila kesemua mereka mati ditembak di ...

07 di sungai siput - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di sungai siput - Google Blog Search


Pesara tentera dan polis mempunyai sebab tersendiri untuk benci <b>...</b>

Posted: 18 Sep 2011 06:20 PM PDT

Posted on September 19, 2011, Monday

HIBA: Siti hiba selepas menerima sumbangan Hari Raya mengenangkan perhargaan masyarakat atas jasa dan perjuangan ketika bertugas menghadapi karenah Komunis dan talibarut mereka di zaman darurat di Sungai Siput ,Perak lebih 50 tahun lalu. Sumbangan itu disampaikan oleh anggota Majlis Tertinggi UMNO Datuk Abdul Aziz Sheikh Fadzir. — Gambar Bernama

BANDAR BAHARU: Bagi dua pesara anggota keselamatan, Rasid Chik, 74, dan Siti Ajar Othman, 84, mereka mempunyai sebab tersendiri untuk membenci pengganas komunis, berkisar daripada pengalaman pahit ketika berkhidmat dalam pasukan masing-masing lebih 50 tahun lalu.

Rasid yang merupakan pesara tentera British, kini menetap di Kampung Permatang Pasir di sini, pernah koma selama seminggu apabila perutnya ditembak komunis ketika pasukannya diserang hendap dalam satu peristiwa di hutan Bukit Fraser pada tahun 1950-an.

"Akibat serangan itu, saya terlantar di hospital selama sebulan," katanya ketika ditemui pada majlis Hari Terbuka UMNO Cawangan Pemuda Bagan Samak dan Pekan Bandar Baharu, di sini, semalam.

Rasid adalah antara empat bekas pejuang Pasukan Keselamatan bersama 11 pejuang UMNO yang diraikan dan menerima sumbangan daripada Cawangan Pergerakan Pemuda berkenaan pada majlis menghargai pejuang tempatan itu.

Seramai tujuh rakan sepasukannya terkorban, manakala tiga orang termasuk Rasid cedera dalam serangan hendap komunis itu.

Rasid berkata, ketika itu dia bertugas dalam Unit Semboyan DiRaja yang beribu pejabat di Singapura.

Setelah bersara pada tahun 1960 atas faktor kesihatan ekoran kecederaan diperutnya itu, beliau menerima pencen RM150 sebulan dan Rasid kemudiannya menjadi seorang tukang kebun di Sekolah Menengah Serdang selama 16 tahun dan bersara pula dengan pencen RM300 sebulan.

Sementara itu, Siti Ajar yang merupakan pesara Konstabel Khas Wanita (WSC), kini menetap bersama anaknya Hatiah Ahmad, 46, dan menantunya Yusuff Sudin, 50, di Kampung Permatang Pasir di sini.

Siti Ajar yang berasal dari Padang Serai dekat sini ketika menyertai WSC berusia 20-an dan telah berkahwin dengan suaminya Ahmad Ngah yang ketika itu berusia 41 tahun.

Katanya, dia tidak dapat melupakan pengalaman menemui tin susu yang disorokkan dalam sebuah tong kecil yang diisi penuh tahi babi yang cuba diseludup untuk komunis oleh seorang penduduk kampung baru di Sungai Siput lebih 50 tahun lalu.

"Mak Cik juga pernah ditendang oleh seorang perempuan tali barut komunis yang cuba menyeludup roti kering disorokkan dalam sarung kaki panjang dan diikat di bawah seluar panjang yang dipakainya.

"Ketika Mak Cik tunduk memeriksa bahagian betisnya, tiba-tiba wanita itu menendang muka Mak Cik," katanya.

Menurut Siti Ajar, taktik yang sama juga dilakukan lebih 100 orang wanita yang tinggal di kawasan kampung baru dalam usaha membekalkan makanan kepada pengganas komunis yang tinggal dalam hutan.

Katanya, peristiwa itu adalah antara kisah yang tidak dapat dlupakan sehingga hari ini dan masih berdendam dengan pengganas Komunis walaupun lebih 60 tahun dia meninggalkan tugasnya itu.

Siti Ajar berkata, disebabkan beliau anggota WSC dan menolak untuk menyambung tugasnya sebagai anggota Polis Wanita Biasa apabila mendapat pelawaan daripada kerajaan, beliau tidak mendapat sebarang pencen. — Bernama

07 di taiping - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di taiping - Google Blog Search


Taiping Mali: Kemalangan maut <b>di Taiping</b>

Posted: 18 Sep 2011 10:31 PM PDT

TERKINI!! Kejadian Kemalangan di Jalan Simpang,Taiping,Perak berhampiran Honda Show Room  lebih kurang jam 11.00 pagi tadi. Melibatkan sebuah motor dan lori trailer sebentar tadi. Mangsa berbangsa cina meninggal di tempat kejadian. pemandu trailer melarikan diri, polis guna sumber saksi kjadian. Kedua-dua kenderaan menghala ke bandar Taiping dari arah pekan Simpang.- Foto oleh Wan Ammar Wan Chek

07 di tambun - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tambun - Google Blog Search


Homestay@Melaka: Keunikan batu kapur <b>di Tambun</b>

Posted: 18 Sep 2011 12:47 AM PDT

Tugu batu kapur 280 juta tahun
Oleh KUMARA SABAPATTY


ROCKHAVEN sudah berusia 280 juta tahun. Hanya ada empat tempat di dunia yang memiliki batu seperti ini dan salah satunya ialah di Tambun, Perak

AKTIVITI perlombongan bijih timah di Kinta, Perak pada akhir abad ke-19 telah menjadikan lembah itu sebagai pengeluar utama bijih timah dunia. Ekoran itu muncul pekan-pekan seperti Ipoh, Tambun, Batu Gajah, Kampar, Gopeng, Papan, Pusing dan Siputeh.

Di Tambun misalnya masih terdapat sebuah tasik yang merupakan bekas lombong tetapi kini sedang dimajukan untuk projek kondominium mewah. Tasik itu terletak kira-kira lima kilometer dari susur keluar Tambun, Lebuh Raya Utara-Selatan. Apa yang menarik, tasik itu memiliki sebuah bukit batu kapur yang sangat unik.

Berusia 280 juta tahun, batu berdiri setinggi bangunan 14 tingkat itu dianggap satu keajaiban daerah perlombongan itu.

Keajaiban geologi itu merupakan salah satu daripada hanya empat bentuk batu seumpama itu yang terdapat di seluruh dunia iaitu di Guilin, China, Halong Bay, Vietnam dan Phuket, Thailand.

"Orang Perak patut berbangga kerana mereka memiliki geologi yang jarang ditemui," kata pemegang Kursi Shell Universiti Teknologi Petronas, Profesor Dr. Bernard Pierson yang mengesahkan usia batu kapur itu.

PESERTA perlu meredah paya sejauh 100 meter untuk sampai ke Gua Datok.

Sungai

Batu itu menjadi perhatian ramai selepas sebuah projek kondominium mewah, The Haven Lakeside Residence dilancarkan tahun lepas.

Batu itu kemudian dinamakan Rockhaven menerusi satu pertandingan yang dianjurkan Superboom Projects Sdn. Bhd., pemaju projek berkenaan.

Timbalan Pengarah Jabatan Mineral dan Geosains Perak, Rusli Mohamed berkata, batu itu sebelum ini dikenali sebagai Bukit Datok atau dalam bahasa geologinya mogot hill atau karst hill kerana kewujudan tugu batu kapur berbentuk unik di tebing tasik itu.

"Sebenarnya batu berbentuk seperti itu sering terbentuk di dasar laut hasil pelarutan karbon. Batu kapur yang dihasilkan pula selalunya kelihatan berdiri tegak," katanya.

Beliau menambah, kawasan di sekitar Rockhaven suatu masa dahulu dipercayai merupakan dasar sungai. Katanya lagi, walaupun sudah berusia jutaan tahun, bukit batu kapur itu akan kekal dalam bentuknya sekarang untuk jutaan tahun lagi.

"Ini kerana batu kapur sama ada bukit tugu itu atau gua-gua yang banyak terdapat di negeri Perak, melalui proses peralihan dan kadar perlarutan yang sangat perlahan.

"Keadaan ini akan menyebabkan bentuk uniknya terus kekal untuk jutaan tahun akan datang. Malah, siapa tahu Rockhaven akan bertambah unik dari segi bentuk dan kedudukannya," katanya.

Menurut Rusli, pihaknya sedang mengkaji untuk menjadikan bekas lombong serta bukit dan gua batu kapur di negeri itu sebagai kawasan sejarah dan ekopelancongan.

"Terdapat potensi untuk menjadikan kawasan unik seperti ini sebagai tarikan pelancongan iaitu menerusi program pengubahsuaian landskap untuk aktiviti mendaki dan fotografi," katanya.

Ujar Rusli, Rockhaven turut dikelilingi keindahan flora termasuk spesies tumbuhan yang pernah menjadi makanan dinosaur yang telah pupus.

LAMPU LED membantu pengunjung melihat suasana di dalam gua.

Peluang untuk mendekati Rockhaven baru-baru ini tidak disia-siakan kru Jurnal. Batu itu sememangnya memukau.

Projek The Haven pula bukan sahaja tidak mengusik batu itu bahkan turut menyediakan kemudahan seperti trek joging yang membolehkan penghuni menikmati keindahan geologi itu sambil beriadah.

Tidak jauh dari Rockhaven, pembukaan taman tema air Lost World of Tambun (LWOT) pada tahun 2004 telah mempopularkan lagi pelancongan batu kapur di Perak.

Selain mandi-manda dan berhibur dengan pelbagai mainan, LWOT menawarkan pengunjung pengalaman meneroka gua dan terowong batu kapur berusia 400 tahun.

Program berkonsepkan ekopelancongan itu terbahagi kepada tiga kategori iaitu pakej laluan batu kapur khas untuk kanak-kanak. Tempat yang menjadi pilihan ialah anak gua atau gua kecil sambungan daripada Gua Datok.

Lost World

Menurut Pengurus Besar LWOT, Calvin Ho, terdapat 32 spesies burung yang menghuni gua itu selain penghuni tetap gua di Malaysia - kelawar.

Ekspedisi ke Gua Datok pula dikhaskan bagi pengunjung dewasa memandangkan kedudukan gua itu terletak 100 meter di atas bukit.

Pakej terakhir, kata Calvin, ialah penerokaan ke 6th Mile Tunnel (Terowong Batu 6) iaitu sebuah terowong dalam gua batu kapur sepanjang 700 meter. Nama 6th Mile Tunnel diberikan kepada terowong ini kerana kedudukannya terletak di Kampung Batu 6, Tambun.

Peluang meneroka gua batu kapur itu tidak lama dahulu memang mengujakan. Mujurlah, jurupandu arah kami, Wira Ismail begitu mahir dengan laluan dan situasi di kawasan berbukit-bukau itu.

Sebelum memulakan perjalanan, kami dibekalkan alat kelengkapan seperti jaket keselamatan, topi kecemasan, tali dan lampu suluh.


TERATAI yang banyak menghuni bekas lombong di Perak.

Pada mulanya kami bergerak ke tasik bunga teratai yang terletak berhampiran LWOT sebelum mengharungi tasik berlumpur itu sejauh kira-kira 100 meter untuk sampai ke kawasan lembah yang dikelilingi bukit-bukau.

Di situlah pintu terowong gua itu terletak. Air tasik itu yang setinggi separas dagu dirasakan sungguh mencabar.

Suasana di dalam gua itu gelap. Dengan bantuan lampu LED yang dipasang di kepala, kami dapat menyaksikan keindahan gua itu.

Menurut Wira, jika bernasib baik kami boleh menemui kesan tapak kaki kambing hutan yang menghuni sekitar kawasan gua tersebut selain menyaksikan kehebatan stalagtit dan stalagmitnya.

"Stalaktit dan stalagmit di sini terbentuk akibat aliran air secara berterusan. Air semula jadi itu turut membentuk batu kristal berbentuk kon itu," kata Wira.

Difahamkan, batu kristal itu mengambil masa selama kira-kira 100 juta tahun untuk membesar pada saiz seinci dan menjadi kon.

07 di kuala sepetang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kuala sepetang - Google Blog Search


Udey Ismail » Charcoal, <b>Kuala sepetang</b>

Posted: 20 Sep 2011 01:23 PM PDT

3 minggu lepas, sebelum aku balik beraya ke kampung di Pendang, Kedah, aku dengan adik aku ada membuat perancangan untuk ke Kuala sepetang sebelum kami pulang beraya di kampung, lagupun satu jalan untuk sampai ke kedah.

Bila sebut Kuala sepetang, pasti ramai yang akan mengenali kuala sepetang dengan Mee udang. Kalau cakap sahaja nak ke Taiping, atau ke kuala sepetang, ramai yang akan memberi peringatan jangan lupa mencuba mee udang, tak tau la macam mana rasa mee udang kat kuala sepetang, aku sendiri pon tak pasti kesedapan dan nikmat mee udang kuala sepetang macam mana.

Kami bertolak daripada kuala lumpur pada pukul 3.00 pagi, sebelum bertolak sempat lagi mengeteh dengan kawan-kawan, damak (naza abdul hamed), may, zul dan beberapa orang teman dari photo malaysia. Dengan apa yang di ceritakan dan tip yang diceritakan, aku ambik time masa dia. Masa aku balik, tinggal lagi 1 minggu sebelum kita sambut hari raya, lagipun kalau balik awal-awal senang sikit, sebab tak tempoh jalan sesak. Masa bagi pukul 3.00 pagi untuk bertolak memang adalah sesuai dan anggaran masa yang kami tetapkan, akan sampai di kuala sepetang pada pukul 7.00 pagi. Masa yang di pilih amat sesuai, kerana waktu tu, tak begitu banyak kenderaan di lebuhraya, cuma yang banyak adalah lori-lori besar yang menuju ke utara tanah air. Sebelum memanduan aku pastikan diri sendiri sihat dan cukup rehat, bagi mengelak perkara-perkara yang tidak diingini berlaku ketika musim perayaan.

Kami tiba di hentian rehat dan rawat sungai perak pada pukul 4.450 pagi, berhenti bersahur dan rehatkan mata sebelum meneruskan perjalanan. Jarak dari RNR sungai perak tidak begitu jauh untuk sampai ke susur keluar tol Changkat Jering. Kami meneruskan perjalanan ke Kuala Sepetang pada pukul 6.00 pagi dan apa yang aku harapkan pada waktu itu, diharapkan akan sampai ke sana pada pukul 7.00 pagi. Daripada susur keluar tol Changkat Jering, mengambil masa 20-30 minit masa perjalanan, menurut rakan-rakan kami yang pernah sampai ke kuala sepetang.

Akhir aku tiba di kuala sepetang tepat pada pukul 7.00 pagi, di sepanjang jalan menuju ke Kuala sepetang terdapat beberapa rumah lama, balai raya lama yang membuatkan aku tertarik dengan peninggalan sejarah lama yang masih kekal sampai ke hari ini. Ini adalah kali pertama aku menjejakkan kami di Kuala Sepetang

Mengikut sejarah, Kuala Sepetang yang dahulunya dikenali sebagai Port Weld, pasti kita pernah mendengar nama port weld tu dalam buku sejarah bukan :) . Kuala sepetang jugak adalah tempat hutan kayu bakau terbesar di malaysia dan diwartakan sebagai hutan bakau simpanan.

Kalau korang semua nak tau, apa tujuan aku nak ke Kuala sepetang ?, Makan mee udang Mak jah & Mak teh ?. nak makan mee udang masa tu mana la boleh, sebab waktu tu bulan puasa, semua kedai mee udang tutup. Selain Mee udang, Kuala sepetang juga terkenal dengan industri pengeluaran arang, selain daripada sektor perikanan. Arang yang dibakar daripada Kayu Bakau. Kalau nak tengok macam mana arang bakau punya proses, jom ikut dan tengok gambar-gambar kat bawah.

suasana seawal pagi di kilang arang di kuala sepetang

Kayu bakau yang masih mentah dan siap dipotong, sebelum melalui proses menanggalan kulit yang diangkut daripada bot

Kanak-kanak ini bangun seawal pagi dan datang ke kilang bagi membantu keluarga melakukan kerja-kerja di kilang arang dan pulang ke rumah bagi persiapan untuk meneruskan pengajian di sekolah pada sebelah petang

Setibanya aku di Kilang arang, aku di sambut dengan anjing-anjing di kilang tersebut, risau jugak dengan anjing-anjing yang banyak berkeliaran, tapi seorang mak cik menegur, "adik tak payah takut la, anjing tu tak gigit orang", sebelum tu, kawan-kawan aku ada pesan, kata diorang anjing kat kilan tu memang friendly sikit. Kalau friendly boleh la aku suruh anjing tu angkat beg kamera aku hehe.

Nampak kelibat mak cik umur dalam lingkungan 60 tahun senang memisahkan kulit kalau bakau di luar kilang, dengan bedak sejuk dimuka di tambahkan lagi kesegaran muka di awal pagi. Suasana pagi di kawasan sekeliling kilat pada waktu tu, sangat berkabus dan ditambah dengan keadaan yang berjerebu yang dibawa angin dari negara jiran kita, iaitu indonesia, cantik cantik dan sejuk mata memandang dan pada waktu tu, air surut. untuk mengenali mak cik tu, aku cuba datang dekat untuk beramah mesra. Mak cik yang sedang sibuk melayan tarah kulit kayu sangat mesra dan katanya, di sini terdapat banyak kilang dan berlainan tokeynya, sama seperti yang kawan aku cakap, katanya lagi dan menyuruh aku masuk sampai ke dalam.

Seorang pekerja yang sedang menunggu masa air pasang bagi proses mengangkut kayu bakau yang dipotong di hutan paya bakau. Apabila air surut, ia menyukarkan lagi kerja-kerja pengangkut kayu untuk dipindahkan ke Kilang

Proses menyusun kayu-kayu bakau yang dipotong dan dibuang kulit di Dapur, tempat pembakaran arang yang akan dijalankan

Kayu-kayu yang di susun akan dibawa masuk ke dalam dapur pemakaran.

antara arang-arang yang sudah siap di bakar, akan dikeluarkan untuk dimasukan ke dalam lori, sebelum melalui proses pembungkusan

Setiap dapur pembakar diperbuat daripada bata merah dan diseliputi tanah liat. Bata-bata disusun mengikut bulatan

Arang-arang yang hancur kecil akan dibungkus dan arang kecil ini sesuai dijadikan arang bagi BBQ

Apabila air pasang, kayu akan dibawa masuk dengan bot-bot ke kilang dan kerja pemindahan kayu-kayu ini hanya dilakukan oleh seorang pekerja sahaja

Mengikut apa yang dikatakan oleh pekerja-pekerja disini, arang-arang ini akan dibungkuskan dan di pasarkan ke Korea dan jepun bagi tujuan pembuatan alat-alat solek, agak teruja juga bila aku dengan arang nie boleh buat alat-alat make-up.

daripada pukul 7 pagi sampai la ke pukul 3 petang aku disini, hitam tu tak payah cakap la, sampai ke hidup. Pada mulanya aku agak pelik sebab, aku ingta orang-orang yang bekerja di sini adalah daripada orang alim, siap bercelak kat mata, lama kelamaan baru aku tau sebab apa hitam, sebab lama sgt main dengan arang. Sempat juga merasa masuk dalam dapur tempat pembakaran, memula agak takut sebab panas, atas pelawaan mak cik-mak cik kat situ, aku pun cuba masuk ke dalam. Kalau berdiri didalam dapur, memang terasa panas, tapi bila duduk, panas tak ada lagi.

Waktu aku kat kilang tu ada juga part paling lawak, aku salah terjah, sekali terjah semua tergamam sambil ceduk nasi, dah rasa macam movie pulak. Mak cik-mak cik muka malu sebab tak puasa, siap cakap, maaf la adik, kami tak puasa, nak buat mcm mana katanya, tapi aku faham sebab berat jugak kerja-kerja diorang semua nie.

Agak lama aku kat kilang tu, aku ambik keputusan untuk beredar daripada kilang tu, untuk menyambung perjalanan balik ke kedah.

Apapun sekali lagi aku nak ucapkan terima kasih kepada semua pengunjung blog nie, mesti korang letih nak scroll kat blog nie, apapun terima kasih

← Back
 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved