Jumaat, 6 Julai 2012

07 di langkap - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di langkap - Google Blog Search


MAMA LOVE YOU: Degupan Jantung terhenti sebentar

Posted: 06 Jul 2012 06:07 PM PDT

oooookkkk....
aaalohhhh ......
maxis wehhhhh agok...agok lerrrr. 
Boleh lomah jantung @ lomah nyawo dibuek ehhhhhhh
Bukan tak cayerkan anak, as a mama, saya berhak kan buat semua ini. 
at 8.30am 'Friend Finder' my son AFIQ. 
Ke kelas tambahan katanya. 
Alih-alih result  out by MAXIS at 8.31am
017290..... is near Kg Ayer Hitam, 
OMG, buat per lak afiq di Langkap Perak...
anak aku kena colik ke...
dah macam2 benda buruk mama fikir kan
try to call abang, hp OFF
YA'ALLAH........
selamatkanlah anak ku...
call his friend pun hp also OFF
10 minit me macam orang gila....
try to friend finder back...
017290.... is near Jalan Tun Sambathan, 
mencuak giler MAMA....fuhhhh
nasib MAMA tak gi Balai Polis 
Buat REPORT ANAK HILANG...

07 di pangkor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pangkor - Google Blog Search


SERABUT...: Ronda <b>di Pangkor</b>

Posted: 12 Jun 2012 11:52 PM PDT

Pangkor Island / Pulau Pangkor sebuah pulau di perairan Selat Melaka. Ia memiliki pantai-pantai yang indah dan bersih serta laut yang jernih biru-kehijauan amat sesuai bagi mereka yang mencari kedamaian. Pulau percutian yang semakin diminati para pelancong dalam dan luar negara. Pantai yang cantik dan pemandangan yang menawan jadi tarikan utama ke Pulau Pangkor. Terdapat pelbagai jenis penginapan disediakan di dua pantai perkelahan utama Pulau Pangkor iaitu Pantai Pasir Bogak dan Pantai Teluk Nipah. Pasir Bogak menawarkan bilik, hotel, apartment dan chalet manakala Teluk Nipah menawarkan beratus-ratus chalet yang bercirikan seni bina Melayu eksotik. Pakej-pakej yang ditawarkan termasuk pakej percutian (individu, pasangan, keluarga & kumpulan). Terdapat pelbagai kemudahan di pulau ini supaya percutian anda tidak terganggu. Seperti bank-bank, pejabat pos, hospital, restaurant makanan laut, internet & banyak lagi kemudahan-kemudahan yang lain. Untuk memudahkan anda bergerak kemana-mana anda boleh menaiki teksi (van merah jambu) atau menyewa kereta & motosikal.

Nota keyboard: 2 hari 1 malam rasanya tak cukup untuk menikmati keindahan pulau ni, lebih-lebih lagi bila drive dari JB ke Lumut pergi dan balik...hmmmm penat woooo so tak dapat nak cerita banyak :D

cherish every cherry: Weekend <b>di Pangkor</b> Island

Posted: 10 Jun 2012 07:20 AM PDT

Salam Semua,
Sekarang tgh mood holiday lagi. sbb kami baru je balik dr bercuti kat pulau pangkor. Nanti esok lusa or bila-bila sempat kami update pasal percutian ringkas kami ni. Sebenarnya kami pi sana sebab bagi hadiah anniversary kedua kat suami kami. heheh.. Alhamdulillah, esok cukup 2 tahun kami bergelar suami isteri. Dikurniakan seorang cahaya mata yang sangat mudah dijaga, dan InsyaAllah bersama kami kali ni, zuriat kedua kami juga.. 
ok, sneak peak je dulu aktiviti kat pangkor...
and ni dinner kami sekeluarga malam ni...

Tomyam ngn nasi goreng pattaya...nyum! 

Ombak Rindu <b>di Pangkor</b> Island.. | A DAY In MY LIFE

Posted: 24 May 2012 01:06 AM PDT

cadang nak bubuh intro lagu ombak rindu tapi..
macam tak kene pulak dengan jalan cerita teman nih...
lagu tu sedih sangat..leleh gitu..
jalan cerita teman ni pulak banyak tersengih,ketawa dari menangis...
so,..tak payahla lagu intro...
percutian di Pangkor kali nih ditaja dan dibahagi sama rata antara cik asbenn,cik sayang kita & tn haji...
teman cuma tukang booking bilik sajor...
dan nak dijadikan cerita lagik best...
teman nyaris-nyaris nak tinggal wallet dalam kereta..
mujur time tu blom naik feri menyeberang laut lagik..
mereka juga teman jemput utk join percutian nih..
datang bertiga bersama adik bam-bam dari Tlk Intan tapi cuma bawak 1 beg AF sajor..
camne la boleh muat semua baju sumbat dalam beg tu....
petang Jumaat tu kami semua naik feri pukul 6petang dari jeti Marina..
~ nasib baik abah dah sesiap beli tiket..teman sampai jeti pukul 5.15ptg!! ~
teman bertolak dari Taiping lepas solat Jumaat...
lagipon pagi tu big boss masih lagi on duty...
CikMat buat akrobatik dalam feri...
mentang2 la umie cuma boleh jeling aje sebab uwan,opah & atok ada sama...
kemain kamu tunjuk perangai kannnn.....
perjalanan dari jeti Marina ke jeti Pangkor cuma mengambil masa 10menet sajer...
harga tiket rm10 dan tiket tersebut adalah untuk perjalanan pergi & balik..
untuk parking kereta pulak,..rm5 sehari tapi takde bumbung la.....
tapi..apa ada hal..pasang ajelah car sunshade..abes cerita....
pada pendapat teman,..feri dari jeti Marina lebih selesa...
tambahan pulak perjalanannya tak mengambil masa yang lama...
last year masa teman pegi Pangkor..
tambang teksi pink ni cuma rm10 ajer..
sumbat la selagi muat satu teksi nih...
tambang dah naik jadi rm20!!!....
giler ahh.....gamaknya kalo teman pegi Pangkor lagik sekali tahun depan..
korang percaya tak tambangnya boleh jadi rm30 sekali perjalanan??.....
 nilah tempat kami menginap..
Pangkor Indah Beach Resort...
last year pon di sini jugaklah teman menginap...
harga bilik sangatttt reasonable somemore dekat aje dengan pantai...
~ aweks yang berdiri tu bukan papan gelongsor ye.... ~
teman amik 3 bilik & semuanya sebelah menyebelah..
senang nak buat sesi laung-melaung & tumpang toilet kalo emergency nanti....
masing2 nak turun pegi tepi pantai..
nak tengok sunset katanya..
feeling ala-ala foreigner...
tak payah carik la henbeg teman..
beg sandang tulah henbeg teman....

 percutian kali nih teman tak bawak kamera..
sebab abah bawak kamera canon dia..
teman tumpang pakai ajer...
jadi haruslah gambar teman yang paling banyak dalam kamera abah...
 gigih tu nak amik gambar sunset...
sambil layan tengok sunset...
kita layan jugak minum air kelapa muda...
ni baru betul feeling foreigner....

kita kenduri dinner beramai-ramai....
menu ikan ayam laut bakar,siakap 3 rasa,sotong katak versi besar goreng kunyit, 
sayur campur beserta sejug air fresh oreng....
total semua rm140++ tapi memang puas hati sebab sedap!!!
Selesai sesi sarapan pagi kat kedai Kak Milah...
~ breakfast aje dah kene charge almost rm50..pitamkejap..~
kami terus proceed untuk sesi tawar menawar harga nak naik bot...
at last lepas puas tawaf dari hujung ke hujung pantai...
dapat jugak rm15 sorang untuk bot berbumbung, 7 gogle untuk snorkling beserta safety jacket sorang satu..
CikMat tak payah gogle...bukan dia pakai pon...
meh la layan gambar GIGAM (gilagambar) kitaorg....
gile melampau kesengalannya...
seronok sangat memasing dapat pakai safety jacket..
korang tengok aje camne MIL teman gelak tengok gelagat anak menantu dia...
ni sebenarnya masih menunggu bot berbumbung sampai....
lama sangat..isi angin tayar dulu kottt.....


yang ni baru cukup korum...
fokuskan sikit kat adik bam-bam teman yang duk belakang tuh..
gaya lebey bawak jet ski...padahal..
 pasangan ombak rindu sengal kita...
big boss demam sebenarnya..
tapi kalo dah namanya sukakan air..
demam pon buat-buat macam tak demam...
 ni konsider pose paling seksi...
siap baring tu kat atas pasir...nasib baik MIL teman sporting..
dia pon tau menantu dia tu spesis camne...



 oh...i like..i like...i like...
sape lagik yang nak like gambar sendiri kalo bukan diri sendiri kan....
feeling macam baru menikah...hanimun aumm aummm gitu....
life guard kita dah asyik pandang laut ajer...
time naik bot laju tu toksah tanya la...
laju kemain adik tu bawak..siap amik korner baring lagik...
setiap kali adik tu amik korner..setiap kali tulah teman menjerit....
gile ko..buatnye jatuh dalam laut kang...tak pepasal ajer...
teman ni dah la pegi bercuti bawak warga emas.....
haduuiiii...memang macam tertinggal kat belakang kejap jantung nih rasanya....
lepas dah puas pusing keliling pulau tengok replika batu yang menyerupai ikan paus, kepala buaya,kepala penyu,pokok couple...bla..bla..bla..
baru ler kami semua diturunkan di Pulau Giam untuk snorkling..
mahaple ye takde gambar yang teman snap masa naik bot laju...
camne nak snap gambar kalo tangan dah kaku pegang batang besi tepi bot...

jejak aje kaki ke pulau tu..
maka bermulalah aktiviti bersengal-sengalan....
 sebelum berendam..kita layan aktiviti berbuai dulu....
ada pulak abg kat tepi tu buat suweet..suweet..
haiissshh..mahap bang ye..saya tak available!
setiap kali tengok gambar abah yang nih..
rasa cam nak gelak tapi tak sampai hati....
dah serupa supervisor pestcontrol ajer....
yang adik bam-bam pulak..dah serupa tak cukup oksigen...
tarik napas...hembuss.....

awek sorang ni pon sama gak sengal gila kamera...
gaya itu perlu!
1st time snorkling bersama-sama sambil pegang tangan dalam air..
giler romatik rasanya...sambil pegang tangan,..sambil lambai2 pada ikan dalam air...
tetiba rasa diri diva mengalahkan dobot....
ahaks!!
seksa jenuh nak boleh amik gambar dengan life guard sorang nih...
kemain seronok dia dapat main air...
 korang tengok...
CikMat sempat bukak kedai air laut tarik lagik.....
yang kat belakang tu pulak...
mak, abah dengan adik bam-bam baru timbul lepas snorkling...

dari pukul 10.30pagi kami bertapa di pulau nih..
pukul 2 petang baru call adik bot laju tu untuk amik....
jadi of coz anda-anda semua boleh bayangkan betapa
 "sunburn"nya kulit teman yang memang dah sedia burn nih..
nasib baikle seronok..so redha ajelah kaler kulit tambah burn..
hahahahahaha...

sampai kat pesisir pantai Teluk Nipah..
mak,MIL,sayang & cik asbenn layan pulak naik yang nih...

korang tengok..
kemain semangat acik-acik nih...
suka!! teman cuma mampu pandang aje sebab dah tak mampu nak naik...
lutut dah ketaq sebab lama sangat berendam..
hahahahahahaha.... jangan posing sakan sangat dik ooii..
pegang kuat-kuat..
ko tercampak kang..tak pasal jer...hikhikhik...
tadik kemain riang lagik acik-acik tu naik pelampung nih...
sekali bila adik tu pecut laju-laju..
terus terperosok tunduk acik-acik nih.....
tudung nak tercabut tuh..

sebelum balik bilik..masing2 tapau nasi bawak balik..
tak larat dah nak turun lagik sekali..
harusss kene rehat dulu...
kulit muka masing-masing dah rasa tegang sebab lama sangat sauna dalam air garam..

petangnya pulak...
kami jalan-jalan tawaf keliling pulau..
oleh sebab ramai ahli kabinet yang join percutian kali nih...
kami sewa sebuah kereta & sebiji motor....

 hajat hati nak verangan kejap jadi minah rempit..
tapi.....kaki pulak tak berapa sampai nak jejak tanah...
haissshhhh!!.... tak jadi minah rempit pun takpelah..
dapat bawak motor pon kira ok!diaorg bertiga aje yang konker motor... teman cuma dapat tumpang kejap jer..
tu pon time CikMat pengsan....

malamnya,lepas aje dinner..masing-masing pengsan awal....
tak koser dah nak sembang bagai..
masing-masing dah rasa cam nak tercabut lutut,tercabut lengan bagai..
semua gara-gara sakan snorkling sambil berenang pagi tadik....
sapu losyen seluruh badan untuk CikMat...
sapu losyen serba sikit kat diri sendiri...
terus pitam atas tilam.....krrroooohhhh..kkrrrooohhh....

Ahad, 20 Mei 2012






masing-masing bangun awal pagi tu..
kata nak layan angin ombak rindu pagi-pagi..
maka...terjadilah gambar-gambar nih..

 dua beranak ni korek lubang untuk apa sebenarnya..
lain macam aje kedalaman lubangnya...
korang jangan macam-macam..
tempat awam ni weh!!.....hahahah berbuai sambil tunggu anak raja mana-mana datang masuk meminang...
kapal battleship satu ye untuk salah satu hantaran nanti.. ombak rindu laki-bini....nampak tu..kaki dah berjengket pon..
still lagik nak tolak buai tu ke belakang..
kekunonnye kasik buai laju-laju..anjakan lebey.... kaler kulit pon dah seakan sama...perangai pon lebih kurang....
pagi-pagi dah mandi laut....gigi pon tak gosok!!bila nampak gambar ni mesti nak ketawa..
gigih model berdiri kat situ tak bergerak-gerak..
kamerawoman tengah adjust kasik masuk sekali ombak & kapal2 battleship kat belakang tu....

settle sarapan pagi & mandi...
barule bergerak untuk sesi sopping mengempiskan poket....
sebelum sopping,..singgah kejap kat Kota Belanda...
jom..kita layan gambar...

 teman,MIL,sayang,mak teman....nampak macam seakan-akan aje hidung teman & mak...
ahaks!! kata adik bam-bam teman....
"nko ni kakyong macam baru umo 20taun..."
laa.....ko baru tau ke,dik?...... adik bam-bam teman....
4hb Jun ni melapor diri kat Institut Baitumal...
amik Dip Perakaunan....
~ dik,..muka nko lagi besarrr dari muka kakyong....~ jelitawan....oh,..lupa pulak nak bagitau..
budak lelaki baju cokelat tu adik bongsu teman.. *perasan* sekali lagik bersama adik bongsu....
he..he..he..he..drama sebabak....bingung!

lepas dah puas bergambar macam nak rak kat Kota Belanda..
kita layan pegi Tokong Fo Ling Kuan...

~ gmbr pinjam dari google sbb taman idak ngambik gambar tokong ni..tak koser! ~
 yang menarik cuma sebab ada ikan yang tersangatle besar... laa.....kat sini pulak dia layan ombak rindu...
ok..abes sesi tawaf...
sekarang sesi kempiskan poket....teman takde beli banyak2 pon...
takde sape nak makan kang...

oleh sebab kereta proton yang kami sewa tu manual....
terpaksa la teman jadi 2nd driver....
cik asbenn teman tak berapa expert bawak kereta manual nih....
~ mujur teman BOLEH bawak manual & auto ~
sangat mencabar hoke bawak kereta manual bila
turun naik bukit + lalu selekoh yang giler babas punye selekoh..
tak payah mimpi nak nak tukar gear 4...semedang gear 2 & 3 ajer...
kalo tak,..memang ko mengundur time naik bukit kalo pakai gear 4..
memang cepat jahanam gear box kereta....
1st trip ke jeti adalah abah,mak & adik bam-bam beserta deretan beg..
~ time ni abah bawak kereta ~
2nd trip barule MIL,CikMat,sayang & cik asbenn....

 diaorglah model sebab model tetap dah kene bawak kereta...kitaorg 3 beranak pakai baju bau kedai sebab dah abes baju bersih dalam beg...
hahahahhahaha...

sekian ajelah cerita bercuti kali nih....
bulan ni aje 2 kali teman pegi bercuti...
macam biasa...gambar adalah yang paling banyak....
tapi,teman tau korang suka tengok gambar kan....
bulan depan masih ada lagik ke agenda bercuti ni,boss?....
teman memang suka bab makan angin nih....
hahahahahahha.....

07 di bercham - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bercham - Google Blog Search


Klinik 1Malaysia Bukti Keprihatinan Kerajaan BN - Visitors Counter

Posted: 06 Jul 2012 12:49 AM PDT

IPOH, 6 Julai - Tatkala kos untuk menjaga kesihatan terus meningkat, inisiatif kerajaan Barisan Nasional (BN) memperkenalkan Klinik 1Malaysia amat dialu-alukan oleh rakyat, khususnya golongan berpendapatan rendah.

Dengan bayaran hanya RM1, rakyat boleh mendapatkan rawatan dan perkhidmatan kesihatan dan perubatan di klinik itu yang diwujudkan di kawasan berhampiran tempat tinggal mereka bagi kemudahan mereka.

Klinik 1Malaysia membuktikan keprihatinan kerajaan dalam memastikan rakyat negara ini mendapat perkhidmatan kesihatan yang sempurna tanpa mengira kawasan itu dikuasai kerajaan mahupun pembangkang.

Sejak dimulakan pada 7 Jan 2010, kini terdapat 50 buah Klinik 1Malaysia diwujudkan di seluruh negara dengan peruntukan sebanyak RM10 juta.

Di Perak, sepuluh buah buah klinik ditubuhkan yang mana enam daripadanya terletak di kawasan yang dikuasai parti pembangkang iaitu di Teluk Intan, Bercham, Taiping, Menglembu, Taman Medan Bersatu ,Taman Medan Pengkalan dan Meru Raya. Empat lagi terletak di Ipoh, Seri Iskandar, Manjung dan Kampar.

Penubuhan Klinik 1Malaysia di kawasan-kawasan pembangkang tersebut membuktikan kerajaan pimpinan BN tidak pernah "pilih kasih" dalam memberi kemudahan dan kesenangan kepada rakyat sepertimana dakwaan sesetengah pihak.

Bagi seorang penduduk di Kampung Tersusun Tasek, Bercham, Zairol Iskandar, berpendapat penubuhan Klinik 1Malaysia di kawasan Bercham merupakan inisiatif kerajaan dalam memberi kemudahan perubatan yang terbaik kepada rakyat.

"Bercham ini kawasan pembangkang...jadi bukalah mata untuk melihat sendiri sumbangan kerajaan BN kepada rakyat," kata pekerja swasta berumur 35 tahun itu ketika ditemui Bernama baru-baru ini.

K.S Nadrayan, 61, yang membuat rawatan susulan penyakit darah tinggi di Klinik 1Malaysia itu berkata usaha kerajaan menubuhkan klinik itu banyak membantu meringankan beban rakyat seperti dirinya.

"Saya bangga dengan usaha kerajaan membina Klinik 1Malaysia. Sesiapa sahaja boleh datang ke sini (klinik) untuk dapatkan rawatan tanpa mengira kaum. Bila saya buat rawatan di sini, mudah untuk saya ulang alik dari rumah," katanya yang tinggal di Bercham Jaya.

Katanya, layanan yang diberikan oleh pegawai perubatan dan jururawat di klinik itu juga amat baik.

Seorang penjawat awam Mok Weng Cheong, 52, dari Taman Rima Gamilan, Bercham berkata kerajaan tidak memilih bangsa dan kawasan dalam memberi bantuan kepada rakyat.

"Dia (pembangkang) boleh cakap apa yang dia nak cakap tentang penubuhan Klinik 1Malaysia ini. Terpulang pada kerajaan nak buat apa kerana kerajaan ada hak dan mempunyai tanggungjawab untuk membantu rakyat," katanya.

Katanya Klinik 1Malaysia yang beroperasi dari 10 pagi hingga 10 malam setiap hari memudahkan orang ramai mendapatkan rawatan kerana kebanyakan klinik swasta dan juga klinik kerajaan yang lain berhampiran kawasan itu tutup pada cuti hujung minggu dan cuti umum.

Penolong Pegawai Perubatan Klinik 1Malaysia Bercham, Zamri Shaari berkata klinik tersebut merupakan antara klinik IMalaysia di negeri ini yang merekodkan jumlah pelanggan paling ramai.

Beliau berkata purata pelanggan yang datang ke klinik itu setiap hari adalah 200 orang manakala pesakit yang mendapatkan rawatan susulan kira-kira 40 orang dan selepas dua tahun penubuhannya, ia mencatatkan lebih 100,000 pelanggan.

"Perkhidmatan yang ditawarkan bagi kes-kes ringan antaranya demam, batuk, selesema, luka kecil dan rawatan susulan bagi kencing manis dan darah tinggi. Seorang pegawai perubatan secara bergilir-gilir ditempatkan di klinik," katanya yang telah berkhidmat dalam bidang perubatan selama 14 tahun.

Seorang pekerja Majlis Perbandaran Teluk Intan Muhammad Shuib, 42, berkata beliau dan isterinya Azlina Ahmad Damanhuri, 35, sering membawa keempat-empat anak mereka yang mengalami demam atau batuk mendapatkan rawatan di Klinik 1Malaysia.

"Ubat yang dibekalkan oleh klinik ini sesuai untuk anak-anak saya dan cepat menyembuhkan penyakit mereka" katanya.

Seorang nelayan, Chea Seng Chai, 43, dari Sungai Burung Bagan Datoh pula berkata Klinik 1Malaysia yang beroperasi sehingga ke malam memudahkan beliau membawa keluarga mendapatkan rawatan dan berterima kasih kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak kerana mewujudkan klinik berkenaan.

- BERNAMA

07 di kampar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kampar - Google Blog Search


FUYOH! DR ZAMBRY SELESAIKAN MASALAH RAKYAT <b>DI KAMPAR</b>!

Posted: 06 Jul 2012 06:00 PM PDT

Isu penempatan yang membelenggu penduduk Kampung Sahom, dekat Kampar akhirnya menemui jalan penyelesaian apabila 63 daripada mereka menerima surat tawaran Borang 5A dari Pejabat Tanah Daerah Kampar untuk fasa pertama.

Setelah terpaksa menunggu lebih berpuluh tahun untuk memiliki tanah milik kekal, akhirnya masalah itu dapat diatasi hasil usaha gigih kerajaan negeri di bawah kepimpinan Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir.

Salah seorang penerima Borang 5A, Deram Shah Taharim, 53, memberitahu keluarganya terpaksa menunggu hampir 10 tahun sebelum masalah tersebut berjaya diselesaikan oleh kerajaan negeri.

"Saya berasa begitu gembira kerana terpilih menerima Borang 5A dan amat berterima kasih kepada Dr Zambry di atas keprihatinan beliau menyelesaikan masalah penduduk tertangguh begitu lama," katanya.

Bagi warga emas Nor Ahmad Samsudin, 69, tiada apa yang menggembirakan buat dirinya dan keluarga apabila pemohonan yang sudah memasuki generasi ketiga akhirnya diluluskan oleh kerajaan negeri.

Read more...

07 di teluk batik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di teluk batik - Google Blog Search


Cyda Yusof: Team building <b>di Teluk Batik</b>!

Posted: 06 Jul 2012 01:42 AM PDT

Hollaa..hollaaaaa.. (tiba-tiba) Vavava.. sila tengok tajuk. Akhirnya, setelah selamat menghabiskan masa 3 hari 2 malam di marina cove, maka terhasillaa gambar-gambar di bawah. Gambar ada banyakkkkk saanggggattttt!! tapi hanya mampu tampal yang ni jek.. tak lalu nak copy satu-satu. pening ai

 Aucakkk!! gambar atas adalah senaman pagi sebelum mendaki bukit. Haiisshh rasa nak tercabut lutut ai.. gambar bawah pulak adalah group saya, HARIMAU MALAYA!!
 Yang topi merah itu GM saya..hehehehehe... gempak tak? satu group dengan GM hokeys! bertuahnya kami..ngeh..ngeh (^..^)V
 Eh, penat buat peace, tak nampak rupa. cehhhh...

 Ini masa buat promosi produk hutan. yo yo ooo jek.. gemuknye aiiiii..
Gambar kat bawah pulak adelah gambar masa rakit.. ai kan pendek, so kena tunggu sampai kat tepi betul-betul baru boleh turun. muehehehe.

Tengok tuh! terkedek-kedek aku nak turun! haiiisssshhh... erm, tu jek kot yang nak di war warkan buat masa nie tentang aktiviti di opis. Kalau ade lagi ai kongsikan..

Okey, bye!



07 di bota - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bota - Google Blog Search


Labun Cikgu Lin: CALON BN <b>BOTA</b> 1995 HANYA BERI RM250 <b>...</b>

Posted: 26 Jun 2012 08:26 AM PDT

Calon ADUN Bota 1995 adalah Cikgu Ismail Hasbollah (sekarang Dato'). Beliau adalah seorang Guru Besar macam aku juga. Merupakan bapa saudara (bau bacang) denganku ..... itu sebab aku memanggilnya KICU sebab dia adalah anak bongsu dalam keluarganya.
Kali pertama beliau menjadi Penceramah Politik adalah di PRU 1982 apabila aku jemput beliau ke Serkai Jadi, Tronoh disebabkan aku tak ada kawan nak berceramah dan juga aku masa itu baru berumur 24 tahun memang perlu ditemani oleh seseorang lebih tua .  


Beliau yang baru balik dari Sungkai (keluarganya kahwin) mengikut aku bersama-sama dengan Cikgu Norwi dan Ibrahim Kerani Pengulu Bota. Selepas itu, beliau telah diberi kepercayaan untuk bergerak sendiri di bawah arahan Cikgu Syed Mustar dan Cikgu Khadri Harun sebagai Penyelaras Bilik Gerakan DUN Bota.


Teringat aku .... selepas PRU 1982 ... aku dipanggil oleh Cikgu Khadri ... "Nah ... ini yang ada sebabnya anakanda banyak pergi beri ceramah" katanya. Aku buka sampul surat .... ada duit ... RM40.00 ...hatiku berkata "Ada upah ker?" 


Berbalik kepada cerita asal .... 


Aku sebagai Setiausaha Bilik Gerakan DUN Bota menganggap, akulah Setiausaha Calon. Tapi, dia memilih Cikgu Ismail Ali Gul sebagai PENGAPITnya .... (memang sesuai pun sebabnya .... mereka INTIM dalam MAYC).


Semua Jentera PRU akan menerima saguhati dari Bahagian semasa bertugas. Aku sebagai Setiausaha Bilik Gerakan BN DUN Bota telah diberi RM300.00
DI SINILAH BILIK GERAKAN PRU 1999
DUN BOTA (DULU KAYU)
Segala tugas dan keraian ,aku terpaksalah tanggung sendiri seperti minum, rokok dan sebagainya. Berlainan dengan Bilik Gerakan Parlimen di mana semuanya disediakan sejak mula lagi. Terpaksalah aku gunakan RM aku sendiri demi mendapatkan kerjasama dan memberi keseronokan di kalangan pembantu aku dan para pengunjung.
Kali pertama aku diberi RM100.00 dari beliau. Aku terima dengan senang hati, maklum ler aku tahu dia bukannya ada duit sebabnya ... dia pun serupa aku jugak, Guru Besar dan mungkin aku lebih sikit sebab isteri aku bekerja .... isterinya Suri Rumahtangga Sepenuh Masa.


Kali kedua, sebelum aku pergi ke Teluk Intan untuk berjumpa dengan Tan Seri Ramli Ngah Talib (atas arahan Setiausahanya) di SK Kampong Bahagia .... aku dipandu oleh En. Pilus (Pembantu Paling Setia) aku singgah dan diberinya aku RM150.00


"Tolong bagi orang minum .,.. mintak dengan Cik Meri" katanya sebelum aku berangkar pergi. Cik Meri adalah  Pekedai Kopi sebelah Bilik Gerakan DUN Bota.


"Ok" kataku kepadanya ...aku akur sebab masa itu, AKU MENGANDAIKAN... AKULAH SETIAUSAHA BELIAU.


Setelah kembali dari berjumpa Tan Seri yang mulanya di SK Kg Bahagia ..... terus diarahkan menunggu di Bilik Gerakan Parlimen Pasir Salak aku terus ke KEDAI MERI.


"Bak deposit" katanya ....


Aku beri RM100.00 kepadanya. Keesokannya, aku mulalah mengorder Kopi O dan Tea untuk minuman petang .... tak adalah aku keluar duit sendiri .... tapi jumlahnya aku rasa tak banyak pun .... bukan selalu dan selepas itu dah ada Bekalan Harian (petang dan malam)


Setelah BN menang, aku berjumpa dengannya ... sekarang bukan Cikgu lagi ... dah jadi ADUN Bota .... tujuan aku adalah untuk meminta RM100.00 yang dijadikan DEPOSIT .... tau apa jawabnya ?


"Mana ada bil-bil selepas pukul 12.00 semalam" katanya serious


Aku balik dalam keadaan TERKEJUT BERUK ... usahkan nak ucap TERIMA KASIH .... tapi empat tahun berikutnya .... aku cari beliau .... aku dapatkan juga RM100.00 itu sebabnya ... HATI SAKIT dan kebetulan aku lalu dan ter- nampak beliau sedang memegang senapang memburu tupai di dusunnya.


PRU 1999 dia pulak TERKEJUT BERUK sebabnya .... DIA KALAH di tangan USAILI ALIAS , PKR
Selepas itu, aku pulak TERKEJUT BERUK sebabnya .... PRU 2004 beliau dilantik sebagai Pengarah PRU BN Parlimen Parit hinggalah  PRU 2008 .... sebabnya aku terkejut .... DIA BUKANKAH CALON KALAH PRU 1999?. 


Aku sebagai Penyelaras Operasi Tebus (lantikan Ketua dan Timbalan Ketua Bahagian sejak 2002) sejak itu, kami di DUN Bota, mengambil ketetapan .... BOTA GUNAKAN SUKARELAWAN dan Jentera PRU Bahagian adalah BONUS SAHAJA.


Menanglah PARIT 3 - 0 sejak PRU 2004 lagi hingga kini dan Insya Allah PRU 13 akan datang.

07 di malim nawar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di malim nawar - Google Blog Search


Balik kampung <b>Malim Nawar</b> | Nama Saya Sop

Posted: 01 Jun 2012 07:34 PM PDT

Selamat sejahtera kepada semua rakan.

Update ringkas blog pagi ini. Kami akan bertolak ke Perak untuk ke rumah moyang Baby Auni. Ahli keluarga baru, mesti diperkenalkan kepada moyang :)

Lagi pun, ada kenduri saudara di belah Mrs Sop. Cuti-cuti sekolah mesti banyak kenduri kahwin, bukan?

Lagi pun, di Malim Nawar, Perak tidak pasti lagi ada talian UMobile atau tidak, jika tiada, esok pula baru kemaskini entry blog.

Apa-apapun, doakan perjalanan kami selamat pergi dan kembali. Amin



Description: Balik kampung Malim Nawar, Rating: 5, Reviewer: Sop Nama Saya, ItemReviewed: Balik kampung Malim Nawar

07 di beruas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di beruas - Google Blog Search


Empat Deretan Kedai Terbakar <b>Di Beruas</b> Menjelang Sambutan <b>...</b>

Posted: 22 Jan 2012 02:15 AM PST

SAMBUTAN Tahun Baru Cina bagi tiga orang peniaga di Pekan Beruas tidak bermakna lagi selepas kedai tempat mereka mencari rezeki musnah dalam satu kebakaran di Jalan Kolam Air Beruas, hari ini.

Dalam kejadian tersebut, sederet kedai separa papan empat pintu musnah dalam kejadian kira-kira jam 11 malam.

Sebuah jentera Bomba dengan kekuatan tujuh orang anggota dari Balai Bomba Pantai Remis yang diketuai oleh Penolong Penguasa Bomba yang juga Ketua Balai Bomba Pantai Remis, Mohd Razlan Khalid berjaya memadam dan mengawal kebakaran tersebut sepenuhnya dalam masa 30 minit.

Chin Sin Huat

Seorang mangsa,  Chin Sin Huat, 52, berkata kejadian tersebut dimaklumkan oleh seorang jiran ketika sedang berehat bersama keluarga di rumah yang terletak di Taman Anggerik tidak jauh dari tempat kejadian.

"Saya sekarang kehilang punca pencarian memandangkan peniagaan ini merupakan pendapatan utama sejak 20 tahun lalu.

"Lebih menyedihkan lagi, esok kita akan menyambut kedatangan Tahun Baru Cina," katanya.

Chin Ngeow @ Chin Niou

Bagi Chin Ngeow @ Chin Niou, 71, beliau berharap pihak kerajaan dapat menghulurkan bantuan bagi beliau memulakan semula perniagaan kedai runcit yang diusahakan beliau sejak 15 yahun lalu.

Menurutnya, mungkin pihak berkuasa dapat memberikan ruang atau tempat baru bagi beliau memulakan perniagaan memandangkan beliau terpaksa menyara empat orang anaknya.

Lie Tik Chuan @ Lee Teik Mok

Seorang lagi mangsa, Lie Tik Chuan @ Lee Teik Mok, 66, berkata masih lagi terkejut dengan kejadian itu yang memusnahkan sama sekali kedai runcit yang diusahakannya sejak 15 tahun lalu.

"Walaupun sedih dengan kejadian itu, namun saya bersyukur kepada Tuhan kerana tiada sesiapa pun yang kehilangan nyawa atau cedera.

"Kedatangan Tahun Baru Cina esok tetap akan disambut bersama keluarga walaupun dalam keadaan bersedih," katanya.

Dalam perkembangan yang sama, Ketua Umno Bahagian Beruas, Datuk Abdul Manaf Hashim, telah menghulurkan sumbangan kepada ketiga-tiga mangsa bagi meringankan beban mereka menjelang sambutan Tahun Baru Cina, hari ini.

Penasihat Menteri Besar (Hal Ehwal Kaum Cina) yang juga Pengerusi Gerakan Perak, Datuk Chang Ko Youn; Naib Ketua Umno Bahagian Beruas, Azman Noh dan Pegawai Khas Menteri Besar yang juga Timbalan Ketua Umno Bahagian Beruas, Datuk Azhar Ahmad turut menziarah mangsa. — Nooraini Mahamad.

07 di bagan serai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bagan serai - Google Blog Search


Ceramah <b>Di Bagan Serai</b> - 29/06/2012 - Mai! Bincang-Bincang

Posted: 02 Jul 2012 08:45 AM PDT

Ceramah Di Bagan Serai - 29/06/2012






07 di tambun - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tambun - Google Blog Search


cerita_silat - Dewi Siluman Bukit Tunggul | Banjir Darah <b>di Tambun</b> <b>...</b>

Posted: 28 Jun 2012 01:35 AM PDT

, , , , , , , , , , ,

Dewi Siluman Bukit Tunggul | Banjir Darah di Tambun Tulang Dewi Siluman Bukit Tunggul | Banjir Darah di Tambun Tulang Dewi Siluman Bukit Tunggul | Banjir Darah di Tambun Tulang http://cerita_silat.mywapblog.com
selamat datang pecinta cersil/komik online . Bagi yg senang baca cersil/komik lewat HP (enaknya bisa dibawa kemana2,n gak ribet.dan tampilannya oke banget/penuh warna) silahkan baca selengkapnya di :
http://cerita_silat.mywapblog.com
tersedia banyak judul yg telah kami posting.
semoga dapat menjadi hiburan yang menyejukkan BATHIN anda
"salam damai dari orang SITUBONDO"

T E R I M A K A S I H......!!!!

07 di padang rengas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di padang rengas - Google Blog Search


.: <b>Padang Rengas</b>, Kuala Kangsar ^_^

Posted: 06 Jul 2012 01:15 AM PDT

yeah, hari nie cuti.. =D kemarin sukan sekolah so hari nie cuti peristiwa, bleh rehat2, online 24 hour, lyan running man, layan I Do..mo bgi rehat otak ku nie kjap sbb hari2 hadap RPH jak kerja, hehehe..
sebelum nie dak da kesempatan mo crita d mana aku praktikal, mana aku tinggal, ngan sepa, wat apa, sekolah mana and so on, jadi hari nie aku merajinkan diri ckit menaip, ngaa~~ tp hari nie mo crita tempat tinggal ku jak la, esok lusa or minggu depan bru crita pasal sekolah (nmpk btul mlas mo menaip, hahaha)..
right now aku stay umah pacik ku di Taman Utama, Padang Rengas, Kuala Kangsar, dia dak bagi aku sewa rumah luar, dia suruh tinggal di rumahnya jak practical nie..sekolah tempat aku praktikal just beside the taman, sgt2 dekat..jalan kaki pun boleh tp bepeluh jugak la bru smpai sekolah so pacik ku bgi 1 keta, ngee~~ dia ada dua keta, 1 dia pkai 1 dia bgi kami guna kehulu ke hilir, proton iswara, baik kan pacik ku, dak berkira langsung..sebelum aku praktikal pun dia dah ganti baru part kereta 2, ganti tayar, ganti seat, ganti bateri sbb dia takut aku kena sekolah di Sungai Siput, jauh dari rumah so dia pastikan kereta 2 selamat di pkai jalan jauh, tp last2 sekolah sebelah taman yg aku dapat,hehehe..aku tinggal isi minyak jak la utk pkai p sekolah e2 pun lmbat habis sebab sekolah dak smpai pun 5 minit dari rumah..aku first isi minyak sehari sebelum praktikal, rm30 and smpai skrg ada 1 bar lebih lagi, even aku selalu bawak p pekan yg jaraknya dalam 10 minit pun still minyak 2 dak luak, jimat kan, hehehe..and kereta nie la satu2nya di sekolah yang bunyinya menderum mcm kereta sport, sbb exzos nya besar..hahaha.. first2 2 aku risau jgk, boleh ka kereta nie masuk dalam sekolah ngan bunyinya mcm mo p racing jak, tp lantak la, dak kan mo parking d luar baru jln kaki, bilik guru ngan pagar luar bukannya dekat..but then after 2 weeks dak da jgak cikgu2 komen, that's mean ok la 2, selamat, hakhakhak..
dalam rumah nie semua lengkap..2 bnda yg aku suka, wifi ngan pemanas, hehe..ada wifi dak la aku susah2 mo bli broadband, save bajet ku ckit, 'cewah, mcm la ko yg bayar bil broadband 2, tgk2 mmk mu jgk yg ko suruh byar kan..' mgkin, hahaha..pemanas?? 'sblum nie ko pkai pemanas ka mandi baru p kelas awal2 pagi? buang tebiat la 2' dak la, since bnda 2 ada kita guna la kemudahan..sblum nie aku malas p kelas sbb mndi air sejuk 2 la, *bgi pelempang ngan diri sendiri*, hakhakhak..actually, sjak start practical nie pagi2 aku ssh btul mo kluar dari selimut, sejuk smpai tulang even kelajuan kipas just no.2..klu mo matikan kipas 2 lain crita plak jadinya, aku plak nnt yang dak boleh tdur, so dengan adanya pemanas boleh la aku psycho diri aku sendiri.. 'bgun la ira, skrg nie sejuk, klu ko turun di bawah 2, air mendidih pun ada klu mo pkai mndi, hilang la sejuk 2 trus'..huh, mcm 2 la aku didik diri sendiri, automatik aku bgun punya p mndi..dan disebabkan pemanas 2 la aku punctual dtg sekolah, dak prnah lmbat bgun, sblum 7.10am mmg ada uda aku tepacak dalam sekolah, hekhekhek..
biar pun semua kemudahan ada utk aku practical nie and boleh dikatakan segala2nya FREE tp dak boleh la aku wat rumah nie mcm hotel, sedar diri la jgk aku nie menumpang rumah org, hehehe..so, aku beli brang dapur, hari2 masak utk mkn mlm (pagi-ptg di sekolah so dak bleh masak waktu lain), kdang lepas sekolah bli lekor bawak balik, smpai umah wat air panas, trus minum ptg, cuci piring and so on.. weekend plak, kemas rumah, cuci kain, masak utk sarapan, tghari n mkn malam and wat apa yg patut..apa2 pun give and take and my mom pun pesan 'tlong macik mu, masak, cuci piring, jgn macik yg wat n klu ada masa p la bli ayam, ikan, sayur and brg2 rumah' so, i'll make sure semua keperluan dalam rumah nie cukup so that we all live happily ever after, tiba-tiba, hahaha..
tdi mcm mlas menaip, skali menaip 3 4 perenggan juga di hentam,hakhakhak..ok, tgk gmbar jak la uda..

bilik ku ngan c ain, hehehe.. ^_^
baby sean, dia la penghibur kami skrg nie di rumah..gmbar nie time dia kecik and mac d luar negara..either di london (tempat his dad) or kuwait (tmpat his mom kerja), aku pun dak sure..parentsnya kerja luar negara yang berlainan so wat sementara nie drg suru famlynya (macikku) jaga..his mom malaysian and his dad omputih so kacukan dua benua yang mnghasilkan baby comel nie, aku pun geram tgk..
dulu macik aku crita time first time c sean dtg cnie dia ckp bi jak..tp skrg nie hilang uda bi nya, hentam melayu uda, hahaha..tp kdg2 kluar jgk bi nya, mcm hari 2 aku, c ain n dia bejalan bertiga, dalam kereta 2 tiba2 dia ckp, 'kak tired', hehe..klu org ckp bi, dia marah, tp dia faham sebenarnya..aku pernah test satu kali,
s: kakak, mndi la..busyuk la..
s: ................ (dia mlas mo layan la 2)
trus dia p beg ku cari tuala, hahahaha..dia pun selalu b'skype ngan mommy and daddynya..klu daddynya tanya dalam bi, dia reply dalam bm, trus daddynya blank, bhahahaha..
Pokok-pokok malaysia uda di balakang, hehehe..

smbut birthdaynya minggu lalu, wat party kecil jak, just bli kek and kfc bucket..at the end tiada rupa kek uda, mmg semua bhagian dia ptong2 main..
nie gmbar tdi, aku mngemas baju lepas di lipat..dia p kacau bru ambik tudung dalam ku bawak main..ada gmbarnya c ain ambik time aku kac pkai dia tudung tp aku dak upload la, hahaha..
aku suka tgk dia pkai kemeja, hensem and comel so aku suru dia posing utk ambik gmbar, tp dia p wat gaya nie, pura2 tidur, sot,hehe..but still nice.. ^^

07 di pengkalan hulu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pengkalan hulu - Google Blog Search


Event Rakit Berhias <b>di</b> Tasek Takong, <b>Pengkalan Hulu</b>

Posted: 05 Jul 2012 04:57 AM PDT

Ehem.....hehehe. Ibu nak updated event yg ibu join kat tempat ibu.
Event ni adalah Pertandingan Rakit Berhias...event ni once a year.
So ibu amik peluang ni join tgk mcmn rakit berhias tu.
Mana tau taun depan rezeki ibu dpt pindah dok dekat ngan abah... ^_^
Biasa kecik2 dulu kat kelantan tgk kereta berhias je..hihihihi.
So layan pic k...
 *Band sek ibu yg dijemput utk memeriahkan event ni waktu siang*





*Beberapa rakit yang bertanding malam tu*



07 di manjung - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di manjung - Google Blog Search


<b>Manjung</b> daerah pertama <b>di</b> luar Ipoh jadi lokasi kayuhan DS <b>...</b>

Posted: 15 Jun 2012 01:27 AM PDT

Manjung menjadi daerah pertama siri kayuhan sambil bekerja di luar daerah Kinta yang kini menjadi medium terbaru Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir untuk mendekati dan menyelami permasalahan rakyat Perak.

Bermula di bandar Lumut dan berakhir di Pengkalan Baharu dengan jarak sejauh kira-kira 30 km, Zambry mengakui laluan itu cukup mencabar kemampuan dirinya dan peserta yang lain.

"Ini merupakan kayuhan pertama di luar Ipoh dan saya cukup gembira melihat pelbagai lapisan masyarakat menyambut kehadiran rombongan kami.

"Selain itu, pelbagai masalah telah dibangkitkan rakyat membabitkan isu jalan, rumput dan juga pasar Pantai Remis.

"Saya juga dimaklumkan ada masyarakat Cina di kawasan ini mengemukakan permohonan kepada kerajaan negeri tetapi sehingga hari ini tiada maklum balas diberi," katanya kepada pemberita selepas Majlis Bersama Usahawan TEKUN di Marina Island Resort, dekat Lumut, hari ini.

Zambry berkata, melalui pendekatan itu, rakyat dapat bertemu dan meluahkan masalah mereka secara santai dan tanpa sebarang protokol.

"Saya tidak mempunyai masalah untuk berjumpa rakyat dalam suasana santai dan tanpa sebarang protokol.

"Selain itu, saya juga sedang memikirkan cadangan siri kayuhan ke daerah yang lain pula kerana ia merupakan kayuhan sambil bekerja untuk mendekati dan menyelami permasalahan rakyat Perak.

"Jika menaiki kereta, sudah pasti saya tidak dapat menghidu pelbagai bau kurang menyenangkan yang berpunca daripada projek ternakan haiwan di sepanjang laluan kayuhan hari ini," katanya lagi.

Pendekatan kayuhan Menteri Besar itu semakin diterima rakyat Perak dan pihak pembangkang iaitu PAS Tambun juga turut meniru usaha itu dengan menganjurkan aktiviti kayuhan basikal pada setiap bulan.

Sebelum ini, Zambry dilaporkan berkata, penghijrahan cara pemikiran parti PAS itu ternyata menunjukkan kaedah yang digunakan Barisan Nasional (BN) adalah antara yang terbaik dalam usaha untuk menyelami masalah selain mampu menjalinkan hubungan ukhwah bersama rakyat.

"Apa yang menariknya, mereka sudah tahu saya menggunakan aktiviti berbasikal dan sekarang saya mendapati minggu lepas Pemuda PAS Tambun pun membuat 'fun ride' juga.

"Baguslah mereka ikut kita…saya mula sedar mereka meniru apabila melakukan kayuhan ke kawasan Manjoi dan ketika itu mereka pun sedang menganjurkan aktiviti yang sama…baguslah macam tu," katanya.

 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved