Jumaat, 8 Februari 2013

07 di hutan melintang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di hutan melintang - Google Blog Search


Program Gong Xi Fa Cai <b>Di</b> Dewan Cina Pekan <b>Hutan Melintang</b> <b>...</b>

Posted: 05 Feb 2013 04:03 PM PST

image

image

Tarikh 5.2.2013 Selasa

07 di langkap - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di langkap - Google Blog Search


Ini <b>Langkap</b> Apiaty Jika Tak Diusung Golkar | Rakyat Sulsel

Posted: 05 Feb 2013 01:20 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Ini Langkap Apiaty Jika Tak Diusung Golkar ... MAKASSAR – Bakal calon Wali Kota Makassar, H Apiaty K Amin Syam menyiapkan upaya lain jika tak diusung Partai Golkar di Pemilihan Wali Kota (Pilwalkot) Makassar 2013.

07 di trolak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di trolak - Google Blog Search


Blog Felda: felda <b>trolak</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Dec 2012 04:45 PM PST


Aku masih ingat, pada bulan November 1975 aku bersama-sama keluargaku pertama kali menjejakkan kaki ke Felda Trolak Selatan. Pada ketika itu aku hanya berumur 10 tahun. Seronok sangat apabila di sepanjang jalan masuk ke Felda kami melalui jalan yang berbukit-bukit serta pemandangan anak-anak pokok sawit saujana mata memandang. Berbeza sekali dengan kawasan bendang di Bagan Serai tempat aku dilahirkan dan dibesarkan sebelum ini.

Kami sampai di perkarangan Pejabat Felda Trolak Selatan kira-kira jam 1.30 tengah hari. Selepas menunggu hampir setengah jam, abah mendapatkan kami sambil tersenyum dan berkata, "Dah. Dah dapat dah. Nombor 380. Jom kita ikut pegawai tu tunjukkan rumah."

Sampai saja di lokasi yang ditunjukkan, kami sekeluarga terus sahaja turun daripada van meredah lalang tebal yang tumbuh di sekeliling rumah.

"Wah, bestnyer. Inilah rumah kita. Jom kita sapu lantai. Lepas ni bolehlah bawa masuk barang-barang."

Di sebelah rumah kelihatan juga kesibukan sebuah keluarga mengemas rumah kerana mereka juga baru sampai seperti kami. Masing-masing ceria kegembiraan.

Abah terus sahaja mengeluarkan sebilah parang lalu menebas lalang untuk laluan kami masuk. Rumah kayu dengan dua bilik tidur, dinding kayu "berkambi" serta berberanda merupakan kediaman yang begitu indah buat kami. Tidak ada sesiapa pun yang kedengaran merungut tentang apa-apa kekurangan pada masa itu. Semua diterima dengan rasa syukur dan hati yang terbuka walhal keliling rumah semak, ruang rumah sempit, jalan ibarat lorong balak, tiada elektrik, paip air berkongsi dengan 5 rumah yang berdekatan dan mungkin banyak lagi jika hendak disenaraikan kekurangan yang terpaksa dihadapi.

Abah kata esok kena bangun awal sebab ada "rokal" (rollcall). Pagi-pagi lagi dah kena berkumpul di perkarangan pejabat Felda. Berbekalkan parang panjang, masing-masing berbasikal menuju kawasan ladang yang akan diusahakan. Waktu pergi, banyak bukit yang perlu "dicanggah". Jika tidak mampu berkayuh dek kerana jalan berbukit maka basikal terpaksa dituntun. Keadaan waktu balik lebih baik kerana kebanyakannya menuruni bukit. Tak perlu banyak berkayuh tetapi pastikan brek basikal baik.

Susah. Payah. Jerih. Perit. Tetapi abah tak pernah mengeluh sebaliknya sentiasa bersyukur atas nikmat yang diberikan.

Kenapa dan mengapa????????

Kami bukanlah berasal daripada keluarga yang senang atau berada. Abah dan mak sebelum ini hanya mengusahakan bendang yang disewa. Setiap hari abah dan mak berbasikal dari Bagan Serai ke Bukit Merah yang jauhnya kira-kira 12 kilometer jika mengikut jalan taliair. Pergi selepas sembahyang subuh dan sampai semula di rumah lepas asar dan kadang-kadang hampir maghrib.

Tapi aku masih "Bengang" .....

Yang aku "Bengang" ada orang yang dah kaya senang-senang dapat lebih 10,000 ekar tanah di Gua Musang. Dengarnya tanah anugerah pulak tu. Sedangkan kami yang susah pun Felda bagi 10 ekar jer. (Alhamdulillah). Kalau dibahagikan, tidak kurang 1,000 orang peneroka dapat ditempatkan di kawasan tu. Ni cuma 2 orang ...... Alahai ..... simpati tak bertempat .... Kesian kepada kuluarga @ kulaan aku yang masih tak bertanah dan berumah di Bagan Serai .....

Dengar cerita, 3 Ng ni la yang punya angkara .......

Hati-hati Tok Guru ... Depa berdua ni bukan boleh percaya ....... Anti Islam .... Anti Melayu .....

Tok Guru tahu ker kisah 3Ng ni ...... 

Nampaknyer Felda lebih adil mengagihkan tanah kepada ribuan rakyat yang susah berbanding ribuan ekar tanah diberikan hanya kepada 2 orang rakyat kaya hanya demi survival politik yang amat merugikan orang Melayu......

Fikir-fikirkan ..... Wallahuaklam.

07 di teluk batik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di teluk batik - Google Blog Search


Bersiaran Dari <b>Teluk Batik</b> - I Know That I&#39;M Getting Older, But I <b>...</b>

Posted: 01 Feb 2013 01:18 AM PST


Alhamdulillah kami sefamili selamat tiba di teluk batik,lumut perak tengahari tadi...lokasi pertama untuk siri holiday bersama famili untuk tahun ni...

So sekarang tengah berehat2 di bilik hotel bersama puteri kecik sedangkan abam dan kakak sedang seronok bermandi kolam...

Jap lagi nak ke lumut rumah abang sepupu hubby...inshaallah...

Daaa...kita cerita nanti ye..

07 di ipoh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di ipoh - Google Blog Search


4 sekeluarga rentung <b>di Ipoh</b> ABN News | BM

Posted: 04 Feb 2013 08:44 PM PST

IPOH — Empat sekeluarga rentung apabila rumah mereka di Taman Bukit Medan Sungai Siput di sini terbakar tengah malam tadi.

Mangsa yang rentung ialah suri rumah S. Jayalatchumy, 45, dua anak perempuannya, R. Thilagawati, 23, dan R. Puvaneswary, 21, serta anak lelakinya R. Suhan, 17.

Pegawai Operasi Balai Bomba Sungai Siput M. Raja Murthy berkata bomba menerima panggilan daripada orang awam mengenai kejadian itu kira-kira 12 tengah malam.

Dua jentera dari Balai Bomba Sungai Siput dan Ipoh melibatkan 12 anggota bergegas ke tempat kejadian dan mengambil masa kira-kira 20 minit untuk mengawal kebakaran, katanya ketika dihubungi hari ini.

Beliau berkata jiran mangsa memaklumkan bahawa terdapat bunyi letupan kuat di bahagian dapur sebelum melihat api marak di rumah terbabit.

"Jiran mangsa memberitahu dia tidak nampak mangsa keluar dari rumah. Anggota bomba mencari di ruang dapur dan melihat keempat-keempat mereka rentung dan berada dalam keadaan berpelukan," katanya.

Raja Murthy berkata bomba berjaya mengawal api daripada merebak ke rumah bersebelahan namun terdapat sedikit keretakan di rumah bersebelahan akibat letupan itu.

Mayat kesemua mangsa dihantar ke Hospital Sungai Siput untuk bedah siasat.

Punca kejadian masih dalam siasatan dan jumlah kerugian dianggarkan RM160,000, katanya.

Difahamkan mangsa baru lapan bulan tinggal di kawasan itu.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Sungai Siput Supt Azman Salim berkata siasatan awal polis mendapati tiada unsur jenayah dalam kejadian itu.

Katanya keluarga itu dipercayai berada dalam keadaan kesedihan selepas bapa tiga beradik itu, M. Rajan, 48, meninggal dunia Jumaat lepas.

Polis, katanya, tidak menolak kemungkinan kejadian itu merupakan satu tindakan yang dirancang sendiri oleh mangsa.

"Kita tidak menolak kemungkinan kes ini berlaku disebabkan perasaan sedih mangsa dengan kematian ahli keluarga mereka dan mereka membuat tindakan melulu. Bagaimanapun polis akan menyiasat punca sebenar kejadian ini berlaku," katanya.

Beliau berkata kes itu disiasat sebagai kes laporan kebakaran dan kematian mengejut.  - Bernama

07 di bota - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bota - Google Blog Search


Lagi Lagi Lagi..Faktor Kemenangan Pakatan Rakyat <b>Di Bota</b>

Posted: 16 Nov 2012 09:49 PM PST


ii.Strategi Pilihanraya Yang Baik Oleh Pakatan.

                   Pengumuman siapa calun calun yang bertanding lebih awal telah memberikan lebih banyak kelebihan kepada calun calun Pakatan Rakyat.Parti Pas telah menyenaraikan Ustaz Ismi dan Dr Najihah sebagai calun yang mewakili Parlimen Parit dan DUN Belanja.Manakala PKR telah meletakkan Ustaz Zulkifli Ibrahim untuk bertanding bagi kerusi DUN di Bota.Langkah awal ini telah dianggap sebagai satu fenomena baru dalam politik negara.Penyenaraian awal ini telah memberi impak dan implikasi yang besar terhadap corak dan pola pengundian. 


                  Umno masih belum lagi menentukan calon mereka,mungkin Zambry tengah memikir lagi siapa calon yang sesuai untuk Perak Tengah.Kalau tersilap pilih kemungkinan peristiwa hitam BN pada tahun 1999 bakal berulang.Mereka mementingkan 'calon yang boleh menang' untuk PRU 13 ini.Mana mana pemimpin yang ada masalah,boleh lah simpan cita cita dan angan angan mereka untuk jadi Yang Berhormat itu jauh jauh didalam hati atau didalam mimpi.Namun jika dilihat dari gerak geri,bayang bayang kepada Calun Umno itu boleh dibaca.Untuk DUN Belanja besar kemungkinan Dato Zaim akan terus bertanding,walaupun ada cerita cerita beliau akan digugurkan.Tetapi pengaruh Zaim yang besar di DUN Belanja,tidak mungkin Zamby akan mengugurkan beliau kerana ini akan mengakibatkan penyokong beliau akan buat protest dan tunjuk perasan.Manakala untuk Parlimen pula, Y.B Nizar Zakaria akan dikekalkan,berdasarkan rekod beliau yang bersih.Persoalan besar untuk calun DUN Bota.Terdapat beberapa calun yang tersenarai.Silap pertaruhan,BN akan dapat balasannya.
                       Bagi calun PR,masa masa ini amat penting dalam menentukan kaedah berkempen.Untuk calun DUN Bota,beliau telah merangka beberapa program untuk mendekati hati rakyat.Kempen kempen yang dijalankan bukanlah untuk menghentam peribadi lawan.Ininya lebih kepada mendekati hati budi rakyat dan menerangkan langkah langkah yang akan diambil oleh Pakatan Rakyat apabila dapat menawan Putrajaya sambil menyakinkan kepada rakyat bahawa dasar dasar yang digariskan dalam Buku Jingga akan dilaksanakan dengan jayanya.Kempen kempen juga akan berkisar tentang pentingnya melakukan perubahan perubahan untuk kebajikan rakyat.Paling penting ialah untuk memberitahu rakyat bahawa masih banyak yang perlu dilakukan dan masih banyak agenda agenda rakyat yang terpikul di bahu pimpinan Pakatan Rakyat. 

Msinc-Ternanti nanti strategi knock down Pakatan Rakyat Dun Bota yang bakal memberikan pukulan maut kepada UMNO.Difahamkan bahaya  suatu projek besar akan dijalankan dan akan diumumkan sedikit masa lagi didalam Dun Bota.Perancangan ini diandaikan mampu memenangkan Pakatan Rakyat. Apakah projeknya?....tunggu..sampai masa TBO akan umumkan..

                     

07 di malim nawar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di malim nawar - Google Blog Search


Pegawai Polis Terbunuh Dalam Nahas Helikopter <b>Di Malim Nawar</b> <b>...</b>

Posted: 14 Dec 2010 08:07 AM PST

KAMPAR: Seorang pegawai polis terbunuh apabila helikopter jenis Robinson 44 (R-44) yang dipandunya ketika dalam latihan terhempas dan terbakar di kawasan lombong, Malim Nawar di sini, Selasa.

Kejadian berlaku pada pukul 3 petang tadi ketika mangsa Inspektor Mohd Shukri Othman, 31 yang bertugas di Bahagian Latihan, Ibu Pejabat Polis Bukit Aman sedang menjalani latihan memandu solo dari sebuah pusat latihan penerbangan swasta di Ipoh.

Ketua Polis Daerah Kampar, Supritendan Abdul Aziz Salleh berkata Insp Mohd Shukriyang mengendalikan helikopter R-44, dengan empat tempat duduk itu, dipercayaihilang kawalan ketika berada di ruang udara lalu terhempas dan terbakar.

Mangsa yang berasal dari Kepala Batas, Pulau Pinang mengalami kecederaandengan kesan kebakaran di bahagian badan dan meninggal dunia di tempat kejadian,katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Aziz berkata mayat mangsa di hantar ke Hospital Kampar untuk bedah siasat.

Shukri yang telah beristeri dan mempunyai seorang anak dikatakan menjalanilatihan memandu helikopter sejak pertengahan tahun ini.

Pasukan Jabatan Bomba dan Penyelamat dikejarkan ke tempat kejadian untukmembantu memadamkan kebakaran. - BERNAMA


07 di slim river - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di slim river - Google Blog Search


Edisi Jalan-Jalan : Water Rafting <b>di Slim River</b> - hitam putih kehidupan

Posted: 24 Dec 2012 05:45 PM PST

~Lihatlah sekitar alam..
Dunia luas terbentang..~

22 Dec 2012, Sat.

Sepatutnya, hari ni aku pi survey rumah kat Kajang, tapi sebab Jijah (adik Sue) call aku masa
on the way balik dari office tu Jumaat dalam time Maghrib camtu, dia tanya.. "Kak Zie nak join tak
office kitorang ada aktiviti water rafting esok, director kitorang tak boleh join last minit.. Akak nak pi tak? percuma jer. opis kitorang dah bayar RM200 sorang, akak cuma kena bayar RM10 jer untuk tol dan minyak.." "Macam menarik.." aku pulak balas.. memang dah lama teringin nak join aktiviti macam ni, tapi kekangan masa, kekangan geng dan of course kekangan kewangan kan.. RM200 nak buat menda2 camni? Banyak lagi kot duit tu boleh aku agih dan peruntukan yang lebih penting.. hehehe... *alasan orang kedekut dan berkira* kuikuikuiii.. So aku cakap nanti aku confirmkan dulu dengan kawan, ubah tarikh tengok rumah.. so bersetuju la aku join aktiviti lasak water rafting ittew... See, last minit pun jadik...

So keesokan paginya, aku pi la amek Jijah kat umah Sue, soh dia tunggu depan guard. Kami kuar dalam pukul 730 pagi, sebab katanya pukul 8 pagi dah nak bertolak sebab janji nak start aktiviti tu dalam pukul 1030 pagi. Dipendekkan cerita, pukul 845 pagi kami start gerak dari Ampang. Dari 22 orang yang patut join, sorang tak join last minit.. tak sempat nak cari replacement dah taim tu... Kami pergi menaiki van office dorang *aku jer orang luar, hehehe* Kami pergi 3 van milik PLM Engineering yang bertempat di Dataran Palma, Ampang ni. Jijah kenalkan aku sebagai kakak dia kat kawan2 opismate dia.. hehehe.. tapi lama2 tau jugak, kawan kakak dia daaaa... hahaha... Si Roshidi tu la beriya-iya tanya sebab cakap of course muka tak sama kan... suara lain, suara aku lembut katanya.. yer ke? auuumm... lembut bukan sebarang lembut, suara lembut tapi orang tetap ganas.. hahaha.... kasar ni, tak nampak? hahahahaha

Sampai sana, kami lapor diri dan tukar pakaian kepada track suit.. Semua barang perlu ditinggalkan di dalam kenderaan masing2, bawak badan sahaja. Kemudian kami diberi jacket dan helmet keselamatan. Kemudian kami menaiki another truck/pick-up/ pajero untuk ke sungai bagi aktiviti itu. Depa budak2 laki naik satu pick-up truck berdiri 18 orang, kami pompuan naik pajero dalam 6 orang.. Untuk ke sungai, kami dibawa melalui jalan tanah merah yang sangat mencabar. Jalan tidak rata, tanah merah, dan berlopak2 bagai... Menarik dan agak mencabar. Huh, lega bila dalam setengah jam perjalanan kami sampai di sungai. Sewaktu sampai, satu group sedang menjalani sessi briefing. Lebih kurang 45 minit seterusnya barulah sesi briefing kumpulan kami dan satu group lagi yang aku agak masih sudent, memandangkan rupa2 yang masih muda. Ramai jugak, dalam 30 orang rasanya geng dorang. Gerun pulak mendengar briefing pasal cara-cara dan kaedah keselamatan kalau lemas, terjatuh dan lain-lain lagi.. tak terfikir pulak sebelum ni... Selepas sesi briefing, Ng, salah sorang budak pompuan group kami yang tidak sihat menarik diri... so tinggallah 20 orang sahaja dari group kami.

Kemudian kami dikehendaki berjalan mengharungi sungai ke sungai yang lagi satu di bawah untuk mengambil tempat di boat/pelampung masing2. Aku, Jijah, Rashidi, Faisal Kecik dan Faizal Habib satu boat, bersama seorang pembantu yang merupakan orang asli yang menjadi guardian kepada boat2 kami. Mereka yang akan memberi arahan mengikut briefing mengendalikan boat yang telah kami dengar tadi. Right/Left/ Back/ Front/Stop/Forward/Backward.. antara term2 yang digunapakai dalam aktiviti water rafting ini. Paling kelakar aku rasa, sewaktu sesi latihan, si Faisal Kecik (memang kecik dan comeyy sangat orangnya) dah terjatuh dalam air dah, adoi... Air baru paras betis tu.. Satu boat kami tu tergelak sakan.. sesi latihan pun dah jatuh dah... Cepat2 si kecik comey ni melompat masuk dalam boat, malu jugak barangkali.. tapi seb baik dia pun ok dan sporting.. hadoiii la... kelakar sungguh hang ni, Kecik..

Kemudian, sesi kami pun bermula.... Memang mencabar dan memerah tenaga, namun pengalaman yang sangat-sangat-sangatttt bessttt! Yang aku tahu, stage kami tu tak la teruk sangat, stage 3, belum tahap yang lebih mencabar lagi.. Tapi, pada aku ok kot for beginning/ beginner. Kami berkemudi di sepanjang sungai tu selama sejam setengah dengan 2 kali berhenti. Menurut chief briefing tadi, kalau air kurang, biasa akan mengambil masa dalam 2 jam untuk sampai di penghujung.

Sekali lagi, si Faisal Kecik ni terjatuh sewaktu melalui jurang yang boleh tahan curam dan dalam dalam ekspedisi kami... Aku yang berada di belakang dia terpegun dan terkaku dalam 2 second melihat dia terjunam dari boat, namun pantas bertindak meletakkan dayung dan bangun memegang tali jacket keselamatan dibahagian bahu, untuk rescue mengikut tunjuk ajar sewaktu briefing tadi. Nasib baik juga Kecik berjaya memegang tali yang berada di sisi boat. Sewaktu tu hanya aku dan guardian kami yang perasan, Jijah, Shidi dan Faizal awalnya tak menyedari lagi sebab kalut kendalikan boat  supaya kembali stable. Kemudian masing2 tersedar selepas mendengar teriakan rescue dari guardian kami di bahagian belakang boat. Aku tak mampu mengangkat Kecik berseorangan atas sebab keadaan badannya yang separuh badan di sebelahku, dan separuh badan dia lagi di sebelah Faizal, jadi Faizal yang baru menyedari turut membantu. Namun Shidi yang berada di sebelah kiri boat turut datang membantu, maka aku lepaskan kepada 2 guy itu menjalankan kerja2 rescue, dan kembali ke bahagian tempatku. Kang tak balance pulak boat tu, huhu.. lagi haru.. Dengan 3 kali kiraan, Kecik berjaya di bawa kembali ke boat. Hah, lega... 2 kali hang jatuh Kecik oiii..tu la ringan sangat agaknya.. adoiii...

Akhirnya ekspedisi kami selamat sampai di kawasan penamat. Kemudian kami mendaki tangga yang kecil dan curam, melalui kawasan semak-samun menghala ke arah kenderaan yang sudah sedia menanti untuk membawa kami kembali ke kem. Kali ini, di perjalanan pulang kami dibawa melalui jalan lain yang biasa2 sahaja. Kami melalui kawasan perumahan orang asli yang sudah dibina kembali. Kemudian, sesampai di kem, kami mandi dan kemas diri, makan tengahari di pukul 330 petang, kemudian pukul 430 kami bergerak balik ke KL. sampai di kawasan opis dalam pukul 6.

Sesudah itu masing2 membalikkan diri ke rumah masing2.. dengan sengal2 dan lenguh di seluruh badan, namun experience yang bestt.... Dan aku pulak dapat kawan2 baru lagi.. hihihiiiii

NotakakiHD : memang fun..! kalau boleh nak pi lagi... gambau so far belum ada, kalo ada ku tepek barang seketul dua, okeh.. :)

updated : 11 Jan'13




07 di bukit merah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bukit merah - Google Blog Search


Lawatan Sambil Belajar ke <b>Bukit Merah</b> Laketown Resort Part I

Posted: 22 Jan 2013 10:13 PM PST

Dah nak jadi cikgu mestilah tak boleh lari dengan tugas untuk adakan lawatan sambil belajar. Belajar lah sangat kan, padahal berjalan ja lebih. Hehe. Lawatan sambil belajar ke Bukit Merah Laketown Resort hanya menerima seramai 5 orang murid iaitu aku sebagai guru pengiring, Shukor Saad, Thomthowi Che Ani, Hasman Musa dan Rozaimi Sabri. Kenapa sikit? Sebab tempat adalah terhad. Hahaha
Pada jam 10.30 pagi, depa berempat mai amek aku depan rumah, menaiki kereta Saga Putih ehsan kak Mat Kot bagi pinjam. Terima kasih kak! Tanpa kereta, tak jadilah lawatan sambil belajar kami nih. Perjalanan terus ke Bukit Merah. Dalam jam 11.45 pagi dah sampai di tol Bukit Merah. Keluar ja tol jumpa kedai makan. Perut dan dan berkeroncong minta diisi. Kenyang perut suka hati, kami terus masuk ke kawasan Bukit Merah Laketown Resort yang hanya mengambil masa dalam 5-10 minit dari kedai makan tadi.


Dah kat situ, kami cari Suria Hotel. Kononnya nak menginap kat situ. Nak amek Studio Room ja kot. Bayangkanlah studio macam mana? Mestila kecik ja kan. Memang dalam web pun cakap maksimum 2 orang ja, tapi kami tegar nak share 5 orang. Hahaha jenuh nak sumbat macatm tin sardin. Konon nak tidoq himpit-himpit, feeling vacation siblings la katakan. Hehehe. Duit takdak tapi nak bercuti jadi macam ni lah! Huhu. Tapi bila ditanya, Suria Hotel tu tutup due to sekarang bukannya pack season. Diorang suggest stay kat hotel apa entah yang harganya lagi mahal. 295 kt per nite. Lepas tu, nak dijadikan cerita masa on the way ke hotel tu kami ternampak banner homestay di Laketown Front Villa. Kami try call dulu nak tanya harga. Rupanya murah ja RM 230. Itupun minta murah lagi kononnya kami ni student mai buat lawatan sini. Hewhew. Pak Haji dan Mak Hajah pemilik homestay tu pun bagi murah. Dapat RM 200. Yeayyyy!! Menjerit lah kami dibuatnya! Dah la murah pastu tak payah nak berhimpit lagi! Awesome gilaaaaa!!!
Dalam jam 2.00 petang dah selesai check in, solat semua kami bergerak ke Bukit Merah Waterpark. Apalagi mandi manda lah uols! Aha tak hengat nih punya seronok. Tapi sebelum tu, kami ke Pulau Orang Utan dan Ecopark dulu. Dah kata lawatan sambil belajar kan. Kena kutip ilmu dulu before main benda lagha nih. Hewhew. Kena naik bot untuk ke Pulau Orang Utan ni dan kami berkongsi bot dengan pelancong dari Jepun. Hai hai my name is Maria Ozawa. (terus kena lempang. hey apa salah i? matilahhhhh) Kami pun feeling lah macam pelancong jugak nih. Sampai di pulau tu, kami semua disambut oleh pekerja sana. Sepanjang di sana, kami diberi pelbagai penerangan oleh pekerja di sana mengenai Orang Utan. Ok la, dapat macam macam ilmu kat sini. Boleh jadi modal nak cerita kat student nanti. Hewhew. Di pulau  tu juga ada jual baju dan souvenir Orang Utan dan semua harga baju and souvenir tu ak an disumbangkan untuk Orang Utan misalnya beli makanan, duit maintenance and so on. Hasman dengan Kur beli baju, aku and the rest hanya mampu tengok ja. Duit hadooo! Setelah hampir 1 jam di sana, kami dibawa ke Eco Park pula.
Eco Park ni pula ala ala macam zoo la. Boleh tengok pelbagai haiwan macam ular, buaya, burung merak, tikus, arnab, ayam serama, ayan hutan, beruang, rusa, memerang, dan segala jenis binatang yang tak pernah tengok. Dan bagi aku sendiri, Eco Park ni lebih berbaloi dari pi zoo. Sebab apa? Sebab binatang di Eco Park ni lebih hidup berbanding di zoo. Burung merak, burung helang dan ayam semua dilepaskan dan boleh bergerak bebas dalam kawasan tu. Kita pun jadi lebih seronok. Ular pun banyak yang bergerak gerak even ular tedung yang aku tengok tu pun boleh panggung kepala dia. Sedangkan kalau di zoo, binatang tu semua nak tengok bergerak sikit pun susah. Kannnn. Tapi di zoo lagi banyak binatang la. 
Habis sesi lawatan di Eco Park, kami naik Chair Lift ke apa entah untuk balik semula ke waterpark. This is awesome. Naik kerusi bergayut. Rasa balik semula ke zaman 15 tahun. Menjerit jerit keriangan dan kegayatan masa naik kerusi gayut nih. Hahaha. Sebab kerusi ni lagi rare dari cable car.

07 di bagan serai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bagan serai - Google Blog Search


Bengkel Terbakar <b>Di Bagan Serai</b>

Posted: 10 Nov 2012 06:35 PM PST

-----------------------------------------
Lama baru keluar berita ni. Kes ni dah jadi 2 3 hari lepas seingat aku. Dekat jer dengan rumah aku. Yang orang Bagan Serai, bengkel motosikal terbakar tu dekat dengan Pasaraya Apollo. Sempat juga aku tengok kedai tu waktu balik dari pasar. Ingatkan kes apa. Malas nak bersesak aku lintas jer la :)
p/s - Terlintas juga kat hati waktu tu nak jadi wartawan penyibuk kejap... heeeee :P

07 di tapah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tapah - Google Blog Search


Kome Tau Tak: Mb Perak buat PROJEK <b>di Tapah</b> !!!

Posted: 30 Jan 2013 08:55 PM PST

Golongan berpendapatan rendah dan sederhana di seluruh negara bakal memiliki rumah sendiri apabila Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) akan membina sebanyak 21,000 unit Rumah Mesra Rakyat 1Malaysia (RMR1M) di seluruh negara menjelang akhir tahun ini.
Pengarah Urusan SPNB Datuk Dr Kamarul Rashdan Salleh berkata, pada tahun lalu, pihaknya membina 10,000 unit rumah berharga RM65,000 setiap satu dan jumlah itu adalah dua kali ganda berbanding 5,455 unit rumah yang disiapkan pada 2010.
"Setakat ini, setiap kerajaan negeri memberi subsidi sebanyak RM20,000 bagi setiap unit rumah Mesra Rakyat 1 Malaysia yang dibina dan golongan layak memohon rumah ini adalah mereka yang berpendapatan antara RM750 hingga RM3,000, berkahwin serta memiliki tanah tapak rumah sendiri," katanya selepas majlis penyampaian kelulusan permohonan 21 pemohon yang berjaya serta majlis pecah tanah projek pembinaan 150 unit rumah di Kampung Ulu Tupai di Perak, semalam.
Hadir sama Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir.
Beliau berkata, pihak SPNB akan membelanjakan sekitar RM650 juta tahun ini bagi membina rumah berkenaan dengan subsidi sekitar RM200 juta ditanggung kerajaan.
"Individu yang berjaya memohon rumah ini perlu membayar RM45,000 sahaja berikutan RM20,000 adalah subsidi daripada kerajaan dan pemohon yang berjaya hanya membayar kira-kira RM150 sebulan selama 25 tahun dengan rumah berkeluasan 1,000 meter persegi yang memiliki tiga bilik serta dua bilik air," katanya.

07 di padang rengas - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di padang rengas - Google Blog Search


PAS BANTU MANGSA BANJIR <b>DI</b> PARLIMEN <b>PADANG RENGAS</b> <b>...</b>

Posted: 02 Dec 2012 11:15 PM PST

2 Disember: Kampung Chuar dan Kati telah dilanda bajir malam tadi. Menurut penduduk tempatan ini merupakan banjir terburuk yang pernah berlaku di kawasan tersebut.

Seluruh pimpinan dan jentera Pas Kawasan Padang Rengas telah bergegas ke tempat berkenaan. Misi bantuan kecemasan yang diketuai oleh YDP Pas Kawasan (Ust. Jamaluddin Ahmad), Naib YDP Pas Kawasan (Dr. Azalan Radzi), Ketua Pemuda Pas Kawasan dan Sdr Md Zailani (Ketua Penerangan MTD Chenderoh).

Anggotan Unit Amal Pemuda Pas Kawasan, ahli- ahli Pas cawangan yang berhampiran turut membantu membersihkan rumah- rumah mangsa yang terlibatRata- rata mangsa tidak sempat menyelamatkan sebahagian besar harta benda kerana air yang begitu deras dan cepat naik.

Selain daripada membantu membersihkan rumah- rumah mangsa, pihak Dewan Muslimat Pas Kawasan juga berjaya menyalurkan bantuan pakaian terutamanya kepada kaum muslimat.Banjir berkenaan juga telah menyebabkan kerosakan pada jambatan Velley di Chuar serta 2 buah jambatan kecil di Kg. Terap, Kati.

Menurut penduduk tempatan kekarapan banjir sejak kebelakangan ini adalah disebabkan kerja- kerja pembalakan yang tidak terkawal di kawasan bukit di Lata Perahu, Chuar. Ini merupakan banjir yang kedua dalam tempoh 2 minggu. Banjir pertama telah berlaku pada 16 November 2012 yang lalu.

Misi bantuan tamat pada jam 5 pagi tadi. Pihak mangsa berasa amat terharu dengan kehadiran sukarelawan dari pihak PAS dan tidak putus- putus mengucapkan rasa terima kasih atas keprihatinan pimpinan dan ahli Pas serta pemuda- pemuda Pas yang sanggup bergelumang dengan lumpur untuk membantu mereka.

Baca   di sini DPPK PDG Rengas

 Dr. Azalan yang sentiasa bersama rakyat ketika susah dan senang

Sdr Md. ZailaniKetua Penerangan MTD

Unit Amal Pemuda Pas Kawasan

Related posts:

Filed Under: Lain-Lain Artikel

07 di tanjung rambutan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tanjung rambutan - Google Blog Search


Pembantu kedai photostat <b>di tanjung rambutan</b> | Kerja

Posted: 04 Sep 2009 09:30 PM PDT

8959260345

Memerlukan pembantu kedai photostat dan rubber stamp di tanjung rambutan, perak dengan segera. Mula bekerja 1hb Oktober ini.
Gaji : RM450
Waktu Bekerja : 9:00pagi hingga 6:30 ptg
Hari Bekerja : 6 hari (Jumaat cuti.

Berminat sila hubungi Zaiton 016-5230121 selepas pukul 4 petang.

Pembantu kedai photostat  , Pembantu kedai photostat   kerja, Pembantu kedai photostat   Video, Pembantu kedai photostat video, Pembantu kedai photostat   malaysia, Pembantu kedai photostat   Melayu, Pembantu kedai photostat   gambar, Pembantu kedai photostat  bf1,  Pembantu kedai photostat bisnes,  Pembantu kedai photostat perniagaan, Pembantu kedai photostat  foto,  kerja malaysia, kerja Melayu, kerja gambar, kerja cerita, kerja pilihan, kerja kl, kerja bf1, kerja video, kerja foto, kerja malaysia, kerja Melayu, kerja Indon, kerja Indonesia, kerja gambar, kerja cerita, kerja pilihan, kerja Bisnis, kerja kilang,  kerja kl, kerja bf1, kerja foto, kerja Indon, kerja malaysia, kerja melayu, kerja web, kerja kosong, Peluang Bisnis, kerja video, kerja Asia, foto, Asia, pilihan, gambar, sambilan, komuniti, statistik, malaysia, terkini, web, data, jawatan, program, fizikal, kerja kerja, seminar, Pemasaran, perniagaan, pembankan, bisnes, produk, harian, baru, bf1, Pembantu, kedai, photostat

07 di bidor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bidor - Google Blog Search


SK <b>BIDOR</b> 2: PERJUMPAAN IBU BAPA PENJAGA

Posted: 05 Feb 2013 03:46 PM PST

Adalah dimaklumkan SK Bidor 2 akan mengadakan perjumpaan ibu bapa dan penjaga bersama anak mereka tahun 6 untuk berdiskusi bersama guru besar dan guru-guru mata pelajaran anak mereka. Tarikh perjumpaan adalah seperti ketetapan berikut: Kumpulan 1: 5 Febuari 2013 (2.30 ptg) Kumpulan 2: 6 Febuari 2013 (2.30 ptg) Kumpulan 3: 7 Febuari 2013 (2.30 ptg) Tujuan perjumpaan untuk berdiskusi berkaitan pencapaian pelajar tahun 6 dan persedian untuk menghadapi peperiksaan UPSR 2013. Kerjasama semua pihak amat diperlukan demi kecemerlangan UPSR 2013. "GURU CEMERLANG, PELAJAR TERBILANG, SKB2 TERJULANG"

07 di batu gajah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di batu gajah - Google Blog Search


Anak Jati Malaya: LIVE Bantuan BR1M <b>di</b> Dewan Changkat <b>Batu</b> <b>...</b>

Posted: 03 Feb 2013 11:05 PM PST

Live Dari Dewan Changkat Batu Gajah,Hari ini seawal jam 9.00 pagi hingga jam sekarang masih lagi berlansung bantuan penyerahan Bantuan Rakyat 1 Malaysia(BR1M) .Bantuan ini melibatkan rakyat yang berpendapatan rendah dan diberi sendiri oleh petugas-petugas kerajaan yang terdiri dari pada orang kerajaan sendiri.
Memang ramai tu yop terbaik lah kan .Tahniah kerajaan Malaysia,satu pendekatan terbaik dalam membantu meringankan  beban rakyat yang berpendapatan rendah.

07 di sungkai - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di sungkai - Google Blog Search


coretan jiwa: ..3 hari ku <b>di Sungkai</b>..

Posted: 06 Feb 2013 08:41 PM PST

bukan saja2 nak p tau, tapi disebabkan kursus jabatan..
ok ni,beberapa keping gmbr yg sempat aku snap..
cantik sebab bangunan baru, nampak indah jer, asrama pun dah ala2 hotel lagi, siap ada komputer lagi kat dlm bilik.. hebat la tu kan.. hotel pun xmcm tu kan, mayb sebab bangunan ni adalah institut latihan kan.. sebab tu la mereka sediakan komputer utk memudahkan peserta kursus menikmati kemudahan tersebut.
ini la wajah Institut Latihan Statistik Malaysia



aku suka kawasan ni, cantik...
sory yer abg razif tersnap gmbr abg razif plak..
dalam kelas, posing dulu sebelum penceramah datang..


gambar terakhir yg aku sempat snap..

sebenarnya ILSM ni baru je beroperasi, klu xsilap tahun 2012 kot.. sebab tu masih ada bangunan yang sedang dalam pembinaan.. klu aku p lagi lepas ni, ntah semakin banyak bangunan yang dibina kat situ.. tempat luas kan..

07 di kuala kurau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kuala kurau - Google Blog Search


Rumah <b>di</b> Taman Kurau Lesari <b>Kuala Kurau</b>.., bagan serai <b>...</b> - MADU3

Posted: 05 Jan 2013 03:54 PM PST

Price: RM 237 500 Type: Houses, For sale Area: Bagan Serai Title type: Freehold Tenure: - Other info: Bumi Lot Size: 2271 sq.ft. Bedrooms: 3 Bathroom: 2 Property Type: Semi detached sesiapa yang ingin membeli rumah ini sila hubungi saya di no 019 2136502 / 019 207 4779 rumah dekat sekolah , pusat bandar , ada bank , klinik dan segala kemudahan moden . dekat highway ke utara dan selatan . pemandangan cantik dan kemas serta ada kawasan permainan kanak-kanak berdekatan dengan pulau pinang hanya 55 km Berdekatan bandar/pekan: Kuala Kurau (5 minit) Bagan Serai (10minit) Parit Buntar (15minit) Kediaman yg tenang berlatarbelakang sawah padi.. http://www.mudah.my/Taman+kurau+lestari+bagan+serai+perak-19683115.htm Taman Kurau Lesari Kuala Kurau.., bagan serai ..perak syukur kepada ALLAH diatas kemurahan rezeki nya..ahli MADU3 PERAK berjaya dalam projek kerjasama pembangunan tanah terbiar menjadi taman yang cantik dan kemas . taman ini bernama taman kurau lestari di bagan serai ....ALHAMDULILLAH....kegigihan berusaha dan yakin pada rezeki ALLAH..akhirnya berjaya juga akhirnya. http://youtu.be/y5avEDiSz4Q sesiapa yang ingin membeli rumah ini sila hubungi saya di no 019 2136502 / 019 207 4779 sihatceriacergas & the endaevour to achieve more...
 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved