Isnin, 24 Disember 2012

07 di lekir - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di lekir - Google Blog Search


EH - Ekslamasi Holistik: Menarik <b>Di Lekir</b>, Sitiawan, Perak..

Posted: 28 Jun 2012 07:51 PM PDT



Salam dan holahai....


Apa kena dengan logo sekolah di atas ek?  Haaaa inilah logo sekolah EH masa praktikum kat bumi Lekir iaitu SMK Batu Sepuluh Lekir, Sitiawan, Perak Darul Ridzuan.  Deme kat sana sebut "lekiyour". Kalau pergi Lekir jangan terkejut pulak anda dengan sebutan "lekiyour".








Dalam segmen hari ini, EH akan berkongsi tempat menarik yang ada di Lekir. Pada mula-mulanya EH rasa macam tak ada apa-apa yang menarik kat sana hanya ada pekan Manjung dan bandar Sitiawan je..




Jeti di Kg Sungai Tiram, Lekir


Jalan punya jalan kat Kg Sungai Tiram rupa-rupanya ada laut kat sana. Wah sangat tenang melihat keindahan alam ini.




Pengalaman yang menyeronokkan




Penduduk di sekitar Kg Sungai Tiram ada yang menangkap hasil laut sebagai sumber pendapatan mereka seperti menangkap ikan, gayam, kerang dan sebagainya. Sebenarnya EH baru first time dengar, lihat, rasa sendiri gayam bila duduk di bumi Lekiyour..




Mencari ilham dan ketenangan di sini






Tanpa segan silu EH dan rakan EH selamba badak stay kat jeti tengok penduduk kat sana baru lepas turun dari laut. Tak biasa tapi wat macam OK-OK je....






Melihat penduduk kampung menaikkan hasil tangkapan gayam
Kadang-kadang bila waktu petang kita orang akan pergi ke sini mencari ketenagan dengan desiran ombak dan angin yang sepoi-sepoi bahasa sebab tugasan kat sekolah terlampau banyak bak kata Miss Wong, kalau fikir pasal kerja memang sentiasa ada. Lebih kurang macam gitoo la EH translatekan.. Heheeeee




Ok. Ini je coretan untuk segmen Ekspresi Interaksi EH. EH akhiri dengan video klip lagu ini. Sayonara!






Thank you Allah oleh Maher Zain




EH : Seronok dengan masyarakat bumi Lekiyour...

07 di pangkor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pangkor - Google Blog Search


4fn1mf-family: Ayah Berseminar di Bali, Kami Bercuti <b>di Pangkor</b>

Posted: 24 Dec 2012 01:31 AM PST

Minggu ke 3 Ayah terbang untuk berseminar ACT di Bali selama 1 minggu.
Ibu , Angah , Naurah dan Farouk ke Perak.
Along di Matrik, Beby di Muar...
Percutian yang tidak lengkap buat ibu.
Tapi apakan daya, keadaan tidak mengizinkan kami berkumpul seperti selalu...huhuhu...
Percutian tetap diterusan sebagai rutin bulan December......
Posing dulu di Jeti Marina...

Destinasi kami ke Pulau Pangkor.
Rasanya ini kali ke 4 ibu ke sini dan kali pertama ibu ikut melalui Jeti Marina.
Lebih kurang 10 minit kami dah sampai berbanding jeti lama yang memakan masa lebih kurang 40minit.
Tapi kalau nak beli tiket kat sini mesti kena ada kad ahli....
Menaiki feri ke Pulau Pangkor.
Angah dan Naurah dah tak sabar-sabar...

Ibu pergi ke Pulau Pangkor bersama Kak Long sekeluarga.
Abang Long sewa sebuah kereta untuk pusing-pusing sekitar pulau.

Destinasi pertama kami singgah di Galeri Pangkor.
Gambar kanan bawah tulah Kak Long ibu yang anak-anak panggil Ummi...

Destinasi ke 2, Abang Long bawa kami ke Kota Belanda dan Batu Bersurat di Teluk Gedung.
Masa ni cuaca panas sangat.
Nak snap pic pun ibu tak ada mood....
Anak-anak pun tak nak bergambar....
Kami meneruskan destinasi ke Pantai Pasir Bongak.
Kami singgah makan tengahari kat sini, boleh tahan sedap...
Ibu pun lupa nak snap gambar sebab syok bersembang dengan kak long....
Farouk, Naurah dan Yaya (anak tunggal kak long) tak makan sebab dah syok layan ombak.
Malangnya kami tak bawa baju basahan...
Budak-budak ni sekadar rendam kaki je walaupun farouk berkali2 pujuk Baba (abang long) nak mandi.....
Singgah solat jamak di sebuah surau dan sempat bershopping kat sini.
ibu pun tak ingat apa nama pantai tu....
Dah petang kami singgah untuk habiskan stok duit di pekan Pangkor....
Bila tengok Naurah dan Angah tahulah ibu mereka mewarisi perangai ibu yang
giler bershopping...huhuhu.....
Naurah dan Angah bergambar bersama Ummi kesayangan mereka(Kak Long ibu)..
Dulu berat kak long mencecah 120 kg tetapi sejak mengamalkan pengambilan Herbalife berat kak long sekarang 73 kg....Jeles pula ibu lihat kesungguhan kak long untuk kurus....
sedangkan si adik bersungguh-sungguh menambah berat badan..
Masa untuk pulangggggg.............
Selamat tiba di Jeti Marina...

 Sempat melambung hasil belian di pekan tadi...

Sebelum  makan malam kami sempat singgah di playground Lumut....

07 di teluk intan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di teluk intan - Google Blog Search


Lensa Kehidupan: Sepetang <b>di Teluk Intan</b>

Posted: 12 Dec 2012 01:26 AM PST

Selepas melawat Izan di Hospital Teluk Intan, kami sekeluarga meronda-ronda di bandar Teluk Intan, Dahulunya dikenali sebagai Teluk Anson. Bandar ini pernah akau kunjungi kira-kira 12 tahun yang lalu. Sudah tentulah perubahan demi perubahan berlaku di sana sini. Aku hampir hilang arah ketika memandu. Mujurlah tekaan dan ingatan aku masih baik.
Sempat juga kami sekeluarga singgah di Menara Condong Teluk Intan yang menjadi tumpuan pelancong lebih-lebih lagi ketika di musim cuti sekolah. Anak-anak aku gembira kerana selama ini mereka melihat menara ini di dada akhbar atau di televisyen tetapi, kini menara tersebut berada di depan mata.
Kami juga sempat makan tengah hari di medan selera yang banyak di sekitar Menara Condong ini. Bersama-sama kami ialah Wan anak Kak Rehan yang menumpang kereta kami.
Mama macam biasa asyik sibuk dengann panggilan telefon


Keadaan cuaca ketika itu sungguh panas.
Danish menunjukkan aksi "gangnam syle" dia

07 di ipoh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di ipoh - Google Blog Search


semalam <b>di ipoh</b>! hari ni di perlis pula - premium beautiful by nurul <b>...</b>

Posted: 16 Dec 2012 10:01 PM PST

Salam semua! hai u ols.. yong di perlis pula hari ni.. alhamdulillah.. hari ni appointment back to back di sini.. syukur sangat..dapat bantu ramai orang di sini pula.. sempat juga jumpa biz partner untuk inject turbo kepada beliau..

thanks kepada yang sudi jumpa yong ye.. harap perkongsian yang yong beri dapat beri manfaat kepada anda semua.. mudahkan bila buat biz online.. ada team yang sedia bantu.. yang susah pun jadi mudah..Eh, semalam u ols ada tengok tak rancangan SAFIYYA di TV9?  my mentor HANIS HAIZI semalam masuk tv tau.. yong punya la excited nak tengok.. hehehe.. next entri yong share video tentang HANIZ HAIZI DI SAFIYYA ye?  u ols pun mesti lagi excited :-)
jumpa lagi ye..kepada yang nak jumpa yong just contact me.. tata


0137049413
alinacshoppe@gmail.com



07 di kuala kangsar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kuala kangsar - Google Blog Search


<b>Kuala Kangsar</b> - Bandar Diraja | Detik Detik Indah Dalam Hidupku

Posted: 21 Dec 2012 12:00 AM PST

Kuala Kangsar Bandar Diraja
suami mengajak jalan2,ronda Kuala Kangsar
sebetulnya kami  tak tahu pun
PM melancarkan 1MVRP disana
walaupun ketika saya sampai disana
di bandar Kuala Kangsar tak kesampaian
dek hotel,rumah rehat full
(org2 besar berkumpul disana)
 bersolat Zohor di Masjid Ubudiah
mercu tanda Kuala Kangsar


Muzium DiRaja Kuala Kangsar
(dahulunya dikenali dengan nama-nama seperti Istana Kenangan,
Istana Lembah atau Istana Tepas)
 telah didirikan pada tahun 1926,
di bandar Kuala Kangsar, Perak,
 oleh seorang tukang kayu Melayu yang bernama Haji Sopian
 dan dibantu oleh dua orang anaknya,
 mereka ini berasal dari Seberang Perai.

Muzium Diraja Kuala Kangsar dibina atas
 perintah D.Y.M.M. Almarhum Sultan Iskandar Shah ( Marhum Kaddasallah )
sebagai tempat bersemayam sementara,
 disebabkan ketika itu Istana Iskandariah masih lagi di dalam pembinaan
menggantikan Istana Negara.

Baginda D.Y.M.M. Almarhum Sultan Iskandar Shah
bersemayam di Istana Kenangan ini mulai dari tahun 1931 hingga tahun 1933.

 Setelah baginda berpindah ke Istana Iskandariah,
 ia dijadikan Istana Tetamu terutama di hari-hari Perayaan DiRaja
seperti hari keputeraan, perlantikan orang-orang besar Perak dan lain-lain
 Istiadat DiRaja Perak Darul Ridzuan.

Dari segi bentuk senibinanya,
 Istana Kenangan melambangkan senibina Melayu Tradisional yang mengkagumkan.

Pembinaan bangunan ini keseluruhannya menggunakan kayu jenis keras,
berdindingkan tepas dan beratapkan kayu papan ( kayu jenis berlian ).

Paku-paku besi tidak digunakan dalam pembinaan bangunan ini.
Ia dihiasi dengan ukiran-ukiran Melayu yang menarik
yang menggunakan tepas yang dianyam dengan
corak-corak anyaman Melayu Tradisional.

Bangunan ini dibina di atas enam puluh batang tiang,
di mana panjangnya lebih kurang 41 meter dan lebarnya 11 meter.

 Bentuk bangunan ini melambangkan sebilah padang
yang tersimpan di dalam sarungnya.

Bahagian tengah di atas bangunan ini ditempatkan sebuah singgahsana.
 Tingkat bawah bangunan ini pula digunakan sebagai pejabat rasmi Baginda,
 di mana ia mempunyai lantai simen dan disekelilingnya ditutup dengan bidai.

 Nama Istana Kenangan telah diberikan pada tahun 1960-an
 setelah diperbaiki dengan dayausaha Almarhum Tunku Abdul Rahman,
 Perdana Menteri Malaysia yang pertama.
 Istana Kenangan diduduki oleh keluarga DiRaja Perak sehingga tahun 1982,
 apabila Almarhum Sultan Idris II telah berkenan menyerahkannya
di bawah pengawasan Jabatan Muzium Negara.

Pada tahun 1986, ia dijadikan Muzium DiRaja,
di mana penyelenggaraannya diserahkan kepada Pentadbiran Negeri Perak Darul Ridzuan.
Pada 16 November 1986,
Muzium DiRaja Perak ini telah dirasmikan oleh D.Y.M.M Sultan Azlan Muhibbudin Shah.



Tasik Raban

lebih kurang 35 km dari Kuala Kangsar
sayangnya semasa singgah disini
tiada satu pun gambar diambil
tasik yg sungguh2 cantik

Gerik,Perak

Ni idea suami utk bermalam di pekan Gerik
jika dalam perjalanan blk ke Kelantan
walaupun melalui Gerik
tidak pernah pulak
'meneroka' pekan Gerik ni

banyak hotel bajet kat sini
sekadar utk melelapkan mata semalaman
cukuplah jika bilik mempunyai katil,tv,air panas,aircond
satu bilik mempunyai 2 katil
suasana pagi yg berkabus

Baling,Kedah
Gerik ke Baling lbh kurang 60 km
so mengisi perut di Baling ajalah


melilau mencari tempat makan
di Baling bersepah dgn kedai2 makan
Sekian percutian insan marhaen seperti saya..:)

07 di chemor - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di chemor - Google Blog Search


Memperkenalkan..Pusat Peranginan D&#39;Lereng Ulu Chepor <b>Chemor</b>

Posted: 23 Dec 2012 04:20 PM PST

             Sempena hari cuti sekolah ini elok lah kita melancong dan bersiar siar membawa keluarga berjalan jalan atau melancung membawa keluarga bersiar siar.Bagi keluarga dan orang persaorangan yang mahukan ketenangan dan kelainan didalam percutian mereka,TBO mahu mengesyorkan suatu destinasi yang terletak di lereng pergunungan di Kampong Ulu Chepor Chemor.Berkedudukan dengan Bandar Meru Raya membolehkan tempat ini ditujui dengan mudah.Kawasan ini adalah kawasan perlancungan yang berasaskan sungai dan air terjun disamping kawasan hutan hujan Khatulistiwa yang mampu menarik hati para pengunjung.


              D' Lereng ini menyediakan pelbagai kemudahan moden yang boleh didapati oleh pengunjung antara nya ialah Dewan terbuka yang berserta Projektor dan Audio sistem.Bilik penginapan yang berhawa dingin dan tandas yang baik.Selain itu terdapat 4 buah kolam renang yang berasaskan air sungai yang segar.Keluasan kolam ini membenarkan permainan bola air diadakan.Manakala 2 kolam air diperuntukkan untuk kanak kanak bermain.
Pemiliknya Encik Nasharuddin berkata pihaknya bersedia menerima tempahan dari badan badan kerajaan dan swasta untuk mengadakan aktiviti dipempatnya.Selain kolam kolam air yang disediakan,pihaknya ada menyediakan tempat untuk melakukan aktiviti lasak seperti 'Jungle Trekking' dan 'Flying Fox'.Tambahnya lagi beliau bersedia menambah lagi aktiviti aktiviti ini bergantung kepada kehendak pelanggan.Sebarang pertanyaan boleh berhubung dengan beliau dengan talian ini 01955877002, Office 05 497002, Fax 05 5467002

07 di taiping - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di taiping - Google Blog Search


Masih Lagi Berada <b>Di Taiping</b> | Lemprica.Com

Posted: 13 Dec 2012 06:53 PM PST

Hari ke 3 di Taiping.Masih lagi di sini.Pakcik hubby still in ICU.Surat pelepasan to plug off the wayar telah di sign semalam.

Dan bermakna,sudah 3 malam juga di Taiping.Hari pertama,kami sampai di taiping jam 2.30am.Awal-awal pagi ke Hospital Taiping untuk urusan ziarah.Check in di The Regency Hotel Seri Warisan.Dalam 5 mints drive to Hospital Taiping.

Then hari ke dua dan ke tiga, check in di Legend Inn Taiping.Hospital sebelah je.Mudah untuk melawat atau apa-apa emergency.

Nasib baik la bab makan memang mudah di sekitar sini.Anak-anak pun memang cukup timing,aku bawa makan.Paksa makan.Ikutkan diorang, kepala asik nak main je . Al maklum tempat baru.Dalam bilik hotel pun boleh main nyorok-nyorok.Dalam almari la apa la.Pening kepala mama dia.

So..bila balik ke Melaka?Tak pasti la..kalau urusan selamat disempurnakan,secepat yang boleh la rasanya.

Posted from WordPress for BlackBerry.

AES Kes pertama <b>di Taiping</b>. ~ SISI BUKIT

Posted: 23 Dec 2012 04:18 PM PST

07 di kinta - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kinta - Google Blog Search


Perak Rayu Petronas Tambah Bekalan Gas Terutamanya <b>Di</b> <b>...</b>

Posted: 11 Dec 2012 11:43 PM PST

Kerajaan negeri merayu Petronas agar menambah bekalan gas terutamanya di Lembah Kinta berikutan permintaan yang tinggi daripada pihak industri di Perak.

Menteri Besar, Datuk Seri Zambry Abd Kadir, berkata walaupun kerajaan negeri mendapat kouta bekalan gas daripada pihak berkenaan, ia masih tidak mencukupi bagi menampung permintaan yang tinggi.

"Kita merayu kepada pihak Petronas agar menyalurkan bekalan gas yang mencukupi di Perak bagi menyelesaikan kekurangan bekalan yang dihadapi oleh sektor industri.

"Walaupun masalah ini telah dibangkitkan kepada pihak berkenaan, tiada jawapan kukuh diberi syarikat pembekal gas utama di negara itu kepada kerajaan negeri," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan exco di Ipoh, hari ini.

Dalam perkembangan berkaitan, Zambry berkata, jika masalah bekalan gas itu dapat ditangani, ia secara tidak langsung boleh merancakkan lagi pertumbuhan ekonomi negeri Perak.

"Isu bekalan gas ini sangat penting kerana permintaan terhadapnya agak tinggi dan perkara ini sering dibangkitkan setiap kali kita mengadakan pertemuan dengan pihak industri.

"Justeru, mulai tahun depan, kita harap Petronas dapat menyalurkan bekalan gas tambahan, sekaligus berupaya memenuhi permintaan yang semakin meningkat daripada sektor industri.

"Ketika ini, kemudahan gas hanya dinikmati sektor industri sekitar Seri Iskandar dan Manjung kerana pengagihan yang terhad," jelas Zambry.

Beliau menambah, laluan paip yang terhad di kawasan pantai barat Perak menyebabkan bekalan gas tidak dapat disalurkan ke Lembah Kinta.

"Masalah ini akan hanya dapat diatasi jika laluan paip gas dibina di Lembah Kinta," katanya lagi.

Sementara itu, kerajaan negeri juga katanya, menerima cadangan daripada sebuah syarikat antarabangsa untuk menjayakan projek mega berkaitan minyak dan gas yang dianggarkan bernilai berbilion ringgit.

Tegas Zambry, syarikat berkenaan telah mencadangkan enam tapak projek di kawasan perairan utara Perak untuk pertimbangan pihak kerajaan negeri.

"Kerajaan negeri telah mendengar taklimat mengenai cadangan projek berkenaan dan kita sedang menelitinya secara mendalam kerana satu pelan komprehensif diperlukan bagi memastikan projek ini tidak meninggalkan kesan buruk kepada alam sekitar," katanya lagi.

07 di kuala sepetang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kuala sepetang - Google Blog Search


<b>KUALA SEPETANG</b> ECO TOURISM Mangrove Tour, Bird Watch <b>...</b>

Posted: 02 Dec 2012 02:32 AM PST


07 di tanjung rambutan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tanjung rambutan - Google Blog Search


siapa dalang sms roboh kuil <b>di tanjung rambutan</b>..??? - bicara <b>...</b>

Posted: 18 Dec 2012 01:30 AM PST

TANJUNG RAMBUTAN - Parti Progresif Penduduk (PPP) Tambun membuat laporan polis bagi menggesa siasatan lanjut berhubung penyebaran khidmat pesanan ringkas (SMS) membabitkan isu roboh sebuah kuil lama, di sini.

Ketuanya, N Vijaya Chandran berkata, PPP menganggap siasatan itu penting kerana SMS berkenaan dipercayai satu cubaan untuk menimbulkan situasi huru hara dalam kalangan masyarakat India.

Menurutnya, sms yang tersebar sejak minggu lalu diyakini mempunyai motif tertentu apabila turut mengaitkan beberapa nama pimpinan kawasan.

"Kita mahu tahu siapa dalang di sebalik penyebaran SMS seumpama ini. Ia merupakan satu tohmahan yang tidak bertanggungjawab dan mengelirukan masyarakat India di kawasan ini," katanya ketika ditemui, di sini, semalam.

Beliau berkata, Kuil Samaypuram Sri Mariamman Tanjung Rambutan sebelum ini, menerima pelbagai peruntukan daripada kerajaan menunjukkan, kewujudan kuil itu mendapat perhatian.

Justeru katanya, adalah mustahil sekiranya kuil berusia lebih 100 tahun itu mahu dirobohkan semata-mata mahu memberi laluan kepada pembinaan bangunan empat tingkat.


"Perkara seperti ini bukan sesuatu yang boleh dipandang ringan, jika silap penilaian mungkin boleh membawa kepada rusuhan," katanya.

07 di pengkalan hulu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pengkalan hulu - Google Blog Search


fyna here!: MUA : makeup bertandang <b>di pengkalan hulu</b> 18.11.12

Posted: 23 Dec 2012 05:16 AM PST

1st job dari Zaha Wedding Planner! sukaaa
1st diorang call..fyna cakap dah ada job tarikh ni..tapi diorang harap fyna boleh adjust masa..
so fyna terima lah job ni..pagi-pagi dah berdesup ke pengkalan hulu
setengah jam jugak lah dari pekan baling
pengantin ni tak tau pulak nama.. =.= sebab tak sempat nak kenal..yela rushing kan..
dia nak soft makeup on her wedding
and her hubby sooo sweeeet!
si isteri tak ada inner putih nak pakai dengan dress ni..si suami sanggup pergi beli..bukan beli 1 je..beli 3 helai suruh isteri dia pilih..awwwww
then lepas bagi inner dia kiss pipi isteri dia and cakap jumpa nanti..
sweetnye..indahnya bila dah halal kan
si isteri muka merah je..nampak perasaan bahagia dengan muka dia =')
tiba-tiba rasa jeles pulak..harap one day fyna dapat seorang lelaki yang baik..amin

all the photography done by my sis..
if korang nak jugak gambar macam ni..boleh hire my sis ye =) harga paling murah 
email : kiddykiddo.kid@gmail.com
untuk tengok my makeup job yang lain-lain boleh tengok di
email : fynahere85@yahoo.com



follow me for daily update
MAKEUP CLASS /TIPS ONLY RM1 PER WEEK AT MY TWITTALK
SO ALL CELCOM USERS, FOLLOW ME ON TWITTALK CELEBRITY..
JUST DIAL *22001 AND FOLLOW FYNA..THANKS!

07 di tanjung malim - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tanjung malim - Google Blog Search


Nora Aniza: Beza Makanan <b>di Tanjung Malim</b> dan Pasir Puteh

Posted: 22 Nov 2012 07:11 PM PST

Sebagai orang Kelantan, tambah-tambah orang kampung macam aku ni, makan nasik sebagai sarapan pagi pada pukul 7 pagi adalah kebiasaan dan amalan seharian. Tak lengkap hidup kalau tak makan nasi pagi. X ada pulak mak aku sediakan aku sarapan pagi roti dengan inti tuna atau apa-apa sahaja ala western. Kalau ada tu ada, tetapi nasik akan menjadi keutamaan. Lepas makan nasik kena ada kuih muih, barulah ditambah dengan roti, penkek McD dan sebagainya. Menu sarapan pula seperti nasi minyak, nasik lemak, nasik goreng, nasi beriani, pulut nasik, nasik berlauk dan semuanya yang berasaskan nasik.
Lauknya sangat istimewa, mesti ada ayam pedas, ayam kicap, ayam gulai, ayam bakar, daging bakar, daging goreng, daging black paper, ikan bakar, ikan gulai yang macam-macam pesen dan banyak lagi. X ada istilah "saya tak makan pagi" dalam kamus hidup orang Kelantan.
Kalau mak aku malas nak masak sekalipun, sarapan nasik akan dibeli dari luar. Di sepanjang jalan di negeri Kelantan anda akan mendapati ada orang jual nasik pagi di mana-mana sahaja. Seawal pukul 6.30 pagi orang dah setat meniaga, dan seawal pukul 8 pagi semua nasik akan habis dijual. Jadi, bangun Subuh awal-awal dan terus bersiap untuk mencari nasik.
Dan nasik putih (dalam kuantiti yang banyak) + ayam pedas (1 ketul besar) + acar (pun banyak jugak), anda hanya perlu membayar RM1.50- RM2.00 untuk nasik yang mengeyangkan sampai petang tersebut. 
Tapi kat Tanjung Malim, pukul 10 kedai nasik tak buka lagi. Apelah kan, aku pagi-pagi aku lapar. Kul 10 tu kalau kat kampung aku makan tengahari dah tu. Tapi di Tanjung Malim kul 10 baru aku sarapan. Sangat tidak baik untuk kesihatan dan menjejaskan projek diet aku!
Kenapa orang sini tak serajin orang Kelantan? Pastu nak kaya macam orang Kelantan, tapi kijo malas. Patut aku tengok pakcik tu pelajar UPSI berduyun-duyun ke kedai dia tapi tak kaya-kaya pun, duk pakai je Wira buruk dia tu, itulah. Pagi-pagi tu pintu rezeki terbuka luas. Tapi orang Melayu kita? Pagi-pagi kul 7 mata pun tak terbukak lagi! Tak macam orang Kelantan puok nih! Geram aku!
Kenapa aku geram? Sebab aku takleh sarapan nasik pagi. Kenapa tak masak sendiri? Tak sempat la. Kul 8 dah setat kelas. Kalau ada mak boleh mak masakkan. (alasan yang munasabah kan)
Pastu kat Tanjung Malim nie makanan mahal-mahal. Contohnya nasik lemak bodoh-bodoh, dijual RM1.50. Awak tahu tak apa itu nasik lemak bodoh-bodoh? Yang dijual kat depan kampus tu, macam tu la. Nasik lemaknya mengandungi hanya sedikit nasik, telur 1 bijik yang dibelah 6, sambal bilis yang bawangnya lebih banyak daripada bilis (kadang-kadang bilis sekor pun takde), timun 1 kerat, kacang 4 bijik dan sambalnya berminyak! Macam tu jual RM1.50. 
Aku bukan nak tipu tapi ini kenyataan, dengan serendah RM1.50, di Kelantan anda akan mendapat nasik lemak cerdik bukan nasik lemak bodoh-bodoh macam kat sini. Nasiknya banyak dan sudah tentu berlemak, sambal bilis dengan ikan bilis, telur sebijik dibahagi 2 dan rasanya sangatttttt sedap.
Kalau awak orang Kelantan, awak akan cakap, betul betul betul. Tapi kalau awak orang bukan Kelantan, silalah lawati sendiri negeri Kelantan. Orang Kelantan masak sedap jadi silalah cari calon isteri orang Kelantan. 
Kenapa orang Kelantan ramai di IPTA di Malaysia? Salah satu faktornya ialah kerana mereka mengambil sarapan berasaskan nasik. Dan kajian telah pun membuktikannya. Sarapan nasi membuat tubuh mendapatkan pasukan glukosa yang cukup kerana nasi mengandung karbohidrat yang tinggi. Glukosa ini akan dialirkan ke otak melalui darah sehingga otak dapat bekerja optimal.
Otak merupakan organ yang paling banyak menggunakan tenaga iaitu sebanyak 25% daripada keperluan tenaga badan. Tidak mengambil sarapan pagi menyebabkan paras gula dalam darah menjadi rendah dan mengurangkan bekalan nutrisi kepada otak. Banyak sel-sel otak akan mati dan keseluruhan otak akan menjadi kurang aktif pada hari tersebut.
Nampak tak? Apa kaitan nasi dengan otak? Jadi, makanlah nasik untuk kebaikan otak.

Comel-comel sokmo :-)

07 di kuala kurau - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kuala kurau - Google Blog Search


“Dari Irc kini Manager” <b>di Kuala Kurau</b> « Lampu dan mentol&#39;s Blog

Posted: 22 Nov 2012 04:41 AM PST

Oleh Rizal Yob Ipoh

image

image

Kuala Kurau, 22hb November 2012 – Hari ini dalam sejarah kami dijemput oleh seorang pengurus bank disini untuk merekrut pekerja bawahanya menyertai NUBE.

Jemputan berkenaan disambut gembira oleh kami yang hadir walaupun kami menempuh  3 jam perjalanan panjang untuk sampai.

Ternyata kedatangan kami dialu – alukan beliau denganya menyediakan tempat kami untuk bermesyuarat, memperkenalkan ahli – ahli disitu dan membantu kami merekrut salah seorang pekerjanya yang tidak lagi menyertai NUBE sejak 20 tahun lalu.

Selain itu dalam mesyuarat, pihak kami memberikan peluang kepada ahli disitu bertanyakan soalan – soalan untuk ditanyakan kepada kami. Kami dimaklumkan secara keseluruhan hubuang kerja amat baik dan tiada masalah dihadapi ahli – ahli disitu.

Untuk pengetahuan semua, Pengurus yang dinyatakan dahulunya sebagai seorang Pengerusi IRC di Sungai Siput sebelum dinaikan pangkat ke jawatan sub-pegawai dan seterusnya ke jawatan eksekutif.

di negeri perak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

di negeri perak - Google Blog Search


SISTEM KESULTANAN <b>NEGERI PERAK</b> DARUL RIDZUAN <b>...</b>

Posted: 21 Dec 2012 02:18 PM PST

SembangKuala pada kali ini ingin menyentuh perkara mengenai sistem Kesultanan Negeri Perak Darul Ridzuan, dengan melihat beberapa aspek terutamanya mengenai pemilihan dan kelayakan seseorang Raja Pemerintah dan peruntukan undang-undang yang mengizinkan pemilihan dan perlantikan seseorang Raja Pemerintah itu. Kami berpendapat bahawa perkara ini adalah penting untuk pengetahuan umum terutamanya bagi yang mungkin kurang memahami bagaimana seseorang Sultan atau Raja Pemerintah itu dilantik di negeri Perak, tambahan pula sistem pemilihan dan perlantikan Raja Pemerintah di negeri Perak adalah unik dan agak berlainan dari negeri-negeri yang lain di negara kita.

HIRARKI DALAM SISTEM KESULTANAN NEGERI PERAK

Dalam sistem pemerintahan negeri Perak, wujud beberapa tingkat gelaran didalam hirarki perlantikan seseorang Raja Pererintah. Susunan hirarki semenjak dari tahun 1953* adalah seperti berikut:

Hirarki

Seseorang anak raja atau 'waris negeri' yang layak dan bakal dipilih kelak sebagai  Raja Pemerintah hendaklah terlebih dahulu dilantik menyandang suatu gelaran dalam hirarki yang dinyatakan di atas lazimnya sebagai Raja Bergelar. Apabila kekosongan berlaku bagi sesuatu gelaran dalam hirarki tersebut,  maka Raja Bergelar  yang terkanan akan di pertimbangkan untuk di naikkan menyandang gelaran yang kosong itu.

Pemilihan dan perlantikan seseorang Sultan atau Raja Pemerintah dan juga lain-lain gelaran dalam hirarki di atas hendaklah mengikut peruntukan undang-undang yang termaktub di dalam Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Perak, Bahagian Yang Kedua.  Perlu di nyatakan di sini tentang wujudnya satu badan di bawah Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Perak (perenggan 3.6) yang di kenali sebagai "Dewan Negara".  Badan ini mempunyai peranan penting dalam melaksanakan proses pemilihan dan perlantikan Sultan atau Raja Pemerintah dan lain-lain gelaran dalam hirarki yang tersebut di atas itu.

Pemilihan dan perlantikan bagi tempat atau gelaran selain daripada Raja Pemerintah adalah atas titah perkenan Raja Pemerintah dengan nasihat Dewan Negara Perak.  Bagi memilih dan melantik Raja Pemerintah yang baharu dinegeri Perak apabila berlaku kekosongan, Dewan Negara Perak dengan dipengerusikan oleh Orang Kaya Bendahara Sri Maharaja, hendaklah mengadakan mesyuarat dalam  tempoh dua puluh empat jam daripada kemangkatan seorang Raja Pemerintah  untuk memilih dan melantik Raja Pemerintah yang baharu.  Mesyuarat ini tidak di hadiri oleh bakal-bakal Sultan dan Raja-Raja Bergelar. Maka Dewan Negara Perak akan membuat keputusan dengan sewajar dan seadil-adilnya, iaitu samada dengan mendapat persetujuan sebulat suara daripada ahli-ahli sekalian terhadap sesuatu calon atau dengan mendapat kelebihan undi bagi seseorang calon itu.  Dalam kata erti lain, hanya ahli-ahli Dewan Negara yang terlibat dalam pemilihan dan perlantikan Raja Pemerintah  Negeri Perak.

Bersambung……..

Nota:

* Untuk mengetahui susunan hirarki sebelum tahun 1953, slia klik "Perak Heir System"

Bagi mengetahui lebih lanjut mengenai Undang-undang Tubuh Negeri Perak sila klik "The Constitution of Perak"

 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved