Khamis, 13 Disember 2012

07 di langkap - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di langkap - Google Blog Search


kita mahu nizar jamaluddin!: cina <b>langkap</b> - yong suka kuning

Posted: 13 Dec 2012 03:13 PM PST

Semakin teruk si pelakon porno menghina Islam dan hukum hudud, semakin tegar komitmen orang Cina terhadap PAS dan Pakatan Rakyat, khususnya ahli Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP)!
Cina Langkap rajin datang mesyuarat, berbincang dan menghulurkan sumbangan tenaga dalam apa-apa aktiviti PR, khususnya PAS di Langkap. 
PAS adil untuk semua orang. Kata Cina Langkap.
Siapa pulak Cina Langkap ni?
Langkap sebuah pekan kecil yang dihuni oleh majoriti kaum Cina. Langkap terletak dalam DUN Sungai Manik.
Jika komer ikut jalan ka Ipoh dari Kuala Lumpur, masuk ke Teluk Intan, belok ke Chui Chak, komer akan jumpa Langkap, sebelum jumpa Air Kuning, Mambang di Awan eta...
Sebut Langkap, orang akan teringat Perang Parang Panjang Sungai Manik! Apapun Yong tidak akan pergi kepada sejarah permusuhan Melayu dan Cina Langkap, kerana episod itu telah berlalu dan wajib dilupakan. Oleh itu tidak hairan jika dulu Cina Langkap dan Chui Chak amat prejudis dengan orang Islam.
Begitu benci kaum itu pada Melayu, DULU!
Ini kerana orang Melayu kata Cina tu kominis.
Cina pulak kata memeluk agama Islam, maknanya masuk Melayu!
Sekarang demer tahu Islam bukan bermakna Melayu! Islam untuk semua kaum.
Demer tahu itu semua dakyah BN (ameno + MCA)
Ini dibuktikan apabila Cina Langkap tidak lagi risau ketika petugas PAS memberi penerangan tentang perjuangan PAS dan Islam. Malahan demer berkata, kalau Nizar bertanding di Sungai Manik, Cina Langkap akan mengundinya.

Sebab Cina Langkap mahu Nizar jadi MB Perak.

Kata ketua demer: Tuhan Allah suruh orang buat baik. Jangan tipu. Jangan rasuah. Jangan pukul orang. PAS adil kepada semua kaum kerana ia parti percaya kepada Allah.

Prejudis Cina Langkap kepada Islam dan Melayu telah dikikis dan dilempar jauh-jauh!

Moh kita berkenalan dengan Cina Langkap:


Gambar-gambar dari album Bad, Ketua Lajnah Ekonomi Muslimat Pasir Salak.

Hanya Soi Lek dan koncu-koncunya termasuk ameno yang masih ingin menggunakan kaedah melaga-lagakan bangsa dan agama di negara ini demi meneruskan kuasa zalim demer. 
Ameno yang mengaku beragama Islam menolak hudud. Tidakkah demer malu dengan Cina Langkap yang bukan Islam ini menyokong PAS kerana percaya parti tersebut adil kepada semua kaum?
JOM UBAH. TINGGALKAN BN SELAMANYA!

07 di behrang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di behrang - Google Blog Search


Rojak Pasembor: N59 DUN <b>Behrang</b> milik siapa?

Posted: 13 Nov 2012 12:01 AM PST

DUN Behrang nampak gayanya akan kekal diwakili oleh YB Jamaluddin Mohd Radzi  walau pun beliau bertanding di atas tiket bebas. Yb Jamaluddin sebelum ini dicemuh oleh rakyat kerana meninggalkan Pakatan Rakyat, namun YB Jamal tidak pernah meninggalkan pengundinya. Saban minggu beliau pasti akan berada di kawasannya untuk bertemu pengundi. Kalau mengikut elaun YB yang diterima pada setiap bulan, pastinya beliau tidak sanggup pulang ke kawasan setiap minggu melayan rakyat.  
Secara peribadi gua puji YB Jamaluddin ini. Beliau rajin melayan pengundi DUN Behrang. Tidak pernah lari atau menyorok dari ditemui orang ramai. Peramah, mesra dan mudah tersenyum. Sesiapa yang bertemu beliau kerana sesuatu hajat akan diberikan harapan walau pun ada kemungkinan tidak dapat dilaksanakan. Sikap dan cara YB Jamal bertemu pengundi patut menjadi contoh kepada Yb-yb dari BN dan Pakatan Rakyat.
Minggu ini sahaja dua program telah diadakan oleh Yb Jamal di pusat perkhidmatannya di tingkat atas, bersebelahan Restorent Aluha, Balun Slim River. Antaranya pemberian sumbangan Depavalli dan juga sumbangan kepada ketua-ketua kampung dan JKK Dun Behrang. Dan kotak sumbangan beliau tertera cop 1Malaysia. Agaknya BN kasi semua tu. Maklumlah, YB Jamaluddin merupakan YB bebas menyokong BN.
Calun dari BN untuk DUN Behrang khabarnya dari MIC. Kaum India dan Cina tidak suka kepadanya atas sebab-sebab yang tertentu. Begitu juga jika calun PKR, mereka masih marah YB Jamaludin melompat tempohari. Jika dirisik pandangan kaum bukan melayu, mereka lebih suka jika PAS yang meletakkan calun.
Khabarnya Pakatan Rakyat pula akan meletakkan calun dari parti PKR. Di Behrang/Tg. Malim PKR sentiasa bergolak. Di luar nampak tenang, tapi di bawah, arusnya begitu bergelora. Masaalahnya berebut untuk menjadi calun. Kerja habuk pun tarak. Di peringkat ranting dan akar umbi PKR pula majoriti tidak suka kepada calun bayangan yang sedia ada. Mereka kata jawatankuasa PKR dalam DUN ini hanya lebih cakap dan syok sendiri sambil berangan-angan.
Pada pemerhatian gua, kalau Pakatan Rakyat  mahu menang di Dun Behrang, sebaiknya diletakkan calun dari Parti PAS. Pimpinan PKR dan PAS kawasan rajin2lah turun kedai kopi. Dengar-dengarlahlah sembang orang kampung. Itu pun sakit bhai, kalau nak menang.

07 di parit buntar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di parit buntar - Google Blog Search


PASPB: <b>PARIT BUNTAR</b>!!! PAS <b>Parit Buntar</b> adakan ibadah korban <b>...</b>

Posted: 28 Oct 2012 12:07 AM PDT

PARIT BUNTAR, 28 Okt. : Seperti tahun-tahun sebelumnya, PAS Parit Buntar telah menganjurkan Program Ibadah Korban bertujuan untuk memenuhi tuntutan agama dan memupuk semangat pengorbanan yang tinggi umat Islam. 
 
Pengarah program Fakhrurazi Haji Khalid berkata, sebanyak sebelas ekor lembu telah dikorbankan pada hari raya kedua di dua tempat berasingan iaitu di Dewan Tuan Guru Haji Ahmad Tuan Husin, Titi Serong dan Markas Tarbiyah Dun Kuala Kurau, Jalan Pantai.
" Bilangan lembu untuk dikorbankan bertambah berbanding tahun lalu kerana semakin ramai yang menyertai ibadah korban anjuran PAS Parit Buntar. 
" Memandangkan ibadah korban ini di adakan di dua tempat berasingan , maka kerja-kerja melapah dan memotong daging dapat dijalankan dengan lebih cepat dan lancar " Katanya
Fakhrurrazi berkata, daging-daging lembu diagihkan kepada fakir miskin dan orang ramai dalam kawasan Dun Titi Serong dan Kuala Kurau
" Urusan pengagihan daging korban juga berjalan lancar, di mana wakil PAS Cawangan datang mengambil daging korban untuk diserahkan kepada fakir miskin di Cawangan masing-masing". 
 
" Selain lembu yang dikorbankan pada hari ini , terdapat beberapa ekor lembu lagi telah diagihkan kepada cawangan PAS untuk dikorbankan di tempat mereka" katanya
Beliau mengucapkan terima kasih kepada semua yang telah membantu menguruskan ibadah korban PAS Kawasan Parit Buntar pada tahun ini
" Petugas-petugas yang terlibat tanpa mengira penat lelah dan habuan, mereka bekerjasama dan bertungkus lumus menyempurnakan ibadah yang amat dituntut ini. 
" Program ibadah korban ini juga merapatkan ukhwah islamiah, program ini juga mampu membangunkan kehidupan masyarakat yang harmoni dan mematuhi arahan agama.
Tambahnya, selain program ibadah korban yang dianjurkan oleh PAS Parit Buntar. Program ibadah korban ini juga dilaksanakan oleh ahli-ahli PAS Cawangan di Markas, Surau dan Masjid tempat masing-masing. 
 
" PAS Parit Buntar sangat mengalu-alukan ibadah korban yang dilakukan oleh PAS Cawangan di tempat masing-masing. 
 
"" Kegigihan ahli dan penyokong PAS di cawangan patut dipuji. Ini salah satu daripada sumbangan khidmat kebajikan kepada umat Islam setempat" katanya
Turut hadir ialah Pesuruhjaya PAS Perak Abu Bakar Husin yang turut menyembelih dua ekor lembu yang dikorbankan.
Program Ibadah Korban di Titi Serong



Program Ibadah Korban di Kuala Kurau

07 di bagan datoh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bagan datoh - Google Blog Search


Cayalah….Billboard PR yang cantik <b>di Bagan Datoh</b>! : Media Perak

Posted: 12 Dec 2012 06:08 AM PST

×

Cantik! Tengahari tadi tertegaknya satu billboard yang pastinya menyentap hati orang-orang UMNO terutamanya penyokong tegar Zahid Hamidi! Mana taknya, billboard ni berada x jauh dari rumah orangtua dia di Sungai Nipah. Kalau Zahid Hamidi balik kampung dia mesti lalu depan billboard ni lah!

Tanah tempat billboard ni tertegak ialah tanah persendirian. Dipunyai oleh sorang pengusaha kedai runcit yang tersohor di Sungai Nipah, Tuan Haji Syukur . Beliau merupakan penyokong tegar Pas. Ada berani ke orang-orang BN mau runtuhkan billboard ni? Sebelum ni, bila aku ternampak gambar billboard DSAI dipasang di tepi highway dekat dengan R&R Behrang tu dalam FB dan blog-blog ,aku dah rasa lain macam. Rasa  tak lama billboard tu akan tegak kat situ. Mesti kena tumbang! Rupanya telahan aku betul.

×

Apa yang diaorang (BN) gerun sangat dengan billboard ni? Takkan dengan 1 billboard je kat tepi highway tu boleh menumbangkan kerajaan Barisan Nasional? Apakah dengan 1 papan iklan macam tu boleh menggugat kestabilan negara?

"KEADILAN melihat ini adalah manifestasi dari ketakutan luar biasa pihak berkuasa Umno dalam menghadapi kebangkitan rakyat.

"Jelas, Umno BN sedang meneruskan budaya politik samseng yang kotor dan tidak bertamadun," Demikian yang dinyatakan oleh Saudara Madhi Hasan ,Naib Pengerusi KEADILAN Negeri berkenaan isu billboard DSAI  yang telah dirobohkan itu.

Sekarang, aku nak tengok berapa lama pulak billboard yang menayangkan gambar Madhi Hassan ini bertahan? Seminggu? Sebulan? Atau sampai parlimen dibubarkan? Aku berharap tak jadi apa-apalah pada billboard tu. Kalau ianya tumbang jugak, aku rasa tak ada orang lain yang punya angkara kalau bukan depa, penyokong-penyokong BN umumnya, penyokong-penyokong Zahid Hamidi khasnya yang dah kian tertekan. Depa ni trauma ke .. fobia ke …apa sebenarnya? Dengan papan iklan pun takut???

Masa PAU baru-baru ni, kita nak dengar jugak apa jawapan Zahid Hamidi pasal isu "Deepak" tapi nampaknya dia langsung tak usik pasal tu.

Dengan macam-macam isu yang semakin timbul ,aku nampak orang-orang dalam kerajaan dah macam cacing kepanasan! Buku Biografi Rosmah Mansor  membuat rakyat semakin "getik" dan meluat dengannya sekaligus memburukkan lagi imej dia sebagai isteri PM yang haloba. Apa pun bagi pembangkang ianya merupakan satu bonus! Terima kasih Rosmah Mansor!

Related posts:

Filed Under: Dari MediaPerakHanabira

07 di seri manjung - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di seri manjung - Google Blog Search


Majlis Perasmian Pembukaan Pusat Beli Belah AEON <b>Seri Manjung</b> <b>...</b>

Posted: 08 Dec 2012 12:32 AM PST

DS Zambry Meletakkan Kotak AEON Di Peta Perak Sebagai Tanda Simbolik Perasmian Pusat Beli Belah AEON Ketiga Di Perak Yang Terletak Di Seri Manjung, Pagi Tadi

07 di lumut - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di lumut - Google Blog Search


BLOGUNGUKECHENTAAN...: JJCM <b>DI LUMUT</b>

Posted: 21 Nov 2012 07:00 PM PST

Kakak nak belanja makan busat. Owh... memang dialu2kan sangat! He3...
Nak makan ikan bakar katanya... Kakak tanya, nak makan kat mana. Laju2 aku jawab makan kat Lumut. Sebab kalau nak makan ikan bakar kat Teluk Intan ni, asik2 makan kat Mutiara Seafood / Wana Cafe. Boring la pulak! 
Sesambil makan, sesambil berjalan2, tengok2 pantai, sunset bagai... Owh... heaven! Bertambah heaven sebab semua setuju tanpa kompromi. Yabedabeduuu...!!! Heh3...





Tang nelayan tangkap ikan tu aku tak setuju. Tapi, tang nelayan handsome tu memang ah kak setuju..! Ha3...






Tak jadik makan kat Marina Cove tuh sebab diorang tak terima booking. Kami pulak plan nak book tempat & suruh diorang masak siap2 sebab kami nak semayang Maghrib dulu. Kang lepas semayang boleh terus makan, tak payah nak tunggu lama2. 
Aku agak tak puas hati di situ sebab kat board diorang mention menerima tempahan siap kasik nombor telefon lagik. Tapi, bila kami nak booking kata tak boleh pulak. Kalau takut kitorang larik, kitorang boleh bayar deposit / bayar semua terus apa!!! Coi betul!
1 more sebab Kak Aneem bawak Kak Ngah ke toilet diorang. Kak Aneem kata sungguh meloyakan tekak bahagian dapur dia. So, memang cancel terus makan kat situ. Cancel sampai bila2 kot! Sebab tang kebersihan tak boleh berkompromi. Kalau dah sahih nampak kotor, baik tak payah makan kat situ. 
Sila guna kuasa pengguna anda, ye! Eh, tetiba..! ;P




Bila disoal-siasat, rupanya diorang tak letak nombor meja kat bakul udang ngan sotong tuh. So, memang missing in actionlah! Alasan diorang: Sepatutnya restoran still tutup sebab ramai staff bercuti. Tapi, owner merangkap boss diorang beli bahan mentah jugak. Nak tak nak kena ikut arahan boss, bukak restoran.
Kelam-kabutlah! Staff sikit, mana nak amik order, mana nak clearkan meja, mana nak masak lagik... 
Hey! Tu bukan masalah kami, hokay! Tu masalah kamu & boss kamu! Hampeh je!


Lepas makan, tak larat nak jalan2 dah. Plus, anak2 Abang dah flat. Kak Yong masuk2 kereta, tak sampai 5 minit Kak Yong dah 'hanyut'. 
Walaupun banyak cabaran nak makan ikan bakar kat Lumut tapi, tetap syiok sebab dapat spend time dengan family. ;)
Terima kasih daun keladi Kakak sebab belanja kami makan busat. Jasamu dikenang... ;)

07 di kampar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kampar - Google Blog Search


Think It!: Misteri Kemalangan <b>Di Kampar</b>

Posted: 09 Dec 2012 04:22 PM PST

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.Ok aku tahu aku dah lama tak tulis entry baru.Korang pun dah bosan,asal bila datang blog aku jer,mesti entry yang sama.*perasan*Ok hari ni aku nak cakap pasal  kemalangan yang kerap berlaku di Kampar sejak akhir-akhir ni.Hah!Before that,korang tahu tak Kampar tu kat mana?Tahu tak?Kampar tu dekat Peraklah. ==''
Kita selalu dengar dan lihat berita-berita kemalangan yang sering berlaku di Malaysia tetapi tak semestinya kemalangan itu harus bersamaan tempat.But,kemalangan kali ini berlaku di tempat yang sama atau berhampiran.Kalau korang ada beli akhbar Utusan pada hari Rabu 5/12/2012,korang mungkin faham.
22 maut di KM293-310 Lebuhraya Utara Selatan sejak Januari 2012.Sebanyak 19 kes kemalangan maut dengan 22 kematian dicatatkan.
 Berita Kes Kemalangan Di KM293-310 Lebuhraya Utara Selatan Pada 2012.
  •  1 Mac : Seorang lelaki maut setelah lori dipandunya terbabas dan terbalik ketika menuruni bukit di KM 301.5
  • 5 Julai : Seorang pemandu bas ekspres Sri Maju maut dirempuh sebuah lori kontena semasa mengarahkan penumpangnya turun dari bas yang rosak di KM303.6.
  • 11 November : Seorang wanita maut manakala 9 lagi cedera termasuk 3 parah apabila kenderaan MPV yang mereka naiki terbabas lalu merempuh penghadang jalan di KM299.9.
  • 21 November : Empat pekerja PROPEL terbunuh selepas dirempuh sebuah treler yang sarat membawa muatan makanan ringan di KM294.1.
  • 1 Disember : Seorang pelajar Kolej Tunku Abdul Rahman maut apabila kereta dinaikinya dirempuh sebuah bas ekspres di KM293.8.Kemalangan tersebut turut menyebabkan tiga lagi penumpang kereta itu dan lima penumpang bas ekspres cedera.
  • 4 Disember : Seorang pemandu bas ekspres Sri Maju maut selepas merempuh bahagian belakang sebuah treler di KM304.6.
Kemalangan itu dalam keadaan yang sangat mengerikan.Yang peliknya,jarak antara kemalangan yang berlaku adalah berhampiran dan setiap kemalangan berlaku pada waktu pagi!Apakah yang membuat mereka hilang tumpuan ketika memandu?Adakah 'benda' itu yang mengganggu perjalanan mereka atau ianya hanya satu kebetulan?
Sekarang ni dah tak ada kes kemalangan macam ni,mungkin orang ramai dah mula cuak kot.Tapi kadang-kadang kita tak boleh percaya sangat 'benda-benda' macam tu.Ermm mungkin kemalangan ni hanya satu kebetulan.Wallahualam,hanya Tuhan yang tahu.
Tapi aku ingatkan,kalau kampung korang belah-belah utara...seeloknya jangan balik malam atau pagi..Bukan apa,cuma nak berhati-hati.Mungkin sebelum ni korang okey je balik pagi,takde apapun,kan?Sebab kampung aku pun belah utara jugak.Kalau nak balik pagi pun takpe.Semoga Allah melindungi kita.

07 di teluk intan - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di teluk intan - Google Blog Search


Selamanya...Cinta: Pemeriksaan mata <b>di</b> Hosp.<b>Teluk Intan</b>

Posted: 09 Dec 2012 08:49 PM PST

Assalamualaikum,

Sejak lahir, Muhammad mengalami masalah saluran air mata tersekat..klik SINI untuk info lanjut..masalah ni menyebabkan mata Muhammad sentiasa berair..masa mula2 check dengan doc, aku diberitahu kemungkinan masalah ni berlarutan sampai umuq 6 bulan hingga setahun..kuasa Allah, bila umuq Muhammad genap setahun, masalah tu hilang terus..Alhamdulillah sepanjang tempoh mata berair tu, Muhammad tak mengalami masalah lain kat mata..setiap kali aku bawak Muhammad check up di Klinik Tg Malim, doc akan check sekali mata Muhammad untuk pastikan keadaan mata dia baik..maksudnya tiada jangkitan kuman dsb..

Lepas masalah mata berair tu hilang, mata Muhammad ada spot2 hitam di kawasan mata putih pulak..aku terus refer masalah tu kat doc yang selalu check Muhammad..doc tu cakap dengan aku dia kena refer kes Muhammad dekat doc pakar mata di Hosp.Teluk Intan..doc pakar mata yang akan periksa sepenuhnya masalah spot2 hitam tu..pada 21/11/12 hari tu, temujanji Muhammad dengan doc pakar mata kat Hosp.Teluk Intan untuk periksa tahap penglihatan kedua-dua mata dia..Alhamdulillah Muhammad takda gangguan masalah penglihatan dan keadaan baik2 saja..walaubagaimanapun, doc nasihatkan aku sentiasa monitor dirumah cara Muhammad melihat melalui:-

1) Jarak jauh atau dekat masa Muhammad tengok TV
2) Boleh nampak dan kutip benda2 kecik depan mata
3) Kedua-dua mata Muhammad pandang kita atau tak bila panggil dia?
4) Masa melihat, Muhammad merenung atau pandang biasa saja?
5) Perhatikan pergerakan mata Muhammad statik atau ikut bergerak bila kita tunjukkan flash card atas, bawah, kiri, kanan


Setakat pemantauan aku sampai la ni, penglihatan Muhammad elok saja..Alhamdulillah..aku mohon padaMu Allah bagi lah mata anakku sentiasa elok, jauhkan lah perkara2 tidak baik menimpa anakku..Amin..

Terima kasih.

07 di bercham - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bercham - Google Blog Search


MBI <b>Di</b> Gesa Hentikan Operasi Tempat Pelupusan Sampah <b>Di</b> Jalan <b>...</b>

Posted: 04 Jan 2012 10:02 PM PST

Datuk Rusnah Menggesa MBI Supaya Hentikan Pembuangan Sampah Di Tapak Pembuangan Sampah Jalan Bercham

Perasmian Pembukaan Laluan Alternatif Dari <b>Bercham</b> Ke <b>...</b>

Posted: 02 Jan 2012 07:26 PM PST

Datuk Seri Dr. Zambry Abdul Kadir Merasmikan Laluan Alternatif Dari Bercham Ke Lebuhraya Plus Di Bercham Turut Hadir Adun Bercham Dap Y.B.SUM CHEOK LENG

07 di ipoh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di ipoh - Google Blog Search


Durian Crepe <b>di Ipoh</b>, Batu Gajah dan kawasan berdekatan

Posted: 12 Dec 2012 08:38 PM PST

Haritu kami satu pejabat order durian crepe dari Sis Norsakila. Order 2 set. Setiap pek ada 4pcs yang bersaiz besar bagiku. Berbaloi dengan harganya.
Pek : Ada 4 ketul saiz besar
Rasanya memang umppphh. Kulit lembut juga. Kira berbaloi beli yang ini dari beli kat sini. Kepada orang Ipoh, boleh order pada Sis Norsakila. PM sahaja FB, insyaALLAH beliau akan reply secepat mungkin. Macam aku order haritu, pantas balas. I likeeeee.
Apa lagi, pakat orderlah untuk merasa fenomena durian crepe. Rasa dulu baru komen ya. 
# Keyword "hangat" durian crepe di Ipoh. InsyaALLAH nak try yang lain pula.

guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

07 di kuala kangsar - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kuala kangsar - Google Blog Search


Ajijoi: Jelajah Perakite: Edar Risalah <b>di Kuala Kangsar</b>

Posted: 22 Oct 2012 07:09 AM PDT


Destinasi seterusnya Jelajah Perakite ini adalah ke Kuala Kangsar. Setibanya kami di pekan Kuala Kangsar, sambutan yang diberikan amat memberangsangkan sekali.















07 di tronoh - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di tronoh - Google Blog Search


catatan kembara <b>tronoh</b> nov 2012 - rawatan imantherapy

Posted: 29 Nov 2012 06:25 AM PST

Cuaca tidak menentu di Kuala Lumpur...Tengahari yang cukup panas..petang pula hujan..maka 'jem' sana-sini. Tapi bukan cuaca dan jem yang admin ingin kongsikan. Nak cerita beberapa pengalaman di Tronoh, Perak.
Terdahulu, terima kasih yang tidak terhingga diucapkan kepada Dr. Abdullah Sani yang sebenarnya menjadi tonggak pergerakan Imantherapy di kawasan Tronoh dan seluruh negeri Perak. Maka perjalanan kami yang terdiri dari admin, UM dan Amir sampai ke "istana" (memang betul-betul istana rumah Dr Sani ni) pada 14 Nov 2012 jam 3.30 pagi. Dr Sani menyambut kami dengan mesra sekali..maklumlah..dah lebih 2 bulan kami tidak berjumpa.
Rupanya beliau sedang sibuk berkemas, kerana isteri dan anak beliau akan berangkat ke Australia pada keesokan harinya. Apa lagi..dah sampai tu kami pun zzzzzzzz...(ketika artikel ini ditulis Dr Sani juga telah berada di Australia...nak halau jin omputeh..hehe)
Dr Sani dan keluarga di Australia
Keesokan paginya, sessi rawatan pertama dimulakan. Masalah apa lagi kalau bukan gangguan saka. Selesai rawatan kami sambung berehat sampai tak sedar Dr Sani keluar menghantar ke Ipoh menghantar isterinya (mereka menaiki bas ekspres ke KLIA). Sedar-sedar admin dapat sms dari Dr Sani yang berbunyi
" Tuan Admin, saya keluar menghantar isteri ke Ipoh.Makan tengahari telah terhidang di meja makan"...
Selesai solat Zuhur kami pun......emm...ada siakap stim, udang dan sotong goreng tepung, sayur campur..tentu anda dapat bayangkan apa nasib makanan tersebut selepas tu kan...Lepas tu apa lagi..kami sambung rehat lah..
Kami bersolat maghrib di Surau Al-Ikhlas, Bandar Universiti. Selesai solat Maghrib UM diberi penghormatan memberikan ceramah perubatan Islam. Walu ringkas namun memberikan impak besar dimana selesai sahaja solat Isyak jemaah surau tidak melepaskan peluang merelakan diri mereka di "scan"..pelbagai reaksi dan riak muka dapat disaksikan. Sorry ye..tiada gambar kenangan (Handpone admin dijangkiti virus..huhu. Ada sapa-sapa nak sponsor handpone baru admin, amat dialu-alukan). Ni je yang sempat diselamatkan.
UM memberikan ceramah Perubatan Islam
Selesai sessi "scan" UM dijemput membuat rawatan di rumah seorang jemaah surau. Isterinya mengalami gangguan jin bertahun lamanya. Alhamdulillah..Allah izinkan kesembuhan kepada pesakit.. dan kami diberikan 2 beg plastik berisi....jeng..jeng...jeng...
   Original Perak mari..
Maka 2 hari ini juga dipenuhi dengan undangan merawat. Alhamdulillah. Pada hari Sabtu pula, atas permintaan Dr Sani juga, maka UM mengongsikan ilmu perubatan kaedah Al-Quran, zikir dan doa dalam Imantherapy kepada beberapa rakan yang benar-benar berminat. Turut hadir saudara Afiq Iqbal yang datang dari Kuala Lumpur selain saudara Khairul, saudara Faizal AF (Ahmad Fadzil sebenarnya) dan Tuan Profesor Zakaria (UTP).
Alhamdulillah...dan InsyaAllah mereka akan membantu mengembangkan Imantherapy di seluruh Perak dan Utara. Dr Sani memaklumkan kepada admin sepatutnya ada 3 lagi rakan-rakan yg sepatutnya ikut serta namun terdapat beberapa halangan.
 Merungkai beberapa persoalan
Dari kiri Dr Sani, Prof Zakaria, Saudara Faizal AF, Admin, UM, Saudara Afiq Iqbal dan Saudara Khairul
Hari yang turut menjadi sejarah kepada UM apabila setelah sekian lama beliau dikunjungi oleh bekas gurunya. Seorang pakar pidato dari Kamunting yang dikenali sebagai Guru Bashid (kami panggil beliau Ustaz Bashid). Setelah beliau sendiri melihat kaedah UM merawat maka ini komen beliau didalam shoutbox blog ini..
" Tahniah Ustaz ucapkan kepada Muhammad Abdullah,pengasas dan guru utama Rawatan Imantehrapy.Ustaz sendiri telah melihat bagaimana pesakit dirawat semasa di Tronoh tempoh hari.
Ustaz didapati kaedah merawat gangguan jiwa dgn pelbagai masalah dhadapi masyarakat hari ini menjadi suatu keperluan dan perlu diperluaskan ke tempat ustaz di Taiping, Kamunting dan seluruh LMS.
Bagi yang mahu belajar kaedah rawatan ini atau mahu berubat sila hubungi saya melalui email gurubashid@yahoo.com. Khusu utk kawasan Larut, Matang dan Selama yang meliputi kawasan utara Perak seperti Kuala Kangsar, Bukit Gantang,Taiping, Selama, Bt Kurau, Bg Serai dan Pt Buntar "..begitulah bunyinya..
Guru Bashid ( 2 dari kiri)
Syukur kehadrat Allah SWT. Perkembangan yang cukup baik di Tronoh. Kami pulang ke KL pada hari Ahad. Terima kasih kepada semua pesakit dan keluarga termasuk satu keluarga yang sudi memasak dan menghantarkan nasi lemak kepada kami seawal jam 7 pagi. Juga kepada para peserta pengijazahan. Tidak lupa kepada Dr Sani dan keluarga.
Admin : Sempat juga admin masak bubur "derian". Amir plak buat kuih "spesel"..sedap plak tu..hehe...

07 di kerian - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kerian - Google Blog Search


Pondok Rahmat: Istana Negeri Kubang <b>Kerian</b> Diserbu Rakyat

Posted: 07 Dec 2012 11:44 PM PST

Sempena Ekspo Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan [MAIK] selama sebulan dan berakhir pada 6 November yang lalu saya dan keluarga mengambil kesempatan berkunjung ke ekspo itu yang diadakan di dalam kawasan Istana Negeri, di Kubang Kerian.

Inilah kali kedua saya memasuki istana itu sejak berhenti bekerja beberapa tahun yang lalu. Semasa bekerja biasanya sekurang-kurangnya empat atau lima kali setahun saya akan memasuki istana itu kerana urusan.

Seperti mana-mana istana lain juga, baik istana dalam negara atau luar negara, Istana Negeri Kubang kerian tidaklah terbuka kepada ramai. Ia merupakan kawasan ekslusif dan terkawal keselamatannya.

Istana Negeri Kubang Kerian adalah merupakan istana kediaman rasmi kepada Kbawah Duli Yang Maha Mulia Al-Sultan Kelantan, Sultan Muhammad ke-V setelah baginda ditabalkan menjadi Sultan Kelantan beberapa tahun yang lalu.

Ia dibina dalam zaman pemerintahan Almarhum KDYMM Al-Sultan Yahya Petra Ibni Almarhum Sultan Ibrahim yang memerintah dari tahun 1960 hingga 1979.

Pada masa-masa yang lalu, seperti dalam zaman pemerintahan KDYMM Al-Sultan Tuanku Ismail Petra istana ini digunakan untuk mengisi salah satu acara sambutan Hari Keputeraan baginda dengan mengadakan majlis-majlis taman di istana itu.

Sultan Muhammad ke-IV
 

Sungguh pun pada hari-hari tersebut, istana itu dibuka kepada orang ramai, tapi bukan untuk semua orang bebas masuk, ia hanya terbatas kepada para jemputan sahaja, yang teridiri dari orang-orang besar, para kerabat, pegawai-pegawai keraajaan, pemimpin-pemimpin masyarakat, wakail-wakil rakyat, pelajar-pelajar sekolah yang terpilih dan wakil-wakil pertubuhan.

Di istana inilah, bonda KDYMM Sultan Ismail petra iaitu nenekanda kapda Sultan Muhammad ke-V sekarang, iaitu Almarhum Raja Perempuan Zainab [RPZ] mangkat.

Sultan Yahya Petra
 

Tidak ada aktiviti-aktiviti di istana itu yang melibatkan rakyat jelata. Justeru, walau pun setiap hari rakyat  melintasi istana itu, yang terletak di Kubang Kerian, di jalan Kota Bharu-Pasir Puteh tapi istana itu seolah-olah tidak wujud kepada mereka,  andainya tidak ada amaran jangan memandu laju kerana kawasan istana, mereka mungkin melupakannya kerana tidak ada apa-apa kaitan dengan mereka.

Hanya di zaman KDYMM Al-Sultan Tuanku Muhammad Faris Petra yang bergelar Sultan Muhammad Ke-V  aktiviti-aktiviti tertentu telah dilaksanakan di istana itu yang melibatkan rakyat negeri ini dari segenap lapisan masyarakat.

Dalam bulan Ramadan 2012 yang lalu, telah diadakan solat sunah Tarawih di kawasan istana di mana Sultan Muhammad ke-V turut  berangkat bersolat Qiamulai bersama dengan rakyat jelata baginda. Mengikut laporan lebih dari 6,000 orang telah hadir bersolat bersama tuanku pada malam itu.


Yang terbaru pula, baginda mengizinkan kawasan itu diadalah Ekpo 100 tahun MAIK yang berlangsung selama sebulan dan berakhir pada 6 Disimber 2012. Sepanjang ekspo itu diadakan rakyat segenap peringkat bebas keluar masuk istana. Justeru seramai 150,000 pengunjung dilaporkan telah membanjiri expo itu.

Saya dan keluarga adalah sebahagian daripada 150,000 orang yang mengunjungi expo MAIK itu. Majlis perasmian pembukaannya disempurnakan oleh KDYMM Al-Sultan Muhammad ke-V, sementara majlis penutupnya telah dirasmikan oleh Tengku Mahkota, Dr.Tengku Muhammad Fa-iz Petra Ibni Sultan Ismail Petra.

Meninjau  sepintas expo itu, khususnya berhubung dengan pengajurnya MAIK yang bertujuan untuk memperkenalkan MAIK kepada masyarakat negeri ini dengan lebih dekat lagi, saya menjadi tertanya-tanya adakah ia benar-benar berjaya mencapai tujuannya itu sebagai direncanakan? Kerana saya dapati aktiviti-akticiti yang didedahkan tentang sejarah   perkembangan badan itu di ekspo tersebut amatlah sedikit, tidaklah mencukupi untuk mencapai matlamatnya.

Saya rasa masih ada lagi aktiviti-aktiviti yang boleh dijalankan secara langsung oleh MAIK di expo itu untuk memperkenalkan MAIK dan sumbangannya yang memang tidak dapat dinafikan, dan bukan hanya skadar penjualan beberapa buah buku yang dikeluarkan oleh MAIK, dan penempelan gambar-gambar sejarah MAIK.

DYMM Tengku Anis di majlis taman sempena dengan sambutan hari keputeraan baginda sultan Kelantan di masa yang lalu 


Penjualan barangan, makanan minuman di Expo MAIK yang dikatakan memberi keuntungan sebanyak RM5 juta, tidaklah dapat memperkenalkan MAIK secara langsung dengan peranannya yang penting kepada masyarakat, lebih daripada sekiranya MAIK mengadakan aktiviti-aktivitinya  sendiri di ekspo itu untuk memperagakan dirinya secara langsung.

Di samping itu amatlah wajar kiranya lebih banyak lagi aktiviti-aktiviti yang berguna yang melibatkan rakyat jelata diadakan di kawasan istana yang begitu luas dan masih kosong, dan sebahagian daripadanya kelihatan macam tidak terurus dengan sebaik-baiknya sesuai dengan sebuah istana.

Demikianlah sedikit kenangan kami selepas berkunjung  ke Istana Negeri Kubang Kerian pada hari itu untuk dijadikan titik menungan bersama, semoga istana itu akan memberi lebih manfaat kepada rakyat negeri ini baik secara langsung atau tidak langsung.

Pada akhirnya patik berdoa semoga KDYMM Al-Sultan Muhammad ke-V lebih berdaulat memayungi rakyat dan negeri ini dalam menempa pembangunan jasmani dan ruhani untuk mencapai kebahagian hidup di dunia dan di akhirat.

07 di taiping - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di taiping - Google Blog Search


HOMESTAY <b>TAIPING</b> SERI Rehat, Rawat Dan Relax: Homestay <b>Di</b> <b>...</b>

Posted: 24 Nov 2012 10:46 PM PST


Name: Khairul Salleh
Email: amirulisa@yahoo.com.my
Phone number: 0125145023

Category: Accommodation, For Rent

Subject: Homestay Di Taiping

Type: 2
IC Number: 651106106671

Text:
Membantu homestay-homestay di Taiping yang tidak mempunyai iklan di Mudah dan
Internet untuk mencapai pelanggan di alam siber.
Rangkaian homestay yang dibantu meliputi
2 homestay di kawasan Simpang Taiping, sebuah Dekat MRSM Taiping,
8 homestay di Bukit Jana Kamunting.

Kebanyakkan homestay ialah rumah teres 3 bilik yang mempunyai 1 aircondition.
Harga antara RM150-RM170 bergantung kepada kemudahan.

Kaedah yang dijalankan ialah dengan SMS
Nama,
Nombor Telefon.
Tarikh penginapan (satu malam untuk satu tarikh)
Saya akan dapatkan homestay untuk anda dan SMS nama homestay, pemilik dan
tetamu kepada anda.
Urusan pembayaran dan lain-lain diuruskan oleh pemilik dan tetamu
(Gambar dalam iklan ini ialah dari Homestay Banglo 4 bilik (3bilik air con, 2
ruang tamu, dapur lengkap, ruang parking luas)Simpang, No2 jln kota indah,tmn
kota indah,SIMPANG Taiping Perak yang berharga RM250 semalam)

Price: RM 150

07 di kuala sepetang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di kuala sepetang - Google Blog Search


Melantak Mee Udang <b>Kuala Sepetang</b> | Proride Shock Absorber <b>...</b>

Posted: 09 Feb 2012 10:03 PM PST

Kebiasaanya hari ahad memang dah jadi program tetap aku dan family mencari tempat makan yang sedap dan menarik tak kiralah tempat tu dekat atau jauh. Korang mesti pernah dengar kefamousan Mee Udang Mak Jah Kuala Sepetang kan…

Jalan-Jalan Cari makan kali ni aku, isteri dan anak-anak berkesempatan menikmati Mee Udang Mak Jah di Kuala Sepetang, Taiping, Perak. Seawal jam 10 pagi, kami pun bergerak dari Bangi menuju arah Utara demi mencari Mee Udang Mak Jah Kuala Sepetang yang aku terbaca "keenakannya" di akhbar Kosmo 2 minggu yang lalu. Sedap sangat ke sampai mendapat liputan akhbar dan TV ni?

Bukti... Mee Udang Mak Jah memang Ngetop!!

Serius!! Aku memang tak pernah sampai Kuala Sepetang. Oleh itu bantuan GPS diperlukan untuk mencari lokasi Mee Udang Mak Jah. Sepanjang laluan Taiping – Kuala Sepetang terdapat banyak Singboard gerai yang menjual Mee Udang antaranya Salleh Mee Udang, Mak Teh Mee Udang, Mee Udang Banjir… tapi aku tetap nak carik Mee Udang Mak Jah gak sebab nak tau sesedap mana rasanya sampai menjadi bualan di akhbar dan TV.

Pemandangan Pekan Kuala Sepetang

Lebih kurang jam 2 petang kami pun tiba di warung Mee Udang Mak Jah yang terletak di Kg. Menteri, Matang, Kuala Sepetang. Pehhh!!! Memang ramai giler orang yang datang menikmati mee udang kat sini. Bukan takat orang kita je… pelancong dari luar negara pun ramai. Hebat betul penangan Mee Udang Mak Jah ni… Apa pun, aku kena try dulu rasanya hehehe…

Pehh!! Champion la... Full House der..

Untuk rasa sedap atau tak Mee Udang ni… aku dan isteri order 2 mangkuk Mee Udang Special yang harganya RM11 semangkuk. Hampir setengah jam menunggu, mee udang yang aku pesan pun sampai. Nampak memang menarik. Memang terliur aku dibuatnya… dengan hiasan udang segar yang bersaiz XL dalam mangkuk mee tersebut. Dalam bab makan udang ni… aku perlukan bantuan isteri aku untuk mengupas kulitnya hehehe… Ternyata udang yang digunakan untuk Mee Udang ni memang segar… Terbaek dari Ladang!!

Mee Udang Special... RM11 semangkuk

Kami pun jamahlah apa yang kami order. Memang banyak sangat jumlah udang dalam mangkuk Mee Udang Special kami tu. Kalau tak silap ada 6~7 ekor!! Bagaimanapun, rasa keseluruhan Mee Udang Mak Jah ni biasa-biasa jer. Kuahnya rasa manis sikit untuk tekak cam aku ni… Wife aku komen pun cam aku gak. Kalau pedas sikit mungkin lebih mengancam. Cuma… Udang yang disediakan agak fresh membuatkan Mee Udang Mak Jah jadi popular… mungkin huhuhu. Kalau nak compare dengan Mee Udang yang wife aku buat… rasanya sedap lagi yang wife aku buat… Statement ni aku buat berdasarkan tekak aku le. Tak tau la plak kalau tekak korang hehehe…

Wife aku tukang kupas Udang... aku tau melantak je hehehe

Tapi apa pun, kalau korang nak ke sini memang aku galakkan. Ye la… Jalan-jalan cari makan kan… Gerai Mee Udang Mak Jah kat Kuala Sepetang di buka dari jam 11 pagi hingga 10 malam. Untuk pengetahuan korang, Mee Udang Mak Jah Kuala Sepetang ini ada cawangannya di Wangsa Walk, Kuala Lumpur.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved