Rabu, 11 April 2012

07 di hutan melintang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di hutan melintang - Google Blog Search


Muktahir: Gegaran <b>Di Hutan Melintang</b>. | Teratak Usang

Posted: 11 Apr 2012 01:54 AM PDT

Salam Sejahtera, Salam 1 Dunia.
Aku tengah online depan tv sekarang manakala hubby aku online dalam bilik. Aku sangkakan aku kepeningan. Aku panggil hubby tapi dia pun ingat dia pening. Rupanya semua benda dalam rumah sedang bergoyang. Adakah berlaku tsunami atau gempa bumi?
Gegaran berlaku antara jam 4.42 minit petang selama lebih kurang 30 saat. Sekejap lagi mesti masuk berita. Ada sesiapa yang terasa gegaran tadi?

* UP DATE:
8.9 skala ricther berlaku di Utara Sumatera.

07 di lekir - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di lekir - Google Blog Search


Kemalangan Ngeri <b>Di Lekir</b> Menjelang Tahun Baru 2012 <b>...</b>

Posted: 31 Dec 2011 04:40 PM PST

[unable to retrieve full-text content]Jadual Gaji Baru Untuk Guru dan Pensyarah Politeknik di bawah Skim Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) ... Kemalangan Ngeri Di Lekir Menjelang Tahun Baru 2012.. Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... Menjelang sambutan Tahun baru ...

07 di behrang - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di behrang - Google Blog Search


TV3 Stesyen TV Portal Pertama - Nahas Km 114 Jalan <b>Behrang</b> <b>...</b>

Posted: 28 Mar 2012 03:54 AM PDT

28/03/2012 18:54:00

Di Tanjung Malim, dua lori bertembung di kilometer 114 Jalan Behrang-Slim River.

Yang maut, pemandu lori, Abu Bakar Saleh, 51, dan Koy Kay Huang, 34, serta seorang kelindan lori yang identitinya belum dikenal-pasti.

Yang parah pula, pemandu kereta Abdul Aziz, 57, dan seorang wanita dipercayai isterinya yang hanya dikenali sebagai Sulistiawati, 40.

Ketua Polis Daerah Tanjung Malim, Supritenden Othman Nayan berkata, lori yang dipandu Abu Bakar dikatakan bertembung dengan lori yang dipandu Koy.

Abdul Aziz yang memandu kereta Perodua Viva dan mengekori lori Abu Bakar gagal mengawal kenderaannya, lalu merempuh belakang lori.

07 di bukit merah - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di bukit merah - Google Blog Search


AELB perlu siasat tahap radiasi <b>Bukit Merah</b> - KeadilanDaily.com <b>...</b>

Posted: 22 Mar 2012 03:08 AM PDT

(Oleh: Mohd Martin Kahar)

KUALA LUMPUR, 22 Mac: Ahli Parlimen Gopeng, Dr Lee Boon Chye menggesa Lembaga Pelesenan Tenaga Atom (AELB) menyiasat radiasi berlebihan di sekeliling loji tinggalan Asian Rare Earth (ARE) di Bukit Merah dan tapak pelupusan sisa kekal di Bukit Kledang, di Ipoh.

Beliau berkata, menurut laporan gerakan Selamatkan Malaysia Stop Lynas (SMSL) tahap radiasi di kilang Mitsubishi Chemical, yang ditinggalkan hampir dua dekad lalu, masih merbahaya kepada kesihatan awam.

"Laporan didedahkan berkenan radioaktif yang tinggi iaitu 0.19 mikrosievert sejam di tapak kilang ARE dan 2.2 mikrosievert sejam di tapak pelupusan (di Bukit Kledang) dan ia bersamaan 1.75 mikrosievert setahun iaitu 75 peratus lebih tiggi daripada dikeluarkan oleh AELB," katanya katanya pada perbahasan usul tergempar yang dikemukakan Ahli Parlimen Batu Gajah, Fong Po Kuan.

Speaker Dewan Rakyat, Pandikar Amin Mulia pagi tadi meluluskan usul tergempar membahas dakwaan tahap radiasi berlebihan di ARE dan tapak pelupusan sisa kekal di Bukit Kledang.

Dalam perbahasan itu, Dr Lee  mencadangkan Kementerian Kesihatan melakukan kajian terperinci mengenai peratusan kecacatan kelahiran, leukimia dan kanser di kedua-dua kawasan berkenaan untuk mengesahkan dakwaan wujudnya radiasi berlebihan.

"Kita dimaklumkan di kawasan Bukit Merah sekurang-kurangnya tiga pekerja mengangkut sisa radioaktif ini mati awal, lapan kes luekimia dan ada kes kecacatan sejak lahir. Malangnya Kementerian Kesihatan setakat ini tidak mempunyai data kes tersebut," katanya.

Beliau yang juga Pengarah Biro Kesihatan KEADILAN berkata, di Mongolia, kajian menunjukkan hasil pertanian terjejas dan penduduk yang tinggal berdekatan kilang nadir menghadapi masalah kesihatan

Tambah beliau keadaan sama berlaku di China, apabila kajian kolej perubatan membuktikan kanak-kanak di kawasan kilang radioaktif itu menghadapi masalah IQ rendah berbanding kanak-kanak di kawasan lain.

8 Mac lalu Ketua Pengarah Lembaga Pelesenan Tenaga Atom (AELB) Datuk Raja Abdul Aziz Raja Adnan berkata tapak di kedua-dua kawasan itu selamat dijadikan taman rekreasi.

Menurutnya ia boleh dilakukan selepas kawasan tapak pelupusan sisa di Bukit Kledang itu dikedap sepenuhnya yang dijadualkan tahun depan.

Bagaimanapun, SMSL ketika melakukan lawatan ke tapak pelupusan tersebut mendapati kedua-duanya masih berbahaya walapun kilang berkenaan ditutup 18 tahun lalu.

Bacaan berhampiran tapak kilang adalah sekitar 0.19 mikrosievert setiap jam manakala bacaan berhampiran tapak pelupusan sisa pula berjumlah kira-kira 0.2 mikrosievert bagi setiap jam.

Kedua-dua bacaan, jika dihitungkan kepada bacaan asas tahunan, di luar tahap selamat iaitu pada 1 milisievert setiap tahun seperti yang dinasihatkan AELB.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=28486

07 di pasir salak - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pasir salak - Google Blog Search


Rakaman video forum MALAM RAKYAT TERLUKA <b>di Pasir Salak</b> <b>...</b>

Posted: 07 Feb 2012 06:20 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Rakaman video forum MALAM RAKYAT TERLUKA di Pasir Salak – Dinsman, Tukar Tiub, Mazlan Aliman, MB Rakyat Perak, Nizar Jamaluddin dan lain-lain… Share this: StumbleUpon · Reddit. Like this: Like. Be the first to like ...

07 di gerik - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di gerik - Google Blog Search


SOKONG PAS LENGGONG: Krisis air <b>di Gerik</b> ?

Posted: 08 Apr 2012 02:23 AM PDT

Kenapa sampai mintak tolong dari SYABAS? Kemana LAP. Masa Pakatan memerintah LAP Bayar zakat berjuta, bila zambry merampas LAP dah tiada keberkatan?
Sayang mufti juga sengap membisu.

07 di pengkalan hulu - Google Blog Search

0 ulasan
URL Sumber Asal :-

07 di pengkalan hulu - Google Blog Search


colours ~: Hari Kedua <b>di Pengkalan Hulu</b>.. Its memorial ~

Posted: 19 Feb 2012 02:44 AM PST

Hari Kedua di Pengkalan Hulu.. Its memorial ~

Assalammualaikum..

 Isnin, 13 Febuari 2012...........

    Fuhhh... sejuknya pagi ni. Sejuk mengalahkan air-cond padahal bilik yang saya tidur ni takde air-cond dan kipas. Oh! baru teringat. Masih lagi berada di Pengkalan Hulu!! Seronoknya! Patutlah sedap je tidur rasa macam nk sambung je tidur balik. Tapi mengenangkan kewajipan utama sebagai Islam tak dilaksanakan, gagahkan jugaklah diri ni bangun jugak..

  Dalam pukul 9.00 pagi, Pak Andak (suami Mak Andak) hantar saya dan Ili ke MRSM Pengkalan Hulu. Hati ni asyik berdegup pantas je. Terasa nervous tapi excited! Entah kenapa la tetiba nak nervous pula ni. Ezzati, awak tu dah habis SPM. Dah masuk degree pun. Takkan masuk  sekolah menengah pun nak nervous lagi..(Entah la.. masih terasa lagi kenangan masa mula-mula masuk maktab. Seolah-olah macam daftar sekali lagi).. Bila kami sampai pondok pak guard maktab, pergh.. Nervous gila! macam-macam soalan dah dalam fikiran ni. Ingat lagi tak cikgu pada kami (batch pertama MRSM Pengkalan Hulu)? Banyak ke perubahan pada maktab ni? Ramai ke cikgu yang dah pindah.. Perasaan waktu tu bercampur-campur. Fuh.. Berdebar!


    Perkara pertama sampai maktab, kitaorang terus pergi pejabat selesaikan segala urusan. Rupa-rupanya, akak-akak pejabat masih lagi ingat kami. Itulah yang bestnya di MRSM PH ni. Hubungan kami dengan staf sangat rapat even cleaner pun kami rapat. Gembira bila kami masih dapat berpelukan dan bertanya khabar. 2tahun adalah masa yang agak lama bagi kami sehingga banyak perubahan yang berlaku di maktab. Pengetua juga telah bertukar. Maktab semakin cantik. Banyak gambar yang kami ambil tapi tak boleh upload kat blog..=(

  Kami dapat jumpa cikgu Yuhaniza (guru bio). psst.. Cikgu dah mengandung tau! hehe.. Then, pergi bilik guru sembang2 dengan Cikgu Khairil, cikgu Juliana, Mr Yunn, cikgu Shapiza.. Jumpa cikgu Shapiza tu kecut gak perut walaupun dah tak belajar dengan dia.. Ayat pertama cikgu cakap kat saya: Haa. Ezzati ni. Kuat main facebook.. hehe = p. alamak kantoi! ramai cikgu sibuk sebab hari tu, (Isnin, 13 Febuari) hari pertama mengajar form 4..So, kami hanya dapat bercakap sekejap je dgn cikgu Hazlin, Ustaz Subri, Ustazah Norhasimah, ramai lagi la...

   Then, kami minum2 sikit dengan cikgu Engku Lin, cikgu baru dan Ustazah Desmariatul.. sembang-sembang pasal masa depan, pasal maktab. Cukuplah untuk hilangkan rindu kami pada maktab. hehe.. 11.50 pagi, kami bergerak ke 507 atas jemputan Cikgu Khairil untuk bagi sedikit talk semasa subject Sivik tentang course, SPM, universiti, mock-interview, etc..Ili lebih banyak memonopoli talk sebab dia lebih banyak info pasal hal-hal ni... heheh.. mana yang saya tau saya topup la sikit. ngee~ (kena banyak membaca la lepas ni.)

   Habis je masa Sivik, kami mohon diri dan saya pun pergilah melawat 504 (kelas sendiri). kelas wanted tu! hehe.. Kelas yang paling bising la..(saya tak bising..sy baik.hehe. ye ke baik?) bergambar sikit, dan terus ke makmal.. terjumpa pula cikgu Jasmi. cikgu fizik paling cool! korang jgn tak tau. maktab kita dah ade taman Sains tau.  Kat area-area lab la.. Siap dengan kandang ayam lagi! Cantik. again, xleh upload gamba.. Then, pergi bilik kaunseling, jumpalah kaunselor kami yang sangat dedicated! Dan dari situlah munculnya idea untuk membuat program motivasi pada bulan Julai ni. Program ini akan melibatkan 40 orang bekas pelajar MRSM PH sebagai fasilitator untuk membantu junior kami di sini. Di samping itu, bolehla buat reunion kecil-kecilan. Insyaallah kertas kerja saya akan hantar esok (20 Febuari) kepada pengetua maktab untuk membantu adik-adik kami di sini.. Mudah-mudahan diterima. Amin..

    Selepas berbincang dengan kaunselor kami, saya dan Ili berjalan-jalan di maktab sebelum pulang ke rumah Mak Andak. Dari bilik seni lukis ke bilik R&R hinggalah ke bilik kami semasa belajar. Korang, bilik Rehat dan Rawat (R&R) dah lawa tau! ada air-cond lagi! hehe..(bangga jap sbg biro kebajikan) susunan perabot dalam bilik pun dah diubah. Bilik nampak lebih kemas dan teratur serta luas! Sekali lagi, gambar xleh upload..=( (P109 sekalian, aku dah masuk bilik kita! ) Ili pun sama gak excited tgk bilik die.. Bukan aku sorang je.. Kesian, budak kat bilik tu, tercengang-cengang tengok senior excited tngakap gamba dgn katil dan loker.. hehehe.. dalam pukul 3 petang, kami pun pulang ke rumah Mak Andak.

   Petang tu, selesai makan tengahari dan nap sekejap kami berjalan-jalan ke tasik berhampiran. Hilangkan kepenatan dan menghirup angin petang. Pengkalan Hulu dah banyak berubah. Dulu, tasik ni kering. tapi sekarang dah ada air. Ekonomi pun berkembang. Tak lama lagi akan ada pekan baru di sini.. Pengkalan Hulu semakin maju. Malam tu, lepas dinner kami hanya duduk tengok tv dan sembang-sembang. Saya apalagi kalau dah jumpa novel bertimbun di bilik anak perempuan Mak Andak.. Membaca novel je la memanjang.. hehe.. Malam itu, kami tidur dengan kepenatan.. Selamat malam Pengkalan Hulu!!


~zett~
 

BLOG PERAK

Copyright 2010 All Rights Reserved